hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YR7M in CQWW CW 2006

Colectivul A1 Contest Club B.I.S.A.

La editia 2006 a CQWW CW ne-am gandit sa pastram echipa in aceeasi formula in care am abordat WPX CW 2006 (http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=332), pentru o operatiune M/2 in premiera in Romania. Interesul fata de aceasta categorie ne-a crescut dupa operatiunea reusita in luna mai, pe care am considerat-o un succes datorita indeplinirii obiectivului competitional (loc 10/world, 6/EU rezultat neoficial - http://www.cqwpx.com/logs_received_cw.htm). Astfel, toate lucrarile de imbunatatire a statiei realizate pe parcusul anului au avut ca scop finalizarea lor inainte de CQWW.

Pe scurt, categoria M/2 (multioperator / 2 emitatoare) permite transmiterea simultana a doua semnale in benzi diferite pe toata durata concursului, indiferent de statiile lucrate, deci fara restrictii. Restrictiile vizeaza doar numarul de schimbari de banda realizat de fiecare dintre cele doua emitatoare in decursul unei ore fizice, de la minutul 00 la minutul 59, care trebuie sa fie maxim 8. De aici se poate observa utilitatea deosebita a unei a 3-a statii, care sa realizeze in fiecare ora QSY-urile permise celor doua statii running (16 in total) spre a le folosi cat mai eficient, in special pentru lucrul de multiplicatori si valorificarea unor noi deschideri in alte benzi. Un QSY reprezinta schimbarea benzii de lucru pentru una din statiile running la un moment dat, revenirea in banda initiala fiind contorizata ca un al doilea QSY (http://www.cqww.com/WW%20Rules%202006.pdf) Deci noutatea fata de operatiunea din luna mai avea sa fie lucrul simultan cu 3 statii, pentru prima data din amplasamentul de la Radesti, doua statii running si o a treia statie pentru QSY-uri. Din punct de vedere tactic este foarte important ca statiile running sa-si lucreze multiplicatorii imediat ce sunt anuntati in bandmap, neglijarea acestui aspect ducand la o scadere a numarului total de multiplicatori, si datorita limitarii numarului de legaturi la cea de-a treia statie. In ceea ce priveste statia 3, trebuie ca din numarul limitat de legaturi sa fie aduse cat mai multe puncte in log, deci se lucreaza in primul rand multiplicatori dubli, multiplicatori simpli, si abia apoi DX-uri si legaturi cu statii EU.

Cateva antene noi au fost ridicate anul acesta pentru a fi folosite in CQWW, proiectul de dezvoltare a campului de antene nefiind inca finalizat. Au fost construite perechile antenelor de 10m si 15m, in aceste benzi fiind acum disponibile 5/5 elemente monoband Yagi cu boom lung, sinfazate cu Stack Box de la Comteq. In banda de 10m, antena superioara la inaltimea de 15m este rotativa, iar cea inferioara la inaltimea de 10m este fixata pe EU/NA (fig. 1). In 15m antena superioara la inaltimea de 17m este fixata pe EU/NA, iar antena inferioara la inaltimea de 9m inferioare este fixata pe AS/JA. Exista si un sistem de comutare manual care acopera zona de sud cu ajutorul tribanderului F12 (fig. 2).

Fig. 1. Antenele sinfazate pentru 10m
si monobanderul 20m
(in dreapta, verticalul pentru 80m)
Fig. 2. Antenele sinfazate pentru 15m,
tribanderul F12
si monobanderul 2 elemente pt. 40m


Pentru banda de 80m a fost construit un vertical de 15m inaltime cu 6 radiale elevate, acordat cu ajutorul unei bobine. Desi a functionat in parametrii normali, fiind testat cu doua saptamani inainte in OK/OM DX Contest, acesta avea sa se defecteze chiar vineri seara inainte de startul concursului, obligandu-ne ca in prima noapte sa folosim dipolul fluture pentru 80/160m, deci fara posibilitate de lucru simultan in aceste benzi. Sambata, in timpul concursului, am fost nevoiti sa instalam un vertical pentru 80m full size (fig. 3) cu cca. 20 radiale in sfert de unda asezate pe sol (fig.4), ce avea sa rasplateasca efortul printr-un rezultat peste asteptari in aceasta banda.


Fig. 3. Vertical full-size pe 80m


Fig. 4. Sistemul de radiale

Cum am spus, s-a lucrat in premiera cu 3 statii simultan din amplasamentul A1 Contest Club B.I.S.A. Fata de setup-ul obisnuit au mai fost aduse un transceiver FT-990 (tnx YO9WF), un liniar ACOM 2000A (tnx YO9WF), un filtru trece banda Dunestar (tnx YO9HP) si un nou laptop pentru statia 3, care a inlocuit vechiul desktop ce avea rol de server. Iata setup-ul folosit:

Statia 1 (running): FT 1000 MP Mark V Field, Ameritron AL800H, laptop ACER, BPF ICE, interfata MicroHam
Statia 2 (running): FT 1000 MP, P.A. Ten Tec Titan, laptop ACER, BPF ICE, interfata MicroHam
Statia 3 (QSY): FT 990, ACOM 2000A, laptop ACER, BPF Dunestar, interfata MicroHam

Pe baza unei analize a rezultatelor din ultimii 2 ani (http://www.cq-amateur-radio.com/cqwwhome.html), a indicilor de propagare, a logurilor si a potentialului statiei si echipei YR7M, am stabilit mai multe obiective pentru CQWW CW 2006, categoria M/2:

1. realizarea unui scor provizoriu de 8,900,000 pct. - 6200 legaturi cu 1.8 pct/qso si 795 multiplicatori (165 zone + 630 tari): prin cresterea numarului de multiplicatori in 10m si 15m (antene mai performante), precum si in 80m si 160m (atentie la continua la grey line), vanatoare agresiva a multiplicatorilor si trecerea multiplicatorilor in alte benzi (atentie permanenta la statusul fiecarei statii logate - daca este multiplicator sau nu in alta banda)

2. cresterea mediei pct/qso la 1.9 (in 2005 YR7M a avut o medie de 1.78 pct/qso): prin valorificarea ferestrelor de propagare DX in toate benzile

3. scor final redus cu maxim 5% fata de scorul declarat (in 2005 reducerea a fost de 6%): prin atentie continua la acuratetea logarii si procesare post contest a logului cu ajutorul programelor de analiza (aspect controversat in comunitatea contesting); pentru acest obiectiv folosim si inregistrarea concursului, dar de aceasta data nu a fost disponibila la YR7M

4. realizarea a cel putin 750 de legaturi cu statia 3: prin realizarea QSY-urilor permise in fiecare ora si valorificarea timpilor morti ai statiilor running (in special a doua zi cand ratele sunt mai mici) - de precizat ca statia 3 poate loga in fiecare ora cel putin 8 QSO-uri, deci minim 384 QSO-uri pe durata intregului concurs

5. clasarea in top 6 / EU: foarte greu de indeplinit, in conditiile in care an de an sunt abonate la aceasta categorie 6 mari echipe (EA6IB, RU1A, IR4X, 9A7A, UU7J, HG6N)

Fiecare dintre obiectivele de mai sus fiind foarte greu de atins, am plecat la concurs macar cu scopul de a seta un nou record YO cat mai greu de intrecut pe viitor. Importanta este participarea, straduinta de a scoate un rezultat cat mai bun si experienta acumulata. Vineri s-a lucrat toata ziua pentru amenajarea celui de-al treilea post de lucru si pentru finalizarea setup-ului. N-au lipsit problemele, comanda CAT pentru FT990 functionand doar intr-o singura directie (de la calculator spre statie). Din designul original al statiei au fost inlaturate band decoderele datorita problemelor de functionare generate de interferente, schimbarea antenelor facandu-se manual pe toata durata concursului. Aveam emotii in legatura cu stabilitatea retelei de calculatoare pe durata celor 48 de ore in noua configuratie cu 3 posturi de lucru, fiindca inainte au existat probleme de stabilitate cand al treilea calculator era conectat la celelalte doua. Spre surprinderea noastra nu a fost nicio problema cu logul tot weekendul, Writelog-ul functionand ireprosabil in retea, fara intrerupere. Cred ca e prima oara cand nu am avut probleme, si din acest punct de vedere suntem foarte multumiti si optimisti. Se pare ca un rol important in stabilitate il are si modulul concursului, cel pentru CQWW fiind unul original, realizat de autorii programului.

O importanta problema, care a afectat foarte mult scorul final, a fost generata de reteaua locala de tensiune. Consumul mare face ca tensiunea sa scada sub 180V, in special seara si in timpul zilei, afectand parametrii normali de functionare a liniarelor. Practic puterea la emisie nu a depasit 800W la cele doua statii running, dar cel mai grav, liniarul statiei 3, un ACOM 2000A, a fost imposibil de folosit cca 75% din timp din cauza protectiilor care blocheaza functionarea la acest nivel de tensiune. Din aceasta cauza au ramas multe ferestre neacoperite de statia 3 (uneori si transceiverul fara liniar avea probleme in emisie), si s-au pierdut multe legaturi si multi multiplicatori - statia 3 a pus in log numai 200 de legaturi, acoperind doar cca. 25% din cele 48h de concurs. O alta problema a fost nefunctionarea verticalului initial pentru 80m, astfel ca folosirea dipolului fluture 80m/160m ne-a impiedicat sa folosim cele doua benzi simultan in prima noapte, un nou vertical pentru 80m full size fiind ridicat sambata dimineata. Aceasta particularitate a dus pe de o parte la impulsul de a ridica noul vertical, desi declarasem inchis sezonul de lucru la antene. Pentru aceasta echipierii s-au privat de odihna insa rezultatele au justificat pe deplin efortul. Pe de alta parte, indisponibilitatea simultana a antenelor de 80 si 160m in prima seara a dus la o noapte plina petrecuta in banda de 40m, ceea ce a dus la un scor partial neobisnuit de mare in aceasta banda.

Cu toate impedimentele, consideram satisfacator rezultatul final, o parte din obiective fiind atinse, iar loc pentru imbunatatiri este destul pentru o viitoare operatiune M/2. Mai jos sunt sunt cifrele, in comparatie cu obiectivele stabilite:

         Target YR7M M/2 - CQWW CW 2006               Claimed score YR7M M/2 - CQWW CW 2006

          Band  QSOs  Zones  Countries                 Band  QSOs  Zones  Countries
         ------------------------------               ------------------------------
           160:  500    15       70                     160:  413    12       60
            80: 1100    25      100                      80: 1533    27       98
            40: 1800    36      140                      40: 2069    37      137
            20: 1800    37      140                      20: 1578    36      124
            15:  900    37      130                      15:  611    34      122
            10:  100    15       50                      10:  157    22       59
         ------------------------------               ------------------------------
         Total: 6200   165      630                   Total: 6361   168      600

         Scor final: 8,900,000 (1.8 pct/qso)          Scor final: 8,113,152 (numai 1.66 pct/qso!!!)

Scorul provizoriu realizat este mai mare decat scorul final cu care HG6N a obtinut locul 6 / EU in CQWW CW 2005 (8,015,190). Insa este de asteptat o reducere cu cca. 5% a scorului, deci un rezultat in jurul a 7,700,000 pct. Concurenta M/2 din acest an a reunit aceleasi echipe "abonate" (EA6IB si UU7J, echipe ce si-au declarat deja scorul la 3830 http://lists.contesting.com/pipermail/3830/2006-December/128738.html ambele cu peste 13 mil pct., RU1A, IR4X si 9A7A), mai putin HG6N, ai caror operatori s-au deplasat in Macedonia pentru a activa Z38N (@Z37M), operatiune M/M. Din amplasamentul HG6N a fost activ indicativul HG3DX, insa nu cunoastem categoria de participare (poate Paul YO5BRZ ne poate da mai multe informatii!?).

La o analiza superficiala se observa scaderea mediei pct/qso. Asta se datoreaza in parte "semiesecului" din 15m si 20m, unde numarul de legaturi este mai mic, ponderea DX-urilor in aceste benzi fiind in general mai ridicata, dar si lipsei antenelor de receptie in 80m si 160m. Desi exista o crestere evidenta in 10m, scorul din 15m pune semne de intrebare. Iata alte comparatii cu echipe M/S si M/2 dupa rezultatul declarat la 3830 (http://lists.contesting.com/pipermail/3830/2006-November/128690.html):

Call     160m Q/Z/C   80m Q/Z/C   40m Q/Z/C   20m Q/Z/C   15m Q/Z/C   10m Q/Z/C
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
M/2
EA6IB     823/19/ 82 1839/32/112 2748/37/147 2259/37/139 1545/35/131  822/27/ 94
UU7J      727/23/ 93 1682/37/130 2136/40/153 1935/38/142 1205/35/141  266/29/ 84
YR7M      413/12/ 60 1533/27/ 98 2069/37/137 1578/36/124  611/34/122  157/22/ 59
DQ4W      307/12/ 63 1204/22/ 90 1480/34/116 1526/37/125  695/36/128  111/24/ 65
DR5N      443/14/ 68 1085/24/ 96 1072/32/113 1358/37/129  758/30/122   68/15/ 52
YT2L      118/ 8/ 51 1364/32/112 1504/38/136 1153/35/117  525/32/120  135/17/ 52

M/S
OM8A      322/25/ 99 1157/36/129 1566/39/144 1658/38/148 1028/37/140  176/27/ 96
OM7M      407/26/101 1034/34/117 1602/40/149 1348/38/148  874/36/147  106/27/ 94
9A1P      262/16/ 73 1217/33/118 1424/37/143 1154/39/134 1213/36/142  254/27/ 97
OE4A      220/19/ 80 1009/24/113 1555/30/126 1482/36/133 1186/37/136  204/27/ 91
EA4KR     173/13/ 65  834/31/111 1628/33/122 1237/37/128  920/35/118  465/26/ 92
RK2FWA    626/23/ 97 1097/33/115 1297/40/144 1378/37/138  743/35/134  100/20/ 70

De la statia 3 (pt QSY) s-au realizat doar 200 de legaturi in cca. 12 ore de lucru efectiv.

In graficul de mai jos este reprezentata comparatia intre numarul de legaturi realizat si numarul de legaturi planificat la intervale de 6 ore:

Numarul de legaturi pe continente, in fiecare banda:

     160M    80M    40M    20M    15M    10M   Total      %

EU     384   1163   1317    928    324    113    4229    66.5
AS      14    124    226    231    112     14     721    11.3
NA      10    217    457    364    117      2    1167    18.3
AF       5     20     23     21     24     19     112     1.8
SA       0      5     27     22     24      6      84     1.3
OC       0      4     18     11      9      3      45     0.7
Statii lucrate in 6 benzi:

5A7A 6W1RW C4M CT9L DF0HQ EA6IB HG1S IH9P OE4A RT6A TK5EP TZ5A UP5G

Zone lucrate in fiecare banda:


160m 80m 40m 20m 15m 10m

Zone din care nu s-a lucrat nicio statie: 1 si 36. Din zona 36 a aparut in ultimele doua ore de concurs S9SS, dar nu a putut fi lucrat, iar statiile KL raportate pe cluster nu au putut fi auzite. In 40m mai lipseste din log doar zona 2 (VE2).

Odata cu aceasta operatiune de premiera in Romania au fost depasite mai multe recorduri neoficiale pentru YO in CQWW: cel mai mare scor realizat vreodata, cel mai mare numar de legaturi, cel mai mare numar de multiplicatori, cel mai mare numar de legaturi si multiplicatori in banda de 40m.

Pentru a incheia concursul (si raportul, hi) intr-o maniera optimistica, ultima legatura logata la ora 23:59 in banda de 160m a fost UA9YAB, zona 18, zona noua si multiplicator.

Echipa YR7M M/2 in CQWW CW 2006:

Ionut YO9WF / YQ9W
Silviu YO4NF
Andy YO3JR / YR1A
Tibi YO9GZU / YR1Z
Mihai YO3CTK / YR7M


Fig. 5. Echipa YR7M

Colectivul A1 Contest Club B.I.S.A. 

Articol aparut la 16-12-2006

11142

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2006-12-16 14:08:10 (ora Romaniei)
  • Oare ce am mai putea scrie ? Decat CINSTE LOR! La asa ceva ramai mut de admiratie. Dar si de mandria ca acesti baieti lucreaza cu indicativ YO!

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2006-12-16 16:42:22 (ora Romaniei)
  • Felicitari OM's! Ati facut o treaba pe cinste! Banui ca veti continua in si in anul urmator!
    Succes in continuare, sarbatori fericite si ... LA MULTI ANI, pentru intreg colectivul de la A1 Contest Club!

  • Postat de Marcel Vasile - YO7ARY la 2006-12-16 21:00:58 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru tot.Asa da activitate sportiva de performantaa cu multa truda ,efort intelectual si material .Anul care vina sa va aduca multa sanatate si sa va imbunatatiiti propriile recorduri.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2006-12-19 08:32:50 (ora Romaniei)
  • Excelenta analiza, Mihai. Felicitari intregii echipe si succes in concursurile din 2007. Ar fi interesant de stiut lucruri similare despre setup-ul si sistemul de lucru al participantilor care au facut punctaj mai mare la M/S. Sarbatori fericite.

  • Postat de Andy - YO3JR la 2006-12-19 09:59:59 (ora Romaniei)
  • Informatii despre setup-ul statiilor OM8A,OM7M, 9A1P si OE4A (principalii favoriti la M/S in EU)gasiti la urmatoarele adrese: http://www.om8a.org, http://www.qsl.net/om7m, http://www.9a1p.com, http://www.oe4a.com. 73!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2006-12-20 12:08:48 (ora Romaniei)
  • Pentru YO3JR: M-am uitat pe site-urile europene respective precum si cateva americane. Fara a face o analiza statistica exacta, se pare ca majoritatea folosesc FT-1000MPxx sau de nivel similar; interfete, switch-uri de antena, filtre de banda, software si liniare mai mult sau mai putin echivalente. La fel calitatea buna, talentul si motivatia materialului uman asa incat, marea diferenta este data de strategia de concurs folosita si in cea mai covarsitoare parte, de performanta sistemului de antene folosit si amplasamentul lui. Aici cred este aproape singurul factor care poate reduce sensibil in viitor decalajele intre concurentii seriosi.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2007-01-09 01:37:38 (ora Romaniei)
  • Munca si investitii inainte de concurs. Efort epuizant in timpul concursului. ANALIZA atenta a desfasurarii lui. Concluzii realiste si critice. Aprecierea conditiilor in care au lucrat si alte statii. Se ajunge la o pregatire superioara, care in viitor va aduce rezultate si mai bune. Si asa cum spune Morel, decalajul intre concurentii seriosi va fi stabilit de amplasamentul antenelor. Felicitari ! Va urmarim cu drag !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YR7M in CQWW CW 2006"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact