hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

N1MM V5 / V6.7.1 - Un program de concurs economic şi performant

Soluţie de conectare prin Internet pentru categoria multi-multi

Cristian Colonati YO4UQ

Motto: „K să ştim ce se întâmplă şi să înţelegem dece”
O emisiune la Radio România

            1. Scurtă introducere.

    Am urmărit cu interes şi reală admiraţie preocupările şi eforturile intreprinse de echipa naţională YR0HQ pentru o participare cât mai consistentă în concursurile internaţionale şi în special în marele concurs IARU. Deşi nu sunt un pasionat de concursuri, la îndemnurile venite pe toate "canalele informaţionale" de a ajuta YR0HQ precum şi alte eventuale echipe YO cu cât mai multe legături YO am hotărât să particip în acest concurs în anii  2005 şi 2006. Am ales drept program de concurs "logger"-ul N1MM care este gratuit, deci foarte economic şi care s-a comportat foarte bine.

    Fără să îi cunosc toate subtilităţile de trafic m-am descurcat suficient de bine şi în telegrafie şi în telefonie, iar în diverse concursuri RTTY excelent! Ce este însă interesant şi vreau să prezint, pe cât posibil pe înţelesul tuturor celor care vor dori să-l folosească fără investiţii şi alte cheltuieli auxiliare majore, sunt posibilităţile şi funcţiunile de lucru "multi-multi" ale acestui pachet de programe, atât pentru lucrul într-o reţea de calculatoare locală (LAN) cât şi prin legături Internet.

    Acestă categorie de concurs este definită practic într-o configuraţie cu o staţie de bază, principală, denumită şi "master", şi una sau mai multe staţii secundare, vânători, denumite şi "slave", care participă toate la construcţia unui singur "log de concurs". Randamentele, numărul de legături, numărul de multiplicatori şi implicit punctajul final sunt mai mari.

    Staţia principală pe care o vom denumi în continuare "master" este pe postul de "server", putând comunica cu toate staţiile secundare pe care le vom numi " slave1", "slave2", ... până la "slave15", câte admite programul N1MM Logger. De regulă nu sunt atâţi de mulţi vânători ci doar unul sau doi.

 

    1.1. Staţiile "slave" pot fi conectate cu staţia "master" într-o reţea locală LAN, care poate fi o reţea cablată într-un singur amplasament sau o reţea "wireless" într-una din tehnologiile cu spectru împrăştiat (spread spectrum) 802.11b/g în banda de 2,4GHz sau 802.11a în 5,8GHz. Tehnologiile de realizarea reţelelor în benzile de 2,4 şi 5,8 GHz (benzi free) au devenit extrem de populare şi familiare şi cunosc o proliferare explozivă în construcţia aşa ziselor "reţele de cartier" care asigură transmisii multimedia de mare capacitate între partcipanţi dar şi redistribuirea fluxurilor de Internet. Reţelele "wireless" permit realizarea conectării calculatoarelor dintr-un LAN (în accepţiunea utilizării unei aceleiaşi clase de adrese interne) pe un teritoriu cu o rază maximă de 15-20 km, cu ajutorul unor antene directive de mare cîştig, de până la 24dBi şi cu vizibilitate directă între staţia "master" şi staţiile " slave". Puterile standard şi acceptate EU sunt de până la 20dBm (100mW). Pentru distanţe mai mici se vor ajusta corespunzător puterile Tx şi câştigurile antenelor. Pentru distanţe mai mari există "booster" de 200mW, 500mW sau chiar de 1w şi 2w. Problema utilizării benzii de 2,4 GHz a fost semnalată şi de IARU Reg.1, a se vedea articolul din revista nr.6-2006 pag.24.

    Aceasta este soluţia banală de conectare, care din punctul de vedere al marilor "contest-mani", precum şi pentru echipa naţională sau marile echipe de concurs, prezintă un interes relativ limitat. Ea poate însă prezenta interes pentru colective mai mici şi cluburi care doresc să participe la categoria multi-multi, din amplasamente relativ apropiate, de regulă în aceiaşi localitate, fără deplasări şi investiţii costisitoare.

În cadrul expunerii vom descrie şi acestă situaţie ca un caz particular al unei soluţii mai generale. O prezentare similară de lucru în reţea pentru pachetul de programe CTWin se poate accesa pe site-ul www.radioamator.ro la capitolul Articole > Comunicaţii digitale.

                Deci:

    1.2. Cazul cel mai general este cel al unei (unor) conexiuni "master" - "slave" realizată prin Internet, între două sau mai multe puncte de lucru situate oriunde pe suprafaţa globului, din Australia în Alaska sau din Africa de Sud în Kamciatka, cu singura condiţie ca în acele puncte să existe o legătură la reţeaua globală Internet.

O legătură la Internet înseamnă de fapt activarea unei adrese de forma xxx.yyy.zzz.vvv - ex: 80.97.254.212 alocată unui calculator conectat fizic la reţeaua globală. Ne vom limita totuşi la teritoriul României unde este cel mai probabil să găseşti un partener de concurs, să formezi o echipă. Nici varianta cu un partener din afara ţării nu este chiar imposibilă!!!..., dacă regulamentul concursului permite aşa ceva. Ce te faci însă când ţara ocupă jumătate de glob, de la Tiraspol la Vladivostok? (hi)... ai toate şansele să obţii un punctaj remarcabil.

 

            2. Vom trata astfel:

2.1. Structuri de Internet accesibile în YO

                2.1.1. Furnizori de servicii Internet

                2.1.2. Conexiune prin modem pe o linie telefonică comutată

                2.1.3. Conexiune GPRS – General Packet Radio System în telefonia mobilă      

2.2. Configuraţii analizate şi testate

2.3. Resurse hardware şi software utilizate la realizarea conexiunii şi funcţionarea N1MM Logger.

2.4. Instalarea programului N1MM Logger versiunea V5.7.2 Full Install (~5 MBy) luată ca versiune de referinţă pentru acestă aplicaţie plus ultima actualizare V6.7.1 din 18.07.2006

2.5. Configurarea şi parametrizarea N1MM Logger pentru o conexiune "master" - "slave "într-o reţea locală şi  pe Internet

                ANEXE:

Anexa1 – Ce sunt adresele IP reale şi adresele IP interne

Anexa2 – Cum se conectează un PC la Internet cu modem prin linie telefonică Romtelecom sau cu telefon mobil respectiv modem GPRS (PCMCIA) la operatorii de telefonie mobilă.

Anexa3 – Principii pentru configurarea porturilor sau a  DMZ dintr-un router.

Anexa4 – Inchideţi serviciile inutile din Windows XP

 

    2.1. Structuri de Internet accesibile în YO.

Cele două mari categorii de conexiuni la Internet disponibile la furnizorii de servicii sunt de tipul:

                2.1.1. De bandă largă prin acces pe suporţi fizici:

·         fibră optică (RDS, Astral-UPC, ş.a.)

·         reţea comună cu CATV (Astral-UPC, RDS, alţi furnizori)

·         reţea radio de bandă largă în 3,5GHz, 2,4GHz, 5,8GHz, 24GHz (SNRadio, AccessNet, ş.a.)

·         conexiuni pe fir ADSL sau ISDN prin linii telefonice închiriate (Romtelecom)

În afara celor în comun cu reţelele CATV, restul conexiunilor sunt scumpe şi practic inaccesibile majorităţii radioamatorilor (dar nu tuturor!)

2.1.2. De bandă îngustă, prin conexiune cu modem pe linie telefonică comuntată, linia de telefon a operatorului dominant, Romtelecom (OTE), care a devenit unul din furnizorii remarcabili ai acestui serviciu pe aproape întreg teritoriul ţării pe liniile telefonice existente.

    Pentru amănunte puteţi accesa www.romtelecom.ro > Servicii Internet > Acces Internet Dial-up > Clicknet şi apoi www.clicknet.ro > Clicknet Dial-up > Detalii > Clicknet START > Detalii. Ca noutate este disponibil gratuit şi programul Clicknet Accelerator care măreşte considerabil viteza de navigare.

    Pentru multă lume conexiunea dial-up, prin modem, este depăşită şi în mod natural toţi îşi doresc o viteză de navigare pe Internet cât mai mare şi o conexiune de bandă largă permanentă. Din păcate nu este posibil încă aşa ceva în toate locaţiile. Pentru obiectivul urmărit: o conexiune Internet în concursurile de radioamatori pe linie dial-up, din orice locaţie din teritoriul YO care are telefon, poate constitui o posibilă rezolvare. Din acest punct de vedere, cu o investiţie minimă, orice radioamator YO care are telefon poate beneficia câteva zeci de minute pe zi de o legătură la Internet, iar marile echipe îşi pot asigura "vânătorii" în cele mai convenabile locaţii.

    Dece o legătură la Internet prin Romtelecom în acest moment?

·         deoarece este disponibilă pe aproape tot teritoriul naţional atât pe linii telefonice cu apelul în ton cât şi pe cele cu formarea numărului de telefon în puls.

·         conexiunea este disponibilă la tarife acceptabile pentru orice posesor al unui post telefonic conectat la Romtelecom.

·         pentru programul N1MM Logger partenerii YO se pot conecta unul cu celălalt indiferent de locaţia unde se află... numai să aibă telefon conectat la o centrală automată care oferă serviciul „dial-up clicknet”.

·         vitezele sunt acceptabile şi depind de parametrii modemului; cu un modem V90 s-a reuşit constant o conexiune de 45 - 50 kbps (6-7KBy) iar cu Clicknet Accelerator cca. 70kbs. Valorile sunt mai mult decât suficiente pentru N1MM

·         tarifele medii sunt de 1EuroCent pe minut (zi/noapte), ceea ce conduce la un cost pentru fiecare locaţie conectată într-un concurs de 24 de ore de 24ore x 60minute x 1 cent = 1440 de centi adică rotund 15 Euro sau cca 540000lei (54RON). Tariful circuitului telefonic intră în tariful de conectare. Pentru detalii consultaţi site-ul www.clicknet.ro

·         dezavantajul unei astfel de soluţii este ocuparea liniei telefonice pe tot acest interval!

    Nu se pune problema celor care au conexiune "broadband" prin reţelele CATV şi pentru care tariful lunar este constant, indiferent de durata de conectare, şi se ridică la cca 10-12 Euro/lună. Din păcate nu peste tot există furnizori CATV cu Internet inclus.

    Detalii privind realizarea unei conexiuni dial-up sunt prezentate în Anexa 2.

                2.1.3. De bandă îngustă prin conexiune radio pe reţeaua de date a telefoniei mobile – General Packet Radio Service (Vodafone, Orange, Cosmote).

                Este un mod de transmitere şi primire a datelor cu ajutorul telefonului mobil. GPRS face posibilă conectarea permanentă la Internet prin intermediul reţelei mobile. Transmisia de date se efectuează la o viteză de până la 53,6kbps (cca. 6Kby). Costurile sunt aliniate la cantitatea de date transmisă şi nu la timpul de conectare. GPRS se poate folosi acolo unde este acoperire radio din partea oprtatorilor de telefonie mobilă.

                Pentru conectarea la Internet prin intermediul reţelei GPRS este nevoie de un aparat telefonic care să suporte acest sistem, de un cablu de conectare între telefon şi calculator precum şi de un PC. În esenţă telefonul include în el un MODEM radio care face conversia de la transmisia radio la interfaşa de date USB a calculatorului. Conectarea este principial similară cu cea pentru dial-up pe circuite telefonice clasice, cu parametrii şi tehnologii adaptate canalelor fizice radio.

                Tarifarea GPRS se face funcţie de traficul de date exprimat în MBy – MegaByte – unde 1MB conţine 1024 de KByte iar unitatea minimă de taxare este 1 KByte. Într-un MegaByte cantitatea de informaţii cuprinsă este de cca 20 de pagini Internet de dimensiuni 50 – 100 KB sau până la 100 de e-mail-uri de cca 10 KB (~10000 de caractere).

                Ca exemplu se poate da cel mai mic abonament lunar oferit de Vodafone cu trafic inclus de 10MB, adică cca 200 de pagini Internet sau 1000 de e-mail-uri, care costă 3 USD/lună cu abonament obligatoriu pe minim 1 lună.

                Telefoane mobile compatibile GPRS sunt de foarte multe tipuri şi mărci cu preţuri variimd între 29USD la 60USD cum ar fi Motorola V177, Sagem my400V, Samsung X200, Sharp GX17 ş.a. şi până la echipamente de 500USD la 700USD cum ar fi Nokia N90, Nokia 9500 sau 8800 ş.a. Exemplul de conectare şi parametrizare sunt date în Anexa2.

               

    2.2.  Configuraţii analizate şi testate

Considerăm că avem deja o conexiune la Internet, indiferent de ce natură şi pe ce cale fizică. Acest lucru înseamnă că avem şi o adresă IP. De obicei nu primim o adresă fixă. Adresele fixe sunt cazuri mai rare. De câte ori deschidem calculatorul şi accesăm Internetul primim de la furnizor o adresă dinamică din grupul de adrese alocat acestuia. Situaţia este valabilă pentru Romtelecom şi pentru operatorii de GPRS. Procedura este cunoscută sub numele de DHCP - Dinamic Host Connection Protocol aică un protocol de alocare dinamică a adreselor.

                Pentru a afla adresa calculatorului propriu într-o sesiune de lucru (iar acest lucru este esenţial pentru parametrizarea lui N1MM Logger) lansăm Internet Explorer şi accesăm site-ul http://megawx.aws.com/support/faq/software/ip.asp

                De la oricare furnizor de Internet la care sunteţi conectaţi primiţi un răspuns de forma: 80.97.245.xxx (la Brăila prin Romtelecom) unde xxx primeşte valori diferite ori de câte ori deschideţi o sesiune de Internet, precum şi 86.34.77.yyy pentru Bucureşti. Aceiaşi lansare o faceţi, pentru verificare şi parametrizare N1MM, şi atunci când aveţi alocată de la ISP-ul dvs o adresă fixă reală ca de exemplu la Astral UPC, pe care o notaţi undeva pentru ca să nu fie nevoie să o ţineţi minte.

                Am testat funcţionarea N1MM Logger prin Internet pe structura complexă prezentată alăturat precum şi pe altele mai simple.


 

                Parametrizarea şi alocarea adreselor IP pentru N1MM logger este tratată detaliat în cadrul capitolului 2.5.

 

2.3. Resurse hardware şi software utilizate la realizarea conexiunii şi funcţionarea N1MM Logger.

                Hardware – Pentru funcţionarea lui  N1MM se recomandă calculatoare cu un procesor  Pentium II/III 500-800 MHz cu memorie de 128 MB, rezoluţie grafică minimă de 800 pe 600, dar mai bine este 1024 pe 768 sau mai mult. Un monitor LCD de 15 -17” este de preferat pentru a evita interferenţele cauzate de baleiajul monitoarelor CRT şi pentru a face loc multiplelor ferestre de lucru oferite de N1MM. Placă de sunet pentru modurile digitale RTTY sau PSK. Un HDD de 40 GB este suficient. Porturile de COM şi LPT sunt folosite pentru PTT şi CW, cu detalii pentru interfeţe în capitolul Radio Computer interfacing section di Help. Sunt acceptate şi convertoarele USB la serial.

                Conexiunea la reţeaua internă locală printr-un switch dacă local sunt mai multe calculatoare.

                Conexiunea la Internet printr-una din metodele oferite de furnizorii ISP, CATV, dial-up, GPRS cu modem-uri sau router.

                Staţiile radio TRx cu sau fără CAT dar cel puţin cu conexiunile de PTT şi CW prin porturile seriale sau LPT. Separaţia prin optocuploare este recomandată.

                Software – N1MM Logger funcţionează sub toate versiunile sistemelor de operare Windows (Win98, Win2000, WinXP).

Datorită facilităţilor de parametrizare oferite, testarea programului s-a făcut sub sistemul de operare WindowsXP pe care îl recomandăm tuturor „team-urilor” serioase care vor să lucreze în multi-multi.

 

                2.4. Instalarea Logger-ului N1MM.

FAZA1 – Descărcarea programelor şi fişierelor necesare.

1.       Din http://pages.cthome.net/n1mm/ se face Download > Dowmload Program şi descărcaţi într-un folder pregătit anterior de exemplu C:\N1MM următoarele fişiere de bază:

1.1.  N1MM-FullInstaler V5.7.2 (versiune de bază 18 august 2005)

1.2.  N1MM-newexe V6.7.1 (actualizare la data de 18 iulie 2006)

1.3.  Alte fişiere obligatorii: wl_cty.dat din site-ul specificat în pagina de download http://www.contest-country-files.com cu click dreapta şi Save As în folderul de descărcare C:\N1MM, precum şi fişierul master.dta din http://k5zd.com/scp

Pentru concursuri în RTTY binecunoscutul program MMTTY. Pentru instalarea acesuia citiţi capitolul RTTY Config.htm din Help.

1.4.  Descărcaţi fişierul de Help de 2,5MB care se va muta după instalarea programului în foderul executabilului (Copy-Paste). Helpul se va accesa din program cu comanda Alt-H. Puteţi descărca şi manualul .pdf de cca 4MB pentru studiu off-line.

1.5.  Descărcaţi din http://www.driverlinx.com/DownLoad/DlPortIO.htm   fişierul port95nt.exe (1,573k) driverul I/O pentru suport CW pe porturile seriale şi paralel.

FAZA2 – Instalarea programului

2.       Executaţi (Run sau dublu click) pe:

2.1.  N1MM-FullInstaler.exe, programul se instalează în foderul C:\Program Files\N1MM Logger, pe care îl vom numi de acum „program directory”. Notă importantă: dacă în cursul instalării sistemul vă întreabă despre unele fişiere dacă doriţi să le rescrieţi sau să le înlocuiţi răspundeţi întotdeauna cu NO.

2.2.  Executaţi N1MM-newexe V6.7.1 (sau ultimul up-grade la data instalării). Acest fişier conţine ultimele aduceri la zi ale fişierelor executabile precum şi alte îmbunătăţiri asigurate de puternicul colectiv care lucrează permanent la N1MM Logger.

2.3.  Copiaţi cu copy-paste din folderul de descărcare în „program directory” fişierele wl_cty.dat şi master.dta care sunt fişiere auxiliare aduse la zi, fişierul de help.htm de 2,2MB ultima versiune, precum şi programul port95nt.exe.

2.4.  Lansaţi N1MM şi el va încerca să încarce „country-file” cam între 1 şi 5 minute înainte să afişeze fereastra principală şi va cere încărcarea fişierului wl_cty.dat. Încărcarea se face din fereastra principală a lui N1MM cu Tools > Import country list from downloaded file, selectaţi din fereastra care se deschide „Chose a file” fişierul wl_cty şi daţi OPEN. Inchideţi N1MM.

2.5.  Executaţi (Run sau dublu click) programul port95nt.exe de care va fi nevoie în operarea cu porturilor serial şi paralel în CW.

2.6.  Dacă doriţi să lucraţi în RTTY (funcţionează execelent) instalaţi în „program directory” şi programul MMTTY.

 

2.5. Configurarea şi parametrizarea N1MM Logger pentru o conexiune "master" - "slave " într-o reţea locală şi  pe Internet. Suportul pentru funcţionarea multi transmiter – multi operator / multi – multi distribuit.

 

Loggerul N1MM oferă posibilitatea de a opera în modul multi operator / multi emiţătoare. Pentru acest lucru este nevoie de cel puţin 2 calculatoare legate în reţea până la maxim 16. Toate acestea au nevoie de interfeţe de reţea NIC (Network Interface Card). Protocolul de reţea utilizat este TCP/IP. Reţeaua îşi numeşte unul dintre calculatoare drept staţie "master". Calculatorul master asigură unele funcţiuni specifice întregii reţele cum ar fi: setează timpul întregii reţele, se conectează la DX cluster PR sau Telnet, ş.a. Staţia "master" are totdeauna numărul "0" - zero.

 

Caracteristicile programului pentru funcţionarea multi user.

·     Maxim 16 calculatoare cu un "master" şi 15 "slave " numerotate 0 la 15

·     Folosirea unor interfeţe Ethernet standard NIC (10/100BaseT - conector RJ45) sau mai nou cu adaptoare USB-RJ45 la calculatorele care nu mai au port RJ45 ci numai USB

·     Configurarea se face pe baza adreselor IP

·     Asigură posibilităţi de comunicare mesaje între staţiile reţelei

·     Sincronizare automată a timpului

·     Informaţii asupra schimbărilor frecvenţelor de lucru ale staţiilor

·     Informaţii din Packet Cluster (de regulă prin Internet cu Telnet)

        - distribuite de "master" la toate calculatoarele conectate în reţea

        - asigură posibilitatea de a emite pchete pe cluster de catre staţia "master" pentru spoturile venite de la staţiile „slave”

·    Afişează mesaje de eroare când o staţie din reţea nu poate fi accesată

·    O fereastră de „Info” care afişează informaţii de stare şi alte opţiuni

·    Meniul de configurare "Config" conţine un sub meniu special "Multi-User Tools"

 

Configurare – operţiuni preliminare.

Se verifică dacă reţeaua funcţionează corect şi că fiecare calculator răspunde la comanda de "ping", de la fiecare calculator către toate celelalte.

NOTA: Comanda "ping" se dă astfel: (Windows XP) > Start > Run > cmd  şi în fereastra care se deschide, după prompter se scrie

                >ping [address] , adresa fiecărui calculator partener din reţeaua internă.

Exemplu: >ping 192.168.1.12 şi se primeşte un răspuns pe patru rânduri cu timpul de acces la adresa solicitată în milisecunde. Ping funcţioneză cu toate celelalte programe deschise sub Windows şi nu este nevoie să închideţi sesiunile.

Este foarte bine să se verifice reţeaua cu ping înainte de a începe operaţiunile de configurare. Nu este importanta structura fizică a reţelei: coaxial, UTP (twisted pair) sau wireless. Reţelele care conectează calculatoarele prin interfaţa serială, utilizate în programe DOS mai vechi nu sunt suportate de N1MM Logger.

Setup pentru toate calculatoarele din reţea la conectarea cu staţiile radio.

        - Conectarea fiecărui calculator cu staţia radio aferentă ca şi când ar lucra independent. Verificaţi că funcţiile de PTT/CW/.wav (fişiere de sunet) lucrează corect.

        - Toate calculatoarele vor utiliza aceiaşi versiune a programului N1MM Logger.

 

Setup pentru staţia "master"

        - Legăturile DX Cluster, PR sau Telnet vor lucra numai pe acest calculator

        - Setarea ceasului pentru ora curentă. Fiecare calculator din reţea va folsi acestă oră prin comandă de sincronizare automată

        - Acestă sataţie va avea numărul "0"

Setarea numărului şi numelui calculatoarelor din reţea se realizează manual cu meniul: Config > Edit Station Computer name > şi este prezentat un exemplu în figura alăturată pentru un număr de 3 staţii slave şi un master. Numele pot fi oricare.

Se introduce numărul staţiei începând cu zero "0" pentru staţia " master". Numele se introduce după număr urmat de :

Numele calculatorului din N1MM este independent de numele calculatorului dat în Windows (NetBIOS). Celelalte staţii primesc numere în ordine strictă 1, 2, 3, etc.

Adresa IP a calculatorului se introduce în al doilea câmp. Foarte important este ca toate calculatoarele din reţea să aibă aceleaşi setări în aceiaşi ordine. Nu trebuie omisă sau sărită nici o introducere.

Setarea pentru toate celelalte calculatoare din reţea  în afara staţiei "master"

Selectarea la calculatoarele „slave” a ferestrei Telnet pentru a vedea toate informaţiile din cluster primite prin intermediul "master". Ferestra de Packet de la staţiile "slave" nu primeşte nici o informaţie de la "master". La calculatoarele "slave" este utilizată tot timpul fereastra Telnet idiferent dacă la "master" se utilizează Packet sau Telnet. Window > Paket > Telnet

                Setarea identică a tuturor staţiilor înainte de a porni modul multi-user

Informaţiile de setup sunt memorate în baza de date. Faceţi setup pentru concursul ales şi configuraţia multi-user într-un singur calculator, inclusiv mesaje, etc. Se copiază baza de date în celelalte calculatoare şi aveţi o parametrizare identică pentru toate. Şi acum se poate da: Start modul multi-user: Config > Multi user mode > click pe acestă opţiune şi ea va fi selectată.

Concomitent cu această selecţie se activează şi submeniul „Multi-user Tools” esenţial pentru funcţionarea în reţea.

Meniul "Multi-user Tools" realizează:

·    Adăugarea şi ştergerea QSO-urilor se face automat din harta benzilor: Window > Bandmap (foarte sugestiv)

·    Harta benzilor este baleiată cu spoturi de către spoturile venite de la DX cluster prin PR sau Telnet prin intermediul staţiei "master"

·    Se vor prezenta în continuare funcţiunile uneltelor care vor fi folosite:

        - Mesaj către altă staţie – Talk to another station - (Ctrl-E) - emite un mesaj către o altă staţie sau către toate staţiile. În fereastra care se deschide se introduce numărul staţiei 0-15 sau * urmat de un spaţiu şi în continuare textul mesajului. În mod automat, nativ, programul pune un * în câmpul staţiei care doreşte să emită un mesaj şi oferă următoarele posibilităţi

    * trimite mesaj la toate staţiile

    0 trimite masaj la staţia 0

    1 trimite mesaj la staţia 1, etc. Omiterea * sau a numărului trimite mesajul la toate staţiile.

 

        - Forţarea şi sincronizarea timpului şi datei – Force Time Sync Now

    Cu ajutorul calculatorului "master", acest lucru se întâmplă automat la start-up şi apoi la fiecare 5 minute. Acesta este şi un instrument pentru sincronizarea orei cu standardul de timp de pe Internet. N1MM Logger realizează acest lucru cu programul gratuit Dimension4 adaptat pentru Windows XP. (Pentru detalii citiţi manualul la pag 234 Q&A). El se poate descărca şi instala de la adresa: http://www.thinkman.com/

        - Setarea semnalării unei noi frecvenţe (Alt-Z) – Set your pass frequency pe care există un indicativ pe care doriţi să-l contactaţi. Frecvenţa de trecere poate fi emisă tuturor calculatoarelor conectate. Dacă doriţi ca staţiile să emită pe frecvenţa dvs de CQ nu este nevoie să setaţi frecvenţa de trecere. Frecvenţa de trecere se resetează numai după resetarea programului. Se introduce 0 (zero) în câmp pentru a reseta informaţia frecvenţei. Frecvenţa de trecere este văzută în fereastra principală de lucru, jos în ultimul rând, precum şi în ferestra Window > Info.

        - LOG-ul QSO-urilor către toate staţiile – Log QSO’s at all stations - Verificaţi acesată opţiune, de a loga QSO-urile la toate staţiile, dacă este activată. Este esenţială în modul multi user şi este selectată în mod automat (default) la lansarea acestui mod. Cu acestă opţiune şi toate celelalte informaţii (spoturile, frecvenţa de pass, etc.) sunt distribuite la toate staţiile din reţea.

- Vizualizarea conexiunilor – Show conections  

Prezintă conexiunile de la toate staţiile din reţea şi anume:

Connected > când conexiunea este făcută cu această staţie, Listening > interceptare către staţia master fără conectare, şi

Error > staţia master nu este activă sau nu este selectată opţiunea Multi-User mode.

 

-  Resetarea numărului serial la toate staţiile – Reset serial Numbers on all Station - Toate numerele de QSO la toate staţiile din reţea vor fi puse la zero. acesta este o opţiune pentru începutul concursului când doriţi ca toate calculatoarele să înceapă de la zero şi unele dintre ele au mai uitat cumva căte un QSO de probă în log.

-   Resincronizarea log-ului ca dată – Resync logs by date. Permite unui calculator să adune toate QSO-urile diferite de la celelalte calculatoare din reţea pentru o perioadă de 48 de ore. Se introduce data de start pentru a resincroniza 48 de ore de concurs. Data şi timpul de pornire sunt luate ca bază din timpul primului QSO din log-ul calculatorului. Dacă acesta nu este logat atunci se ia ca bază durata concursului din dialogul de selecţie al log-ului pentru concursul respectiv. Concursul resincronizat trebuie să fie acelaşi. Toate calculatoarele trebuie să aibă selectat acelaşi concurs. Resincronizarea nu este bidirecţională. Ea se face de la celelalte calculatoare de către calculatorul care acerut această operaţie. Nu transmite QSO-urile către celelalte staţii ci numai le recepţionează. Acestă operaţie nu încarcă celelalte calculatoare. Când resincronizaţi trebuie să intraţi în punctul de start corect. Legăturile trebuie logate cu numărul corect al staţiei care este în baza de date. Exemplu: staţia 0 va emite numai QSO-urile înregistrate în staţia 0, staţia 1 numai pe ale sale, s.a.m.d.

        - Resincronizarea ultimelor n ore – Resync last N hours, poate fi rulată în orice moment dar este de preferat să fie făcută cât mai rar.

        - Trasarea mesajelor Multi-Users – Trace Multi-User Messages  Această opţiune este folosită pentru trasarea erorilor care sunt înmagazinate într-un fişier de trasare de tipul *.TRC căruia i se dă un nume.

        - Forţarea unei alte staţii de a stopa emisia când staţia mea transmite – Force other Station to Stop Transmitting when I Transmit.  Evită pe moment două staţii în eter. Opţiune care obligă celelalte staţiuni să nu transmită.

        - Setarea tuturor staţiilor "slave" cu opţiunea Run 2 - Set station as Run 2 -  Pentru a evita un conflict cu staţia "master" (Ctrl-Alt-M). Opţiunea se setează la toate staţiile „slave”.

        - Don’t work non mult – Nu admite ca acest calculator să nu lucreze şi să nu log-eze în reţea. Deci nu admite să lucreze independent.

        - Vizualizarea pentru un calculator a adresei IP – Show Computer name IPAdress Info -  şi a celorlalte elemente de reţea cu care este personalizat (măşti, MAC) se face cu programul ipconfig. Lansaţi din Windows Start > Run > cmd  şi în fereastra ce se deschide daţi după prompter >ipconfig /all chiar şi în timpul lucrului dacă vi se pare ceva dubios sau direct din Show Computer Name IP Address Info.

                Fereastra de informaţii din meniul Window > Info, reprezintă informaţiile curente ale programului. În partea de jos sunt afişate informaţiile multi-user despre staţiile aflate în reţea şi starea conectării.

-         
Verde – conectat

-          Roşu – neconectat

-          Roşu deschis – în curs de conectare sau pierderea conexiunii. Programul va încerca periodic să refacă conectarea şi să rezolve situaţia.

Veţi mai găsi în fereastra de Info: numele staţiei, frecvenţa de pass, dacă este în modul RUN sau S&P, cine este operator, informaţii despre rata de operare, adrese IP, mesaje, ş.a. Tipul şi numărul de informaţii din fereastra Info se pot selecta cu un click dreapta în fereastră şi cu selecţie pe informaţiile dorite. Cu un click dreapta pe bulinele verzi sau roşii din coloana Station se pot afla mai multe informaţii curente despre staţiile declarate în reţea, locale sau de la distanţă.

 

Despre fişierele bazei de date.

Logul nu este partajat pe server, el este plasat local pe fiecare hard disk. Partajarea logului pe server în cele mai multe cazuri nu lucrează bine. De multe ori se considera ca este bine dar de multe ori nu este aşa. Programul N1MM Logger nu a fost conceput şi nu a fost testat pentru o astfel de funcţionare.

Plasarea logului pe fiecare PC asigură redundanţa, care este foarte importantă într-un mediu cu o înaltă încărcătură de RF iar accesul local este mai rapid.

Serverul este în continuare utilizat ca ajutor pentru copierea fişierelor. Fişierele [nume].mdb , ale bazei de date sunt fişiere simple. Acestea pot fi mutate între PC-uri. Este bine ca programul să fie oprit înainte ca să se execute o operaţiune de mutare de fişiere.

 

Alte informaţii interesante.

·    Stergerea QSO-urilor de către o altă staţie în modul multi-user nu este permisă, se emite un mesaj de avertisment.

·    Staţia nr. 0 transmite toate spoturile către celelalte staţii şi acestea le afişează în harta benzilor „bandmap”.

·    Se utilizează fereastra Telnet (nu Packet) de către celelalte calculatoare din reţea. Dacă se emite un spot din spre reţea, calculatorul 0 va emite spotul în DX Clusterul Packet sau Telnet.

·    Programul nu poate fi întrerupt pe timpul iniţializării în modul Multi-User deoarece pot apare situaţii imprevizibile de funcţionare.

·    Cu ajutorul comenzii Ctrl+O poate fi introdus imediat indicativul operatorului care operează staţia dacă acesta nu a fost introdus. Indicativul apare in fereastra de Info.

·    Frecvenţele de CQ şi Pass pot fi cerute la start-up.

·    Când navigaţi în lista de căutare a concursurilor veţi vedea un concurs cu numele DELETEDQS. Acesta nu este un concurs ci este un fişier în care au fost mutate QSO-urile şterse. Este un fişier special de ajutor pentru modul Multi-User.

·    Starea conexiunilor este afişată in josul ferestrei de info.

·    O conexiune este testată la fiecare 10 secunde.

·    Toate conexiunile sunt oprite/pornite când baza de date, concursul sau lista de conexiuni se schimbă.

·    Staţiile „slave” pot opri porturile de Telnet sau Packet prorii.

·    Sincronizarea timpului este controlată numai de staţia „master”.

·    Dacă marcaţi sau memoraţi spoturile pe o staţie locală atunci ele vor fi marcate sau memorate pe toate celelalte staţii.

·    Când o conexiune pică va exista o încercare de reconectare la fiecare 30 de secunde.

·    De notat că pentru modul Multi-Two TREBUIE utilizat modul Multi-User şi pe parcursul aceluiaşi concurs trebuie să se respecte alocarea şi numerotarea staţiilor. Acest lucru se face şi pentru a respecta numerele staţiilor în secvenţa de ieşire a formatului Cabrillo. Ieşirile Cabrillo se fac numai pe baza numărului staţiei de radio atunci când se lucrează îm modurile Multi Two sau Multi Multi.

·    Orice staţie care a fost semnalată într-o altă bandă va fi colorată în roşu în fereastra de Info.

·    Pentru un singur operator şi în cazul multi-one, indicativul operatorului va fi colorat în roşu atunci când transmite.

·    Funcţiile de Edit (editarea unei legături) nu sunt admise în fereastra de log pentru modul Multi User.

·    Dacă o staţie este selectată prin „Config > Multi-UserTools > Don’t use non-mult” nu i se permite lansarea de CQ.

·    Numai sataţia „master” se poate reconecta la DX Cluster Telnet sau Packet.

·    Cu comanda Ctrl+Alt+M se schimbă numărul de execuţie al staţiei (Run1 sau Run2). 

 

Exemplu pentru parametrizarea reţelei în funcţionarea Multi-User.

                Se vor descrie pas cu pas operaţiunile necesare pentru cele două situaţii de construcţie a reţelei de calculatoare pe care va rula N1MM Logger în modul Multi User şi Multi Multi.

·    Conectarea într-o reţea locală (LAN) pe fir sau wireless (802.11b,g). Reţeaua fizică poate acoperii o arie de 10-15km funcţie de condiţiile topo-geografice.

·    Conectarea într-o reţea extinsă (WAN) prin Internet indiferent de suportul fizic sau canalul de comunicaţie existent în diferitele amplasamente: CATV, dial-up, ADSL, ISDN,GPRS, etc.

Notă: Toate procesele şi procedurile de testare sau realizat sub sistemul de operare Windows XP.

 

Conectarea într-o reţea locală (LAN) 

 

1.       Operaţiuni înainte de concurs.

1.1.   Reţeaua este construită, funcţională şi verificată cu „ping”.

1.2.   Pentru calculatorul „master” se realizează:

-          Activarea opţiunii de partajare „file sharing” pentru reţea cu My Network Place > Click dreapta Properties > Local Area Connection > Click dreapta Properties > şi în fereastră bifaţi la General căsuţa cu File and Printer Sharing for Microsoft Network.

-          Activarea opţiunii de partajare „sharing” pe hard-diskul „master” se face cu click dreapta pe C:\ sau pe discul pe care se află fişierele şi programele. Opţiunea de partajare se poate face pentru tot discul sau numai pentru un folder.

-          Să existe toate fişierele de instalare pregătite într-un folder special pe „master” (N1MM-FullInstaler V5.7.2,  N1MM-newexe V6.7.1, wl_cty.dat, master.dta, port95nt.exe) pentru a putea fi preluate de acolo de staţiile „slave”.

Aceste 3 opţiuni nu sunt obligatorii pentru funcţionarea lui N1MM Logger dar sunt utile.

-          Starea adresei IP pentru „master”, identică cu cea stabilită în Station Computer Name list a lui N1MM cu: My Network Place > View Network Connections > Local Area Network > General > Properties > selectaţi Internet Protocol (TCP/IP) > Properties > General > Use the following IP adress > unde scrieţi adresa „master” IP adress, Subnet Mask şi Default Gateway.

Exemplu:               192.168.1.10        IP adress

255.255.255.0         Subnet Mask

192.168.1.1                Default Gateway

Notaţi adresa anterioară a calculatorului pentru a putea fi refăcută după concurs dacă este nevoie.

-          Notaţi din Windows (NetBIOS) pentru „master”, numele calculatorului şi Workgroup cu: Start > Setting > Control Panel > System > Computer Name.

-          Start N1MM Logger – lansarea în execuţie a versiunii care va fi utilizată în toată reţeaua.

-          Selectaţi o bază de date nouă şi goală pentru concursul în care veţi lucra. De exemplu IARU: File > New Database > Choose a file > File name > [IARU2007] > Save. Se salvează în folderul N1MM Logger din Program Files, unde se află şi executabilul.

-          Start pentru un nou log de concurs pentru concursul selectat. Exemplu IARU: File > Choose Witch Contest to Log > Start a new log for a contest > Log Type şi selectaţi > IARU. Complectaţi cu atenţie data de start şi informaţiile din Contest Specifics şi daţi OK. Prin acestă operaţiune s-a ales şablonul înregistrării în log ale legăturilor în conformitate curegulile concursului ales. Formatul logului diferă de la concurs la concurs funcţie de informaţiile cuprinse în legătură (nr, zonă, mod, control, etc.)

-          Configurarea cheilor funcţionale (SSB, CW, Packet) se realizaează cu Click dreapta pe una din cheile funcţionale activabile şi cu tastele de la F1 la F12 din fereastra principală. Se editează conţinutul mesajului din fiecare linie conform nevoilor şi dorinţei operatorului.

-          Edit Station Computer Name, fereastra cea mai importantă pentru lucrul în reţea, în conformitate cu planul de lucru şi structura reţelei. Exemplu:

 

 

-          Încărcarea în program a fişierului de ţări actualizat. Fişierul wl_cty.dat care a fost descărcat de pe Internet se încarcă în program cu: Tools > Import country list from downloaded file > Choose a file > selectaţi wl_cty.dat >Open.

-          Selectarea fişierului Master.dta se face odată cu alegerea concursului cu File > Choose Witch Contest to Log. Dacă doriţi schimbarea lui continuaţi cu Chose şi alegeţi altul dar nu cred că este cazul.

-          Stabiliţi DX Clusterul care va prelua spoturile prin meniul Window > Packet şi apoi alegeţi dintre Packet şi Telnet. Cea mai înţeleaptă alegere este Telnet dacă aveţi o legătură la Internet. Vă recomand clusterul 9A0DXC ca funcţionând foarte bine. Puneţi indicativul şi daţi CONN pentru conectare. Dacă doriţi alt cluster apelaţi din meniul Config > Change Telnet Cluster List.

-          Stabiliţi principalele setări pentru Windows XP din Control Panel (Regional and Langage Option, Sound inhibat dacă lucraţi cu fişiere WAV, Date and Time să aibă acelaşi format peste tot) şi le comunicaţi pentru a fi identice şi la staţiile „slave”.

-          Pentru Windows Firewall (activarea sau deconectarea) accesaţi Start > Settings > Control Panel > Windows Firewall. N1MM Logger la instalare intră ca unul din programele exceptate. La fel Dimension4.

1.3.   Pentru calculatoarele „slave” se realizează:

-          Instalarea plăcilor de reţea şi a protocolului TCP/IP, în cazul în care acestea nu există pe calculatoarele „slave”.

-          Admiterea sau deconectarea funcţiunilor de Firewall.

-          Validarea funcţiunilor de „file sharing” pentru a permite transferul de fişiere.

-          Setarea adreselor IP în Station Computer Name din N1MM logger. Faceţi şi un restart la program pentru fixare.

-          Verificaţi cu „ping” existenţa staţiei „master” şi invers a staţiei „slave”. Start > Run > cmd > şi după prompter daţi ping 192.168.1.(xxx) adresele staţiilor.

-          Setarea numelui şi a workgroup la calculatoarele „slave”. Start > Settings > Control Panel > System > Computer Name > Change şi stabiliţi numele calculatorului iar la Workgroup daţi numele grupului stabilit anterior la staţia „master” pentru a putea funcţiona cu partajarea fişierelor.

-          Instalarea şi up-datarea N1MM Logger pe staţiile „slave”. Obligatoriu aceleaşi versiuni. Dacă procedura de partajare s-a realizat corect se poate face copierea prin reţea direct de pe calculatorul „master”. Procedaţi identic pentru baza de date (ex: IARU2007.mdb) şi pentru fişierele WAV dacă le folosiţi.

1.4.   Pentru toate calculatoarele.

-          Start N1MM Logger.

-          Importaţi de la „master” fişierul N1MM Logger.ini (în XP are semnificaţia unui fişier de Configuration Settings atunci când îl vizualizaţi în Windows Explorer) în folderul cu executabilul.

-          Deschiderea bazei de date. File > Open Datbase > Click pe [nume.mdb] > Open

-          Setaţi Multi-User ON (bifă) iar pentru staţiile „slave” şi Set station as Run 2 (Ctrl+Alt+M)

-          Setaţi configuraţia locală a interfeţei cu staţia radio: controlul staţiei CAT, PTT-ul, CW.

-          Dacă utilizaţi pentru SSB fişiere Wav trebuie să anulaţi setările  de sunet din Windows cu Start > Sound scheme > No sound > Apply > OK

1.5.   Fiţi atenţi tot timpul pentru:

-          Să rulaţi aceiaşi versiune de program pe toate calculatoarele

-          Să fie selectat acelaşi concurs

-          Să aveţi acelaşi fus orar şi offset de oră UTC

-          Să aveţi aceleaşi setări regionale pentru numerele zecimale, monedă, oră, dată, etc. ca format.

-          Mare atenţie la formatul datei zi, lună, an şi al orei (lung sau scurt) să fie acelaşi pe toate calculatoarele.

2. În timpul concursului.

-          Verificaţi actualizarea orei pe staţia „master”.

-          Observaţi starea reţelei şi reconectaţi/resincronizaţi pentru toate calculatoarele.

3. După concurs.

-          Verificaţi cu ping că toate calculatoarele sunt conectate în reţea.

-          Daţi un „resync” la toate calculatoarele

-          Verificaţi QSO-urile şi multiplicatorii în toate calculatoarele şi comparaţi.

-          Copiaţi şi compactaţi baza de date în mai multe copii pentru siguranţă.

-          Restauraţi adresele IP iniţiale şi Sound Windows.

 

                        Conectarea într-o reţea extinsă (WAN) prin Internet.

 

Este posibil să interconectăm una sau mai multe staţii în afara reţelei locale, prin Internet. Pentru acest lucru este nevoie de câteva cunoştinţe suplimentare decât cele de bază pentru operarea clculatorului. Sunt necesare cunoştinţe despre adresabilitatea IP, despre routere şi despre NAT, firewall, setarea porturilor, etc. Este strict necesară cunoaşterea pentru fiecare calculator conectabil în reţeaua de concurs a adresei reale din Internet la care acesta funcţionează.

                Când sunteţi conectat direct la Internet aceasta poate fi obţinută cu programul ipconfig.exe. Comanda poate fi dată cu Start > Run > cmd > [fereastra DOS şi după prompter] >ipconfig /all >Enter.

                Când calculatorul se află într-un LAN, conexiunea la Internet se face cel mai probabil printr-un router. Toate calculatoarele din reţea folosesc în acest caz adrese IP din una din clasele de adrese interne (cel mai probabil din clasa 198.162.xxx.yyy) iar routerul foloseşte o adresă reală externă. (vezi Anexa 1)

                Există un link cu care se poate afla adresa reală, externă, din Internet sub care lucrează calculatorul:

                                    http://megawx.aws.com/support/faq/software/ip.asp

                Pentru o conexiune în modul Multi-User, conexiunea la Internet poate să fie dinamică în care caz nu vom avea tot timpul aceiaşi adresă. Pe timpul unei sesiuni de lucru pe Internet adresa rămâne constantă. Dacă am închis sesiunea de IE sau calculatorul la repornire vom avea altă adresă. Acest sistem se numeşte de alocare dinamică sau DHCP.

                Routerul poate fi setat să ruteze traficul de intrare de la adresa reală externă către adresa IP internă a PC-ului. Modalitatea prin care se face acest lucru diferă ca mod de parametrizare de la router la router şi nu poate fi detaliată aici. Trebuie citite şi aplicate instrucţiunile de funcţionare al routerului.

Dacă routerul nu oferă sau nu are parametrizată nici o protecţie ci face un simplu NAT – Network Address Translation – atunci traficul de intrare este distribuit tuturor calculatoarelor din reţeaua internă şi angajate în execuţia lui N1MM Logger conform alocărilor din fereastra Config > Edit Station Computer Name.

Dacă reţeaua este protejată de router printr-un firewall, în principiu sunt două metode ca fluxul de intrare în aplicaţie să intre la calculatoarele din spatele routerului şi anume:

Soluţia 1 – Utilizarea porturilor de intrare cu care a fost concepută aplicaţia şi declararea acestora ca deschise în configurarea routerului.

Soluţia 2 – Utilizarea funcţiunii DMZ – DeMilitarizeted Zone – atunci când în spatele routerului se află doar un singur calculator care rulează N1MM şi pentru care în declaraţia de parametrizarea a routerului se face un „ştrap” software între adresa externă şi cea internă. Tot traficul extern este dirijat către calculatorul care rulează N1MM. Soluţia funcţionează excelent din „prima”.

Pentru soluţia 1 numărul portului de intrare este egal cu 12070 + Numărul staţiei (0 ÷ 15) declarată în N1MM, pentru a admite portul de intrare pe router.

12070 – este utilizat pentru primul PC din listă cel cu numărul 0 denumit şi „master”

12071 – este utilizat de către al doilea din listă cel cu numărul 1 denumit şi slave 1

12072 – pentru cel de al treilea ş.a.m.d.

...............................................................

12085 – pentru cel cu numărul 15

Pentru firewall-ul din router (dacă are aşa ceva) se deschide un vector de porturi: Open port 12070 + Station Nr. (0 la 15) pentru fiecare din staţiile active din spatele routerului.

Pentru soluţia 2 se declară în router pur şi simplu activarea DMZ şi se comunică în câmpul respectiv adresa internă a calculatorului la care se doreşte să ajungă fluxul de intrare (bay-pass).

Câteva explicaţii sumare necesare înţelegerii proceselor de parametrizare din routere pentru fluxul de intrare sunt prezentate în Anexa 3.

După acestă scurtă paranteză, presupunând că avem o legătură fizică funcţională la Internet cu PC-urile alocate direct cu adrese reale sau cu adrese interne prin routere cu porturile deschise sau cu DMZ, iar N1MM Logger funcţionează local la fiecare capăt cu aceiaşi versiune de program, acelaşi concurs şi aceiaşi parametrii conform descrierilor detaliate facute anterior, ne propunem să legăm între ele cele două sau mai multe capete.

În principiu putem avea 3 situaţii de conectare conform figurii alăturate:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Problema se reduce la o operaţiune de alocare corectă a adreselor IP pentru fiecare staţie. Nu are nici o importanţă dacă adresele IP sunt reale sau interne, fixe sau dinamice cu DHCP. Important este să le cunoaştem.

 

1.       Adresele reale externe, fixe sau dinamice la care sunt legate staţiile sau routerele se află cu:

http://megawx.aws.com/support/faq/software/ip.asp

2.       Adresele interne statice (fixate prin router) sau dinamice DHCP alocate tot de router prin opţiune la parametrizarea lui se află cu: Start > Run > cmd > [fereastră DOS şi prompter] >ipconfig /all.

3.       Se construieşte sau se corectează fereastra „Edit Station Computer Name” din Config N1MM pentru fiecare staţie din reţea conform regulii:

-          Eu STAŢIE N – mă adresez, transmit, totdeauna unor adrese reale, externe, din Internet la care se găsesc fiecare din ceilalţi parteneri indiferent dacă acestea sunt statice sau dinamice şi trebuie să le ştiu indiferent dacă partenerii sunt legaţi la Internet direct sau prin router.

-          Eu STAŢIE N – primesc la o adresă reală statică sau dinamică iar adresa mea este reală dacă sunt legat direct la Internet sau este internă dacă sunt în spatele unui roputer.

4.       Odată construit tabloul de nume şi adrese în fiecare staţie cu N1MM lansat nu ne rămâne decât să lansăm în mod simulat legături de probă de la fiecare staţie, să transmitem mesaje şi să verificăm funcţionarea.

5.       În figurile care urmează sunt exemplificate cele mai tipice configuraţii testate şi modul de alocarea adreselor.

6.       Succes!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anexa 1 - Ce sunt adresele reale şi adresele interne?

 

                Este utilă ca simpă informare să explicăm care este diferenţa dintre adresele reale şi cele interne utilizate pentru accesarea calculatoarelor dintr-o reţea. Acest lucru este necesar şi pentru a înţelege şi câteva din mecanismele şi de modul cum N1MM Logger lucrează într-o reţea locală LAN şi în reţeaua extinsă Internet.

                Vom recurge la o comparţie extrem de simplă fără să intrăm în nici un fel de aspecte teoretice astfel:

    * Adresele reale sunt ca adresele unor clădiri (care le putem asimila cu calculatorele) din nişte localităţi (pe care le putem asimila cu reţele mai mari sau mai mici) şi care au fiecare o stradă şi un număr, la care poşta poate ajunge foarte sigur. Mai nou localităţile au şi câte un cod postal echivalent cu o adresă de reţea.

    * Adresele interne, aparţinând unei adrese reale, sunt similare cu numerotarea etajelor şi apartamentelor într-un hotel. Hotelul are o adresă reală, adresa cu localitate, stradă şi număr, iar fiecare cameră (care este de fapt un utilizator care poate fi asimilat unui calculator) are o adresă internă, un etaj şi un număr de cameră. Orice corespondenţă destinată unei adrese interne nu poate ajunge decât specificând şi adresa reală. Etajele şi camerele hotelului constituie, prin similitudine, o reţea de calculatore, un LAN cu adrese interne ataşate unei adrese reale de Internet.

                În tehnologia Internet sunt 3 categorii de adrese interne alocate reţelelor LAN din spatele unei adrese reale şi anume:

-     O categorie de adrese de clasă A în intervalul 10.0.0.0 - 10.255.255.255 şi care are capacitatea de 16.777.215 poziţii de adresare. (ea se mai scrie şi ca 10.0.0.0/8)

-     O categorie de adrese de clasă B în intervalul 172.0.0.0.- 172.16.255.255 şi care are capacitatea de 1.048.576 poziţii de adresare (16 contigue class B 172.16.0.0/12)

-     Şi ultima categorie de adrese interne de clasă C în intervalul 192.168.0.0 - 192.168.255.255 care are capacitatea de 65.535 poziţii de adresare (256 contigue class C 192.168.0.0/16) Pentru fiecare adresă reală se poate aloca una din categoriile de adrese interne.


                Oricăreia din adresele reale din Internet i se poate ataşa una din reţelele cu adrese interne specificate prin intermediul unui router adecvat. Routerele de bandă largă uzuale şi accesibile financiar sunt de regulă de clasă C şi admit un număr de 255 de adrese interne. Ele funcţionează de regulă cu adresa de parametrizare 192.168.1.1 şi sunt accesibile cu browserul Internet Explorer sau Netscape conectate la portul de LAN al PC-ului şi dând la adresă http://192.168.1.1 PC-ul intră în conversaţie cu routerul şi se pot face parametrizările dorite şi admise de echipament. Tot de regulă routerele au activă funcţiunea de DHCP prin care alocă automat fiecărui calculator din reţeaua internă care face power-up, în mod dinamic, o adresă internă.

                Cum se află adresa internă şi adresa reală a calculatorului dvs?

                Bine înţeles că doriţi să aflaţi adresa internă şi adresa reală acalculatorului pe care lucraţi şi de care va fi neapărată nevoie în procesul de parametrizare a funcţionării Multi-Users a lui N1MM logger. Acest lucru se face cu:

-     Pentru adresa internă atunci când sunteţi conectat într-un LAN daţi Start > Run > cmd şi în ferestra care apare daţi după prompter >ipconfig /all

-     Pentru adresa externă atunci când sunteţi conectat direct la Internet sau chiar din spatele routerului când sunteţi în LAN daţi în adresa de browser:

http://megawx.aws.com/support/faq/software/ip.asp

sau

                                                                                http://www.haxial.com/whatismyipaddress/

Indiferent dacă adresa reală este fixă sau este alocată dinamic de către provider adresa afişată de ip.asp este cea adevărată. Exemplul grafic de mai sus care să ilustreze cele câteva aspecte este cred binevenit.

 

 

Anexa 2 - Cum se conectează un PC la Internet, cu modem, prin linie telefonică Romtelecom sau prin sistemul GPRS al telefoniei mobile ?

 

1. Prin modem extern, cu un cablu DB9 din COM1 sau 2 până la modem cu o mufă DB25. În continuare din mufa RJ11 a modemului pleacă cele 2 fire ale liniei telefonice. De regulă modemul are şi o mufă în care se introduce aparatul telefonic existent în locaţie. Când modemul este inactiv se poate vorbi la telefon fără nici o manevră a cablurilor de conexiune.

 

2. Prin modem inclus în PC, existent pe placa de bază, atât pentru echipament desktop cât şi pentru laptop. Pentru sistemele mai vechi modemul poate fi adăugat în conectorii plăcii de bază sub forma unei plăci suplimentare. În toate aceste condiţii, sistemul de operare Windows XP recunoaşte şi instalează "driverele" software ale echipamentului modem.

 

    Conexiunea Internet pentru Romtelecom prin modem (dial-up) se construieşte cu parametrii:

- număr de telefon 0870222222 (pentru toată ţara)

- user name clicknet

- password clicknet

 

Pentru Windows XP se construieşte astfel:

Din ecranul principal se face click pe My Network Places şi apoi > View network connection > Create a new connection > Next > Connect to the Internet > Set up my connection manually > Connect using a dial-up modem > ISP name (Romtelecom) > Phone number (0870222222) > Next > Internet Account Information > User name (clicknet) > Password (clicknet) > Confirm (clicknet) > Next > Finish

şi apare fereastra Connect Romtelecom în care se deschide:

Properties > Phone number (0870222222) > Se bifeaza ע Use dialing rules > Edit > şi selectaţi Pulse sau Tone după cum este linia dumneavostră telefonică > Apply > OK > Apply > OK > OK şi în continuare Dialing Rules > Edit > Tone sau Pulse > Apply > OK > OK

Apăsaţi Dial şi după dialogul audio între modemurile de la cele două capete aşteptaţi mesajul de conectare: „Romtelecom is now connected” după care se poate lansa orice Browser sau aplicaţia noastră N1MM Logger.

                Toată acestă operaţiune nu trebuie făcută la cei care au deja o conexiune Internet pe altă cale.

                Pentru cei mai puţin avizaţi, se poate apela la un coleg care să realizeze conexiunea dial-up pentru Internet prin Romtelecom, care poate fi activată ori de câte ori aveţi nevoie din iconul postat pe ecranul principal al calculatorului dvs creat ca un "short-cut". Lansarea conexiunii se poate face şi din ecranul principal: My Network Places > View network connections > Romtelecom (click pe icon). Aveţi grije să aveţi un modem intern sau extern compatibil cu standardele actuale ale comunicaţiilor de date prin linii telefonice. Nu tratăm problema conexiunilor de date la reţeaua Romtelecom prin mode-uri ADSL.

 

 

 

 

 

 

2.        Conectare prin reţelele GPRS – General Packet Radio System

 

                Pentru reţelele ad-hoc, realizate în amplasamente puternic dispersate, cu ocazia unor concursuri de anvergură, una din puţinele soluţii oferite de curând de tehnologiile moderne ale comunicaţiilor mobile este GPRS. Ce este GPRS?

                GPRS este un standard pentru comunicaţiile de date wireless care lucrează la viteza de până la 115kbps. GPRS-ul funcţionează pe aceleaşi infrastructuri cu reţelele GSM. Modem-urile GSM nu asigură decât viteze de 9,6kbps. Comunicaţiile GPRS suportă aplicaţiile de bandă largă şi sunt eficiente pentru comunicaţiile de date de tipul « burst » cum ar fi e-mail sau browserele de Web.

                Conexiunea fizică se realizează cu ajutorul telefoanelor mobile care au inclus un modem GPRS şi care se conectează printr-un cablu mini USB - USB la PC. Există şi varinata cartelelor PCMCIA pentru calculatoarele LapTop, care sunt de fapt un modem GPRS, dar care sunt mult mai scumpe. Un exemplu este cardul de date PCMCIA Sony-Ericsson şi o aplicaţie software dezvoltată de Orange care asigură accesul la serviciile de date mobile. Costul cardului este de 245$ şi nu pleci tot timpul cu laptop-ul după tine.

                Ca exemplu de parametrizare, oferit de Vodafone în reţeaua sa GPRS, pentru setările generale în cazul utilizării pechetului Mobile Internet GPRS avem :

 

·    Pentru telefonul cu funcţiuni GPRS, la meniul conţinut în el se răspunde cu :

-          Active Access Point: se seteză un profil şi se alege Activate

-          Edit active access point >Alias for access Point : Internet

-          GPRS Access point: internet.vodafone.ro

·    Pentru PC se realizează dialogul:

-          username:  internet.vodafone.ro

-          parola:  vodafone

-          dial-up number:  *99***1#

-          DNS: 193.230.161.3 şi 193.230.141.4

 

Pentru funcţionare trebuie să ai un telefon compatibil GPRS, să fi abonat la un plan tarifar la operator ca de exemplu la Vodafone cu 3$/lună la 10Mby de trafic incluşi, iar configurarea automată a telefonului se face la numărul gratuit *222.

Reteaua GPRS este o reţea IP folosind stiva de protocoale TCP/IP. Schema de adresare pentru terminalele unei reţele GPRS este prezentată alăturat.

 


 

 

 Anexa 3 - Configurarea DMZ a routerului şi parametrizarea porturilor de intrare într-un router.

 

    Am luat ca exemplu unul din cele mai cunoscute şi simple Broadband router, AR220 de la firma Allied Telesyn, cu care de fapt lucrez. Modul de parametrizare, numărul de parametrii precum şi alte funcţiuni pot fi mai numeroase şi mai complexe la alte echipamente din aceiaşi categorie dar principiile sunt asemănătoare.

    Pentru a lucra cu un calculator (care are o adresă internă) instalat într-o reţea din spatele unui Broadband router şi pachetele din Internet să ajungă la calculatorul dorit din spatele routerului, acesta din urmă trebuie parametrizat corespunzător.

    Un router conectat la Internet are două categorii de adrese:

·         O adresă reală de Internet la intrare care poate fi dinamică alocată prin mecanismul de DHCP din grupul de adrese alocat ISP-ului sau statică, fixă alocată de acelaşi ISP pentru unii din clienţii săi.

·         O multitudine de adrese interne pentru calculatoarele legate în spatele routerului, direct în porturile acestuia (un număr limitat de ordinul 4 - 8 buc) sau mult mai multe prin intermediul unor switchuri. Din punct de vedere al adresabilităţii se pot conecta de regulă foarte multe calculatoare, de ordinul a 240 pentru routerele mai mici. Adresele interne nu sunt văzute din Internet!!! Pentru lămuriri ciţiţi Anexa 2.

·         Clasele de adrese interne sunt 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12, 192.168.0.0/16. Într-un router mic se intră pentru parametrizare de regulă cu browser-ul  IE la adresa http://192.168.1.1

    Toate calculatoarele din spatele routerului primesc şi transmit informaţii de la şi către Internet prin singura adresă reală de la intrare. Mecanismul se numeşte NAT - Network Adress Translation.

    Mecanismul de NAT funcţionează pentru toate calculatoarele din spatele routerului pentru conexiunile obişnuite de navigare pe Internet. Pentru o aplicaţie specifică, care să aducă informaţiile de la o adresă reală direct la una internă se realizează prin funcţiunea DMZ a routerului. DMZ se traduce prin zonă demilitarizată (neprotejată) şi funcţionează ca un "ştrap" software între intrarea routerului şi portul cu adresa alesă. O schemă simplă sugerează mecanismul prin care o adresă reală poate să fie translatată direct către un singur calculator la o adresă internă prin opţiunea DMZ - Demiltrizeted Zone.

                În câmpul de parametrii ai opţinii DMZ din router se pune adresa PC-ului alocată din grupul de adrese interne 192.168.1.12.

Pentru alt tip de router împerecherea între adresa externă reală şi adresa iternă se poate face din punct de vederea formal cu un alt aspect al câmpurilor, principiul însă rămâne acelaşi. Acestă funcţiune este necesară şi aplicabilă în condiţiile funcţionării programului N1MM Logger pe un calculator dintr-o reţea internă.  Soluţia funcţionează excelent de la prima parametrizare.  

 

Despre porturi şi alocarea lor.

 

Vom analiza şi modelul de conectare prin Internet pentru progaramul N1MM Logger prin intermediul routerelor prin parametrizarea corespunzătoare a porturilor de intrare. De la început trebuie făcute câteva remarci importante:

1.     Din punct de vedere software comunicaţia între aplicaţiile pe Internet se face întotdeauna între programe software, dedicate cu etichete numerice prestabilite de organizaţia de alocare numită IANA Internet Assigned Numbers Authority (www.iana.org). În reţelele TCP/IP şi UDP portul este un punct terminal a unei conexiuni logice şi o cale specificată de comunicaţie între un program utilizator şi un program server într-o reţea de calculatoare.

2.     Amintim câteva din cele mai cunoscute porturi cu care funcţionează principalele aplicaţii ale Internetului.

-          18 FTP File Transfer Protocol

-          53 DNS Domain Name Server

-          61 Mail

-          80 HTTP Web

-          110 POP3  ş.a.

3.     Sunt definite de către IANA un număr de 65535 de porturi asignabile astfel:

-          0 la 1023 – cele mai cunoscute porturi şi alocate restrictiv

-          1024 la 49151 – porturi înregistrate

-          49152 la 65353 – porturi dinamice

4.     Prin software (sisteme de operare, echipamente sau aplicaţii) porturile atât în starea lor de emisie cât şi stare lor de recepţie pot avea două situaţii: deschise sau închise.

5.     Furnizorii de Internet (ISP) lasă de regulă deschise toate porturile atât la emisie cât şi la recepţie.

6.     Organizaţiile conectate la Internet printr-un router sau un server, pentru protecţie împotriva atacurilor externe de tip: virus, spam, worm, etc. închid toate porturile de intrare (recepţie din Internet) în afara celor câteva uzuale (vezi punctul 2) şi lasă deschise toate porturile de ieşire spre Internet.

7.     Aplicaţia N1MM Logger funcţionează la recepţie pentru traficul de intrare cu porturile:

-          12070+ 0 = 12070 pentru staţia 0

-          12070+1= 12071 pentru staţia 1

-          12070+2= 12072 pentru staţia 2 ş.a.m.d. până la 12085 pentru staţia 15.

8. Dacă nu sunteţi legaţi direct la un ISP cum ar fi UPC-Astral, RCS-RDS, Romtelecom, Vodafone, Orange, etc. şi sunteţi într-o organizaţie (societate comercială, universitate, şcoală, etc.) care are un router, un server şi un administrator de reţea, mai mult ca sigur s-ar putea ca aplicţiile ca EchoLink, eQSO, N1MM logger şi altele care utilizează alte porturi decât cele mai cunoscute şi uzuale să nu funcţioneze datorită faptului că porturile de intrare sunt închise.

9. Urmează un exemplu de parametrizare prin care i se comunică routerului ce porturi de intrare să menţină deschise pentru aplicaţia N1MM. Soluţia manifestă instabilitate la alocarea porturilor de către aplicaţia N1MM Logger.

 

şi cum arată tabloul de porturi deschise la recepţie în router (parametrizat ca virtual server)

 

 

 Anexa 4 - Inchideţi serviciile inutile din Windows

 

    Din discuţiile purtate pe forumul YODX Group din Yahoo a apărut şi semnalarea că din când în când, fără nici un motiv aparent, Windows XP îşi face de lucru şi încetineşte mersul unui program de concurs funcţionând în "background". (referinţa era la Write Log - WL)

    Este adevărat, şi cu acestă ocazie semnalăm faptul că anumite procese sau servicii desfăşurate de Windows XP independent de aplicaţiile utilizator pentru funcţionalităţi interne proprii pot fi activate sau dezactivate făcând astfel Windows-ul şi aplicaţiile să se mişte mai repede. Nu poate fi dată o reţetă a ce se doreste a fi dezactivat şi care dintre servicii să rămână active. Acest lucru îl pot face după dorinţă utilizatorii.

    Pentru a închide unele servicii care nu vă trebuie procedţi astfel:

            Start > Run  şi tastaţi Service.msc

    În dreptul fiecărui serviciu există o mică descriere care vă dă dreptul să vă informaţi dacă doriţi ca serviciul să fie păstrat sau să fie inhibat. Faceţi click dreapta pe serviciul dorit, selectaţi Properties, iar la Startup Type, selectaţi unul din cele trei moduri: Manual, Automatic sau Disable după cum consideraţi serviciul util sau inutil. Sunt 82 de astfel de servicii care pot fi analizate şi selectate pentru una din cele trei stări posibile.

 

Comentarii şi propuneri

 

1.       Programul este deosebit de complex şi în permanentă perfecţionare cu funcţiuni noi dar în special ca extindere a ariei de folosire. El este complet deschis, are un forum şi un colectiv de redutabili specialişti în IT care selectează propunerile şi le implementează în noile versiuni. Este un model de lucru similar cu dezvoltarea Linux.

2.       Este extrem de bine documentat cu un Help on-line şi un manual de 323 de pagini .pdf care se poate studia off-line.

3.       Acoperă aproape toate concursurile intrenaţionale importante: 61 HF, 12 VHF, 29 digitale printre care şi YODX HF.

4.       Are foarte multe facilităţi şi comenzi scurte care îi conferă o deosebită manevrabilitate. Pentru acest lucru cei pasionaţi de concursuri trebuie să-l studieze atent pentru al putea folosi la capacitate.

5.       Cu toate că am abordat numai problema comunicaţiei în reţele locale şi prin Internet, programul oferă posibilităţi pentru toate nivelurile de participare: single, multi two, multi multi.

6.       Imi cer scuze specialiştilor în informatică pentru expunerea unor noţiuni de bază şi detalii de parametrizare cu care am venit în articol care unora pot să la pară desuete. Am făcut acest lucru din dorinţa de a oferi celor mai mulţi prieteni YO posibilitatea să înţeleagă şi să încerce cu răbdare mecanismele de conectare expuse.

7.       Cred că este bine ca abordarea să se facă eşalonat: familiarizaţi-vă cu programul şi funcţiunile lui în câteva concursuri, realizaţi mai întâi o reţea locală cu un prieten şi lucraţi într-un concurs multi two şi mai apoi realizaţi conexiunea prin Internet. Vă spun că merită şi satisfacţia va fi deosebită.

8.       Fără a avea pretenţia că stăpânesc toate funcţiunile programului pot totuşi afirma că eventualele instabilităţi sau blocaje nu vin de la program ci de la reţeaua de comunicaţii. Asiguraţi-vă că atât în LAN cât şi prin Internet aveţi o reţea stabilă. Nu uitaţi că lucraţi într-un mediu de RF care vă poate perturba major comunicaţia şi echipamentele de calcul. Multe filtre şi optocuploare vă pot ajuta esenţial într-o funcţionare fără probleme la puteri mari.

9.       Testările, comentariile şi rezultatele obţinute sunt binevenite pentru comunitatea YO. Evoluţiile tehnologice au adus rezultate notabile în performanţele colegilor noştrii. Toţi cei care au posibilităţile tehnice şi plăcerea de a lucra în concursuri cu un instrument performant sunt îndemnaţi să o facă cu N1MM Logger şi să comunice şi altora impresiile lor.

10.    În limita timpului disponibil pot încerca să răspund la eventuale întrebări asupra subiectului tratat în această expunere dar aşi fi încântat dacă şi alţii se vor implica în dezvoltarea subiectului. Probabil vom putea testa împreună (simulat) un concurs funcţionând prin Internet.

 

Cu cele mai bune 73’s de YO4UQ

                                                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Cristian Colonati YO4UQ

Articol aparut la 6-8-2006

19877

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de aurel - YO9FNR la 2006-08-06 12:04:23 (ora Romaniei)
  • salut, cristi !ca de obicei, ai venit cu informatii foarte interesane si care sunt de un real sprijin pentru noi. nu pot uita manualul de utilizare a modurilor digitale. acest articol il vad ca un atasament la acel manual. spor la treaba...ca avem nevoie de informatiile tale. cu sanatate si la buna vedere la ploiesti. 73! de yo9fnr aurel

  • Postat de Daroczi Carol - YO2GL la 2006-08-06 13:06:56 (ora Romaniei)
  • Salut Cristian.De mult astept acest articol(de undeva.....)MixW-ul am invatat tot din cartea ta.Am citit in fuga despre conectarea in retea a calculatoarelor (adica acest articol).Este cam reu"digerabil"....pentru mine,dar ma voi stradui sa inteleg.
    Voi tipari tot articolul si......la traba.Multumesc mult! Sanatate si putere de munca . 73!yo2gl Carol

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2006-08-06 21:23:57 (ora Romaniei)
  • La anexa 4 tastati services.msc

  • Postat de Alex - YO9FYP la 2006-08-06 23:21:50 (ora Romaniei)
  • Excelent articol si cuprinzator in acelasi timp. Folosesc N1MM de ceva timp si acum cateva luni am incercat si folosirea lui in retea, pe plan local, prin Internet si totul functioneaza ireprosabil. Mult succes in concursuri! 73, Alex

  • Postat de Sorin - YO6GCW la 2006-08-06 23:26:28 (ora Romaniei)
  • Salut Cristian. Felicitari pentru studiu facut asupra acestui program de concurs, pe care il folosesc de aproape un an, in toate competitiile internationale. Este deosebit de util, cu functii specifice, ce ajuta foarte mult operatorul in timpul concursului iar faptul ca este gratuit nu inseamna ca nu este performant. Aproape de fiecare data cand incepe un concurs exista si update-uri pe pagina oficiala. Nu am avut nici un fel de probleme pe timpul concursurilor, l-am folosit experimental si in retea prin Internet folosind o aplicatie VPN (http://www.hamachi.cc/) astfel ca am realizat o retea virtuala intre cele doua calculatoare avand IP-uri din aceeasi clasa (5.50.xxx.xxx)(am conexiune "Broadband" la care am tot alt IP la conectare). Poate ca ideea cu aplicatia de mai sus ar fi utila celor care vor sa realizeze o legatura prin Internet avand un IP FIX! Sanatate multa si te asteptam cu alte articole la fel de interesante!

  • Postat de Cornel Octavian TOMA - YO7NW la 2006-08-07 18:43:58 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol. Este intocmit profesional!!! Si eu am instalat si incercat - "la rece" (fara sa intru cu el in concursuri) si mi-a placut foarte mult acest program. Sincer vorbind aveam unele neclaritati si din lipsa de timp nu am apucat sa-l studiez mai amanuntit. Informatiile oferite de dumneata sunt foarte utile si-mi vor usura lucrul cu acest program excelent. Succes si asteptam, de la dumneata, alte articole la fel de pertinente. 73' Cornel (ex. YO7LCX)

  • Postat de Remo - YO4FKO la 2006-08-08 10:18:47 (ora Romaniei)
  • Salut Cristian.Excelent articol si bine detaliat,am sa incerc si eu programul. Sanatate ! 73 :)))

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2006-08-09 11:30:09 (ora Romaniei)
  • Ultima verisune e v6.7.5 din 4.08.2006. Interesant e ca ptr. YODX face trimitere si la pagina cu regulamentul http://www.hamradio.ro/contests/ care nu mai exista. Unii vor sa ne ajute si noi dam chix... 73!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2006-08-12 23:43:09 (ora Romaniei)
  • Multumesc, Cristian ! Nu am inca un PC asa de "puternic". Dar sunt foarte multe de invatat din aceasta expunere foarte prietenoasa ! 73s !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "N1MM V5 / V6.7.1 - Un program de concurs economic şi performant"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact