hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YR7M M/2 in CQWW WPX CW 2006

Tiberiu Tebeica YO9GZU

CQWW WPX. Iata ca a trecut si cea mai asteptata competitie a primaverii, WW-ul prefixelor, concursul in care o legatura valida cuprinde si ambele numere seriale corect schimbate, in care banda de 20m isi arata pentru prima data in fiecare an adevarata ei fata, in care se doboara recorduri an de an indiferent de perioada ciclului solar, in care se da ultimul examen inaintea Campionatului Mondial IARU, in care si cea mai banala statie poate deveni tinta big gun-ilor datorita prefixuluil, in care marile echipe isi etaleaza din nou capacitatile tehnice, strategice si operationale, intr-o cursa nebuna spre suprematie. CQ WPX a fost dintotdeauna animat de o concurenta acerba intr-un grup select de statii europene pentru un loc in topul M/S, iar in ultimii ani a devenit din ce in ce mai populara si categoria M/2, grup in care sunt prezente vechile nume consacrate, dar din care nu lipsesc an de an si surprizele.

Pentru echipa YR7M - A1 Contest Club B.I.S.A. aceasta a fost deja a III-a prezenta consecutiva in WPX CW, dar in inertia evolutiei si a dezvoltarii statiei s-a avansat in fiecare an la o categorie superioara. In editia 2005 s-a lucrat in premiera cu un setup complet M/S (Running Station + Multiplier Station), rezultatul final fiind 14/World, 5/EU si record YO all time al categoriei M/S. Dorind un loc in acel club select al statiilor Multi europene, urmatoarele concursuri au fost abordate cu determinarea alimentata continuu de spiritul competitiei care nu se termina, in care esti obligat sa evoluezi permanent pe toate planurile. Astfel ca eram prinsi la inceputul anului curent, mai in gluma, mai in serios, abordand etapele concursului ARRL DX in stil M/M, folosind setup-ul M/S. Atunci s-a conturat si ideea de a avea ca invitati doi operatori de clasa pentru o participare cu un obiectiv indraznet la categoria M/2, in premiera din Romania, la WPX CW.

Pregatirile tehnice din aceasta primavara au vizat in principal ridicarea de noi antene in benzile de 10m si 15m si mici imbunatatiri de interior aduse statiei. Din analizele comparative intre rezultatele YR7M si ale principalilor nostri competitori din Europa de Est, facute dupa competitiile anului 2005, am constatat ca amplasamentul de la Radesti este competitiv in benzile joase si 20m dar are lipsuri in benzile de 10m si 15m. In cateva weekenduri petrecute la Radesti, libere sau in paralel cu alte concursuri, a fost inaltata o antena cu 5 elemente monoband Yagi pe boom lung, rotativa, la 12m inaltime, pentru banda de 28MHz, si o alta antena cu 5 elemente monoband Yagi pe boom lung, fixata pe NA, la 15m inaltime, pentru banda de 21MHz, in proiect pentru CQWW 2006 fiind si perechile lor in configuratie 5/5. O alta etapa a pregatirii a fost incercarea pentru prima data a categoriei M/2 in Russian DX Contest 2006, unde rezultatul satisfacator inregistrat (loc 2/World clasament provizoriu) ne-a dat increderea de a aborda in acest fel concursul CQ WPX CW 2006.

Ce inseamna M/2 si cum se opereaza in aceasta categorie? Multioperator / doua emitatoare este o categorie recent introdusa, initial in concursurile CQWW, si s-a dovedit a fi extrem de competitiva, numarul mare de legaturi realizate favorizand si spectacolul intrecerii. Diferenta fata de categoria M/S este ca cel de-al II-lea Tx poate lucra orice statie intr-o a doua banda, nu numai statiile multiplicator, astfel permitandu-se running simultan cu doua emitatoare. Schimbarile de banda sunt limitate pentru fiecare statie la maxim 8/ora si logul trebuie sa specifice clar printr-un identificator care dintre cele doua statii realizeaza fiecare legatura. O atentie deosebita trebuie acordata multiplicatorilor, care nu mai pot fi culesi de o statie dedicata numai acestui scop, astfel ca eficienta va depinde de o apreciere bine calculata a balantei running/vanatoare in favoarea cresterii scorului, in functie de benzile in care se ruleaza, momentul concursului, ponderea legaturilor (DX sau EU), frecventa cu care se lucreaza multiplicatori noi, rata puncte/ora, prin folosirea utila a schimbarilor de banda permise. Prezenta "on air" simultana permite valorificarea celor mai productive doua benzi la un anumit moment, nemaifiind asa dificila decizia "care banda ofera cea mai mare rata de punctaj", cum se intampla de obicei la M/S, dar lipsa celei de-a III-a statii impiedica o monitorizare atenta a benzilor si propagarii, rol secundar preluat la M/S de catre statia Multiplier. De aceea este necesara monitorizarea atenta a DX Clusterului, care semnaleaza deschiderile benzilor. O alta diferenta fata de categoria M/S este incarcarea maxima a operatorului celei de a doua statii, care in mod normal se plictiseste in a doua zi de concurs, la categoria M/S (mai ales in WPX, unde multiplicatorii sint pe concurs, nu pe banda). Pe scurt, este o categorie mult mai spectaculoasa.

Echipa. Cu o saptamana inaintea concursului primeam reconfirmarea participarii in echipa YR7M a celor doi invitati, operatori de baza ai YR0HQ: Silviu YO4NF si Ionut YO9WF. Buni prieteni inca din 1992, aceasta reprezenta si o noua ocazie de a se revedea. Astfel, echipa YR7M avea sa ia startul in WPX CW 2006 in formula largita.


YO4NF, YO3JR, YO3CTK, YO9GZU, YO9WF
luni dimineata la 0300 CFR, dupa incheierea concursului

Strategie. Desi indicii au fost relativ asemanatori cu cei din 2005 (SFI 84, K index 1-2) era de asteptat un declin in mersul propagarii, dat fiind ca anul acesta suntem pe minimul de ciclu solar. Programele de predictie nu mai furnizeaza modelele cu care eram obisnuiti pentru benzile superioare, in aceste conditii benzile de baza in economia scorului fiind cele de 20m si 40m. Specific concursului WPX, legaturile in benzile inferioare se coteaza dublu, deci o rata buna de legaturi si cat mai multe DX-uri in 40m (6pct) asigura o rata buna de punctaj. In schimb banda de 20m este cea care asigura numarul ridicat de multiplicatori prin varietatea de statii care pot fi lucrate cu usurinta din toate colturile lumii, fiind singura banda unde sunt accesibile din estul EU marea majoritate a statiilor W6/7, importanta sursa de prefixe. Deasemenea deschiderile catre zone DX faciliteaza introducerea in log a unor prefixe foarte greu de lucrat in alte benzi (ex KH6, VK, ZL). Astfel strategia a fost destul de clara: ziua o statie prezenta in 20m, cealalta in 15m/10m, iar noaptea o statie prezenta in 40m, cealalta in 20m/80m/160m in functie de propagare si de activitatea din benzi (in WPX interesul pentru benzile extreme scade fiindca nu exista multiplicator per banda), cu lucrul simultan in 20m/40m la apus si rasarit, pe gray line.

Strategia discutata inaintea concursului a fost ajustata pe parcurs, in functie de conditiile momentului. Al treilea calculator din retaua locala este prmanent conectat la Cluster si a fost monitorizat de unul din operatori. Acesta a semnalat operatorilor activi, cu ajutorul functiei Gab, noii multiplicatori aparuti si deschiderile neprevazute ale benzilor.

Desfasurarea concursului. Ne asteptam la un declin in evolutia benzilor de sus comparativ cu editiile trecute, respectiv 10m si 15m, desi stiam cu teama ca aici se va face diferenta in timpul zilei, dar marele semn de intrebare era banda de 20m. Simularile de propagare erau optimiste, cu activitate in cea mai mare parte a noptii, cu respectarea ferestrelor de DX, cu tranzitia la propagarea de vara pe care nu o experimentasem inca in acest an, si cel mai mult ne interesa acea deschidere de cca 2-3 ore la rasarit, fereastra in care se lucreaza West Coast. Cu o statie s-a inceput in 40m, rata buna de EU combinata cu NA asigurand o crestere rapida a scorului. Fiind inca deschisa banda de 20m s-a inceput aici cu a doua statie, la o rata ceva mai mica, cca 80/h, dar logand practic numai statii DX (3pct/qso). O rata superioara cu EU (2pct/qso) in 80m ar fi asigurat cam acelasi punctaj, dar castigul multiplicatorilor in 20m era evident (aveam tot weekendul inainte pentru multiplicatori EU).


mai 2006 00 UTC 14MHz
zonele deschise corespund unui raport semnal/zgomot mare,
zonele intunecate au raportul semnal/zgomot subunitar
realizat cu HamCap by VE3NEA

Prima dimineata in 80m nu a fost deloc stralucita, practic fara nici un DX lucrat, astfel ca imediat la rasarit ne gaseam din nou in 20m, pentru fereastra cu W6/7, care insa nu a mai produs o rata mai mare de 80/h. Nici fereastra long path cu VK/ZL nu a mai fost productiva ca anii trecuti, abia in a doua dimineata logand cateva statii din aceasta zona.


mai 2006 05 UTC 14MHz

Pe tot parcursul zilei o statie a rulat in 20m, asigurand rata de legaturi, in mare parte EU, dar cu varfuri NA (de ex. la rasaritul lor) sau JA (dupa masa sau la apusul nostru), a doua statie avand ca scop scoaterea a cat mai multe legaturi dintr-o banda de 15m zgomotoasa, si monitorizarea benzii de 10m in cazul unuei eventuale deschideri. Semnalele JA au fost slabe ambele dimineti, cu rata mica ce a afectat numarul de puncte si de multiplicatori (JA sunt o sursa importanta de prefixe). Surpriza a fost reprezentata de o deschidere a benzii de 10m la ora 07 UTC, in care s-au lucrat cateva zeci de statii din Asia, inclusiv statii JA.


mai 2006 08 UTC 21MHz
se observa propagarea "la limita" spre JA

Semnalele NA in 15m pareau promitatoare, insa ratele au fost tot la fel de mici in aceasta banda si la amiaza, propagarea picand definitiv inainte de apusul soarelui. Banda de 20m a fost deschisa toata noaptea de sambata, dar nu la rate mari, insa castigul era cel al multiplicatorilor, existand momente cand chemau simultan statii din toate colturile lumii. Statia B a rulat cel mai mult in 40m, cu incursiuni in 80m si 160m pentru cresterea ratelor. Aproape de rasarit 80m s-a deschis spre NA, astfel ca o ora de running simultan 40m / 80m cu legaturi de 6pct a dus la ridicarea scorului cu cca 1milion de puncte intr-o ora. Duminica ratele au fost mai mici, dar constante. Din nou o lunga deschidere Es in 10m a adus cateva zeci de legaturi cu statii in majoritate din UA si dupamasa cateva statii SA. 15m a mers mai slab spre NA si cu semnale mai bune din SA ca sambata, inclusiv la cateva ore dupa apus. Ultimele ore au fost petrecute in 20m, unde tot se mai lucrau multiplicatori datorita deschiderii spre NA. S-a insistat mai mult pe benzile de 80m si 160m cu statia B in ultima seara unde rata de EU a asigurat un punctaj mai bun decat in 40m.

Rezultat. Scopul YR7M a fost clasarea in top 6/EU, 10/World, cu un scor de 10mil pct si depasirea a 1000 multiplicatori. Iata si scorul final declarat (in comparatie cu HG6N):

Call: YR7M				Call: HG6N
Class: M/2 HP				Class: M/2 HP
Operating Time (hrs): 46		Operating Time (hrs): 48

Summary:	Summary:
 Band  QSOs				 Band  QSOs
------------				------------
  160:   72				 160:  126
   80:  443				  80:  495
   40: 1130				  40: 1107
   20: 1920				  20: 1775
   15:  598				  15:  990
   10:  149				  10:  262
------------	------------
Total: 4312  Prefixes = 1069		Total: 4755  Prefixes = 1108
Total Score = 10,560,651                      Total Score = 12,851,692

Distributia legaturilor realizate de YR7M pe benzi si continente:

          160M    80M    40M    20M    15M    10M   Total      %

    EU      72    404    795   1005    320    114    2710    62.8
    NA       0     20    216    653     89      0     978    22.7
    AS       0     13     83    215    141     31     483    11.2
    AF       0      5     10      7     14      2      38     0.9
    SA       0      1     18     19     25      2      65     1.5
    OC       0      0      8     20      9      0      37     0.9
Adversari. Din nou competitia a fost stransa intre marile echipe M/S si M/2 din Europa. Statii etalon pentru noi au fost HG6N, pe care insa pozitionarea vestica ii favorizeaza, aceasta aducandu-le un surplus de legaturi in 15m, in special cu NA, si UU7J, care, alaturi de RU1A inca nu si-au declarat punctajul la reflectorul 3830. DR1A (@DF0CG) au produs surpriza. Toata lumea se astepta ca ei sa concureze la M/M, dar din lipsa de operatori au participat la M/2, depasind cu peste 3 milioane de pct. recordul EU stabilit anul trecut de RU1A. DR1A au realizat 5800 legaturi cu 1250 prefixe, avand un scor final de 17,7mil pct. Iata un clasament provizoriu al statiilor EU M/2:

 
DR1A(@DF0CG)      5802  1249    48 17,718,314 BCC
EI7M              5349  1169    48 14,859,159
OF6AA(@OH4A)      5455  1160    48 14,090,520 CCF
HG6N              4755  1108    48 12,851,692
YR7M(@YO3CTK)     4312  1069    46 10,560,651 WWYC
OH0V              4464   985        9,040,330 CCF
SQ6Z              3376   945    48  7,862,400 WWYC
DQ2006L(@DL0GL)   3024   954    48  6,509,142 RR DX
UU7J              M/2?
RU1A              M/S?

Si la M/S competitia a fost stransa, unde OE4A au reusit sa-i depaseasca pe castigatorii de anul trecut G6PZ, pe eternii OM7M si pe spaniolii din Ibiza (AN6IB @EA6IB) stabilind un nou record EU. Se pare ca anul acesta RU1A au preferat M/S. Rezultatul lor este asteptat la 3830.

Momente din concurs. Cum nu ne mai vizitase de ceva vreme, Mr. Murphy s-a gandit ca ar fi ideal sa isi faca aparitia in stilul caracteristic, asa ca tot weekendul ne-a dat bataie de cap cu tensiunea in retea, care nu a depasit 205V, creandu-ne probleme cu un liniar. Pe deasupra, doua intreruperi de curent ne-au scos din concurs pentru cca. doua ore sambata dupa masa, cand rata de legaturi era mai productiva in 15m. Inca o intrerupere duminica dimineata si am pierdut o pozitie la comutatorul de antene, astfel ca am ramas in doar cinci pozitii. Ca sa ne amintim ca vine vara, descarcarile electrice nu ne-au ocolit.


YO9WF si YO4NF in lucrul M/2 :))

Schimbul de experianta a fost grozav, iar atmosfera ca de tabara. Baietii au testat cu succes o noua metoda eficienta de a lucra M/2. Ionut a descoperit ca poate fi spotat pe DX-Cluster si cand doarme, daca isi lipeste pe el un afis "please spot me!" Nu s-a mai umblat la dozele de Red Bull, dar in schimb s-au baut cantitati copioase de Cola. Eu am jucat tot weekendul leapsa in banda de 15m cu 9A35Y, care ne dadea QSO B4 si apoi disparea, in incercarea de a loga un nou prefix. Am fost chemati de cateva statii mai exotice cum ar fi VI9NI, K2LCT/HR1, PY0FF, dar si de N2GM, care ne-a dat si numar serial.

In paralel, YO3CTK a organizat competitia "Cine lucreaza ultimul multiplicator primeste o prajitura". La start, in finalul concursului, s-au aliniat YO9GZU si YO3JR. Premiul a fost adjudecat lui Andy printr-o legatura cu DK6FX, ultima din log, prefix nou, la ora 23:59... dar eu suspectez ca a fost blat! :))

Echipa YR7M M/2 in WPX CW 2006:

Andy YO3JR / YR1A
Silviu YO4NF
Ionut YO9WF / YQ9W
Tibi YO9GZU / YR1Z
Mihai YO3CTK / YR7M

73 si la reauzire in pile-up!

Tiberiu Tebeica YO9GZU

Articol aparut la 2-6-2006

9051

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2006-06-02 15:03:40 (ora Romaniei)
  • Bravo baieti! Ceea ce faceti voi este (pe langa pasiune) sport de performanta! Stim aproape toti de cate eforturi ( de tot felul! sunt necesare pentru a ajunge acolo unde sunteti! Tocmai de aceea va felicitam si va iubim!)

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2006-06-02 20:24:38 (ora Romaniei)
  • Excelent articol. Felicitari echipei YR7M pentru modul "professional" in care abordeaza concursurile HF. Sunt convins ca cei doi guest-operators vor aparea curand din propriile locatii, cu semnale competitive.
    Pana una-alta, succes la WRTC 2006!
    Alex YO9HP

  • Postat de Dan Antoni - YO3ZA la 2006-06-04 17:05:23 (ora Romaniei)
  • Ineresant articolul si merita a fi citit si de cei mai batrani! Pacat ca D-l Murphy nu v-a ocolit si in acest an. In rest, FELICITARI team-ului de la YR7M. Dan YO3ZA

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2006-06-06 00:56:09 (ora Romaniei)
  • Bucurie pura imi trezeste acest articol. Poate si datorita prezentei in echipa, a constanteanului nostru Silviu, YO4NF. Razbate clar bucuria de a concura. Pare simplu! Dar un volum imens de munca si sacrificii aduc aceste rezultate. Ati observat? Nu si-au propus sa ocupe locul unu, ci sa obtina un rezultat cat mai bun.
    FELICITARI TUTUROR! FELICITARI, MIHAI !

  • Postat de Paul Spitzer - YO5BRZ (yo5brz) la 2006-06-08 13:43:43 (ora Romaniei)
  • Felicitari sincere "E"chipei (cu E mare!)
    pacat ca alte statii (echipe) NU se situeaza -sper doar deocamdata!- la nivelul lui YR7M care a devenit un etalon cel putin European daca nu chiar mai mult decit atit! un sincer BRAVOS!

    Am fost (si de acesta data component al echipei HG6N) si confirm -numai in parte afirmatia lui Tibi vis-a-vis de banda de 21MHz!(cum ca din locatia lui HG6N este intr-o pozitie mai buna fata de USA/15m!) Nu pot spune ca nu s-au facut chiar multi USA, dar foarte ciudat veneau in extremis ori cu 599 BUM BUMM ori cu un control REAL de 339 - 559 (si NU sub criteriul East cost>BUM BUMM/west cost>339-559)pe de alta parte foarte ciudat chiar si in 20m JA si USA vinea in acelasi timp !??!
    Tovarasul Murphy n-a ocolit nici echipa HG6N dupa numai 32 de minute cind erau doar 107QSO-uir logate, o pana de curent ne-a "panicat" intr-u totul.... pozitia geografica de la HG6N fiind situat pe un virf de munte chiar pe granita cu OM, intr-o quazi izolare totala, a trebuit sunat dispecerul national la Budapesta pentru urgentarea "luminarii" noastre...
    Elementele spectacoloase au constat in primul rind in deschiderile surpriza din banda de 20m; practic toata noaptea!! si mai ales din benzile de 15m si 10m total nonconforme cu ceea ce stim noi de ani de zile!! Banda de 10m a fost "FORTAT" puternic desi nu s-a facut acolo nici un USA si doar un singur JA de parca numai vroia sa ne contrazica ca propagarea ajunge si pina acolo;
    Banda de 160m s-a stat putin de tot! prima noapte de loc si a doua noapte cca 40-45 de minute tocmai datorita specificului din WPX multiplicatorule este UNIC pe toate benzile! Au existat dileme majore specifice categoriei M/2 la un moment dat mergeau "bine" (cu gilimelele de rigoare)3 benzi -mai in gluma, mai in serios a aparut ideea sa comutam la categoria M/3 hi hi; in sfirsit solutia a fost schimbarea frecventa a benzilor fata de 20m de unde pur si simplu nu puteai sa renunti!
    La capitolul tactica, s-ar putea discuta multe dar prezentul forum poate nu este chiar locul potrivit mai ales ca cei care nu cunosc din interior problematica concursurilor/propagare/multiplicatoare/specific aparte pe fiecare concurs/etc. inteleg mai greu; cert este ca la acest concurs, in ceea ce ma priveste am facut o gafa inpardonabila vis-a-vis de mine. In ultima perioada fiind mai ocupat la job si diferite alte activitati extraprofesionale am sosit la HG6N cu o "foame de QSO" in mine ca nu ma mai puteam potoli.... am stat 40 de ore in scaun alternind statiile 1 cu 2 cu 2 pauze de cite 1 (una) ore de somn; am ajuns sa nu mai pot descifra mesaj morse de 100-110 semne/minut din cauza oboselii astfel ca pentru ultimele 4 ore din concurs am fost trimis in carantina "somnului obligatoriu" astfel ca dupa 10 ore de somn profund, abea-abea ma puteam trezi....
    si daca vorba vine de tactica categoriei M/2, modul de abordere la HG6N cu 2 statii principale si una de multiplicator, ceea ce in WPX nu este valabil tocmai pentru specificul multiplicatorilor!!

    In sfirsit scuze daca am fost plictisitor inca o data felicitari sincere "E"chipei YR7M... si la mai mare!

    Paul Spitzer YO5BRZ (YR5O)

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YR7M M/2 in CQWW WPX CW 2006"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact