hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

World Radiosport Team Championship

Editia a V-a

Tiberiu Tebeica YO9GZU


www.wrtc2006.com

Pe 5 iulie 2006 se va deschide oficial cel mai important eveniment competitional pentru radioamatori, WRTC reprezentand Jocurile Olimpice ale Radioamatorilor. WRTC 2006 va avea loc in Florianopolis, unul dintre cele mai frumoase orase din Brazilia, fiind organizat la aceasta editie de catre LABRE (Liga Radioamatorilor Brazilieni) si Araucaria DX Group. Vor lua startul 56 de echipe din toata lumea, impartite in cateva categorii.

Radioamatorismul este o pasiune comuna pentru toate varstele, spectrul radio oferind celor peste 4 milioane de radioamatori din lume sansa de a experimenta telecomunicatiile ca stil de viata sau sursa de inovatii tehnice pentru o mai buna comunicare interumana, sau altfel spus, "connecting people". WRTC reuneste in spiritul competitiei de radioamatori cei mai buni operatori radio din toata lumea, dupa criterii de selectie regionale, acestia reprezentand 34 de tari si toate continentele. Ei se vor intrece in conditii tehnice identice, pe durata a 24 de ore, in paralel cu IARU HF World Championship, pentru a determina, doar prin prisma calitatilor, care este cea mai buna echipa de doi operatori radio din lume.

SCURT ISTORIC

Seattle, SUA - 1990. Prima editie s-a desfasurat sub egida Goodwill Games, organizate de CNN in Washington pe diferite arii culturale, printre care radioamatorismul si competitia de radioamatori. Concurenti din toata lumea s-au reunit sub spiritul olimpic a ceea ce avea sa devina WRTC.

San Francisco, SUA - 1996 a fost editia la care evenimentul a capatat caracter de continuitate. La aceasta editie s-a format echipa care avea sa promoveze mai departe acest concept, sa stabileasca data si locul de desfasurare si sa ajute la organizarea editiilor urmatoare. De data aceasta WRTC a fost un eveniment pur radioamatoricesc, cu caracter olimpic mult mai bine definit, de-acum fiind perceput ca un concurs de top, totodata prilej de intalnire a radioamatorilor pasionati de concursuri din toata lumea.

Bled, Slovenia - 2000. Momentul in care WRTC s-a extins pe plan international, fiind organizat pentru prima data in afara Statelor Unite. Editia avea sa fie un eveniment istoric pentru cei prezenti, dar si pentru cei care l-au urmarit pe calea undelor din toate colturile lumii. Toata Slovenia a fost activ implicata, o tara asa mica ridicand spiritul WRTC si flacara sa olimpica la cel mai inalt nivel si oferind celor prezenti o experienta de neuitat.

Helsinki, Finlanda - 2002. Pentru a profita de maximul ciclului solar, editia 2002 a urmat la doar 2 ani dupa precedenta, organizata de Contest Club Finland (CCF) si Liga Radioamatorilor Finlandezi (SRAL). Alaturi de concurentii WRTC s-au strans la SRAL Summer Camp (field day), organizata in paralel, circa 2000 de participanti din toata Finlanda, dar si numerosi invitati din afara tarii. De data aceasta au concurat 53 de echipe din 30 de tari, si pentru prima data competitia a putut fi urmarita in timp real pe monitoare la WRTC HQ si pe internet.

Florianopolis, Brazilia - 2006. Pe minim de ciclu solar competitia se va desfasura la Florianopolis, pe coasta Atlanticului, in sudul Braziliei. Vor participa 47 de echipe WRTC si 9 echipe Multi-National Multi-Single (MN MS), reprezentand 34 de tari. Respectand principiile de calificare la Jocurile Olimpice, concurentii au fost selectati de data aceasta pe baza performantelor in concursurile de radioamatori, selectia facandu-se regional (in total 14 regiuni). In scopul incurajarii participarii tinerilor radioamatori si a femeilor radioamatoare s-au creat criterii de selectie speciale pentru aceste categorii. Echipele MN MS, echipe mixte de operatori straini si brazilieni, vor servi la promovarea radioamatorismului ca hobby in Brazilia, aceasta categorie avand ca scop si schimbul de experienta de concurs intre participanti. Datorita conditiilor slabe de propagare (minim de ciclu solar) si distantei mari fata cele mai populate zone cu radioamatori (Europa si SUA), WRTC pune pentru prima data la dispozitia echipelor, in plus fata de setup-ul standard, amplificator liniar si beam pentru banda de 40m.

SELECTIA ECHIPELOR

In concordanta cu filosofia competitiei, pentru a justifica regulile si criteriile de selectie, iata principalele aspecte aprobate si publicate de catre Comitetul de Organizare WRTC 2006:

- optimizarea cunostintelor acumulate la editiile anterioare
- incurajarea unei participari globale prin reprezentarea tuturor continentelor
- sanse egale de selectie pentru toti concurentii
- folosirea "rezultatelor publicate" ca factor unic pentru selectie
- asigurarea unui proces de selectie total transparent
- impartirea zonelor dens populate in regiuni pentru a diversifica reprezentarea si a inlatura dezavantajele geografice
- asigurarea participarii tinerei generatii
- imbunatatirea setup-ului standard pentru a compensa distanta fata de principalele zone dens populate de radioamatori (antena beam pentru 40m si amplificator liniar)
- adaptarea regulilor dupa opiniile concurentilor
- introducerea noii categorii Multi-National Multi-Single (MN MS)
- folosirea WRTC 2006 ca instrument de promovare a radioamatorismului in Brazilia

Criteriile de selectie impreuna cu regulamentul concursului au fost publicate pentru prima data la inceputul anului 2005, organizatorii lasand disponibila o perioada de timp in care comunitatea pasionatilor de concursuri sa poata trimite sugestiile pentru imbunatatirea planului. In aceasta perioada si cei implicati in editiile anterioare WRTC si-au oferit suportul pentru optimizarea criteriilor. Decizia de a introduce factori de pondere pentru diferite categorii, divizarea in regiuni a zonelor dens populate de radioamatori si decizia de a asigura un proces de selectie total transparent deschis intregii comunitati ham radio au dus la elaborarea unui set complex de reguli, a carui varianta finala se gaseste la http://www.wrtc2006.com/criteria2.html.

Selectia s-a facut pe categorii de echipe, cu numar de locuri prealocate bine stabilite pentru fiecare categorie:

a) echipe Nationale special invitate - castigatoarele ultimelor doua editii WRTC 2 echipe
b) echipe Nationale reprezentative ale tarilor care au organizat cele 5 editii WRTC (selectate de catre organizatiile nationale) 5 echipe
c) echipe Regionale Nationale si Bi-Nationale - selectate din 14 regiuni (conform criteriilor de selectie) 32 echipe
d) echipe Bi-Nationale de tineri, cu varsta max 22 ani la 31dec2005 (conform criteriilor de selectie) 3 echipe
e) echipe sponsorizate - in urma unei licitatii publice pentru donatii WRTC 3 echipe
f) echipe special sponsorizate: Special Young Team si Young Lady Team 2 echipe
g) echipe Multi-National Multi-Single (MN MS) 9 echipe

Echipele regionale nationale si bi-nationale au fost selectate conform punctajului obtinut printr-un algoritm exact (http://www.wrtc2006.com/criteria2.html) din rezultatele marilor concursuri ale anilor 2002-2005. Datorita diferentelor de propagare pe continentele sau tarile intinse ca suprafata, populate cu densitate mare de radioamatori (exemplu SUA, Europa, Asia) s-a realizat o impartire pe regiuni, concurandu-se pe un anumit numar de locuri prealocat fiecarei regiuni. Toti participantii la selectie au fost introdusi intr-un clasament pe regiuni, cei calificati fiind considerati Team Leaders (TL) si avand dreptul sa-si aleaga un coechipier din propria tara (echipa nationala) sau din alta tara (echipa binationala). Pentru a asigura participarea unui numar cat mai mare de tari la WRTC, clasamentul regional s-a facut pe tari, reprezentativ pentru o tara fiind Team Leader-ul cu cel mai mare punctaj din acea tara.

Pe continente, spoturile au fost alocate astfel:

NA - 9 echipe: US East 2 echipe, US Central 2 echipe, US West 2 echipe, VE o echipa, XE o echipa, America Centrala o echipa
EU - 15 echipe: 3 regiuni, fiecare regiune avand alocate 5 spoturi (maxim unul pe tara)
- EU-1: G (all G prefixes), EI, CT/CU, EA/EA6, F/TK, I/IS/IT9, 9H, S5, 9A, T9, YU, LZ, Z3, SV (all Greek prefixes),TA1, T7, ZA, 3A
- EU-2: ON, PA, DL, LX, HB, OK, OE, OM, SP, HA, YO, EU, UR, UA4-6, ER
- EU-3: LY, YL, ES, OH/OH0/OJ, SM, LA, OZ, TF, OY, JX, JW, UA1-3
AS - 4 echipe: JA o echipa, BY o echipa, restul AS 2 echipe (maxim un TL / tara)
SA - 2 echipe
AF - 1 echipa
OC - 1 echipa

La calcularea punctajului s-au folosit rezultatele din cele doua concursuri majore, CQWW si WPX CW/SSB, la care au fost adaugate WAEDC si ARRL DX CW/SSB datorita popularitatii si administrarii excelente de catre DARC, respectiv ARRL, si IARU HF, principala competitie in paralel cu care se desfasoara WRTC, iar pentru radioamatorii americani alte doua competitii populare, Sweepstakes si NA Sprint. In total sunt peste 33 de concursuri in perioada 2002-2005. Este dificil chiar si pentru cei mai activi contesteri sa realizeze un numar mare de rezultate competitive de-a lungul unei perioade de 3 ani, de aceea, pentru calcularea punctajului s-au folosit doar cele mai bune 8 rezultate obtinute de catre fiecare concurent in aceasta perioada. In calcularea punctajului obtinut la un singur concurs s-au folosit factori de reductie in functie de tipul concursului, categoria de participare, locul obtinut, puterea cu care s-a lucrat (http://www.wrtc2006.com/criteria2.html).

Organizatorii au venit in ajutorul solicitantilor cu un sistem electronic de calculare a punctajului WRTC, folosind o baza de date in care au fost introduse toate rezultatele concursurilor selectate pentru WRTC 2006. Sistemul poate fi accesat la http://www2.ictecsolutions.com.br/wrtc2006/.

Comitetul WRTC a analizat atent fiecare fisa de inscriere primita, avand rolul de a valida rezultatele declarate pe baza clasamentelor oficiale. Lista echipelor selectate, participante la WRTC 2006, poate fi accesata la http://www.py2yp.ws/wrtcapp.htm / a-g. Retinem echipe de prestigiu, cu rezultate remarcabile la editiile anterioare, sau contestmani nelipsiti din topurile marilor concursuri.

Echipele MN MS (http://www.wrtc2006.com/site/wrtcrules.html, punctul 15) - o noua categorie formata pentru a invita strainii si brazilienii sa formeze echipe multinationale care sa opereze 9 statii de concurs din sudul Braziliei. O echipa trebuie sa fie alcatuita din maxim 5 operatori, cel putin un strain si doi brazilieni. Statiile din aceasta categorie concureaza separat de statiile WRTC si vor intra in clasamentul final M/S al concursului IARU HF. Aceasta noua categorie a fost infiintata pentru a oferi vizitatorilor WRTC posibilitatea de a lua parte la competitie, si de a stimula in acelasi timp radioamatorii brazilieni in upgradarea statiilor de concurs si invatarea de tehnici de lucru de la cei mai buni contesteri din lume. Cele 9 echipe MN MS sunt listate la http://www.wrtc2006.com/site/mnmsweb.htm

Arbitrii. Selectia arbitrilor (http://www.py2yp.ws/wrtcapp.htm / Referees ) s-a facut de catre Comitetul WRTC prin vot, tinand cont de calitatile de operatori, experienta in concursuri (CW si SSB) si eventual experienta editiilor anterioare ale WRTC. Arbitrul are rolul de a-si supraveghea atent echipa alocata, atat inainte de concurs, in timpul instalarii setup-ului, cat si in timpul concursului, pentru a monitoriza traficul si a se asigura ca echipa nu incalca regulile competitiei. Deasemenea arbitrul intra in posesia plicului cu indicativul alocat echipei prin tragere la sorti, si il va deschide inaintea inceperii concursului, din acel moment concurentilor fiindu-le interzis sa faca orice apel telefonic sau sa se identifice in vreun anume fel in benzile radio. Comunicarea scorului fiecarei echipe se face de catre arbitrii odata pe ora spre WRTC HQ. La finalul concursului echipele sunt obligate sa inmaneze logul de concurs arbitrilor in maxim 10min.

REPREZENTAREA ROMANIEI IN PREMIERA LA WRTC 2006

Dupa cum s-a anuntat, Romania va fi reprezentata la WRTC 2006 de catre o echipa nationala formata din YO9GZU / YO3JR. Calificarea s-a facut de pe ultimul loc calificabil din grupa EU-2, alaturi de echipele DL6FBL / DL2CC, SP7GIQ / SP2FAX, UT4UZ (VE3DZ) / UT5UGR, OK1FUA(OL5Y) / OK2RZ, fiind devansate echipe cunoscute din OM, OE sau UA4-6 s.a.m.d. Rezultatele ce au facut posibila aceasta calificare in premiera reprezinta munca si determinarea a doua mari cluburi de concurs, Palatul National al Copiilor YO3KPA / YP3A si A1 Contest Club B.I.S.A. YR7M, care prin operatorii de clasa ( YO3GDA, YO3JOS, YO3JR, YO9GZU, YO3ND si YO3CTK) au reusit sa demonstreze ca romanii nu sunt straini de ceea ce inseamna performanta in concursurile de radioamatori. Delegatia Romaniei la WRTC 2006 este completata de YO3CTK, selectat de catre Comitetul WRTC arbitru oficial al competitiei.

Tiberiu Tebeica YO9GZU / YR1Z
A1 Contest Club B.I.S.A.
WRTC 2006 Competitor

Tiberiu Tebeica YO9GZU

Articol aparut la 23-6-2006

7970

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2006-06-23 12:57:13 (ora Romaniei)
  • Felicitari si multa bafta.

  • Postat de Sorin - la 2006-06-23 14:07:31 (ora Romaniei)
  • BRAVO !!! , sa aveti Bafta !

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2006-06-23 14:17:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Mult SUCCES, si sper sa va lucrez macar pe 1 banda!

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2006-06-23 17:16:12 (ora Romaniei)
  • Ca o completare si o precizare asupra ultimului paragraf: Tibi a mentionat operatorii de la YP3A si YR7M ca avind un rol in obtinerea punctajului necesar pentru calificarea lui YO9GZU la WRTC 2006. Nu inseamna ca alti radioamatori si cluburi nu au obtinut rezultate meritorii in concursurile internationale. Un lucru mai putin cunoscut (si asta mai ales datorita discretiei lui Alex) este ca YO9HP/A45WD avea punctaj inca si mai bun decit Tibi, in cazul in care Alex ar fi dorit sa participe la WRTC. Ceea ce vreau de fapt sa spun este ca era timpul ca YO sa fie prezenta la WRTC, pe merit si prin comparatia directa a rezultatelor in concursuri majore. Deasemenea trebuie sa spun ca actuala metoda de selectie (prin comparatia directa a rezultatelor) este noua si a generat destule comentarii, dar este cea mai obiectiva si echitabila posibila varianta. Sper ca echipa GZU/JR sa faca o figura frumoasa la WRTC, sper deasemenea ca arbitru sa-mi fac datoria cu onoare (in aceasta perioada de agitatie fotbalistica am vazut cu totii ce inseamna greselile de arbitraj), si ca o sa avem ce povesti la intoarcere. 73!

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2006-06-23 17:44:46 (ora Romaniei)
  • Foarte bine documentat si corect scris acest articol!Parcurgand textul,iti dai seama mai usor cat de greu se ajunge atat de sus.Cu atat mai mare este meritul celor ce vor pleca la acest mare concurs,pentru prima data in istoria YO.Tibi si Andy vor demonstra acolo valoarea lor
    in conditii similare cu ceilalti,sunt sigur ca vor fi printre cei mai buni,eu unul sunt mandru de ei.La fel de sigur sunt si de prestatia lui Mihai,abia astept comentariile lor la intoarcere ! Este adevarat ca si Alex are rezultate foarte bune in marile concursuri,poate numai lipsa timpului liber l-a impiedicat sa revendice prezenta in WRTC.
    Le doresc din toata inima succes celor 3 care vor merge la WRTC !Operatorilor le doresc inspiratie si bafta iar lui Mihai ...vigilenta si ..o gazda simpatica..hi. Sper sa-i lucram in concurs in toate benzile . 73' SUCCES ! Sandy YO3ND

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2006-06-23 17:47:15 (ora Romaniei)
  • Mihai, Multumesc pentru precizare. Intr-adevar, am stat mult in cumpana daca sa trimit sau nu, cererea de admitere la WRTC. Punctajul era bun, dar evenimentul era programat in timpul perioadei de serviciu. Chiar daca as fi schimbat tura, obligatiile contractuale ma obliga sa fiu la dispozitia angajatorului mai tot timpul, asa ca exista riscul sa fiu selectionat pentru WRTC, dar sa lipsesc de la concurs. Asa ca am renuntat, cu regret, bineinteles.
    Dar ma bucur ca Romania este reprezentata de o echipa tanara si valoroasa. Sunt convins ca Tibi si Andy se vor intoarce cu rezultate bune, dar mai ales cu experienta unica a WRTC-ului, din care sper sa ne impartaseasca si noua. Succes! Alex

  • Postat de marius - YO7HHI la 2006-06-29 15:50:03 (ora Romaniei)
  • FELICITARI,eu unul fac tot posibilul sa lucrez in acest concurs si sper sa ne auzim...succes si revin si eu cu urarea-" de gazde cit mai simpatice"-hi 73de yo7hhi

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "World Radiosport Team Championship"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact