hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Corespondenta din Budapesta

Campionatul de telegrafie viteza "Puskás Tivadar"

László Hadnagy YO5AEX

In sectorul IX al capitalei ungare, la intersectia strazilor Gyali si Zombori, se gaseste Scoala Tehnica de Telecomunicatii care poarta numele lui Puskas Tivadar. Puskas este un nume comun, larg raspandit, pe care il poarta multe persoane din tara vecina. Sunt insa si personalitati cu acest nume.

Astfel, D-l Puskas Ferenc, numit Ocsi bacsi, celebrul footbalist al anilor 50, a fost component al echipei de aur a Ungariei. Astazi, stadionul "Nepstadion", construit in anul 1953, poarta numele celebrului jucator de fotbal.

Cunoscutul inventator Puskas Tivadar, nascut la Budapesta, a trait intre anii 1844 - 1893. Dupa studiile de la Viena, s-a ocupat de telegraful fara fir, l-a preocupat descoperirea lui A.G. Bell, telefonul si devine reprezentantul lui Edison in Europa. Firma Waring Brothers et Eckersly din Londra (1866), la care lucreaza, participa la construirea liniei de cale ferata Oradea - Cluj -Brasov. La Cluj isi cunoaste viitoarea sotie. Intre 1866 - 1867, impreuna cu Edison, construieste prima centrala telefonica si microfonul cu carbune.

Dupa 1884, Tivadar, coordoneaza construirea retelei de telefonie din Budapesta, instaleaza primele telefoane publice in oras, breveteaza si construieste prima retea functionala de stiri prin telefon.

In urma cu cateva zile, la Scoala Tehnica de Telecomunicatii s-a desfasurat Campionatul de telegrafie viteza "Puskas Tivadar", editia 2006, organizat de Filiala Budapesta a Federatiei Maghiare de Radioamatorism (MRASZ) in colaborare cu conducerea scolii si radioclubul HA5KHC al acesteia.

Dupa ce am primit acreditarea de a participa la competitie si programul de desfasurare a probelor pe categorii, m-am deplasat la sediul institutiei pentru a participa la eveniment.

La sosire, in sala de consiliu a profesorilor, transformata in comandament, m-a primit D-na Lendvai Klara, HA5BA, reprezentanta Filialei din Budapesta a Federatiei (MRASZ), specialista Comisiei de telegrafie viteza si conducatoarea editiei cu numarul XII a Campionatului din acest an.

In salile de clasa, puse la dispozitia organizatorilor, s-au amenajat atelierele si echipamentul de concurs, sala festiva a devenit locul de astepare pentru concurenti, in sala profesorala s-au instalat arbitrii si logistica.


HA5KZ - HA5BA - HA5BIK
D-na Lendvai Klara, HA5BA, in activitatea de zi cu zi coordoneaza activitatea de transport a unei companii cu capital german din capitala ungara, acum devenita directoare de concurs, ma introduce in atmosfera de concurs si fac cunostinta cu tehnicienii si organizatorii.

De la D-na Klara am aflat ca a invatat telegrafia in familie, apoi a continuat in cadru organizat, iar din 1997 participa la competitiile oficiale de telegrafie.

In 1974, HA5BA devine Campioana nationala a Ungariei, iar in anul 1997 la Sofia obtine medalia de aur, la Campionatul mondial de telegrafie viteza. Incepand cu anul 1994 se ocupa de organizarea campionatelor nationale de telegrafie viteza.

Nu am dorit sa deranjez desfasurarea probelor. Dar, am cautat printre concurenti pe cel mai tanar si varstnic participant.

Cea mai tanara concurenta a fost Fekete Viktoria, HG - 3024, eleva in clasa a V-a a Scolii generale Szilagyi Aron din Budapesta, a invatat telegrafia in clasa a II-a la scoala. In urma calcularii punctelor cumulate, cu 557 de puncte s-a clasat pe locul III la categoria copii - fete, fata de locul IV obtinut anul trecut.


Fekete Viktoria, 11 ani
HG-3024, mezina

Davidesz Andras, HA5ARX, veteran

Festivitatea de premiere

Veteranul concursului, Davidesz Andras HA5ARX, 70 ani, de la Radioclubul MOM din capitala, a cumulat 534,1 puncte obtinand locul II la categoria veterani. Intre timp ma duc sa vizitez scoala. Intr-un alt corp al cladirii, in sala de sport, multa zarva, se desfasoara un meci de baschet. Dupa ce zabovesc putin, urc la mansarda unde se gaseste radioclubul HA5KHC. Sunt 3 incaperi dotate cu mobilierul adecvat, cuptor cu microunde, frigider, telefon, calculatoare si mult echipament radio de fabrica. Oare nu este prea multa risipa? Stau de vorba cu Dl Toth Istvan HA5OJ, seful statiei de club, care imi povesteste ca acolo vin elevi ori fosti elevi ai scolii pentru diverse activitati. Istvan HA5OJ este un fost absolvent al scolii care acum este patron si tehnician in telecomunicatii la firma proprie Ma abtin si renunt sa mai pun intrebari.

Ma reintorc la telegrafie. In primul moment, am impresa ca am incurcat locul. Am nimerit la un picnic ori am revenit la locul de desfasurare a concursului?

Pe toata durata de desfasurare a competitiei D-na Paszto Lili HA5OEL a hranit participantii. A pregatit sendviciuri cu unt, sunca, cascaval si muraturi, s-au servit cafea, suc si apa minerala.

Asa sa tot participi la concurs!

Arbitrajul a fost asigurat de Gacsal Laszlo HA5HP, arbitru principal, Homolya Andras HA5KZ, Furedi Peter HA5LC, Bencsetler Lajos HA5BIK, Pregitzer Erno HA5ZD, Szilagyi Andras HA5NG si alti hami.

Dupa afisarea rezultatelor provizorii nu s-au depus contestatii, s-a validat clasamentul campionatului pe echipe si categorii, urmand festivitatea de premiere.

Premiile s-au inmanat castigatorilor de catre Dl. Bekei Ferenc, HA5KU, presedintele Filialei MRASZ, redactor sef al revistei Radiotechnika si Directorul general al Scolii Tehnice "Puskas Tivadar"

In clasamentul pe echipe, locul intai si titlul a fost adjudecat Radioclubului Siofok cu 4.526 puncte, locul secund Radioclubului Puskas Tivadar cu 3.779 puncte iar locul trei Radioclubului Szekszard cu 3.543 de puncte. Pe urmatoarele locuri s-au calificat Radioclubul Tricciana, Radioclubul MOM, Asociatia Sportiva Jaszszentlaszlo, Radioclubul Intercisa si Asociatia Sportiva Radio Cegled.

Felicitari sportivilor pentru rezultatele obtinute si organizatorilor pentru modul de desfasurare.

Pentru mine participarea la aceasta activitate a fost o experienta interesanta. Ceea ce ma pune pe ganduri este opinia exprimata de unii dintre organizatori si arbitri. Si anume, in ultimul timp se constata un interes tot mai scazut al tinerilor pentru insusirea si lucrul in telegrafie, participarea la competitiile de telegrafie viteza. Calculatorul, Internetul si GSM-ul atrag tinerii catre comunicatiile voice si interesul pentru radioamatorismul clasic este in scadere. Eu sper ca aceste opinii exprimate sa fie numai partial adevarate.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 27-2-2006

9283

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Daróczi Károly - YO2GL la 2006-02-28 13:11:58 (ora Romaniei)
  • Conditii bune de concurs,dar interesul pentru "CW" scade peste tot in lume .
    Pacat!
    Poate ar fi prezentat interes si rezultatele obtinute,concret,nu punctajul ,ci vitezele atinse la receptie si transmitere si felul probelor ce s-au dat.Oricum ,multumesc pentru relatare Laci.73 yo2gl./Carol.

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2006-03-02 23:23:18 (ora Romaniei)
  • Frumoasa descriere si comentariul interesant.Draga Laci,din pacate,cam asa este,pe zi ce trece,sunt tot mai putini cei carora alfabetul Morse le trezeste interesul.O spun si eu,care lucrez cu copiii de 37 ani exact in domeniu,o spun cu tristete caci iubesc "morsele" si-mi place sa lucrez in CW...73' Sandy

  • Postat de Calin Liviu - NU la 2006-03-07 09:25:26 (ora Romaniei)
  • Fost radiotelegrafist in Romanian Army,disponibilizat in urma desfiintarii postului de radist.In bransa din 1987.Mare pacat ca se da cu piciorul aruncandu-se la cos,o modalitate(adevarat invechita de timp),de comunicare internationala,in cod "Q".Parerea mea personala este ca ar trebui prin sisteme educationale private sau de stat,sustinuta continuarea invatarii si folosirii telegrafiei fara fir.Fara indoiala se poate ridica logica intrebare,pusa de adeptii ,,modernismului":la ce ne mai trebuie un sistem de comunicatie depasit(tehnic vorbind!)?.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Campionatul de telegrafie viteza "Puskás Tivadar""
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact