hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Mufa UHF pentru hardline

Mihai Mateescu YO3CTK

In ultima vreme au inceput sa devina disponibile "capete" din mosoarele de cablu coaxial tip hardline. Acest tip de cablu vine in diferite diametre si se utilizeaza mai ales la constructia site-urilor de telefonie celulara. Sint utilizate deoarece au o atenuare redusa si o ecranare foarte buna la frecventele utilizate in telefonia GSM : 800 sau 1800 MHz. Se numesc generic « hardline » pentru ca acest tip de cablu este sensibil mai rigid decit cablele obisnuite flexibile (de exemplu tip RG 213). Firmele care construiesc site-urile de telefonie celulara importa aceste cable in mosoare mari si inevitabil ramin « capete » care nu mai pot fi utilizate. Aceste « capete » sint insa foarte utile radioamatorilor, care le pot utiliza cu excelente rezultate in benzile de unde scurte sau ultrascurte. Spre exemplu, un fider de antena construit din 50m hardline de 1/2 toli are la 30 MHz o atenuare de cca. 0.6dB. Aceeasi lungime de cablu RG 213 are la 30 MHz o atenuare de cca. 2dB. Asta inseamna ca daca se alimenteaza sistemul antena-fider cu 100W de la emitator, la antena vor ajunge 87W intr-un caz si 63W in celalalt caz. Este o diferenta considerabila, iar ecartul devine si mai mare in UUS. A nu se uita ca aceste atenuari se aplica deasemenea la receptie. Dezavantajele utilizarii cablelor hardline sint 1) rigiditatea si 2) lipsa mufelor. Primul dezavantaj se refera mai ales la terminatiile cablelor spre o antena rotativa si la intrarea in camera statiei. Al doilea dezavantaj se refera la faptul ca pentru cablele hardline exista doar mufe speciale, de obicei in sistem N si care nu sint accesibile radioamatorilor. Pentru a utiliza cablele hardline in regim de amator este deci necesara confectionarea unor mufe artizanale de tip UHF. Exemplul de mai jos este dat pentru un cablu hardline de ? toli dar se poate adapta si pentru alte diametre. Pentru a confectiona o mufa UHF mama de cablu aveti nevoie de:
  • Un adaptor UHF mama-mama
  • O mufa de cupru pentru instalatii, marimea cea mai mica
  • O bucata de furtun de cauciuc care sa intre peste exteriorul cablului · Ciocan de lipit electric de mare putere
  • Scule de mina

    A se vedea figura 1. Nici una din piese nu are ceva deosebit. Adaptorul UHF l-am cumparat de la Conex iar mufa de cupru de la Praktiker.


    Fig.1


    Se vor parcurge urmatoarele etape :

    1. Se alege un capat al adaptorului UHF care se va prelucra. De acum inainte, prinderile in menghina se vor face doar la acest capat. A nu se deteriora filetul si izolatorul de la celalalt capat. Adaptorul este constituit din mansonul exterior, contactul central si doua izolatoare din material plastic alb la capete. Se scobeste intr-unul din izolatori cu o scula ascutita pina cind acesta se va elibera (este montat prin presare). A nu se deteriora contactul central. Se separa piesele. Vezi figura 2. Izolatorul de plastic care trebuie sa ramina intact se depreseaza prin lovire usoara cu un dorn potrivit dinspre inauntru.


    Fig.2

    2. Prin presare longitudinala se asambleaza mansonul exterior UHF cu mufa de cupru. Vezi figura 3. A nu se depasi lungimea filetului. Piesa asamblata trebuie sa arate ca in figura 4.


    Fig.3


    Fig.4

    3. Asamblarea se lipeste pe circumferinta, ca in figura 5.



    Fig.5

    4. Partea ramasa libera a mufei de cupru se cresteaza cu un bomfaier pe 4 diametre la 45 grade, rezultind 8 aripioare. Vezi figura 6.


    Fig.6

    5. Se pregateste capatul cablului prin taierea cu traforajul a unui scurt segment (10mm), rezultind un capat taiat curat, fara bavuri. Se trage o bucata de furtun de cauciuc de cca. 150mm peste cablu, ceva mai departe de capat. Se indeparteaza izolatia exterioara a cablului hardline pe o lungime de 50mm, ca in figura 7. A se utiliza un cutter bine ascutit si multa grija pentru a nu se deteriora mansonul de cupru (ecranul).


    Fig.7

    6. Se taie mansonul de cupru cu traforajul pe circumferinta, cu multa grija pentru a nu se deteriora izolatia centrala. Mansonul este dintr-un cupru tare, ceea ce de altfel da si rigiditatea cablului. Se taie apoi izolatia centrala cu un cutter pe cca. 6mm. Vezi figura 8.


    Fig.8

    7. Se lipeste contactul central ca in figura 9.



    Fig.9

    8. Se preseaza la loc izolatorul de plastic in adaptorul UHF. Se asambleaza mufa prin tragerea pe cablu si presarea celor 8 aripioare pe mansonul de cupru al cablului. Se lipesc repede aripioarele de mansonul de cupru. Vezi figura 10.


    Fig.10

    9. Dupa ce se raceste, trageti furtunul de cauciuc peste mufa nou creata. Se va izola contra apei cu rasina epoxidica la ambele capete ale furtunului. Ati obtinut astfel o mufa mama UHF de cablu, care va arata mai mult sau mai putin ca in figura 11. Pentru utilizarea cablului hardline nu mai aveti nevoie decit de doua cordoane din cablu RG213, flexibile, cu mufe UHF tata de cablu (cele mai comune) la ambele capete.


    Fig.11

    Mihai Mateescu YO3CTK

    Articol aparut la 30-11--0001

    12459

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (5)  

  • Postat de Iulian - la 2005-02-14 13:53:09 (ora Romaniei)
  • Da interesanta idee, se aproba.

    Iulian Atanasiu yo2lis

  • Postat de Anton Ivanovici - YO3BTN la 2005-02-16 09:47:58 (ora Romaniei)
  • Articolul este excelent , detaliat si foarte explicit.Din pacate fotografiile sunt neclare , desi inteligibile , totusi.Poate data viitoare ...

  • Postat de ion - YO3RXK la 2007-09-20 23:01:59 (ora Romaniei)
  • Idee foarte buna.Ce n-ar fi dat un radioamator pe o bucata de 20 m de cablu din asta prin anii '70 ? 73!

  • Postat de Ovidiu Pelmus - YO6HFD la 2007-10-14 23:26:05 (ora Romaniei)

  • Domnule Mateescu,multumasc pentru idee.Excelenta rezolvarea si eficienta.Am incercat-o. 73!
    Cu stima, Ovidiu P.











  • Postat de costel - KG6NK la 2008-06-24 03:01:20 (ora Romaniei)
  • Idea e poate buna..
    Ai masurat cumva cu cit s-a schimbat Z la trecerea de la foam, aer, etc...? si cit este acum SWR/return loss pe o sarcina etalonata de 50 ohm, SWR 1.o5 sau 1.1?
    73 de kg6nk

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Mufa UHF pentru hardline"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact