hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Remember - Alex Marinache YO9BCQ

Stefan Alexandru YO9BFM

Duminica, 9 aprilie 2006, pe frecventa repetorului R1-Calarasi, la ora locala 11,00 s-a pastrat un minut de reculegere in amintirea celui care a fost YO9BCQ - "nea Marinache" din Fetesti-IL, de la a carui trecere in eternitate se implinesc pe 12 Aprilie, 2 ani.

De la Radioclubul Calarasi - YO9KPL, operat pe rand de Tony-YO9FL, Emil-YO9HIS, Dan-YO9HIW, la care au fost prezenti si Nelu-YO9FLG si alti colegi radioamatori, frecventa repetorului a fost blocata aproape de doua minute in amintirea celui care in primavara lui 2004 gasea aproape in fiecare zi o vorba frumoasa pentru copiii proaspat autorizati de la Calarasi. Din pacate, Ionut-YO9HIQ, "high quality" cum imi place sa-i spun, pentru ca are o noblete "hi-q", nu a fost prezent, avand o problema de familie.

De altfel, "nea Marinache" a trecut in lumea umbrelor fiind insotit in ultimile clipe de nepotelul de un an si jumatate, in camaruta in care avea statia radio. Lucrand in portabil si insotit de YO9HV si de un viitor coleg intr-ale HAM-ului, am rememorat impreuna cu Gigi-YO9FPV din Fetesti, acele evenimente din Aprilie 2004, care pentru noi au ramas proaspete in memorie.

Pe 12 Aprilie 2004, ma intorceam dinspre Braila cu masina, insotit de familie, dupa cateva zile petrecute la socrii; era a doua zi de Paste din cate imi amintesc. La cateva minute dupa ce am intrat in oras, la ora locala 13,15 , l-am auzit pe Vasile-YO9DAX, care apela statiile din CL. I-am raspuns dupa al doilea apel, dupa ce am oprit masina; ma aflam in dreptul casei lui YO9FL cand Vasile, YO9DAX, mi-a dat vestea ca "nea Marinache" nu mai este printre noi. Peste doua zile stabilisem o legatura "in video" cu "nea Marinache", cu vreo zece zile in urma. Dupa ce Vasile mi-a dat vestea, imi amintesc ca am ramas fara nici o reactie cateva secunde sau chiar zeci de secunde, nu mai stiu.

Am intrat la Tony si l-am rugat sa ramana pe receptie, pentru eventuale amanunte: nu voiam sa cred ca "nea Marinache" nu va lansa din clipa in clipa un apel si ca nu va mai fi "interferat" de nepotel.

La ora 14, Zica-YO9FHB, ne-a confirmat ceea ce sperasem sa nu fie adevarat. Ajunsesem deja acasa, iar dupa QSO-ul cu Zica, am realizat ca in curand pe R1-Calarasi va fi multa "liniste"... Si inca este !...

A doua zi, impreuna cu Gigi-YO9FE, m-am deplasat la intalnirea stabilita, la Fetesti, dar "nea Marinache" nu ne-a asteptat: trecuse in lumea amintirilor, unde se afla si acum.

Poate ca aceste randuri par patetice sau sentimentale, dar asta nu face parte oare din ceeace numim HAM sau spirit radio ? Iar pentru mine, YO9BCQ a ramas un spirit, pe care nu l-am cunoscut decat prin unde radio.

Inca il "aud" spunand "...da, Fanica, ai microfonul !" si imi este foarte proaspata vocea sa, certandu-si nepotelul, cu microfonul uitat deschis: "...ma, nu mai pune mana acolo !". O data, imi amintesc ca i-am spus: "Ai grija, nea Marinache, sa nu inghita vreun tranzistor, ca apoi nu trebuie decat sa-i mai pui o antena, hi".

Speram ca alaturi de "nea Marinache" si de inca trei-patru "veterani" (YO9HV, YO9FL, YO9FE, YO9FPV), cei 7 copii, (pe care i-am indrumat si i-am ferit de rautati "nascute" in urma cu zeci de ani, atat cat am putut si cat m-am priceput), singurii autorizati de dupa 1989, din CL, dupa cate cunosc, sa creasca frumos. Si au crescut frumos, cred eu, dar, din pacate fara "nea Marinache". Mi-a spus intr-un QSO: "Fanica, ai grija de ei: ei sunt viitorul"; si eu cred la fel: noua generatie, care nu a auzit de eticheta de pe statiile militare sovietice "Atentie, dusmanul te asculta !".

...Si poate ca este mai bine sa nu auda de ea si, desi elevi la 4 scoli diferite, sa ramana cu amintirile frumoase din cele cateva luni in care au fost impreuna si sa le faca placere sa le rememoreze peste zece, douazeci de ani...

Un gand frumos, nea Marinache !

Stefan - YO9BFM si grupul.

Stefan Alexandru YO9BFM

Articol aparut la 12-4-2006

8755

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Bogdan - YO9GIB la 2006-04-12 13:07:00 (ora Romaniei)
  • Ma alatur si eu celor spuse mai sus cu un gand bun pentru cel care a fost YO9BCQ - nea Marinache. Am avut sansa sa il cunosc indeaproape, in nenumarate randuri pierzand ore intregi in compania lui nea Marinache, spre disperarea mamei mele, ingrijorata de apropierea admiterii mele la facultate, in camaruta pe care acesta o dedicase pasiunii radioamatoricesti, ascultand o multime de povestiri despre toate intamplarile acumulate intr-o viata de om, despre montaje, antene, statii, lampi, si multe altele pe care nu mi le amintesc acum.

    73, nea Marinache


  • Postat de marian - YO9FMP la 2006-04-18 11:58:13 (ora Romaniei)
  • DUMNEZEU sa-l odihneasca!
    nea MARINACHE era un bun coleg de trafic cu care am intretinut multe ore de conversatie...
    la varsta sa era un tip dinamic care incuraja tinerii nou autorizati,tineri care de altfel au avut prima legatura radio in fonie pe r1 cu nea MARINACHE...
    macinat de multe boli,renuntase la medicamente si urma tratamente naturiste...
    vesnic preocupat de nepotel,animale,gradinarit si inclusiv diverse activitati radio...
    73,nea MARINACHE!

    CU MULTUMIRI LUI YO9BFM PTR.POSTAREA SUBIECTULUI!

  • Postat de MARINACHE - (neradioamator) la 2009-04-09 23:17:32 (ora Romaniei)
  • Pe data de 12 aprilie 2009 se implinesc 5 ani de la trecerea in nefiinta sau in eter a Tatalui meu - ( ALEX MARINACHE )NEA MARINACHE de la Fetesti, indicativ YO9 BCQ,un pionier al radioamatorismului in Fetesti, primul radioamator autorizat pentru emisie - receptie din aceea zona in acel moment.

    In decursul anilor a desfasurat o sustinuta activitate de promovare a radioamatorismului in zona, reusind si bucurandu-se ca un copil pentru fiecare care ii impartasea pasiunea.

    O pasiune pe care, din pacate cu regret nu am imparasit-o, dar pe care am inteles-o abia acum cand tatal meu nu mai este.

    Cu acest prilej rog pe toti radioamatorii care l-au cunoscut sa pastreze un moment de reculegere in data de 12 aprilie 2009 in memoria lui NEA MARINACHE.

    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !

    Aurel Marinache
    Campina

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Remember - Alex Marinache YO9BCQ"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact