hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Aniversare de aur la Cluj-Napoca

László Hadnagy YO5AEX

In acest an s-a implinit un jumatate de secol de radioamatorism clujean. Toamna acestui an marcheaza 50 de ani de la infiintarea la Cluj a statiilor de club cu indicativele YO5KAI si YO5KAS.

La 28 septembrie 1956 se consfinteste in documente constituirea statiei colective a Radioclubului Regional Cluj cu indicativul de apel: YO5KAI, actualmente Radioclubul CSM (Clubul Sportiv Municipal) din Cluj, iar la 4 noiembrie 1956 se autorizeaza statia YO5KAS, actualmente Radioclubul "Unirea" din Cluj-Napoca.

Pentru a comemora evenimentele, radioamatorii clujeni si-au propus organizarea unui moment aniversar.

Ca un prim pas, s-a instituit diploma aniversara "50 de ani de radioamatorism clujean" iar in eter a aparut indicativul special YR50A alaturi de indicativele statii-lor de club aniversate YO5KAI, YO5KAV, YO5KAS.

Dupa multe consultari, tinand cont de posibilitatile materiale modeste aflate la dispozitia organizatorilor, s-a optat pentru desfasurarea momentului aniversar pe data de sambata 30 septembrie 2006, sub forma unei serbari campenesti la catunul Casele Micesti, sediul de concurs al clubului "Unirea" Cluj-Napoca, YO5KAS.

Vestea s-a raspandit cu repeziciune in lume.

Pentru a participa la acest eveniment, impreuna cu colegul ing. Varga Alexandru HA7YO (ex: YO5AML) ne-am propus sa efectuam o excursie de cateva zile in Romania. Ne-am dotat cu un transceiver pentru UUS Kenwood TR-9130 si pe ziua de luni 25 septembrie soseam la destinatie cu trenul. Dupa ce ne-am cazat, am montat statia pentru a stabili legaturi cu statii din judet pentru indeplinirea conditiilor de obtinere a diplomei.

In dupa amiaza zilei urmatoare ne-am deplasat la sala de sport unde este sediul Radioclubului Cluj YO5KAI pentru a ne intalni cu vechile noastre cunostinte si pentru a afla programul de desfasurare a intalnirii.

Pana sambata am realizat QSO-urile necesare pentru diploma aniversara si am ascultat traficul radio local pe repetorul vocal R7x montat pe dealul din Feleacu, Cluj. Am constatat ca se muncea din greu pentru reusita.

In acest sens, Vasile YO5FMT a procurat si montat corturile, Nelu YO5IP cu echipa de la YO5KIP a rezolvat bufetul, sonorizarea si statia radio, Geo YO5PK a pregatit cabana si alimentarea cu curent electric iar Sergiu YO5CRI problemele de transport si coordonare.


Participanti la festivitatile
de la Casele Micesti

Nelu YO5IP, Sergiu YO5CRI, Theo YO5PTB

Pentru primirea oaspetilor, colegul Bak Ioan YO5NY s-a aflat in gara C.F.R. iar Nemeti Iosif YO5BXK pe soseaua nationala la punctul de control din Feleacu.

Din capitala au sosit D-nii Niculescu Virgiliu YO7FT presedintele FRR si Malinas Dumitru Romulus YO6QT presedintele comisiei centrale de disciplina. La intalnire a participat si Dl. Durdeu Vasile YO5BLA presedintele comisiei centrale de tehnica a Federatiei de specialitate.

Alaturi de veteranii Muresan Ionel YO5LI si Reisinger Francisc YO5TD avem si noi locuri in autoturismul lui Horea Osorhan YO3AMM care ne transporta in teren la locul de desfasurare a intalnirii aniversare.

A sosit clipa cea mare. O zi insorita de toamna. La catunul Casele Micesti s-au adunat peste 50 de participanti din judetele limitrofe. Atmosfera de sarbatoare. Momente cu incarcatura amintirilor.


Nelu YO5IP, Vasile YO5FMT, VirgiliusYO7FT

Nelu YO5IP, Vasile YO5FMT,
Dumitru YO6QT

Dl. Roman Vasile YO5FMT seful Radioclubului CSM Cluj saluta pe cei prezenti si marcheaza in expunerea sa principalele momente din existenta celor 2 cluburi pe care le aniversam. Am retinut cateva idei deosebite:

"YO5KAI si YO5KAS a insemnat activitatea a zeci si zeci de radioamatori, generatii intregi, care prin pasiune, daruire si implicare au reusit sa duca stindardul luptei pentru existenta pana in prezent. Din pacate sunt foarte putini prezenti aici din cei care in 28 septembrie 1956 sareau intr-un picior de bucurie, cu autorizatia proaspata in mana. E drept, ei nu mai sunt aici fizic, dar sunt si vor ramane vesnic in sufletele noastre. Si cred ca sunt si acum printre noi... uitati-va numai un pic acolo catre coltul acela, de cer. Vedeti cum ne zambesc? Sa pastram un moment de reculegere in amintirea lor."

"La 28 septembrie 1956, ora 09:45, in eter rasunau semnalele semete de telegrafie generate de mana sigura si dibace a primului operator al statiei lansand un prelung CQ, CQ, CQ de YO5KAI in banda de 7 MHz. Si in log se inscrie prima legatura a statiei cu corespondentul YU1GK, dupa care QSO-rile curg pana pe la ora 16:00, ora la care mana obosita a lui Mitica Cimpoca, YO5-5 (YO5LX, apoi YO5CCF), lasa manipulatorul sa se odihneasca. A fost prima zi de existenta a clubului nostru drag. O existenta care de atunci si pana acum a cunoscut o permanenta animare, o necontenita lupta pentru progres, implinire si supravietuire. Au fost ani foarte grei, am supravietuit, dar... Sa bucuram si generatiile care vin cu frumoasele descrieri ale intamplarilor care pentru ei va insemna ISTORIE !!"


Vinerean Gheorghe YO5PK
fondatorul statiei YO5KAS

YO5BXK, YO5OYR, YO5BTT,
YO5BLD, YO3AMM

Au luat cuvantul reprezentantii F.R.R. dupa care Dl. Vinerean Gheorghe YO5PK (81 ani) fondatorul radioclubului "Unirea" Cluj-Napoca a prezentat aspecte din activitatea statiei YO5KAS si a facut referire la colaborarea cu radioamatorii din Budapesta care au donat colegilor din Cluj repetorul vocal R7x in anul 1991.

Laci HA5OMM a multumit pentru posibilitatea de a participa la momentul aniversar, a transmis salutul colegilor din capitala ungara si a facut invitatia pentru radioamatorii din YO de a participa la Burabu in 2007.

Dupa festivitate asistenta s-a intretinut cu discutii, au gustat produsele de la bufet ori merindele de acasa.

Lazar Sergiu YO5CRI, secretarul Comisiei judetene de radioamatorism, a filmat evenimentul cu camera TV. Asteptam sa vizionam reportajul realizat.

Noi ne-am intretinut cu cei prezenti. Am povestit cu Muresan Ionel YO5LI, care intre 1962-1970 a fost al doilea sef al statiei colective.

Baietii de la radioclubul privat Transilvania Conection YO5KIP din masina unde erau instalati efectuau QSO-uri cu cei care solicitau diploma aniversara.


YO5LI, YO5AEX, YO5TP,
D-na Mago, YO5TD, HA7YO

La masa, un grup de participanti

Spre inserate, multumiti de cele vazute si discutate ne-am reintors in orasul de sub Feleac.

Organizatorii au gandit dar nu au avut curajul sa rosteasca invitatia: La revedere in 2056!

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 7-10-2006

10115

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de aurel - YO9FNR la 2006-10-07 13:06:18 (ora Romaniei)
  • la multi ani si succese deosebite va ureaza radioamatorii din valea calugareasca, yo9kvv !

  • Postat de GEORGE - YO2BB la 2006-10-07 22:06:04 (ora Romaniei)
  • Frumoasa aniversare.Va doresc mult succes in activitatea clubului YO5KAI si 5KAS.Am vazut si foto sint reusite,felicitari celor care le-au facut. 73 de George

  • Postat de GEO - YO8THG la 2007-02-15 08:39:25 (ora Romaniei)
  • când o sã primesc diploma omagialã;au trecut deja 3 luni.dacã nu am îndeplinit condiþiile vã rog sã-mi rãspunde-þi la mesaj.dacã este nevoie trimit contravaloarea diplomei ºi costul transportului.73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Aniversare de aur la Cluj-Napoca"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact