hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Unde dai si unde crapa

Marcel Iordanescu YO4AB

Incerc sa-mi amintesc cu nostalgie nenumaratele momente petrecute in compania celui care a fost un radioamator de exceptie cu un suflet de mare OM, cel care a fost pentru mica noastra lume a HAMI-lor un adevarat catalizator.

Desigur ca atit hami cei tineri dar mai ales cei in virsta isi aduc aminte cu regret de cel ce a fost Radu Bratu - YO4HW.

De foarte multe ori Radu, ma "impingea" din spate sa le povestesc celor din jur anumite intimplari hazlii sau mai putin hazlii care s-au intimplat in decursul celor 36 de ani de cind ne cunosteam.

Imi amintesc... ca prin anul 1988, navigam cu cargoul GOSTINU prin apele Oceanului Indian avind cap terminus portul Manila. Ca pozitie geografica, nu depasisem cu mult 4S7, terminasem traficul cu statiile de coasta, luasem WX-ul de seara, si cu vesnica ceasca de cafea in fata ascultam banda de 14 Mhz in special portiunea de CW. Negasind ceva iinteresant in cw fac pasul catre SSB si ajung in portiune unde nu de putine ori ascultam pe 4X1AD pe prietenul nostru Morel. - Mai, cine sa fie ca nu era vocea lui Morel. Astept apelul urmator si marea surpriza vine. Apel directional catre Filipine lansat de YO4HW. Mai astept un apel timp in care prin mintea mea treceau tot felul de nazbitii. Mai astept un apel, si cum eu incerc sa nu dezamagesc pe nimeni, ma hoatarasc...

YO4HW de DU1DA, folosind o distorsionare a vocii si implicit a accentului depunind toate eforturile ca engleza mea sa semene cit mai mult cu cea din zona pe care o chema, zona in care am navigat de multe ori. Ok. DU1DA de YO4HW, 59, Radu, Constanta, bucuros etc etc.

Din acel moment misiunea devenea grea pentru mine, nu era usor sa-l pacalesti pe grecu'.

YO4HW de DU1DA, 59, Abu, Manila etc etc 73. Am lasat usurat microfonul pe masa si am iesit din statie in bataia vintulul racoros. I-am "tars-o" lui grecu', mi-am zis plin de satisfactie dar si cu o usoara parere de rau. M-am racorit, mi-am revenit in starea normala si m-am dus la culcare cu gindul ca dimineata sa fiu prezent pe 14277 frecventa de sked zilnica cu YO4KCA.

In ziua urmatoare, duminica dimineata, am stat cuminte pe 277 pina cind Radu a facut traficul cu celelalte nave care erau in voiaje (pe care se aflau radioamatori) si cand traficul era pe sfirsite intervin destul de inhibat.

- Salut Bratule - ce mai este nou ?... Te-am auzit aseara lucrind Filipine si parca nu imi vine va cred ca ai luat o teapa asa de mare.
- Ce vrei sa spui ? Am 400 w si GP-ul asta merge.
- Vreau sa spun ca ti-am tras teapa din Indian ca prea chemai cu foc si... trebuia sa te culci linistit.
- Imputitule, nemernicule, lasa ca vi tu acasa... parca aveam o nesiguranta, simteam ca nu merge ceva asa cum trebuie.
- Cred ca ti-a placut accentul de engleza indiana, eu m-am straduit sa nu te dezamagesc. Sa vi cu 59 in Manila e o realizare Bratule, mai ales ca nu prea se auzea nimeni din zona aceea.
- S-o crezi tu ma, mi-a iesit totul asa cum speram. Chiar am fost foarte multumit ca am reusit sa demonstrez cumnatului meu, care se afala linga mine, ca noi avem la dispozitie mapamondul la orice ora din zi sau din noapte. Cumnatul meu a plecat dimineta la Manila pentru a realiza niste contracte de tractoare pentru fabrica din Brasov. Dar lasa ca vi tu acasa...

Grecu', in stilul sau inconfundabil a iesit pe jumatate cu fata curata, lasindu-mi si mie o parte de satisfactie. La revenirea din voiaj, cind ne-am vazut prima data, nu a uitat sa-mi spuna:

- Mai Marcele, ai fost de milioane, mi-a iesit totul la fix. Chemam Manila de o jumatate de ora si noroc cu tine ca m-ai scos din fecale. Cumnatul meu se cam plictisise.

Vorba proverbului : Unde dai... si unde crapa.

In acest voiaj am lucrat cu echipamentul navei - consola Tehnoton 1 KW out.

Marcel Iordanescu YO4AB

Articol aparut la 6-7-2004

9411

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Stefan Dinescu-Craciun - YO4-052/CT la 2007-02-06 09:07:52 (ora Romaniei)
  • Superb.....imi pare rau ca nu l-am cunoscut pe YO4HW. Sfarsitul este super:) macar a reusit omului sa ii demonstreze ca poti lua legatura cu Manilla la orice ora....pe vremea aceea era mai greu sa iei legatura cu rudele dintr-un sat din Romania (aviz telefonic, postatsul; ducea avizul la adresa, chematul se prezenta la posta si dupa 1-2 zile, daca aveai noroc, reuseai sa comunici).

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Unde dai si unde crapa"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact