hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Povestea unui campionat mondial IARU

Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 80 m fonie

Augustin Serban YO7LJJ

Anul acesta la Craiova am incercat un puternic sentiment de frustrare si neputinta din cauza propagarii.

Am inceput pregatirile cu aproximativ o luna pentru ca amplasamentul era nou si trebuia verificat, am confectionat antene noi, am obtinut aprobarile si consimtamantul membrilor din echipa privind aparatura si graficul de lucru. In ultima saptamana am avut instalate urmatoarele antene la receptie:

  • 4 antene Beverage in 2 lambda;
  • 2 antene Beverage in 3 lambda;
  • 1 antena YAGI cu 3 elemente;
  • 1 antena inv. V

    La emisie am lucrat cu o verticala in lambda/4 si 2 dipoli cu scarita ridicati la 30m inaltime.

    Cu doua zile inainte de concurs am lucrat confortabil cu statii din Rusia Asiatica si Europa, controalele fiind de 59+10, 15dB.

    Aparatura a fost ca si in anul trecut un IC 756 PRO II dublat de un TS 440S Pe fiecare transceiver in parte, dintr-un comutator, puteam alege antene diferite la receptie.

    La emisie GU43B incarca 0,8A la 3000V. Radiatia statiei principale ne-a perturbat puternic link-ul in 2m cu vanatorul, organizat la YO7KJL, drept pentru care am renuntat la legatura prin modemuri si am transmis indicativele in fonie pentru a putea verifica dublele.

    Vanatorii (datorita QRN-ului puternic YO7BGA a lucrat ca vanator 2 de la YO7KJX) ne-au ajutat foarte mult, lucrand cot la cot cu statia principala, lagatura intre noi toti realizandu-se in 2m FM.

    La statia principala au lucrat: YO7LFV, YO7LGI, YO7RFH, YO7LJJ, YO7ARY, YO7VJ, aceasta fiind si ordinea succesiunii turelor. Ca vanatori au lucrat: YO7CKP, YO7LMU, YO7BGA, de mare ajutor fiind si Flavius fata de care ne cerem scuze pentru ca nu-mi aduc acum aminte indicativul.

    Eforturile si logistica au fost duble fata de anul trecut iar rezultatele la jumatate! In noaptea concursului fiind contrariati de numarul mic de QSO-uri, am intrat pe receptoarele radio din internet verificandu-ne astfel emisia. Ne-am auzit in Japonia, un anumit timp, iar in USA deloc, cu toate ca am lucrat P40HQ din America Centrala. Am lucrat tot ce am auzit. DA0HQ ne-a deranjat mult. Permanent in zona noastra au fost descarcari electrice, QRN-ul fiind foarte mare. La toate acestea s-a adaugat si propagarea proasta.

    Cu un gust amar si o mare dezamagire, incheiem aceasta scurta prezentare. Toate cele bune, 73' si multe felicitari pentru toti participantii la concurs din partea echipei YR0HQ 3,5 SSB din Craiova.

    Augustin Serban YO7LJJ

    Articol aparut la 18-7-2004

    8137

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (1)  

  • Postat de Laurentiu Tabusca - YO7RFH la 2004-07-19 03:51:01 (ora Romaniei)
  • Dimensiunile exacte ale antenelor Beverage au fost:
    4 antene - 134 (440 feet)m;
    2 antene - 176,7m (580 feet).
    Nu stiu cum a fost propagarea in 80m in USA dar in zona noastra a fost groaznica, dublata de acel QRN infernal datorat furtunilor din zona.
    Multe 73'
    Laur YO7RFH

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 80 m fonie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact