hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

SO2R in concursul CQ WW RTTY 2006

Alex Panoiu YO9HP

Sunt pasionat de concursuri de multi ani, dar recunosc ca am abordat doar de 4-5 ani domeniul RTTY.

Am fost surprins sa descopar ca, in RTTY, cu toate ca regulile generale sunt similare cu cele din CW si SSB, efortul operatorului este mult redus. Datorita programelor moderne care folosesc placa de sunet a computerelor, operatorul isi concentreaza atentia doar asupra caracterelor decodificate de catre program, eventual face click cu mouse-ul pe unul din indicativele afisate si alege mesajul potrivit pentru a fi transmis. Fara a-si obosi vocea, fara sa stea zeci de ore cu casca pe urechi.

Pare simplu, dar competitia ramane competitie. Castiga concursul cel care realizeaza un numar mare de puncte, un multiplicator mai mare decat al celorlalti competitori, in conditii de acuratete al schimburilor de controale specifice concursului. Deci am ajuns tot la regulile de baza ale contesting-ului: antene si transceivere performante, "ceva" putere, dupa cat ne permite regulamentul, precum si soft si tehnici de operare moderne.

Intrucat am fost si sunt interesat doar de categoria Single-Operator, am studiat mereu conditiile tehnice si de operare ale statiilor care se claseaza in Top la aceasta categorie.

Cu mici exceptii, care sunt legate de operarea din locatii strategice, majoritatea operatorilor de Top folosesc configuratia SO2R (Single Operator - Two Radio).

Intr-adevar, regulamentul concursurilor HF permit celor care participa la categoria Single Operator, folosirea a doua emitatoare, cu conditia ca cele doua emitatoare sa nu emita simultan.

In principiu, in timp ce una din statii lanseaza CQ sau transmite controlul intr-o banda, a doua statie asculta si cauta multiplicatoare sau statii noi in alta banda, pe care ulterior le lucreaza, in perioadele de receptie ale statiei nr. 1. Se subintelege ca separarea fizica dintre antene, sau filtrele "trece banda" instalate, trebuie sa impiedice orice perturbatie intre cele doua emitatoare / receptoare.

Setup-ul clasic pentru a opera SO2R contine urmatoarele componente:

  • calculatoarele si soft-ul de concurs
  • cutia de comanda, care contine relee ptr actionarea celor doua transceivere, comutatoare pentru caile audio si pentru microfon, conectoare, etc.
  • filtrele "trece banda"
  • transceivere, antene, comutatoare de antena, amplificatoare, accesorii, etc.

    Intrucat detineam majoritatea elementelor din lista de mai sus si pentru ca recent am instalat in propriul amplasament o a doua antena, care include si benzile de concurs 14-21-28 MHz, era evident ca puteam aborda concursuri in tehnica SO2R.

    Inca nu aveam cutia de comanda, dar in RTTY aceasta este mai putin importanta, asa ca ocazia cea mai buna de a opera SO2R a fost concursul CQ-WW-RTTY desfasurat in week-end-ul 23-24 Septembrie 2006.

    Configuratia

    Statia # 1

  • Transceiver IC-756PROIII
  • Amplificator ACOM 2000A
  • Antena Optibeam OB17-4 (40-20-15-10 m) la 25 m inaltime.
  • Antena Inverted-V pentru 80 m
  • Comutator de antena ACOM 2000SW
  • Filtru Dunestar Model 600 (multiband)
  • Band decoder Top Ten Devices
  • Interfata MicroKeyer / MicroHam (via USB port)
  • Soft MixW 2.15

    Statia # 2

  • Transceiver IC-756PROII
  • Amplificator ACOM 1000
  • Antena Optibeam OB11-5 (20-17-15-12-10 m) la 16 m inaltime
  • Filtru Dunestar Model 600 (multiband)
  • Band decoder Dunestar
  • Interfata home made (via serial port)
  • Soft MixW 2.15


    Se poate observa asezarea componentelor pentru SO2R: transceiverele in extremitati iar computerele spre centru. Laptopul din stanga este controlat prin keyboard-ul si mouse-ul de pe placa mobila de sub birou. Pe transceiverul din stanga (IC-756PROIII) se afla controller-ul comutatorului de antena (ACOM2000S), interfata Microham Microkeyer si Band Decoderul automat (TopTen Devices). In extremitatea din dreapta, langa cel de-al doilea transceiver (IC-756PROII), se pot observa filtrul Dunestar (nr. 2) si comutatorul manual Dunestar. Nu sunt vizibile amplificatoarele liniare. Intre cele doua laptop-uri poate fi observat un mic receptor TV, permis de catre regulamentul concursului, in cazul in care atentia operatorului nu este captata suficient de catre traficul de concurs ..hi.

    Antenele

    Dupa cum reiese din configuratia de mai sus, sistemul de antene si filtre imi permit lucrul simultan in benzi diferite, cu o singura exceptie: nu pot opera simultan in 80 m si 40 m, intrucat ambele antene pentru aceste benzi sunt conectate la statia nr. 1.

    Cele doua antene Optibeam au performante diferite, cu avantaj net in favoarea lui OB17-4 (datorita numarului de elemente si datorita inaltimii la care este instalata), asa ca in majoritatea timpului statia nr. 1 a fost statie pentru Run, adica antena de lucru din apel.

    Antena OB11-5 a fost antena de vanatoare, cu rezultate satisfacatoare catre Nord-Vest (sunt partial obturat de dealuri pe aceasta directie) si rezultate bune pe celelalte directii.

    Antena Inverted-V, pentru banda de 80 m a fost punctul slab al sistemului. A lucrat satisfacator in traficul cu statii europene, dar numarul de statii DX, mai ales W/VE, care puteau imbunatati atat multiplicatorul cat si punctajul, a fost revoltator de mic.

    Murphy a avut in atentie tocmai aceasta antena, pentru ca in ultima parte, cu circa 2 ore inainte de final, am constatat ca SWR-ul era total compromis. A doua zi aveam sa observ ca antena era la pamant, datorita ruperii firului de ancorare.


    Antenele Optibeam OB17-4 (in plan apropiat) si OB11-5 (in plan departat) orientate catre Nord-Vest

    Filtrele

    Inainte de a decide ce filtru "trece-banda" sa achizitionez pentru configuratia SO2R, am studiat paginile de profil pe internet si opiniile altor contest-mani.

    Exista doua modele populare: Dunestar si ICE. Anexez mai jos un tabel continand masuratori ale atenuarii in benzile de concurs, realizate de Bavarian Contest Club.

    Se observa ca in majoritatea benzilor, filtrele Dunestar au valori ale atenuarii, inferioare filtrelor ICE. Totusi am decis sa achizitionez filtrul Dunestar (Model 600) datorita fiabilitatii ridicate. Exista multi utilizatori care au raportat probleme tehnice la filtrele ICE. Este adevarat ca fabricantul a fost foarte prompt in rezolvarea problemelor si inlocuirea componenetelor defecte, dar am preferat sa nu ajung in aceasta situatie.

    In cazul statiei nr. 1, schimbarea benzii de lucru este insotita automat de comutarea filtrului Dunestar, prin intermediul unui band decoder automat (Top Ten Devices). In cazul statiei nr.2 folosesc un comutator manual (Dunestar model 800-BPF).

    Era inevitabil ca dupa zeci de ore de concurs, sa nu uit actionarea comutatorului manual la schimbarea benzii de lucru la statia nr. 2. Din fericire filtrul a fost destul de robust ca sa suporte cateva minute de "pompare" a celor 100 W in celula de filtrare gresita.

    O grija permanenta a fost sa evit comutarea ambele transceivere in aceeasi banda de lucru, ceea ce ar fi putut duce la defectarea unuia din receptoare. Nu am folosit un sistem de blocare sau protectie, functii care in viitor vor fi asigurate de cutia de comanda pentru SO2R (indispensabila in cazul operarii CW sau SSB).

    Stiu ca intrebarea pe care multi ar dori sa mi-o adreseze este daca au existat inteferente intre cele doua statii in timpul concursului. Da, au existat, dar au fost minore. Atunci cand statia nr 1 opereaza in 7 MHz, peste frecventa de 7038 KHz, apare interferenta la statia nr. 2, in portiunea de RTTY a benzii de 14 MHz, la nivel de S4-S5. De asemenea exista interferenta usoara intre benzile 14 MHz / 28 MHz, atunci cand antena statiei nr. 1 lucreaza indreptata spre antena statiei nr. 2. Cele doua situatii de interferenta nedorita sunt minore si pot fi rezolvate, fie prin montarea de stub-uri la iesirea amplificatoarelor liniare, fie prin alegerea potrivita a pozitiei de lucru a antenelor

    Transceiverele

    Legile nescrise ale tehnicii SO2R spun ca transceiverele sa fie identice, sau cat mai apropiate. Intamplator m-am conformat, folosind doua transceivere ICOM: 756PROIII si PROII.

    Bineinteles ca se pot folosi orice transceivere cu care operatorul se simte comfortabil.

    Insa pentru pasionatii de RTTY recomand echipamentele ICOM, care folosesc filtre DSP la nivel de IF (IC-756PRO, PROII, PROIII, IC-746PRO, IC-7400, IC-7800, IC-7000). Largimea de banda a filtrelor DSP se poate regla dupa dorinta si memora pentru schimbul rapid in timpul concursului in functie de conditiile de receptie. In plus exista un filtru bi-polar cu largimea de 350 Hz, special destinat lucrului in RTTY.

    Transceiverele au lucrat permanent "fierbinti", dar acesta nu a fost un motiv de ingrijorare, fiind deja testate in alte concursuri, in regim de trafic "heavy-duty".

    Programul

    Majoritatea programelor de concurs pentru RTTY, folososesc motorul MMTTY, pus la dispozitie de JA3MMT.

    In urma observatiile personale, precum si ale altor operatori RTTY, care considera decodorul programului MMTTY inferior celui din programul MixW, am decis sa folosesc acest din urma program.

    Cele mai folosite mesaje standard folosite in concurs arata astfel:

    F1 <TX> <MYCALL> <MYCALL> TEST <RX>

    F2 <CLEARTXWINDOW><GRABCALL> <TX> <CALL> <RSTS> <NRS> <CALL> <RX>

    F3 <TX><CLEARTXWINDOW> <CALL> QSL <MYCALL> CQ <SAVEQSO><RX>

    In cazul decodificarii corecte a indicativelor, traficul s-a desfasurat doar prin actionarea tastelor F2 si F3.

    Un punct slab al programului MixW este lipsa unui band-map eficient. In cazul meu, intrucat am participat la categoria Single Op (neasistat), nu am avut dreptul sa folosesc informatii DX-cluster, asa ca lipsa band-map-ului nu m-a afectat.

    Pentru a evita legaturile duble, am incercat sa folosesc un program de sincronizare automata a logurilor, creat de YO9JMM. Computerele fiind conectate in retea, sincronizarea a functionat perfect, dar la testul "la cald" din timpul concursului, am constatat ca, din motive necunoscute, MixW nu recunoaste legaturile duble. Era prea tarziu, pentru a reconfigura programul, asa ca am recurs la sincronizarea manuala prevazuta in meniul programului MixW. In cele 40 ore de operare am repetat operatia de sincronizare de circa 8 ori, ceea ce a limitat numarul de legaturi duble la 18, adica sub 0.9% din totalul legaturilor.

    Concursul

    CQ-WW-RTTY este cel mai mare concurs de RTTY al anului si nu s-a dezmintit nici anul acesta. In ciuda propagarii slabe din benzile de 21 MHz si 28 MHz, participarea a fost remarcabila. Nu am folosit sistemul DX Cluster, dar in general toate statiile DX auzite au fost si lucrate. Indicative exotice din log: VQ9LA (4 benzi), XW1A, XU7ABN, V5/G3RWF, TU5JM, TG9SM, T88AS, PZ5RA, 8P2K, FK8HN, 9V1UV, P40KM, etc. Dupa numarul de QSO-uri regasite in log, cele mai active entitati DXCC au fost:

  • DL - 249 QSO (12%)
  • W - 247 QSO (12%)
  • RA - 156 QSO (7.4%)
  • JA - 132 QSO (6.2%)
  • I - 115 QSO (5.4%)

    Rezultatul

    Am vizat clasarea in Top Ten la categoria Single Op - All Bands - High Power, probabil categoria cea mai disputata a concursului.

    Am incheiat concursul cu 2115 QSO-uri (din care 18 duble) si peste 2.4 milioane puncte.

      Band  QSOs  Pts   State/Prov  DX   Zones
    ------------------------------------------
       80:  197   411       3       49    14
       40:  569  1321      28       83    27
       20:  957  2320      41       95    33
       15:  353   810      16       72    26
       10:   21    41       0       14     4
    ------------------------------------------
    Total: 2097  4903      88      313   104  Total Score = 2,476,015
    

    La circa 10 zile dupa desfasurarea concursului, inca sunt sanse foarte mari de a ocupa un loc in top. Pana acum am fost depasit de ER4DX (operator fiind Serge - UT5UDX, celebrul fotbalist de la Dinamo Kiev), SN7Q (operator SP7GIQ) si VE3DZ. Este evident ca punctul slab al amplasamentului meu ramane banda de 80 m.

    Call                Q     Pt    StP   DX     Z     hr    Score
    Non-USA SOAB HP
    ER4DX(UT5UDX)      2692  6347   118   318   108    46  3,452,768 
    SN7Q(SP7GIQ)       2269  5590   132   276    96    42  2,817,360 
    VE3DZ(@VE3SY)      2082  5221   164    89   252    41  2,636,605
    YO9HP              2097  4903    88   313   104    40  2,476,015 
    LB8IB(@LN8W)       1878  4300    79   279    89    44  1,922,100 
    LT0H(LU3HY)        1433  4239   154   167    80    38  1,699,839
    UT2UZ              1400  3322    87   307   104    30  1,654,356
    JA6GCE             1209  3313    61   222   109    28  1,298,696 
    S56A               1171  2734    81   253    85    34  1,145,546
    IW7EFC             1053  2480    69   258    69     ?  1,021,760 
    

    SO2R forever

    Sunt convins ca articolul de mai sus nu raspunde la toate intrebarile legate de configuratia SO2R. Fiind primul meu concurs in care am abordat serios aceasta tehnica de operare, am constatat unele imperfectiuni ale unor componente sau programe din configuratia expusa mai sus, pe care urmeaza sa le rezolv in viitor.

    Un punct slab de care am fost constient inca din startul concursului, a fost lipsa unui sistem de blocare electronica sau mecanica, care sa ma impiedice sa emit simultan in doua benzi diferite. Am mizat pe experienta si vointa operatorului de a controla intrarile in emisie conform regulamentului. Si pot spune ca in majoritatea timpului aceasta conditie a regulamentului a fost indeplinita. Recunosc ca au fost si exceptii, in care mana a reactionat reflex comandand intrarea in emisie a ambele statii. Totodata au fost multe cazuri, cand din cauza oboselii, am incurcat corespondentii si benzile, ceea ce s-a soldat cu repetari de mesaje si inevitabile pierderi de timp. Dar aceste momente picante fac parte din procesul firesc de invatare si rutinare prin care poate trece orice operator.

    In incheiere, nu pot decat sa confirm ceea ce am auzit exprimat de multe ori, de catre alti contestmani: cine a lucrat macar o data SO2R, nu poate continua decat in acest mod de operare.

    Alex Panoiu YO9HP

    Articol aparut la 23-10-2006

    10601

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (8)  

  • Postat de Petrica Dandes - YO4CVV la 2006-10-23 10:18:44 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex pentru realizari! Multumesc pentru multiplele apeluri la care mi-ai raspuns. 73 si la mai MARE! ((Dan))

  • Postat de Marcel Vasile - YO7ARY la 2006-10-23 12:13:56 (ora Romaniei)
  • Foarte interesanta prezentare.Felicitari Alex pentru ce ai realizat si pentru modul in care abordezi activitatea de concurs si la urma urmmei reprezinti Romania .Imi face mare placere de cate ori ne intalnim in concursuri.Succes si multa sanatate. Marcel YO7ARY

  • Postat de Ovidiu - YO2LSK la 2006-10-23 21:35:04 (ora Romaniei)
  • Formidabil articolul. Multumim mult pentru informatii, pe care le consider extrem de folositoare. Felicitari pentru modul in care abordezi competitiile si asteptam si alte articole de acest nivel. Mult succes si 73!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2006-10-24 22:16:17 (ora Romaniei)
  • Asa este ! La urma urmei ne-ai reprezentat pe toti. Iti multumim, Alex ! Ce frumos spui in final, cum in concursuri ne luptam si cu noi insine ! Succese sigure vei avea si in viitor cu acest interesant SO2R ! 73s!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2006-10-26 02:07:13 (ora Romaniei)
  • Am citit cu mare interes articolul Tau Alex….felicitari si multumesc. Intr-adevar, MIXW.-ul cu toate ca cuprinde multe moduri, la concursuri nu imi place. Am facut o experienta interesanta insa cu acest Mixw. La un contest in CW am lucrat in banda de 15m cu TRX-ul in USB….am fost mirat cand cu toate ca am avut numai 100 w - DX-urile 95% au raspuns mie la maximum 2-3 chemari. Am tot uitat la monitor si am vazut ca majoritatea statiilor chemau statia DX cu un decalaj intre 50 si chiar 150 de Hz!!! Eu chemam in totdeauna fix pe frcventa lui…. Cu mausul….el probabil ingustat bine la RX iar semnalul meu era si modulat cu 800 de Hz….hi.
    Pacat ca CT-ul nu stie aceasta smecherie…de si nu ar fi imposibil…hi. 73 draga Alex.
    Miki YO5AJR

  • Postat de Sorin, YO7CKQ - la 2006-11-01 08:28:51 (ora Romaniei)
  • Desi nu sint pasionat de concursuri ( timpul liber nu-mi permite lungi "reprize" de radio ) am citit cu placere si interes materialul. Prezentat clar, logic si bine documentat. Felicitari !

  • Postat de Spitzer Paul - YO5BRZ (yo5brz) la 2006-11-01 09:56:39 (ora Romaniei)
  • Un simplu dar sincer BRAVOS! Paul

  • Postat de Adrian Totu - YO3HOT la 2007-08-31 10:06:37 (ora Romaniei)
  • Acum la aproape un an de zile, am gasit intamplator articolul. Mi-a produs o mare bucurie si o mare placere sa-l parcurg. Multumesc pentru informatii, mie personal imi sunt de mare folos. Va urez toate cele bune si multe felicitari.
    Adrian.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "SO2R in concursul CQ WW RTTY 2006"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact