hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Arbitru la WRTC 2006

Mihai Mateescu YO3CTK

Concursul WRTC are ca obiectiv principal departajarea celor mai buni operatori, prin egalizarea pe cit posibil a conditiilor de concurs (localizare geografica, antene, putere). Regulamentul concursului este destul de complex si poate fi studiat la www.wrtc2006.com. Alaturi de fiecare echipa se gaseste cite un arbitru al carui rol principal este de a asigura respectarea regulamentului de catre participanti, si prin urmare de a maximiza credibilitatea concursului in fata intregii lumi, aratind ca WRTC este o competitie fair-play.

Functiunile arbirtului sint urmatoarele:

  • Monitorizare. Arbitrul monitorizeaza toate activitatile echipei, atit in eter cit si in orice situatie si raporteaza in scris Comitetului de Adjudecare orice infractiune sau problema. Pentru aceasta, arbitrul sta treaz pe intreaga perioada a concursului (de fapt mult mai mult, dupa cum se va vedea mai jos). Cele mai importante reguli care sint strict aplicate sint: auto-identificarea (prin nationalitate, indicativ propriu sau nume) si utilizarea oricarei limbi in afara de engleza in transmisiunile radio.
  • Erori in log. Daca arbitrul observa anumite erori in log, va nota in raportul sau indicativul ora si numarul legaturii. Responsabilitatea de a verifica aceste legaturi revine dupa concurs Comitetului de Adjudecare.
  • Indicativul echipei. Inainte de concurs are loc o tragere la sorti, prin care echipelor li se atribuie un indicativ si o locatie. Arbitrii au fost prestabiliti echipelor de catre organizatori, in vederea alocarii intotdeauna la echipe a unui arbitru de alta nationalitate. Plicul continind indicativul este preluat de arbitru care il deschide si il comunica echipei cu exact 10 minute inainte de inceperea concursului. Din acel moment orice transmisiune radio, precum si orice folosire a telefonului sau altor mijloace de comunicare este interzisa.
  • Tabela de scor in timp real. In timpul concursului arbitrul transmite organizatorilor scorul echipei la interval de exact o ora, prin SMS de pe un telefon mobil pus la dispozitie de organizatori.
  • Log. Arbitrul trebuie sa intre in posesia logului echipei in maximum 15 minute de la terminarea concursului, fiind apoi in sarcina sa sa predea logul organizatorilor in cel mai scurt timp posibil.
  • Legatura. Arbitrul face oficiul de legatura intre echipa, organizatori si gazda, precum si cu oficialitatile si/sau presa, daca este cazul (si a fost cazul). Deasemenea, arbitrul este insarcinat de a raspunde echipei cu privire la interpretarea prevederilor regulamentului concursului. In caz de dubiu, arbitrul poate sa se consulte cu Comitetul de Adjudecare.
  • Inregistrare. O parte din arbitri (inclusiv eu) au fost insarcinati cu inregistrarea audio a intregului concurs.

    Eu am fost repartizat uneia din cele doua echipe ale Braziliei. De notat faptul ca au existat doua echipe nationale PY, una calificata conform criteriilor obisnuite de calificare, si a doua din partea tarii gazda.


    De la stinga la dreapta:
    PP5CLX (gazda), Ton PY2YU, Soni PY1NX (echipa) si YO3CTK

    Concursul WRTC se desfasoara in paralel cu IARU. In Brazilia concursul incepe simbata la 09 local si se termina duminica la 09 local. Vineri dimineata a fost tragerea la sorti, urmind masa de prinz si deplasarea la locatie. Echipa mea a tras la sorti locatia 38, aflata pe insula Santa Catarina, nu departe (40 minute cu masina) de hotelul Costao de Santinho, centrul intregului eveniment.

    Din pacate, gazda noastra a functionat dupa "ora braziliana", adica orice lucru se face cind se poate si cind exista chef, ca atare am ajuns la locatie spre seara. In Brazilia este acum iarna, ca atare la ora 18 local este intuneric bezna. Locatia era de fapt un camping aproape de ocean, pustiu in acest sezon, in care se gasea doar un paznic. Camera statiei era cam de 3x3m, cu o fereastra si doua prize, si o masa cam iesita din incheieturi. Nu existau scaune si nici un fel de alte facilitati, incluzind intre acestea o toaleta sau o chiuveta cu apa curenta. Insa ne gaseam in mijlocul naturii, asa ca...

    Sistemul de antene era instalat pe un pilon de 15m, fiind compus dintr-o antena 2el scurtati pentru 40m, o log-periodica pentru 20-10m (ambele rotative) si un dipol scurtat cu trapuri pentru 80m.

    Din pacate la ora sosirii am gasit dipolul pe jos, si a trebui sa-i ajut pe baieti sa-l ridice, sa-l orienteze si sa-l acorde in 80m CW (acesta fiind original rezonant pe 3800kHz). Pina cind am terminat aceasta treaba si echipa a instalat statia, se facuse noapte bine. Incercind sa vada cum sta propagarea, echipa a constatat din pacate ca locatia suferea de un zgomot electric pronuntat. A trebuit sa ne intoarcem la HQ si sa raportam, apoi inca un drum pina la locatie cu un alt radioamator din echipa de suport tehnic. Acesta, cu ajutorul unui receptor portabil a descoperit un defect pe un stilp electric nu departe de locatie. Este de mentionat ca in Brazilia reteaua electrica este exclusiv aeriana, fiind un adevarat paienjenis de fire electrice pe stilpii de la marginea drumurilor. Pina am reusit sa punem capul pe perna la hotel (la locatie nefiind nici un fel de conditii de dormit) se facuse 3 dimineata, iar la 6 ne-am sculat ca sa plecam la concurs.

    Indicativul echipei a fost cel mai frumos din concurs: PT5T

    Datorita particularitatilor de propagare, concursul incepe de obicei in 15m CW. Baietii au o rata modesta, citeva statii WRTC si in rest statii W. La ora 1250Z lucreaza pentru prima data YR0HQ (dealtfel prima statie europeana lucrata), urmata la scurt timp de YO7BGA.

    Pina la final au intrat in log urmatoarele statii YO: YO7BGA, 6KEA, 3FRI (2), 2QY, 4ATW, 4RST (2), 9KRW, 7HHI si YR0HQ (3).

    La 1330Z trec in 15m SSB cu alte statii W iar la 1400Z scurt in 10m CW. Intre timp banda de 15 m se deschisese complet, cu antena orientata spre nord lucrind alternativ statii europene si nord-americane (din Brazilia EU se vede cam la 30 grade iar W cam la 330 grade). Intre timp se deschisese si banda de 20m, astfel ca urmatoarele ore s-a pendulat intre benzile de 15 si 10m, cu scurte incursiuni in 20m, cu preponderenta in CW, benzile fiind destul de zgomotoase pentru lucrul in SSB. Cea mai productiva banda este 15m, iar propagarea in 10m n-are nimic de-a face cu ce sintem obisnuiti in EU. De altfel baietii din echipa PY sint obisnuitii casei la superstatiile PS2T si ZX5J, si mi-au spus ca in comparatie cu PJ2T de exemplu au intotdeauna avantajul in benzile de sus. In 20m e egalitate, si sint batuti cu regularitate in 40, 80 si 160m.

    In jur de 1530Z PT5T are un mare pile-up in 15m. Banda de 10m se deschide puternic spre EU la 1620Z si incepe dansul mutarii multiplicatoarelor din 10 in 15 si apoi in 20m. La 2030Z se creaza un mare pile-up in 20m, iar primele legaturi in 40m sint facute la ora 2130Z cu o rata buna in jur de 2240Z. Primele legaturi in 80m s-au facut la 2325Z cind baietii constata ca au o mare problema cu intoarcerea RF, ceea ce a facut imposibila manipularea cu cheia iambica.


    Cheia iambica folosita ca manipulator simplu

    De altfel banda de 80m a produs foarte putine legaturi si doar citiva multiplicatori, luptindu-se pentru fiecare legatura. O particularitate a benzii de 40m este ca, desi PY are alocata intreaga banda de la 7000 la 7300kHz, totusi legaturile SSB cu W se fac tot in split ca si in EU, din motive de obisnuinta (??!!).

    La ora 0200Z statia B se defecteaza, concursul continuind doar cu o singura statie. Operatorul inactiv s-a distrat cu Solitaire si a mai tras si cite un pui de somn, ceea ce arbitrul nu a putut face...


    Echipa PT5T in timpul concursului


    In lipsa statiei B


    Odihna binemeritata

    Concursul se termina cu un run JA long path in 40m incepind cu ora 1030Z, cu antena la vest peste Pacific, presarat si cu multi multiplicatori din zona Asia-Pacific, si cu o deschidere fantastica in 20m la ora 1100Z, cind s-au lucrat alternativ statii EU, W si JA. Ecipa PT5T a terminat cu circa 1400 QSO si 1.14 milioane puncte, ceea ce i-a asigurat un modest loc 41 in clasamentul final. Brazilienii insa, fiind ceea ce sint, au luat totul filozofic si oarecum in gluma. De altfel ei sint tot timpul cu zimbetul pe buze, oameni foarte calzi si primitori, din pacate insa doar cu cunostinte rudimentare de engleza, ceea ce ingreuneaza comunicarea.

    In timpul concursului am primit o multime de vizite: televiziunea locala a venit sa faca un scurt reportaj. Apoi au venit in control seful arbitrilor, Roger G3SXW si Dave, K1ZZ, presedintele ARRL si seful Comitetului de Adjudecare. In afara de acestia au aparut la un moment sau altul zeci de ham-i PY, care au venit sa vada echipa si sa aduca cite o gustare. In PY radioamatorismul este luat in serios, atit Ton cit si Soni provenind din familii intregi de radioamatori. De altfel organizarea WRTC, care a fost ireprosabila, nu ar fi fost posibila fara suportul a sute de radioamatori locali.

    Despre atmosfera generala la WRTC si impresii depre Brazilia, intr-un alt articol.

    Mihai Mateescu YO3CTK

    Articol aparut la 13-7-2006

    8740

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (7)  

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2006-07-14 01:37:01 (ora Romaniei)
  • Am lucrat 12 statii PT5 si PW5 dar nu PT5T sau PW5Z. Mor de necaz ! Dar asta e ! Succes mai departe baieti. Experienta acumulata e de aur !

  • Postat de Dody - N2GM la 2006-07-14 04:58:00 (ora Romaniei)
  • Multzumim Mihai pentru prezentarea concursului din scaunul unui arbitru. Foarte interesant...!

    Poate ca asa ar trebui procedat si la CN-CW...sau cel putin in cazul "recidivistilor"....!

    Cit priveste ajutorul dat echipei PY pentru a deveni activi in concurs..... vre-o invitatie cumva la Carnavalul de la Rio....??? :-)

    Obrigada, 73,
    Dody

  • Postat de Dan - YO9CWY la 2006-07-14 07:42:56 (ora Romaniei)
  • Un articol excelent, cu informatii deosebit de interesante. O adevarata relaxare sa-l citesti, te simti printre participanti. Ce bine ar fi daca o parte din experienta echipei noastre s-ar aplica si in concursurile YO! Rog pe Andy si Tibi sa ne prezinte si impresiile lor.
    Referitor la "ora braziliana", este perfect adevarat: in perioada de un an petrecuta in Angola, am observat ca majoritatea activitatilor erau planificate "a tarde", adica "mai tarziu", fara a se preciza o anumita ora, si asa, trebuia sa fii in stand-by permanent...
    Din toata inima, FELICITARI !
    73 de Dan

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2006-07-14 09:06:45 (ora Romaniei)
  • Intr-adevar o experienta unica. Nu m-as fi gandit niciodata ca un operator la WRTC se va putea desprinde de statie ca sa traga un "pui de somn" ..hi. Ciudate defectiunile acestea ale transceiverelor. Vad ca s-a intamplat si la echipa YO. Probabil au fost afectate de tratamentul dur din timpul transportului. Sunt convins ca totul a fost alert si nu a fost suficient timp pentru socializare. Ar fi picat bine inca o saptamana (pe cheltuiala organizatorilor) pentru a cunoaste majoritatea participantilor si a impartasi toate impresiile. Felicitari pentru participare! Alex

  • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2006-07-14 10:21:08 (ora Romaniei)
  • Bravos echipelor, bravos albitrilor!! Echipa noastra a facut o excelenta impresie, rezultatul o contesta!! 73's Paul,

  • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2006-07-14 10:24:53 (ora Romaniei)
  • .......rezultaul o CONFIRMA (vroiam sa spun!)Paul

  • Postat de Calin - YO3HKW la 2006-07-14 12:13:23 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru tot: prezenta la WRTC, articolul foarte bine documentat si asezonat cu fotografii si, nu in ultimul rand, pentru rezultat. Nici eu nu m-am intalnit cu PT5T nici de la 3KPA (40 m SSB) si nici ca YR0HKW in 15 m. Poate data viitoare! Toate cele bune si la reauzire! 73, Calin

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Arbitru la WRTC 2006"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact