hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

RADIOAMATORII DIN GRAN CANARIA

George Pataki WB2AQC

In primăvara anului 2007 am vizitat Gran Canaria, una din cele şapte insule mai măricele ale arhipelagului Canare, lângă coasta Africii de Vest. La fel cum s-a întîmplat în toate celelalte călătorii pe care le-am întreprins, am avut nevoie de o bună persoană de contact, care să mă ajute să-i găsesc pe radioamatorii locali. Acest lucru l-am obţinut de la Juan Martin, redactorul excelentei reviste "Radioaficionados" din Spania, care mi-a publicat şi articolul "Radioamatorii din Guatemala" în condiţii excelente.

Juan Martin mi l-a recomandat pe Paco EA8AAG, preşedintele secţiunii Las Palmas a Union de Radioaficionados Espanoles (URE), echivalentul ARRL-ului din Statele Unite. Aceasta a fost o alegere foarte bună, căci pe lângă faptul că este un radioamator excelent Paco este şi foarte activ, şi îi cunoaşte pe toţi amatorii din regiune. Am schimbat cu el o serie de e-mailuri; eu i-am scris în engleza, iar el a răspuns în spaniolă tuturor întrebărilor mele.

Am călătorit cu fiul meu Tommy KB2KRN şi am ales o perioadă de zece zile în care băiatul avea liber atât de la servici cât şi de la facultate.

De la New York am zburat la Madrid, timp de vreo şapte ore cu un Airbus foarte mare, dar cu locuri foarte strâmte. Ajuns acolo, după două ore am luat un alt avion şi în vreo două ore şi jumătate am sosit la Las Palmas, capitala insulei Gran Canaria.

Am călătorit mult cu avionul în viaţa mea, dar am constatat că, dintre toate aeroporturile în cel din Madrid este cel mai greu să te orientezi. Este extrem de mare, de la un terminal la altul a trebuit să străbatem coridoare foarte lungi, luând-o ba la stânga, ba la dreapta, ca într-un labirint, să urcăm şi să coborâm câteva scări şi ascensoare, să luăm chiar şi un tren, fără să ştim dacă ne îndreptam în direcţia cea bună. Nu am văzut indicatoare de direcţii şi eram îngrijoraţi dacă vom ajunge la timp la poarta de plecare. Verificările de sigurantă ne-au întârziat şi mai mult, iar Tommy din cauza îmbrăcăminţii sale mai nonconformiste a atras atenţia şi a fost controlat mai mult decât ceilalţi călători.

În avion, dorind să mai învăţ ceva spaniolă, am ascultat muzică, dar cu toate că melodiile erau diferite, în textele cântecelor se repetau cam aceleaşi cuvinte, pe care le cunoşteam deja: "te amo", "te chiero", "te adoro","corazon" şi fireşte "bessa me mucho", aşa că am renunţat.

În fine am ajuns la Las Palmas, unde Paco EA8AAG şi Edu EA8AUW ne aşteptau. Ne-au dus la Apartamentos Brisamara Canteras, unde ne făcuseră rezervările. Acesta se află pe Paseo de la Canteras, chiar pe faleză. Am avut un apartament cu tot ce are de obicei o cameră de hotel, plus o bucătărie completă cu frigider, cuptor, precum şi toate ustensilele de menaj. Preţul a fost de 44 Euro pe noapte, cam 60 de dolari, în funcţie de locul în care am schimbat banii, ceea ce nu era rău pentru zona respectivă.

La plecare, în aeroportul Kennedy, la ghişeul companiei British Airways am schimbat 500 de dolari si am primit 0,668 Euro pe dolar. La o bancă din Las Palmas am primit 0,72 de Euro. Ar fi bine ca British Airways să se lase de afaceri monetare, să se ocupe doar de zboruri sau să schimbe bani la un curs mai favorabil.

Prima vizită după ce am lăsat bagajele în cameră a fost la Andres EA8AMY, chiar în Las Palmas, capitala insulei Gran Canaria. Andres este un chimist, a fost autorizat în 1987 şi lucrează mult DX. Are echipament modern japonez, un Yagi cu 3 elemente pentru 10-15-20 metri şi o antenă verticală Cushcraft pentru 5 benzi. Andres operează mai ales în SSB şi foarte puţin în telegrafie, ca majoritatea amatorilor EA8. El are şi foloseste un QSL foto-color foarte frumos. Adresa lui de email este ea8amy@wanadoo.es.


Andres EA8AMY


Andres EA8AMY pe pilonaul sau

După această vizită ne-am dus cu toţii la casa fratelui său, situat într-un cartier muncitoresc. Acolo fratele a preparat un castron mare de "paella". Eu am mai gustat această mâncare tipic spaniolă, fără să ştiu exact ce conţinea. Acum am văzut cum bucătarul punea în oala care se incălzea pe foc ingredientele sale; am numărat 17 diferite feluri, după care le-am pierdut şirul. Era acolo orez, fasole, roşii, ardei, ceapă, diferite cărnuri, fructe de mare, condimente de tot feluri, etc., şi rezultatul a fost o mâncare foarte gustoasă.

Următoarea vizită am făcut-o la radioclubul URE, care are indicativul EA8URL şi EF8A în concursuri. Clubul se află într-o clădire mare cu trei nivele, având cam 16-17 camere, care este proprietatea oraşului Las Palmas şi a fost concesionată pe 99 de ani fără chirie radioclubului. Cheltuielile cu electricitatea, apa, telefonul, reparaţiile, etc. sunt suportate din cotizaţiile celor peste 120 de membri. Am văzut o sală de radio bine echipată, biroul de QSL-uri, biblioteca, o sală mai mică şi una foarte mare pentru adunări, biroul preşedintelui, cel al secretarului, un atelier, un restaurant pentru intâlniri sociale, diferite magazii şi altele.

Ferma de antene este impresionantă. În curte sunt trei piloni: pe unul este un Quad pentru 5 benzi cu câte 2 elemente pe bandă, pe altul un Quad cu 2 elemente pentru 10 şi 15 metri, iar pe al treilea un Yagi cu 4 elemente pentru 10 metri şi un Yagi cu 5 elemente pentru 6 metri.

Pe acoperiş pe un pilon este un Yagi cu 2 elemente pentru 40 de metri şi unul cu 3 elemente pentru 10-15-20 metri. Mai sunt şi două dipoluri, unul pentru 80, altul pentru 160 de metri. Cine poate concura cu un astfel de echipament?

Radioclubul foloseşte diferite feluri de QSL-uri foto, în culori, care sunt expediate prin biroul de QSL-uri central din Madrid. QSL-urile sosite sunt distribuite local. Văd in logul meu că am avut un QSO cu EA8URL, le-am trimis QSL-ul meu şi l-am primit pe al lor.

Verificând schimbul de QSL-uri cu radioamatorii EA8, fără a-i pune la socoteală pe străinii care au operat de acolo portabil, am văzut că în decursul anilor le-am trimis 61 de QSL-uri şi am primit 39. Până acum nu am văzut dacă vreunul foloseşte QSL electronic, fie Logbook of the World, preferat de mine, fie eQSL. Odată ce vor adopta această modalitate rapidă de a trimite şi de a primi confirmări pe aceste căi, probabil că numărul confirmărilor va creşte.


Andres EA8AMY, Paco EA8AAG si Edu EA8AUW la clubul EA8URL


Edu EA8AUW, Paco EA8AAG, Andres EA8AMY si cateva dintre antenele clubului


Edu EA8AUW, Paco EA8AAG si Andres cu antenele Yagi de la clubul EA8URL

La radioclub am întâlnit o serie de amatori autorizaţi, precum şi pe unii care au venit să se intereseze cum să obţină autorizaţii. Clubul organizează cursuri de pregătire pentru examene. L-am intâlnit pe prietenosul Franky EA8DA care făcea tocmai ceea ce nu trebuia să facă: fuma într-un loc în care fumatul era interzis. L-am vazut şi pe Fred EA8AYT care îmbunătăţea performanţa unui calculator.


Franky EA8DA la radioclub


Fred EA8AYT la radioclub

Apropo de calculatoare, am auzit că o fabrică a schimbat comanda "Press Any Key" cu "Press Enter Key", căci mulţi "experţi" au dat telefon ca să întrebe unde este butonul "Any."

Am menţionat pasuinea mea de a colecţiona lămpi vechi de radio şi Paco EA8AAG mi-a pus la dispoziţie un sertar plin cu ele, în care am gasit 10 bucăţi pe care eu nu le aveam. Sunt recunoscător pentru ele.

Adresa de email a radioclubului este ea8url@ea8url.com.

Următorul pe care l-am vizitat a fost Antonio EC8AMI din Teror, situat la circa 10 km. de Las Palmas. Drumul şerpuia mult, căci era o regiune muntoasă şi de aceea părea să fie mult mai lung. Înainte erau trei categorii de autorizaţii: EC8 (cea mai simplă), EB8 şi EA8 (cea mai avansată), acum însa există o singură categorie. În timpul concursurilor sau în ocazii speciale se folosesc câteodata prefixe ca ED8, EF, EG8 şi EH8. Antonio este un decorator de interioare şi casa lui dovedeşte că are un talent deosebit în acest domeniu. El foloseşte un FT-897 si un FT-757GX, o antenă verticală multiband şi un dipol de sârmă pentru benzile de la 10 la 80 de metri. Antonio EC8AMI lucrează în SSB, RTTY şi PSK, dar nu şi în CW. El îşi înscrie legăturile în calculator şi foloseşte QSL-uri frumoase şi colorate.


Antonio EC8AMI si prietenul sau

A urmat o vizită la "El Presidente" Paco EA8AAG, în Las Palmas. Ani de zile a servit în renumita Guardia Civile, o poliţie militară. Mă întrebam de ce o instituţie militară este numită "civile", dar nu am reuşit să mă dumiresc. Se zice ca un civil se poate militariza, dar un militar nu se poate?...


Paco EA8AAG la statia sa din Las Palmas


Paco EA8AAG pe pilonul sau

Paco EA8AAG foloseşte un Kenwood TS-870, un Yaesu FT-757XII şi un amplificator TL-922. Are o antenă Force 12 cu 2 elemente pentru fiecare bandă de 10-15-20 metri şi un element pentru 40 de metri. Are şi un vertical pentru toate benzile, precum şi un dipol de sârmă pentru benzile de la 10 la 80 de metri. El lucrează în SSB, RTTY, PSK şi niţel CW. Paco are şi foloseşte QSL-uri frumoase. Adresa lui de email este ea8aag@arrakis.es.

La câteva vizite ne-a însoţit şi Edu EA8AUW, secretarul radioclubului. La tururi turistice a participat şi băiatul meu Tommy. Trebuie menţionat că din cauza numărului foarte mare de maşini circulaţia pe străzile înguste este dificilă, dar se conduce disciplinat şi abil. Găsirea unui loc de parcare necesită un miracol.

Într-o dimineaţă Paco EA8AAG şi Edu EA8AUW trebuiau să verifice ceva la repetorul clubului, situat în centrul insulei Gran Canaria, care are forma unui con, pe un vârf de munte numit Pico de las Nieves, situat la o altitudine de 1949 de metri. Locul este plin cu mici clădiri, fiecare având câte o instalaţie de radiocomunicaţie sau retranslaţie; chiar şi militarii au acolo un radar şi instalaţii radio. Am mers cu ei, a fost un drum foarte frumos, din diferite puncte se zăreau locuri îndepărtate, chiar şi insula Tenerife.

În timpul vizitelor noastre am văzut mii de bărci de diferite dimensiuni ancorate în numeroasele debarcadere de-a lungul coastelor lungi. Mi-am amintit de o veche vorbă: "Dă-i unui om un peşte şi el va avea ce să mănânce o zi. Învaţă-l să pescuiască şi el va sta zile întregi tolănit în barca sa, hrănindu-se cu bere."

În Las Palmas l-am vizitat pe Francisco EA8BX care la 86 de ani ai săi este decanul de vârstă al radioamatorilor EA8. El a fost tehnician radio şi a cântat la trombon într-o orchestră miltară. Francisco este radioamator din 1920, are mult echipament pentru unde scurte şi ultrascurte, un Yagi cu 3 elemente pentru 10-15-20 metri tip TA-33 şi un dipol de sârmă pentru 40 şi 80 de metri. Francisco EA8BX nu a găsit nici un QSL să-mi arate, dar după 50 de ani de trafic şi schimburi de QSL-uri asta i se poate trece cu vederea.


Francisco EA8BX, decanul de varsta al radioamatorilor din EA8


Francisco EA8BX

Următorul amator vizitat a fost Manolo EA8BQH, boxer în tinereţe, acum lucrează în sistemul de protecţie. El locuieşte tot în Las Palmas, capitala insulei Gran Canaria. Manolo are un TS-830, foloseşte 100 W cu un Yagi tip Cushcraft cu 3 elemente pentru benzile de 10-15-20 metri şi un dipol multiband de sârmă. El este activ în SSB şi cu toate că are pe masă un manipulator foarte impozant, lucrează foarte puţin în telegrafie. Manolo EA8BQH îşi noteaza legăturile pe hârtie, căci nu are calculator, şi nu am văzut la el nici un QSL.


Manolo EA8BQH

În orăşelul Santa Brigida, situat cam la 14 km sud-vest de Las Palmas, am vizitat doi radioamatori care locuiesc pe aceeaşi stradă, la distanţă de şase case unul de celălalt; ambii se numesc Pedro.

Primul Pedro, EC8ADW a fost foarte activ in benzile CB şi are o droaie de trofee să dovedeasca acest lucru. El este un electrician şi instalator de antene cu firmă proprie. Pedro este radioamator doar de un an de zile, dar este foarte dinamic şi are rezultate foarte bune. Foloseşte un Kenwood TS-850S şi utilizează 100 W cu o antenă Yagi cu 4 elemente de tip KLM KT34-A pentru benzile de 10-15-20 metri şi un alt Yagi cu 4 elemente pentru 6 metri. Pedro EC8ADW îsi notează legăturile atât pe hârtie cât şi în calculator, din precauţie, căci atunci când i s-a stricat hardul a pierdut mii de QSO-uri înregistrate. Pedro, pentru siguranţă ar trebui să faci periodic copii pe o dischetă! El foloseşte QSL-uri frumoase cu poze în culori pe ambele feţe.


Pedro EC8ADW, un fost CB-ist


Pedro EC8ADW si antena sa KLM

Al doilea Pedro vizitat a fost EC8AUZ, un mecanic şi operator de maşini de ridicat, care lucrează într-un depozit de fierărie. El are o mulţime de emiţătoare-receptoare, un amplificator de 600 W şi câteva calculatoare. Antenele lui sunt: un Yagi cu 3 elemente pentru benzile de 10-15-20 metri, un G5RV multiband şi un dipol de sârmă pentru 40 de metri. Pedro EC8AUZ este activ în SSB, RTTY, PSK şi ATV, atât "slow scan" cât şi "fast scan", dar nu şi în telegrafie. El foloseşte QSL-uri foarte frumoase şi colorate.


Pedro EC8AUZ cu antenele sale


Pedro EC8AUZ cu statiile sale

Uimitor este că deşi cei doi Pedro stau foarte aproape unul de celălalt, ei nu se interfereaza. Poate că operează la ore sau în benzi diferite.

Când n-am avut planificată nici o vizită Tommy şi cu mine am devenit turişti. Într-o zi am făcut o tură cu autobuzul oraşului Las Palmas; a început şi s-a terminat în parcul Santa Catalina. Am umblat mult, ca să vedem cât mai multe. Am vizitat Casa de Colon unde se spune că a locuit celebrul explorator, ceea ce mi-a amintit vechea întrebare: "Prin ce s-a asemănat Columb unui om de afaceri din zilele noastre? Pentru că el a pornit fără să ştie precis unde se duce, a ajuns fără să ştie unde este şi a plecat fără să ştie unde a fost, şi toate acestea le-a făcut pe banii altora."

Am văzut Muzeul insulei Canare, care deţine exponate interesante de arheologie şi antropologie. Am vizitat catedrala Las Palmas, ne-am urcat sus de tot, întâi cu ascensorul, apoi pe nişte scări, ca să avem o vedere minunată asupra oraşului. Am fost la Plaza de Santa Ana, unde se află vestiţii câini de bronz reprezentând simbolul oraşului. Am vizitat muzeul Nestor şi am văzut o mulţime de picturi ale acestui ilustru artist, acolo am asistat la un festival de muzică populară, iar într-o mică prăvălioară am cumpărat nişte obiecte ceramice, copii dupa cele vechi găsite prin zonă. Nu am putut vedea Muzeul de Artă Moderna, era închis pentru montarea unor noi instalaţii.

Vorbind de artă mi-am reamintit o veche anecdotă: un pictor care a avut o expoziţie într-o galerie prestigioasă l-a întrebat pe proprietar dacă s-a manifestat ceva interes pentru lucrările sale. Proprietarul i-a răspuns: "Am o veste bună şi una rea. Vestea bună este că a fost aici un domn care s-a interesat dacă valoarea acestor lucrări va creşte după moartea artistului, şi i-am spus că se va dubla cel puţin. Domnul a cumpărat întreaga colecţie. Vestea rea este respectivul este medicul dumitale."

Edu, sau Eduardo după numele complet, EA8AUW, a zis că înainte de a-l fotografia la staţie trebuie să facă acolo o curăţenie generală. Într-o zi el şi Paco EA8AAC au mutat de pe masă toate ciurucurile şi le-au depozitat sub masă, lăsând la vedere numai diferitele aparate care, deşi nu erau conectate, nici puse în priză, arătau foarte bine. Acum, după ce l-am fotografiat, poate să mute tot gunoiul înapoi pe masa lui de lucru.

Edu EA8AUW locuieşte tot în Las Palmas şi lucrează în întreprinderea de construcţii a familiei. Casa în care stă este clădită, la fel ca multe case din zona aceea, pe un teren îngust, pe o pantă de deal şi are mai multe nivele; camera de radio, fireşte, este pe cea mai de sus.


Edu EA8AUW


Edu EA8AUW pe pilonul sau

El a fost autorizat în 2004 ca EC8AUA, dar din 2005 are indicativul EA8AUW. Edu foloseşte un Yaesu FT-1000MP Mark V şi un amplificator AL-81H. Amplificatorul său Kenwood TL-92 este împrumutat radioclubului. Antenele lui sunt: un Yagi cu 2 elemente pentru 10-15-20 de metri, un dipol rigid pentru aceleaşi benzi şi un vertical pentru benzile de 10 până la 80 de metri. Pentru 6 metri Edu EA8AUW foloseşte un Kenwood TS-2000 cu un Quad de sârmă. El îşi notează legăturile atât pe hârtie cât şi în calculator; a lucrat peste 220 de entităţi DX şi are confirmate cam 190. Edu are QSL-uri frumoase de tip color-foto. Adresa lui de e-mail este ea8auw@cidxs.com.

Aproape de marginea de nord-vest a insulei Gran Canaria, în oraşul Galdar, cam la 30 km. de Las Palmas, stă Manolo EA8ZS, proprietarul a câtorva plantaţii de banane. Nu e el tipul de latifundiar pe care l-am văzut în filme, care are o mulţime de sclavi şi supraveghetori sadici, înarmaţi cu biciuri, ci deţinătorul unei plantaţii moderne, cu angajaţi calificaţi şi utilaje performante, nu se folosesc biciuri. Cu toate acestea Manolo semăna atât de bine cu renumitul actor de cinema american Sydney Greenstreet încât îmi venea să-l întreb unde este Peter Lorre. Manolo are o colecţie bogată de picturi de înaltă calitate, demne de a fi expuse în muzee, toate foarte mari, ca să se potrivească cu dimensiunile lui.


Manolo EA8ZS langa rezervorul sau de apa din Galdar


Manolo EA8ZS la una dintre cele trei statii

Manolo EA8ZS a început radioamatorismul în 1979, a lucrat toate entităţile DX care există şi operează atât în SSB cât şi în telegrafie. El are 6 staţii diferite, care sunt folosite mai ales în concursuri. Sistemul lui de antene instalate pe cinci piloni este de-a dreptul fenomenal. Pe turnul nr.1, înalt de 24 de metri are 3 antene Yagi pentru 15 metri; una cu 6 elemente este rotativă, alta cu 4 elemente este fixată în direcţia Statelor Unite, iar a treia , tot cu 4 elemente, este fixată pe Europa. Pe turnul nr.2 va avea Yagi cu 2 elemente pentru 80 de metri care este gata de instalare. Turnul nr.3 are un Yagi rotativ pentru benzile de la 6 la 40 de metri. Turnul nr.4 are 3 antene Yagi pentru 20 de metri: una rotativă cu 5 elemente şi două fixe de câte 3 elemente, una spre Statele Unite, alta spre Europa. Turnul nr.5 are antenele pentru 10 metri; una rotativă cu 6 elemente şi două fixe cu câte 4 elemente, una pentru Statele Unite, alta pentru Europa. Pentru 160 de metri Manolo are un dipol şi 3 antene tip Beverage, câte una pentru S.U.A., Europa şi zona Caraibilor.


Manolo EA8ZS si antenele sale pentru 20m


Manolo EA8ZS si antena sa Yagi multiband


Manolo EA8ZS si antenele sale pentru banda de 15 m


Manolo EA8ZS si antenele sale pentru banda de 10 m

Am lucrat cu Manolo EA8ZS de două ori, i-am trimis QSL-uri şi am primit prompt răspunsuri la ele. El are felurite QSL-uri, unul de tip fotografie in culori îi înfăţişează casa şi 4 din cei 5 piloni cu antene. Adresa lui de e-mail este ea8zs@telefonica.net.

Pe un vârf de munte în Galdar, la o înaltime de 560 de metri se află complexul pentru concursuri al lui Pekka EA8AH, care foloseşte câteodată indicativul AN8A. Pekka a început radioamatorismul în Finlanda în 1971, acolo este cunoscut ca OH1RY. El a avut o firmă de editare de ziare şi reviste, acum stă şase luni de zile în Gran Canaria cea însorită şi alte şase luni în Finlanda. Pekka zice că este interesat de concursuri, nu şi de lucrul DX. Eu l-am lucrat de câteva ori, i-am trimis QSL şi l-am primit pe al său.

Pekka EA8AH are trei poziţii de operare în concursuri şi propriul său grup electrogen. Cum era de aşteptat el poate conecta fiecare emiţător-receptor la fiecare antenă de la un pupitru de comandă. Am văzut câteva turnuri mobile, instalate pe roţi, fiecare cu antene pe câte o bandă. Astfel, una înaltă de 20 de metri are un Yagi de sârmă cu 3 elemente pentru 40 de metri, un Yagi cu 3 elemente pentru 20 de metri fixat spre Statele Unite şi un dipol de sârmă pentru 160 de metri. Un alt turn numai de 9 metri (pe vârf de munte nu este nevoie de turnuri înalte) are 2 antene Yagi cu câte 4 elemente pentru 10 metri, ambele fixe, una spre Statele Unite, alta spre America de Sud. Un alt turn de 9 metri are aceeaşi configuraţie, dar pentru 15 metri. Al patrulea turn înalt de 12 metri are un Yagi cu 3 elemente fixat spre America de Sud. Desigur chiar şi antenele fixe se pot reorienta întorcând tot suportul fixat pe roţi. Am mai văzut pe versantul muntelui la 20-30 de metri de vârf şi alte turnuri cu antene montate pe suporturi mobile. Pekka EA8AH are şi foloseşte QSL-uri.


Pekka EA8AH si antena sa pentru banda de 20 m


Pekka EA8AH si antenele sale pentru banda de 15 m


Pekka EA8AH la una dintre cele trei statii

Într-o dimineaţă Tommy KB2RKN şi cu mine am luat un feribot şi în vreo oră şi jumătate am ajuns la Santa Cruz de Tenerife, capitala unei alte insule din arhipelagul Canare. Acolo ne aştepta Julian EA8BSB, el trebuia să-i mobilizeze pe radioamatorii locali, dar nu a găsit nici unul. Pe cât de eficient a fost Paco EA8AAG în Las Palmas, pe atât de neajutorat a fost Julian EA8BSB în Tenerife. După ce am pierdut o grămadă de timp l-am rugat să ne ducă la muzeul de artă. Julian iar a încurcat treburile, ne-a dus la muzeul de ştiinţe, zicând că nu există în acel oras nici un muzeu de artă, ci numai într-o localitate învecinată, în San Cristobal de la Laguna. Noi ne-am interesat şi am văzut nu numai o galerie foarte bună, dar la Plaza del Principe am vizitat nu una ci două muzee de artă excelente. Omul nu-şi cunoştea nici propriul oraş.

După masă ne-am întors cu feribotul la Las Palmas. Călătoria a fost frumoasă, dar din punct de vedere radioamatoricesc a fost fără nici un folos.

Într-o altă zi am luat un autobuz şi în circa o oră am ajuns la Malpalomas, în extremitatea sudică a insulei Gran Canaria. Acolo şi la Playa del Ingles, unde era numai plajă, hoteluri şi restaurante, am dat câte o raită, apoi am luat masa. Este un loc destinat exclusiv turiştilor.

Am aflat că numele multor oraşe şi sate sunt foarte lungi şi poartă numele diferiţilor sfinţi. Noi am fost în Las Palmas în timpul Paştelui, numit acolo Semana Santa, când foarta multă lume, cuprinsă de fervoare religioasă, îşi abandonează toate activităţile cotidiene şi se îmbulzeşte la … plajă.

În fiecare dimineaţă pe la orele 7.00 am văzut pe plaja din faţa apartamentului nostru un chinez, îmbrăcat complet în alb, făcând exerciţiile tradiţionale Tai Chi. Le mai văzusem la televizor, dar pentru prima dată le-am putut vedea în realitate.

Mie îmi place mult mâncarea chinezească de orice fel. Îmi displace mult mâncarea servită in avioane, de orice fel. Poate dacă se va servi pe un avion mâncare chinezească îmi voi schimba părerea. Oriunde călătoresc caut restaurante chinezeşti. Pe Paseo de las Canteras am gasit 4-5 "ristorante chino", toate oferind pentru 6 Euro, cam 8 dolari, mâncare stil meniu, adică la discreţie. Unul dintre aceste restaurante avea peste 80 de tăvi cu mâncăruri diferite, unele chinezeşti, altele tradiţionale, spaniole, italiene, etc. Am mâncat acolo zilnic până ce ochii au început să mi se îngusteze, apoi am trecut la bucătărie italiană.

Tot pe acelaşi "paseo", mai spre nord, la numărul 81 este o prăvălie deosebită care poartă numele de "Crespo Curiosity Shop" cu artizanat local, obiecte de ceramică şi din lemn cioplit, dar mai ales cu produse interesante importate din Orientul îndepărtat. Am văzut acolo şi multe cristale şi minerale, precum şi o varietate bogată de scoici de mare. Din păcate nu aveau şi lămpi vechi de radio.

La capătul nordic a falezei, chiar peste drum de auditoriumul Kraus este un conglomerat mare cu multe prăvălii, precum şi un hipermarket Carrefour.

Deşi călătoria noastră a durat numai zece zile, atât întâlnirile cu radioamatorii cât şi deplasările turistice au fost deosebit de agreabile.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 22-4-2007

12386

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de dan ciotu - YO8CIQ la 2007-08-12 00:51:02 (ora Romaniei)
  • am ramas impresionat de fotografiile cu colegii radioamatori din insulele canarias ceea ce este cert este ca acolo sint si conditii de spatiu pt a instala antene performante eu sint rezident in spania si locuiesc in madrid as vrea sa intru in contact cu dvs
    73 de dan yo8ciq

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2007-08-12 21:46:21 (ora Romaniei)
  • Draga Dan YO8CIQ, nu te-am gasit nici in Callbookul YO, nici QRZ.com, cautam adresa ta de email. Da-o aici, iti voi raspunde.

  • Postat de Daniel - YO5ONI la 2010-08-20 23:03:24 (ora Romaniei)
  • Cred ca totul e privit un pic cam "de sus" in rest e interesant.

  • Postat de Daniel - YO5ONI la 2010-08-20 23:03:52 (ora Romaniei)
  • Cred ca totul e privit un pic cam "de sus" in rest e interesant.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RADIOAMATORII DIN GRAN CANARIA"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact