hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
In aceasta toamna

O DX-peditie pe cel mai mare ghetar plutitor

Radioamator.ro

Dupa succesul urias obtinut de DX-peditia 3Y0X, un foarte recent comunicat dat publicitatii dezvaluie ca o asociatie de radioamatori regionala din Washington DC (PVRC) pregateste o expeditie DX pe un aisberg gigantic din apropierea Antacticii (catalogat B15A, dar cunoscut mai degraba sub codul National Geografic PD-1A). Uriasul ghetar plutitor a fost multa vreme captiv intr-o stramtoare ingusta in apropierea Peninsulei Antarctice, dar recentele schimbari de directie in miscarea curentilor marini l-au eliberat si acesta se deplaseaza acum cu o viteza de jumatate de mila pe zi (aproximativ 800m).

Aisbergul contine un volum de apa dulce echivalent cu debitul fluviului Nil timp de 80 de aniMembrii clubului PVRC au anuntat ca planul anticipeaza ca expeditia sa se desfasoare in luna noiembrie, cu ocazia concursului CQWW etapa de telegrafie, intentia fiind atingerea unui nou record mondial absolut. "Noiembrie este cel mai bun moment in care putem face acest lucru. Aceasta luna este una dintre cele mai calduroase in Antarctica si cel mai mare concurs al anului are loc in ultimul week-end al lunii noiembrie" - a declarat Jack Hammett K4VV, presedintele PVRC.

Radioamatorii vor avea suficient spatiu pentru a se desfasura. Aisbergul PD-1A, care are o suprafata de mai mult de 3000 km2, contine un volum de apa dulce echivalent cu debitul fluviului Nil timp de 80 de ani.

Grupul de operatori condus de Frank Donovan (W3LPL) si Robert Morris (W4MYA) spera ca aisbergul PD-1A va continua sa urmeze traseul prestabilit in urmatoarele luni. "Cunoastem foarte putine lucruri despre ghetarii plutitori. De fiecare daca cand se fac prognoze privind traseele acestora, ele se dovedesc in mod invariabil mai curand sau mai tarziu eronate" a marturisit Frank.

Bob W4MYA a relatat ca PVRC a inchiriat deja spargatorul de gheata din Chile "El Toro" pentru transportul celor 35 de membri ai expeditiei si cele sase tone de echipament care urmeaza sa se deplaseze pe PD-1A. Echipa planuieste sa utilizeze sapte statii de unde scurte independente cu cate patru operatori fiecare. Transferul pe aisberg se va face cu ajutorul unui elicopter. Operatiunea urmeaza sa dureze 10 zile, insa vremea neprielnica poate determina scurtarea ei.

Frank W3LPL a declarat ca a fost depusa documentatia pentru acreditarea activitatii de catre ARRL. "PD-1A trebuie sa fie certificat ca o noua tara DXCC" - afirma Frank. "Este posibil ca aceasta tara sa exista mai putin de trei ani, dar in principiu nu exista nici o diferenta in acest moment intre a opera o statie radio de pe PD-1A sau din Jamaica... cu exceptia lipsei palmierilor" - glumeste W3LPL.

Jack Hammett K4VV apreciaza costul operatiei la peste 2,1 mililoane de dolari, dar el spune ca aceasta nu e o problema. Clubul a primit garantii ca jumatate din banii necesari vor veni de la doua asociatii internationale de radioamatori, una din ele avand sediul in nordul Californiei. "Restul banilor vor veni de la radioamatorii interesati de aceasta noua entitate pentru obtinerea confirmarii ei". Jack K4VV a mai adaugat ca unele firme care comercializeaza echipamente de radioamatori au acceptat deja sa furnizeze aparatura necesara in aceasta temerara expeditie.

Expeditia radio pe aisbergul PD-1A perconizeaza sa foloseasca o configuratie inedita si economica de orientare a antenelor. Campurile de antene vor fi orientate pe o singura directie! Rotatia intregului aisberg va fi asigurata de trei remorchere. Astfel cele 44 de antene vor fi rotite cu o turatie de 0,2 RPM.

In plus, o versiune speciala a cunoscutului program de log Writelog va controla rotatia si deplasarea aisbergului trimitand in permanenta coordonate prin sistemul WWV in internet pentru a da tuturor radioamatorilor informatii exacte privitoare la azimutul aisbergului fata de punctul de receptie.

N.R. Pacaleala De 1 Aprilie (PD-1A). Intreaga istorioara este fictiune. A fost servita ca pacaleala prima ora in anul 2005 membrilor PVRC. Autori sunt W0YR si K4VV. Materialul a fost preluat de pe site-ul web al PVRC cu permisiunea presedintelui acestei organizatii Jim Nitzberg WX3B

Radioamator.ro 

Articol aparut la 31-3-2006

10763

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Gabriel Schumschi - YO4ZL la 2006-04-03 10:33:12 (ora Romaniei)
  • Fara comentarii.Frumos si la mai multe !
    Gabbi YO4ZL

  • Postat de Nick - YO4RSS la 2008-09-29 12:59:33 (ora Romaniei)
  • O gluma buna, intrun mediu adecvat ,te destinde.73 nick

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "O DX-peditie pe cel mai mare ghetar plutitor"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact