hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Povestea unui campionat mondial IARU

Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 10 m fonie

Lilian Barbu YO3BL

Cu parere de rau la Galati au fost probleme legate de QRN, ploaie si vant.

Rezultatele preliminare sunt urmatoarele:

  • QSO - aproximativ 1000
  • HQ - 36
  • Zone - 18

    S-a lucrat din 2 amplasamente:

  • Statie principala YO4KBJ (YO3BL, YO4RDN, YO4RXX) - 4 quad, 3 el yagi, GU43B (0,8A la 3500 V)
  • Statie vinator YO4REA (YO4RIU, YO4REC, YO4REA - junior) - 3el yagi, 2 buc GU74B fortate (0,9A la 2700 v)

    Nu cred ca a mai existat la YO4KBJ (cel putin in ultimii 4 ani de cind cunosc acest club) un concurs in care sa avem atitea probleme si care, sper, le-am depasit.

    Temperaturile inalte de peste +35 C° la Galati in ultimile zile m-au pus pe ginduri referitor la posibilitatea functionarii amplificatorului de la statia principala pe o perioada de 24 ore.

    Statia de baza Final 2xGU74b

    Discutind cu Virgil YO4REA aceasta problema sambatata dimineata ne-am decis sa mai punem o turbina la amplificator. Zis si facut, dupa conectarea turbinei (diamemtru 35 cm) care scotea aerul cald cu inversunare si mai facea si un zgomot infernal am inteles ca putem merge cu puterea maxima non stop tot concursul.

    Antena de baza la YO4KBJ este un 3 band 3 el yagi. Fiind ferm convinsi ca nu putem merge in acest concurs fara 2 antene s-a instalat 4 el quad optimizata cu programul MMANA. Nu va mai spun ce calvar am avut la instalarea antenei la o temperatura de peste 35 C°. Gratie lui YO4RXX, YO4RIU si YO4RDN totul s-a finalizat cu bine si quadul cu SWR-ul 1:1 la 28450 kHz era gata de concurs.

    Au urmat probele cu mai multe statii din UA cu compararea la emisie a celor 2 antene deoarece la receptie diferenta era mare. Acelasi rezultat si la emisie - 3 puncte S. Ne-am linistit numai dupa un QSO cu statia UA6?? care urma in IARU sa fie R7HQ. Ne-a auzit cu laterala si am primit controlul de 59+5db. Dupa ce a comutat o alta antena am primit 59+20db. La intrebarea ce folosim acolo... am spus ca sunt 4 el quad si GU43B la 0,8 amperi cu 3500 volti. Rusul a ramas surprins si cind l-am intrebat ce folosesc ei acolo mi-a spus ca are "6 peste 6 yagi si putere un pic mai multa deoarece nu se aude prea bine in Europa fara ceva kilovati hihihi". Apropo statia din UA6 facea o propaganda fantastica - lucra rusi pe banda rulanta si spunea ca in concurs fiecare UA sa-l caute si sa cheme echipa nationala care va fi R7HQ. Nu stiu cum a fost in alte benzi dar noi, cu parere de rau, am facut cred 2-3 statii YO.

    Antena statiei de baza Antena vanatorului
    Echipa YR0HQ De la stanga la dreapta:
    YO4RDN, YO4REA, YO4RXX, YO4REC
    (jos) YO3BL, YO4RIU

    Concursul a inceput bine, avind quad pe nord si 3 el yagi pe vest. Periodic roteam Quadul pe est. Leagturile mergeau una dupa una. Am fost foarte bucurosi cind au inceput sa apara in log statiile lucrate de vinator - Bogdan YO4RIU, si sa stiti ca au fost multe. CT cu linkul in 432 mergea perfect si s-a intepat decit o singura data. Dupa un restart rapid (gratie Lucian - YO4REC) totul a revenit la normal.

    Problemele au inceput simbata pe la 2300 CFR. Urmare a unui vant salbatic Quadul a cazut si jumate din elementii de plastic s-au facut varza. Am inteles ca nu putem face nimic si duminica am mers numai cu 3 elemente yagi. Cu parere de rau a doua zi nu am facut mare lucru pe est mergind mai mult cu antena pe Europa. Duminica la 15:00 CFR totul s-a terminat. In logul principal 970 legaturi plus 30-40 QSO netransferate si ramase in logul vinatorului. Cred ca dupa formarea logului comun sa avem 1000 de QSO. Suntem ferm convinsi ca daca nu era QRN simbata si nu cadea quadul mai faceam cam 100 de QSO.

    Concluzii:
    Statia de baza nu poate merge in concurs fara 2 beamuri serioase si 1 GP. S-a observat ca la 90 grade diferenta (stai pe nord si cheama cineva din vest) multe statii slabe nu le mai auzi. Puterea trebuie marita. Au fost situatii cind ne deranja cite cineva din stinga dreapta (bine, dupa 3-5 minute pleca - hihi).

    Planuri pentru viitorul apropiat:
    4 el quad pentru 21 MHz si 28 MHz.

    Lilian Barbu YO3BL

    Articol aparut la 16-7-2004

    10750

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (2)  

  • Postat de Gabriel Schumschi - YO4ZL la 2004-08-04 14:42:12 (ora Romaniei)
  • Rezultat frumos ,poate se putea realiza mai mult daca vremea ar fi fost mai
    buna.

  • Postat de Remus - YO4GJH la 2005-07-02 08:44:20 (ora Romaniei)
  • Va doresc DX-uri multe

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 10 m fonie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact