hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Campionatul Mondial IARU 2004 lucrat de la K4JA

Ciprian Sufitchi N2YO

Cand am primit invitatia de a ma alatura unei echipe care urma sa evolueze in Campionatul Mondial IARU din amplasamentul lui K4JA nu stiam daca sa ma bucur sau sa ma intristez. Era normal sa ma bucur, stiind ca particip alaturi de mari contestmani operand una din cele mai dotate statii de concurs existente, tristetea insa venea din teama ca lipsa mea de antrenament sa nu dea scorurile planificate peste cap. In ultimii doi ani si mai bine nu participasem decat intr-un singur concurs , WPX CW 2004, ce-i drept recent, dar mult prea putin pentru a te mentine in forma. In afara scorului pe care l-as fi putut afecta exista si consecita neplacuta de a nu mai fi invitat alta data precum si dobandirea unei proaste reputatii in asociatia in care de putina vreme fac parte (PVRC). Am decis totusi sa particip, fie ce-o fi, tentatia era prea mare.

N2YO, KD4D, K9GY Paul Hellenberg K4JA
De indata ce am acceptat invitatia, cu doua saptamani inainte de concurs, am primit harti ionisferice pentru coasta de est in pentru a ma acomoda cu propagare, documentatii pentru programul de concurs (WriteLog), eu fiind utilizator de CT, indicatii rutiere pentru a ajunge cu masina cat mai repede la aplasamentul de concurs, indicatii pentru a consulta site-ul http://www.k4ja.com pentru a-mi imagina cum ar trebui sa evolueze traficul etc. Participantii urmau sa fie: K4JA Paul, KD4D Mark, K9GY Eric, eu si destul de improbabil W3BP Bruce, care ar fi vrut sa intre la Single Operator (si chiar asa s-a si intamplat).

A fost stabilit sa ne intalnim la amplasamentul de lucru in seara zilei de vineri, pentru a ne acomoda cu echipamentele, a avea timp sa stabilim strategia si a fi odihniti inainte de concurs, stiut fiind ca ora inceperii era 8 AM, ora locala.

 

Locatia geografica

Cateva cuvinte despre amplasament. Paul K4JA locuieste in partea central/estica a statului Virginia, in apropiere de estuarul Potomacului, la aproximativ 200 kilometri fata de mine. Influenta unei mari intinderi de apa asupra performanti antenelor este notabila. Spatiu a fost din belsug pentru construirea fara zgarcenie a celor mai performante antene.

Antenele

Detalii despre piloni, antene si episoade privind instalarea lor puteti gasi din belsug pe site-ul lui K4KA. Eu o sa fac doar o simpla enumerare pentru cei care nu au rabdare sa navigzeze pe acel site sau au probleme cu limba engleza.

  • Banda de 160 m: full size 4-square si un inverted V. Exista planuri pentru Beverages
  • Banda de 80 m: sir de 9 antene verticale (antena este proietata de ON4UN). Asigura 8 dB in plus castig fata de o antena verticala si cu 2,5 dB mai mult fata de un clasic 4-square de 80 m. Raportul fata-spate este de 30 dB. Exista 8 directii pe care se poate comuta: 0°, 45°, E90°, 135°, 180°, 235°, 270°, 315°.
  • Banda de 40 m: antena principala este formata din 2 x Yagi full size cu 4 elemente instalate pe un turn rotitor. Cea de-a doua antena este un Yagi monoband cu 4 elemente pe un alt turn rotitor, pe care se mai gasesc si alte antene. A treia antena este un inverted V.
  • Banda de 20 m: antena principala este formata din 3 x Yagi full size cu 6 elemente instalate pe un turn rotitor. Cea de-a doua antena este un Yagi monoband cu 6 elemente pe un alt turn rotitor, pe care se mai gasesc si alte antene. A treia antena (5 elemente monoband Yagi) este instalata pe un alt pilon si are o directie fixa: sud-est.
  • Banda de 15 m: antena principala este formata din 3 x Yagi full size cu 6 elemente instalate pe un turn rotitor. Cea de-a doua antena este un Yagi monoband cu 6 elemente pe un alt turn rotitor, pe care se mai gasesc si alte antene. A treia antena (6 elemente monoband Yagi) este instalata pe un alt pilon si are o directie fixa: sud-est.
  • Banda de 10 m: antena principala este formata din 3 x Yagi full size cu 7 elemente instalate pe un turn rotitor. Cea de-a doua antena este un Yagi monoband cu 7 elemente pe un alt turn rotitor, pe care se mai gasesc si alte antene. A treia antena (6 elemente monoband Yagi) este instalata pe un alt pilon si are o directie fixa: sud-est.

    Amplasamentul vazut de sus Antenele pentru 10-40 m Rotorul unui pilon

    Pe fiecare banda antena se poate configura astfel incat sa aiba cea mai mare eficienta. Astfel toate sau oricare dintre cele 2 sau 3 antene instalate pe acelasi pilon poate fi aleasa pentru trafic, aceasta combinatie putand contine si alte antene din aceeasi banda, cum ar fi inverted V, antena de pe pilonul pentru multiplicatori sau antena orientat spre sud est. In acest fel si cele mai slabe semnale pot fi scoase din trafic, incercand imbunatatirea raportului semnal/zomot comutand antene.

    La K4JA toti pilonii pe care sunt instalate antene Yagi sunt rotativi, motorul de actionare fiind evident la baza turnului.

    Cladirea

    Paul a construit o cladire special pentru activitatea de contesting. Este o constructie moderna (parter si trei etaje), dotata cu absolut toate cele necesare (si chiar peste) pentru ca o echipa de 10 operatori sa fie gazduita timp de 48 de ore pe durata unui week-end.

    Cladirea destinata concursurilor Unul dintre dormitoare Aici se serveste masa

    Bucataria Spatiu pentru relaxare Comfort in living room
    Din nou, pe site exista zeci de poze si explicatii. In putine cuvinte, pot spune ca la parter exista o sala mare de trafic, dotata cu aparatura si tot ce e necesar pentru operatori (inclusiv cafetiera, un frigider mare plin cu bauturi racoritoare, toaleta, magazie de materiale de rezerva etc). La etajul intai se gaseste bucataria dotata cu tot ce trebuie, precum si dining room, pentru servirea mesei. Tot la acest etaj se mai gaseste un dormitor cu doua paturi. La etajul al doilea exista un dormitor mai mare care acomodeaza 5 paturi comfortabile, iar la ultimul etaj operatorii se pot relaxa intr-un living room dotat cu un TV de diagonala mare (fara TVI), canapele comfortabile, atmosfera placuta. Pozele cred ca spun totul. temeratura in cladire este constanta si placuta, fiind reglata de instalatia de aer conditionat. De asemenea, un ventilator gigantic instalat la ultimul etaj circula aerul intr-un mod foarte eficient.

    Echipamentele de trafic

    Punct tipic de lucru
    Totusi cladirea lui K4JA nu este un motel, obiectivul principal este obtinerea de locuri fruntase in clasamente. Amplasamentul a fost proiectat pentru competitiile la care se participa la categoria Multi operator un singur emitator sau Multi operator doua emitatoare. Prin urmare prin design doua statii in oricare doua benzi diferite pot opera in acelasi timp. Deoarece Campionatul Mondial IARU nu are categorie Multi/Two configuratia de concurs a fost pentru Multi/One. In aceasta configuratie au existat doua posturi active de lucru si unul de rezerva. Toate posturile contineau acelasi echipament:

  • Transceiver Yaesu FT-1000MP cu filtre Inrad
  • Amplificator liniar Acom 2000A cu acord automat
  • Panouri de comutare pentru antene
  • Cutii de comanda pentru rotirea antenelor
  • Computer cu display de 19" LCD. Toate computerele sunt legate in retea
  • Software WriteLog
  • Chei de manipulare Bencher
  • Casti cu microfon

    Nu exista elemente de acord in nici o banda, totul este automat, un singur buton, la transceiver sau la tastatura face ca statia sa fie imediat operationala pe banda aleasa. Sunt suficiente 2-3 puncte in Morse pentru ca in mai putin de 3 secunde liniarul sa fie gata sa livreze putere maxima.

    Liniarele si toate cablurile (semnal, comenzi, alimentare) sunt ascunse de un panou despartitor, asa incat mesele de lucru sunt degajate, iar monitoarele subtiri adauga un plus de libertate de miscare.

    Traficul in concurs

    In mod normal la categoria Multi/Two statia din stanga si statia din dreapta functioneaza simultan, fiecare dintre ele avand cate un operator. Prin design in amplsament nu se permite ca doua transceivere sa lucreze in aceeasi banda, deci daca la un punct de lucru a fost aleasa o banda, ea nu mai poate fi aleasa nicaieri in alta parte, evitandu-se astfel accidentele la receptie. In schimb nu exista interferente intre oricare doua benzi diferite alese. In timp ce statia din stanga si cea din dreapta isi desfasoara traficul, statia centrala vaneaza multiplicatori pe o alta banda. Pentru a nu avea trei semnale in emisie in acelasi timp, statia de vanatoare trebuie sa inhime emisia uneia din celelalte doua statii. Pentru aceasta operatorul are la indemana un comutator cu 2 pozitii (stanga/dreapta) prin care stabileste precedenta. Functie de intensitatea traficului, statia din mijloc decide cui sa-i taie emisia atunci cand lucreaza multiplicatorul.

    Totusi in Campionatul Mondial IARU categoria de participare a fost multi/one deci acest stil de trafic nu a fost adoptat. O singura statie a fost activa la un moment dat (ce din stanga sau cea din dreapta), in timp ce la a doua statie un alt operator se acomoda cu banda in care urma sa intre.

    Cateva cuvinte despre programul de concurs. Acesta este WriteLog, un software destul de putin raspandit in Romania. Se pare insa ca este foarte popular printre operatorii contest din Statele Unite. Principalul avantaj este ca din start a fost proiectat pentru platforme Windows. Rivalul sau, CT, a fost initial scris pentru DOS si mai apoi adaptat destul de prost, pentru Windows. Avantajul principal al unui program pentru concurs care lucreaza in Windows este in primul rand accesul foarte eficient la resursele de retea, ceea ce face ca programul sa fie foarte fiabil la lucrul in echipa sau cu DX Clustere. Un alt avantaj este gestiunea eficienta a porturilor (seriale/paralele), care pot fi folosite la tot felul de de aplicatii (TNC, RTTY, relee, PTT, CW etc). De asemenea, accesul la functiile placii de sunet sunt foarte usoare si operarea in SSB devine la fel de simpla ca si operarea in CW fara a avea nevoie de echipamente externe. Toate acestea, la care se adauga pemanenta imbunatatire a autorilor (in principal W5XD) fac din WriteLog un program foarte puternic pentru concursuri si care in IARU a fost de un mare folos.

    Poate unii au remarcat lungi serii de spot-uri pe DX cluster de la K4JA. Ele veneau de la statia care se afla pe receptia si urma sa primeasca stafeta pentru a trece in trafic. Operatorul se acomodeaza cu banda in care urmeaza sa treaca si decide daca in urmatoarele 10 minute va avea un trafic de cel putin 60 statii/ora sau va culege destui multiplicatori. Pentru aceasta scaneaza banda si culege toate statiile pe care le aude pe care le trimite in DX cluster. WriteLog are o facilitate care deseneaza grafic banda aleasa si plaseaza toate statiile culese de pe DX Cluster pe frecventele respective. Astfel operatorul are la dispozitie harta benzii cu statiile care se gasesc in emisie. Imediat ce anunta o statie pe cluster, acea statie se adauga si pe harta benzii asa incat va fi foarte usor ca acea statie sa fie regasita, un simplu clic si transceiverul este acordat pe frecventa ei gata de trafic. Bineinteles, statiile lucrate nu sunt vizibile, iar statiile care consituie multiplicatori au o culoare care le scoate in evidenta. Pescuirea multiplicatorilor este in acest fel foarte simpla. Operatorul poata sa faca un QSY rapid pe frecventa unui multiplicator pentru a-l lucra. In mai putin de 7-8 secunde (depinde cat dureaza culegerea statie DX) statia revine pe frecventa de chemare prin apasarea unei taste ca si cum nu s-a intamplat nimic.

    Ar mai fi multe de descris din cele vazute de la K4JA, dar recomand mai degraba site-ul http://www.k4ja.com pentru explicatii detaliate. As vrea sa accentuez cateva elemente care definesc amplasamentul de concurs:

  • imbunatarirea semnalului emis si a raportului semnal/zgomot la receptie prin utilizarea antenelor de castig ridicat
  • contributia pe care tehnologia o aduce pentru cresterea eficientei unui concurs (cat mai putine comutari, cat mai putine acorduri, internet, retea, software)
  • respectarea cu strictete a limitelor de putere legale si a regulamentului de concurs
  • cresterea eficientei operatorilor prin asigurarea unor inalte elemente de comfort (aer conditiont, paturi comfortabile etc)

    Cum am operat in Campionatul Mondial IARU?

    Dupa cum am descris in tehnica de operare pentru categoria multi operator un singur emitator, in permanenta doi operatori au fost cu castile pe urechi in benzi diferite, dintre care numai unul era activ. In seara dinaintea concursului s-a stabilit diagrama operatorilor in cele 24 de ore de concurs, totusi nu a fost respectata. Totusi traficul s-a repartizat armonios intre operatori. S-au facut putine lagaturi in SSB, se pare ca eficienta cea mai mare le aveau legaturile in CW. In Benzile joase (3,5 MHz si 1,8 MHz) s-a intrat pentru scurta vreme, mai mult pentru culegerea de multiplicatori.

    Nu s-au petrecut incidente tehnice cu exceptia unui liniar care a intrat la un moment dat in protectie, insa traficul a continuat fara nici o pauza fiind continuat de statia secundara.

    Rezultatul a fost cel de mai jos:

    	CW		PHONE		Total		Multipliers
    BAND	QSOs	Points	QSOs	Points	QSOs	Points
    160	  11	17	   0		  11	17	5
    80	  61	135	   0		  61	135	31
    40	 491	1759	   0		 491	1759	59
    20	 674	2703	 287	1071	 961	3774	82
    15	 501	2097	 153	647	 654	2744	52
    10	  18	44	   0		  18	44	15
    Total:	1756	6755	440	1718	2196	8473	244
    
    
    8473	X	244 =	2067412
    
    Putem considera scorul ca fiind unul bun, el plasandu-ne pe locul 1 in SUA la categoria in care am operat. Iata rezultatele neoficiale (claimed scores) ale altor statii:
    Call                CWQ   PhQ Mults   hr      Score Club/Team
    USA M/S HP
    K4JA              1756   440   244    24  2,067,412 PVRC
    N3AD              1459   493  N/A    24  1,617,560 FRC
    NK7U              1479   440   214    24  1,600,934 WWYC
    NO2R              1503     0   248    23  1,297,288 FRC
    NX5M               960   998   200    24  1,234,800 CTDXCC
    N5YA              1043   573   176    24    951,280 FANNIN AMATEUR CONTE
    WW4LL              586   548   188    22    613,632 SECC
    N7ZG(@N7WA)        784   162   120    24    433,680 WWDXC
    KT0R               672   162   121 18+ -    310,365 MWA
    K3MD               846     0    62    24    278,520 FRC
    K5ER                53   510   108 19:36    176,580 Twin City Ham Club, 
    K4WW               350     0    93    10    110,112 KCG
    W6OAT              150     0    67           33,366 NCCC
    
    Timpul a zburat atat de repede... Duminca dimineata ne-am luat ramas bun. Am cunoscut un exceptional loc de concurs si am descoperit minunati prieteni, excelenti operatori. O experienta de neuitat. Am fost invitat la CQWW la toamna. Abia astept...

    Ciprian Sufitchi N2YO

    Articol aparut la 18-7-2004

    10039

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (3)  

  • Postat de Rich Boyd - KE3Q la 2004-07-28 09:39:27 (ora Romaniei)
  • It seems like a nice writeup and nice photos! K4JA is a very nice station! - Rich Boyd, KE3Q

  • Postat de Morel 4X1AD - 4X1AD (4x1ad) la 2004-09-29 08:14:08 (ora Romaniei)
  • Superb totul. Si articolul si statia de concurs. Pacat ca Paul vinde tot.
    Mi-ar fi placut sa stiu care sunt mijloacele hardware de lupta contra interferentei reciproce intre statii, nici pe site nu sunt amanunte.

  • Postat de jose antonio montalvan - la 2006-10-21 23:51:41 (ora Romaniei)
  • necesito saber sobre su producto

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Campionatul Mondial IARU 2004 lucrat de la K4JA"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact