hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Programul de concurs DL5MHR – Noua versiune pregatita pentru YO-DX-HF 2007

Alexandru Panoiu YO9HP

Programele de concurs oferite de Nicky, DL5MHR, sunt deja populare in randul radioamatorilor YO. Cu toate acestea, inca nu am vazut o prezentare detaliata a acestor programe in revista FRR sau pe paginile de internet dedicate radioamatorilor YO.

 

Asa ca, in urma cu cateva luni, am decis sa instalez programele de unde scurte, pentru a le testa si pentru a-mi forma o opinie consistenta in legatura cu utilitatea lor, sau cu punctele slabe.

Programele functionau destul de bine, dar am gasit si multe elemente care, in opinia mea, ingreunau sarcina operatorului. Asa ca am luat legatura cu Nicky, pentru a-mi explica si pentru a modifica unele functii ale programului.

 

Am fost placut surprins sa descopar receptivitatea autorului, care nu s-a limitat in a-mi raspunde la intrebari, ci a solicitat imediat sugestii si opinii constructive. Inevitabil, opiniile venite din partea unui utilizator, nu au coincis mereu cu cele ale programatorului. Nu au coincis in totalitate nici cu cele ale altor operatori, care si-au adus contributia la evolutia programului (ma refer la YO3JW), dar m-am gandit ca tocmai din aceste cautari de solutii noi, DL5MHR ar putea sa desprinda ideile necesare construirii unei noi versiuni, mai aproape de pretentiile operatorilor YO. Nu stiu daca am fost eu cel mai potrivit, pentru un asemenea dialog, desfasurat pe durata a cca 4 luni, mai ales din cauza putinului timp disponibil, dar nici inapoi nu mai puteam da.

Asa ca am inceput cu o lista de critici si sugestii, urmate de interventiile lui Nicky, concretizate in zeci de versiuni intermediare, destinate testelor.

 

Voi incepe prezentarea programului, cu mentiunea ca ultima versiune (August-2007) este departe de a fi cea finala. Nici macar descrierea mea nu acopera toate sectiunile programului, concentrandu-ma in primul rand pe partea de operare. Ma grabesc insa sa prezint aceste observatii, pentru ca ne aflam la doar doua saptamani distanta de YO-DX-HF Contest si, atat Nicky cat si eu, dorim ca noua versiune sa fie disponibila in timp util.

 

Instalare

======

Versiunea August-2007 a programelor de concurs DL5MHR poate fi descarcata de pe una din paginile web : http://www.radioamator.ro/contest/software/dl5mhr.php

http://www.mydarc.de/dl5mhr 

http://freenet-homepage.de/dl5mhr

 

Cei care au folosit deja programele create de Nicky stiu ca instalarea presupune modificarea setarii regionale a computer-ului pe norma germana, procedura explicata foarte clar si in instructiunile de pe internet.

 

Se acceseaza: My Computer/Control panel/Regional and language options/Regional Options

 

 

 

 

Recunosc ca nu am fost prea bucuros sa fac aceste schimbari, intrucat eram convins ca vor fi afectate si alte programe. Totusi situatia nu este asa dramatica. Este suficient sa alegeti formatul german de exprimare a datei si orei, numai pentru intervalul de timp necesar instalarii programului. Dupa ce ati finalizat instalarea pachetului de programe de concurs, reveniti la Regional Options si setati optiunea initiala (probabil English-USA).

Insa retineti ca indiferent norma setata in final, ora trebuie exprimata in format tip 24 ore (deci evitati formatul de 12 ore cu interval AM si PM).

 

 

 

Atentie: nu deschideti alte programe in intervalul in care norma Germana este selectata, intrucat este posibil sa apara conflicte interne. Eu am facut greseala sa accesez programul Logger32, ceea ce a dus la alterarea fisierului de initializare si imposibilitatea deschiderii programului de log oferit de K4CY.

 

Programul se instaleaza intr-un director separat (in cazul meu C:\DL5MHR Contest), conform instructiunilor de pe paginile web, amintite mai sus.

 

Este de dorit ca inainte de instalare, sa se citeasca atent fisierul Readme.setup, postat pe aceste site-uri.

Mentionam ca, dupa instalare, aveti posibilitatea sa alegeti unul sau mai multe din cele 3 programe de concurs:

-         YODXUS, pentru concursurile internationale

-         YOUS, pentru concursurile interne

-         YOUUS, pentru  concursurile de UUS.

Dupa instalare se pot crea 3 foldere separate, cu numele celor 3 categorii mentionate (de ex. C:\DL5MHR Contest\YODXUS) in care se decomprima programele de concurs respective.

 

Iata cateva din concursurile in care puteti utiliza programele lui DL5MHR :

 

 

 

 

 

Initializare

=======

In cele ce urmeaza, observatiile si exemplele au fost desprinse din simularea traficului in concursul YO-DX-HF. Insa principiile de operare raman aceleasi si pentru alte concursuri din pachetul de programe.

 

Se deschide programul de concurs (yodxus.exe) si se trece la initializarea programului.

Completarea datelor initiale este foarte simpla si nu necesita prea multe explicatii. Se poate comenta pe seama inconsecventei in folosirea atat a expresiilor in Limba Romana cat si in Limba Engleza, dar nu aceasta este problema majora. DL5MHR a consumat ore pretioase incercand sa inlocuiasca expresiile si avertizarile exprimate in Limba Germana, multe dintre ele nefiind usor de controlat. Unele sunt generate automat de catre soft-ul in Limba Germana folosit de Nicky. Nici nu as putea sa-i cer autorului sa achizitioneze licenta pentru soft in Limba Engleza, doar pentru ca eu nu sunt un fan al exprimarii in limba materna a lui DJ9BV.

 

 

 

 

 

Nu uitati sa selectati CW cu PC in cazul in care generati semnalele CW cu computerul, precum si numarul portului serial prin care faceti comanda PTT a transceiver-ului.

Daca aveti acces la internet, programul va permite sa va conectati la Web DX Cluster.

 

In pagina de initializare se pot seta mesajele CW, insa aceste setari se pot modifica oricand si din pagina de operare in concurs (pagina START CONTEST).

Diferenta dintre cele doua optiuni de setare consta in faptul ca aceasta configurare, din pagina de initializare, se salveaza automat, pe cand setarile operate in pagina START CONTEST, se vor pierde la inchiderea programului.

 

 

 

Operare

======

Se deschide pagina START CONTEST.

Se aleg banda si modul de lucru.

In acest moment se poate incepe traficul de concurs.

 

In cazul in care, in pagina de initiere, ati selectat CW cu PC sau SSB cu PC, tastele F1-F11 vor reda mesajele CW, respectiv SSB, programate sau inregistrate in prealabil.

 

O imbunatatire majora adusa programului o constituie modul de navigare intre ferestrele cele mai folosite, si anume CALL si NrRcvd (numarul sau codul receptionat). Deplasarea cursorului se face fie cu tasta SPACE, fie cu TAB.

SPACE deplaseaza cursorul numai intre casetele CALL si NrRcvd.

Ideea care a stat la baza acestei succesiuni este faptul ca, dupa inscrierea indicativului, in momentul in care trecem pe receptie, este posibil sa constatam ca  am copiat eronat indicativul. Insa in acel moment cursorul se afla deja in caseta NrRcvd, asa ca este nevoie sa aducem cursorul rapid in caseta CALL, pentru a opera corectia. Exact acest lucru il face tasta SPACE: navigare rapida intre CALL si NrRcvd. Este util ca in cazul corectarii indicativului sa avem si un mesaj potrivit de confirmare, care sa contina noul indicativ (F8, in figura de mai jos).

 

TAB deplaseaza cursorul in succesiunea: CALL---NrRcvd---RSTR---RSTS---CALL---NrRcvd---etc. Nu se intampla prea des ca in concurs sa transmitem sau sa primim controlul RST diferit de 599. Totusi, daca este nevoie, TAB ne permite sa accesam rapid tocmai casetele care contin RSTR si RSTS.

 

 

 

Operarea in CW

------------------

O atentie deosebita a fost acordata traficului CW.

Se pot programa 11 mesaje de concurs, actionate prin tastele F1-F11. Tasta F12 este folosita numai pentru salvarea QSO-ului (LOG).

Continutul celor 11 mesaje de concurs ramane la latitudinea operatorului. Ele se pot configura folosind prescurtari usor de editat (#1 reprezinta indicativul propriu, #2 este indicativul statiei corespondente, #3 este numarul sau judetul transmis, etc.

         

 

In exemplul din figura de mai sus, F1-F2-F3 sunt programate pentru traficul tip “run” (din apel), iar F4-F5 pentru “search and pounce” (vanatoare).

 

Pentru a usura munca operatorului, in CW, unele taste fac mai mult decat simpla transmitere a unui mesaj. De exemplu F2 transmite controlul, dupa care cursorul sare automat la caseta NrRcvd, fara sa fie nevoie sa apasam TAB sau SPACE. Simultan se face verificarea indicativului (statie noua, dubla, multiplicator, punctaj, etc).

Daca programul sesizeaza legatura dubla, automat este transmis mesajul (CALL) QSO B4. Mai multe informatii despre legaturile duble si mesajele automate gasiti in paragrafele urmatoare.

 

O alta functie utila in CW este accesarea ultimului indicativ salvat in log. Cele doua situatii prevazute de program si tastele folosite sunt urmatoarele:

ALT-F3 – acceseaza ultimul indicativ din log si retransmite automat indicativul si numarul de concurs.

ALT-F2 - sterge ultima linie din log si muta indicativul respectiv impreuna cu numarul receptionat in casetele corespunzatoare din pagina de operare. In aceasta pozitie, indicativul sau numarul de control pot fi editate si salvate din nou folosind Enter / F3 sau F12.

Motivul introducerii acestor functii este faptul ca in traficul de concurs, sunt situatii in care ni se solicita repetarea controlului sau revenirea la un indicativ tocmai salvat.

 

 

Pentru operatorii CW, care doresc sa personalizeze transmisa, Nicky a introdus un reglaj de finete al raportului punct / linie. Verificati cele 3 posibilitati si alegeti-o pe cea care va avantajeaza.

 

                                              

                                            

 

O alta noutate este posibilitatea introducerii in interiorul mesajelor, a unui spatiu suplimentar egal cu durata unui punct. Caracterul care contine acest spatiu este ~ aflat in coltul din stanga sus al tastaturii (sub tasta Escape). Aceasta facilitate este frecvent folosita in programele N6TR, N1MM, Writelog, etc. Este foarte utila pentru indicativele sau grupurile de litere care contin multe puncte. De exemplu, un indicativ de forma YO7HHI este mult mai usor de copiat cu spatiile amintite mai sus, adica sub forma YO7~H~H~I. De asemenea pentru evitarea confuziei intre judete, se poate transmite M~S si M~H, pentru Mures, respectiv Mehedinti.

 

Pentru cei interesati sa transmita portiuni de mesaje la viteza diferita, exista aceasta posibilitate, folosind caracterele > si < (fiecare caracter > creste viteza cu 5 WPM, iar < scade viteza cu 5 WPM). Bineinteles ca se poate folosi un grup de mai multe caractere pentru a atinge viteza dorita de operator. Este deja foarte intalnit apelul de genul:

YO3XYZ >>TEST<< , unde indicativul poate fi transmis la viteza de 30-34 WPM, iar TEST, la peste 40 WPM.

 

Imi amintesc ca aceasta forma de “alterare” a mesajelor telegrafice era mult criticata de regretatul YO4HW. Radu nu a reusit niciodata sa agreeze (eventuala) logica a acestei inovatii si nu a acceptat sacrificarea aceastei “muzici” unice, care este telegrafia, pentru a castiga cateva minute sau zeci de minute din cele 24 sau 48 ore de concurs. Este discutabil daca este vorba de timp castigat sau faptul ca partea respectiva a mesajului nu contine informatii consistente.

 

Dar sa revin la programul lui DL5MHR.

Daca in pagina de initializare a fost selectata optiunea CW Rpt, atunci mesajul de apel, memorat pe tasta F1, poate fi repetat la un interval setabil de catre operator. Acest interval, exprimat in secunde, se introduce in casuta aflata sub butonul CW.


 

Acces la WEB DX Cluster

----------------------------

Si in vechile versiuni ale programelor lui DL5MHR era posibila folosirea DX Cluster-ului. La aceasta versiune, s-a introdus in plus posibilitatea selectarii mai multor optiuni de conectare. De exemplu: numai HF, sau numai CW, sau o singura banda, etc. Pentru activarea acestor optiuni se face dublu-click pe fereastra cu adresa de internet si se alege una din paginile presetate:


 

Log si statistici

-----------------

Se observa ca la introducerea unui indicativ in fereastra CALL, programul verifica si afiseaza daca prefixul respectiv este nou multiplicator.


Totodata se semnalizeaza prin culori diferite in ce benzi acel prefix ar reprezenta multiplicator (Rosu = posibil multiplicator nou / verde = deja lucrat).


 

 

In cazul legaturilor duble, programul semnaleaza acest lucru, ramanand ca operatorul sa decida daca transmite mesajul potrivit (QSO B4), sau salveaza legatura dubla, caz in care programul o coteaza cu zero puncte.

 


 

Referitor la legaturile duble efectuate in CW, programul mai prezinta o facilitate importanta.

In cazul in care se lucreaza cu transmitere din tastele F1...F3,  dupa introducerea indicativului statiei receptionate, programul verifica imediat daca legatura este dubla. In cazul in care este o statie noua, F2 transmite numarul de concurs, asa cum este normal. In cazul in care statia a mai fost lucrata in banda respectiva, la prima apasare a tastei F2, programul transmite automat: (CALL) QSO B4. Daca totusi corespondentul insista pentru repetarea legaturii (si stim ca practic exista multe motive sa se intample asa), se apasa din nou tasta F2, iar programul va transmite numarul de concurs, apoi apasand F3, va salva legatura.


 

 

Apreciez ca fiind foarte practic modul de prezentare a logului, in sensul ca se poate interveni imediat pentru a edita un indicativ sau un control receptionat gresit. Acest lucru este chiar necesar in traficul de concurs. Va dau ca exemplu un conflict recent aparut in concursul WAE CW, in care am folosit programul lui N1MM. Am ramas surprins cand programul a refuzat sa logheze indicativul 4O3A. Cum statia respectiva astepta confirmarea mea, am transmis manual numarul de control si pentru a depasi momentul am introdus in log un indicativ fictiv, notand pe o bucata de hartie incidentul, in scopul corectarii logului, dupa concurs. In programul lui DL5MHR as fi putut pur si simplu sa editez indicativul direct in log.

 

 

 

 

Alte scurte recomandari, care tin de operare:

 

  • Pentru stergerea unui indicativ inscris in caseta CALL (ceea ce se intampla foarte des atunci cand faceti “vanatoare”), folositi tastele Alt-A (Abort)
  • Exista si un buton (in bara superioara), numit UNDO AFTER ABORT, care va permite sa recuperati un indicativ sters cu Ctrl-A sau cu butonul Abort

 

 

  • Daca lucrati monoband, deschideti pagina de cluster alocata numai benzii respective
  • Actionarea mesajelor CW, memorate in F1-F11 se poate face si cu mouse-ul (click pe butoanele respective)
  • Observati ca programul va indica in doua moduri (numeric si grafic) azimutul pe care trebuie sa orientati antena (numai short path). Totul este sa aveti ce orienta.

 

    

 

 

  • Exploatati cu incredere faptul ca programul va arata instantaneu in ce benzi aveti nevoie de un anumit multiplicator si solicitati statiei respective sa faca QSY in noua banda.

 

  • Generarea fisierului Cabrillo se face din Init / Log / Save log / Save to HDD / Format Cabrillo.

 

 

  • pentru utilizatorii din afara YO, la introducerea unui indicativ YO, programul afiseaza automat judetul gasit in baza de date (de fapt functia este foarte utila si in concursurile YO). Respectiva baza de date se poate accesa din Init / Log / View Log si poate fi editata de orice utilizator. De asemenea, pe masura ce operati in concurs, baza de date se actualizeaza automat. De exemplu, daca judetul gasit initial in baza de date pentru YO3FRI este BU, dar in realitate Tina transmite IF, la legaturile urmatoare cu acest indicativ, judetul IF va fi inserat automat in caseta NrRcvd.

 

 

 

Comentarii finale

-------------------

Exista multe alte functii in program, pe care consider ca nu are rost sa le dezvolt in aceasta prezentare. Majoritatea meniurilor sau functiilor se autodefinesc. De exemplu: view log, print log, delete log, save log, etc.

 

Am intentionat sa includ in aceste comentarii si cateva cuvinte despre meniul HELP. Poate sa para ilar, dar nu am citit acest meniu. Sau este tipic radioamatoricesc. Ne place sa scoatem noul transceiver din cutie, sa ii cuplam alimentarea si antena si demaram imediat traficul. Dupa cateva saptamani ne amintim ca exista si un manual de utilizare. De fapt adevarul este undeva la miloc. Cu mici exceptii se poate folosi programul fara a intampina probleme. Ati observat ca Nicky a inclus in program presetari, etichete si functii destul de uzuale in domeniul contesting. Iar multe din exceptiile amintite anterior sunt analizate in acest articol.

 

Imi dau seama ca prezentarea programului pare foarte pozitiva si sunt convins ca multi se intreaba daca  este chiar asa in realitate. Cel putin eu (si sper ca si autorul) sunt entuziasmat de progresele atinse de aceasta versiune. Puteti descoperi elemente moderne, prezente in cele mai populare programe de concurs utilizate in concursurile internationale (WinTest, N1MM logger, Writelog, etc).

Sunt constient ca, pentru moment, programul nu poate atinge nivelul de automatizare si toate functiile soft-urilor amintite. Sa nu uitam totusi, ca programele lui DL5MHR sunt gratuite, ca sunt rezultatul muncii unui singur programator si ca sunt destinate in primul rand radioamatorilor YO. In curand veti avea la dispozitie si variantele de operare in concursurile interne de US si UUS, continand aceleasi imbunatatiri, descrise mai sus.

 

Cateva critici, pe care sunt convins ca Nicky le va rezolva in timp.

 

  • nu agreez faptul ca, pentru a deschide un nou log, trebuie mai intai sa sterg complet logul anterior. Acesta este un punct delicat si pentru moment sper ca, inainte de stergere, utilizatorii vor salva logul (de preferat in format Cabrillo). De fapt afirmatia de mai sus este adevarata doar partial. Practic se poate salva fisierul logyodx.mdb cu un alt nume si se poate accesa ulterior. Totusi preferam o metoda mai simpla, prevazuta chiar de programul de concurs.
  • as fi dorit ca, dupa ce am deschis programul si am introdus toate setarile, aceasta configuratie sa fie memorata intr-un fisier de initiere, astfel ca la urmatoarea accesare a programului sa am posibilitatea sa intru direct in pagina de operare.
  • optiunea de generare a fisierului Cabrillo este putin cam “discreta”. As fi plasat-o in bara principala, usor de observat si de accesat.
  • consider ca ar fi fost mai practic ca toate meniurile sa fie vizibile pe aceeasi bara.
  • baza de date cu indicative YO se afla in submeniul View Log. Destul de greu de accesat. Altfel aceasta baza de date este foarte utila si poate fi editata de orice utilizator.
  • Exista o caseta care afiseaza in timp real, numarul de QSO-uri, multiplicatorii si punctajul pe fiecare banda. Ceea ce lipseste pentru ca informatia sa fie completa este scorul cumulat. Consider problema minora si cred ca va fi rezolvata intr-una din versiunile urmatoare.

 

 

 

 

In incheiere, va invit sa instalati noua versiune a programului oferit de DL5MHR si sa efectuati suficiente probe inainte de concurs, astfel ca in momentul startului editiei 2007 a YO DX HF, sa fiti deja familiarizati cu modul de operare si sa fi rezolvat eventualele conflicte intalnite.

 

Atat Nicky (DL5MHR [at] freenet.de), pentru partea de operare si programare, cat si eu (A45WD [at] yahoo.com), pentru partea de operare, va stam la dispozitie.

De asemenea asteptam sa raportati orice “bug”, erori, sau omisiuni, inevitabile in asemenea proiecte.

 

Succes in concurs!

Alexandru Panoiu YO9HP

Articol aparut la 14-8-2007

14378

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (21)  

  • Postat de YO3JW, Pit - la 2007-08-15 08:16:35 (ora Romaniei)
  • Alex trebuie sa-ti multumim! Stiam de toata colaborarea si Nicky a fost deosebit de receptiv la toate cele si chiar se bucura de noile facilitati. Voi prelua materialul pentru revista din septembrie. Numarul de august e deja la tiografie! Sper sa fie de ajutor celor care vor sa lucreze in concursuri asistati de calculator.

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2007-08-15 10:44:32 (ora Romaniei)
  • Multe multumiri lui Nicky pentru efortul sau permanent pentru a-i ajuta pe hamii YO ! Nicky, ai tot respectul si consideratia mea , a colectivului de la YO3KPA ! Multumiri si lui Alex pentru info ! 73 Sandy YO3ND

  • Postat de Costel - YO8BND la 2007-08-15 11:47:39 (ora Romaniei)
  • Toata consideratia pt. dl5mhr si yo9hp, dar trebuie sa spun ca programul mi se pare greoi pentru radioamatori de alte categorii de specialitate decat cei legati de electronica sau PC; astept sa se ridice careva din yo sa faca un prgram in limba romana-engleza pentru plebea radioamatorilor si sa-l adapteze cu programele auxiliare oferite de Windos 98 pana la XP. Spun acestea intrucat conduc un radioclub din provincie si din consultarile cu majoritatea radioamatorilor, acestia nu lucreaza in concursuri din cauza completarii greoae cel putin a fiselor de concurs in anacronicul Cabrillo, darami-te a instalarii si folosirii a programelor stufoase de concursuri, legand cumva si PC-ul de o statie second din anii '80...(ps. romanii erau parca dintre cei mai buni din lume la soft...)
    cu aceiasi consideratie, Costel, yo8bnd,

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2007-08-15 20:34:03 (ora Romaniei)
  • Meritoriu efortul lui Nicky pentru realizarea si perfectionarea programelor de concurs. Nu este un lucru usor de creat un software, in plus si gratuit.
    Am folosit de multe ori programele, din start am avut probleme cu instalarea si cu rularea. Variantele mai vechi erau extremn de sensibile la "erori de tastare", foarte rapid te scoteau din program si trebuia sa o iei de la capat. Ultimele variante sint mai tolerante. Totusi:
    -Ar trebui fact ceva cu setarea de ora, alte programe se adapteaza la setarea calculatorului. Dupa setarea "germana" o serie de programe deja instalate trec automat la meniul in limba germana si acolo ramin. Din pacate nu am facut nici macar o ora de germana desi ar fi fost foarte bine.
    -Problema cu salvarea logului. Din acest motiv am patit rusinea de a nu pute trimite un log pentru ca nu mai aveam ce. Ghinion. Poate ar trebui putin altfel, de ex ca la N1MM, unde logul apartine concursului deschis si in momentul inceperii altuia se deschide automat un alt log, chiar daca uita operatorul se creaza automat. Logul vechi ramine salvat inca din timpul concursului. Sau ca la MixWin, unde logul curge in continuare si poti sa faci oricind salvare pe bucati sau total.
    -Versiunile mai vechi erau incapatinate. Nu puteai sa faci altfel decit cum voia programul, referitor la legaturi "interzise" de regulamentul concursului. Ar trebui sa fie posibile orice legaturi cu punctaj 0 sau cu atentionare, situatiile sint diverse.
    -Ar trebui sa se poata insera QSO-uri in log la fel ca la alte programe, nu neaparat pentru frauda ci pentru ca pot apare astfel de necesitati.
    Repet , efortul merita toata recunostinta noastra si poate ca in timp setul de programe va deveni exact acela de care avem noi radioamatorii YO nevoie. Pina atunci, anul acest voi lucra in YO DX US cu N1MM si o sa incerc sa folosesc programul lui Nicky pentru Campionatul de UUS. Daca nu merge din start, renunt si deschid MixWin, pa care l-am achizitionat contra a 50 $ si merge excelent, poti sa setezi o multime de configuratii, este stabil, robust si nu poti pierde logul.
    73 tuturor si sa ne auzim in Campionatul de UUS, voi lucra din KN13RX, pentru cei care inca nu au acest patrat lucrat ii astept pe 144, 432 si 1296.
    Ilie YO3BBW

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2007-08-16 10:45:00 (ora Romaniei)
  • Alex multumim pentru prezentare, Nicky, multumim pentru program! L-am folosit (variantele vechi) de mai multe ori, dar de fiecare data, post contest! Varianta noua nu o voi putea utiliza in YO DX Contest, intrucat nu pot participa, dar intr-un viitor concurs intern promit sa lucrez cu el ... online!
    73 si succese tuturor celor ce vor folosi programul MHR in YO DX Contest (si nu numai lor, HI!)

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2007-08-16 15:38:34 (ora Romaniei)
  • Raspuns pentru YO8BND: Costel, la inceput toate programele sunt "neprietenoase" si complicate. Nu spun ca programul creat de Nicky este foarte usor de "digerat" dar eu cred ca merita sa il testezi. In primul rand te rog sa observi ca in toate fazele de setare, programul are indicatii, etichete si ferestre de dialog. Nu am glumit cand am spus ca eu nu am avut nevoie sa citesc Help-ul. Pentru inceput poti sa ignori partea cu conectarea transceiver-ului la PC. Adica transmiti normal cu cheia conectata direct la TX si in paralel (de fapt ai timp destul cand esti pe receptie) tastezi indicativul la PC. Vei vedea ca nu este deloc complicat. La PC ai de facut urmatoarele operatii: introduci indicativul in casuta CALL, apesi SPACE sau TAB, notezi numarul primit, apoi ENTER si cu asta QSO-ul este inregistrat in log. Apoi treci la QSO-ul urmator, etc.. Ti se pare asa complicat? Cat despre Cabrillo, tocami aici este marele ajutor pe care il ofera PC-ul. La 1 minut dupa incheierea concursului, deschizi un meniu, dai un click cu mouse-ul si fisierul Cabrillo este gata. Daca ai nevoie de ajutor, iti stam la dispozitie, totul este sa vrei. Oferta limitata: numai pentru primele 50 mii de QSO-uri in concursuri YO sau internationale. Dupa aceea, nu mai garantam.. 73, Alex

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2007-08-16 15:59:08 (ora Romaniei)
  • Raspuns pentru YO3BBW: Ilie, ai dreptate in observatiile referitoare la versiunile vechi. Unele probleme inca se pastreaza si la noua versiune si am amintit de ele in articol. Nicky le are in vedere si cauta solutii simple, practice. Insa te rog sa notezi evolutia programului si modul mult simplificat de operare, ceea ce este cel mai important. Tot pe agenda lui Nicky se afla introducerea sistemului ESM (folosit pentru prima data de N6TR si foarte popular acum la N1MM) in care, cu exceptia introducerii indicativului, tot traficul se rezolva cu ajutorul tastei Enter.
    De asemenea este in studiu problema cu salvarea configuratiei si a bazei de date pentru fiecare concurs, in parte. Deocamdata Nicky este foarte ocupat cu implementarea ultimelor modificari in variantele destinate concursurilor YO (US si UUS). Eu in mod sigur voi folosi acest soft in concursurile interne. De fapt nu cred ca exista un alt program in afara YO, care ar putea fi configurat decent pentru transmiterea numerelor conform regulamentului C. R. 3.5 Mhz. In acest moment nu intentionez sa il folosesc in concursurile internationale, deoarece eu particip, de obicei, la categoria SO-AB-Assisted, in care am neaparata nevoie de Band-map si acces "puternic" la DX-cluster. Pana la urma, indiferent programul folosit, important este sa fim activi. Si ca sa nu nedreptatesc pe nimeni, trebuie sa adaug ca exista si programele lui YO9HG, care pot fi folosite in concursurile interne, dar inca nu le-am testat. 73, Alex

  • Postat de Bela - YO6OAF la 2007-08-16 21:55:34 (ora Romaniei)
  • Multumim Alex pentru descriere ! Si adaug ... toata stima pentru cei care sacrifica din timpul lor liber (fara plata) pentru noi, radioamatorii. Am fost initiat in tainele acestui program de catre Lacy- YO6CFB, cine a facut mai multe propuneri de imbunatatire a programului, Nicky fiind foarte receptiv. Multi ani inainte dr. Nicky si 73 tuturor, Bela

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-08-17 18:05:34 (ora Romaniei)
  • Dragi prieteni,
    Referitor la cele spuse de YO8BND si ne-spuse de multi, iata cum vad eu un program simplu pentru concursuri:
    A) File: - new contest log
    - open a fil
    - exit
    click
    apare SUMMARY;
    Numele, concursului (se selecteaza dintr-o caseta),Indicativul participantului, si restul de date de fisa summary.
    click
    Apare Logul:
    Se tasteaza in log data (o singura data/ sau dupa caz),setarea orei, indicativul corespondentului,enter, nr transmis,enter, nr receptionat, enter, urmeaza randul doi, etc., pana la terminarea concursului.
    Click-caseta Edit, click COMPILE LOG.
    Pe caseta de jos sistemul de transformare in: STF, Cabrillo sau alt sistem.
    click Cabrillo:
    Apare direct logul format cabrillo
    click SAVE
    se salveaza in fisier.
    Din fisier se expediaza prin e-mail.
    SIMPLU. Pentru noi ce multzi si prosti.
    Din pacate nu ma pricep la programare, Eu asa ceva asi face.
    Fara sofisticarii, fara fisiere, casete si ferestre ascunse, pe care unul ca mine nu le gaseste. etc.
    Acest mesaj nu este o critica la adresa lui DL5MHR sau YO9HG.
    Am spus ce program mi-ar place mie sa am pentru concursuri.
    best 73's












  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2007-08-17 22:01:35 (ora Romaniei)

  • Draga Vasile
    Referitor la cele scrise de tine iata cum este in realitate:
    Numele concursului din lista, daca se vrea CW cu computer sau manual,Se intra pe pagina de concurs, data si ora sint cele din PC deci nu trebuiesc introduse,se introduce banda (daca e cazul) si modul (CW sau SSB), se introduce indicativul receptionat, SPACE, Nr,receptionat ENTER si se trece la legatura urmatoare cu indicativ, SPACE, NrReceptionat si enter. Pentru log, se trece pe pag. 3, se da tipul logului se complecteaza headerul si logul este gata. La CW cu computer este si mai simplu HI. Mai simplu nu vad cum s-ar putea face.
    Nicky DL5MHR ex YO2BK

  • Postat de marius - YO7FB la 2007-08-19 11:41:14 (ora Romaniei)
  • tnx pt.info Alex.eu am ami folosit acest program ,dar nu on-line,cu indulgenta pot spune ca este ok,dar nu intleg de ce nu se poate importa formatul adi(adif),cred ca utilitatea lui ar creste,iar chestia cu norma germana si foldere FRR,chiar nu le vad sensul...eu folosesc mai des n1mm (poate daca cei care ne ajuta ar colabora mai mult am avea un singur program si mai bun).Tot odata as aprecia daca regulamentele ar fi mai stabile,la noi ca la nimeni-hi,fiecare viseaza si shimba,si cind vrei sa folosesti un program vezi ca softul e vechi,nu de alta dar aud ca regulamentul yoDX nu mai este bun!? Si in final...cu cit este mai maleabil un program cu atit pare mai bun (logix)...73 de yo7fb

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2007-08-19 12:53:35 (ora Romaniei)
  • O intrebare lui Marius: Import in fisier sau export din program? Nu prea vad sensul unui import din alt program deoarece acesta nu e un program de log de statie.
    73 Nicky

  • Postat de marius - YO7FB la 2007-08-19 15:45:25 (ora Romaniei)
  • de ce nu?poate lucrez cu alt program si vreau sa folosesc si DL5MHR.ARE TOTUSI NISTE CALITATI,este singurul care recunoate cele mai multe contesturi nationale,73de yo7fb

  • Postat de Nicky DL5MHR - la 2007-08-19 16:14:27 (ora Romaniei)
  • Poate,insa acest program nu a fost gindit ca sa lucreze ca complectare la alte programe. 73 Nicky

  • Postat de Lacy - YO6CFB la 2007-08-21 09:21:27 (ora Romaniei)
  • Dragi prieteni...Eu folosesc acest program de concurs de la inceput. Nu zic nu am gasit si eu neregului. Dar am luat legatura cu Nicky, l-am informat, si ce a putut a corectat. Am avut si eu multe neplaceri inainte, mai ales la executarea logului, dar impreuna am rezolvat. Referitor la observatia lui Marius pentru import ADIF, oarecum ar fi necesar, pentru ca asa cum am patit acum la Cupa George Enescu, din gresala am pierdut logul, si nu am mai avut de unde sa-l recuperez. Norocul meu totus a fost, ca eu totdeauna salvez intai in Arhiva in adif si text, si dupa acea ma apuc sa fac cabrillo, si daca acum ar fi fost posibil importul in adif, puteam sa refac logul usor, asa am fost nevoit sa introduc din nou off-line. Vreau sa mai spun ca in Campionatul de UUS am testat o noua versiune, mai este de corectat, iar aceste observatii vor fi trimise lui Nicky, nu inainte sa primesc o confirmare de la yo7aqf, daca logul in format edi este corect sau nu. Parerea mea este ca fiecare utilizator care are vreo idee cu care se poate inbunatatii acest program, sa-l faca cunoscut, si cum il stiu eu pe Nicky, va lua in considerare.
    Pentru YODXHF eu am testat programul la "rece", nu am gasit nimic care sa-l faca sa nu poate fi utilizat. Eu gasec usor de manevrat, poate din cauza ca sunt si obisnuit cu acest pachet de programe.
    Va doresc mult succes, propagare buna, si la reauzire...73 de yo6cfb, Lacy

  • Postat de Dody - N2GM la 2007-08-22 14:38:57 (ora Romaniei)
  • Buna Nicky,

    Felicitari si din partea mea pentru eforturile pe care le depui in ultimi citvia ani pentru a pune la dispozitia comunitatii de radioamatori aceste programe devenite "necesitate" in zilele noastre.
    O intrebare...sigur...si la mine in ultimul minut....nimic nou, nu-i asa?
    "se poate folosi programul de concurs si de catre statii straine, sau este dedicat numai statiilor YO?"

    Toate cele bune si succes in continuare, 73 de Dody N2GM

  • Postat de Lacy - YO6CFB la 2007-08-22 14:58:02 (ora Romaniei)
  • Salut Dody... Nu stiu Nicky cand va citi aceste mesaje, asa ca iti raspund in locul lui. DA SIGUR se poate folosi si de statti strine .La initializare ai optiunea "ROMANIAN" "ENGLIS" si selectezi "ENGLISH", dupa aceasta alegi concursul, YO-DX-HF, dupa aceasta alegi concurs, sau simulare (in simulare functioneaza totul asa ca in concurs cu exceptia bazei de date), introduci indicativul tau urmat de enter, si deja ai programul configurat pentru a participa din strainatate. Restul de setari sunt la alegere..
    Daca nu ai statia cuplata cu PC prin CAT-COMMAND atunci este un program ideal de concurs...
    73 si succes...de yo6cfb, Lacy..

  • Postat de Dody - N2GM la 2007-08-23 00:46:28 (ora Romaniei)
  • Merci Laci pentru promptul raspuns, o sa descarc programul si sa ma joc cu el.

    Multe 73,
    Dody

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2007-08-23 14:08:45 (ora Romaniei)
  • Imi pare rau DODY dar nu am ajuns sa citesc intrebarea ta. Da, programul poate fi folosit si din afara de YO de ex DL5MHR il foloseste destul de des (sa zicem HI). Programul recunoaste automat (dupa prefix) daca o statie este YO sau din afara si foloseste subrutinele respective. La inceput apare specificarea ROMANIAN sau ENGLISCH dar asta se regera numai la limba in care apar diferite chestiuni pe ecran respectiv limba in care apare HELP-ul (care de altfel de vreo 4 ani nu a mai fost actualizat (ma refer la HELPH)) din cauza ca cunostintele mele de limba Engleza sint cam slabute (sa nu zic altfel) si pina acum nu am gasit pe cineva care sa ma ajute in acest sens. Oricum, dupa instalare si pornire, programul "te prinde imediat" daca esti din YO sau din afara si actioneaza corespunzator atit in ce priveste raporturile date cit si punctaj cit si multiplicatori. M-ar bucura daca te-ai uita peste el si daca ai face ceva comentarii catre mine, caci nu totr ce se vrea se poate, dar tot ce se poate , se poate incerca.
    73 Nicky

  • Postat de SAVU GEORGE - YO4AAC la 2007-08-23 21:43:51 (ora Romaniei)
  • Pentru Costel,YO8BND:Sa stii draga prietene,ca nu toti radioamatorii,deci si cei care participa la diverse concursuri,sunt legati nemijlocit de PC sau electronica.Marea majoritate o fac di pasiune!Eu folosesc programele lui Nicky din aceasta primavara.La inceput am avut ceva probleme,dar dupa cateva ore de incercari le-am dat de cap!Multumesc pe aceasta cale lui Nicky pntru informatiile pe care mi le-a oferit,si-i urez succes in imbunatatirea programelor sale! Pentru amatorii de concursuri internationale,le rtecomand un program tot din DL,este vorba de UCXlog,un program simplu si foarte usor de lucrat cu el.Cei interesati il pot descarca dupa internet.73 George

  • Postat de ion - IORXK la 2007-08-27 23:37:23 (ora Romaniei)
  • In urma cu doua decenii;cineva facea mare propaganda[!]in legatura cu folosirea CBR-la americani,dar constat ca unele tehnici virtuale au inceput sa aiba mare mai mare utilizare!!Multe 73 si sa lasam cbr-ul taximetristilor de...

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Programul de concurs DL5MHR – Noua versiune pregatita pentru YO-DX-HF 2007"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact