hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CQWW SSB din Insula Madeira

Partea a II-a

Tiberiu Tebeica, YO9GZU si Andy Ruse, YO3JR

(Partea I)

Miercuri, 25 oct 2006. La 9 fix eram cu totii in sufragerie pentru a servi micul dejun, inclusiv Uwe DL8OBF care fusese ridicat noaptea trecuta de la aeroport impreuna cu o buna parte din echipamente.


Mic dejun

Am stabilit un plan de lucru in linii mari pentru zilele ce aveau sa vina. Aveam de ridicat antenele, la momentul respectiv fiind in picioare si functional doar un TH5DXX, de alcatuit reteaua de calculatoare, de realizat conexiunea la internet si de amenajat setup-ul statiei plus diferite teste pentru a depista interferentele si alte eventuale probleme. Ne-am hotarat sa lucram in mai multe echipe simultan, iar ziua sa acordam timp in special lucrului la antene.


Singurele antene prezente la CT9L inainte de sosirea echipei:
TH5DXX rotabil, boom-ul pentru 40m pe acelasi mast rotabil
si un tribander Finnish Antenna (WRTC 2002) fixat spre EU

Pe neasteptate un oaspete surpriza a intrat in sufragerie tinand in mana un plic. Era Luis CT3EE si venise sa ne aduca din partea P.T.T. (autoritatea locala in domeniul radiotelecomunicatiilor) autorizatia CT9L pentru weekendul urmator. Foarte bun prieten cu Walter, Luis a fost mereu omul care a ajutat la obtinerea autorizatiilor pentru indicativ special si trecerea echipamentelor prin vama, fiind angajat al aeroportului local. Operator al Madeira Contest Team (CT3YA aka CT3M / CQ9K), ne-a dat si cateva informatii despre stadiul de pregatire al principalei echipe concurente de pe insula. Ca si cu un an inainte, il aveau ca invitat pe Jose CT1BOH, planuind sa lucreze M/2 de data aceasta (in 2005 CT3YA au castigat la M/M). Insa vremea neprielnica nu le daduse ragazul sa termine lucrul la antene si se aflau putin in urma cu pregatirile fata de planul initial. Ne-a spus ca prognoza meteo pentru zilele urmatoare nu este prea optimista, vanturile puternice (de peste 100km/h) fiind principala problema cu care ne vom confrunta.


YO3JR, CT3EE, YO9GZU

Dupa micul dejun am conectat rapid toate cele 6 laptop-uri pe masa din sufragerie. Am denumit fiecare calculator, stabilindu-i rolul, si am instalat ultima versiune N1MM pe fiecare. Putin surprinzator, am vazut ca logger-ul functioneaza bine in retea, fara probleme de conexiune la niciun calculator. Pentru noi doi si pentru Helmut DF7ZS, utilizatori Writelog, era prima operatiune cu N1MM. Problema parea sa fie conexiunea radio la internet, un swich dand semne ca nu functioneaza in parametri normali. Am lasat-o pe mai tarziu, fiindca trebuia sa lucram la antene pe timp de zi.


Setarea retelei de calculatoare

Intr-adevar vremea avea sa reprezinte o problema, si semne bune nu prea erau pentru urmatoarele zile, ploile torentiale scurte si dese insotite de rafale puternice de vant fiind obisnuite in perioada respectiva. Din aceasta cauza, inainte de masa de pranz nu am reusit sa facem prea multe. Am instalat loop-ul K9AY (antena de receptie pentru 160m si 80m) si am facut inventarul echipamentelor de care aveam nevoie. Pana la sfarsitul zilei am ridicat si antena TH6DXX, tribander pentru 10/15/20m, pe un pilon telescopic la cca. 9m inaltime (film 1 si film 2). Spre dezamagirea noastra SWR-ul era foarte mare in toate cele 3 benzi, antena rezonand mult sub segmentele CW. Se parea ca este vorba de o eroare sistematica de calcul, deci eram nevoiti ca a doua zi sa repunem pilonul la pamant pentru modificarile necesare.


Film 1


Film 2


Scurta rafala de ploaie


Antenele ridicate miercuri: TH6DXX la 9m
si antena de receptie K9AY loop (se observa verticalul de sustinere)

Seara, dupa cina, a avut loc prima sedinta tehnica a echipei, in care am discutat pe baza strategiei de lucru. S-a pus problema categoriei de participare, analizand posibilii adversari si conditiile noastre de lucru, in special echipamente disponibile. Stiam ca, din zona, concurenti la M/2 ii vom avea pe CT3YA si EA8AH (echipa de finlandezi si spanioli ce vor lucra de la superstatia lui EA8ZS), echipe foarte greu de depasit cu un setup stil field day. In schimb se parea ca lipseste concurenta M/M din zona, cu pretentii la aceasta categorie fiind V26B si posibil PJ2T (anuntati ca M/2 sau M/M), adversari mai usor de intrecut prin prisma asezarii geografice. Dar nu aveam resurse materiale pentru a realiza un setup 100% M/M, adica 6 statii in eter plus statie pentru multiplicatori. Insa aflandu-ne pe minim de ciclu solar, puteam miza pe faptul ca vor fi deschise maxim 4 benzi pe timp de noapte si 3 benzi pe timp de zi, singurele perioade cu posibila activitate simultana in toate benzile fiind orele de apus si rasarit. Deci lucrul cu 3 sau 4 statii la M/M putea fi luat in considerare, chiar daca este un compromis ce nu iti permite realizarea unui scor maxim oferit de locatie. Nu s-a luat o decizie finala miercuri seara, lasand pentru sedintele urmatoare clarificarea acestui aspect.

Joi, 26 oct 2006. Micul dejun a fost programat de data aceasta la 8:30. Simteam cum se scurg orele rapid si nu apucaseram sa iesim in eter nici o secunda de la venirea pe insula. Trebuia ca in ziua respectiva sa reparam TH6-le si sa ridicam un tribander sommer beam DJ2UT pe un pilon separat, iar spre seara daca va fi posibil, monobanderul 2 elemente pentru 40m . In felul acesta vom fi avut functionale la sfarsitul zilei un tribander TH6, un tribander TH5, un tribander sommer beam DJ2UT (toate rotabile) si monobander 2 elemente 40m, ramanand ca vineri sa ridicam verticalele pentru 80m si 160m, un GP 10/15/20/40m si dipolurile pentru 160m, 80m si 40m.


Carl (AI6V) si Walter (DJ6QT)

Intreaga zi a fost animata de reprize ploioase, care ne prindeau exact in momentul ridicarii unui pilon sau vertical, sau in timpul operarilor unor modificari (film 3). Era clar de ce antenele nu rezista de-a lungul unui an si trebuie montate inainte de concurs. Pur si simplu vantul nu o permite.


Film 3


Modificarea antenei TH6DXX

Modificarea tribanderului TH6 ne-a ocupat toata dimineata. In paralel s-a lucrat si la asamblarea elementilor pentru 40m si a antenei sommer beam. Dupa amiaza am ridicat antena sommer beam, dar nu ne puteam apuca de instalarea elementilor pe 40m fiindca lipseau piesele de asamblare la boom (element to boom brackets). Walter a dat o fuga in Funchal pentru a gasi o solutie tehnica. Intre timp, pentru ca tot mai ramasesera doua ore de zi lumina, ne-am apucat sa confectionam impreuna cu Markus un vertical pentru 80m, si dupa ce l-am ridicat am apucat sa intindem cca. 8 radiale pana la inserare.


Montarea tribanderului sommer beam DJ2UT


Vertical pentru 80m


Asamblarea elementilor pentru 40m

Problema cu internetul nefiind inca rezolvata, Helmut s-a dus la magazinul lui CT3FU pentru a vedea daca putem face ceva. Cea mai simpla solutie parea achizitionarea unui card de acces la internet prin telefonie mobila. CT3FU ne-a ajutat sa intram in posesia unuia, prin imprumut de la un localnic binevoitor.


Tribander sommer beam (in stanga) si TH6DXX (in plan indepartat)


TH6DXX la 12m inaltime

La sfarsitul zilei Walter l-a adus si pe Tom DL1QW de la aeroport, intregind echipa CT9L. Sedinta de seara a avut pe tablou cateva aspecte legate de operare, propagare si particularitati ce tin de fiecare banda, software si shift-urile din timpul concursului. Inca mai era mult de lucru pentru ziua urmatoare si trebuia sa si apucam sa testam toata configuratia. In noaptea aceea am pus liniarele la formatat, toate fiind noi. Locul statiei se gaseste intr-o camera la demisol, indeajuns de incapatoare pentru a permite amenajarea a 4 puncte de lucru. Am lucrat la configurarea a 3 puncte de lucru, lasand un eventual al 4-lea pentru ziua urmatoare.


Andy si Uwe reparand un filtru de banda care a cedat la teste joi noaptea

Vineri, 27 oct 2006. Ultima zi de pregatire si vremea nu dadea semne ca s-ar indrepta. Se intampla chiar invers fata de cum ne-am fi asteptat, pe continent fiind cald si bine si aici ploaie si vant pe putin 50% din zi. Iar de turism nici nu mai incapea vorba. Noroc ca Annette, sotia lui Helmut, a dat cateva ture de insula cu o zi inainte si a facut multe poze, pentru a vedea si noi si a nu zice ca am venit in Madeira fara sa vizitam nimic, hi...


Curcubeu peste Funchal

Cu trecerea zilelor grupul a devenit din ce in ce mai organizat. Casa da tia Clementina era un fel de Casa "Big Brother", ne simteam ca intr-o aplicatie team building in care aveam de indeplinit sarcini si unde trebuia sa lucram in echipa pentru a le duce la bun sfarsit si a ne atinge scopul, chiar daca cei mai multi dintre noi ne vedeam aici pentru prima oara.

Am inceput ziua hotarati punand la pamant pilonul unde trebuia montat monobanderul pentru 40m. Eram cam nedumeriti cand Walter ne-a zis sa mergem sa il dam jos, dar sistemul pe scripeti foarte inteligent gandit permite unei singure persoane sa il demonteze si sa il monteze la loc, fara a fi nevoie de prea multa forta fizica. Bineinteles, masuratorile nu au iesit in regula de la prima incercare, facandu-ne sa coboram pilonul si sa-l ridicam de inca doua ori.


dreapta: TH5DXX si 2 elemente 40m monoband rotabile
(construit cu ajutorul betelor de fiberglass produse de Spiderbeam);
tribander Finnish Antennas fix pe EU;
stanga: vertical 80m

Apoi am ridicat o a doua verticala pentru 80m si inverted L pentru 160m. Am pus si radialele la verticala GP pentru 4 benzi, si am inaltat dipoluri pentru 40m, 80m si 160m. Noaptea ne-a prins la limita, cu tot setul de antene gata de radiat, aranjand pe intuneric cablurile.


Vertical pentru 80m si inverted L pentru 160m

Bobinele de la baza verticalului

Am folosit doua cutii de comutare Top Ten care preluau cate un set de antene fiecare, si anume TH6DXX, dipol 40m, vertical 80m si inverted L 160m pentru statia 1, si TH5, tribander fix spre EU, monobander 40m, vertical 80m pentru statia 2. De la cutiile de comutare mergea cate un cablu unic spre statia deservita, de unde se facea si comanda de banda. Cablurile de la restul antenelor (tribander sommer beam DJ2UT, GP, dipol 80m, dipol 160m) veneau direct in shack, fiind distribuite prin intermediul altui swich la statia 3.


Statia 1

La cina am hotarat ca vom lucra M/2, deci cu statiile 1 si 2 la running, iar statia 3 pentru QSY-uri (la categoria M/2 sunt permise 8 schimbari de banda pe ora pentru fiecare dintre cele doua statii running - www.cqww.com). La 22 ora locala, cu 3 ore inainte de startul concursului, setup-ul era aranjat, cu 3 statii gata de lucru: FT 1000MP Mark V (statia 1), FT 1000MP (statia 2) si FT990 (statia 3), toate dotate cu liniare ACOM 2000, filtre trece banda si comutatoare pentru antene. Pierduseram un laptop pe timpul testelor (problema de sistem!?), dar reteaua de calculatoare era stabila, cu 3 calculatoare pentru trafic, unul server pentru internet si unul back-up, iar programul de logare parea ca functioneaza ireprosabil.


Ultima sedinta tehnica

A urmat sedinta finala in shack, unde am discutat si am pus la punct toate nelamuririle, in special referitoare la comenzi si alte trick-uri folositoare in N1MM, tehnica de lucru pentru running sau statia QSY (dupa caz), programul shift-urilor la statie pentru toti operatorii. S-a facut si analiza rezultatului din anul anterior si s-a stabilit tinta pentru editia aceasta: depasirea scorului declarat de CT9L in 2005.


Afis lipit in fata statiilor running

Programul turelor

Putem spune ca eram pregatiti in totalitate cu o ora inainte de inceput, dar se resimteau zilele de munca. Pe de alta parte, fiind obisnuiti cu turele interminabile de la YR7M, programul ni se parea destul de lejer. Totul era sa trecem cu bine peste emotiile de start si sa nu avem probleme tehnice pe durata concursului (aspectul de care ne temeam cel mai mult).

(Partea a III-a)

Tiberiu Tebeica, YO9GZU si Andy Ruse, YO3JR 

Articol aparut la 29-11-2006

10082

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2006-11-29 10:42:15 (ora Romaniei)
  • Asta e cel mai frumos compliment: dupa experienta de la YR7M sa ti se para "lejer" ppogramul de la un amplasament de top mondial :))) Cred ca si nesfirsitele sedinte de lucru la antene au folosit! 73!

  • Postat de Andy - YO3JR la 2006-11-29 14:28:26 (ora Romaniei)
  • Asa este, experienta (trafic,set-up,antene)dobandita la YR7M a fost hotaratoare in efortul nostru de a reprezenta cum se cuvine radioamatorismul YO. 73!

  • Postat de Marius Iacob Ioan - YO2LHD la 2006-11-30 00:38:24 (ora Romaniei)
  • Am citit materialul publicat,frumoasa prezentare a intregii activitati,astept cu nerabdare si impresii despre concursul propriu-zis,mai ales ca a-ti lucrat intr-o perioada cu propagare mai slaba in benzile superioare. Felicitari ptr. ca ati aratat ca si noi ,romanasii sintem la fel de buni ca altii care se cred uneori superiori,din diverse motive.La mai mare!
    Yo2lhd-Marius

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2006-11-30 14:46:19 (ora Romaniei)
  • Superb ! Astept cu nerabdare restul articolului.

  • Postat de Ovidiu - YO2LSK la 2006-12-01 10:19:31 (ora Romaniei)
  • Excelent. Astept continuarea cu nerabdare. 73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CQWW SSB din Insula Madeira"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact