hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YO2BYD nu renunta! Cine va fi organizatorul la urmatoarea Intâlnire?

Opinii despre Simpozionul si Intâlnirea transfrontaliera a radioamatorilor de la Pecica din 2007

László Hadnagy YO5AEX

In acest an, cea de a IV-a editie a Simpozionului si Intalnirii transfrontaliere a radioamatorilor din orasul Pecica, judetul Arad, s-a desfasurat intr-o noua locatie, Casa de Cultura din localitate, in ultimul weekend din luna mai.

Caminul cultural din Pecica YO2BYD distribuie tacamurile

Despre modul de desfasurare a manifestarii se poate citi un amplu raport al D-lui Ban Bela, YO2BYD, maestru al sportului, organizatorul general al Sim-pozionului, pe site-ul Radioclubului elevilor din orasul Pecica YO2KBB.

Dupa ce am ajuns la Simpo, m-am bucurat sa reintalnesc vechii prieteni, sa cunosc oaspetii din tara si strainatate, sa salut gazdele pe care nu i-am vazut de un an de zile. In holul edificiului de cultura, la registratura, l-am regasit pe Ban Bela care dupa ce m-a pus sa semnez in Registrul participantilor, mi-a oferit tichetul pentru tombola si masa, impreuna cu vesela si tacamurile din plastic. Atentie, cine nu are grija de aceste obiecte nu mananca!

In timpul festivitatii de deschidere, in prezenta D-lui Ciobanita Vasile, secretarul general al F.R.R. si a D-lui Cionca Iustin, primarul orasului, mi s-a oferit posibilitatea de a inmana Organizatorilor un Almanah al sporturilor prac-ticate in Republica Ungaria din partea Radioclubului HA5KDQ din Budapesta.

Cionca Iustin, primarul orasului Peter Antal, viceprimarul orasului

Imediat dupa consumarea momentului festiv am dorit sa aflu opinia si pare-rea participantilor despre Simpozion, despre noua locatie de la Casa de Cultura.

Intrucat oficialitatile locale urmau sa se deplaseze cu o delegatie oficiala in orasul Batania (Battonya din Ungaria), oras infratit cu Pecica, l-am abordat pe Dl. Iustin Cionca, care este primar al orasului incepand cu anul 2000, care mi-a spus despre initiativa radioamatorilor pecicani urmatoarele:

- Eu in calitate de primar inteleg cat de importanta este initiativa cetateanului. Din pacate de prea putine ori avem ocazia sa sprijinim o initiativa a unui cetatean sau a unui grup de cetateni. Pentru un primar este foarte important sa dezvolte initiativa locala si pentru mine orice eveniment, fie ca este vorba des-pre aceasta intalnire, acest simpozion al radioamatorilor, sau ca este vorba des-pre motorocul care se face la Pecica, sau un alt eveniment cultural sau sportiv, eu sunt alaturi de astfel de intalniri tocmai pentru a stimula initiativa privata.

Vasile YO3APG si Vasile YO5AEX YV6QD Marcel Faraudo

Viceprimarul este presedintele Asociatiei Sportive Progresul din localitate?

- Viceprimarul este un om care a facut sport, e un baiat tanar energic, ii place sa se implice in tot felul de activitati si este un mare prieten al radioamatorilor.

Ne putem astepta si la editia 25 sau 50?

- Asta depinde de clubul radioamatorilor. Dupa cum ii vad de activi, suta la suta ne putem astepta la asa ceva. Din pacate noi ca si primari, nu avem sigu-ranta ca vom prinde nu stiu cate mandate. Viata unui om politic mai ales la ni-vel de primar, unde depinzi de votul omului, nu este sigur, dar atata timp cat eu voi fi primar va asigur ca voi fi alaturi de astfel de manifestari.

YO5BHW in sala de spectacole YO3LX cu grupul salvatorilor

Despre programata intalnire din orasul aflat in imediata vecinatate a granitei romano-maghiare Dl. Primar a spus:

- Astazi suntem invitati la ziua orasului Batania, un oras de aprox. 8000 de locuitori, cu care ne infratim si care este situat la 6 kilometrii de satul Turnu, apartinator de orasul Pecica. Avem o relatie foarte buna cu acest oras, noi am facut cateva proiecte impreuna. Domnul primar Dr. Karsay Jozsef care este de-putat si in parlamentul Ungariei, lucreaza cu noi la un proiect pentru reabilita-rea caii ferate care a fost desfiintata acum zeci de ani si sa reinodam relatiile economice dintre comunitatile noastre.

Dl. Peter Antal, care este viceprimar al orasului din anul 2004, mi-a declarat:

- Si eu sunt radioamator. Am sustinut examenul si am obtinut Certificatul de radioamator. Astept sa primesc indicativul de apel. Acum suntem la editia a IV-a si sper sa organizam si editia cu numarul 25.

Anul acesta este o locatie noua, daca ati observat. Este Casa de Cultura, nu mai este Sala Sporturilor. Cred ca va fi o locatie mai buna. Anul viitor vom incerca s-o amenajam si mai bine. Astazi este un prim examen. Sa vedem cum se va desfasura la Casa de Cultura. Daca va fi bine si le place oamelilor, anul viitor aici o sa-l organizam din nou.

Dupa ce multumesc edililor orasului pentru atentia acordata, urez drum bun si mult succes in activitatea pe care o desfasoara, l-am abordat pe Dl. Marcel Faraudo YV6QD din Venezuela:

- Locuiesc in Venezuela de acum saizeci de ani si cum stiti noi suntem ochii si urechile lumii. Cunoastem toata lumea, ne vedem, ne auzim si putem vorbi in orice moment. Aveam intentia de mult sa cunosc Ardealul si Banatul pe care n-am avut ocazia sa-l cunosc acum saizeci de ani cand am plecat. Rolf Aegler HB9CVB mi-a spus de aceasta intalnire si am profitat de ocazie ca veneam la Bucuresti sa o vad pe sora mea. Sunt bucurestean, m-am nascut la Belu in Bucuresti, nu am pierdut limba romana intrucat vorbim prin radio. Nevasta mea este venezueleanca si am rare ocazii de a vorbi in limba romana.

YO2MGV, YO2BYD si YO2MGT Bufetul pregateste mititeii

Intr-un moment de pauza l-am zarit pe YO3LX, in grupul echipei Asociatiei Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta, care mi-a spus urmatoarele:

- Ma numesc Raul Vasilescu, sunt amator din 1938 cand aveam indicativul YR5BY. In 1949 cand s-a reluat activitatea dupa razboi, am fost YO6VG la Brasov, unde lucram la Regionala CFR. De acolo am fost preluat ca instructor in cadrul AVSAP pe intreaga tara. Acolo m-am ocupat de radioamatorism un timp. Acum am indicativul YO3LX. Pentru cei 87 de ani, sunt cot la cot cu tineretul si lucrez cu mare placere. Sunt pentru prima oara la Simpo Pecica, dar am mai fost in localitate pentru probleme tehnice la Billi Hans YO2BUG, cu care sunt prieten mai vechi. Ma simt bine ca altfel nu as fi venit. Eu la radio-amatori ma simt ca acasa, acest lucru este absolut normal pentru mine.

Fac cunostinta cu Dl. Rolf Aegler HB9CVB din Elvetia, care imi povesteste:

- Nu sunt prima data in Romania. In perioada 1964-1972 am lucrat la Combi-natul pentru fibre artificiale Braila, ca specialist elvetian si acolo am invatat putin romaneste. De aceea mai revin din cand in cand in concediu. Sunt pentru primada data la Pecica datorita colegului Marcel din Venezuela. Ne-am hotarat sa venim impreuna cu masina. Ma simt ca acasa. Este cu totul altfel decat se cunoaste in Germania si Elvetia. Este superinteresant pentru mine.

Dupa ce am fost amanat cu "acum nu am timp, reveniti peste o ora, doua, multumesc", imi veni randul sa port o discutie amicala cu Dl. Ban Bela mana-gerul general al manifestarii. Dupa ce ne asezam pe scaunele din sala de spec-tacole mi se adreseaza astfel:

- Va prezint pe cei doi copii pecicani care au luat in acest an indicativ de categoria a III-a. Este vorba de un copilas de clasa a I-a, il cheama Petrisor Patrick YO2MGV si celalalt de clasa a IV-a , operator Petrisor Doru-Jozsef. Copii sunt din anul acesta radioamatori, au lucrat cu radioamatori chiar din Statele Unite pe repetor si speram ca vor deveni viitori campioni ai tarii.

Ii solicit lui Bela cateva cuvinte despre manifestarea de astazi, intrucat stiu ca v-ati confruntat cu greutati financiare, care totusi pana la urma s-au rezolvat:

- Acest Simpozion este al patrulea pe care il organizam in orasul Pecica. Am avut probleme financiare pe care le-am rezolvat in oarecare masura. Sper ca in final sa iesim la zero. Daca nu, inseamna ca organizarea a fost slaba si nu am stiut sa manuim fondurile financiare. In primul an am avut 60 de persoane, in al doilea 130, in al treilea 220, iar acum depasim acest numar (253 nota autorului). Slava Domnului am reusit! Participa invitati din Romania, Ungaria, Venezuela si Elvetia. Radioamatorii din Ungaria, Elvetia si Venezuela nu au primit invitatii scrise. Au aflat despre simpozion prin Internet si au venit benevol.

Mester Jozsef la lucru YO2BYD cu oaspetii din strainatate

La ce ne putem astepta in anul ce urmeaza?

- La anul speram ca in alte conditt, cu un alt echipaj, cu alti radioamatori vom reusi sa facem fata. Mie mi-a fost foarte greu, ma deplasez greu. De renuntat NU renunt, dar va fi un alt echipaj si alt organizator de baza (care sa nu fiu eu), o sa fie un tanar din cei 32 de radioamatori din Pecica. Impreuna si numai im-preuna vom reusi editia a V-a este indemnul cu care continuam sa lucram.

Nu mi-a mai ramas timp sa gust bucatele maestrului bucatar Mester Jozsef si nici sa ma folosesc de vesela primita. Ma astepta autoturismul pentru reintoar-cere la Arad. A fost extraordinar. Ne-am simtit bine. Vom reveni la Pecica.

Copyright 2007©Hadnagy László Hungary

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 23-6-2007

9348

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YO2BYD nu renunta! Cine va fi organizatorul la urmatoarea Intâlnire?"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact