hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Propunere pentru acordarea titlurilor de Campion National pe Unde Scurte

Adrian Sinitaru YO3APJ

Campionatele Nationale de US ar trebui sa fie competitii care sa stabileasca un clasament real al celor mai buni operatori YO, membri FRR. Prin circumstantele in care se desfasoara Campionatele Nationale actuale, clasamentele nu reflecta situatia reala a pregatirii operatorilor. Se fac multe "aranjamente", pentru a da mai multe sanse unui "anume" concurent sau pentru a diminua sansele "altor" concurenti. Participantii unici din judete, pot influenta, fara intentie, pozitiile din clasament, numai pentru faptul ca fac act de prezenta in concurs sau lucreaza selectiv, dupa criterii proprii, neavand pretentia de a se situa in primele locuri. Sunt multe aspecte care pot denatura clasamentele. Nu am sa insist asupra lor.

Calitatea traficului din concurs este de multe ori indoielnica, pentru o competite care ar trebui sa fie exemplara pentru restul radioamatorilor. Sunt cazuri in care competitorii nu dau dovada de fair-play. Puterile emitatoarelor nu sunt controlabile, ceea ce diferentiaza mult sansele operatorilor.

La categoria juniori sunt multe cazuri in care operatorii nu sunt titularii indicativului, respectiv ai autorizatiei iar, puterile utilizate sunt mult peste limita autorizatiei.

Toate acestea fac ca participarea in concurs sa nu fie reprezentativa. Multi dintre operatorii de valoare, nu participa in Campionatele Nationale, din aceste motive.

As avea propunerea ca titlul de Campion National sa se acorde dupa o etapa suplimentara, in care sa participe primii 10 clasati, la fiecare categorie, in concursul care constituie in prezent Campionatul National.

Iata cum vad eu regulamentul de desfasurare a etapei finale pentru desemnarea Campionilor Nationali:

  • Concurentii vor trebui sa-si confirme participarea la etapa finala. In caz de refuz, organizatorul (FRR) va trebui sa invite alti participanti, in ordinea clasamentului. Concurentii sau clubul de care apartin acesti concurenti vor trebui sa plateasca catre FRR, o taxa de participare la etapa finala. Va fi obligatoriu ca operatorii sau cluburile de care apartin, sa fie afiliate la FRR.
  • Numarul concurentilor la etapa finala, va fi limitat, respectiv 30 (cate 10 din fiecare categorie).
  • Data desfasurarii etapei finale va fi stabilita la un interval de 60 de zile, dupa desfasurarea ultimei etape de calificare sau va face obiectul unei negocieri intre participanti.
  • Durata etapei finale va fi de o ora. QSO-urile cu aceiasi concurenti se vor putea repeta, la un interval de 5 minute.
  • Nu vor exista multiplicatoare.
  • Concurentii vor trebui sa schimbe numere de control formate din 6 cifre (doua grupuri a cate 3 cifre). Primul grup de 3 cifre va fi numarul serial al QSO-ului, incepand cu 001s au un numar ales arbitrar. Al doilea grup de 3 cifre se va schimba in sistem stafeta. La primul QSO, grupul al doilea de 3 cifre va incepe obligatoriu cu cifra din indicativ, urmand ca celelate doua sa reprezinte numarul de ani de la autorizarea operatorului.
  • Participantii din categoriile A si E vor trebui sa utilizeze la emisie numai 100W iar cei din categoria B, puterea permisa de autorizatie.
  • Logurile vor trebui sa fie obligatoriu format Cabrillo si se vor expedia arbitrului in aceeasi zi sau cel tarziu in ziua urmatoare concursului.
  • FRR va avea dreptul de a efectua arbitraje in trafic si in teren.
  • Orice greseala, la indicativ sau la numarul de control va anula respectivul QSO.
  • Se vor admite tolerante de inregistrare a timpului de plus sau minus 1 minut.

    Daca se va accepta ideea organizarii unei etape suplimentare, pentru desemnarea Campionilor Nationali, regulamentul de desfasurare ar putea fi imbunatatit sau chiar modificat la sugestia oricaruia dintre Dvs.

    Adrian Sinitaru YO3APJ

    Articol aparut la 18-3-2006

    9423

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (38)  

  • Postat de Adryann - la 2006-03-19 04:22:09 (ora Romaniei)
  • Este o propunere interesanta,foarte buna chiar,dar putin probabil de pus in aplicare.Nu cred ca poti obliga un concurent care de exemplu nu are calculator,conexiune internet ,dar este in primii 10 la cat... sa trimita logul in format cabrillio pt ca nu ar avea cum,dar sa-l trimita in 48 ore de la terminarea etapei sunt perfect de acord.Pentru ce taxa de participare? Cat despre limitarea puterii...nu vad sorti de izbanda.vor fi avantajati cei mai bine dotati...si mai multi pe o arie mai mica deci yo3 nu se va vedea calitatea operatorului.In rest de acord cu toate. 73

  • Postat de replicatorul - la 2006-03-19 12:59:31 (ora Romaniei)
  • Pentru ce este taxa?Nu sunt destule taxe si impozite in tara asta?Un bun operator ar trebui curtat de FRR si nu obligat sa fie membru al FRR.Asa un regulament incurcat nu cred ca face bine.Indeparteaza participarea la acest concurs si titlul va fi si mai usor de cucerit,si asa in banda de 80 m se aud din ce in ce mai putine statii YO.Cred ca ar fi mai bine ca log concurs sa fie si in format electronic si in format scris.In rest.... succes.

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2006-03-19 13:19:45 (ora Romaniei)
  • De acord cu aproape toate cele spus de Adrian, YO3APJ!
    Dupa cum am postat si la YO DX Club, am propus mai demult inscrierea la concurs!
    De asemenea am propus cu mai bine de 1 an in urma play-off-ul!
    Deci sunt de acord cu ele!
    Taxa de inscriere? Nu am inteles, in prima faza, sau doar la play-off?
    Oricum sunt impotriva ei! Radioamatorismul nu este un sport ce produce venituri, pentru ca sa aibe cluburile bani sa-si inscrie concurentii la competitii! As spune chiar din contra!
    Pentru a vedea cati bani se "invart" in sportul radio, l-as ruga pe Ovidiu, YO9XC sa ne spuna cate QSL-uri a primit pentru SM, pentru a fi date lui Lili?
    Acolo nu se solicita decat 1 (un) leu pentru repetor! Sunt ferm convins ca nu a primit mai mult de 3 - 4 judete!
    Limitarea puterii! Noi in vest suntem net dezavantajati, In martie se tine campionatul, prin mai s-ar stii rezultatele si s-ar putea desfasura play-offul!
    Cu 100 W, lucrez YO2, YO5, YO7, si atat!
    Dovada Cupa Brailei, de cate ori am participat, nu am reusit sa lucrez mai mult de 1 - 2 statii BR, desi in lunile de iarna, pe YO4AAC (QRP), il lucrez in fiecare concurs! Deci daca se hotaraste limitarea puterii la Play-off, trebuie gandita foarte bine ora de desfasurare, undeva pe la 4-5 dimineata, ora noastra, pentru a avea toti sanse egale! Desi, asa cum spuneam si la YO DX CLUB sunt impotriva acestei masuri! Am inteles limitarea puterii la celelalte concursuri YO, dar daca la Campionat nu dai tot ce poti (in limita regulamentului de radiocomunicatii), atunci cand?
    In rest cum spunea si Adryann de acord cu toate!
    73 - Ovidiu

  • Postat de vasile dromereschi - YO5DAR la 2006-03-19 14:26:54 (ora Romaniei)
  • Comentariul meu poate fi interpretat ca nefiind la obiect. Dar avand in vedere tendinta de generalizare a restrictiilor cu privire la activitatea competitionala interna, nu pot sa nu spun cite ceva.
    Fiecare poate sa-si spuna parerea in privinta regulamentelor de participare si a conditiilor de acordare a "titlurilor".
    De ce totusi se remarca numai tendinte de limitare
    si nimic nou in domeniul stimularii potentialilor participanti?
    Vreti sa aveti campioni unici, singulari, pe viata sau cum sa mai spun?
    Daca e sa se faca tertipuri, orice regulament ar fi nu poate elimina necinste si reaua credinta.
    Lasati competitiile libere pentru participarea oricarui RADIOAMATOR, daca acest sport, hobby, sau ce o fi se numeste radioamatorism.
    Daca nu, in mod sigur contribuiti la Franarea Activitatii de Radioamatorism (FRR).
    73, tuturor.

  • Postat de CN US = Wimbledon ???? - la 2006-03-19 16:31:38 (ora Romaniei)
  • Daca radioamatorismul ar fi tenis de cimp cu premii de sute de mii de $$, as mai intelege.Daca autorul articolului nu ar fi YO3APJ, pe care -l stimez prea mult ca radioamator inca de pe vremea cind il auzeam intr-un "RADIO Popular" modificat as fi comentat in alt ton articolul.
    Nu cred ca face asa ceva nici o federatie sau asociatie de radio din lume.Varianta pe care o propune dl . Sinitaru se regaseste in fosta Cupa "TOMIS", reinventata anul trecut la Frasin , Suceava. Faceti mai multa mobilizare pentru aceasta cupa ,transformati-o in "ETAPA FINALA " a Campionatului national si cu asta gata.Acolo se vede clar ,in conditii egale ,cine e mai bun. Marea masa a radioamatorilor YO nu cred ca doreste acest lucru (smenul e farmecul vietii deci al concursului!!), cei 10 finalistii se cam stiu de 10 ani incoace, titlul de campion inseamna un tricou, o vaza,o diploma si o stringere de mina a lui Vasile,pentru foarte putini un punct bifat pentru categorie de clsificare sportiva ,eventual titlu sportiv.Nu am ajuns la o varianta finala pentru Campionatul de UUS, ati vazut cite tiribombe a declansat,incepem acum si cu Campionatul national US ??? Anul acesta va fi agitatie mare la sedintele CA FRR , nu mai trebuie turnat gaz pe foc si cu modificari de regulamente !!

  • Postat de Pit, YO3JW - la 2006-03-20 08:55:58 (ora Romaniei)


  • Adrian.Sinitaru@electricaserv.ro wrote:

    Stimati colegi,
    Cred ca ar trebui sa acordam sanse mai mari statiilor QRP, care participa in concursurile YO.
    De aceea, propun ca prin regulamentele concursurilor YO, sa se se recomande statiilor QRP, utilizarea pentru apel CQ, a segmentelor 3560-3565 kHz si 3770-3775 kHz.

    73! Adrian Sinitaru YO3APJ

    Salut
    Asta ar insemna ca zona de concurs sa se mareasca cu 5 kHz in CW. Presupune o avizare pentru la anul. Ca urmare a cresterii numarului de statii care folosesc QRO, a deficientelor la receptia semnalelor foarte puternice, mai cu seama in localitatile cu arie restransa, acesti pigmei sunt practic acoperiti de lupta ce se da. Prin delimitarea unei zone unde sa se dea apel nu se va rezolva nimic. Este sufucient sa vina daua statii care sa tot lucreze 1-2 QRP-isti ca altceva nu se va mai auzi. Este adevarat ca atunci cand te auzi bine ai sanse mai mari de a urca in clasament!
    Dar acest lucru va duce in final ca cei ce au putere, vor vrea si mai multa putere, ca sa se diferentieze de masa care incepe se se uniformizeze. Astfel vom ajunge unde zice YO2DFA. Cu 100 de W nu poti obtine performanta si atunci dece sa mai faci un linear numai pentru IARU. De altfel atunci cand iti construiesti sau cumperi un liniar scopul este de al folosii.... Si asa vom ajunge la 1 kW, apoi la 2 kW si cine stie pana unde tine reteaua!

    Eu unul as propune ca sa se modifice idea de Campionat national de US. Sa se treaca la sistem tip QRP Tomis. Am observat ca in ultimul timp se vehiculeaza diverse prototipuri de echipamente cu preturi de realizare modice. Poate nu ar fi rau ca sa se ia undeva initiativa de a se construi un numar "tz" de exemplare si sa se organizeze campionatul pe districte, apoi primii 1-5 din fiecare distric sa participe la etapa finala. Astfel ar fi necesare maxim 40 de seturi de aparate. Folosirea aparatelor puse la dispozitie de organizator e obligatorie. Acestea se preiau prin tragere la sorti, la fel ca si indicativul folosit in concurs si amplasamentul respectiv. Astfel ar dispare vesnica problema a incadrarilor in categorii de concurs. Se pot organiza serii pe categorii de varsta astfel ca sa existe juniori si senior, sau alte clasificari. Concursul se poate desfasura in una sau doua etape scurte de cate 30 minute. Apoi dupa calificarile din districte se va participa la finala pe tara. Peste tot cu aceleasi aparate.
    Iar pentru scoaterea cheltuielilor de constructie se poate institui o taxa de participare. Astfel daca un aparat ar costa 100 lei, prin participare in 8+1 etape cu o taxa de 10 lei amortizarea s-ar realiza mai repede de un an(juniori + seniori)
    Asa ar dispare orice comentariu privind QRO-urile
    Multumesc pentru atentie
    Poate apare la revista sa afle de ideie si cei care nu au internet!
    73
    Pit

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2006-03-20 10:01:04 (ora Romaniei)
  • pt. YO2DFA Ovidiu
    E clar ca statiile din vest sunt dezavantajate de propagare. Ramane ca varianta lucrul din portabil din centrul tarii sau dintr-un judet rar. Poate gasesti un coleg de hobby care sa-ti imprumute ( leasing ) amplasamentul / statia.
    pt. YO3APJ Adrian
    In legatura cu lucrul selectiv in concursuri eu din principiu nu lucrez cu statii carora le-am trimis QSL si care nu confirma qso-urile avute.
    73 Berni

  • Postat de Adrian Sinitaru - YO3APJ (yo3apj) la 2006-03-20 10:38:36 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi,
    Va rog sa va identificati la trimiterea unui comentariu, pentru a putea initia o conversatie cu Dvs.
    Opiniile Dvs. sunt foarte importante.
    Va multumesc.

  • Postat de Adrian Sinitaru - YO3APJ (yo3apj) la 2006-03-20 10:51:22 (ora Romaniei)
  • In atentia CN US = Wimbledon

    Etapa finala propusa de mine, are ca scop descurajarea fraudarii Campionatelor Nationale.
    Taxa de participare se practica si la alte sporturi. In cazul nostru aceasta va trebui sa acopere costurile unui arbitraj suplimentar, inclusiv pentru deplasarea arbitrilor de teren.

    Cred ca solutia cea mai simpla pentru descurajarea fraudarii, ar fi desfiintarea multiplicatoarelor. Cu acestea se jongleaza cel mai mult. Eu am mai facut aceasta propunere in cadrul CA dar, nu s-a aprobat.

    73! Adrian YO3APJ

  • Postat de Info YO3APJ - la 2006-03-20 11:47:45 (ora Romaniei)
  • Stimate dl. Sinitaru, daca tot sunteti pus pe modificat regulamente, imi permiteti sa va pun urmatoarea intrebare : In calitatea oficiala pe care o aveti in cadrul YO DX Clubului, intrevedeti vreo posibilitate viitoare de luare in considerare a confirmarilor si prin eQSL sau LOTW ??? Stiu ca "boieria " costa ,dar parca tot mai bun la casa omului este un transceiver mai nou.Va multumesc

  • Postat de Etapa finala=colivia cu veveritze - la 2006-03-20 13:17:45 (ora Romaniei)
  • Imi imaginez etapa finala, daca gresesc corectati-ma, va rog.Deci participa cite 10 din fiecare categorie, total 30 insi de pe tot cuprinsul patriei( e o figura de stil, ei sunt grupati binisor la severitatea de max 10 insi pe categorie).Incepe concursul cu durata de max 1 ora -doua.Pentru "meseriasii" din primele doua categorii,a lucra 20 de statii , cu tunurilr lor este "par la ceas" sau "piece of cake" daca sunteti gretosi la prima apreciere.Treaba de max 10-15 min !!Dupa care incepe faza cu "QSO-urile cu aceiasi concurenti se vor putea repeta, la un interval de 5 minute". Adica tot aia maxim 20,luati din nou la bani marunti si tot asa pina rasuflii usurat ca s-a terminat. Incepe sa semene cu filmul "Si caii se'mpusca " proiectat cu turatie mare !! Eventual sustin parerea colegului YO5ODH "Din acest punct de vedere mi se par mai corecte categoriile de participare de la concursurile interntionale : QRP ,LOW (100W) ,HIGH (peste 100)", dar va veni automat cineva cu Regulamentul Federatiei care va spune ca Titlul de Campion NU SE DA pentru puterea statiei ci doar pentru : SENIORI, JUNIORI etc...adica indivizi cu oarece clasificare sportiva si nu concurs intre "besici de sticla" si "metaloceramice".
    Eu pun intrebarea invers,mai ales din punct de vedere al multiplicatoarelor. De ce sa nu incurajam participarea cit mai multor YO din toate judetele. In unele judete cu participare minoritara exista chiar angajati la Radioclub!! Un pic de mobilizare ,baieti !! ajutati cu vorba si cu fapta pe cei in stare sa lucreze !! Daca teoretic ar lucra min 4-5 statii din fiecare judet, nu ar mai fi asemenea probleme cu multiplicatoarele si ar fi peste 200 de participanti. Si in final ,o contrapropunere la propunerea de taxare pentru participarea la CN US. Daca ni se cer bani pentru a lucra in Campionat US,atunci sa ni se dea bani ca sa dam puncte la IARU YO HQ. Hi !!

  • Postat de kiss vasile - YO5ODU la 2006-03-20 15:53:23 (ora Romaniei)
  • Salut pe toti Hami.Pe vremea cand aveam un U.S.P.modificat cu oscilator BIT.cu ajutorul lui YO5UW.,ma gandeam cand voi participa si eu la un concurs "ADEVARAT".A venit vremea.Am lucrat,si lucrez si azi numai in QRP.(maximum 60 W)in fonie,si
    spre mirarea tuturori cu 30 W in CW (cu R-104).
    Daca as avea 1% sansa as participa si eu,dar dupa cum se vede nu am. Succes tuturorii .
    73` Vasile

  • Postat de Vasile,YO5FMT - YO5FMT (yo5fmt) la 2006-03-20 18:51:51 (ora Romaniei)
  • Parca a dat strechea in toti...mai inainte Pit...acum Adrian...Mai fratilor nu mai stiti ce sa faceti ca sa dispara radioamatorii de tot???Regulamente cat mai ingraditoare si exclusiviste,participari cu inscrieri si chiar cu BANI !!!! Sau chiar se apropie niscai alegeri si aveti nevoie de reclama?? Sau credeti ca daca aveti cifra 3 in indicativ trebuie neaparat sa veniti cu fel de fel de idei nastrusnice pe care sa ni-le impuneti ??? Necinstea din mintea unora nu va disparea oricum si oricat de restrictive veti face regulamentele se vor gasi indivizi care sa le ocoleasca!!! Acesti indivizi sunt intre noi...dar unii care stiu precis de matrapazlacurile facute de acestia tac ,complacandu-se in ideea gresita "sa nu supar pe cineva",in loc sa-i traga de maneca si daca atentionarea nu ajunge sa-i popularizeze prin toate mijloacele!!!Poate asa vor vedea si infractorii ca suntem cu ochii pe ei si vor da inapoi...Cred ca opinia publica are forta mult mai mare decat orice prevederi excusiviste de prin regulamente. Adrian nu te supara ,dar erai ultimul om de la care ma asteptam la asemenea propuneri!Sa auzim de bine,73,Vasile

  • Postat de Nelu - YO2LEA la 2006-03-20 21:47:46 (ora Romaniei)
  • Unde in lume sau la ce concurs ati vazut asemenea regulament aberant???Subscriu la cele spuse de Vasile YO5FMT,
    73`s Nelu

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2006-03-21 00:49:53 (ora Romaniei)
  • Adrian,
    Da-mi voie sa nu fiu de acord cu propunerile tale. Apreciez pozitiv doar intentia, dar nu si
    materializarea.
    In loc sa simplifici si sa modernizezi regulamentul de baza, doar critici (indreptatit) modul de operare din asa numitele etape de calificare, dar le lasi asa cum sunt.
    In schimb mai adaugi inca o etapa finala (oare avem toti atatea zile de luni libere, ca sa nu mai vorbesc ca la fel se va proceda si la Campionatul de Telefonie, in Octombrie ??). In plus, participarea pe baza de taxa de inscriere este foarte nepopulara (ai vazut reactiile de mai sus), apoi regulamentul cu etapa de o ora si repetarea legaturii dupa 5 minute este destul de ambiguu. Dupa primele 5-10 minute pot avea 15-25 legaturi in log. Orice statie noua auzita (sau care ma cheama) tebuie evaluata repede, trebuie sa verific daca a fost lucrata si la ce ora, eventual trebuie sa-i transmit sa mai astepte 2 minute. Oare asa voi proba calitatile de bun operator??!! Mai repede incurajez ideea a 4
    etape scurte cu durata de 15 minute fiecare. Poate energizam putin operatorii CW, care au lucrat la 10 WPM in campionat.
    Dar revin la ideea de baza. Trebuie reformat
    regulamentul concursului principal. Au fost cateva propuneri de a interzice legaturile cu propriul judet (de fapt mai corect ar fi sa se interzica legaturile cu membrii propriei asociatii sau club sportiv, indiferent din ce judet sunt), sau chiar renuntarea la
    multiplicatoare (imi amintesc ca erai in favoarea
    acestei din urma masuri). Aceasta masura functioneaza bine doar daca in campionat este participare masiva, sau daca etapele se vor scurta (sa zicem 4 etape de 30 minute fiecare).
    Apoi actualele categorii de participare nu mai sunt in pas cu noile clase de putere din noul regulament de radiocomunicatii. Este atras un radioamator de clasa a III-a (cu mai mult de 5 ani de la autorizare - 100 W output) sau unul de clasa a II-a (200 W output) sa participe la aceeasi categorie cu cei de clasa I (1000 W output) ? Cred ca nu.
    Este oare justificata existenta categoriei Junior
    (clasa a III-a cu mai putin de 5 ani de la autorizare)? Participarea la aceasta categorie este destul de anemica (cel putin in telegrafie), in general clasamentul final fiind "umflat" cu 7-8 statii cu participare simbolica, doar pentru a se putea acorda titlul. Cati contestmani adevarati a produs aceasta
    categorie? Cu exceptia lui YO9GJY, YO7HHI, YO9HJY si altor 2-3 indicative, ceilalti participanti apar numai la Campionatele Republicane? Oare asta s-a urmarit cu
    introducerea acestei categorii ? Daca urmarim
    scorurile primului clasat la categoria Junior din anii trecuti, vom avea surpriza sa constatam ca oricum s-ar fi clasat pe podium la o categorie din care ar fi facut parte doar statii de clasa a II-a si a III-a (cu mai mult de 5 ani de la autorizare).
    Eu propun ca la individual, sa existe o categorie a statiilor cu autorizatie de clasa I (1000 W), dar care sa includa si alte statii, care in mod voit se vor inscrie la aceasta categorie (din motive de putere) si o a doua categorie care sa cuprinda statiile de 100 -
    200 W (clasa a II-a si a III-a). Nu este o repartizare perfecta, dar este mai aproape de realitate.
    Poate ca o singura etapa de Campionat pentru fiecare mod de lucru ar fi suficienta si ar atrage mai multi participanti, prin concentrarea eforturilor intr-o singura zi de luni.
    As fi vrut sa vorbesc si de atragerea de participanti prin premii oferite de diversi sponsori, dar stiu ca deja ti-ai exprimat opinia impotriva premierii aleatorii, prin tragere la sorti. Eu inca cred ca este o metoda decenta, perfect sportiva (s-a folosesit si la unele concursuri internationale - vezi WAE 2004). Pe de alta parte nu am auzit ca cineva din cei clasati pe locurile 1-3 si premiati cu bani de Asociatiile din care fac parte, sa fi refuzat acei bani, multumindu-se doar cu medalia si
    diploma.
    Nu ai misiune usoara.. Si pe viitor iti stau la
    dispozitie cu placere.
    Alex - YO9HP

  • Postat de Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2006-03-21 08:02:46 (ora Romaniei)
  • Foarte bine punctat Alex!De acord intru totul cu ce ai scris! Atat de nastrusnice mi se par propunerile lui Adrian incat nu ma-r mira sa aflam ca de fapt nu e Adrian 3apj ci o clona netrebnica care a vrut sa involbureze bine din nou apele in YO...avand ca exemplu metoda Pit.
    73 si sa auzim de mai bine!Vasile

  • Postat de Adrian Sinitaru - YO3APJ (yo3apj) la 2006-03-21 10:11:51 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi,
    Prin propunerea mea de a modifica criteriile de acordare a titlurilor de CN US am dorit sa redeschid discutii in jurul acestui subiect si sa semnalez anumite aspecte sesizate in ultima editie a Campionatului National.

    Sigur ca propunerea, privind organizarea unei etape suplimentare, cu taxa de participare, regulament de desfasurare, inspirat din concursul QRP Tomis, este greu realizabila dar, nu imposibila. Cu ajutorul Dvs. s-ar putea ajunge la o solutie aplicabila.

    Propunerea mea, a vrut sa aduca ceva nou, dupa ce in discutii anterioare, propuneri ca infintarea categoriei "Expert", desfiintarea multiplicatoarele sau macar, a multiplicatorului acordat de judetul propriu, nu au avut succes.

    Un lucru este clar totusi, Campionatele Nationale de US, sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie. Cand fac aceasta afirmatie, ma gandesc la urmatoarele aspecte:

    - Participarea este mai redusa decat in multe dintre concursurile "fara miza".
    - Calitatea traficului unor participanti este sub pretentiile unui astfel de concurs.
    - Competitorii nu beneficiaza de sanse egale, sub aspectul propagarii si a interferentelor produse de statiile din tarile vecine.
    - Lipsa oricarui control asupra participantilor.

    De aici mi-a venit ideea "filtrarii" participantilor si m-am gandit ca o competitie intre cei mai buni 10, ar oferi un "spectacol" celorlalti radioamatori si va starni ambitii. In plus m-am gandit ca o etapa finala, ar descuraja pe cei care incearca tot felul de metode de fraudare.

    Daca s-ar admite introducerea unui "turnir" final, regulamentul etapelor de calificare ar putea fi "ajustate", la sugestia Dvs. Poate nu ar mai fi necesare 2 etape, impartite in 4 subetape, poate s-ar reduce durata acestora. Cred ca s-ar gasi solutii viabile.

    Sigur, poate ar fi mai simplu sa modificam regulamentul actual de desfasurare a Campionatelor Nationale de US, astfel incat sa imbunatatim anumite aspecte. Eu asi opta pentru un concurs in genul celui actual dar, fara multiplicatoare iar, numarul de control sa fie format din 6 cifre, dintre care 3 sa reprezinte numarul serial al legaturii iar, celelate 3 sa se schimbe sub forma de stafeta. Totusi, orice regulament am inventa, nu vom putea stopa participarea operatorilor "nepregatiti".

    Prin "nepregatiti" asi considera toti acei operatori care intra in concursuri, fara o pregatire minima, atat individuala, cat si tehnica. Cred ca ati constatat, ca si la ultimul CN au existat statii care se chinuiau a transmite corect numarul de control. Cum ar trebui sa-i denumesc pe acestia sau pe cei care incep concursul cu numere de genul 001 sau 123 ? Ce sa mai zic despre cei care chiama pe o frecventa si asculta pe alta. Inglobez in categoria "nepregatiti" operatorii care nu tin o evidenta a QSO-urilor, operatorii ale caror statii nu au semnale corecte sau nu au antene adecvate.
    La acestia se adauga si statiile care intra in concurs pentru a efectua cateva QSO-uri, sub diferite motivatii, cum ar fi:

    - trafic dezinteresat, de placere
    - trafic preferential
    - exercitiu de antrenament in conditii de concurs
    - testarea propriilor conditii de emisie
    - sabotaj

    Ati zambit cand ati citit "sabotaj" ? Poate nu o sa va vina sa credeti dar, exista si "sabotori". Printre acestia s-ar putea considera cei care "saboteaza" cu un scop sau altul. In categoria "sabotori" se incadreaza cei care produc QRM intentionat pe frecventele unor "anume" corespondenti sau intra in concurs utilizand indicative ale participantilor reali, cu scopul de a crea confuzie. Tot in randul "sabotorilor" s-ar incadra cei care nu trimit log.

    Pentru ca am adus discutia despre loguri. Trebuie sa semnalizez faptul in conditiile, in care se trimit numai loguri electronice, este foarte greu de verificat autenticitatea acestora. In plus, nu sunt convins ca prin verificarea computerizata, se face si verificarea daca numerele de control s-au transmis regulamentar, conform sistemului stafeta.

    Astept reactia Dvs. si asi prefera sa fie autentificata.

    73! Adrian Sinitaru YO3APJ

  • Postat de Adrian Sinitaru - YO3APJ (yo3apj) la 2006-03-21 16:21:27 (ora Romaniei)
  • Referitor la YODX Club va rog sa ma contactati pe adresa mea de e-mail. Celui care a pus intrebarea cu privire la confirmarile prin eQSL si LoTW, ii raspund afirmativ. Confirmarile prin eQSL si LoTW sunt recunoscute pentru YO DX Club.

  • Postat de paul - YO5ODH la 2006-03-21 23:55:15 (ora Romaniei)
  • Pai mare parte din necazuri provin de la miza jocului! la orice regulament de concurs international arunci o privire incepe cu scopul concursului.De regula scopul este de a face cat mai multe legaturi posibile cu o anumita zona,tara,insule....etc in functie de organizator.De regula cel mai bun sau locul I primeste premiul,medalia sau cupa sau titlul.Chiar m-am uitat in regulament si nu apare nicaieri nici un scop al concursului.doar ca primul clasat este campion national. Deci se pare ca este singura miza a concursului.In aceste conditii e normal sa nu participe cei care considera ca nu au sanse la titlu.Scopul concursului ar trebui sa fie contactul cu un numar cat mai mare de radioamatori yo din toate zonele tarii si imbunatatirea modului de lucru sau de ce nu pregatirea pentru alte concursuri....ma rog se pot gasi o gramada de scopuri.Urmare a acestor scopuri cel care va fi cel mai bun primeste ca un bonus titlul de campion si nu titlul in sine sa fie toata miza concursului.Apoi domnilor eu cred ca la orice concurs are dreptul sa participe oricine se crede in stare.Un incepator(sau nepregatit) va incurca mai multi concurenti nu numai unul...mai multi incepatori vor uniformiza concursul...Si nu inteleg o treaba"ce tot i dati cu conditiile si cu uniformizarile si propagarile?? da cine poate sa aigure pe un spectru radio o egalitate perfecta la un moment dat? da la ce concursuri se pune astfel prooblema? Da sa aiba 1kw si 2 si 5. prooblema nu e ca unul are 1kw si unu 5w.Prooblema e ca ala care are 1kw zice ca are 5w.majoritatea radioamatorilor yo au un transceiverul deci 100w cei care au final au cat or avea dar ar concura de pe aceleasi pozitii daca s-ar incadra corect.daca se merge pe juniori si seniori sigur ca nu mai ai cum sa diferentiezi puterile.Cine are final il foloseste ! si e normal sa il foloseasca/ treaba e ca intra in acelasi clasament cu mine care nu am.
    Impartiti concursul pe categorii de putere.
    Daca vreti un concurs in conditii perfect egale pentru toti si numai cu concurenti pregatiti faceti o selectie anterioara a concurentilor si toti intr-o sala cu calculatoare cu proograme de simulare.acolo propagarea e la fel.O sa scoateti dintre ei pe cel mmai bun operator .Dar atentie! el va fi cel mai bun operator natioal nu campionul national de unde scurte.Cred ca m-am facut bine inteles referitor la incercarea de egalizare a conditiilor de lucru da nu pot sa nu ma abtin cum vad eu traeaba asta: te chinui si aduni un ban de transceiver de mai sfadesti cu vecinii pentru antene cine are mai pune si un final pe langa si dupa toata stradania asta cand vine CN sa primesti in posta un frumos A412 (sigilat)si o antena verticala de montat pe balcon ...echipamentul pentru campionatul national si ciocanitoare....ca doamne feri s-ar putea sa ai o cheie mai buna decat altul....si e in dezavantaj.Conditii egale nu se pot face dar se poate face regulament si propaganda pentru participare masiva.
    Cand or fi 300 de paricipanti si fara ora 1 si ora a-doua... si categorii de putere qrp-low-high or sa dispara si sabotorii ca nu or sa mai aibe timp de sabotat.

  • Postat de marius rada yo7hhi - YO7HHI la 2006-03-22 00:33:38 (ora Romaniei)
  • poate gresesc ,dar nu pot ramine indiferent...De trei ore stau in fata monitorului si recitesc cu atentie toate cele scrise aici(eu azi am venit in tara). si eu m-am intrebat de multe ori cum de pot lucra o statie qrp asa usor iar altele abia abia,cum poate sa te cheme cineva in timp ce schimbi controale cu alta statie si nu ca te cheama ,(SIC)chiar insista dar astea sunt...conditiile de concurs! Recunosc ca si eu mai gresesc un semn doua dar fac eforturi sa nu rapesc timp corespondentului,nu toti suntem BUNI. Aici discutam despre regulament,!?-OK, as spune,indiferent ce regulament se va face ,VA FI FRAUDAT,si spun asta din experienta de viata-de ce este un avocat bun?dar un contabil?-pt.ca stie legile foarte bine si gaseste portite...un partaj ...un impozit,samd.Eu unul consider ca sunt putine concursuri(jobul meu nu este pe linga casa-prind putine zile de luni,iar cind sunt acasa nu este concurs-hotel india!)poate ar fi bine ca aceste concursuri sa se coteze ca etape si punctaj pt. o aventuala clasare-calificare in finala mare,dar cum facem cu telegrafisti?in cite cluburi,locuri din tara se mai fac cursuri ?va-ti intrebat/sunt sigur ca da...masuri...alta data,citi dintre PROFESORI au luat cite un junior la cite un concurs mare pe linga ei?...asa sa vada si profanul ce?, si cum ? (Eu unul sunt un norocos,si le multumesc tuturor care au timp sa VORBESCA cu mine,yo3apj,yo3jw,yo9hp,yo9hg,yo7fo,yo7up,yo7aqf,yo7hhe,si multi alti),antene? f.mult de discutat...Nu vreau sa dau cu piatra dar avea dreptate Vali (yo2ldc)-ceva cu adevarata masura a "greilor" ar fi valoarea discipolilor(sri,Vali pt interpretarea personala);deci schimbam regulamentul,... se vor inmulti statiile participante ?NU. se va inbunatati maniera de operare? NU. De ce combatem aici? Pt ca suntem pasionati.-Atentie mare daca vrem sa mai avem cu cine schimba o vorba doua in 80 de metri in zece cinsprezece ani(sa nu mai zic de cw). in incheiere va pot spune sigur ca orice reguli ar fi va voi cere un control(r s t eventual)cu placere, sa auzim (citim mai nou-HI)de bine,73 de yo7hotelHI. P.S-sper sa nu fiu singurul"junior" cu opinii pe aici

  • Postat de Adrian Sinitaru - YO3APJ (yo3apj) la 2006-03-22 11:22:53 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi,
    Am citit cu mult interes comentariile Dvs. si va multumesc.
    Se pare ca ideea acordari titlurilor de CN prin organizarea unui "turnir" final, pentru cei mai "buni" 10 clasati, la fiecare categorie, in urma unui concurs de calificare, nu este agreata.

    In aceste conditii, regulamentul de desfasurare a CN RTG si RTF ar trebui modificat cu scopul de a mari volumul de trafic, prin comprimarea etapelor sau, marirea cantitatii informatiei de control.

    Personal eu asi propune desfiintarea multiplicatorilor, deoarece cu acestia se fac cele mai mari jonglerii si marirea volumului de trafic, prin transmiterea a 6 cifre de control, in loc de 3. Deasemeni, nu asi avea nimic impotriva reducerii duratei de timp a semi-etapelor de la o ora la o jumatate de ora.

    In privinta categoriilor de participare, atat timp cat organizatorul concursului va fi FRR si rezultatele se vor raporta la MTS, vor trebui pastrate categoriile juniori, seniori si echipe.
    Criteriile de stabilire a acestor categorii sunt discutabile. S-a mai discutat pe aceasta tema dar, fara rezultat.

    Eu am propus mai de mult, ca statiile de categoria a I-a sa fie considerate "seniori" iar, statiile de categoria a II-a si a III-a sa fie considerate juniori. Propunerea nu s-a luat in considerare.

    Astept in continuare comentariile si sugestiile Dvs. Va multumesc.

    73! Adrian YO3APJ

  • Postat de paul - YO5ODH la 2006-03-22 11:48:54 (ora Romaniei)
  • Fiind vorba de MTS si avand in vedere ca resultatele de la CN se traduc in puncte aduse cluburilor,bugete etc.Dar sa la box sant seniori si juniori pana ,musca, etc...si nu boxeaza un sportiv de 90kg cu unul de 60kg .Daca numai titlulatura asta o accepta cu juniori si seniori eu cred ca se poate gasi o impartire ca sa reflecte si puterile...junori mici si mari sau avansati sau ce denumire s-o mai gasi dar ei sa fie in final impartiti pe puteri.Apoi i-om numi juniori si seniori daca asa vrea MTS. Degeaba am 6 ani de clasa a 3-a daca nu am participat la nici un concurs. Si daca vreau sa particip (ca toate au un inceput ,nu?) ma trezesc aruncat intru-un clasament cu 'greii' care participa an de an si au competitia in sange.Una e sa te regasesti al 10-lea intrun clasament de incepatori sau puteri low si stii ca esti mai bun decat ceilalti 30 de dupa tine si alta e sa te regasesti ultimul intr-un clasament de 'big guns' care sant aproape aceeiasi in fiecare an.In asemenea conditii dupa cum zicea colegul yo5odu mai bine nu participi ....si ca el probabil gandesc mai multi.

  • Postat de Daroczi Carol - YO2GL la 2006-03-23 09:49:11 (ora Romaniei)
  • Buna ziua tuturor.Sunt acceptate si idei "traznite" intr-o dezbatere atat de serioasa?
    Pentru evitarea tentatiilor de frauda din linia de virf(primi zece clasati),campionul sa fie ales prin tragare la sorti.Sic!(scuze!).Locul doi din primi 20.....locul trei........?!
    Acum in mod serios;Toti cei care candideaza la titlul de CN sa participe la un concurs de 1/2h gen CT.De acasa.Cu calculatoarele conectate in retea.Cred ca toti candidatii la titlu CN ,au aceasta posibilitate.
    Dar ce facem cu SSB-sti?Poate exista si in fone astfel de program(cu bruiaj si viteza variabila?)
    Am avut intentia sa schimb putin graviatea desbaterilor.Sper ca nu am suparat pe nimeni.Am convingerea ca se va "naste"un regulament bun,fara doua etape si fara multiplicator.De ce nu pe puncte(STABILITE DUPA DISTANTA -KM- ca in uus?!Inca ceva : sa nu se mai
    practice"stafeta"atunci cand nr.de control reprezinta virsta ,ani de la autorizare ...etc.Eu doresc sa-mi cunosc prieteni de trafic si prin "stafeta "se pierde aceasta posibilitate.
    Sanatate,putere de munca si.....cit mai multi participanti in concorsuri.73's yo2gl/ Carol.

  • Postat de Marinel - la 2006-03-23 09:49:24 (ora Romaniei)
  • Jos palaria pentru cei care, asa cum spunea Yo7HHI, urmaresc ca prin sfat si exemplu sa creasca experienta juniorilor pentru a deveni...mai buni. Sunt un amarat de radioamator din tara asta, am participat si eu la cateva concursuri si campionate, o mare perioada, competitiile imi intrasera in sange - pasiune mostenita de la Lix, Dan Voiculescu si echipa lor...apoi, am luat pe langa mine juniori care din lipsa de aparatura...dar dorinta de lucru - lucrau de la statia proprie sau club...si, multi dintre ei, cand primeam clasamentele, ma intrebau: acesta de pe locul I cine este? si ce statie are? ce putere are...? etc...pai...noi nu ne putem bate cu ei...lucrau in Cupa Elevului, la categoria Statii de club, dar cum sa te bati cu YO3KPA care are ...belsug de putere tu care ai un amarat de home made sau...100 w? Nu mi se pare corect. Aceasta este o cauza pentru care multi nu participa in competitii.
    Nu sunt de acord nici eu cu taxele de participare...Ca sa ceri ceva de la cineva, chiar si performanta, trebuie ca mai intai sa oferi. Ori, din pacate la noi... nu mai exista asa ceva...eram elev in Bucuresti, pasionat pana peste cap de acest frumos hoby si chiuleam de la scoala pentrua ajunge pe Dr Staicovici la radioclub pentru a mai...fura cate ceva din experienta greilor de atunci, dar stiu ca daca aveai nevoie de o piesa, era acolo o magazie si cineva care te ajuta cu ce aveai nevoie la preturi modice. Era interes pentru cluburi, Dan Voiculescu a venit de nenumarate ori la liceul nostru a stat de vorba cu directorul, a aramjat toate actele si dotarea...asa slaba cum era la vremea aia cu un amarat de USP si un R...nu mai stiu de care, dar eram fericiti ca aveam un loc unde puteam, noi cei vreo 10 elevi sa ne intalnim sa facem receptii si apoi chiar emisie...Acum...? dezinteres total...cel putin asa se pare...dar pretentii da...Cati se mai intreaba asa cum spunea cineva aici, ce-am putea face pentru atragerea copiilor si tinerilor la radioamatorism, cu ce sa-i stimulam? ne-am imbolnavit de la mai marii nostri pe care-i vedem mereu certandu-se si mancandu-se intre ei...In mai toate cluburile sunt fel de fel de bisericute... si ne asteptam la..performanta? Hai fratilor sa facem ceva...pentru a putea cere...si avea pretentii...Subscriu la cele spuse de juniorul nostru YO7HHI, orice regulament se poate frauda si exista sabotaj. Priviti la orice competitie...indiferent de ramura si veti vedea aceasta...Trebuie sa lucram la mentalitatea noastra, sa incepem sa gandim altfel, sa manifestam ham spirit-ul nostru caracteristic alta data...ce ziceti?


  • Postat de Colicue Adrian - YO2BV la 2006-03-23 19:06:18 (ora Romaniei)
  • Propunere de modificare a regulamentului campionatelor nationale.
    1- campionatul sa se desfasoare intr-o singura zi in doua etape de o ora, fiecare ora fiind compusa din cate doua semietape de 30 minute. In cadrul unei etape de o ora se poate lucra in cele doua etape, aceiasi statie.
    Motivatie : concursul are o durata prea mare de desfasurare si nu se poate face o departajare reala a participantilor in functie de abilitatile fiecaruia.
    2-Sa nu se poata lucra cu statiile din judetul propriu.
    Motivatie : se elimina posibilitatea lucrarii cu o serie de statii ,,fantoma’’ de catre unii privilegiati.
    3-categorii de participare
    A-statii de club(echipe)
    B-statii de categoria I
    C-statii de categoria II si III
    Motivatie : statiile de club si cele de categoria I pot utiliza regulamentar 1KW. Statiile de categoria II pot folosi 200W si cele de cat. III 100W. Diferenta dintre puterile utilizate de catre statiile de cat.I si cele de cat.II este de 1/5 pe cand intre cele de catII si III este de ½
    4-Sa nu existe multiplicator
    Am considerat ca este dreptul meu de a avea o opinie in acest domeniu luind in considerare experienta de peste 25 de ani de participare in competitiile interne si peste 47 de ani de activitate ca radioamator.

  • Postat de Sorin - YO6GCW la 2006-03-25 00:00:47 (ora Romaniei)
  • Pentru cei care vor sa participe in concursuri CW oricand vor, in conditii corecte, fara fraude, va propun acest program: http://www.dxatlas.com/MorseRunner/
    Iar cei ce aspira la Titlul de Campion as vrea sa-i vad la http://www.dxatlas.com/MorseRunner/MrScore.asp
    73

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2006-03-25 16:38:36 (ora Romaniei)
  • Subiectul este foarte interesant, mult discutat in toate timpurile !
    Totusi,notiunile de CAMPION NATIONAL DE UNDE SCURTE si CEL MAI BUN OPERATOR RADIO, sunt cam diferite. Primul ar trebui desfiintat, iar pentru al doilea ar trebui instituit un alt gen de concurs radio ! Salut pe toata lumea. Voi reveni !

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2006-03-27 01:51:41 (ora Romaniei)
  • SENIORI, JUNIORI, categoriile acestea le facem pentru amaratii aceia de bani pe care ni-i da MTS-ul. Am noroc ca am aut. cl. 1-a, si in campionat bag finalul. Dar m-am gandit cu tristete mereu la cei care-si calcau pe constiinta si avand a 2-a bagau si ei finalul ca sa egaleze sansele! Dar FRR doar nu le zicea pe fata ca au voie sa o faca. Ba chiar si acelora care aveau a 3-a dar erau mai vechi de 5 ani...
    O multime de statii sunt mereu prezente cu puteri mici. Adevarati operatori de elita. Cinste lor !
    In concursul din 80 metri nu va fi niciodata egalitate de sanse. Chiar daca vor sta trei arbitri langa fiecare participant. Pentru ca antenele fiecaruia au parametri diferiti, lobi diferiti. Antenele celor de pe granite radiaza cel putin jumatate din energie pe Marea Neagra sau in tari sraine! Pt. ca zgomotul la receptie e diferit de la amplasament la amplasament fara ca operatorul sa aiba vreo vina. Pt. ca propagerea e diferita si foarte variabila (am vazut variatii de 40 db la QTC!). Factorul uman va interveni mereu si va strica egalitatea sanselor. Poti sa-i faci ceva celui care e singur intr-un judet si lucreaza numai cu cine vrea el ? Va face asta si cand nu vor mai fi judetele ca multi. dar efectul va fi mai mic. Deci ce e de facut ? Sustin toate comentariile facute pana acum. Teama cea mare care razbate si de la ceilalti este ca restrictiile pot micsora si mai mult numarul participantilor. Un numar mare de participanti e benefic pentru desemnarea celui mai operativ. Dar cum il aducem pe cel care are cl. 1-a si nu are final, sa intre in concurs alaturi de cei dotati?
    Am sustinut si eu candva acordarea acelor premii prin tragere la sorti. S-au acordat in unele concursuri. Dar alta dandana! Au inceput discutiile ca se fraudeaza si astea!
    De ce sa se cheme CAMPION INTERNATIONAL AL ROMANIEI castigatorul la YODX HF, cand clasamentul e facut doar pentru statii YO ?
    Oare sa se acorde titlul de CAMPION NATIONAL DE UNDE SCURTE intr-un concurs international ? Clasamentul statiilor YO ? Poate chiar cu arbitrajul facut de organizatorul strain ? La ECHIPE va fi pe bune si va fi si un antrenament bun ptr. IARU. Dar la individual vor iesi discutii ca nu a fost singur, ca a fost ajutat ! etc, etc... Discutiile pornesc de la cei care deobicei nu participa. Isi motiveaza astfel absenta.
    Pentru desemnarea CELUI MAI BUN OPERATOR RADIO este perfect valabil organizarea unui concurs gen QRP Tomis. Dar in sala ! Cu statii cum a propus Pit. Cu computer pe masa. Cine vrea pe hartie lucreaza pe hartie si e ajutat apoi ca in 1/2 ora sa faca logul electronic. Dar atentie : si in sala pot fi refexii care sa faca anumite locuri avantajate sau dezavantajate ! Na beleaua ! Nu mai terminam niciodata !
    In concluzie va fac un apel : VENITI FRATILOR IN CONCURSURILE NOASTRE INTERNE ! LASATI TITLURILE PE CARE EVENTUAL LE PUTETI OBTINE ! VA INTALNITI CU PRIETENI, VA AMINTITI DE LOCURI PE UNDE ATI HALADUIT IN CONCEDII, MUNTI INALTI, VAI INVERZITE, APE REPEZI... si sa vedeti cum creste adrenalina si va va face sa va uitati in calendarul sportiv sa vedeti care e urmatorul concurs !... Va imbratisez cu drag (vorba lui nea LULU !)

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2006-03-27 09:30:59 (ora Romaniei)
  • Adrian, am un mare respect pentru tine, asa ca ia-o ca pe o gluma, in tonul lui 2GL: Ar fi foarte bine sa se organizeze o etapa suplimentara a primilor zece. Dar acestia sa mearga in amplasamentele ultimilor zece ! Fara dreptul de a schimba ceva la statia respectiva ! Oare ce-ar iesi ? 73s !

  • Postat de Adrian Sinitaru - YO3APJ (yo3apj) la 2006-03-27 10:16:11 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi,
    Am gustat "spiritul de gluma" cu care a fost abordat acest subiect, de catre unii dintre colegii nostri. Totusi problema este foarte serioasa.

    Acum dupa ce a expirat termenul de trimitere al logurilor la CN US RTG 2006, ar fi foarte interesant de cunoscut lista tuturor statiilor care s-au regasit in logurile participantilor.
    Sunt convins ca multi dintre Dvs. veti ramane surprinsi de numarul mare al statiilor "participante" in concurs si al "multiplicatoarelor".

    Clasamentul real se va modela in functie de logurile "fabricate" si am senzatia ca anul acesta s-a depasit orice masura.

    Propunerea mea privind stabilirea CN US pe baza unui turnir final a generat discutii pe marginea regulamentului de desfasurare a CN US RTF si RTG si mi-a atras chiar dispretul unor radioamatori care s-au pronuntat in acest sens, prin comentarii acide pe aceasta pagina. Discutiile se poarta insa intre mult prea putine persoane. Se pare ca nu exista prea mare interes pentru acest subiect, asa ca nu o sa mai continui pe aceasta tema si o sa-i cer lui Ciprian, sa retraga materialul de pe WEB.

    Eu nu urmaresc interese personale prin incercarea de a imbunatati calitatea competitiei.
    Particip in CN din anii saizeci si..... am si uitat de cand. Regulamentele s-au schimbat de multe ori, la fel si data desfasurarii. M-am simtit frustat cand am simtit ca am fost furat dar, nu am renuntat. Indiferent ce s-a intamplat de-alungul timpului, eu am participat si o voi face in continuare, pana cand ma vor mai tine puterile. Am spiritul de competitie in sange.

    Regulamentele se pot schimba. Ceea ce nu se poate schimba este calitatea oamenilor.
    Aici este problema.

    Cred ca nici un regulament nu va reusi sa intruneasca aprobarea unanima. Cele mai multe discutii s-au purtat in jurul desfiintarii multiplicatorilor. Personal am sustinut desfiintarea multiplicatorilor pentru ca in jurul lor se fac toate "jongleriile". Multiplicatorul acordat de judetul propriu este prima portita spre "frauda".

    Sunt de acord cu opinia lui Pit, ca multiplicatoarele fac "sarea si piperul" unui concurs dar, acest lucru este valabil numai intr-un concurs idilic, adica intr-un concurs in care toti participantii au ca scop castigarea titlului de campion.

    Problema majora a CN US sunt categoriile de participare. Radioamatorii incepatori se simt frustati ca trebuie sa participe alaturi de cei consacrati. Este drept ca ucenicia ar trebui facuta in competitii de mai mica importanta dar, exista handicapul puterii. Radioamatori din clasa a III-a participa la aceeiasi categorie cu cei de clasa a II si chiar a I-a.

    Aici trebuie facut ceva. Daca trebuie sa respectam categoriile recunoscute de ANS poate s-ar putea crea categorii ca de exemplu juniori mici, juniori mari, seniori si echipe. Cred ca este posibil.

    73! Adrian YO3APJ

  • Postat de Adrian Sinitaru - YO3APJ (yo3apj) la 2006-03-27 13:08:20 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi,
    CONCLUZII FINALE.
    Pe baza comentariilor Dvs., privind propunerea mea de a schimba criteriile de acordare a titlurilor de Campion National US, a reiesit ca nu ar trebui initiata o etapa suplimentara, dar, va trebui modificat actualul regulament de desfasurare a CN US RTG si RTF, concomitent cu revizuirea categoriilor de participare. Sincer sa va spun, aici am si dorit sa ajung.
    Am retinut propunerile facute de Alex (YO9HP), Ovidiu (YO2DFA), Adrian (YO2BV) si le multumesc pentru seriozitatea cu care au abordat subiectul. Toate propunerile dansilor, mi se par foarte corecte si le sustin. Trebuie sa va spun ca eu am mai incercat sa abordez in C.A. subiectul desfiintarii multiplicatorilor in C.N. U.S. dar, fara succes. Acum, cel putin stiu pe cine sa ma bazez.
    Comentariile lui YO4SI, YO5DAR, YO5ODU, YO5ODH, YO7HHI contin idei constructive si va trebui sa tinem seama de ele la elaborarea unui nou regulament.

    In calitatea mea de membru al C.A. a F.R.R. si responsabil cu activitatea de US, ma angajez sa initiez un nou proiect de regulament, pe care il voi supune discutiilor Dvs. inainte de a fi inaintat pentru aprobare in C.A.

    Propun urmatoarea schita de regulament: Campionatele de RTG si RTF in US se vor desfasura in 4 etape a 30 minute, pe parcusul unei singure zile. Nu vor exista multiplicatoare. Se vor schimba numere de control formate din 6 cifre (3 vor reprezenta numarul serial al legaturii, iar celelalte 3 se vor transmite in sistem stafeta). Se va crea o noua categorie de participare pentru "avansati". Criteriul de stabilire a celor care vor trebui incadrati in aceasta categorie va mai trebui dezbatut.
    Acest regulament nu stiu daca va mari numarul participantilor dar, cu siguranta va ridica stacheta calitatii competitiei si va genera un clasament care, va reliefa valorile reale ale operatorilor. Inainte de punerea in aplicare a noului regulament care, va intruni sufragiile Dvs. si se va aproba in C.A., va trebui sa organizam o competitie pilot, pentru a testa interesul masei largi a radioamatorilor YO.
    73! Adrian YO3APJ




  • Postat de Daroczi Carol - YO2GL la 2006-03-27 21:06:04 (ora Romaniei)
  • Dr.Adrian,
    Insist ca in loc de multe etepe,mai bine ar fi transmitere de qtc-uri(lucru ce a mai fost folosit in trecut).Stabilirea scorului in functie de distanta(qth locator) ca in UUS., deasemenea ar fi original si de real folos(parerea mea!)
    Sanatete si sper sa se finalizeze aceasta desbatere spre folosul tuturor participantilor in competitii. 73 ! Carol/yo2gl

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2006-03-28 00:31:01 (ora Romaniei)
  • Carol, draga ! NU, NU, NU ! In UUS abia trec din Ctza dealurile dobrogene. Titlul de campion va veni mereu la Timisoara, Oradea, Baia Mare, Constanta si Mangalia ! Iar cu QTC-urile se pot face aranjamente. Tocamai impotriva acestor aranjamente a pornit lupta 3APJ. ADRIAN, cu noul regulament (in proiect) va creste si mai mult importanta tariei semnalului deci a PUTERII. Concurentii sa accepte un eventual control al acesteia (deci bani pentru arbitraj!...). Cred ca ai dreptate, nu vor mai participa unii, dar vor intra altii, care acum stau la distanta. 73s

  • Postat de marius - YO7HHI la 2006-03-28 03:04:14 (ora Romaniei)
  • in ce loc pe aceasta planeta in concursurile de'unde scurte 'se face punctajul in functie de km,cum calculam?pe long sau shorth P.,sa fim seriosi.cu o sigura zi de concurs si4 etp,ok si tot raminin discutie multiplicatori.fara ar fi ok,poate statiile care participa la categoria "SUPRA" ar putea sa acorde ceva in plus (la punctaj,ma refer-hi),si cred ca ar dispare si anumite suspiciuni. Cam asta deocamdata,astept cu interes ce va urma 73 de yo7hhi

  • Postat de Adrian Sinitaru - YO3APJ (yo3apj) la 2006-03-28 11:27:28 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi,
    Apreciez interesul cu care ati abordat acest subiect dar, cred ca ultimele propuneri, privind introducerea traficului de QTC-uri sau calcularea punctajului in functie de distanta, nu se pot aplica in CN US.
    Traficul de QTC-uri a fost contestat inca de pe vremea lui YO3JP. Inca de pe atunci, in trafic se transmiteau numai numerele QTC-ului, iar continutul acestora se completa prin telefon.
    Calcularea punctajului in functie de distanta, ar presupune transmiterea in trafic a QTH-locatoarelor, ceea ce ar complica mult lucrurile.
    Controlul puterilor va fi destul de greu de realizat daca concursul va avea o singura etapa, totusi nu este imposibil. In aceasta situatie va trebui facuta o lista de inscriere, inainte de concurs, a celor care opteaza la castigarea primelor 3-5 locuri, de la fiecare categorie. Propunerea ramane sa mai fie discutata.
    Astept in continuare sugestiile Dvs.
    73! Adrian

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2006-03-30 11:36:10 (ora Romaniei)
  • Dupa parerea mea, limitarea si eliminarea fraudei NU se poate face prin schimbarea regulamentului. Este necesara vointa organizatorului de a controla concursul si de a fi gata sa descalifice pe cei care se dovedeste ca au fraudat. Fara mila. In citiva ani va garantez ca nu va mai fi semnalata nici o frauda.

    Eu sint pentru:
    1. Clasificarea statiilor in functie de putere, asa cum se face in toate concursurile internationale. Au fost propuse mai sus citeva variante interesante
    2. Pastrarea multiplicatorilor
    3. Mutarea concursului intr-o zi nelucratoare, la o ora convenabila. Sa fim seriosi, propagarea nu joaca un rol chiar asa de important, tara nu e atit de mare, si in plus acesta nu e un concurs de semnal mic
    4. Incurajarea inregistrarii intregului concurs la fiecare participant si folosirea inregistrarii in cazurile de contestatii.
    5. Modificarea sistemului de arbitraj, in sensul anularii legaturii doar statiei care a gresit (vezi si pct. 4 mai sus)
    si nu in ultimul rind:
    6. Stimularea participarii prin orice mijloace

    Sint contra:

    1. Schimbarii structurii concursului (durate, etape etc.)
    2. Schimbarii naturii concursului (propuneri tip Cupa Tomis)
    3. Inregistrarii prealabile
    4. Taxelor de orice fel. Cred dimpotriva ca participarea ar trebui stimulata prin: insigne, fanioane, tricouri, conditionarea vinzarii de echipamente provenite de la MApN etc. de participarea in concurs.

    73 Mihai, YO3CTK

  • Postat de David Moldovan - YO5BTZ la 2006-04-17 08:57:20 (ora Romaniei)
  • Am citit cu intarziere articolul si toate comentariile. Se mai poarta discutii pe aceasta tema? Unde? Pe ce forum?
    In ideea ca nu se continua discutiile pe un forum, eu propun aici ca aceste campionate sa se desfasoare dupa regulamentele existente cu o modificare minima pe care am mai propus-o in urma cu vreo zece ani cand traia Andy YO3AC: concursurile in banda de 80 de metri sa se desfasoare in zi de duminica la amiaza cand propagarea este slaba deoarece atunci ies in evidenta mai bine calitatile statiei si operatorului. In aceste conditii cei cu puteri mari nu pot face treaba buna daca nu au si receptia pusa la punct si consider ca durata concursului poate fi de o singura etapa de trei ore. Fraudele sa fie pedepsite si popularizate pentru ca in felul acesta sa crape obrazul de rusine radioamatorului care a comis frauda. In aceste conditii de propagare se poate intampla ca unul cu QRP si receptie buna sa faca mai multe puncte decat altul cu QRO si receptie proasta. Asta o spun deoarece multi radioamatori nu dau importanta acordarii si adaptarii cat mai bune a antenei pe frecventa de lucru si in felul acesta pierd cativa decibeli care nu conteaza in conditii de propagare excelenta dar conteaza in conditii de propagare slaba. Mai multe comentarii pe un eventual forum. 72 si 73 de la David.

  • Postat de katalyn - la 2007-01-31 13:56:48 (ora Romaniei)
  • vreau sa intru si eu intru campionat pe tara sa vad dak fac fata . eu sunt stelist. imi place la nebunie fotbalul dar si fifa 2007.

    adresa mea de mes: katalyn_51

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Propunere pentru acordarea titlurilor de Campion National pe Unde Scurte"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact