hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

PRIMA DIPLOMA ROMÂNEASCA ÎN FORMAT ELECTRONIC

De vorba cu ing. Vasile Roman YO5FMT, Managerul executiv al sectiei de radioamatorism al CSM Cluj

László Hadnagy YO5AEX

In luna septembrie 2006, dupa ce am realizat cele 50 de puncte in UUS cu statii din judetul Cluj, pentru diploma Cluj-50 si am participat la momentul aniversar al semicentenarului - 50 de ani de radioamatorism clujean - sub forma unei serbari campenesti in catunul Casele Micesti, sediul de concurs al clubului Unirea, am asteptat cu nerabdare sosirea diplomei jubiliare. Aceasta urma sa fie prima diploma realizata de clujeni. Dupa o lunga asteptare am primit in plic un CD cu inscriptia "Diploma Cluj-50"si indicativul statiei mele. Am avut o surpriza placuta cand pe monitorul calculatorului personal a aparut imaginea alaturata:

Diploma a fost urmata pe CD de urmatoarele indicatii:

- Discul contine trei fisiere separate si anume Diploma jubiliara personalizata, Diploma in format printabil si un album cu documente si multe fotografii.
- In primul fisier se poate viziona in Power Point diploma in format electronic, imagini si informatii cuprinzatoare despre radioamatorii clujeni in cei 50 de ani de activitate.
- Al doilea fisier contine diploma care se poate tipari.
- Al treilea fisier ajuta pe cei care nu au in calculatorul personal instalat programul de vizionare in Power Point. In acest caz se poate descarca si instala un scurt program pentru vizionarea prezentarii cat si alte materiale in formatul .pps.

Apoi se poate citi mesajul din cele doua imagini reproduse mai jos:

Cu ocazia intalnirii saptamanale a pasionatilor sportului radio la sediul Radioclubului din Cluj-Napoca il intalnesc pe ing. Vasile Roman YO5FMT care isi pregatea expunerea pentru SIMPO-2007 de la Campulung Moldovenesc. Profit de ocazie pentru a afla cat mai multe despre aceasta premiera nationala si ii pun intrebari:

- Vasile, te rog sa ne spui cum ti-a venit ideea realizarii unei diplome in format electronic?

- In pregatirea activitatilor pe care le preconizam pentru sarbatorirea celor 50 de ani de radioamatorism clujean, de existenta a Radioclubului judetean, una din idei a fost tiparirea unei diplome jubiliare pe care doritorii din tara si strainatate sa o poata obtine realizand legaturi cu statii din judetul Cluj in perioada mai-noiembrie 2006. S-a intocmit in acest sens regulamentul diplomei Cluj-50, actiunea fiind mediatizata in revista noastra, QTC-ul national si local. Timpul scurgea, activitatea era in toi, numai realizarea unei formule tipografice intarzia. In eter a aparut indicativul special YR5?A alaturi de indicativele statiilor de club aniversate YO5KAI, YO5KAV si YO5KAS. Am cautat mai multe variante si cum dorinta noastra a fost ca diploma sa fie gratuita cautam solutia cea mai optenabila in raportul de pret si calitate. Colindand mai multe tipografii m-am convins ca diploma noastra o sa ne lase cu buzunarele rupte, si cum vistieria clubului, ca de obicei, era lipsita de resurse, am cautat alte solutii.

- Care a fost solutia salvatoare?

- Incercand sa realizez forma grafica pe calculator, mi-a venit ideea distribuirii diplomelor pe CD-uri. Intrucat pretul unui CD cumparat vrac este mult sub pretul unei coli A4 tiparite color, am considerat ca trebuie doar un pic de munca si diploma este gata. Asa am hotarat ca aceasta este solutia pe care o voi aplica. Lucrand, mi s-a parut o risipa prea mare ca pe un CD de 700 MB sa se gaseasca doar un fisier mic. Am primit din partea colegilor si colaboratorilor multe idei, majoritatea propunand sa umplem spatiul excedentar cu materiale si programe pentru radioamatori. Nu mi s-a parut o idee prea buna, doream ca CD-ul sa fie ceva festiv, sa emane parfumul celor 50 de ani pe care ii sarbatoream. Atunci am hotarat ca pe acel CD va trebui sa fie ceva care sa ne reprezinte. Cu aceste ganduri am inceput sa adun documente si fotografii.

- Mai exista astfel de diplome pentru radioamatori in format electronic?

- Nu stiu daca in cercurile mondiale radioamatoricesti exista relizari de acest fel, dar sunt sigur ca la noi in tara aceasta diploma digitala este o premiera nationala. Multe cluburi editeaza diplome pe suport de hartie cu diverse ocazii. Prin metoda pe care am folosit-o, pe langa diploma propriu zisa se pot insera pe CD mai multe materiale, poze, istorii, aspecte din activitatea colectivului, diferite articole de specialitate, etc.

- Ce fac cei care nu au calculatoare personale si care este costul unei astfel de diplome?

- Pentru cei care nu au calculatoare acasa si doresc sa atarne diploma pe perete alaturi de alte asemenea trofee, tiparirea diplomei este simpla. Diploma propriu zisa se pune pe un CD intr-un fisier separat printabil. Pretul de realizare este mult sub cel a unei tiparituri simple, iar cantitatea de informatii transmise este aproape nelimitata. In oricare din atelierele fotografice moderne se poate transpune diploma pe suport de hartie, iar pretul pentru un format A4 nu depaseste 2 RON.

- Cum ai adunat materialele pentru realizarea CD-ului?


ing. Vasile Roman YO5FMT
- Partea cea mai anevoioasa a relizarii a fost documenta-rea si adunarea materialelor. Din pacate desele mutari ale clubului si lipsa de grija a inaintasilor mei de a pastra in arhiva clubului macar documentele cu referinta istorica a facut din activitatea de documentare o munc? dificila. Am apelat la arhivele personale ale radioamatorilor de pe meleagurile clujene. Am scanat sute de poze, diplome si titluri, am notat amintirile celor putini care mai sunt in viata din cei ce au fost printre intemeietorii clubului. Am cautat poze si documente la familiile celor care din pacate nu mai erau printre noi ca sa se bucure de cei 50 de ani ai clubului. Toate aceste materiale au ajuns in fisierele din calculatorul meu personal si asteptau sa fie prelucrate si adaugate diplomei de merit propriu zise. Aici, permiteti-mi sa dau sfat celor care probabil doresc sa realizeze astfel de materiale documentare. Dupa ce ati adunat toate materialele in fisierul colector din calculatorul personal, creati o copie de siguranta pe suport magnetic sau mai bine pe suport optic. Puteti sa va scutiti astfel de sentimentul de groaza pe care l-am trait eu: o pana de curent, o mica supratensiune la revenire si adio PC. Intr-o clipa am pierdut munca a doua luni de zile. Nu munca pierduta era ceea ce ma supara mai mult. Cu putin inainte de catastrofa inapoiasem aproape toate materialele pe care le-am adunat in vederea scanarii. Asa ca am reluat actiunea aproape de la zero! Asta se intampla cand conditiile pentru obtinerea diplomei s-au incheiat si au inceput sa soseasca solicitarile. In final, am readunat materialele si continutul diplomei jubiliare incepuse sa ia contur.

- In ce fel, sau dupa ce criterii ai utilizat materialele adunate?

- Am impartit materialele obtinute in cateva capitole mari si anume:

  • Introducere
  • Diploma jubiliara personalizata
  • Amintiri, documente istorice
  • Albumul cu fotografiile celor care au condus in acesti 50 de ani clubul
  • Album cu pozele celor cu care ati realizat legaturile necesare obtinerii diplomei
  • Album cu cei care nu mai sunt printre noi
  • Album cu poze vechi din viata clubului
  • Album cu fotografii recente: Campionatul national de UUS 2006 si Intalnirea jubiliara de la catunul Casele Micesti.

    Dupa ce aceste capitole au fost conturate cu precizie, am trecut la elaborarea lor, compiland materialul avut la dispozitie.

    - Ce programe si metode ai utilizat pentru realizarea CD-ului?

    - Pentru a realiza un asemena material aveam la dispozitie mai multe programe de editare grafica. In mod sigur, printre cititorii revistei sunt specialisti in domeniu a caror cunostinte in materie depasesc cu mult nivelul meu, motiv pentru care explicatiile mele se adreseaza celor care sunt abia familiarizati cu minunata lume a bitilor. Eu am optat pentru o varianta simpla a Power Point-lui, din simplul motiv ca pe aceasta o aveam la dispozitie si stiam cat de cat sa lucrez cu el. Variante simple ale PP-lui se gasesc, free, pe internet cu oricare din motoarele de cautare. In Power Point este destul de simplu de editat, mai ales daca vrem sa suprascriem unele poze, ceea ce in cazul acestei diplome a fost benefic. Pentru ca generatiile urmatoare sa stie cine sunt persoanele din fotografie am suprascris pe poze sufixele de la indicativul personal. Din biblioteca Clip-Art a Microsoft Office-ului am ales elemente pentru ca paginile sa fie mai atractive. Materialele scrise (text) le-am editat in Word dupa care le-am importat in slide-ul dorit.

    - Alte indicatii cu caracter tehnic pe care le-ai impartasi cititorilor?

    - Da, voi incerca sa spun cum am procedat eu si anume: Pozele se pot prelucra, asa cum am facut eu, in ACD-see dupa care se importa la locul dorit. Dimensiunile pozelor pot fi lasate cele originale atunci cand le importam. Incadrarea lor in dimensiunea pe care o dorim se poate face foarte simplu "apucand"cu mausul unul din colturi si tragand in sensul dorit pentru a micsora sau mari imaginea. E bine sa trageti de colt si nu de laterale fiindca altfel puteti distorsiona imaginea. Dar cateodata si acest lucru se poate folosi in scopul de a obtine efecte artistice. Hi! Dupa ce am realizat slide-urile, acestea se dispun in ordinea dorita. Urmeaza ca din meniul de avans sa alegeti forma de schimbare a imaginilor si timpul cat o imagine trebuie sa "stea" pe ecranul monitorului. In stabilirea acestui timp se tine cont de continutul si tipul materialului. Bineanteles ca vom lasa un timp mai indelungat pentru un text cat toata pagina sau o poza de grup cu multi subiecti si timp mai scurt pentru o poza singulara sau doar un piesaj.

    Cei care sunt mai avansati pot suprapune si muzica sau inregistrari sonore. Va marturisesc ca am incercat si eu acest lucru dar dintr-un motiv inca necunoscut nu a functionat. Sau mai precis a functionat, dar nu asa cum as fi dorit. Sper ca dumneavoastra sa va reuseasca!

    Dupa realizarea materialului dorit si verificarea repetata a acestuia urmeaza doar sa va salvati lucrarea din PPT in PPS, adica in Power Point Show. In acest format cei carora le distribuiti materialul pot sa o vizualizeze fara a putea schimba ceva.

    Si inca ceva: Diploma, ca orice diploma, trebuie sa fie personalizata. De aceea, dupa ce materialul e gata, fiecare diploma trebuie complectata cu numele si indicativul celui caruia o eliberam. Este un pic de munca, fiindca trebuie sa salvati atatea variante cate diplome sunt necesare. Daca computerul Dvs. nu are loc destul pe hard pentru asa ceva atunci puteti proceda ca mine: dupa trei-patru diplome personalizate faceam inscrip-tionarea CD-lor respective, stergeam si o luam de la capat pentru alti patru. Daca nu vreti sa va revedeti toate operele de arta (Hi!), cu un marker subtire sa inscrieti indicativul proprietarului pe CD.

    - Vasile, doresc sa iti multumesc pentru cele spuse. Sa te felicit pentru realizarea acestei Diplome jubiliare in premiera nationala. Iti doresc sanatate si mult succes in activitatea pe care o desfasori ca Manager executiv a sectiei de radioamatorisn la C.S.M.- Cluj. Daca mai ai ceva de completat?

    - Am distribuit 90 de CD-uri din care 87 in tara si 3 in strainatate. Pentru cei care doresc lamuriri suplimentare cu placere le stau la dispozitie la Cluj-Napoca ori prin posta electronica pe adresa de mail: yo5fmt@yahoo.com. Va multumesc pentru atentie si doresc succes tuturor in realizarea diplomelor digitale.

    Copyright 2007-2008 © Hadnagy László. Hu

    László Hadnagy YO5AEX

    Articol aparut la 25-9-2007

    14893

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (13)  

  • Postat de Nichita Alexandru - YO4AVD la 2007-09-26 11:34:25 (ora Romaniei)
  • Astept si eu de un an sosirea diplomei.Apreciez munca depusa pentru realizarea ei si ii felicit cu aceasta ocazie.

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-26 13:38:10 (ora Romaniei)
  • Felicitari Vasile! Excelenta ideea!

  • Postat de Eu - YO la 2007-09-27 10:40:09 (ora Romaniei)
  • Cd-urile se distrug in timp ,chiar pastrate in seif!Personal apreciez mai mult diplomele in format clasic pe hartie!Nu mi se pare ceva extraordinar o diploma pe CD...chiar asa de rau am ajuns ?Nu avem bani pentru a tipari o amarata de diploma?...Jalnic!

  • Postat de Alt Eu... - LA FEL DE la 2007-09-27 16:48:45 (ora Romaniei)
  • Pai cine te impiedica sa o scoti singur la imprimanta?

  • Postat de Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2007-09-28 09:05:16 (ora Romaniei)
  • Pentru "euyo":Jalnic esti tu, acel nemernic las care sub peredeluta oferita cu prea multa gemnerozitate de webmaster profiti ca poti ramane anonim si sa incerci sa murdaresti tot ce apare aici sau pe forum ! Nu am vazut de la tine nici macar un comentariu constructiv...doar noroi noroi si iar noroi aruncat in cei care FAC CEVA ! Tu ai pus macar odata in viata ta doua caramizi una peste alta??? Ai plantat macar un copac??? Dupa atitudinea de care dai dovada pe aceste pagini dedicate RADIOAMATORILOR (nu lasilor ca tine!!!) nu ai facut nimic in viata !! Am considerat si consider ca cei ca tine sunt cea mai josnica speta umana. Orice critica si sfat constructiv e binevenit dar numai de la OAMENI integrii care au curajul opiniilor proprii, nu de la gunoaie ca tine!

  • Postat de Eu - YO la 2007-09-28 13:54:21 (ora Romaniei)
  • Yo5FMT,vorbesti prostii!Ma refeream la elementele de securizare pe care trebuie sa le aiba o diploma...O diploma nu trebuie sa fie o simpla hartie pictata sau un CD ars...nu este normal sa scoti copii la imprimanta...O diploma trebuie sa aiba elemente de securizare pe ea(vezi diplomele de Liceu,Facultate,etc)...sa nu poata fi reprodusa...

  • Postat de Alecsandrescu Codrut - YO8RAC la 2007-09-28 19:12:17 (ora Romaniei)
  • Personal am apreciat pozitiv initiativa clujeana (finalizata cu ceva intarziere explicabila prin personalizarea CD-ului).
    Orice document poate fi falsificat mai usor sau mai greu...(inclusiv bancnotele HI!)... deci nu pun prea mult pret pe elementele de autentificare, presupun ca listele cu diplomele emise, daca sunt luate in consideratie la clasamente, sunt transmise implicit federatiei pentru a putea fi verificate de comisiile de specialitate la alcatuirea clasamentelor.
    In plus, in formatul electronic propus, apreciez in mod deosebit documentele care tin de "muzeul inexistent al radioamatorismului romanesc", motiv pentru care propun celor care administreaza site-uri pentru radioamatorii din Romania sa creeze, daca este posibil, un asemenea muzeu virtual (real nu cred ca poate fi realizat - poate doar la muzeul tehnicii Dimitrie Leonida din Bucuresti - o rama/sala...cine stie?)
    73!

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-30 22:36:50 (ora Romaniei)
  • Deja cu modul de gandire al unora, m-am obisnuit.Cum incearca careva sa sara din "rand" cum ii dam la cap.O fi buna capra altuia?
    73!
    P.S.Mai lasati fratilor libertatea de a gandi si altora, ca nu sunteti deponentii adrevarului absolut.

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2007-10-21 21:55:40 (ora Romaniei)
  • Legenda spune ca am avut candva un...,care se autofelicita in cazul ca supusii uitau evenimentele onomastice ale vietii !Nu ar fi rea utilizarea hartiei bancare in acest sens!Poate...73!!

  • Postat de Dan - YO8RFD la 2007-10-22 00:14:13 (ora Romaniei)
  • O sugestie sau o apreciere competenta este mai greu de facut pe cind sarcasmul este din belsug la noi.Apreciez efortul lui yo5aex si felicitari !

  • Postat de valentina - V_V_A_L_I la 2007-12-02 17:57:56 (ora Romaniei)
  • buna seara as dori si eu sa ma ajutati,sa imi explicati cum sa copii niste poze de pe calculator pe un cd.cd mai are niste poze pe el.NU PREA MA PRICEP LA CALCULATOR va rog dac imi puteti scrie amanuntit si ficare detaliu.va multumesc di suflet si va rog sa ma ajutati

  • Postat de niculae ion - YO9CEB la 2009-03-09 20:39:41 (ora Romaniei)
  • o diploma care trebuia sa o primesc de 2 ani de zile pe unde or fi cd-urile dumnezeu stie si astept in continuare 73

  • Postat de ion - YO9BRT la 2009-03-10 19:17:42 (ora Romaniei)
  • referitor la ceea ce a scris domnul ing yo5fmt ca raspuns unui anonim i-as da si eu o replica pe masura:stimate domn,referitor la pomii pe care dansul nu ia cultivat (pus in pamant)dumneata ai ramas cu aceeasi mentalitate de acum 25 de ani si cu aceeasi gandire pe care ai conservat-o si acum vrei sa ne dai lectii noua ,radioamatorilor..pacat ca sunteti un om cultivat (cultivat ca porumbul din 30 in 30 cm )si aveti aceeasi mentalitate pe care am mai spus-o mai sus...pacat ca un om de talia dumneavoastra face asemenea afirmatii ceeea ce denota ca avati o gandire invechita si nu ai mai trebuii sa fiti printre noi..va etalati ca sunteti inginer in ce?in prostii sau in dopuri si sticle eu nu ma laud ca sunt inginer si un muritor de rand si pacat ca printre noi se strecoara asemenea specimenta ca dumneata..nu va salut ca nu aveti nici un fel de respect din partea mea..dumnezeu sa va lumineze mintea si sa va dea totsi putin bun respec t fata de noi radioamatorii

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "PRIMA DIPLOMA ROMÂNEASCA ÎN FORMAT ELECTRONIC"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact