hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Revansa intrerupta brusc

Marcel Iordanescu YO4AB

Cu multi ani in urma ma pregateam pentru un nou voiaj in extemul orient, voiaj ce urma sa fie efectuat cu cargoul GOSTINU pe o perioada determinata de 3 luni, perioada care de regula se extindea la 4, 5 sau chiar 6 luni.

Era primul voiaj pe aceasta nava si calvarul mutarii de pe o alta incepuse cu o saptamina in urma. Aproape zilnic duceam de acasa la vapor cite-o "bocceluta" cu de ale noastre: tabla de aluminiu, scule, piese diferite, documentatie, transceiverul si deabia in ultima zi inaintea plecarii, nelipsita valiza cu lenjerie si cele necesare pentru voiaj. Era un adevarat calvar sa treci cu toate acestea prin vama unde trebuia sa prezinti o foaie de inventar cu tot continutul bagajelor, inventar pe care primeai o stampila. Citeodata rezolvam problema bagindu-l in fata pe Balcescu vestita bacnota de 100.

Toate pregatirile pentru voiaj fiind rezolvate, in miezul noptii GOSTINU isi ridica ancora avind cap compas HS portul Bangkok. Pasam pe rind farul de iesire, Marea Neagra, Bosforul, Marmara,intram in Egee, Mediterana, Port Said, Canal Suez, Port Suez, Marea Rosie. Ancoram "fortuit" undeva pe coasta Somaliei, intr-un golfulet cu peste mare unde timp de 24 de ore ne facem damblaua de pescari sub pretextul unei defectiuni la MP apoi pasam Marea Arabiei, si in sfirsit vine Indianul mult asteptat deoarece din punctul meu de vedere eram mai lejer cu traficul profesional si puteam sa-mi pun in functie noul echipament LB 88 construit de prietenul nostru Lix YO3NP si dotat cu programul de RTTY. Era pentru mine un nou inceput.

14.040 Khz frecventa de QRX cu YO4 KCA unde in acea perioada ne intilneam cu hamii MM in CW frecventa care avea rezervat un RX ce statea pe QAP pina la primul contact YO. Pina la Bangkok, timp de 20 zile am avut QSO-uri zilnice cu Radu YO4 HW de la YO4 KCA care, atunci cind era nevoie ma punea "on line" cu YO4 DFU xyl-ul meu, astfel fiind la curent cu problemele de sanatate ale lui Marius fiul meu, (acum YO4AVR ) care pe atunci avea 2-3 ani.

Ajunsi la Bangkok, descarcam marfa, incarcam partial orez pentru YO si pe ultima suta de metri primim instructiuni prin agentul navei sa ne indreptam catre Maputo in C9 pentru a incarca nava full, dupa care destinatia finala Constanta. La iesirea din stramtoarea Mallaca, dupa ce m-am eliberat de traficul profesional, deschid 14.040 si dupa putin timp il aud pe Liviu YO3RD lansind CQ. YO3RD de YO4AVR/MM - Dupa cele cuvenite unui inceput de QSO, Liviu imi face propunerea de a incerca prin radio o partida de sah. Ora fiind prea tirzie ( dar propunerea pentru mine fiind tentanta ) ii propun lui Liviu un QRX a doua zi deoarece in acel moment nu aveam in statie o tabla si piese de sah.

Cu punctualitatea ce-l caracteriza, Liviu apare a doua zi si reusim sa finalizam doua partide de sah care ne-au ocupat aproximativ 2 ore. Scor final 2-0 pentru Liviu. In final Liviu imi propune un QRX a doua zi, si ma anunta ca o voi avea ca partenera pe Elisabeta Polihroniade. Din acel moment mi-am dat seama ca Liviu a pus la cale aceasta paritida cu mult timp inainte. L-am salutat pe Liviu si am ramas pe ginduri…

M-am dus la comandant (un foarte bun sahist ) i-am spus toate cele si a am stabilit ca ziua urmatoare sa "incercam marea cu degetul". Adoua zi totul era pregatit. O masa in mijlocul statiei, o lampa suplimentara pentru a vedea piesele mai bine, prosoape pentru "situatiile grele", instructaje pentru chibiti cu ordinul "ciocu mic", etc etc. Venea marea confruntare. Pe radarul din puntea de comanda se conturau coastele lui S79. Meteorul de la ora 16.30 (ora bordului ), ne indica in zona un inceput de hula.

YO3RD de YO4AVR/MM - Punctualitate deosebita.

- Salut Marcel, linga mine gata de actiune este Elisabeta. Este foarte bucuroasa dar si emotionata pentru aceasta ocazie inedita.
- OK Liviu - si noi suntem pregatiti. Vom fi trei. Comandantul plus cei doi din sectia radio. .

Marea partida a inceput - Schimburi repetate de mesaje… D7-D6 / E2-E3 etc etc… Dupa 33 minute de joc….

BK de YO3RD QTC :

Elisabeta nu mai poate continua deoarece trebuie sa plece la o reuniune studenteasca in Regie. Va felicita pentru pentru modul cum ati jucat si va ofera remiza. Propune ca vineri sa continuam aceasta aventura. 73 si pe maine.

Dupa 33 de mutari, o mare doamna a sahului, ne-a propus remiza. Am sarbatorit evenimentul pina tarziu in noapte nesimtind ca hula se facea din ce in ce mai groasa.

Vineri - YO3RD de YO4AVR/MM - suntem in aceeasi formatie si va cedam prima mutare.

Ne facusem iluzii degeaba. Elisabeta ne executa fara drept de apel din 19 mutari, si isi manifesta dorinta de a ne oferii revansa duminica urmatoare.

Avind mutarile scrise pe hirtie, am inceput sa reconstituim intreaga partida sa vedem unde am gresit, sperind ca revansa va fi de partea noastra.

Duminica - RX-ul pe 14 040 statea pe QAP.

YO4AVR/MM de YO4HW

- Salut Bratule, - dar ce-i cu tine, nici duminica nu ai astimpar ?
- Cum sa am astimpar cind in acest moment privesc la TV si-l vad pe Tudor Vornicu impreuna cu Elisabeta Polihroniade discutind despre o partida de sah cu nava voastra care se afla linga SEYCHELLES, partida ce are sanse sa fie omologata ca fiind prima in acest mod.

OK Bratule, noi am trecut cu mult de insula si peste citeva ore asteptam revansa, dar sa stii ca pionul principal in toata aceasta incercare este Liviu.

Ma despart de Radu care ne ureaza succes si ii promun QRX a doua zi la ora stiuta.

Ii pasez informatia comandantului, "ne umflam in pene" si hotarim - intrega echipa - ca peste citeva ore s-o spulberam pe Elisabeta.

Pentru a fi OK din punct de vedere al traficului profesional, ascult lista de trafic de la YQI (statia de coasta Constanta) cu o ora inaintea "revansei" si... YQKV msg URG... YQI imi transmite o radiograma ciudata (fara preambul, fara semnatura) TERMINA, TERMINA, NICI-UN SEMNAL PE 14.040 QRT TOTAL.

"Ochii albastri" erau la datorie. D5/B2-C3/H4-G6/E3 etc etc, erau considerate mesaje codificate care puteau pune in pericol siguranta nationala. Pericolul trebuia curmat. Revansa nu a mai avut loc.

Radu primise telefoane disperate de la YO3JP - Patronul, care la rindul sau a fost admonestat de catre cei cu "ochii albastri". Int-o oarecare masura incidentul s-a rezolvat cu ajutorul lui nea Vasile - YO3CR, care s-a oferit sa rezolve onorabil aceasta problema.

Reintors din voiaj, Radu imi povesteste toata tarasenia si ma face sa inteleg ca daca am ramas cu autorizatie, aceasta se datoreste lui nea Vasile Iliasi regretatul YO3CR, cel care nu de putine ori si-a pus "obrazul" pentru foarte multi dintre noi cei care mai saream "calul" citeodata...

Si cum orice "gafa" trebuia sa lase urme, restrictie de a naviga in ape internationale a sosit imediat, si pina in Decembrie 1989, am putut pleca in voiaje internationale numai sub girul semnaturii Sefului Serv. Personal, pe care-l cunosteam inca din copilarie si chiar incercasem sa-i injectez microbul pasiunii nostru.

Marcel Iordanescu YO4AB

Articol aparut la 6-7-2004

9496

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Stefan Dinescu-Craciun - YO4-052/CT la 2007-02-05 18:46:18 (ora Romaniei)
  • Frumos articol. Felicitari!

  • Postat de ion - YO8RXK la 2007-09-16 20:08:40 (ora Romaniei)
  • Prin anii 73 am avut o prietena a caror parinti erau navigatori,bucatareasa-electrician.Eram militar in termen iar relatia a fost una platonica!Am fost coleg cu niste unguri.Oameni minunati!Am fost coleg si cu d-l D-tru Lupu compozitorul.Multe 73!Ion.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Revansa intrerupta brusc"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact