hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

ANTENA 14 AVQ / WARC

Olimpiu Dimitriu YO4WO

Antena verticala 14AVQ pentru benzile de 10, 15, 20 si 40 m poate fi adaptata pentru lucru in benzile de 12 si 17 m cu rezultate foarte bune, fara sa afecteze performantele pentru care a fost conceputa, atasand lateral elementului vertical principal (radiantul pentru benzile de 10 m la 40 m) cate un element vertical (radiantul pentru benzile de 12 m si 17 m) si suplimentand numarul elementelor orizontale (radiale).

1. se monteaza 5 distantieri, Fig nr. 1, confectionati din placa, Fig. nr. 2 sau bara, Fig. nr. 3 de teflon, plexiglass, fibra de sticla, PVC, etc. care vor mentine elementele verticale (cablurile) pentru benzile de 12 si 17 m la o distanta de 20 - 25 cm pana la trapuri. Distantierele se pot fixa de radiant cu ajutorul unor cleme sau coliere.

2. pentru banda de 12 m, cablul are initial l = 330 cm, multifilar, d = 1,6 - 2,0 mm, izolat d = 4,0 - 5,0 mm.

3. pentru banda de 17 m, cablul are initial l = 430 cm, multifilar, d = 1,6 - 2,0 mm, izolat, d = 4,0 - 5,0 mm.

4. cablurile sunt fixate provizoriu la o brida metalica (inox sau aluminiu) deasupra izolatorului inferior, Fig. nr 4 si la distantierele 12 si respective 13, prin intermediul a doua fire de nylon d = 1,0 - 1,5 mm, fire care se prelungesc pana la baza antenei. Aceste fire de nylon se vor manevra pentru a putea lungi sau scurta cablurile in timpul masuratorilor, Fig. nr. 5

5. se suplimenteaza numarul radialelor cu 8 buc. (4 x 293 cm ptr. banda de 12 m si 4 x 403 cm ptr. banda de 17 m). Numar total de radiale 24 buc. (4 x 6 benzi).

6. acordul elementelor verticale pentru benzile de 12 si 17 m, s-a facut folosind analizatorul de antenna MFJ - 259B. Se poate folosi chiar un T/R cu acoperire continua prevazut cu masurator SWR. Antena a fost instalata pe acoperis la inaltimea de 27 m deasupra solului.

7. se intind usor capetele firelor de nylon.

8. se fac masuratori pentru a aduce la rezonanta (Xc =Xl = 0) si min. SWR la f = 24,900 MHz, scurtand cate 1 cm din partea inferioara a cablului pentru banda de 12 m.

9. se fac masuratori pentru a aduce la rezonanta (Xc = Xl = 0) si min. SWR la f = 18,110 MHz, scurtand cate 1 cm din partea inferioara a cabului pentru banda de 17 m.

10. raportul SWR pentru benzile de 10, 15, 20 si 40 m nu ar trebui sa se modifice esential. Daca SWR > 2,0 vor trebui ajustate usor distantele intre trapuri incepand cu banda de 10 m. Cu rabdare se va obtine un SWR < 2,0 pe toate cele 6 benzi.

11. dupa ce a fost stabilita lungimea elementului vertical pentru banda de12 m, capatul inferior al cablului va fi trecut prin distantierul 15 si apoi va fi conectat la brida iar capatul superior va fi fixat, cu ajutorul firului de nylon trecut prin distantierul 13, la partea superioara a trapului pentru banda de 15 m folosind un colier. La fel se va proceda cu cablul pentru banda de 17 m dar capatul superior va fi fixat, cu ajutorul firului de nylon trecut prin distantierul 12, la partea superioara a trapului pentru banda de 20 m folosind un colier. Acest element vertical va fi trecut prin distantierele 14 si 16 si apoi va fi conectat la brida.

Primele masuratori au fost facute la inaltimea de 3 m pe un teren orizontal, liber de constructii metalice pe o raza de 100 m, sol cu pamant negru. Antena a fost montata pe un sistem rabatabil pentru a permite usor reglarea ei.

Radialele (elementele orizontale) 24 buc. au fost montate inclinat 15 - 20 grade acoperind 360 grade. Pentru banda de 12 m, sunt 4 x 293 cm iar pentru banda de 17 m, sunt 4 x 403 cm.

Radiantul (elemental vertical) pentru banda de 12 m este de 281 cm lungime, corespunzator pentru f = 25.380 MHz. Montata pe acoperis la inaltimea de 27m, frecventa a scazut la f = 24.940 MHz.

Radiantul (elemental vertical) pentru banda de 17 m este de 391 cm lungime, corespunzator pentru f = 18.240 MHz. iar pe acoperis a devenit f = 18.093 MHz.

Informatii referitoare altor modificari realizate la aceasta antena se gasesc pe internet http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=152 si in revista R&R nr.6/2005 pag.15, art. "Antena verticala multiband 14 AVQ (modificata)"

Figurile 1 - 5 se gasesc in acest document Adobe PDF

Bibliografie:

http://www.hamuniverse.com/4btvto 17meters.html
http://www.ad5th.com

Olimpiu Dimitriu YO4WO
Maestru al Sportului

Articol aparut la 17-10-2006

14864

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Nistorescu Emil - la 2006-10-17 08:35:36 (ora Romaniei)
  • Dr. Olimpiu, nu vad nici-o schema a acestei antene, nu are ? In multe locuri din articol scrie vezi figura 1...2...etc.

  • Postat de Liviu - YO3DLL la 2006-10-17 08:51:12 (ora Romaniei)
  • Aceasta este o reluare a articolului dintr-un numar mai vechi nu nu are atasate pozele , dar daca dadeai clic pe linkul pus la sfarsitul articolului , ai fi avut si pozele in format Adobe ! |
    Deci vezi :

    http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=152

    Bafta...Liviu

  • Postat de Adrian Mocanu - YO3GSM la 2006-10-18 21:22:48 (ora Romaniei)
  • Stimate Domn, eram curios daca ati masurat vreodata trap-urile? Tocmai sunt in revizie cu antena mea(Bacau), si eram curios daca este in parametrii. Articolul dvs. a venit la timp. Cred ca adaugarea WARC merita incercata. Multumesc mult si pentru informatiile din celalat articol. 73! PS: Pentru cine doreste si mai multe informatii despre aceasta antena ii recomand link-ul http://www.kkn.net/archives/html/QRP-L/1997-04/msg00483.html

  • Postat de Gold Press Media - 6567 la 2007-10-05 16:54:24 (ora Romaniei)
  • COMUNICAT GOLD PRESS MEDIA
    PRIMA MISIUNE OPERATIONALA “PROIECTUL TARA – Lot Romania” 02-06 octombrie 2007
    Ministerul Cooperarii, Comertului, Artizanatului si Pescuitului al Regiunii Sicilia anunta desfasurarea primei misiuni operationale in cadrul proiectului “Tara – Lotul Romania”.
    Misiunea, care se va desfasura la Bucuresti, consta in prezenta unei delegatii de agenti comerciali din sectorul de IT&Electronica.
    Delegatia siciliana, condusa de reprezentantii Departamentului Cooperare, Comert si Artizanat din cadrul Ministerului regional pentru Cooperare, Comert, Artizanat si Pescuit al Regiunii Sicilia, este compusa din 12 societati: BC srl Software, C.E.I.F. srl, Consorzia Etna Hightech, Fluorsat srl, IT Area Net srl, Matraxia srl, Meccanotecnica Riesi srl, Mega Sistem, Proteo, Sisti srl, Speranza srl si Zetel srl.
    Aceste societati, care si-au propus identificarea celor mai potrivite oportunitati de colaborare cu partenerii romani din domeniul educatiei, cercetarii, productiei si serviciilor, prin sprijinul biroului “Antena Sicilia”, au organizat intalniri de afaceri bilaterale in cadrul Centrului de Afaceri de la Romexpo in cadrul Targului International TIB, in zilele de 4 si 5 octombrie.
    Pe durata misiunii, unii membrii ai delegatiei au vizitat Centre de Cercetare, Parcuri Tehnologice, Incubatoare de Afaceri, pentru a intra in contact direct cu mediul de afaceri romanesc din sectoarele de referinta si a formula ipoteze concrete de internationalizare.
    Se intrevad activitati comune in cadrul proiectelor internationale din cadrul programului FP7, activitati de de-localizare a cercetarii si productiei si constituirea de societati mixte.
    Misiuni operationale similare se vor organiza si in celelalte sectoare de interes ale programului de-a lungul perioadei disponibile pana la incheierea programului, estimativ sfarsitul anului 2007. Scopul este acela de a forta integrarea economica intre Romania si Sicilia, promovarea sinergiilor intre cele doua sisteme economice, proiectarea formelor de interventie care sa creasca posibilitatile de schimb si complementaritate intre cele doua realitati teritoriale. http://www.sicilia-romania.ro
    Felix Ilie
    Gold Press Media

  • Postat de Romania Sicilia - 7000 la 2007-10-25 00:50:51 (ora Romaniei)
  • 4 octombrie 2007 va începe Misiunea Operativǎ a Proiectului de Parteneriat Sicilia – România, organizatǎ de Regione Siciliana – Direcţia de Cooperare, Comerţ, Artizanat şi Pescuit.
    La aceastǎ Misiune, care se va desfǎşura la Bucureşti si Constanţa în perioada 24-25-26-27 octombrie, vor participa urmǎtoarele instituţii siciliene:
    Departamentul de Cooperare Regione Siciliana
    Departamentul de Bunuri Culturale Regione Siciliana
    Universitatea din Palermo
    Universitatea din Catania
    Universitatea din Messsina
    Parcul Ştiinţific şi Tehnologic
    „Parco Nebrodi” (Rezervaţie naturalǎ pe lanţul muntos Nebrodi)
    Parcul Literar „G.T. di Lampedusa” (Casele memoriale ale scriitorului şi teritorii anexe)
    Biblioteca Centralǎ din Palermo

    Misiunea Operativǎ a Proiectului de Parteneriat Sicilia – România va fi destinatǎ urmǎtoarelor sectoare : Artǎ si Culturǎ.
    Misiunea prevede realizarea unor congrese, întâlniri bilaterale şi formarea unor grupuri de lucru. Planificarea acestor iniţiative s-a fǎcut în urma unei analize aprofundate cu scopul de a valoriza experienţele acumulate în activitatea de internaţionalizare Sicilia – România şi de a identifica noi posibilitǎţi de cooperare.
    Grupurile de lucru oferǎ posibilitatea instituţiilor siciliene şi româneşti sǎ se întâlneascǎ şi sǎ verifice ipotezele de colaborare în vederea încheierii unor noi acorduri de parteneriat.Acestea vor contribui la integrarea culturalǎ dintre România şi Sicilia, la valorificarea istoriei şi tradiţiilor celor douǎ teritorii, la cooperarea în sectorul de restaurare, arheologie, istorie, cooptând atât centre universitare cât şi centre de cercetare.
    Felix Ilie
    Seful Departamentului de Comunicare GM
    www.sicilia-romania.ro

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "ANTENA 14 AVQ / WARC"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact