hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

IMPRESII DE CALATORIE DIN GRECIA

Sorin-David Nimara YO7CKQ

Sondaje repetate, de pe radioamator.ro, indica faptul ca multi radioamatori isi iau in delegatii si concedii, statiile cu ei. Pentru ca perioada concediilor este aproape sau a inceput pentru unii, vreau sa va impartasesc experienta mea din Grecia, din 2006. Atunci, dupa multi ani, jobul mi-a permis sa-mi fac un concediu intreg. Am stabilit cu familia sa mergem in Grecia, o destinatie noua pentru noi. Deoarece erau multe de vazut dar si mult de umblat am hotarit ca ham radio sa fie o operatiune secundara, cind timpul va permite.

Firesc, m-am interesat intii de aspectul legal al operatiunii. Am avut o discutie preliminara cu Vasile, YO3APG, si apoi m-am conectat la siteul official al RAAG (Radio Amateur Association of Grece) www.raag.gr, un site bine organizat cu toate informatiile complete si clare. Am aflat cu bucurie ca radioamatorii din tarile semnatare CEPT, au dreptul sa opereze in baza licentei lor, statia personala din portabil si mobil (NU din amplasamente fixe) pe durata vizitei in SV, care nu poate depasi 6 luni. Aceste statii portabile si mobile pot fi alimentate temporar din reteau electrica din hoteluri, camere de oaspeti, etc. Operatorii vor folosi SV(1…9)+home call+/ P sau M, dupa caz. Simplu, nu?

Tot pe site-ul de la RAAG se gaseste harta cu provinciile grecesti, ca sa iti poti planifica calatoria si lista repetoarelor cu indicative, frecvente si aria de serviciu (excelenta in insule dar si in partea continentala). Multe repetoare sint administrate de RAAG, altele de persoane fizice. Toate sint protejate cu tonuri CTCSS de acces de 88.5 Hz respectiv 77 Hz. Trebuie notat insa ca repetoarele din UHF folosesc un shift de 1.6 Mhz. Am remarcat ca Atena, una din destinatiile mele, este deservita si de niste link-uri V/UHF, LR3/ LR4/ LR5 si, suplimentar de doua repetoare UHF. Bucurie mare !!!

Asa ca am pregatit echipamentul: Un handy YAESU VX7R (triband si dual-receive) cu microfon-difuzor exterior, echipat suplimentar cu o antena dual-band de 40 cm, NAGOYA NA771, mult superioara fata de antena originala. Chiar si o bucata de sirma litata pe post de contragreutate (http://www.radioamator.ro/forum/forum_entry.php?id=2463). Si un adaptor de alimentare de la bricheta auto. Pentru traficul din mobil am luat antena mea cu prindere magnetica, dual band de 150 cm tip SG7900, testata in numeroase deplasari si care a dovedit constant un randament foarte bun. Indiferent de marca, handy-urile se bucura de propietatea ca bateria se termina cind iti este lumea mai draga. Asa ca am facut si un pachet suplimentar cu 6 baterii NiCd de 1.2V/2300 mA, puse in doi suporti. Pentru incarcare am fost nevoit sa iau un incarcator suplimentar, modelul omiprezent in piete.

Pentru HF un ICOM IC 706MKIIG, echipat cu filtru de telegrafie de 350 Hz, sursa ALINCO DM330MVT si un ATU tip MFJ 949E. Un manipulator cu memorie pentru CW, cu microcontroler ATMEL AT2051, programul fiind scris de mine in limbaj de asamblare. Si materiale pentru antena : sirma subtire pentru repartitor telefonic, sirma litata, o piesa T cu cablu coaxial RG58 pentru o antena dipol, aparat de masura si letcon. Tot echipamentul a incaput intr-un container de plastic cu capac si materialele pentru antena si-au gasit locul sub scaunul soferului.

Nu mai trecusem prin Bulgaria si era tentatia mare sa incerc niste QSO-uri din mobil. La vremea respectiva site-ul de la BFRA (Bulgarian Federation of RAdioamateur) nu continea informatii clare privind partea legala a operatiunii. In plus, mass-media relata in aceea vreme, modul abuziv in care poltistii ii tratau pe turistii romani (autoritatile spun ca erau "falsi"politisti). Asa ca am preferat sa traversez discret aceasta zona.

Am plecat din Tirgu-Jiu pe 16 iulie 2006, la ora 0400. Dupa mai bine de 13 ore de condus si 650 Km care au presupus traversarea Dunarii cu bac-ul si a celor doua frontiere am ajuns la prima destinatie; hotelul KORNILIOS situat la 20 Km vest de SALONIC. L-am gasit usor datorita sistemului excelent de indicatoare si avind XYL-ul pe post de navigator. Drumul lung prin LZ nu a pus probleme; un singur politist a fost curios sa vada daca totusi am permis de conducere. Ne-am inregistrat la receptie si, citeva minute mai tirziu eram in camera. Camera de radioamator adevarat, la ultimul etaj si cu vedere catre Salonic !!! Am adus echipamentul din masina si citeva minute mai tirziu eram activ, cu indicativul SV2/YO7CKQ/P

Pe VX7R erau programate toate canalele simplex si de repetor cu tonurile CTCSS necesare. Am inceput sa scanez frecventele si capabilitatea dual-receive de la handy a fost un mare plus. Trafic foarte intens fiind duminica seara. Repetoarele functionau excelent, stabil si fara zgomote ; l-am identificat usor pe SV2A din KN10NN datorita identificatorului in CW si semnalului 59++. Operatorii greci stateau tihnit de vorba, probabil despre week-end dar si despre"sporadic E" sau"dx opening". Cind treceau microfonul lasau pauze, nu erau interferente de nici un fel (tot ca la noi !!). Am incercat timid un QSO dar limba engleza nu ma ajuta prea mult. Mi-am dat seama ca am facut o greseala de planificare ; nu invatasem citeva cuvinte in greaca ; tocmai ma intrebam daca cartea lui 4PX are si un astfel de capitol. Citeva minute mai tirziu am reusit primul QSO cu SV4/DL4SV/P si SV2/OK2JR/P. Au urmat apoi Feodor SV4ZZL, Aris SV2GQN/M, SV0GU si multi altii. Am avut parte de o seara foarte placuta. In dimineata urmatoare pe 17 iulie, am ascultat din nou repetoarele inainte de plecare. Era luni dimineata, inainte de ora 8 locala si traficul foarte scazut ; dar am admirat din nou functionarea repetoarelor. Aveau identificatoare in CW si beep-uri invitatie de TX.

Apoi am traversat aproape toata Grecia continentala catre destinatia noastra, din prima parte a vacantei. Peisaje excelente, de care eu m-am bucurat mai putin fiind atent la condus. Dar si la monitorizarea celor doua frecvente celebre de mobil : 145.500 si 433.500 Mhz. Desi am remarcat in trafic un mare numar de autoturisme, inmatriculate in DL si PA, ce aveau instalate antene de V/UHF nu am reusit sa aud decit citeva QSO-uri scurte.

Seara am ajuns cu bine la destinatie. La Spilia, o mica localitate din sudul Greciei continentale, in provincia Fukida la egala distanta de Delfi si Patras. Una din sutele de localitati tipice in Grecia unde muntele coboara rapid de la inaltimi de 1200 metri sa intilneasca marea. Plaja este mica si pietroasa, o resursa rara care este intretinuta corespunzator. Marea are o culoare deosebita si este incredibil de curata. Aveam sa locuim 8 zile intr-un apartament, dintr-un complex de trei hoteluri mici, plasate intr-o gradina exotica"Le due Sorelle". Spilia este si un port pescaresc la golful Corint din Marea Ionica. Din balconul apartamentului aveam o excelenta vedere peste Corint, catre mica insula Giannis si, mai departe, catre peninsula Pelopones (SV3). Seara, in special, luminile din Pelopones faceau un spectacol deosebit peste golf.

A doua zi am studiat posibilitatile de a instala o antena de HF ; m-am decis pentru un random wrie. M-am pregatit sa discut cu proprietarul hotelului si, pentru a nu fi refuzat prematur, am pregatit trei variante. La birou era doar sotia ; i-am explicat ce vreau sa fac si mi-a promis ca ma va ajuta, dar fara sa-mi dea un raspuns pe loc. Dupa citeva ore mi-a spus ca pot sa intind antena din balcon intr-o propietate vecina. Am trecut urgent la treaba si peste 20 minute aveam antena !!! Din pacate cel mai inalt punct peste sol era la 6 metri si apoi cobora la trei metri, fiind legata de un maslin in curtea vecinilor. Avea in schimb peste 30 de metri lungime. Mi-am instalat urgent echipamentul HF in bucatarie, o excelenta locatie pentru mine, obisnuit fiind sa lucrez dimineata devreme.

A doua zi la iesire din complex, ma astepta propietarul, un tip foarte simpatic, ca sa ma intrebe"daca telefonul functioneaza corect acum". Functiona, spre marea mea bucurie. Am facut primele teste in eter, dar ca de obicei, antenle filare creaza probleme. Am incercat sa fac un pamint de RF mai bun legind statia la robinetul de apa rece. Nici un progres ; cind am deschis usa mobilierului am avzut ca toate conductele erau din plastic ! Asa ca am scos pe geam un al doile fir si l-am legat de gardul metalic ce separa propietatile. A trebuit sa instalez si niste socuri cu toruri din ferita, pentru modul comun, pe care le aveam pregatite in masina. Acum era altceva !!!

In 18 iulie am revenit in trafic ca SV1/YO7CKQ/P ; am facut rapid citeva QSO-uri"acasa", cu YO7BSN, 7VS, 7LWL si 7LBX in 14,10 si 7 Mhz. Evaluind capabilitatea in noua locatie am ascultat sistematic balizele din 30 metri (banda mea preferata) OK0EF si IK3NWX. Prima era imposibil de copiat de aici (are 500/100 mW !!!) iar a doua se auzea cu minimum un punct S mai slab ca acasa. Toate, datorita inaltimii mici a antenei si reliefului muntos. Dar am facut trafic radio in zilele urmatoare, ori de cite ori a permis timpul. Am facut QSO-uri complete si corecte ; in multe cazuri indicativul lung a fost un handicap in CW. Am contactat majoritatea prefixelor europene in CW si SSB, de la UA9 la G si de la SV9 la SM. In benzi era zarva mare datorita primei activitati din Munte Negru; usor am lucrat si eu YU6DZ, 4O5MOBA, 4O4T si YU6AO. Am facut QSO-uri interesante si cu noii vecini: LZ, IT9, TK5, Z3,SV9,SV8,ZA, 9A, TA, dar si cu alti operatori aflati in vacanta in OH0, 3A, OZ si SV9. Am operat in toate benzile de la 3.5 la 18 Mhz iar in 21 Mhz am facut un singur QSO. Am ascultat in 15 metri frecvent, balizele IZ3DZW/B (21.145 Mhz) si I1M (21.151 Mhz) iar in 12 metri pe IK6BAK/B (24.915 Mhz) dar nu am reusit practic si QSO-uri in aceste benzi.

In una din seri, rasfoind in 3.5 Mhz l-am auzit pe Vali, YO2LDC intr-un QSO prelungit cu YO3HBN, despre PA cu tuburi. Atras de incredibila tarie a semnalului de la 2LDC, am facut coada pentru un QSO. Cu care ocazie l-am lucrat pe Emil, 3HEH si Adrian, 3APJ/P . O zi mai tirziu am facut un placut QSO cu Adrian din nou, dar in 10 Mhz . In fapt, placute au fost QSO-urile cu toti cei din tara : 2IM, 4GJS, 6EZ si 9GSB.

Din balconul apartamentului urmaream cu usurinta repetorul VHF din Pelopones si in mai multe rinduri am auzit QSO-uri pe simplex-uri intre operatori germani. Prezenta masinii ne-a permis sa vizitam zona zilnic, eu montorizind cu VX7R-ul repetoarele si 145.500 Mhz. In una din zile, am avut bucuria sa aud din mobil, emisiunea packet radio de pe I.S.S., pe 145.800 Mhz.

Am putut vizita mici orase, porturi pescaresti si de agrement, de o rara frumusete precum Galaxidi, tot la golful Corint.

Dar si site-uri istorice celebre in toata lumea precum Delfi, cunoscut prin la fel de celebrul Oracol, considerat de vechii greci ca fiind buricul Pamintului.

Si, uimitoarele plantatii de maslini pe zeci de hectare care se intind intre munte si mare.

Si daca sinteti in zona, merita mers sa vedeti pe viu, uriasul pod de la Patras, care leaga continentul de peninsula Pelopones. Este o incredibila lucrare de inginerie traversind marea pe Km buni. Zona este un extraordinar amestec de munte si mare. Dar este uimitor, sa vezi si lacuri pe platoul muntilor. Admirati acest peisaj de la Lacul Mornou:

Pe 24 iulie a luat insa sfirsit frumosul sejur la Spilia. Am demontat echipamentul dupa ce realizasem mai mult de 300 de QSO-uri in HF. Cele mai indepartate legaturi au fost K0IEA si W3RJ. Am pornit intr-o frumoasa calatorie pe linga mare, catre a doua destinatie, capitala Atena. Spre seara am ajuns la Hotelul Gallini, din cartierul Voula, foarte aproape de plaja si cu o excelenta vedere peste Marea Egee.

M-am instalat rapid dupa reteta cunoscuta. Cum scriam la inceput, Atena este deservita de repetoare de VHF, canalul R1 si R7, de UHF RU1 si RU5 dar si de link-uri V/UHF LR3, LR4, LR5 . Am trecut rapid la explorarea lor. Cel mai uimitor mi s-a parut link-ul LR4 Atena pe 430.950 Mhz, conectat cu SV8A; sosea la mine in balcon cu 59++. Nu toate repetoarele insa veneau la fel de bine. La scurta vreme am fost chemat de Georg SW3JBF, care mi-a explicat ca pentru parte din repetoare, cartierul Voula nu era cea mai buna locatie. Mi-am luat antena dual-band pentru mobil si am facut o cercetare prin hotel. La ultimul etaj era deschisa usa catre terasa. M-am instalat fara probleme beneficiind si de un atic protejat cu tabla din otel, un excelent plan de masa. A fost o dupa-masa placuta cu numar mare de QSO-uri in VHF si UHF, pe repetoare si simplexuri. SV1FJN, SV1AIQ, SW1LJI, SW3JBF, SW1GZL, SW4JER sint citiva din cei ce mi-au oferit pe linga QSO-uri si sfaturi utile.

Sosit in capitala, am fost la un Internet Caffe pentru niste operatiuni bancare. Trebuie sa platim 3 euro pentru 30 de minute, dar merita. Totul este super, de la aerul conditionat la monitorul LCD., trecind prin viteza de conectare. Rasfoind internetul mi-am gasit indicativul SV1/YO7CKQ/P pe mai multe clustere, TNX !. Pe Gmail am primit un mesaj, de la YO7CEG ; pe linga salutari si un SWL-raport pentru activitatea din Spilia. Tot pentru 3 euro am copiat pe un CD toate fotografiile digitale facute pina atunci, caci memory-sticurile de la aparatul SONY erau arhipline….

In una din zile am facut o calatorie cu masina catre Capul Sunion, cel mai sudic punct al Greciei continentale. Am remarcat din mers, citeva inconfundabile antene DIAMOND CP6 dar si verticale de V/UHF. Capul Sunion este un promontoriu care intra in mare si se ridica apoi citeva sute de metri peste nivelul ei. Este o locatie extraordinara. Aici, marinarii greci au ridicat un templu urias care domina marea, inchinat lui Poseidon. Ei veneau pentru ofrande inainte de plecarea in periculoasele calatorii pe mare. Grecii spun ca aici se poate vedea cel mai frumos apus de soare peste Ciclade. Si companiile de turism o folosesc din plin, organizind programe pina dimineata, la rasarit.

Merita sa platiti intrarea de 4 Euro. Pe linga dimensiunea istorica a locatiei, privelistea peste Marea Egee este superba si unica si veti avea posibilitatea de a admira Cicladele (insulele grecesti). Pentru un radioamator este o excelenta locatie de unde se pot deschide mai multe repetoare. Am ramas impresionat de taria cu care se aude SV3C pe RU1, de linga Atena !

Dar sosit la Atena, aveti o destinatie obligatorie : Acropole, cu cel mai mare templu, Parthenonul. Simbolul Greciei, acest complex a fost realizat in Secolul de Aur al lui Pericle si continua sa domine capitala de pe o stinca inalta de 180 metri. Spatiul este aici prea mic pentru a scrie despre valoarea istorica. Si, poate este nedrept sa scriu doar citeva rinduri ; si sa vizitezi locatia intr-o zi este prea putin pentru incarcatura istorica. Taxa de acces este pe masura : 14 euro si pot spune ca merita. Radioamatorii adevarati vor gasi aici o excelenta locatie pentru trafic ; nu uitati sa luati un handy cu voi ! Colina domina intreaga capitala, portul Pireu si imprejurimile:

Ca sa fac ceva QSO-uri am ratat vizitarea Muzeului, cu familia ; ramine pentru data viitoare. Locatia aduce semnale incredibile dar si foarte mult QRM in UHF. Operatorii greci spuneau ca de la pagere. Am facut un prelungit si placut QSO cu Vasilis SV1FJN/M, aflat in mobil cu doar 10 wati, in portul Pireu. Au urmat apoi pe 145.500 Mhz, SV1EEU si SV1DBM. Iar SW1GZL a tinut sa facem un test si apoi lung QSO in UHF. Multe repetoare pot fi deschise de aici si semnalele pe care le produc, grozave.

Tot in Atena trebuie sa vedeti Parcul Central, Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Piata Omonia, Universitatea si Biblioteca. Am beneficiat de extraordinarele servicii ale repetoarelor ce deservesc capitala. Am fost prevenit de operatorii greci sa reduc puterea la 100 mW, pentru a economisi bateria, caci acoperirea era excelenta ! A fost o perioada incarcata a vacantei in Grecia. Dar si foarte frumosasa; mult de umblat si de vazut.

Timpul trece foarte repede. In ultima zi in Atena, am primit la hotel vizita lui Georg SW3JBF ; a fost super interesant sa vezi un operator grec in"video". Am baut o cafea la barul hotelului si apoi urcat impreuna pe acoperisul hotelului de unde am incercat repetoarele si link-urile din zona; am schimbat si pareri. Dintr-o regretabila eroare am sters fotografiile facute cu aceasta ocazie, dupa citeva zile, asa ca ramine sa le refacem data viitoare :

Pe 29 iulie am parasit Atena catre a treia destinatie, Meteora. Un loc incredibil care, cu adevarat, merita vizitat in Grecia. In fapt, in parcari, 2 din 5 turisti vorbesc romaneste; este o destinatie favorita pentru agentiile romanesti si ai ce vedea !

Ne-am cazat dupa-masa, intr-un camping aproape de Meteora. Conditii foarte bune, inclusiv piscina, iar privelistea asupra zonei este super ! Nu am pierdut ocazia si am instalat antena de V/UHF. Zona era excelent acoperita de SV4A si SV4B cu semnale de 59 si 59 ++. Mai multe QSO-uri interesante cu SW1KCH, SV1CUD, SV4FVG facute de asta data din regiunea SV4. Multe QSO-uri se derulau rapid in greaca, doar cu sufixul : BKY pentru JLN…..Greu de penetrat fara cartea lui 4PX :. Dimineata i-am mai lucrat si pe SW7JLN/M si SW2HCT.

Am strabatut zona cu echipamentul montat pe masina. Dar, pentru a respecta frumusetea si linistea acestor locuri nu am facut QSO-uri, decit din parcari in timpul opririlor, departe de manastiri. Datorita inaltimii, deschideam fara probleme un mare numare de repetoare. Un radioamator mi-a spus ca m-a auzit in mod repetat, pe diferite repetoare in ultimele zile.

Pe 30 iulie in drumul catre casa, am facut o ultima oprire in Grecia, tot linga Salonic la acelasi hotel KORNILIOS. Am primit din nou camera la ultimul etaj, vedere catre port (probabil receptionerul era tot radioamator :). Am reinstalat in balcon antena. In acea seara dar si dimineata la plecare, am folosit din plin repetorul SV2A; QSO-uri placute cu SW2HCT, SV2CWQ, SV2DGT si multi altii. Cu aceasta ocazie am constatat ca in aceasta locatie se aude perfect si SV4A care servise QSO-urile la Meteora.

Dimineata, la plecarea din zona Salonic, am facut apeluri pe 145.500 Mhz si am realizat din mobil, excelente contacte cu SV2DGU si SV2HRS. In zona de nord a Greciei, in apropiere de SERES, am intrat in raza de acoperire a repetorului SV7F. Cum era de asteptat, functionare excelenta, identificator CW si invitatie la transmitere. In Seres in plin centru, am ramas in masina, in timp ce familia facea ultimele cumparaturi intr-un super market. Am folosit timpul pentru a face ultimele QSO-uri ca SV7/YO7CKQ/M si SV7JWS, Sakis mi-a oferit multe detalii. Ultima statie contactata tot prin acest repetor, a fost SW4LRC, op. Haris, tocmai din Larisa.

La trecerea peste frontiera in LZ, am uitat antena si echipamentul instalate pe masina. Nu m-a deranjat nimeni cu nimic in LZ. Drumul a fost lung si obositor, cum se intimpla in astfel de cazuri, ajungind in Tirgu-Jiu pe 1 august, la orele diminetii. Am parcurs in total peste 3700 Km. A fost o foarte interesanta experienta din care m-am intors cu un plus de aproape 400 noi QSO-uri, facute din 4 provincii grecesti.

Sorin-David Nimara YO7CKQ
Maestru al Sportului

Articol aparut la 6-7-2007

19720

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Mihai - YO8CYN la 2007-07-12 23:37:05 (ora Romaniei)
  • Draga Sorine, felicitari pentru realizarile din concediu...
    s-a meritat ...La mai mare...
    73 de MIhai

  • Postat de Vasilis, SV1FJN - la 2007-08-02 08:31:34 (ora Romaniei)
  • Dear sorin I”ll see your photos from Greece and I hope that you enjoy your vacations here .

    My best wishes tu



    73 from Athens

    Vasilis sv1fjn

    www.sv1fjn.com

  • Postat de blehan - 7733 la 2007-08-19 10:40:21 (ora Romaniei)
  • Sergiu daca ai ajuns la buricul pamantului esti tare,sant locuri minunate.Arata-ne mai mult din ce ai vazut..numai de bine

  • Postat de GIACA ANA-MARIA - SERES la 2007-08-26 13:52:58 (ora Romaniei)
  • am fost in seres in excursie cu aromani 20 de zile in anul2005 am vizitat Mareea Egee si multe alte locuri frumoase astept sa mai revin cu mult drag

  • Postat de Marin - la 2007-09-01 11:55:32 (ora Romaniei)
  • Frumos scris, Sorine ! Detalii multe de trafic in echilibru cu cele turistice si tehnice; fotografii "profesionale" care fac mult. L-am citit cu placere. Te asteptam la sympo cu lucrarea !

  • Postat de andreea - POSTER la 2007-10-20 13:31:12 (ora Romaniei)
  • sunt super imaginile alea

  • Postat de deea - NEBUNA la 2007-10-20 13:35:58 (ora Romaniei)
  • nu cunosc personajele alea da pozele sunt calumea as vrea sa merg si yo in grecia cat ma costa lasati rspuns la idul andutza_mia

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "IMPRESII DE CALATORIE DIN GRECIA"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact