hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Povestea unui campionat mondial IARU

Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 20 m telegrafie

Claudiu Ciorovan YO4FYQ

In acest an Constanta a avut parte din pacate de foarte multe probleme privind activitatea de radioamatorism, ultima fiind pierderea sediului YO4KCA. Cu o saptamana inaintea concursului eram pregatiti sa renuntam din lipsa de locatie, prin efortul facut de YO4NF a fost obtinuta o amanarea in predarea cladirii.

Am incercat sa ne pregatim din timp dar, din pacate, din cauza problemelor aparute in viata de zi cu zi, nu s-a putut rezolva totul asa cum ne-am propus. Rotorul (Ham V) de la antenna fusese reparat cu putin timp in urma, finalul Harris nu a putut fi repus in functie (tuburi defecte), asa ca ne-am indreptat atentia catre finalul care are peste 20 ani, cu 2XGU81M. Din pacate in partea de cw in 14MHz acesta scoate numai 500W out (HI). Vineri (09.07.2004) am plecat direct de la job catre YO4AB, am ajuns pe la el pe la ora 20.00, l-am gasit in timp ce incerca sa faca ceva teste cu YO4SI, din pacate ne-am invartit in jurul calculatorului (a trebuit sa renuntam la cel de al doilea controler si sa folosim iesirile pentru COM ale placii de baza), la ora 23.30 am reusit sa avem o legatura fara probleme intre cele 2 CT-uri. Am lasat echipamentul functional si am plecat de la YO4AB, pe la ora 23.30, catre YO4KCA, unde aveam de pregatit restul pentru concurs.

Dupa confectionarea cablurilor intre pedala statie si final, si un acord de proba, am trecut la verificarea legaturii in PR intre YO4AB si YO4KCA. Rateu foarte mare si anume: YO4AB nu avea semnal puternic in 2m. Panica mare! Exista o solutie de compromis dar nu am vrut sa o adoptam deoarece stiam ca, ulterior, ne va incurca si mai mult daca vom folosi antena directiva (4elm -2m) pentru link, aceasta aflandu-se la numai 1m de TH7DXX. Am convenit cu YO4AB sa punem o alta stie pentru PR la el asa ca, dupa ce am lasat totul pregatit la club (mai ramanea de rezolvat problema de la YO4AB), am plecat pe la ora 3.30 dimineata spre casa (trebuia sa fiu la job la ora 10.00), am facut un ocol pe la YO4AB si i-am lasat statia mea FT-416 (2m) pentru a o monta la el, din pacate nu s-a potrivit mufa de microfon. A ramas ca pana in concurs YO4SI sa vina cu statia lui de 2m la YO4AB. Eram destul de ingrijorat, pentru ca nu stiam ce se va intampla. Pe la ora 11.00, YO4SI a trecut pe la mine la job pentru ne sfatui, dupa care a plecat la YO4AB pentru a inlocui statia pentru PR. Pe la ora 13.30, Mircea a ajuns la YO4KCA, pregatind link-ul intre YO4KCA si YO4AB… succes mare, a functionat din prima!!

Marcel, YO4ATW Silviu, YO4NF
Marcel, YO4ATW Silviu, YO4NF

La ora 15.00 a inceput concursul. Au fost sesizate ceva probleme cu radiofrecventa care influenta calculatorul, ne-am adaptat si am convietuit cu ea (HI) pana la sfarsit. Silviu, YO4NF, a demarat concusul fara asistenta (se simte in largu lui cand nu este nimeni in preajma lui), la ora 17.00 am revenit (direct de la job) pentru a vedea ce se poate rezolva, de a mai scapa de radiofrecventa. S-a reusit dar nu prea mult, suficient insa pentu a nu mai deranja PC-ul foarte tare. Am plecat dupa o jumate de ora catre casa, pentru a ma pregati de a il asista noaptea pe YO4ATW.

In acest timp YO4NF a ramas singur pana la ora 21.30, cand am revenit, dar nu singur, ci cu YO4ATW, cu care m-am intalnit in traficul auto, in timp ce, amandoi, aveam aceasi destinatie: YO4KCA. Am ajuns la club si s-au facut planurile de actiune: hotarare directa, YO4ATW va merge la YO4AB pentru a face vanatoare pana se odihneste tizul lui (Marcel fiind destul de obosit dupa testele si pregatirile cu o noapte in prealabil). YO4ATW a facut vanatoare pana la ora 01.00, cand l-am recuperat, si am revenit la statia de baza pentru a il inlocui pe YO4NF (acesta facand pana la acea ora mai bine de 1100 QSO's). YO4ATW il inlocuieste pe YO4NF acesta plecand acasa pentru odihna urmand sa revina incepand cu orele 7 dimineata pentru a il reinlocui pe Marcel. Pe timp de noapte nu stiu cum a fost, eu l-am asistat (tehnic) pe 4ATW, odihnindu-ma pe un pat pliant. Se punea problema de a reface legatura in packet radio in caz de deconectare, din fericire nu au fost probleme de acest fel, link-ul functionand peste asteptari. Pe la ora 7:30 4NF l-a inlocuit pe 4ATW si pe la 8.30 4ATW a plecat catre 4AB pentru a continua vanatoarea impreuna. Din pacate in timp ce se defasura concursul, noi, membrii clubului am inceput demontarea si mutarea obiectelor din club, deoarece, asa cum va spuneam, a fost un mare noroc ca am reusit sa mai facem de la YO4KCA concusul. Trist dar adevarat, pa langa YO4NF au mai ramas doar obiectele necesare in concurs, restul fiind incarcate in masini si depozitate pe la baieti. Asta este o munca titanica din partea unor baieti, pacat caci suntem putini cei care intelegem un lucru, si anume ca ne trebuie performanta, si singuri nu vom putea, doar impreuna, formand un colectiv. Din pacate, in Constanta am ramas putini care incercam sa facem ceva in comun (asta este realitatea). Deja am facut planuri pentru urmatoarele concursuri incercam sa ne unim pentru a face ceva impreuna in continuare...

La ora 15.00 s-a terminat concursul astfel la Constanta s-au realizat 1951 QSO cu doar 500W + statia de vanatoare care a mers peste asteptari.

Echipa

Operatorii:
  • YO4NF – Silviu (un foarte mare operator)
  • YO4ATW- Marcel (un mare si sufletist coleg)

    Vanatorii:

  • YO4AB – Marcel (felicitarii pentru promptitudine si echipament)
  • YO4ATW

    DEP. Tehnic:

  • YO4SI – Mircea (omul cu mobilizarea si impulsionarea mea HI)
  • YO4FYQ – Claudiu (subsemnatul)

    Echipament YO4KCA:

  • Statie : FT-990
  • Antena TH7DXX
  • Calculator PI 133MHz
  • PA 2XGU81M (doar 500W)
  • TNC KAM+
  • RTM 4MF – packet

    Am scris aceasta poveste pentru a se vedea caci, chiar daca suntem putini, eu zic ca se poate face treaba, cu nopti nedormite si cu o seama de carcotasi in spate. La anul, in mod sigur vom fii mai puternici din toate punctele de vedere. Avem in lucru un final cu 4-1000A (REE1000) si idei noi....

    Claudiu Ciorovan YO4FYQ

    Articol aparut la 14-7-2004

    9962

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (1)  

  • Postat de Birinyi Csaba-Franz - OE3BCA la 2004-07-21 13:54:32 (ora Romaniei)
  • Da , felicitari pentru tot team si ajutori pentru rezultat f. frumos.Da baietii treaba numai asa cum o stit ...cot la cot! Altfel este greu la acest capitol azi.
    Am auzit ca o sa aveti problema cu sediul. Atentie sa nu ajungeti ca si cei de la YO6KBM.Incercati totul aveti oameni cu mare relatii, cereti ajutorul lor.
    Va imbratiseaza amicul vechi
    Csaba ex YO6AFP actual mai este si HA1FF.
    73 si 88 la fete

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 20 m telegrafie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact