hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Simpozionul de la Deva

(aşa cum a fost el!)

Adrian Voica YO2BPZ

Atenţionare pentru cititori: deoarece autorul acestor rânduri a fost şi organizatorul principal al simpozionului, s-ar putea ca lucrurile prezentate aici să nu fi fost în totalitate aşa cum sunt expuse (La orice nuntă, cuscrii cred că au mulţumit pe toată lumea, singurii care mai au câte "ceva" de obiectat sunt ... nuntaşii! ). Pentru edificare, cereţi şi părerea celor care au participat. (YO2BPZ)

DATE STATISTICE
Participanţi 90
Districte YO toate
Judeţe 12 ( AB, AR, BU, CJ, GJ, MS, SB, SM, SV, TM, VL, VN) + HD
Hunedoreni 60 (lipsă Lupeni, Orăştie)
Materiale prezentate 10

După mai multe zile nu prea însorite, ziua de duminică 29 aprilie a debutat promiţător, cu cer senin şi mult soare.

Sala de şedinte şi holul Romtelecom Deva erau pregătite să-şi primească oaspeţii.

Invitaţiile s-au trimis cu mult timp înainte, unele prin poştă, dar mai ales prin emisiunile QTC de YO3KAA, QTC de YO2KAR, prin YO/HD Antena numerele 116 şi 116-bis (număr special dedicat) şi prin Internet.

Aşa cum s-a făcut întotdeauna la ediţiile de până acum (şi cum am vrea să facem în continuare dacă Dumnezeu şi oamenii ne vor ajuta), simpozionul s-a desfăşurat în ziua liberă a concursului de RGA "Cupa Decebal" (concurs ajuns anul acesta la ediţia jubiliară "30" - despre el vom scrie câteva rânduri separat), fapt ce ne-a adus un plus de participanţi, în special tineri, pe care am dori să-i vedem cât mai des printre noi, deoarece ei reprezintă viitorul radioamatorismului (În expunerea sa "Radioamatorismul şi elevii", cu haz, dar şi cu năduf, Imi, YO2LTF spunea că, mergând în ritmul actual de atragere a tineretului către radioamatorism, peste 6-7 ani nu o să mai avem cu cine ţine simpozioanele!).


Foto-1. Aspect din sală

Deşi organizatorul principal a fost RCJ Hunedoara, s-a încheiat cu circa trei săptămâni înainte un protocol de colaborare între cei trei organizatori (RCJ Hunedoara, Romtelecom Deva şi CS Silver Fox Deva) în care toate problemele organizatorice (invitaţii, programe, ecusoane, contactare referenţi, exponate, diplome, premii, tombolă, asigurare protocol, etc.) reveneau RCJ, problemele logistice (sala, scaune, mese, alimentare cu energie electrică) reveneau Romtelecom, iar CS SilverFox a avut în responsabilitate problemele tehnice ale simpozionului (calculatoare, laptop-uri, proiecţie, etc).

Cu mare bucurie trebuie să spunem că protocolul de colaborare a fost respectat cu sfinţenie, lucru ce a dus evident la fluiditate şi la evitarea poticnelilor.

În holul sălii au fost instalate mesele pentru talcioc, panourile de polistiren cu exponate, bufetul pentru "protocol" excelent susţinut de sponsori, majoritatea fiind radioamatori (dintre care se detaşează YO2BTW, Adrian Portase din Petroşani), dar şi de firma de telecomunicaţii Prima Telecom , director dl.Ciobanu Victor, un permanent susţinător a activităţii noastre, precum şi punctul de primire unde s-au înregistrat participanţii, li s-a înmânat ecusonul şi programul simpozionului, şi li s-a completat biletul la tombola gratuită (tnx familiei de radioamatori Murgu Liviu , YO2CC- tatăl şi Murgu Viorica, YO2LPB- fiica, cei care fac aceasta muncă încă de la prima ediţie a simpozionului!).

Ecusoanele, realizate pe autocolant galben, lipite pe suporturi rotunde din tablă cu ac de prindere, au fost realizate de către firma BfB Stamprod Deva .

Exponatele realizate de către YO2BPZ au fost : "YO/HD Simpo, ediţia a III-a, Deva 7 mai 2005" (fotomontaj cu poze de la această ediţie), "Diplome eliberate de RCJ Hunedoara şi YO/HD Antena", "Din activitatea staţiilor speciale YO0HD şi YQ0KAR" (panou cu QSL-uri), şi "Întâlniri radioamatoriceşti hunedorene", unde, pe lângă prezentarea pe scurt ( număr participanţi, referate, etc.) a celor trei ediţii anterioare, a ediţiei a 13-a a Simpozionului Naţional YO (ţinută la Deva în 4-6 septembrie 1992), a YO/HD UKW Simpo (martie 1997), a întâlnirii pe probleme de cooperare în situaţii de urgenţă de la Lupeni (ianuarie 2000), a întâlnirii din Parâng (octombrie 2005), a fost prezentată lista "decanilor de vârstă" ai radioamatorilor hunedoreni, lista celor pentru totdeauna plecaţi dintre noi, şi un tabel cu "Sponsorii acestei ediţii" cu trei coloane (Simpo, Tombola, Protocol), completat "din mers", pe măsura apariţiei fiecărei contribuţii, ceea ce a făcut să fie tot timpul "la vedere" cei care şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a simpozionului, şi să putem ţine o evidenţă aproape reală a contribuabililor.


Foto-2. "Talcioc"-ul

Având în vedere buna dispoziţie şi discuţiile deosebit de animate din holul clădirii, datorate revederii, vizitării talciocului (destul de sărac anul acesta), şi faptul că am avut solicitări de la câţiva oaspeţi care se aflau pe drum destul de aproape, simpozionul a început la ora 10.30 ( nu 10.00, cum programasem iniţial).

Simpozionul a fost deschis de către YO2LQH, Cămpureanu Nicolae, preşedintele Comisiei Judeţene de Radioamatorism, şi gazda noastră. YO2BPZ, Adrian Voica, organizatorul coordonator al simpozionului, a arătat foarte pe scurt intenţiile organizatorilor şi a dat microfonul pentru cuvântul de salut lui YO2LPC, Szemes ştefan, şeful RCJ Hunedoara.


Foto-3. YO2LPC

YO2BPZ a început prin a aminti asistenţei că, exact cu o săptămână în urmă, ne-a părăsit, la numai 39 de ani, YO2MDT, Cristi Mărculescu din Petrila, care urma să prezinte la simpozion "Importanţa majora a radiocomunicaţiilor la situaţii de urgenţă" şi că, în memoria lui, colegii din Petrila au hotărât să prezinte în locul lui această comunicare.

S-a trecut apoi la prezentarea referatelor şi a realizărilor practice:

1. Prezentarea staţiei radio Pegasus Ten Tec - a fost făcută de către Ionescu Pompiliu, YO2MFA (care, alături de YO2ARV, socrul lui, este proprietarul acestei staţii şi lucrează cu ea, ambii fiind foarte multumiţi). Staţia radio Pegasus Ten Tec este un transceiver US cu un singur buton (ON/OFF), toate multiplele comenzi şi facilităţi fiind realizate printr-un calculator (sau laptop) cu care este conectată.

2. Întâlniri radioamatoriceşti hunedorene (Adrian Voica, YO2BPZ) - face o succintă trecere în revistă a celor trei ediţii anterioare ale YO/HD Simpo, prima, cea din 1998 desfăşurându-se sub genericul "HD 50 Simpo", consacrată împlinirii a 50 de ani de la începuturile atestate ale activităţii de radioamatorism în judeţul Hunedoara, despre ediţia a13-a a Simpozionului National YO desfaşurată la Deva în 4-6 septembrie 1992, cu "peripeţiile" deosebite de la masa festivă, datorate schimbării bruşte a vremii, YO/HD UKW Simpo din martie 1997 ( cu participarea lui N0FYR şi YO3APG), întâlnirea consacrată studierii implicării radioamatorilor la situaţii de urgenţă, ţinută la Lupeni în ianuarie 2000 şi organizata de RCO Lupeni, Salvamont Lupeni şi Radiosalvamont, şi întâlnirea din Parâng (octombrie 2005) organizata de catre YO2QC.

3. Importanţa majoră a radiocomunicaţiilor la situaţii de urgenţă - a fost susţinută de către Sorin Csaky, YO2MDV, în locul şi în memoria prietenului şi mentorului său Cristi Mărculescu, YO2MDT, decedat exact acum o săptămână. Sorin a vorbit extraordinar de emoţionant despre cel ce a fost Cristi, YO2MDT, a propus un moment de reculegere ţinut cu pioşenie de toată sala şi a promis că ceea ce au început împreună cu Cristi, va fi continuat.

Materialul prezentat "din interior" (Sorin face parte din SVSU Petrila, participant la multe aplicaţii, dar şi la activităţi reale de salvare), a fost extrem de documentat, însoţit de un mic film comentat, referitor la aportul salvatorilor şi al radioamatorilor la "Exerciţiul Nuclear Internaţional" de la Cernavodă.

În încheiere, a emoţionat profund asistenţa cu un filmuleţ de circa două minute, ultimul cu Cristi în viaţă!

4. Antena Bencher Butternut - realizare practică, în stil propriu, cu materiale "din ogradă" şi cu rezultate peste aşteptări, a fost prezentată de non-conformistul ardelean Toni, YO2LMA din Haţeg, însoţită de fotografiile de detaliu şi de "ambient" proiectate pe ecran.

5. Stimulator cranian - a fost o realizare practică a celui mai tânăr referent de la simpozion, YO2MED, Adrian Roncea de la Clubul Elevilor din Petroşani ("clasa profesor Imi Kovacs, YO2LTF" cum ar spune cei de la Arta!). A fost o lucrare bine primită de participanţi, care a generat şi întrebări ("Dacă ajută şi la mahmureală ? - YO2CDX").

6. Amplificator de putere de 600 W şi sursă de 12V/25A- realizare practică a lui YO2LXW, Mihai Carol (care ne-a obişnuit de câţiva ani cu astfel de "surprize"), a fost foarte apreciată. Prezentarea teoretică s-a facut prin proiecţie pe ecran (scheme, desene, fotografii, detalii), iar practic lucrarea a fost prezentata în holul simpozionului.


Foto-4. YO2BPZ şi YO2LXW (de la stânga la dreapta)

7. Staţiile radio cu salt de frecvenţă pentru radioamatori - referat trimis de YO9CWY, Dan Motronea din Buzău, a fost prezentat foarte pe scurt de YO2BPZ , iar un număr de 15 exemplare multiplicate din acest material au fost împărţite în sală celor interesaţi .

8. Nimicuri utile - asa şi-a intitulat YO2LZD, ing.Mihai Rizea din Hunedoara cele două montaje ("Sondă de radiofrecvenţă" şi "Metodă simplă de stabilizare a tensiunii") prezentate în stilul "conservator", cu planşe mari, expuse pe tablă, fără a mai apela la "tehnica modernă" din audio-vizual.


Foto-5. YO2LZD, YO2MBK, YO2LQH şi YO2BPZ (de la stânga la dreapta)

9. Oportunitatea utilizării tehnologiei comunicaţionale WiMAX în telemedicină - prezentată de doctorandul în Bio-Mecatronică, Dipl. ing. Niţu Petru, YO6OXG, de loc din Hunedoara (actualmente stabilit în Tg.Mureş) a fost "piesa de rezistenţă" a simpozionului, ea uimind întreaga asistenţă, atât prin noutatea şi ineditul problemelor expuse, cât şi prin talentul de orator al lui Nick.

Materialul a generat întrebări şi propuneri de publicare în revistă.


Foto-6. YO2LFP şi YO6OXG (de la stânga la dreapta)

10. Radioamatorismul şi elevii i-a dat ocazia lui YO2LTF, Imre Kovacs să facă o elocventă pledoarie pentru atragerea elevilor şi tinerilor către radioamatorism. Imi a prezentat şi revista "Hobby?" pe care o realizează de mulţi ani, în conditii grafice deosebite, la Clubul Elevilor din Petroşani.


Foto-7. Aspect din sală

Ar mai fi fost de prezentat nişte filme cu expediţii de radioamatori, aduse de către YO2BTW, Adrian Portase, dar datorită timpului foarte înaintat, s-a renunţat la proiecţia lor.

În încheiere Adrian, YO2BPZ a mulţumit din inimă tuturor participanţilor, a reamintit că următoarea întâlnire zonală va fi la Pecica în 27 mai, şi a reinnoit invitaţia pentru simpozionul de anul viitor de la Deva.

Pe parcursul simpozionului, RCJ Hunedoara şi YO/HD Antena au acordat "Diploma de onoare" pentru activitate deosebită în traficul şi concursurile interne şi internationale în anii 2005 şi 2006, lui YO2MAX, Răzvan Cimponer (US) şi YO2QC, Eugen Peterffi (UUS), Diploma pentru cel mai tânăr (YO2MED, Adrian Roncea) şi cel mai vârstnic (YO2LZD, ing.Mihai Rizea) prezentator de referat la simpozion, şi câte o diplomă şi un premiu constând dintr-un set de reviste de radioamatorism străine (donaţia WB2AQC) fiecărui prezentator de referat.

Extragerile la tombola bogată şi variată, excelent coordonată de către YO2LAN, Alexandru Marton, s-au făcut după fiecare expunere, lucrurile cele mai valoroase (5 repetoare RFT pentru 420 - 470 MHz, cu filtre duplexoare şi sursă proprie) au fost lăsate la urmă , ceea ce a ţinut sala plină până la sfârşit.

Aproape fiecare participant a câştigat câte ceva (au mai rămas doar şase bilete "necâştigatoare", fiind vina noastră că la început am făcut "risipă" de materiale, în realizarea premiilor).

Asigurarea tehnică a fost excelentă, YO2MBK, Răzvan Buie s-a întrecut pe sine , ceea ce a făcut ca totul să curgă firesc, fără nici un fel de poticneli.

Mai mulţi radioamatori au făcut fotografii, noi fiind deja în posesia CD-ului cu fotografii de foarte bună calitate pe care le-a realizat acelaşi Nick, YO6OXG.

Cea mai mare nerealizare a noastră a fost faptul că nici o personalitate locală nu ne-a onorat cu prezenţa, deşi am trimis invitaţii la Consiliul Judeţean, Primărie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, etc. Este o dovada clară că nu am reuşit să ne facem deloc cunoscuţi, că mai avem extrem de mult de muncit la capitolul "Imagine".

Bufetul, sponsorizat de Prima Telecom şi YO2BTW, dar şi de YO5OST, YO2LSK, 2LQI, 2LQH, 2LZD, 2BPZ a fost la înălţime, fapt întărit şi de aspectul că unii s-au cam… "îndrăgostit" de el şi l-au vizitat foarte des, iar pentru a nu fi consideraţi "navetişti" au stat mai mult acolo decât în sală (HI!).

Tombola a fost sponsorizată de către WB2AQC (circa 40 de pacheţele cu reviste străine), Prima Telecom (5 surse de calculator şi două surse ne-intreruptibile), iar în nume propriu de către YO4RIH, YO2CC, 2LQH, 2LPC, 2QY, 2BTW, 2APU, 2LHD, 2LXJ, 2BBB, 2CMH, 2DNY şi 2BPZ.

Însă cu toată "transparenţa" înscrierii "instant" pe panou a "contribuabililor", suntem siguri că tot am mai scăpat câte ceva. De aceea ne cerem scuze anticipat!

Aducem mulţumiri speciale şi gazdei noastre, domnului director Isan Alexandru, YO2MEX, sponsorilor, şi tuturor celor care ne-au ajutat efectiv : Răzvan, YO2MBK la "aparate", Sandu, YO2LAN la tombolă, Liviu, YO2CC şi Viorica, YO2LPB la "primiri", Angela "barmanul de ocazie" cât şi lui Adi jr., YO2LXZ "Joly-Joker"-ul Simpo.

Ediţia a V-a a YO/HD Simpo se va desfăşura la începutul lui mai 2007.

Adrian Voica YO2BPZ

Articol aparut la 5-5-2006

11065

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2006-05-06 09:30:40 (ora Romaniei)
  • FELICITARI organizatorilor si participantilor!!!! Simpozioane cu prezentari tehnice interesante si educative organizate la Deva, Lugoj, Pecica, etc., tinute anual si devenite traditionale, sunt exemple demne de urmat. Ce lipseste in Timisoara, orasul meu favorit?

  • Postat de Ioan Adrian Stanescu - YO3AV la 2006-05-07 07:43:06 (ora Romaniei)
  • Felicitari organizatorilor !
    Mi-am facut o idee destul de clara asupra lucrarilor prezentate si acum astept publicarea celor mai interesante.
    Mi-a facut multa placere revederea unor prieteni in imaginile prezentate.
    Imi pare rau ca nu am putut participa.
    Salutari,Adrian.

  • Postat de Mihai - la 2006-05-08 20:41:11 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru organizare si modul de desfasurare a Simpozionului de la Deva. Felicitari organizatorilor: RCJ Hunedoara, Romtelecom Deva si CS Silver Fox Deva. Adrian, Crezi ca fara donatia Pataki intalnirea nu s-ar fi desfasurat? Tatae George ne considera prosti, iar el cu caravana fugarilor trece. Se insala. George, dupa ce si-a terminat studiile in Romania, a fugit, si-a tradat tara in care s-a nascut. Nu a avut curajul sa se prezinte la autoritati pentru a solicita plecarea definitiva din tara asa cum au procedat alti cetateni cinstiti. Nu te-a pus nimeni sa-ti abandonezi orasul favorit Timisoara pentru alte meleaguri. Deci, nu prea ai ce comenta tatae! Pa pa Pataki! * Mihai.

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2006-05-08 22:51:50 (ora Romaniei)
  • Iar unul care vorbeste de curaj si de cinste dar se ascunde sub un pseudonism si afirma ceace habar nu are. Pentru lamurirea celor care pretind ca sunt bine informati, atat sotia cat si eu am plecat din tara cu pasapoarte eliberate de autoritatile romane. Daca am tradat tara cum de nu am fost trasi la raspundere macar odata in cele cca 12 vizite facute acolo inainte de 1989. Nici macar vigilenta tovaraseasca a unora ca "Mihai" nu ne-a facut nimic. Acum cam o saptamana am primit un email dela un radioamator YO care zicea ca il cunoaste personal pe "Arhangelul Mihai" si ca este considerat "tacnit rau" si este mereu suparat si certaret dupa ce a pierdut privilegiile din trecut. Nu stiu daca actualul "Mihai" este "Arhanghelul Mihai" de alta data dar avand aceasi ura si idei fixe nu pot contrazice cele afirmate in emailul primit. Voi continua sa ajut radioamatorismul YO chiar daca asta deranjeaza pe unii.

  • Postat de nelu - YO6-2048 la 2006-05-11 00:53:57 (ora Romaniei)
  • Felicitari organizatorilor. Uite ca si provincia stie si poate daca are daruire si pasiune.

  • Postat de Nino - YO4PZ la 2006-05-13 15:19:07 (ora Romaniei)
  • Frumos si interesant.Mai astept si va felicit pe toti cei care nu va-ti pierdut inca spiritul de radioamator ce pare a fi pe cale de disparitie.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Simpozionul de la Deva"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact