hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Montarea, reglarea si service-ul statiilor CB

Alex Farkas YO5AMF

Inceputuri...

Din anul 1991, cand a aparut taximetria privata, am inceput sa ma ocup cu service-ul statiilor CB. Fiind cele mai ieftine mijloace de comunicare intre masini, dupa exemplul din Ungaria, statiile CB au fost rapid introduse in taximetrie si la noi in tara. La aceea vreme nu exista inca reglementari nationale cu privire la utilizarea CB-urilor si au fost procurate de pe piata second hand, o multitudine de tipuri de statii CB. Primele statii erau de tipul JAWES MARK (AM), STALKER IX (AM,FM,SSB) GRAND PRESIDENT (AM, FM, SSB) etc.

Din anul 1992 prin firma SC CURPAS IMP.EXP.SRL din Oradea au fost comercializate statii din familia President din Franta, firma fiind distribuitorul unic in Romania a statiilor President. Astfel au aparut statiile Jimmy, Harry, Taylor, Billy, Grand, Jakson, JFK, George, James President. Activitatea comerciala nefiind permisa fara asigurarea service-ului, patronul firmei m-a cautat si ...am incheiat un contract de colaborare, care a functionat multi ani.

Piata romaneasca a fost rapid invadata cu aceste modele, "saturatia" s-a produs prin anii 1998-1999, cind s-a trecut la statii cu frecvente protejate la taximetrie. In 1992 am facut o vizita la Balaru-Franta, la firma President, de unde am reusit sa obtin toate manualele de service la modelele aflate in fabricatie. Deasemenea o serie de scheme si descrieri le-am gasit in revistele Radiotehnika (RU) si in Almanah-uri Radiotehnika (RU). Incet, incet, suportul "documentatii" a devenit foarte vast. (la data respectiva nu era inca Internet...).

Dupa anul 1999 marea parte a statiilor CB au trecut prin piata "second hand" la TIR-isti. Service-ul acestora este o necesitate reala. Prin tara au aparut foarte multi "specialisti", care peste noapte au devenit asi in problema CB. Consider oportuna, ca experienta acumulata din 1991 si pina in prezent in activitatea de service, sa fie publicata, astfel daca unii dintre Ham-ii nostri dispun de astfel de statii, montarea, reglarea si depanarea acestora in regim de "autoservire" sa fie usurata.

Dotari...

Care sunt necesitatile minimale pentru un atelier service CB?

1. cunostinte de radiotehnica, cu privire la TX, RX , sinteza de frecventa, oscilatoare cu bucla PLL, antene, fideri.

2. documentatii tehnice, scheme sau manuale service. Existenta manualelor de service usureaza si imbunatateste calitatea muncii de depanare. In aceste documentatii sunt trecute toate tensiunile la picioarele dispozitivelor active, sunt descrise procedurile de aliniere PLL, RX si TX., sunt date oscilograme.

3 dotarea tehnica minimala: o sursa stabilizata de 12V/10A cu protectie la scurt si supratensiune, prevazuta cu voltmetru si ampermetru la iesire, un multimetru universal, un watmetru - SWR metru portabil de RF 1- 10W - 100W, o sonda RF atasabila la multimetru, un frecventmetru digital (minim 7 digiti), un generator RF AM-FM (optional), o statie CB de control de buna calitate (AM,FM,SSB, CW), o antena fixa instalata pentru aceasta banda (o verticala 5/8), sarcini artificiale de 50 ohm 10W- 20W...si acces la Internet.

Insist asupra existentei in atelier a unei statii de control CB de buna calitate, cu ajutorul careia se pot rezolva 80 -90% din problemele tehnice de depanare. Alte dotari de "lux" cum ar fi: osciloscop-wobulator, generator AF, modulometru AM/FM , dar se poate si fara ele.

4. scule: trusa electronist, ciocan de lipit termostatat, pompa, tresa absorbanta, bormasina electrica cu acumulator, scule mecanice.

Investigatii...

Practica demonstreaza, ca la un utilizator cu un bun simt tehnic minim, defectele cele mai frecvente sunt la microfoane si la antene. Microfonul putem considera un "consumabil" la o utilizare intensa. Antenele fiind expuse la intemperii necesita o intretinere preventiva, periodica. Defectele minore la antene pot provoca defecte majore la emitator (etaj final). Siguranta fuzibila pe firul de alimentare nu trebuie eliminata sub nici un motiv. Ea protejeaza statia prin ardere la o conectare inversata, cu ajutorul "diodei prostului", conectata la intrarea statiei. Din pacate nu exista nici o statie, prevazuta cu o protectie la supratensiune, cu care ne putem intilni la camioane, unde tensiunea la bord este de 24V.

Investigarea rapida...

Se poate face dupa schema alaturata:

  • se realizeaza bancul de test de mai sus.

  • se porneste statia de control

  • se porneste statia testata

  • se urmareste indicatia ampermetrului din sursa. La receptie curentul absorbit nu trebuie sa depaseasca 0,1-0,2A. Daca curentul este de ordinul amperilor sau sursa cu protectie la scurtcircuit limiteaza, inseamna ca este o suprasarcina mare; dioda de protectie strapunsa (statia a fost alimentata invers) etc. In acest caz se scoate statia de sub tensiune si se trece la scoaterea capacelor si la verificarea cu ohmmetru a circuitului de alimentare.

  • se porneste statia si se deschide squelch-ul, in difuzor trebuie sa se auda zgomotul de fond. Se regleaza volumul si se apreciaza puterea audio. Daca in difuzorul statiei nu se aude nimic se verifica difuzorul statiei. Daca difuzorul este intrerupt se inlocuieste. Daca difuzorul este bun se verifica tensiunea mediana la IC audio, care trebuie sa fie de 6 V. Daca tensiunea mediana este corecta, se verifica contactul normal inchis a comutatorului PTT din microfon, prin care, la receptie difuzorul statiei se inchide la masa. La unele statii acest contact nu este utilizat, deci statia functioneaza la receptie si cu microfonul debransat. Daca acest contact este bun si in difuzor tot nu se aude nimic, se verifica jack-ul de difuzor suplimentar EXT.SP, care poate sa fie defect. (contact slabit).

  • Daca in difuzor se aude zgomotul de fond, se emite cu statia de control (cele doua statii se pun pe canale identice, de ex:CH20) si se urmareste daca se aude emisia. In cazul in care avem receptie, inseamna ca statia functioneaza normal si putem trage prima concluzie: PLL-ul din statie functioneaza normal.

  • Se apasa pe PTT-ul statiei de testat. Se urmareste pe wattmetru puterea de iesire. La statii de 4W ( Harry, Jimmy, Billy, etc), puterea de iesire trebue sa fie intre 3-5W. Daca puterea indicata pe wattmetru este 0W, cu mare probabilitate tranzistorul din etajul final este defect. Masurarea acestuia se poate face cu ajutorul unui ohm-metru, numai dupa dezlipirea terminalelor, verificind jonctiunile B-E si B-C. Se mai verifica si intre C-E daca nu este in scurtcircuit.

  • La inlocuirea tranzistorului final se verifica cu atentie, inainte de a-l pune sub tensiune, daca placuta izolatoare intre tranzistor si carcasa (radiator) nu este deplasata punind in felul aceasta colectorul tranzistorului final la masa. Daca s-a inlocuit tranzistorul final, se va verifica si rezistenta intre masa si baza (cca 10 - 15ohm), care in multe cazuri se arde si astfel nu se mai realizeaza polarizarea etajului final. Rezistenta se inlocuieste cu alta similara. Daca puterea de iesire este mica (1-2W), se masoara tensiunea de colector, care trebuie sa fie 10-12V. Se va incerca reacordarea circuitului colector din bobina, urmarind puterea maxima de iesire. Acest reglaj se va efectua pe Ch 20 (mijlocul benzii).

    Daca puterea de iesire este corecta conform specificatiilor, se vorbeste la microfon si se urmareste calitatea emisiei cu statia de control. Cu aceasta ocazie se verifica, daca modulatia este corecta. Daca emisia este insotita de piriituri si /sau zgomote, se curata cu un spray de contact comutatorul T/R din microfon. Prin miscarea cablului de microfon daca apar paraziti, inseamna ca acest cablu este defect. Cablul de microfon se defecteaza la intrarea in mufa de microfon sau la intrarea in carcasa microfonului. (niciodata nu am avut defect in mijlocul cordonului. De obicei se intrerupe ecranajul (tresa), care este si masa (GND). Reparara cablului se poate face prin scurtare, prin taierea portiunii defecte. La aceasta operatie pe mufa se lasa firele colorate taiate si relipirea capatului pregatit, se face "la culoare", astfel nu va exista posibilitatea de inversare a firelor de legatura la mufa. Inainte de montarea colierului de stringere a cablului pe mufa, portiunea de cablu ce vine sub colier, se infasoara cu 3-4 ture de banda polimer, pentru realizarea unei stringeri mai bune. Suruburile de fixare a colierului, precum si surubul de fixare a miezului mufei in carcasa , se pun la loc obligatoriu, altfel mufa se va defecta in scurt timp.

    Daca nu este modulatie si pe firul cald a microfonului la atingere, avem brum (se asculta in RX de control) se verifica capsula de microfon. Capsulele folosite sunt de doua feluri: electrodinamice si electret. Se verifica ohmetric continuitatea bobinei la capsula electrodinamica. Daca este intrerupta se inlocuieste cu alta capsula. La inlocuirea capsulei se are in vedere ca impedanta capsulei sa fie de 400-500 ohm si sa se incadreze in gabarit. La microfoane cu capsule tip electret, inainte se verifica prezenta tensiunii de alimentare pe capsula. Daca tensiunea este prezenta, defectul se inlatura prin inlocuirea capsulei. La microfoanele cu amplificator si/sau cu echo se verifica bateria din microfon si la nevoie se inlocuieste, (inlocuirea acestora este recomandabila odata pe an). La probele de modulatie se urmareste ca semnalul transmis sa fie clar, cristalin.

    Daca apar distorsiuni in receptorul de control, prima data se verifica corectitudinea frecventei canalului prin masurare cu un frecventmetru digital (de ex. Ch 22 = 27225khz). Verificarea se poate face pe oricare canal, canalele fiind "legate" intre ele prin sinteza de frecventa. Un dezacord de 200-300Hz este nesemnificativ, dar un dezacord de 3-4khz deja introduce distorsiuni la locul receptiei. Corectarea frecventei se poate face dupa caz, consultind documentatia tehnica. La unele statii exista un condensator semireglabil in zona cuartului din PLL (10240khz), la altele reglajul se face prin "tatonari" schimbind condensatorul marcat cu * de pe schema. In lipsa unui frecventmetru, daca se dispune de o statie de control care functioneaza si in CW (telegrafie) (de ex: un Lincoln President), se emite in AM sau FM si se asculta statia testata in modul CW cu receptorul de control. Se cauta "zero beat", dupa care se citeste frecventa gasita de pe scala aparatului de control. (Atentie la statii Poloneze; frecventele canalelor dupa norma lor sunt deplasate cu -5KHz)

    Dupa efectuarea acestori operatiuni, 80% din defecte sunt deja localizate.

    Defecte mai serioase...

  • Statia nu emite si nici nu receptioneaza:
    Defectul in acest caz, in 90% este in sinteza de frecventa. La fiecare sinteza exista un pin care autorizeaza funtionarea TX-ului numai cind bucla PLL este calata. (nivel H pe pin). Inhibarea lucrului pe emisie pe o frecventa cu bucla necalata, se face prin blocarea unui etaj intermediar la emitator in functie de tipul statiei. La unele tipuri de statii aceasta inhibare se realizeaza si la receptie (Jackson President). In astfel de cazuri se masoara tensiunea de eroare (care comanda varicap-ul din VCO). Aceasta tensiune trebuie sa varieze linear odata cu schimbarea canalelor. In procedura de reglaj descrisa in manuale de service se specifica punctul de masura pe care se masoara aceasta tensiune (de ex. 4,5V la Harry President) cu comutatorul de canale pe Ch40.
    Daca exista o neconcordanta mare intre valoarea masurata si cea prescrisa se poate ajusta bobina din VCO. Daca la aceasta manevra tensiunea VCO nu se modifica inseamna ca IC-ul din sinteza este defect si trebuie inlocuit.
    Prin Email voi putea trimite la cei interesati, algoritmul de reglaj a buclei PLL pentru mai multe statii uzuale. In zona PLL, VCO se utilizeaza des ceara de albina pentru fixarea mecanica a componentelor acestui etaj. Ideea este laudabila, insa practica demonstreaza ca ceara folosita pentru fixarea mecanica ataca fludorul si se formeaza lipituri reci. Cind suntem confruntati cu un astfel de defect este bine sa 'fortam" zona prin apasari mecanice, la care probabil, ca statia va porni. In acest caz se recositoreste intreaga zona. La unele aparate, de ex. Midland 48, VCO-ul este inchis si delimitat intr-o cutie de tabla, umpluta cu ceara. Este recomandabila incalzirea si golirea cutiei de ceara si efectuarea re-lipirilor dupa golire, deoarece ceara patrunde prin gaurile placii la partea cu lipituri si lipirea devine dificila, ceara "izolind" piciorele pieselor si lipirea nu mai are loc. Dupa lipire, daca statia porneste, compartimentul golit de ceara se poate reumple.

  • Statia receptioneaza, dar nu emite:
    Daca LED-ul TX nu se aprinde la actionarea PTT-ului se verifica microfonul si mufa de microfon, probabil firul PTT (TX) s-a dezlipit. Daca LED-ul TX se aprinde, dar nu avem la iesire putere de radiofrecventa, se asculta in receptorul de control prezenta purtatoarei la emisie. Daca aceasta exista, cu sonda de RF se parcurge traseul: C -etaj final; B - etaj final ; C - etaj prefinal; B - etaj prefinal. si se pune in evidenta prezenta radiofrecventei. Daca pe C - etaj final avem RF, dar la iesire nu, se verifica filtru de iesire, care probabil are lipituri reci. Acest tip de defect se mai pune in evidenta si prin citirea curentului absorbit pe ampermetrul sursei. (curentul absorbit la emisie este de 3-4A inseamna ca etajul final lucreaza.) Daca curentul este mic la emisie, cu mare probabilitate tranzistorul din etajul final este defect. In acest caz avem tensiune de RF pe baza, dar pe colector nu. Tot asa se verifica si tranzistorul prefinal si rapid se poate identifica etajul unde este defectul. Inainte sa dezlipim tranzistorul considerat defect, trebuie sa ne convingem daca colectorul etajului final si prefinal este alimentat. Alimentarea circuitului colector, de obicei se realizeaza prin alte elemente de circuit: transformator de modulatie in cazul AM, dioda de recuperare, sau printr-un tranzistor regulator prin care se poate regla tensiunea de alimentare si implicit puterea statiei. Daca se constata lipsa tensiunii de colector, se trece la depistarea cauzei in aceste circuite auxiliare.

  • Statia emite, dar receptioneaza slab:
    Acest tip de defect provoaca o scadere a sensibilitatii receptorului. Daca avem un GSS se poate parcurge traiectul semnalului de la antena pina la detector, punind in evidenta amplificarea etajelor ARF, MIX, AFI cu sonda de RF. Practica demonstreaza ca majoritatea defectelor de acest tip se datoreaza defectarii diodelor de protectie puse in antiparalel la intrarea receptorului. (practic semnalul se pune la masa prin dioda strapunsa). Aceste diode pot fi verificate cu certitudine daca sunt dezlipite din montaj. In lipsa generatorului GSS se poate aprecia "dupa ureche " nivelul zgomotului de fond al receptorului in regim AM ( acest lucru nu este posibil in FM), care trebuie sa creasca cind conectam antena exterioara la statie.
    Daca se constata o crestere nesemnificativa a zgomotului se trece la verificarea tensiunilor de colector si de polarizare a etajelor din receptor. Daca aceste tensiuni sunt prezente si tensiunea E-B la fiecare etaj este de 0,6-0,7V inseamna ca din punct de vedere static etajele sunt in ordine. In acest caz se incearca rotirea pe rind a miezurilor bobinelor, incepind cu bobina de intrare. Miezurile se rotesc cu scule adecvate in functie de dimensiunile miezurilor (altfel exista riscul spargerea lor). Se roteste in stinga - dreapta, o jumatate de tura si se urmareste cresterea sau descresterea nivelului semnalului de la GSS sau in lipsa acestuia a zgomotului cu antena pusa.
    Daca inainte a avut loc o interventie neautorizata bobinele pot fi grosolan dereglate. Inainte de orice reglaj asupra bobinelor, rolul acestora trebuie foarte bine stabilit si pozitia lor localizata, ca sa nu dereglam alte circuite (din emitator, sinteza, etc).
    La statii, care functioneaza numai in FM verificarea lantului de receptie "dupa zgomot", nu mai este posibila. In cazul modului de lucru FM, nivelul zgomotului de fond este mare din cauza amplificarii si limitarii inainte de discriminator, lucru, ce face ca schimbarea nivelului de zgomot la reglarea bobinelor, sa nu fie sesizabila auditiv. In acest caz este nevoie de un GSS-FM. O atentie mare se va acorda la verificarea-acordarea bobinei din discriminatorul FM. O rotire cu 5-10 grade a miezului in stinga-dreapta la aceasta bobina poate produce o receptie distorsionata si de nivel slab. Daca nu dispunem de un generator GSS-FM, aceasta bobina poate fi acordata cu ajutorul statiei de control, cu care se emite in modul FM, iar in acelasi timp se regleaza fin miezul discriminatorului in stinga dreapta, pina cind receptia devine cristalina. La operatiunea de acord se va utilza o surubelnita speciala pentru acord (din plastic, sau cu virf dintr-o placuta de alama). Este indicat, ca inainte de a incepe rotirea miezului, pozitia initiala a acestuia sa fie memorata si eventualele substante pentru fixare, sa fie dizolvate sau topite prin incalzire cu varful ciocanului de lipit. Miezurile nu trebuie fortate, deoarece dupa ce crapa nu mai pot fi miscate.
    In cazul cand miezul se rupe, bobina se scoate din circuit si pe partea opusa, miezul este accesabil (unde capatul miezului este intact) si se poate incerca desurubarea, si inlocuirea lor. De obicei reacordarea bobinelor trebuie gandita foarte bine. In mod normal o bobina nu se dezacordeaza grosolan, numai daca s-a intervenit. Daca bobina respectiva nu raspunde la acord, se verifica cu un ohm metru continuitatea ei. In cazul cand bobina este intrerupta, etajul respectiv nu se mai alimenteaza. Bobina defecta se inlocuieste cu una similara. Se poate incerca repararea bobinei dupa decapsulare.

  • Verificarea squelch-ului:
    Squelch-ul sau in romaneste "poarta de zgomot", elimina inconvenientul perturbator a zgomotului de fond in lipsa unei purtatoare. Tehnic este rezolvat in mare parte prin blocarea etajului AJF in lipsa semnalului receptionat. Acest circuit este prevazut cu un semireglabil, cu care se poate regla plaja potentiometrului de SQ de pe panoul frontal. Squelch-ul trebuie sa fie reglat astfel incit la pozitia minima a potentiometrului de SQ sa apara zgomotul. Dupa o rotire cu 5-10 grade a potentiometrului SQ, zgomotul trebuie sa dispara. Fixarea plajei se poate face din semireglabil SQ. Se emite cu statia de control si se verifica daca poarta de zgomot se deschide la prezenta semnalului.
    Daca SQ-ul nu functioneaza corespunzator (ramine deschis indiferent de pozitia potentiometrului SQ, sau nu se deschide), in primul rand se va verifica potentiometrul SQ, pe cursorul caruia trebuie sa masuram o tensiune variabila la rotire. Daca nu exista tensiune sau tensiunea nu variaza probabil ca potentiometrul SQ este intrerupt. In acest caz potentiometrul defect se inlocuieste. Daca potentiometrul SQ lucreaza, se urmareste pe schema traiectul semnalului si se localizeaza piesa defecta.

  • Statia emite-receptioneaza pe alt canal:
    In cazul in care exista o neconcordanta intre canalul afisat si frecventa canalului pe anumite canale, cu siguranta comutatorul rotativ este defect. Acest comutator transmite un anumit cod pe intrarile de programare a sintezei. Aceste coduri nu sunt date nici in manualele de service ele depind de tipul IC din sinteza si sunt special construite. Este recomandabil ca sa ridicam tabelul cu nivele H / L pe fiecare intrare de adresare pe fiecare canal, pe tipuri de statii (sinteze). Defectul de obicei se datoreaza unori lipituri reci de la comutatorul rotativ. Daca dispunem de acest tabel verificarea este foarte simpla.

    Tabelul are urmatoarea configuratie:

    unde nivel "L" inseamna 0V; iar "H" 8-9V in functie de sinteza.

    Recomandari:

  • este indicat ca pe schema de principu sa notam nivelurile de RF masurate cu sonda de RF, la o statie care functioneaza perfect pe tipuri de statii. Vom avea un mare ajutor in viitor.
  • este recomandabil insemnarea tuturor defectelor cu "probleme" detailat, pe o foaia separata si atasarea acestuia la documentatia statiei respective. In felul aceasta imbogatim baza de date personala, iar timpul pierdut pentru ridicarea defectului buclucas, in viitor... se recastiga .

    Despre antene...

    In practica Cb-ului se folosesc in mare parte antene cu polarizare verticala in configuratii λ/4 , 5λ/8 si λ/2. Piata este foarte generoasa cu utilizatori, sunt zeci de tipuri si modele. Aceste antene in general nu sunt prereglate, ca atare dupa montare necesita o ajustare. In practica s-a demonstrat ca problema de baza ce se pune la montare este asigurarea unei contragreutati suficient de mari. La antenele mobile, caroseria vehicolului este si contragreutatea, din acest motiv este foarte important ca suportul de fixare a antenei pe masina sa faca contact electric perfect cu tabla de caroserie. La antenele fixe la alegerea tipului se recomanda acel model, care are o suprafata a contragreutatiilor mai mare. Pentru argumentarea celor afiormate mai sus am efectuat unele teste cu diferite tipuri de antene. Rezultatele testelor sunt urmatoarele.

    Daca o antena cu o contragreutate cu o suprafata mare creaza un camp de 500uV, aceeasi antena cu o contragreutate mica, creaza numai 125uV, la o valoare acceptabila a SWR-ului. Din masuratori practice rezulta ca, la valori acceptabile de SWR, antenele cu o contragreutate mica nu radiaza corespunzator. Se poate trage concluzia ca randamentul antenei depinde in masura mai mica de valoarea SWR-ului si depinde in mare masura de suprafata contragreutatii. Un tehnician priceput poate obtine o valoare a SWR-ului foarte bun, si la o antene cu un randament scazut (contragreutate mica).

    Masuratorile au fost efectuate la o distanta de cca 15m si la 400m. Antenele au fost fixate pe suporti, iar intre ele nu erau obstacole perturbatoare.

    Multi utilizatori de CB-uri, la intrebarea, ce fel de antena ai? raspunde: o antena excelenta cu un SWR de 1:1. Afirmatia asta nu se refera la randamentul antenei ci la faptul ca adaptarea masurata la TX (jos) este foarte buna!

    La exemplu de mai sus, unde a fost vorba de o antena cu o contragreutate mare, care radiaza bine si creaza un camp de 500uV, si care, cu o contragreutate mica radiaza numai 150uV, la o lungime similara a radiantului. Putem intreba : unde au "disparut" cei 375uV? Daca masuram cu un indicator intensitatea de camp de a lungul cablului coaxial, putem observa, ca mare parte a energiei "pierdute" se afla aici. Cablul coaxial radiaza! Radiofrecventa, in cazul contragreutatii reduse ca suprafata, "cauta" o contragreutate suplimentara in camasa cablului coaxial. In acest caz ecranajul cablului coaxial devine o antena suplimentara, care polueaza cu RF mediul inconjurator. In acest caz un camp de RF cu o intensitate importanta, ajunge la TV, radio, amplificatoare audio, etc perturbandu-le. Cine doreste ca radiatia de RF sa ajunga in spatiu numai prin antena, trebuie sa utilizeze o antena cu o contragreutate mare sau un plan de masa perfect in cazul antenelor mobile.

    Cum influenteaza suprafata contragreutatii, lungimea antenei si randamentul de radiatie?

    Mai jos am reprezentat sugestiv, intensitatea campului radiat de antena si masurat pe camasa cablului coaxial, la diferite suprafete de contragreutate si lungime a radiantului.

    Din primele doua situatii putem trage concluzia:

  • La un plan de contragreutate de 30x30cm, (mica), antena "cere" o lungime mai mare pentru radiant, ca sa obtinem un SWR bun radiantul trebuie "lungit" de la 266mm la 295mm. Acest lucru nu este posibil in totdeauna. Putem remarca prima constatare: daca o antena la primele masuratori "cere" o lungime mai mare, cu siguranta ca planul de masa nu este bun sau este insuficient. Acest lucru se intimpla des la antenele montate pe diferite console pe masini.

  • Tot din primele doua situatii rezulta ca dupa adaptarea antenei (SWR de la 1:3 scade la 1:1,5), prin alungirea radiantului, campul radiat va creste relativ de 3,5 ori, dar pe camasa cablului masuram in ambele cazuri o valoare a campului de 5 unitati. (valori relative)

  • La urmatoarele exemple putem constata ca datorita suprafetei contragreutatii mai mari se reduce intensitatea campului radiat de cablu de la 3,3 unitati la 1 unitati. Deasemenea radiantul trebuie ajustat de la 285mm la 215mm si obtinem un SWR foarte bun 1:1.

  • In ultimul caz, cand avem contragreutati λ/4, deci o suprafata echivalenta a unui cerc cu raza de 2,75m, valoarea intensitatii campului radiat de cablu devine aproape zero 0,1 unitati, iar cea radiat de antena 10 unitati. Adaptarea deasemenea este foarte buna 1:1,1.

    Concluzia finala:

  • indiferent de reclama comerciala pentru un anumit tip de antena, intre doua antene aceea va radia mai bine (va avea un randament mai bun ), care are tija mai lunga. In practica lungimea 150-160cm este cea mai confortabila. O lungime mai mare, de si asigura un randament mai bun este incomoda, mai ales pe camioane.

  • antena cu un plan de masa mai mare (contragreutate mai mare), va fi superioara intotdeauna fata de una cu un plan de masa mai mic.

  • aceasta constatare este foarte importanta la antenele montate pe masini, unde se cere o suprafata metalica cat se poate de mare sa fie "sub" antena. Acest loc indicat este mijlocul geometric al pavilionului, dar trebuie obtinut si acceptul proprietarului, pentru gaurire...

    Nota: masuratorul, mai bine zis "indicatorul" de camp folosit la teste permitea masurarea campului radiat in valori relative, fiind gradat in unitati de la 1-10.si 1-500.

    Reglarea antenei corect montata...

    Dupa montarea corecta a antenei pe masina se fac urmatoarele proceduri:

  • tija antenei (radiantul) se introduce in suportul de fixare pina la mijlocul cursei.
  • se stinge surubul imbus.
  • cu SWR mertru conectat intre Tx si antena, in modul de lucru AM sau FM se fac primele masuratori de SWR pe Ch1 si pe Ch40. Valorile obtinute se noteaza.
  • daca antena are un plan de masa bun, valoarea SWR-ului pe Ch40, va fi mai mare.
  • se scoate tija dupa slabirea surubului imbus si se taie 2cm din radiant.
  • se introduce inapoi tija si se stringe surubul de fixare.
  • se repeta masuratoarea pe Ch1 si Ch40. Valorile gasite se noteaza.
  • reglajul fin se va efectua cu usile inchise, prin culisarea in sus-jos a tijei in locas
  • cu antena montata pe mijlocul caroseriei se poate obtine un SWR 1:1,1 pe Ch1 si Ch40. In mijlocul benzii pe Ch20 chiar se poate obtine valoarea 1,0:1,0.
  • la tipurile de antene, unde piesa de fixare a tijei permite introducerea tijei chiar in bobina, se va evita aceasta situatie, deoarece tija devine "miez" si se strica grosolan Q-ul bobinei de adaptare-prelungire si SWR-ul nu se mai poate regla.
  • procedura de mai sus este valabila si pentru antene fixe, la modele care sunt prevazute cu posibilitate de reglaj (varful ajustabil, prin culisare).

    Montarea mufei coaxiala pe cablu...

    In tehnica CB-urilor se folosete mufa PL (amphenol). In parte din spatele mufei, unde se introduce cablul in mufa, orificiul poate fi de mai multe dimensiuni. Se prefera mufe pentru cablu RG58U. Mufele pentru cablu TV RG59, au diametrul mai mare. deasemenea exista mufe pentru cablu gros RG212. Daca dispunem de mufe pentru cablu RG59 sau RG212, inainte de montare a cablului (insurubare) diametrul exterior al cablului coaxial se "ingroasa" cu banda polimer, dupa care se intoarce tresa pe diametrul marit. Montarea se face respectind secventele de mai jos. Nota:
    nu incercati cositorirea tresei de mufa; se va topi dielectricul. Contactul tresei cu mufa , prin infiletare se face ferm.

    Sunt mufe la care fixarea capetelor cablului se face prin stringere. Montarea acestora se face numai cu un cleste special. Aceste mufe sunt de "unica folosinta". Pregatirea capatului cablului in acest caz se face similar, ca in figura de mai jos:

    1. se indeparteaza invelisul exterior pe o lungime de 25mm.
    2. se lasa 10mm de ecranaj
    3. se intoarce peste invelis ecranajul
    4. se infileteaza cablul cu ecranajul intors in mufa PL si se cositoreste firul central.

    Despre montarea statiilor

    Montarea statiei CB pe masina:

    Statia CB se monteaza pe bord, la un loc, fara sa incomodeze pe conducatorul auto in timpul conducerii. La masini, cu bord modern este destul de dificil gasirea acestui loc. Fiecare statie este prevazuta cu un suport de fixare, care se poate monta foarte usor cu suruburi autofiletante pe bord. Atentie mare insa la gaurire; in spatele bordului sa nu fie vreun subansamblu electronic sau jgeab de aer, etc. Alimentarea cu curent se realizeaza de preferat, direct de la bornele acumulatorului (la statii cu putere de 10W sau mai mari, obligatoriu). Iesirea cablului din habitac la acumulator, in multe cazuri este dificila. Se foloseste de o sarma oteloasa, capatul careia se bate cu ciocanul. Suprafata obtinuta se gaureste cu un burghiu si se ovalizeaza usor cu o pila, dupa care se ascute cu o pila. Astfel obtinem un varf gaurit. Din habitac se impinge aceasta scula la compartimentul motor prin garniturile de cauciuc, dupa care se fixeaza cablul de alimentare in orificiul varfului si scula, cu cablu de alimentare se trage inapoi in habitac.

    Siguranta fuzibila de pe firul de alimentare se plaseaza imediat linga borna de acumulator. Acest lucru este foarte important si ne asigura ca masina nu va fi incendiata niciodata din cauza firului tras de noi.

    Unele statii, nu au mufa de alimentare, cele doua fire ies direct din statie. In acest caz este de preferat montarea pe firul de alimentare a unei mufe mama-tata, ce asigura posibilitatea de demontare a statiei. Practica a demonstrat, ca pentru acest scop se preteaza foarte bine o pereche de mufa video RCA. mufa tata se monteaza la statie, iar mufa mama pe firul de alimentare de la baterie.

    Statiile mici (4W) pot fi alimentate de la bricheta de bord, print-un cap de bricheta.

    La montarea statiei pe camion se va avea in vedere, ca tensiunea la bordul camionului este de 24V. Obtinerea tensiunii de alimentare de 12V se face prin utilizarea convertoarelor de tensiune DC/DC 24/12V. Aceste convertoare se fabrica pe scara larga in functie de curentul debitat. Se recomanda alegerea unui convertor de 15-20A, prin care se va putea alimenta si alti consumator. Atentie la afirmatii gen: "leaga la radicasetofon"!!! Sunt radiocasetofoane special construite pentru TIR-uri cu alimentare de la 24V...deci inainte de conectare tensiunea trebuie masurata!!!.

    Daca pe camion nu exista convertor si situatia impune montarea rapida a statiei, se va trage un cablu de 2,5-3mmp de la punctul de inseriere a celor doua baterii de 12V, dar... obligatoriu cu siguranta de plecare plasata linga borna!!!

    Montarea antenei pe masina:

    Antena cu fixare mecanica se monteaza prin gaurirea tablei. Un loc foarte bun si accesibil este capota din spate a bortbagajului. Mijlocul pavilionului este locul ideal din punct de vedere tehnic, insa este si cel mai greu accesibil, necesita demontarea tapiseriei, etc.

    La camioane locul antenei se va alege din urmatoarele considerente:

  • sa asigure un contact electric cu caroseria
  • sa fie departe, cel putin 10-15cm de alte elemente de caroserie (mai ales bobina antenei).
  • daca antena se pune pe suportul de oglinda, pentru a realiza un contact electric ferm cu caroseria, se va trage un cablu electric de la talpa suportului antenei, pina la surubul de fixare a suportului de oglinda pe usa. (cca 30-40cm)

    Problema montarii antenei se rezolva usor si elegant prin folosirea antenelor cu talpa magnetica, care nu mai necesita gaurirea caroseriei, dar... apare problema zgarierii masinei. Pentru evitarea zgarierii vopselei de sub talpa magnetica, se poate lipi pe caroserie, sub talpa magnetica o folie autocolanta. Sub talpa magnetica nu se va pune alte materiale; piele, textila, etc deoarece grosimea materialului reduce forta de atragere a magnetului (antena poate pica jos in timpul mersului, la o viteza mai mare) si totodata deregleaza SWR-ul antenei la o grosime mai mare de 2-3mm. (fapt dovedit prin masuratori).

    Probleme de perturbatii de la motor:

    In timpul exploatarii statiei pot aparea perturbatii la receptie cauzate de motorul autoturismului. Aproape fiecare statie CB este prevazuta cu un circuit de diminuare a parazitilor de tip impuls generate de motor. Aceste circuite electronice sunt : ANL (automatic nois limiter) si NB (nois blanker). Deci la statie nu avem ce face, trebuie sa localizam sursa de paraziti si sa eliminam cauza. Perturbatiile sunt de doua feluri:

  • paraziti de la aprindere: se poate recunoaste ca dupa scoaterea antenei din statie parazitarea dispare. De obicei apare la masini mai vechi si la cele, la care cablurile de la bujii nu sunt prevazute cu rezistente volumice. Inlocuirea setului de cabluri de bujii rezolva problema. (atentie la "turcisme" din pietie...care nu au asa ceva).
  • parazitii de la alternator: se manifesta ca un vijiit permanent (in unele cazuri si la emisie). Parazitii patrund pe cablul de alimentare si nu dispar la debransarea antenei. Cauza in 90% este blocul de diode.

    Din cele 6 diode din acest bloc, daca o dioda este defecta alternanta apare "lipsa" la iesirea redresorului trifazic, iar tensiunea obtinuta este pulsatorie. Defectul nu se manifesta la incarcare si la inceput este "combatut" de electricianul auto. Se remedieaza prin inlocuirea diodei (sau a blocului de diode). Operatiunea aceasta este "dificila" pentru un electronist (presupune demontarea alternatorului) si este mai bine sa fie efectuata de un electrician auto... Acest tip de parazitare nu se poate rezolva cu alte masuri. Alte incercari in acest sens sunt numai pierdere de timp.

    Alte precautii:

    Orice manevra la acumulatorul masinii se va face cu statia demontata (decuplarea de la butonul On/Off nu este suficienta la unele statii!!!). Manevre efectuate de electricianul auto cu privire la reglarea curentului de incarcare, multe ori necesita scoaterea cablului de la bornei + , pentru intercalarea unui ampermetru. In multe cazuri manevra este executata cu motorul pornit, ceea ce este un mare pericol pentru intreaga instalatie electrica - electronica. Releul de incarcare, in momentul debransarii acumulatorului, sesizeaza "tensiune mica" si regleaza excitatia alternatorului la maxim. In functie de turatia momentana a motorului in aceasta situatie, tensiunea CC furnizat de alternator poate atinge valori de 30-40V, ceea ce este fatala pentru toate echipamentele si instalatii electronice aflate la bord, care sunt dimensionate la 12V.

    Montarea statiilor fixe:

    Pentru alimentarea statiilor fixe (stationare) se va utiliza o sursa stabilizata, prevazuta cu protectie la supracurent si supratensiune de 12V la 6/8A. Se recomanda utilizarea surselor cu element regulator serie, fata de sursele in comutatie. Aceasta din urma, prin armonici generate, in multe cazuri perturba functionarea statiei. Sursa se introduce in priza cu nul de protectie (NP). Montarea antenelor fixe, care au o lungime mare 5-7m se va face pe un pilon bine ancorat, cu respectarea masurilor de protectia muncii. Reglarea antenei, care de obicei se face prin culisarea ultimului segment din varful antenei, se va face in felul urmator:

  • antena se monteaza pe un pilon mic de cca 1,5-2,0m, care se va tine de un om (ajutor).
  • se fac masuratori de SWR pe Ch1 si pe Ch40. Valorile se noteaza.
  • antena se rabateaza, ca varful sa devina accesibil
  • in functie de valorile obtinute, se ajusteaza (se scoate sau se introduce) tija de reglaj.
  • antena se ridica pe verticala si se masoara SWR-ul.
  • operatiunile se repeta pina cand se obtine o valoare SWR sub 1:1,2
  • antena se monteaza definitiv pe pilonul dedicat definitiv.

    Nota: dupa fiecare montare se va nota inaltimea (lungimea) finala a radiantului pe tipuri de antene. La urmatoarea instalare, munca noastra va fi mult usurata.

    Probleme administrative:

    Pe linga evidenta intrari-iesiri de statii in atelier, impusa de legislatia cu privire la functionarea Service-ului, se recomanda tinerea unei evidente-fisa (pentru uz personal) cu :

  • numele si prenumele utilizatorului,
  • tipul autovehicolului pe care s-a montat statia.
  • tipul si seria statie.
  • defectul rezolvat, inlocuiri piese, solutii, etc.
  • data ultimei interventii.
  • alte observatii: tipul antenei, locul instalarii, SWR-ul etc.

    Aceasta evidenta ne asigura o transparenta si operativitate in activitate si ne va usura munca in viitor.

    La ora actuala pe internet sunt accesibile manualele de service la o serie de statii CB. Pentru probleme tehnice, documentatii, asimilari de piese, etc va stau la dispozitie cu placere si... dezinteresat, prin adresa de Email: yo5amf@rdslink.ro

    Alex Farkas YO5AMF

    Articol aparut la 6-2-2006

    147416

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (241)  

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2006-02-07 12:59:01 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex pentru articolul excelent precum si pentru faptul ca ai rupt din timpul tau pentru a-l scrie!

  • Postat de FLORIN - YO9HGR la 2006-02-07 17:38:46 (ora Romaniei)
  • F.B. ARTICOLUL. FELICITARI

  • Postat de andrei - YO2LXB la 2006-02-08 07:16:28 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr articol,timpul acordat redactarii si publicarii dar din pacate am auzit niste conversatii intre cb-isti care sa-u lasat cu injuraturi care mai de care......eu personal a-si opta la autorizatii si pentru acest gen de trcv-uri.....creaturi din acestea ne duc faima prin europa mai ales daca va veni si o p[erioada de propagare

  • Postat de Alex YO5AMF - YO5AMF la 2006-02-08 09:34:15 (ora Romaniei)
  • Ai dreptate Andrei! Dar problema aratata de tine nu este o problema tehnica....este o problema de educatie. Utilizarea libera a acestori statii, nu inseamna si conversatii libertine.Pentru "educarea" utilizatorilor este o ocazie foarte buna Atelierul de service! Pot sa stau de vorba cu omul, sa-i explic regulile scrise si nescrise a comunicatiilor radio. In general aceste discutii sunt eficiente. Eu personal am reusit sa-l "convertesc" 4-5 TIR-isti la radioamatorism. In prezent sunt radioamatori autorizati si au devenit "lider" de grup in CB si fmult depinde de exemplul personal dat de acesti lideri! Consider ca la ora actuala din tabara Cb-istilor gasim resurse ptr radioamatorism. Personal detest discriminarea lor fata de noi. Este o pasiune si o miscare similara. In Franta de ex.aceasta miscare CB este foarte bine ancorata la apararea civila, situatii de urgenta etc. Din acest motiv gasesc laudabila intentia unora de a infiinta cluburi de CB-isti si la noi in YO (233 in CB). 73/dx.

  • Postat de Andrei - la 2006-02-08 19:03:27 (ora Romaniei)
  • Nu sunt deloc de acord cu cele spuse de YO2LXB, mai ales la faza cu faima in Europa... de unde atata faima, nu ascultati la dx cum se injura de rup italienii si portughezii in special ? Eu cred ca nu trebuie sa ne credem mai catolici decat papa. Bunul simt nu tine de granite ci de educatie. Cat despre autorizatii e un non-sens din moment ce banda CB este o banda publica aparuta tocmai ca o necesitate de a vorbi fara autorizatii & stuff...
    De unde aceasta senzatie ca ceva bun trebuie neaparat sa fie cu autorizatie ? Injuraturi in CB o sa auziti in proportia cea mai mare de la tiristi, nu de la CB-isti amatori. Nu e nimic nou ca multi radioamatori din Bucuresti cel putin ne asculta cu placere si intervin in discutii pertinente in CB :)

  • Postat de NINI - YO3CCC la 2006-02-08 22:18:49 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex pentru exceptionalul articol, parca scris pentru gustul meu. Asa imi place, ca atunci cind citesc un articol sa se vada ca este scris de un profesionist de la care ai ce invata. Ce pacat ca nu prea am ocazia sa citesc asemenea articole prea des. Daca mai ai si altceva simiar nu ezita sa-l postezi. O sa-l citesc cu aceeasi placere. 73! NINI YO3CCC

  • Postat de ighesha - 233GRG001 la 2006-02-10 22:00:09 (ora Romaniei)
  • articolul e bun.......... insa altceva ma surprinde si anume fatarnicia unora dintre comentatori. Pacat ! un simplu CB-ist

  • Postat de yo3gon / 233 EC 001/operator k2 - YO3GON la 2006-02-11 08:35:34 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari, aceasta sinteza lipsea pentru CB-isti. Am avut placerea si onoarea sa va cunosc chiar in atelierul Dvs.din Oradea, Domnule Farkas,personal fiind un vechi colaborator si admirator al D-lui Curpas ....

    CB-isti au rolul lor foarte important in comunicatiile radio si societate. Banda de CB este banda de refulare a societatii civile din intreaga lume, in domeniul radiocomunicatiilor. Ea trebuie sa fie in totalitate libera, sub aspectul traficului, tocmai pentru a nu se intra pe frecventele protejate sau asignate altor servicii, de catre cei neinstruiti sau dornici de radiocomunicare. Aceasta banda a aparut ca urmare a unui exces de echipamente radio dupa al doilea razboi mondial si a fost dedicata, de la inceput, camionagiilor pentru orientare in/intre orase si radiocomunicatii intre ei pe sosele. Frecventele lipsa la unele statii, fiind frecventele asignate si utilizate de primarii si politia rutiera care incercau sa sprijine aceasta miscare (in alte tari)si prin infiintarea canalului 9 - apel de urgenta sau 19- informatii rutiere si meteo, etc.
    Din pacate la noi in tara radiocomunicatiile in general (si nu numai) au fost ingradite intre 1944 si 1990. Fapt pentru care Romania are al 233 loc in lume la aparitia in eter in aceste frecvente CB, printre niste insule...
    Personal rog pe toti radioamatorii sa sprijine aceasta miscare a CB-istilor romani, pentru ca ei sunt o adeevarata pepiniera de viitori radioamatori profesionisti. Este bine sa existe aceasta banda libera ca o alternativa de radiocomunicatii a societatii civile, a camionagiilor si a membrilor de familie care nu doresc examene dar doresc sa comunice....

    Toate cele bune si "73" -K2 - 233 EC 001 - YO3GON

  • Postat de stefan - YO5OYR la 2006-02-11 10:38:28 (ora Romaniei)
  • Un articol interesant si folositor. Am o asemenea statie montata in masina . Pe canalul 22 "colegu"
    isi face treaba in trfic mai ales auto (informatii antiradar),radioamatori romani nu am auzit niciodata . Straini da, cind e propagare in benzile superioare.

  • Postat de tiristul de servici - la 2006-02-11 14:03:57 (ora Romaniei)
  • domnule yo5amf in primul rind as vrea sa va multumesc din sufletul meu de tirist amator pt articolul publicat este de un real folos celor care citesc si au acces la internet dar din pacate nu toti sau mai bine zis doi la suta din tiristi au acces la internet si timp pt a citi asemenea articole daca ar citi mai multi cu siguranta ar fi mai civilizati in ale comunicari si nu ar mai fi pacaliti de catre acei reparatori ff vechi din bucuresti care sunt binenteles radio amatori si sunt ff spalati la gura adica ii invata cum sa comunice pe cei care isi monteaza statii asa dar de la exact cei care ar trebui sa ii atraga pe cb isti ia radio amatorism nu o fac in schimb daca se poate sa ii jupoaie de bani, o fac cel mai bine si va mai intreb ceva la ce folos domnule sunt atit de multi radio amatori care nu doresc sa ii auda pe tiristi pt ca au ramas cu aceiasi mentalitate comunista. in orice caz cu acest articol ia-ti ingenuchiat pe aceii reparatori de statii cb care se cred" doctori"in statii de cb si nu fac nimic de fapt ii mint pe saraci tiristi astept cu nerabdare sa mai citesc si altceva despre cb.TIRISTUL DE SERVICI

  • Postat de Alex - YO5AMF la 2006-02-11 15:33:29 (ora Romaniei)
  • Se poate trage concluzia ca nu prea se cunoaste rostul CB-ului.Unii radioamatori vor sa impuna regula din benzile de radioamator si asta poate nu din rautate... dar, care naste reactii din partea CB-istilor convinsi. Adevarul e ca lipseste o "brosurica" cu privire la utilizarea CB-ului si asupra traficului cum ar trebui sa fie. Aici as face o propunere lui yo3gon "K2"(233ec001), fiind primul initiator al Clubului EC (echoul carpatilor),sa elaboram un material in acest sens. Pentru TIR-istul de serviciu: am toata admiratia ptr meseria dvs. si cunosc importanta unei statii CB la bord.Statia ptr dvs inseamna informatia, siguranta in trafic si fara ea...nu prea merge... Sunt convins ca orice electronist care va repara statiile, daca e si radioamator, va poate furniza toate informatiile in legatura cu utilizare corecta,traficul, etc. Imi permit sa vorbesc in numele radioamatorilor adevarati. La reauzire si pe CH22FM.

  • Postat de tiristul de servici - la 2006-02-11 19:53:20 (ora Romaniei)
  • revin si imi cer scuze pt punctuatie altfel
    ati fi inteles ce am vrut sa spu.. radioamatori''intre toate punctele care exista in lumea asta se pare ca a devenit chat acest material. eu nu va cunosc personal cu toate ca miar face placere cred ca as avea ceva de invatat, daca nu ma insel si din cele auzite sunteti aceiasi persoana despre care vb soferi pe traseu adica ati lucrat la un aeroport sau lucrat sau ceva de genul asta daca da atunci sa stiti sincer ca nu am auzit nimic de rau ci numai cuvinte de lauda.nu aceleasi cuvinte lae auzim pe traseu de acei radioamatoristielectronistilideridegrupmontatorideiluzi (a se citi exact asa cum se cred ei)sincere salutari domnule YO5AMF si tot respectul pt K2 la recitire tiristul de servici

  • Postat de Doru 233CA04 - la 2006-02-11 19:56:02 (ora Romaniei)
  • Timp de 15 ani am practicat DX in 27,555 Mhz. cu rezultate spectaculoase QSL-uri din Australia , Noua Caledonie, Madagascar, Americile toate, Peru,Brazilia, Europa etc... acum ca am si o autorizatie de YO cl a-I-a doresc sa va spun ca daca veti reusi ca radioamatori sa faceti o legatura in 27 Mgz si veti primi un QSL de oriunde
    in comparatie cu QSL-urile de la YO acestea sint de o tinuta profesionala si de o frumusete reala fara egal...imi pare rau ca rebuie sa o spun...dar eu nu pot trimite un carton YO in strainatate ca QSL nu-l pot denumi.....ca ma fac de ras...asta e realitatea din pacate la noi...Referitor la consacratii YO care intodeauna au blamat CB-ul si au aruncat cu noroi in niste oameni care au facut performanta, doresc sa le spun ca se insala amarnic.. nu acesti oameni injura ....cei care o fac sint soferi de TIR si alte categorii de oameni care nu au pasiunea radio si folosesc aceste statii in scop de comunicare. In anul 1993 am inceput in 27Mhz transnisiunile digitale PSK iar la YO abia de 3-4 ani se lucreaza digital ...Nu mai aruncati cu noroi dragi YO in CB-isti ca de multe ori v-au depasit in performante... din pacate...Toate comfirmarile pe care vi le-am spus si numarul lor se ridica la pste 28000 de legaturi , le-am facut cu un Pressident Jackson si o ant. 5/8& pe un bloc de 4 et. cu puterea de 25 W. ...nu cum fac multi domni YO care au acasa adevarate posturi de radio cu 2-4-6 KW in antene... de raman fara par in cap si fara alte placeri ale vietii....Hi.. 73'

  • Postat de Alex - YO5AMF la 2006-02-12 12:53:21 (ora Romaniei)
  • am gashttp://www.andreic21.as.ro/modules.php?name=CB&file=introit o pagina foarte complexa despre problema CB. pentru cei interesati (si nu numai) accesati: http://www.andreic21.as.ro/modules.php?name=CB&file=intro

  • Postat de Alex - YO5AMF la 2006-02-12 12:56:30 (ora Romaniei)
  • CORECT VERSION:
    http://www.andreic21.as.ro/modules.php?name=CB&file=intro
    este o pagina cu informatii foarte ample despre problema CB. O recomand celor interesati (si nu numai).

  • Postat de Nelu - YO5OYP/M la 2006-02-13 00:56:42 (ora Romaniei)
  • Imi aduc aminte cu placere de primele lectii si primele demonstratii de radioamatorism luate in laboratorul dumneavoastra si trebuie sa recunosc ca practic acolo am devenit radioamator. Sint deacord ca toti (TIR-istii) trerbuie sa avem cunostinte tehnice minime si mai ales ca trebuie sa dam dovada de o bun simt, mai ales ca nu de putine ori circulam insotiti. As recomanda totusi celor care cred ca un aparat se depaneaza cu o surubelnita prin bobine, ca este mult mai bine si mai ieftin sa se adreseze adevartilor spcialisti.
    Va doresc multa sanatate si va multumesc si pe aceasta cale pentru tot sprijinul pe care ni l-ati acordat in formarea noastra ca radioamatori. Cu stima YO5OYP/m. 73s

  • Postat de Cosmin - YO2MAG la 2006-02-14 23:08:30 (ora Romaniei)
  • Se poate vedea ca e un articol foarte bine fondat,si injuraturi, apropo de CB se pot auzi si in PRM(446Mhz)nu doar in "27"...totul tine de cultura,nu?asa spun eu....

  • Postat de Cosmin - YO2MAG la 2006-02-14 23:10:29 (ora Romaniei)
  • oops, ma gandeam la Vadim.T :)) si am tastat "PRM" in loc de PMR :)).....ooops sory

  • Postat de adi - la 2006-02-19 19:09:53 (ora Romaniei)
  • felicitari pentru articol

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2006-02-21 11:27:58 (ora Romaniei)
  • Dle Alex incerc sa va trimit un e'mail dar e o problema cu adresa. Mai aveti cumva alta sau e vreo greseala? Multumesc

  • Postat de iulian - YO8RPV la 2006-02-24 17:22:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr articol ne trebuia mai demult asa ceva.Adevarata civilizatie o gasim in HF nicidecum in 2m, 70 cm sau CB .In HF nu am auzit injurii doar cu mici exceptii,pe vremea cind activa yo2axd.

  • Postat de Stefan Dinescu - 233NT01 la 2006-03-03 15:12:42 (ora Romaniei)
  • Articolul este foarte folositor. Multumiri YO5AMF.

  • Postat de Misi - YO5BIL la 2006-05-04 08:47:09 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol.

  • Postat de kiss vasile - YO5ODU la 2006-07-24 10:45:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol.Eu am incercat de cateva ori sa folosesc o asemenea statie.Nu am reusit.Probabil dic cele "primite"gratuit nu a fost buna nici unul.Am unul cu o antena baston doar cu o singura frecventa.27,127.Chiar la o altitudine de 1800 m nu am auzit nimic timp de 10 ore,cat am stat sus.In acest an preconizez sa-mi procur unul,dar "pe incercate".Nu stiu daca va functiona cu antena cu polaritate orizontala (28Mhz).Pana atunci mai studiez articolul tiparit.
    73`YO5ODU

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2006-07-26 10:38:15 (ora Romaniei)
  • ptr. Vasile!
    daca vrei sa asculti 'ceva" incearca pe CH22 FM, acolo sunt soferii de camioane si banda este populata tot timpul.
    Statia monocanal pomenita de tine e ff veche actualmente se folosesc numai statii cu sinteza de frecventa. iar... frecventa data de tine nu este canal CB (fiecare canal se termina cu cifra 5 de ex. 27,205=ch20; 27,225 = ch22 s.a.m.d.
    antena de 28 trebuie sa fie ok si ptr cb.
    73/dx
    alex

  • Postat de Cristi Filip - la 2006-07-28 15:05:08 (ora Romaniei)
  • Pt. Dl. Doru 233CA04 . Va rog sa-mi dati o adresa de e-mail deoarece vreau sa va contactez. Multumesc. Cristi. cristifilip33@yahoo.com

  • Postat de dan - la 2006-10-10 23:50:56 (ora Romaniei)
  • D-nule Farkas am tot auzit de dumneata, dar dupa ce am citit articolul, singura concluzie este ca esti un adevarat profesionist. as avea rugamintea sa-mi trimiteti nr. de mobil, vrea niste sfaturi privind statiile pt. camioane. multumesc

  • Postat de Farkas Alexandru - YO5AMF la 2006-10-18 10:42:36 (ora Romaniei)
  • ptr DAN:
    mobil;0722 511 562
    sunt din oradea
    cu bine
    Alex

  • Postat de Stefan - ---- la 2006-11-09 17:35:47 (ora Romaniei)
  • Minunat ce am citit Alex. Am facut pauza de CB de vreo 10 ani, mai am doar o statie cu 12 canale cu cuarturi. De unde gasesc vreo statie second hand cu macar 40 AM/FM, o antena auto (am lucrat cu o Indiana demult); este vreo piata SH? Astept un sfat daca nu deranjez prea mult.

    Cu stima, Stefan

  • Postat de FUSOI IOAN - YO6QDV la 2006-11-21 03:56:55 (ora Romaniei)
  • FOARTE BUN SI NECESAR ARTICOLU.FELICITARI.

  • Postat de Iuliu Stirbescu - YO9GSY la 2006-12-09 01:38:01 (ora Romaniei)
  • Am primit de ceva timp doua statii CB germane defecte, pe care ma chinui sa le depanez. Artcolul dumneavoastra este ptr. mine mai mult decat binevenit. Din pacate nu le gasesc schemele. Am gasit ceva pe la nemti, da nu-nteleg o boaba de germana. Va rog daca le aveti sau daca stiti de pe unde le-as putea downloada sa-mi trimiteti un mail la:iuliu_ioan@yahoo.com. Statiile se numesc: PortyPhone respectiv Stabo SH 6000. Multumesc anticipat! 73!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2006-12-19 20:40:06 (ora Romaniei)
  • Ptr. Stefan: piata SH exista pe diferite site-uri de pe internet (vezi ANUNTURI la acest site), in orase mari unde exista multe firme de taxi (acum de 3-4 ani CB-urile erau folosite si de taximetristi). Recomandarea mea sa nu cumperi CB-uri care au numai modul de lucru AM (Billy; Jimmy President de ex).Modul de lucru agreat in CE este FM.
    Pentru Iuliu: momentan sunt plecat din tara pana in 15ian 2007. Cand ma intorc voi incerca sa te ajut cu ceva scheme. Cu bine Alex.

  • Postat de Mosu de la Iacobeni - MOSU la 2007-07-25 09:22:42 (ora Romaniei)
  • Imi pere rau ca de abea acum am gasit acest site. Am citit articolul cu mare interes si bucurie. Nota +10. Regret insa ca din anul 2006 nu am mai vazut comentarii pe aceasta tema. Oare a scazut interesul ptr. CB in anul 2007.

  • Postat de ion - YO8RXK la 2007-08-29 22:56:13 (ora Romaniei)
  • Articolul e destul de bun chiar si pentru incepatori.Construind un transverter cu vxo 118-118,600 si avand o statie CB fm, se obtine un aparat ietin ce poate utiliza 145-145, 600 cu pasi de 10khz,corectati dinVXO,scheme similare,au fost publicate in revista noastra .Multe73!!

  • Postat de Dragos Eugen - YO2MGY la 2007-08-31 20:00:57 (ora Romaniei)
  • Este foarte bun articolul,am si eu o statie CB,President Billy defecta,unde gasesc schema pt.statie,nu gasesc nici scheme de constructie pentru antene CB,multumesc 73

  • Postat de laszlo attila - VARU la 2007-09-12 19:36:48 (ora Romaniei)
  • daca ma poate ajuta cineva cu o informatie despre MB3712,ptr. un President JFK.Unde as putea gasi?multumesc

  • Postat de ion - YO8RXK la 2007-09-12 22:18:48 (ora Romaniei)
  • Articolul din punct de vedere tehnic este folositor atat posesorilor de aparatura CB,cat si celor ce au in service.Este foarte adevarat ca in banda de 27MHz,printre altele,se mai aud si injuraturi..ca de, e banda cetateanului.Bine ca nu exista si repetoare,ca ar fi Turnul Babel!!Multe 73!

  • Postat de mihaita oli - OLI la 2008-01-29 22:08:45 (ora Romaniei)
  • super adevatat bravo omule mai avem dar sper sa reusim

  • Postat de cristi marginean - la 2008-02-10 13:53:19 (ora Romaniei)
  • DL.FARKAS o? am pe camion un alan 48excelmulti .Incartea tehnica arata ciclu 10%4w Se poate mari PUTEREA?

  • Postat de nando cluj - 10* la 2008-03-02 19:41:22 (ora Romaniei)
  • folosesc de ceva vreme cb dar ce am vazut ce ai scris ar trebui sa stie multi care presupun ca stiu sa monteze/calibreze stati.
    pe mine ma interesat partea cu bruiajul de alternator ,face ff mult zgomot la accelerare iar la relantiu nu .
    am vazut si solutia ,ma gandeam ca exista si alta varianta
    ori cum AI CUNOSTINTE DE ASA CEVA si ai facut ce altcineva nu a fost instare RESPECT

  • Postat de valy - OBY la 2008-03-22 20:08:11 (ora Romaniei)
  • articolul este f b. felicitari!am shi io o statie president clean tone din aia cu 2 tranzistori la final stricata si nu gasesc schema pt ea. stii cumva unde o pot gasi?astept raspuns pls

  • Postat de GHITA BELDE - YO2VIP la 2008-03-26 05:10:24 (ora Romaniei)
  • Felicitari pt.articol.Este super dar cred ca la tot cea-i scris ar mai trebui adaugat si minim :10ani experienta in domeniu de sevice c.b. Incodata felicitari!,73deYO2VIP.

  • Postat de adrian - la 2008-04-20 11:49:54 (ora Romaniei)
  • super tare felicitari!!

  • Postat de Biro Calin - BIROCALIN la 2008-04-30 23:29:17 (ora Romaniei)
  • Un articol extraordinar de bun si util vreu sa ati multumesc pt timpul tau de ai anvata si pe alti ceea ce ai anvatat tu desi nu am de a face cu depanarile statilor cb sau electronica vroiam sami iau 1 statie iar an articolul tau am gasit multe lucruri interesante si acum mam decis ce sa ami iau

  • Postat de Mihail Ciprian - la 2008-05-26 19:17:19 (ora Romaniei)
  • Sal! Am o statie radio cb President Jimmy AM, este noua uitata undeva pe un raft si o antena cu talpa magnetic Magnum, talpa este varza la fel si cablu. Intrebarile mele ar fi:
    1.Vreau sa modific statia din AM in FM se poate,merita facuta modificare sau pot sa receptionez si sa transmit pe AM,ma intelegi sa pot comunica cu toti cei car au statii CB? Adica sa pot comunica in Romania.
    2.Antena este Magnum si are 150 cm dar talpa si cablu este stricat, ce fel de talpa pot sa i-au?
    3.Si parte ce mai nasoala dupa mine e are putere de nici 1W.
    4.Ce se poate face sa o pot folosi in conditii decente?
    Multumesc anticipat!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2008-06-09 11:51:16 (ora Romaniei)
  • Salut! Statia Jimmy president se poate modifica in FM, prin atasarea unui modul FM. Merita, ca statiile president sunt cele mai fiabile in exploatare. La talpa magnetica se inlocuieste cablu , tot cu tip RG58U de 50 ohm. Puterea de iesire tre sa fie de 4-5W (daca nu-i defect et. final, si.....daca wattmetrul folosit este ok...)
    suna-ma la 0722511562. cu bine Alex

  • Postat de daniel - YO8RRT la 2008-07-14 15:16:27 (ora Romaniei)
  • Bun articolul si felicitari.Si eu tot de la CeBe am inceput.Un FM Start1 micuta, antene verticale, dipoli, reflectometre etc.Am invatat multe atunci.Acum mai am o statie midland 79893 din 1977 made in japan cu am si ssb numai 40 canale consacrate.Nu am reusit sa-mi procur statie pentru undele scurte din cauza preturilor.Ma chinui si acum cu A412 si GU29 pe final.Pe midland am dat 900.000 lei vechi hi.Am ascultat portughezi pe canal 38 si se auzeau super in usb.Statia are un sound unic.E statie de camion.Asta e.Probabil o sa mai treaca multa apa pe Bahlui pana o sa am o scula de fabrica in benzile de amatori.Va salut si la reauzire.

  • Postat de daniel - YO8RRT la 2008-07-14 15:24:36 (ora Romaniei)
  • totusi daca ai vreo idee cum se poate duce acest midland cu procesor 858 pe banda de 10 m te rog sa ma anunti pe mail.Am sapat pe net si mai mult de 28,005 nu am putut gasi.Metodele ar fi cele de schimbare a cuarturilor din bucla de reactie PLL sau schimbarea BCD-ului microcontrolerului 858 din dotarea statiei, dar cred ca operatia este dificila pentru cineva fara aparatura speciala.Probabil ca trebuie scos integratul-misiune imposibila hi.Se afla ecranat intr-o cutie separata in transceiver langa comutatorul de canale.Oricum astept cu interes din partea oricui.Midland 79-893 in banda de 10m usb/lsb 12w PEP.73!Daca nu, sunt dispus sa dau statia pentru un VCO cu premixer sau DDS pentru A412.

  • Postat de Catalin Suzeanu - (neradioamator) la 2008-11-02 00:51:25 (ora Romaniei)
  • Am sentimentul ca in cei doi ani scursi de la publicarea acestui material, statiile CB au deveni secundare...locul acestora fiind luat de...PUTERI...spun asta pentru simplul fapt ca, in materialul de mai sus nu se face nici o referire la calibrarea unei antene cuplata la....un "PORC", cum le place CB-istilor sa numeasca amplificatoarele de puteri mari (150-300w)...
    Nu sunt utilizator al vreunei puteri peste limita....bunului simt, insa sunt care isi pun urmatoarea intrebare: se reface SWR-ul la cuplarea unui amplificator?...
    Personal, consider ca o calibrare corecta este doar cea dintre antena si...statie (nu amplificator)..restul??? fiecare face cum doreste...

    Stima

  • Postat de stelica - (neradioamator) la 2008-11-15 13:15:17 (ora Romaniei)
  • intradevar un artcol f rar cred ca ar trebui postat si anumite tipuri de aparate de masurat prezentate cu modalitati de functiune,care sa ne ajute pe noi tir-isti.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2008-11-15 15:48:21 (ora Romaniei)
  • Ptr. Catalin! Calibrarea antenei pe o masina se poate face si fara statie CB, daca folosim un analizor de antena. Aceasta operatiune se rezuma la ajustarea lungimii tijei de antena - dupa un aparat de masurare - un SWR metru sau analizor de antena. De obicei fabricantul "lasa" nitzel mai lunga tija. O calibrare este valabila pentru un anumit loc de fixare a antenei pe masina (fie pe oglinda, fie la parasolar sau in spatele cabinei).
    Dupa calibrare, pe mufa de antena poti pune orice statie CB sau amplificator, deci NU ESTE NEVOIE DE O NOUA CALIBRARE!!, nici in cazul intercalarii unui amplificator. Atat statiile CB, cat si amplificatoarele sunt proiectate pentru o impedanta de intrare - iesire de 50 ohm, care se adapteaza cu cablu coaxial. Cand calibram o antena, practic facem o adaptare intre cablu coaxial si antena!!
    Recalibrarea unei antene este necesara, numai daca ai schimbat pozitia initiala a antenei pe masina.
    Orice calibrare presupune un contact electric ferm a suportului antenei cu caroseria. Deci cu asta se incepe... In practica s-a dovedit ca o valoare a SWR-ului de 1,5-1,7 este OK, deci nu este neaparat nevoie de 1,1!! De fapt in prospectul antenei deobicei se specifica "SWR mai buna de 1,xx ".
    Ptr. Stelica : in viitor doresc sa public un articol si cu aparate si metode de masurare...
    Drumuri bune sa avetzi!

  • Postat de Sorin - (neradioamator) la 2008-12-16 21:54:30 (ora Romaniei)
  • Ma tot confruntcu bruiajul Xenoanelor pe un autoturism. Toata lumea imi zice ca n-am ce-i face. Chiar nu exista nici un remediu? Trebuie sa renunt la ele si sa trec la loc pe halogene?

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2008-12-20 18:28:44 (ora Romaniei)
  • Ptr Sorin: vorbeste cu un electrician auto si incercatzi impreuna sa le cuplatzi pe rand xenoanele. S-ar putea, ca numai un corp sa fie de vina. Mai este o problema: daca lampile sunt de marca consacrata sau "turcisme"? Statia s-o pui pe AM (nu pe FM) ca pe acest mod de lucru se sesizeaza mai usor bruiajul produs de lampi.
    In febr. 2009 sunt in tzara deja, eventual suna-ma. Craciun fericit si drumuri bune!

  • Postat de ZOZO - (neradioamator) la 2009-01-28 23:21:54 (ora Romaniei)
  • SALUT,AM VZ CA PE MULTI AI AJUTAT DEACEEA APELEZ SI EU.
    AM O STATIE INTEK M 790
    DE 4:5-5 WATI,O ANTENA CU BOBINA SI TALPA DE MAGNET,AM MASURAT SWR-UL CARE E 1:5-2:3 RELATIV OK.
    AM CUMPARAT UN AMPLIFICATOR DE 35 DE WATI ,AM MONTAT SI ARE 35 DE WATI DAR MI-A STRICAT SWR-UL CARE E 3-3:5,AM INTELES CA NU E OK CA POATE DEFECTA BOBINA ANTENEI SAU STATIA ,AM CERUT PROBA DE STATIE "COLEGI" M-AU AUZIT MAI CLAR CU AMPLIFICATORUL PORNIT.CE SA FAC CUM SA PROCEDEZ SA MICSOREZ SWR-UL,M-AM GINDIT LA VARIANTA SA DESFAC AMPLIFICATORUL SI SA-L REGEL DC POT LA WATI MAI MICI!AI ALTA SOLUTIE DE REZOLVARE?DC POTI SA-MI TRIMITI PE ADRESA DE YAHOO RASPUNSUL,MERSI!

  • Postat de emil oprisan - (neradioamator) la 2009-02-14 17:36:55 (ora Romaniei)
  • am cumparat o statie magnum s9 si am montato pe masina dar am probleme cu calibrarea antenei swr-ul este mare 3 am incercat cu mai multe antene si este la fel mentionez ca suportul este montat deasupra usi la camion prinsa in 3 pocnituri te rog spunemi unde pot sa ma duc sa imi fac calibrarea buna la antena pt ca este pacat sa am o statie asa mare si sa nu pot sa vb cu ea ajutama mersi

  • Postat de ursu constantin - (neradioamator) la 2009-04-24 16:09:08 (ora Romaniei)
  • satia nu emite si nu receptioneaza este o staie cb president billy si as vrea sami trimiteti o schema ca sa o pot trece pe fm va multumesc

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-04-25 10:06:30 (ora Romaniei)
  • ptr constantin....ti am trimis un email mai detailat ptr rezolvarea problemei tale.

  • Postat de Nelu - (neradioamator) la 2009-05-12 22:20:26 (ora Romaniei)
  • Am si eu o intrebare.Cablul de la antena CB trebuie sa aiba o lungime stricta, sau poate fi dimensionat in functie de distanta dintre antena si statie.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-05-13 07:31:32 (ora Romaniei)
  • Lungimea cablului coaxial de la statie la antena, de preferat trebuie sa fie multiplu de lambda/2 x K, unde K=0,66 coeficientul de scurtare (de velocitate). Lungimea de unda, lambda (m)=300/f (mhz). Ptr frecventa canalului CH22 (27,225mhz), facand calculele de mai sus, rezulta o lungime de 3,63m . De obicei, cu o astfel de lungime se livreaza antena. Daca aceasta lungime nu ajunge, se folosesc lungimi multiple (2x3,63; 3x3,63 etc)O astfel de lungime a cablului coaxial asigura o calibrare (reglarea SWR-ului)corecta. O lungime diferita a cablului de multiplu delambda/2 x K, poate altera masuratoarea.

  • Postat de cristi marginean - (neradioamator) la 2009-06-16 18:18:45 (ora Romaniei)
  • DL FARKAS am si eu o intrebare Am o COBRA 200GTL la 110w cu motorul pornit.Se poate marii modulatia? Multumesc.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-06-17 17:37:33 (ora Romaniei)
  • ptr.Cristi: N-ai precizat modul de lucru folosit.
    In FM: se poate mari deviatia de frecventa (indicele de modulatie) cu un trimer de pe placa cu inscrisul "DEV". Aceast reglaj este independent de puterea statiei.
    In AM (cred ca nu prea utilizez acest mod de lucru ), problema este mai complicata datorita puterii marite de "bagatorii de watti..."
    Ca sfat: statia astfel "tuningata" este foarte vulnerabila la defecte de antena si la dezadaptari (antena ne calibrata corespunzator). In astfel de cazuri vei avea surpriza neplacuta sa-l distrugi etajul final. Deci iti recomand s-o folosesti la o putere mai mica.

  • Postat de neacsu daniel - (neradioamator) la 2009-06-22 15:23:28 (ora Romaniei)
  • as dori si eu ajutor la modificarea pe fm a unei statii cb president billy.multumesc

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-06-22 18:21:14 (ora Romaniei)
  • modificarea unei statii AM in FM, necesita introducerea unui modul FM. Procedura nu este simpla (modulul trebuie confectionat si aliniat ) Introducerea in statie depinde de la caza la caz si cere o oarecare experienta in domeniu. Daca statia Billy, pe AM functioneaza normal 100%, merita investitia. Te pot ajuta cu sfaturi la tel: 0722 511 562 sa pe email

  • Postat de neacsu daniel - (neradioamator) la 2009-06-23 22:46:32 (ora Romaniei)
  • inca nu stiu daca merge bine pe fm.abia am facut rost de ea si-mi place sa invat lucruri noi.am gasi pe cineva pe un forum care da o schema la un modul fm pt modificare dar credeam ca exista o solutie mai usoara.daca merge bine pe am am sa te contactez.multumesc pt ajutor.

  • Postat de cristi marginean - (neradioamator) la 2009-06-26 17:55:51 (ora Romaniei)
  • MS pt sfat am si putere mica la 50 w si SWR 1.1 In FM o folosesc fiind camionagiu.Inca O DATA MULTUMIRI.

  • Postat de Remus - (neradioamator) la 2009-07-30 03:00:17 (ora Romaniei)
  • Am shi eu o problema.... Am cumparat de la un coleg o antena cu talpa magnetica pentru o statie CB pe care o aveam mai demult.Problema este ca are cablul rupt la 100 mm de talpa....Asi vrea sa-l inlocuiesc dar am auzit ca trebue o anumita dimensiune de la mufa la talpa...! Daca imi puteti spune ce dimensiune trebue sa am la cablu shi de cati ohmi trebuie sa fie....???? Mentionez ca statia este Uniden PC33 iar antena ML140.... Va multumesc anticipat....!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-08-02 08:32:06 (ora Romaniei)
  • Ptr Remus: dupa discutia la telefon iti mai recomand o verificare/ calibrare a antenei pe masina ....Antena ML145 este o antena "prietenoasa"ce se adapteaza fbine!
    mult succes!

  • Postat de Remus - (neradioamator) la 2009-08-04 18:44:04 (ora Romaniei)
  • Multumesc mult pentru sfaturi, Dl. Alex....!!!

  • Postat de MAFTEI IRINEL - (neradioamator) la 2009-08-08 21:47:10 (ora Romaniei)
  • am intrat inposesia unei statii MAXON CM70,delacine am cumparat statia a zis ca-i modificata si are 8W dar stupoare avea doar 4W, se poate modifica etajul inal si sa scoata 8W in emisie??

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-08-09 07:36:33 (ora Romaniei)
  • Ptr. Maftei: statziile sunt livrate la o putere de 4 W standard (puterea legala) Referitor la modificari si la marirea puterii se poate rezolva de la caz la caz, dar... citeste articolul "Despre S metru si altele" aparut tot aici la "articole " ... si singur vei trage o concluzie daca merita sau nu! Mai elegant si mai eficient se poate rezolva prin atasarea unui amplificator intre statie si antena si ramii cu statia ne afectata si in garantie!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-08-09 07:42:00 (ora Romaniei)
  • PS ptr Maftei...
    "ARTICOLE"
    "echipamente si constructzii electronice"
    "Despre S metru si altele...
    daca vrei lamuriri contacteaza-ma! Alex

  • Postat de bebevmn - (neradioamator) la 2009-08-24 18:39:01 (ora Romaniei)
  • salut, am si eu o statie cb MIDLAND ALAN 100 plus.la care am pus si un amp de 30w ,de ce in timpul mersului nu mai receptionez bine si se aud multi paraziti statia e reglata f bine, cineva mia zis ca imi trebuie un filtru de paraziti, masina este un PEUGEOT BOXER3,5t.multimesc si astept raspuns

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-08-26 07:59:23 (ora Romaniei)
  • Ptr. Bebe! Amplificatorul pus are si preamplificator de receptzie? (scrie in prospect si de obicei are un comutator separat cu care se poate porni (RX). Daca da, cupland preamplificatorul RX, va creste pe langa semnalul util si zgomotele. Nu ai spus, daca statzia fara amplificator functzioneaza fara parazitzi? Trimitem-mi un email sa lamurim problema!

  • Postat de iulian marica - (neradioamator) la 2009-10-12 20:21:04 (ora Romaniei)
  • am o problema la statia cb,este un danita 1240 si de ceva vreme imi da in difuzor zgomot de fiecare data cand clacxonez sau ridic geamul sau dau drumul la stregatoare.daca reglez sq mai mult nu se mai aude dar risc sa nu prea aud ce vb ceilalti participanti la trafic.ce ma sfatuiti?

  • Postat de iulian marica - (neradioamator) la 2009-10-12 20:26:26 (ora Romaniei)
  • de mentionat ca o folosesc pe doua masini dacia logan diesel cu o antena sirio ml145 cu talpa magnetica.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-10-13 07:59:05 (ora Romaniei)
  • Ptr. Iulian: Deci la inceput nu aparea acest fenomen de bruiaj... verifica in primul rand continuitatea cablului de antena si starea bobinei. Cu un ohm metru mijlocul mufei, exteriorul mufei si tija antenei trebuie sa-ti arate scurtcircuit (la o antena ml145). Daca nu arata scurt, desurubeaza antena si verifica continuitatea cablului intre mufa de antena si talpa, atat firul de mijloc cat si tresa. Daca este ok, verifica bobina. Daca nu arata scurt la cele trei capete (este cu o priza), trebuie decapsulata si vazuta. Atentie la decapsulare: se desurubeaza piesa, care tine tija, se introduce in locas, un surub de M6 (sau un dorn de 6mm) si se loveste cu un ciocan pana cand iese bobina. A nu se lovi cu ciocanul direct piesa filetata din alama, ca se distruge filetul. Daca antena este ok, imprumuta de la un coleg o alta statie si pune pe masina ta. Daca statia colegului nu este bruiata problema este in statia ta, daca este bruiata, ai probleme in instalatia masinii. Ptr alte sfaturi sa-mi scrii la yo5amf@yahoo.com

  • Postat de VIOREL - YO6DIS la 2009-12-21 22:55:41 (ora Romaniei)
  • Foarte frumos din partea unor radioamatori a da sfaturi CB-lor atit ptr.asist.teh.cit si comportament in trafic. SARBATORI FERICITE ! SANATATE SI BUCURIE ! LA MULTI ANI ! 73 ! 88 ! DX >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

  • Postat de octavian - (neradioamator) la 2009-12-30 19:54:14 (ora Romaniei)
  • cat de facil poate fi un amplificator cu si fara preamplificare ?
    am o statie ALAN 42, o pot adapta la un ampli. cu preampli.RM KL200 si antena ML 145 ?
    VA MULTUMESC ;)

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-01-04 08:20:59 (ora Romaniei)
  • Ptr. Octavian: Amplificatoarele de 27Mhz, se fabrica fie numai pentru emisie, fie si pentru emisie /receptie. Cele care au si un preamplificator de receptie se recunosc, ca au pe panoul frontal si un buton "RX" (in general)Astfel ai posibilitatea sa-l folosest numai la receptie sau numai la emisie si impreuna si la emisie si la receptie. "Adaptarea" unui amplificator, consta in intercalarea lui intre antena si statie. Contrar unor zvonuri, ce circula printre CB-isti, o antena adaptata (calibrata) la o statie pe o masina, nu mai trebuie recalibrata in cazul montarii unui amplificator. (Practic antena se adapteaza "la masina" si adaptarea depinde de pozitia antenei pe masina, iar dupa calibrare, poti schimba statiile, cu sau fara amplificator intr-o veselie, fara sa mai recalibrez antena....)
    Antena ML145 este o antena foarte buna si este comoda in exploatare avand o lungime acceptabila.
    Atentie insa la convertorul de tensiune de 24/12V,(daca e vorba de camion), care trebuie sa asigure curentul necesar functionarii amplificatorului. La un amplificator de cca 100W curentul absorbit este de 10-15A impreuna cu statia, Deci se recomanda un convertor 24/12V de 20A. Amplificatorul trebuie folosit numai "la nevoie "!!!! succes!
    Alex

  • Postat de alin moraru - (neradioamator) la 2010-01-07 00:55:02 (ora Romaniei)
  • Buna ziua, as dori daca se poate sa imi dati si mie nr la cineva din Bucuresti care poate sa modifice o statie cb poloneza sa poata fi folosita si la noi si sa o calibreze cu o antena ml 145, contra cost binenteles.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-01-07 08:06:04 (ora Romaniei)
  • Ptr. Alin: cauta-l pe dl. Sevil sau pe dl.Barbone (intreaba-l pe un TIR-ist de pe centura de nuumarul de mobil...)

  • Postat de popescu daniel - (neradioamator) la 2010-01-08 20:10:02 (ora Romaniei)
  • daca ma poate ajuta cineva cu o informatie . cum se monteaza o antena radio pe o masina din plastic

  • Postat de popescu daniel - (neradioamator) la 2010-01-08 20:13:44 (ora Romaniei)
  • este vorba despre un renault espace la care toate componentele exterioare sunt din plastic inclusiv plafonul

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-01-10 19:49:53 (ora Romaniei)
  • Daca si pavilionul este din plastic (fibra), se procedeaza in felul urmator:
    - se demonteaza tapiteria
    - se fixeaza o tabla gaurita la mijloc ptr suportul antenei din metal (cupru, fier galvanizat) de cel putin 15x15cm sub pavilion, in dreptul gaurii unde vom fixa antena.
    - de la aceasta tabla se duc cat mai multe fire radiale (conducte electrice de 2-3mm) pana la marginile pavilionului. In felul aceasta sub pavilion se formeaza un plan de masa .
    - se fixeaza suportul de antena pe pavilion, cu tabla metalica montata sub pavilion, cu firele ce formeaza contragreutatea.
    - se pune la loc tapiteria (in prealabil se scoate cablul de antena si se pozeaza pana la statie)
    -metoda este anevoioasa si cere multa munca si....acceptul "stapanului" ...dar da randament si in cazul masinilor din fibra de sticla.

  • Postat de Ionut - (neradioamator) la 2010-01-12 20:58:02 (ora Romaniei)
  • Pt yo5AMF!
    Buna seara!Vreau sa montez antena pe oglinda la camion,alt loc nu gasesc,
    fiind si destul de mare!Dar va rog un sfat,cum sa ii fac un contact electric perfect... Antena e sirio 5000.Multumesc!!


  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-01-13 15:58:01 (ora Romaniei)
  • ptr. Ionut: 1. se fixeaza un suport (tabla galvanizata)pe partea superioara a suportului de oglinda. 2. se fixeaza de tabla, cu un papuc o bucata conductor electric lizat, de 2,0-2,5mm (se poate fixa acest conductor chiar sub surubul de fixare a suportului antenei pe tabla, daca tabla nu e gaurita in mai multe locuri). 3. cu o negativa se scoate surubul de fixare a suportului de oglinda pe usa. 4. sub acest surub se introduce cablul electric pe un traseu cat mai scurt. In acest fel suportul antenei va face masa cu usa. Se mai recomanda legarea la masa cu o tesatura metalica ( ecranajul de la cablu coaxial) a usii, de caroserie, in dreptul balamalei. Astfel vom avea siguranta, ca usa va face contact electric cu restul caroseriei. Dupa fixarea antenei pe pozitie, aceasta se calibreaza fie cu un swr metru, fie cu un analizor de antena. antena se poate inclina usor in spate (10-15grade) inainte de calibrare. Calibrarea se face cu usile inchise!!!

  • Postat de Ionut - (neradioamator) la 2010-01-13 19:15:11 (ora Romaniei)
  • Ptr.Alex Farcas:Multumesc mult ca ati raspuns asa repede,si pt sfatul dvs!!Cand se incalzeste ma apuc de treaba...Dar eu am sa pun un suport special pt antena pe oglinda,mai trebuie sa pun si tabla intre antena si suport antena??

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-01-14 17:13:17 (ora Romaniei)
  • Bineintzeles ca NU. Fixeaza suportul "special" pentru antena pe oglinda si leaga cu un fir de masa (tabla)...

  • Postat de Rell A. - KY9KYO la 2010-01-22 01:02:51 (ora Romaniei)
  • Draga Alex, mii de multumiri ca radioamatorismul Romanesc traieste..!!! Felicitari ptr ca duci traditia radioamatorului Roman: de a invata, de aconstrui,de ada mai departe la ceilalti.Multe successe pe mai departe si sper sa ne mai intalnim si pe banzi.!!! 73 de Rell.....KY9KYO

  • Postat de ionutz vescan - (neradioamator) la 2010-02-20 00:38:55 (ora Romaniei)
  • Pt.dl.Alex Farkas, mi-am luat o antena President Alaska iar la specificatia tehnica scrie ca are SWR-ul de 1:1,1. Asta inseamna ca antena a fost calibrata {acordata} de catre producator, sau dupa montarea ei pe masina trebuie acordata putandu-se obtine acele valori specificate in datele tehnice?

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-02-20 16:14:14 (ora Romaniei)
  • Buna ziua !Cum se poate monta pe portbagajul unei biciclete o antena mai discreta pt lucrul in 2m?
    Am vazut eu undeva,dar nu mi-a "placut"!Raman dator!73 Vasile

  • Postat de Ionut - (neradioamator) la 2010-02-20 19:09:05 (ora Romaniei)
  • Pt Vescan ioan:Orice antena necesita o calibrare/acordare dupa montare ,cu un reflectometru...In specificatie iti arata la ce reglaj o poti aduce...Explic si eu in termenii mei,nu sunt un profesionist!Dar ajuta..

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-02-20 19:26:37 (ora Romaniei)
  • Pentru Ionut Vescan: valoarea swr-ului in specificatie indica faptul ca modelul respectiv se acordeaza foarte precis si dupa calibrare se poate obtine valoarea specificata. Sunt antene, care nu pot fi acordate la o astfel de valoare mica a swr-ului. (cele cu bobina de adaptare fara priza). ....deci calibrarea dupa montare la orice antena este obligatorie!!
    Ptr Vasile: inca n-am montat nici o antena pe bicicleta, dar...tehnic se poate, Cadrul va lucra ca o contragreutate si va fi suficienta pe 145mhz.
    73/dx Alex

  • Postat de ionut vescan - (neradioamator) la 2010-02-20 20:29:18 (ora Romaniei)
  • Multumesc pt sfatul dat si pentru ca a-ti raspuns atat de repede!

  • Postat de ionut vescan - (neradioamator) la 2010-02-20 20:39:07 (ora Romaniei)
  • Am si eu o nelamurire! Ce inseamna 73?

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-02-21 10:04:41 (ora Romaniei)
  • 73 inseamna la radioamatori: "salutari" nu te ar interesa sa devii radioamator? trimite-mi un email!
    73/dx Alex

  • Postat de ionut vescan - (neradioamator) la 2010-02-28 20:53:51 (ora Romaniei)
  • Ptr. dl. Alex Farcas: Cand eram in clasa VII-a ma duceam la cursurile de electonica de la Clubul Copiilor din oras. Printre colegi erau cativa, ca si mine dealtfel, pasionati de comunicarea la distanta fara costuri prea mari( atunci erau rare telefoanele mobile si era un "accesoriu" scump). Asa s-au hotarat vre-o 6 colegi, impreuna cu profesorul sa invete tainele radioamatorismului si sa mearga la examenul de obtinere al brevetului de radioamator. Au trecut de examene dar s-au lovit de dificultatea obtinerii unei statii pentru a putea comunica. Ce au gasit atunci erau niste statii portabile casate de la armata, si alea destul de scumpe si dificil de obtinut, care ulterior au trebuit trase in banda ca sa poata fi folosite pe frecventele radioamatorilor. Referitor la intrebarea dvs. ce implica intrarea in randul radioamatorilor?

  • Postat de moraru catalin - (neradioamator) la 2010-03-06 11:32:42 (ora Romaniei)
  • articolul mi-a placut ff mult. m-a ajutat sa inteleg unele lucruri dupa ce mi-am luat o statie cb .interesanta ideea de a deveni radioamator dar cu electronica sunt paralel.oricum multumesc pt articol

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-03-08 17:53:22 (ora Romaniei)
  • Ptr. Catalin si Ionut. sa fii radioamator nu este un status, ci este o stare si o conduita. Voi ati gustat deja de placerile comunicarii prin undele radio cu ajutorul statiilor CB. Este un inceput. Satisfactia este mult mai mare cand comunici la mii si zeci de mii de km cu ajutorul undelor. In randurile radioamatorilor se regasesc toate categoriile sociale; ingineri, doctori, artisti, muncitori,etc. Radioamatorul este un autodidact, care se perfectioneaza permanent. Ca sa devii radioamator nu trebuie sa ai cunostinte foarte vaste din domeniu. Luati legatura cu un radioclub din localitate si cei de acolo va voi pune in tema ce-i de facut in acest sens. (Eu personal, l-am "convertit" 10-15 TIR-isti la radioamatorism, am stat de vorba cu ei, l-am ajutat cu materiale, documentatii si pregatire ptr examen si la ora actuala sunt TIR-isti cu indicativ YO si fac trafic radio si in benzile de radioamator si... prin comportament in trafic fac cinste indicativului YO.

  • Postat de moraru catalin - (neradioamator) la 2010-03-09 12:42:24 (ora Romaniei)
  • sias completa INCA.am luat legatura cu dl nicu ciobanu yo4ape si sper sa fac pasii necesari pt a deveni radioamator.momentan inca studiez subiectul pe internet .multumesc

  • Postat de moraru catalin - (neradioamator) la 2010-03-09 12:43:35 (ora Romaniei)
  • si as completa INCA.referitor la statusul de radioamator

  • Postat de marchis adrian - (neradioamator) la 2010-03-09 22:35:06 (ora Romaniei)
  • as avea si eu o intrebare ptr cine se pricepe.as dorii sa achizitionez si eu o statie cb.care ar fii cea mai performanta?si cam la ce valoare se ridica achizitia?

  • Postat de 120L - (neradioamator) la 2010-03-11 14:25:16 (ora Romaniei)
  • Salut Alex

    Foarte bun articol explicativ. Merita up-datat la zi cu indicatii despre statiile si antenele actuale de pe piata din care multe sunt pocnitori si se vind pe bani multi...
    Nu sunt radioamator dar am fost pirat in anii 90 pe FM...cunostinte de RF exista deci...
    Doresc sa-mi recomanzi din experienta ta o antena cu talpa magnetica buna si care sa aiba urmatoarele caracteristici:
    - Acord de fabrica pe cit posibil la 27,225
    - SWR < 1,20
    - Cistig > 4-6 db
    Precizez ca nu caut "brand" caci e scump ci mai degraba "noname" dar testat si eficient.

    Multumesc mult

    73 !

  • Postat de ionut vescan - (neradioamator) la 2010-03-13 21:40:53 (ora Romaniei)
  • Pt. 120L, eu mi-am luat o antena President Alaska fixa (am inteles ca este si cu talpa magnetica) iar in specificatia tehnica scrie ca are castig de 6 dbi si swr de 1:1,1 la 150 ron. Acuma nu stiu daca antena e chiar asa cum a fost prezentata dar eu sunt multumit de ea. As fi curios si eu sa o testeze cineva cu instrumente adecvate sa-mi poata spune daca specificatia tehnica e doar reclama comerciala sau e adevar!

  • Postat de ionut vescan - (neradioamator) la 2010-03-13 21:45:44 (ora Romaniei)
  • Eu am cumparat-o de pe http://www. artero.ro, daca esti interesat poti sa vezi niste preturi destul de bune, comparativ cu alte site-uri.

  • Postat de moraru catalin - (neradioamator) la 2010-03-21 12:57:24 (ora Romaniei)
  • ce antena imi recomandati sa fac acasa pt statia cb dar sa fie fixa (pe sol)sa pot vb mai la distanta am spatiu extra suficient si nu am vecini sa imi taie cablurile

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-03-21 20:47:38 (ora Romaniei)
  • ptr. Catalin : ptr st fixe se utilizeaza antene verticale cu lungimea tijei 5/8 lambda (cca 6,70m), cu contragreutati si o bobina de adaptare. Intre anii 1998-2003 am folosit o astfel de antena acordata pe 28MHz si a mers trasnet! Astfel de antene pot fi confectionate si artizanal "home made", dar pot fi si cumparate gata de la magazine de specialitate in domeniu CB (" antene ptr statii de baza"). Deasemenea se gasesc si antene directive (yagi cu 3-4 elemente), model sy-3 sau sy-4, care sunt foarte ieftine fata de o antena ptr radioamatori. Pentru traficul la mare distanta se prefera modul de lucru usb (ssb). cu bine: Alex

  • Postat de florinar - (neradioamator) la 2010-04-03 01:20:43 (ora Romaniei)
  • am cumparat un amplif kl 203 de 100w,l-am montat pe masina,am un intek 490 si un ml 145 de la sirio,problema e urmatoarea,emit cu amplif,sunt auzit,in momentul cand nu mai emit mi se blocheaza receptia nu mai aud pe nimeni pana cand nu opresc amplif.mentionez ca pe sursa din casa si antena fixa amplif lucreaza fara probleme.in masina amplif e cuplat la bornele de la baterie.am testat 3 amplif pana acum crezand ca sunt defeste,toate fac la fel,am schibat si cablul dintre amplif si statie,am testat si cu alta statie,acelasi rezultat,orice sfat e binevenit.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-04-03 08:04:29 (ora Romaniei)
  • Ptr Florin: Cauzele pot fi: 1). Antena nu este calibrata cum trebuie! Radiofrecventa se intoarce in amplif si blocheaza circuitul de comanda emisie receptie din aplif.
    2). Mai verifica daca statia ta M490 are 4-5W ? sau e mult mai mare (st tuningata). Amplful permite max 4-6W la intrare. Un Paste Fericit! Alex

  • Postat de Marian Done - (neradioamator) la 2010-04-03 16:15:55 (ora Romaniei)
  • am o antena ML 145 si o tti 880H. intrucat cablul de la antena este prea scurt, sta intins si este luat in picioare de toti pasagerii. daca as prelungi cablul cu aprox 1m, cepierderi as avea in performantele antenei? stima!

  • Postat de victord36 - (neradioamator) la 2010-04-09 14:57:14 (ora Romaniei)
  • Am staie cb president johnny si as vrea sa-mi trimiteti o schema ca sa o pot trece pe fm va multumesc

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-04-10 18:46:57 (ora Romaniei)
  • Ptr. Marian: propun sa inlocuiesti cablul original de antena, cu un cablu cu o lungime dubla (2 x lambda/2)= 2 x 3,6m = 7,2m. Astfel adaptarea (calibrarea) initiala nu va suferi nici o schimbare. Iar despre pierderi...pe aceasta frecventa pierderile pe o astfel de lungime sunt neglijabile.
    Ptr. Victor: Modificarea unei statii din AM in FM este o operatiune ampla, care cere confectionarea si interconectarea unui modul FM. Solutzia difera de la statzie la statzie. Suna-ma la 0722 561 562 ptr lamuriri 73/Alex

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-04-21 07:53:10 (ora Romaniei)
  • nr telefon corect: 0722 511 562
    73/Alex

  • Postat de Constantin Delcea - (neradioamator) la 2010-04-26 21:09:28 (ora Romaniei)
  • am achizitionat sh o statie magnum delta force si am o mare problema cu zgomotul de fond produs de pornirea motorului si de acceleratie.am montat alimentarea la baterie,am inseriat pe plus un filtru dar nu mi-a rezolvat problema.va rog daca puteti sa ma ajutai cu un sfat.multumesc frumos

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-04-27 09:13:04 (ora Romaniei)
  • Ptr Constantin: daca ai tras alimentarea direct de la baterie, se procedeaza in felul urmator: se trage un singur cablu de la puntea de legatura intre cele doua baterii, unde ai 12V, cu o siguranta la plecare chiar langa borna. Minusul, nu se trage de la borna de minus, ci se ia de pe caroserie de la cel mai apropiat surub de masa de langa statie. Parazitarea va dispare! (prin tragerea minusului direct de la baterie se formeaza o bucla de curent, care introduce parazitii produsi de instalatia electrica. Cupleaza si functia NB/ANL de la statie. Sa ma informez de rezultat!
    succes: Alex/yo5amf

  • Postat de Marius - (neradioamator) la 2010-05-10 10:53:33 (ora Romaniei)
  • buna ziua,
    doresc sa cumpar o statie CB+antena si as dori sa ma sfatuiti in cautarea unui model cu un raport pret/calitate bunicel; suma maxima ar fi de 500ron, va fi folosita pe masina personala
    va multumesc

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-05-11 07:47:59 (ora Romaniei)
  • Ptr Marius: pentru bugetul alocat: Danita 640+ant ML145
    73/Alex

  • Postat de George Dinica - (neradioamator) la 2010-05-14 16:34:11 (ora Romaniei)
  • Doresc sa achizitionez o statie cb de putere mai mare si m-am oprit (avand in vedere si bugetul) la TTI 880H 25w si la CRT Superstar 3900 35w. care dintre ar fi mai potrivita si cu ce antena? Multumesc anticipat pt. raspuns!

  • Postat de Berechet Mihail - (neradioamator) la 2010-05-17 21:57:04 (ora Romaniei)
  • Buna ziua. Sunt din Oradea, posesor al unei TTI CB 660 de 3 luni si am o problema cu microfonul (presupun, deoarece cunostintele mele in domeniu sunt aproape 0 - sunt medic). Statia receptioneaza perfect, dar nu mai emite. Va rog mult de tot daca se poate sa ma ajutati. Am impresia ca in sfarsit m-a prins un pic microbul, chiar daca tatal meu (YO4BE) a tot incercat de vreo 15 ani sa mi-l transmita, iar acum chiar imi lipseste statia. in fiecare zi pun antena pe masina si cel putin jumatate de ora incerc sa intru in cumunicare cu colegii aflati in aria mea de acoperire.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-05-22 07:51:40 (ora Romaniei)
  • Ptr. Mihai:
    am fostb plecat din localitate....suna-ma la 0722511562, si eu sunt din oradea. alex

  • Postat de marica iulian - (neradioamator) la 2010-05-28 22:51:31 (ora Romaniei)
  • As dori daca se poate o schema simpla pentru o antena "home made" in CB, doresc sa montez pe bloc asa ceva,sau e mai simplus sa achizitionez una, stau la etajul 3/4. Am inteles ca principiul este acelasi, adica plan de masa, in cazul unei antene lamda/4 "home made", m-am uitat pe terasa blocului si nu cred ca am sa reusesc sa obtin acel plan de masa...ca la masina, daca se poate pe adresa de mail iulian_marica@yahoo.com . 73

  • Postat de romi - (neradioamator) la 2010-07-18 23:59:47 (ora Romaniei)
  • Articolul este foarte bun si interesant . Am o statie cobra 4 w si o antena sirius ml 145. Antena a fost calibrata de un prieten radioamator . Nefiind multumit de puterea de emisie am cumparat un amplificator de 35 w italia , am cumparat un cablu lungime 90 cm cu doua mufe , am conectat amplificatorul la statie si a mers foarte bine . Dupa vreo 2 zile de functionare am constat ca amplificatorul nu mai functioneaza asa eficient , adica nu mai sint auzit de cei care-i receptionam mai slab . Nu stiu cum sa procedez pentru a sti daca totul este ok adica daca sint auzit ca la inceputul montarii amplificatorului . Cum pot verifica daca functioneaza normal fara a solicita ,,colegii,, care raspund sau nu la apelurile pe statie ???!!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-07-19 07:59:26 (ora Romaniei)
  • Ptr. Romi: Functzionarea unui amplificator cel mai simplu se poate pune in evidentza cu un wattmetru/swr metru, pe care il conectez la iesirea amplificatorului si antena . Cu amplificatorul oprit, trebuie sa ai la iesire puterea statziei, adica cca 4W, in momentul cand cuplez, puterea trebuie sa creasca la cca 20W (cam atata scoate KL35). Daca nu scoate nimic, cand aplificatorul este cuplat, defectele pot fi multiple: fie tranzistorul din aplif defect, fie releul de emisie/receptzie defect.
    Wattmetru/ SWR metru se poate cumpara de la magazine cu echipamente CB, si nu este asa de scump. Aparatul poate fi conectat permanent intre antena si aplificator, astfel vei avea un control permanent asupra functzionarii acestuia.
    73/Alex

  • Postat de Vizsuj Tibor - YO6GXJ la 2010-07-28 15:49:43 (ora Romaniei)
  • Buna ziua!Am o problema cu o statie PREMIER CB 2000 : emite dar numai cu 1,5 w si la o distanta de aproximativ 2 km .La receptie distanta maxima in jur de 200 m,polarizarea tranzistoarelor pe partea receptie 0.65 v ,finalul c2075 este bun daca ma puteti ajuta cu o schema ,eventual cu indicatii ce sa mai verific !

  • Postat de Vizsuj Tibor - YO6GXJ la 2010-07-28 15:50:56 (ora Romaniei)
  • Buna ziua!Am o problema cu o statie PREMIER CB 2000 : emite dar numai cu 1,5 w si la o distanta de aproximativ 2 km .La receptie distanta maxima in jur de 200 m,polarizarea tranzistoarelor pe partea receptie 0.65 v ,finalul c2075 este bun daca ma puteti ajuta cu o schema ,eventual cu indicatii ce sa mai verific !

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-07-29 18:26:00 (ora Romaniei)
  • Ptr Tibor: Ai masurat puterea statiei pe o sarcina artificala? Asa cum descrii ai o problema grosolana la antena : si emisia si receptia este slaba!! Ai probabil o putere reflectata mare (Pref + Pdir)= P (puterea statiei). Momentan nu am schema ptr PREMIER cb2000 sorry.... eventual suna-ma la 0722 511 562
    73/Alex

  • Postat de Ovidiu Popescu - (neradioamator) la 2010-08-04 23:45:19 (ora Romaniei)
  • Domnule Farkas, am ramas impresionat de amabilitatea dumneavoastra! Indraznesc sa va solicit un sfat. Am cumparat un TTI TCB 880H de 25W. Mi s-a parut ceva performant la pret mediu. As vrea acum sa-mi cumpar o antena si, din ce am mai citit, as prefera o antena CB AM FM. Puteti sa-mi recomandati ceva care sa aiba performanta buna? Asta, in ideea in care as vrea sa ramana fixa si sa nu arate masina ca un troleibuz, mai ales ca e destul de inalta (am un Renault Kangoo)... Cineva recomanda pe un forum o antena President VERMONT. Ce parere aveti? Va multumesc anticipat pentru raspuns si va rog sa primiti toata consideratia mea! Cat despre radioamatorism, cred ca incep deja sa-mi pun intrebari. Aveti un har de a face prozeliti... Multumesc inca o data!

  • Postat de Ungureanu Tiberiu - (neradioamator) la 2010-08-14 20:43:12 (ora Romaniei)
  • Am mai avut o interventie, dar din ceva motive ea nu-a ajuns la Dvs. Am o antena Tram 1600-HC 38" VHF Marine Antenna cu lungimea spicului de 35" si fiderul aferent de 5 ft, RG58 A/U cu PL-259 livrate impreuna cu antena.Cum trebuie s-o montez pe masina (Logan) daca in specificatiile tehnice se precizeaza ca nu necesita contragreutate, astfel incat sa beneficiez de castigul de 6 dB indicat de producator?Ghidandu-ma dupa articolele aparute la RadioAmator.ro i-am adaptat o montura magnetica, fara contact electric cu caroseria, pentru montura "L-bracket for side- or mast-mounting", cu care antena a fost livrata. Punand antena pe acoperisul masinii, putin lateral (cu vreo 20cm lateral fata de centrul geometric al acoperisului) am mai lungit antena pana am obtinut cel mai bun SWR de 1,18-1,2 (lucrez pe 154 MHz, fata de 156-162 ai Marine Band). Daca pun antena pe centrul geometric al masinii (si, deci, in spatele antenei FM cu care este prevazut Loganul) SWR-ul creste la 1,25 (din cauza acelei antene?). Daca pun antena pe sol, SWR-ul devine 1,1 (fara nici o recalibrare).
    Apelez la sfatul Dvs. pentru a obtine cele mai bune rezultate de la aceasta antena destul de bine apreciata in aplicatiile Marine Band ( cf. forumurilor), cu atat mai mult, cu cat frecventa mea este destul de apropiata de cele ale Marine Band.
    Cu stima si multumiri anticipate, T. Ungureanu, taximetrist.

  • Postat de Ungureanu Tiberiu - (neradioamator) la 2010-08-14 20:49:30 (ora Romaniei)
  • Scuze, in mesajul precedent lungimea corecta a fiderului este de 15 ft. Multumesc.

  • Postat de Ungureanu Tiberiu - (neradioamator) la 2010-08-15 00:13:09 (ora Romaniei)
  • Si, iertati-ma, cum poate o antena lambda/2, in 2 m, sa aibe un castig de 6 dB? Acelasi.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-08-16 16:39:37 (ora Romaniei)
  • Ptr Tiberiu: m-am uitat pe net la poza antenei amintite de tine.... Este o antena VHF in banda marina, cu bobina la baza, cu tija 35"( cca 1,0m), deci nu este in lambda/4 ci in lambda/2, care nu necesita o contragreutate (aplicatii navale...) La o antena "castigul" apare, prin faptul, ca antena radiaza int-o directzie mai multa energie, in detrimentul altor directzii. O antena verticala, este o antena omnidirectionala in plan orizontal. Castigul la o antena verticala apare in diagrama de radiatie verticala. Antena nu radiaza (sau radiaza foarte putzin) pe verticala si lobii de radiatzie in plan vertical sunt niste petale prelungite la unghiuri mici 10-25grade fatza de orizont. Intreaga energie bagata in antena se afla in acesti lobi.Tzinind cont de utilizarea navala si terestra, corespondentul se afla in acesti lobi la unghiuri mici fatza de orizont. (o astfel de antena n-ar fi utilizabila in comunicatzii aeriene sau de satelit, unde corespondentul se afla la o inaltzime , la un unghi mare fatza de orizont. Deci: este o antena ok si poate avea un castig de 6dB datorita diagramei de radiatzie in plan vertical.
    Acordul antenei ("calibrarea") se rezuma la reglarea lungimii tijei. Acest acord este influentzat de pozitzia antenei fatza de caroseria masinii, care formeaza un plan de masa. Un reglaj foarte rapid se poate efectua cu un analizor de antena ( unii meseriasi au deja asa ceva...) De retzinut: un reglaj este valabil ptr o anumita pozitzie a antenei pe masina si se reface daca schimb locul antenei. Ptr VHF (taxi) se recomanda locul cel mai inalt (mijlocul pavilionului). REMARCA: daca utilizez frecventza 154 MHz, antena ta poate va fi prea scurta, ca banda VHF de marina este nitzel mai sus (156-162MHz)...
    Un SWR 1,2 - 1,5 este o valoare buna si acceptabila.
    cu bine:
    73/Alex

  • Postat de Ungureanu Tiberiu - (neradioamator) la 2010-08-20 05:35:50 (ora Romaniei)
  • Stimate domnule Farkas, va multumesc pentru raspunsul Dvs. prompt. Permiteti-mi sa va ridic o noua problema. Am o statie Alinco DR135 cu care lucrez pe 154 MHz. Toate au fost bune si frumoase pana cand am intercalat intre statie si antena un amplificator de 100W. Din acel moment am, din cand in cand - dar zilnic de cateva ori - retur pe exteriorul tresei, retur care-mi zeriozeaza datele din calculatorul de bord, iar corespondentii nu ma aud. Am schimbat amplificatorul, dar fenomenul persista. Am montat amplificatorul in portbagaj, fara nici un efect. Daca renunt la amplificator, fenomenul dispare. Am montat ferite pe fiderul antenei (presupunand ca aici e problema) - nici un efect. Am incercat cu alta antena - degeaba. SWR-ul masurat la iesirea amplificatorului este de 1,2 - 1,3. Toate incercarile m-au dus la concluzia ca acest retur se face din amplificator. Ce ma sfatuiti?
    Cu stima, T. Ungureanu, taximetrist.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-08-20 08:51:58 (ora Romaniei)
  • Ptr. Tiberiu:
    problema semnalata de tine apre din cauza intensitatii mare a campului de radiofrecventa, produs de amplificatorul de 100w, care patrunde in calculatorul de bord. Se poate incerca o antena cu fixarea mecanica pe caroserie, in mijlocul pavilionului...Dar...de ce trebuie 100W pe banda vhf, ptr taxi? pe langa faptul ca este ilegala, creaza si astfel de probleme. Pe banda protejata, o retzea radio este autorizata pe baza unui proiect, in care, pe baza unor calcule se stabilesc puterile la dispecerat si pe masini, inaltimile si tipurile de antene, astfel, ca retzeaua radio sa functzioneze conform cerintzelor. Daca retzeaua este pe repetor, chiar, ca este fara rost marirea puterii pe masina. "Big power=big problems", bine a zis cineva! 100w pe masina inseamna si un curent consumat din acumulator de 20-25A pe emisie, cu toate probleme ce deriva din cauza acestui consum mare. Pe langa faptul, ca o astfel de putere este inutila, potzi genera interferentze la alte servicii din banda vhf, cu consecintze nedorite...la Oradea au inceput controalele la puterea statziilor de taxi... Cele marite la 30-45W, au fost reduse la puteri legale de 10-15W, deocamdata fara amenzi...
    cu bine! 73/Alex

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-08-20 09:02:51 (ora Romaniei)
  • COMPLETARE: Faptul, ca corespondentii nu te aud cu aplificatorul cuplat se datoreaza faptului, ca datorita consumului mare, statzia Alinco nu mai primeste 12V, ci o tensiune scazuta, poate la 8-9V!!! la care bineintzeles nu mai functzioneaza! (Se poate verifica cu voltmetru din statzie: se apasa F SQL).Deci...aplif.-ul, trebuie uitat!!! cu bine:Alex

  • Postat de Cristian Marcu - (neradioamator) la 2010-08-25 14:19:10 (ora Romaniei)
  • Ma puteti ajuta in intreprinderea de a mari puterea unei statii President JFK cu asc ?
    Am cunostinte solide de elctronica (teoretica si practica)
    Cu stima,
    C.M.

  • Postat de Ungureanu Tiberiu - (neradioamator) la 2010-09-02 19:40:28 (ora Romaniei)
  • Stimate domnule Farkas, profit de bunavointa Dvs. si revin asupra problemei acelui retur pe exteriorul tresei. Anumite ratiuni (pe care nu le pot dezvolta aici) imi impun sa utilizez un amplificator. Am instalat un alt amplificator care are o protectie de SWR excesiv (peste 1,5). Acuma fenomenul de curent de mod comun nu mai apare, in schimb apare (tot aleator, sau aproape, ca si returul pe tresa) activarea protectiei de SWR excesiv. Masor imediat SWR-ul si el este OK (1.2-1.3). Am impresia ca pe vreme de ploaie fenomenul este mai frecvent (dar s-ar putea sa fie o simpla impresie, fara semnificatie).Si, daca-mi permiteti, revin asupra unei probleme semnalate si anterior: daca fixez antena in mijlocul geometric al Loganului (adica IN SPATELE ANTENEI RADIO DIN DOTAREA MASINII) SWR-ul este mai prost decat daca fixez antena, tot pe acoperis, dar mai lateral.V-as ruga, daca exista, sa-mi explicati ce dracu (scuzati expresia) se-ntampla.Cu stima, T. Ungureanu, acelasi inrait taxist.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-09-06 13:28:08 (ora Romaniei)
  • Pentru Tiberiu: verifica antena!!! Decapsuleaz-o, sa usuci de umezeala bobina, sa refaci lipiturile, sa verifici legaturile la cablu (atentzie la insertizari la mufa) Antena s-o folosesti pe mijlocul pavilionului, ca acolo are un plan de masa cel mai bun. Acolo sa se faca si calibrarea. Daca ai sau are cineva din zona un analizor de antena reglajul decurge foarte rapid si sigur. Repet inca o data: reglajul - calibrarea - depinde de pozitia antenei pe masina. Problema la taxi este, ca nu ai 40 de canale la dispozitzie ca la cb, ca sa potzi balea o gama de frecvente sus-jos si sa-ti dai seama in ce directzie s-o apuci (tija se alungeste sau se taie?) Dar fenomenul descris de tine arata un defect de antena aleator si instantaneu...Eu sunt convins, ca acest fenomen ar disparea cu o antena cu fixarea mecanica , direct pe tabla, dar...ptr asta trebuie s-o gauresti masina (pavilionul)..sorry
    73/Alex

  • Postat de redeca silviu - (neradioamator) la 2010-09-09 09:59:43 (ora Romaniei)
  • va rog frumos daca se poate sa imi spuneti si mie ce defect poate avea o statie premier cb2010 simptomele sunt emite dar nu recepteaza . poate fii din cauza ca a functionat fara o antena calibrata o perioada sau are altceva defect? . cand avea antena necalibrata a functionat destul de bine dar dintrodata nu a mai receptionat semnalul . acum am antena in regula dar tot nu recepteaza decat zgomot .squelchul regleaza . va multumesc anticipat.

  • Postat de Ungureanu Tiberiu - (neradioamator) la 2010-09-13 21:45:56 (ora Romaniei)
  • Stimate domnule Farkas, revin, profitand de amabilitatea Dvs., asupra problemei mele semnalate anterior. Am montat choke baluns din tuburi de ferita #43(de la Palomar Engineers) pe feederul care alimenteaza antena (la baza antenei) si pe cel care leaga rtx-ul cu amplificatorul (montat in portbagaj), la intrarea in ampli. Totodata am renuntat la feederul RG58 U/C si l-am inlocuit cu cablu Tri-LAN 240 WLL. Deasemenea, am renuntat la vechile mufe si am montat mufe cu izolatia de polistiren. Fenomenele reclamate au incetat, fara sa-mi dau seama care din modificarile operate a fost determinanta. Nici nu mai are importanta decat asa, de amorul artei. Mai e o problema asupra careia va cer parerea: Amplificatorul este alimentat direct de la baterie prin 2 fire. Vreau sa montez si pe aceasta alimentare choke balun. Sa montez numai pe firul de + sau pe ambele un singur shoke? Si unde sa-l montez: la intrarea in ampli sau la acumulator? Ca sa izolez complet ampli-ul de restul circuitelor, din pdv RF. Cu stima si multumiri anticipate, T. Ungureanu, tax.

  • Postat de Cristian Marcu - (neradioamator) la 2010-09-15 20:35:41 (ora Romaniei)
  • Tin sa multumesc pe aceasta cale d-lui Farkas pentru ajutorul telefonic acordat la punerea pe picioare a statiei mele JFK. Multa sanatate domnule Frkas.

  • Postat de holban teofil - YO8SHT la 2010-10-13 21:48:02 (ora Romaniei)
  • Articol exlent, bine documentat si valabil pentru incepatori dar si pentru avansati in radioamatorism ! si in iasi a existat o retea de CB-isti prin anii 97'- 2004 !!! se pare ca s-a destramat, incerc de mai mult timp sa dau de vreo unul cu care sa mai schimb impresii ! eu aveam indicativul 233is002 - teofil. sanatate tuturor si mai intrati pe CB ( cei din iasi )

  • Postat de toto - (neradioamator) la 2010-12-10 20:20:04 (ora Romaniei)
  • Cine poate sã-mi descrie Procedeul prin care vreau sa leg doua antene la o statie.Cum funcþioneazã simfazarea antenelor.
    exemplu:
    o staþie Superstar CRT SS Force One
    Plus doua antene Kentuky ( Putere maxima: 50W Continua, 100W Perioada Scurta, sau alte antene daca permite tehnic Duplexorul) legate printr-un
    Duplexor antena CB Zetagi AX-2 de 200w
    ? prima întrebare? reglez unda staþionarã la fiecare antenã separat ºi dupã aceia le cuplez în duplexor.
    ? a doua întrebare? cuplez amîndouã antene în duplexor ºi dupã aceia reglez unda staþionarã?
    Cum este corect iertaþimi exprimarea deoarece nu le prea am cu aceste lucruri
    mulþumesc anticipat:

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-12-17 15:48:40 (ora Romaniei)
  • Ptr Toto: cuplarea a doua antene... este descrisa in articolul semnat de mine tot in aceasta sectiune, sub acest titlu.
    Antenele trebuie sa fie identice. Se regleaza fiecare separat ptr un SWR corespunzator, dupa care se intercaleaza duplexorul.
    In articol este descris amanuntzit cum se poate lega (in faza sau defazate cele doua antene, in functzie de lungimea cablurilor coaxiale. Daca duplexorul este OK la intrarea acestuia trebuie sa fie o impedantza corecta (50 ohm) Succes!! 73/Alex

  • Postat de sebastian - (neradioamator) la 2010-12-20 10:10:23 (ora Romaniei)
  • Buna ziua am o statie cb midland alan 121 si o antena cobra hg a1500. Am o receptie buna din partea colegilor la 4-5 km insa eu nu pot transmite mai mult de 1 km.In al doilea rand am foarte multi paraziti dupa ce pornesc motorul (masina este un daewoo tico). Plusul l-am tras de la baterie, minusul de la cel mai apropiat punct de masa de pe caroserie.Am masurat antena la mufa de iesire intre miez si masa exterioara si nu-mi da nimic.Am incercat sa masor rezistenta si scurtul dar nu indica nimic.Mai mentionez ca pe bobina de aprindere am montat o deparazitare de bobina de pe o honda prelude din 1987.Cablul la antena pe unde este cel mai bine de tras?Sarbatori fericite!!!

  • Postat de LUCA 28TM - (neradioamator) la 2010-12-30 00:34:40 (ora Romaniei)
  • SANT LUCA DE LA SAVARSIN SI VA ASTEPT IN FIECARE ZI DE LUNI -sambata de la orele 14 -21 la iesire din savarsin sensul de mers dinspre arad spre deva la cca 1km pe partea stanga este un scuar destul de mare si langa e depozitul de nisip pentru sezonul de iarna .MONTEZ ANTENE DE STATII EMISIE RECEPTIE CALIBREZ SI FAC VERIFICARI DE SISTEM CB POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:36:38 (ora Romaniei)
  • SANT LUCA DE LA SAVARSIN SI VA ASTEPT IN FIECARE ZI DE LUNI -sambata de la orele 14 -21 la iesire din savarsin sensul de mers dinspre arad spre deva la cca 1km pe partea stanga este un scuar destul de mare si langa e depozitul de nisip pentru sezonul de iarna .MONTEZ ANTENE DE STATII EMISIE RECEPTIE CALIBREZ SI FAC VERIFICARI DE SISTEM CB POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:42:35 (ora Romaniei)
  • PENTRU SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UNTICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:43:01 (ora Romaniei)
  • PENTRU SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UNTICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:43:24 (ora Romaniei)
  • PENTRU SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UNTICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:44:15 (ora Romaniei)
  • PENTRU SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UNTICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:44:55 (ora Romaniei)
  • PENTRU SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UNTICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:45:50 (ora Romaniei)
  • SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UN TICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:46:28 (ora Romaniei)
  • SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UN TICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:46:58 (ora Romaniei)
  • SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UN TICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:47:30 (ora Romaniei)
  • SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UN TICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de LUCA - (neradioamator) la 2010-12-30 00:47:58 (ora Romaniei)
  • SEBASTIAN TE POT AJUTA AM SI EU UN TICO CU CARE AM LUCRAT TIMP DE UN AN DE ZILE LA SAVARSIN MULTI TIRISTI POT CONFIRMA CEEA CE RELATEZ SANT LUCA DE LA SAVARSIN POT FI CONTACTAT LA NR DE TELEFON MOBIL 0743924000-0765907717 CU MULT RESPECT 73

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-01-01 15:35:43 (ora Romaniei)
  • Draga Luca, cred ca ai gresit pagina... Comentariul tau repetitiv, n-are ce cauta la un articol tehnic de pe aceasta pagina.
    Itzi recomand paginile de mica publicitate de la diferitele ziare, la cap. "Oferte de servicii". La multzi ani !
    Alex

  • Postat de Claudiu - (neradioamator) la 2011-01-04 23:15:05 (ora Romaniei)
  • Domnule Farkas intentionez sa cumpar o statie cb pe care as dori sa o montati dumneavoastra . Daca doriti si puteti sa ma ajutati va rog sa-mi dati un semn . Mentionez ca locuiesc in Oradea .
    Multumesc , Claudiu .

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-01-09 15:37:28 (ora Romaniei)
  • Ptr Claudiu: suna-ma pe mobil: 0722 511 562
    Alex

  • Postat de dany - (neradioamator) la 2011-01-26 22:00:01 (ora Romaniei)
  • Felicitari D-nu Farkas pentru articolul de mai sus si pentru vorbele frumoase cu care ne invatatii...sunteti un expert in president grant am si eu doua care au fost pe mina dumnavoastra si sunt foarte multumit. Va doresc multa sanatate si tot ce va doriti .

  • Postat de Gen. - YO9FBO la 2011-02-02 00:01:59 (ora Romaniei)
  • Pentru SB-istul cu MARI PRFORMANTE.maitacatzifleanca.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-04-24 12:02:01 (ora Romaniei)
  • Un Paste Fericit tuturor utilizatorilor de CB!
    73/Alex

  • Postat de marius - (neradioamator) la 2011-04-29 18:37:22 (ora Romaniei)
  • Caut o schema de sumator/diplexor pentru semnal de la o statie CB si radio FM-LW-MW (sunt si de cumparat dar mi se pare cam mare pretul-85 ron). Am montat spicul de la o antena CB Avanti Squadra (are bobina la mijloc, deci merge si la radio,cele cu bobina la capat nu merg) in locul celui original de radio al masinii si vreau sa folosesc antena atat pentru statia Cb cat si pentru radio. Multumesc anticipat.

  • Postat de catalin - (neradioamator) la 2011-04-30 23:16:53 (ora Romaniei)
  • Cum pot lua legatura cu dumneavoastra pentru a trimite la reparat un president vechi ?

  • Postat de catalin - (neradioamator) la 2011-04-30 23:17:01 (ora Romaniei)
  • Cum pot lua legatura cu dumneavoastra pentru a trimite la reparat un president vechi ?

  • Postat de catalin - (neradioamator) la 2011-04-30 23:17:18 (ora Romaniei)
  • Cum pot lua legatura cu dumneavoastra pentru a trimite la reparat un president vechi ?

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-05-01 18:47:18 (ora Romaniei)
  • Ptr. Marius: am un diplexor pe undeva in atelier, am s-o ridic schema si tzi le voi trimite .
    Ptr. catalin: mobil:0722511562, email; yo5amf@yahoo.com
    73/Alex

  • Postat de tugui olivian - (neradioamator) la 2011-06-19 22:06:24 (ora Romaniei)
  • am gasit si eu o Statie radio emisie-receptie(CB) Midland 77-225,problema la ea este ca e AM ....poate sa ma directioneze cineva cum o pot modifica in FM ,sau daca este cineva sa incerce ?sunt din iasi si pot suporta costul transportului si a manoperii.multumesc anticipat. mail : bu6hy_man@yahoo.com

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-06-20 07:12:02 (ora Romaniei)
  • Da! se poate modifica, (...merita, daca statia asa cum este, functioneaza perfect), prin introducerea unui modul FM. suna-ma la 0722 511 562
    Alex

  • Postat de suciu dan - (neradioamator) la 2011-06-27 23:54:51 (ora Romaniei)
  • am o statie 12w nu pot sa emit mai mult de 18km nu e cam putin?am citit pe net normal o cb de 4w emite max 15km

  • Postat de suciu dan - (neradioamator) la 2011-06-27 23:55:43 (ora Romaniei)
  • am o statie 12w nu pot sa emit mai mult de 18km nu e cam putin?am citit pe net normal o cb de 4w emite max 15km

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-06-28 08:48:16 (ora Romaniei)
  • Nu ai specificat ce fel de antena folosesti? Antena este cel mai bun amplificator! La antene, pentru o eficienta maxima, conteaza lungimea tijei. O antena cu o tija mai lunga, va fi intotdeauna superioara unei antene cu o tija mai scurta. Pe benzile CB cu o putere de 12W, o raza de actiune de 18-20km este OK. Cand este propagare (reflexii de pe ionosfera) vei putea acoperii sute, chiar mii de km. Chiar cu propagare buna apare un paradox: exista o zona "moarta" . nu vei putea comunica la 50-100km , care se afla in zona moarta, dar vei putea comunica la 500-1500km. Banda CB este o banda capriciosa din punct de vedere a propagarii si numai pentru unda directa (deci fara reflexii de pe ionosfera) se poat da estimari sigure, ceea ce se limiteaza la o raza de 10-20km.
    73/Alex

  • Postat de ANGHEL MARIUS - (neradioamator) la 2011-07-23 22:04:40 (ora Romaniei)
  • AS VREA UN AJUTOR DIN PARTEA DV. AM UN STABO 3082 ANT.ML 145 SI AM UN BURUIAJ CAND PORNESC MOTORUL [DISEL] AM BARA DE FERITA DE LA UN RADIO VECHI CU SARMA CU TOT CUM O MONTEZ SI UNDE ,AM CITIT CA AR REDUCE BURUIAJUL,. MULTUMESC ANTICIPAT

  • Postat de ANGHEL MARIUS - (neradioamator) la 2011-07-23 22:05:35 (ora Romaniei)
  • AS VREA UN AJUTOR DIN PARTEA DV. AM UN STABO 3082 ANT.ML 145 SI AM UN BURUIAJ CAND PORNESC MOTORUL [DISEL] AM BARA DE FERITA DE LA UN RADIO VECHI CU SARMA CU TOT CUM O MONTEZ SI UNDE ,AM CITIT CA AR REDUCE BURUIAJUL,. MULTUMESC ANTICIPAT

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-07-24 20:37:48 (ora Romaniei)
  • Ptr Anghel: Problema bruiajelor de la motor sunt variate; ca atare o retzeta 100% nu exista. Nu statzia trebuie deparazitata ci sursa de bruiaj trebuie descoperita si deparazitata. Verifica alternatorul, mai exact blocul de diode. ptr asta blocul cu diode trebuie demontat si verificat fiecare dioda in parte. Mai verifica fiecare motoras ce este actzionat. O metoda simpla prin care potzi stabili calea pe unde patrunde parazitarea; alimenteaza statzia de la un acumulator exterior (poate sa fie de o capacitate mica , de UPS de ex). Daca statzia nu mai este parazitata asa, inseamna ca perturbatzia patrunde pe calea de alimentare. Filtrul pomenit de tine se branseaza pe calea de electroalimentare. Bafta!

  • Postat de Vali - (neradioamator) la 2011-09-12 00:54:07 (ora Romaniei)
  • In opinia voastra :unde as putea monta o antena pe un wv crafter ???
    Toata lumea supune ca antena trebuie montata cit mai sus posibil,si sa fie cit mai lunga....pe un autoturism este chiar posibil,dar tinind cont ca aproape toate dubele au o inaltime de peste 2,5m,a mea avind inaltimea de 2.80,daca o pun cit mai sus si cit mai lunga...voi atinge cu ia la trecerile cu nivel,in pasaje,etc
    Rog pe cei care deja au montat pe crafter sau sprinter ,sau au vazut motate sa ma ajute in a gasi si eu locul potrivit pentru instalarea antenei

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-09-12 16:29:18 (ora Romaniei)
  • Ptr Vali: am montat pe multe dube WW Crafter antene CB. Sunt doua variante: 1. daca NU vrei s-o gauresti caroseria, se poate folosi o talpa magnetica (150-160mm diamentru). Vei alege un model de antena cu surub fluture (sau similar), care permite rabatarea antenei pe verticala. Talpa magnetica se fixeaza pe tabla, deasupra parbrizului, pe portiunea oblica. Destrange surubul fluture si orienteaza antena pe verticala. Antena sa aiba o lungime de 1,0-1,5m (recomand 1,5m) Dupa montare se trece la calibrarea antenei dupa metode cunoscute. 2. Daca se permite gaurirea tablei se alege o antena orientabila , cu talpa cu fixare mecanica,cu o lungime a tijei de minim 1,00m Antena poate fi montata pe pavilion (in mijloc) sau pe o consola laterala distantata de tabla de cca 10-15 cm, dupa care se trece la calibrare.
    succes!
    Alex

  • Postat de ous andrei - (neradioamator) la 2011-09-15 11:21:53 (ora Romaniei)
  • buna ziua!
    am o statie president lincoln,si am inteles ca in interior are un semireglabil cu care se poate mari puterea la 25-30w,ea acum scoate 10w cum este data si in cartea tehnica.daca este posibil asa ceva va rog sa-mi spuneti unde se gaseste acel semireglabil.

  • Postat de toto - (neradioamator) la 2011-09-20 09:48:08 (ora Romaniei)
  • Respect Dl.Alex ca de obicei mai am o intrebare :1?? CB Jakson2 l-am dat la cineva iar cind l-am luat inapoi selectarea pe tarii nu mai merge de la comutatorul F. este setata pe E (Spania) iar acum nu mai pot sa o readuc la starea initiala pentru a o putea seta pe tarii. Are ceva semireglabile pe platina? sau altceva. unde a-si gasi schema de la platina si sfaturile necesare. 2?? acum cind o cuplez cu Ampl.de 150W in AM si FM dupa scurt timp de transmisie se incalzeste racitorul statiei foarte, foarte tare si miroase ca si cum s-ar topi ceva in CB. ce ma safatuiti? Multumesc foarte mult. Cu mult respect si recunostinta va ramin dator. toto

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-09-20 16:00:54 (ora Romaniei)
  • ptr.Toto: Opreste statia, cupleaza comutatorul F sus si sa repornest statia. Pe afisor trebuie sa flaseze simbolul de tara. Schimba din selectorul de canale tara dorita. Pune comutatorul F in pozitia jos (off), reporneste statia. La pornire trebuie sa porneasca cu simbolul tarii selectate. Verifica amplificatorul neaparat (cu o alta statie). Ceva s-a intamplat la amplificator, ca in mod normal are o impedanta de intrare de 50 ohm, si statia n-ar trebui sa se incalzeasca. Foloseste statia fara amplificator si s-o urmarest , daca se mai incalzeste excesiv fara amplificator. Daca nu, aplificatorul are ceva "hibe".
    Pe Google dai cautare "CB Jackson II modification" si vei gasi descrierea precisa cum se "deschide " statia pe toate benzile. (trebuie sa selectez RU, si sa schimbi doi jamperi dupa descriere de pe net.

  • Postat de Jorjel - (neradioamator) la 2011-09-21 00:39:51 (ora Romaniei)
  • Salut, este cineva dispus sa modifice o statie cumparata din USA care functioneaza numai in AM, pt a o putea folosi in Romania (FM) ?

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-09-21 21:38:13 (ora Romaniei)
  • suna-ma la 0722511562 sa discutam mai detailat problema cu modificarea din AM in FM
    Alex

  • Postat de Eduard - (neradioamator) la 2011-10-10 10:57:25 (ora Romaniei)
  • Cu respect!
    As dori si eu un sfat de la dumneavoastra
    am o statie portabila Alan42 imperecheata cu o antena TTI CB X14S care are un ros de 1:1:1 in jumatatea benzii si 1:1:3 la capete
    Problema e ca emit la max 3 km in am si poate putin mai mult in fm,cu statia setata in modul HIGH
    Am comandat si un amplificator rm hl 35 din Italia
    Se poate schimba spicul antenei cu unul mai lung ' si daca da ,cum se calculeaza lungimea.
    Sau daca trebuie sa schimb antena cu care model ma sfatuiti si daca e posibil sa-mi pastrez talpa magnetica pe care o are TTI-ul de 140mm
    Multumesc anticipat

  • Postat de Eduard - (neradioamator) la 2011-10-10 11:00:02 (ora Romaniei)
  • Precizez ca nu sunt inca in posesia amplificatorului, deci nu a fost montat.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-10-11 16:13:18 (ora Romaniei)
  • Ptr. Eduard. Tija antenei nu se schimba, ca este corelata cu bobina... deci iti recomand sa achizitionez o noua antena cu o tija de 1,5 - 1,6m lungime. Ca model iti recomand ML145 si acoperirea statiei se va schimba radical - spre bine!Alex

  • Postat de sandu - (neradioamator) la 2011-11-16 16:21:55 (ora Romaniei)
  • Pt Dl. Farkas! Buna ziua si tot respectul! As avea si eu nevoie de putin ajutor pentru montarea a 2 antene pe masina! Daca se poate sa ma ajutati!? Ce anume trebuie sa fac exact si de ce dispozitiv as avea nevoie? Statia este un P. George 50W iar antenele sunt Sirio Performer 5000? Am citit articolul "pt utilizatorii CB..." al D-voastra si am inteles ca sa poate mari aria de acoperire daca sunt 2 antene identice! Trebuie ca pe una sa se emita iar pe alta sa se receptioneze? sau... ? Va multumesc anticipat!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-11-17 14:59:42 (ora Romaniei)
  • Ptr. Sandu:
    Citeste cu atentie articolul "Cuplarea doua antene" scris de mine tot in aceasta sectiune (Echipamente si constructii electronice) si vei constata ca cele doua antene lucreaza impreuna (deci si la emisi si la receptie) Ele sunt legate intre ele cu cablu coaxial cu lungimi bine definite printr-un adaptor T la care se leaga statia. Iti recomand varianta "End Fire" din articol. Antenele stanga-dreapta se calibreaza separat fiecare - deci individual, dupa care se realizeaza legatura cu adaptorul T. Succes!
    Alex

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-11-17 15:03:24 (ora Romaniei)
  • adresa la care se gasestre articolul este :
    http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=333
    Bafta!
    Alex

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-11-17 15:12:09 (ora Romaniei)
  • Rectificare: Itzi recomand configuratia BROADSITE cu ramificatorul T, cu cablu coaxial de 75ohm (cablu TV), de lungimi indicate in articol.
    Alex

  • Postat de Sandu - (neradioamator) la 2011-11-17 15:33:40 (ora Romaniei)
  • Pt. Dl. Farkas! Va multumesc frumos pentru ajutor. Cu mult respect...

  • Postat de Danutz - (neradioamator) la 2011-12-07 23:17:40 (ora Romaniei)
  • Buna ziua
    Am si eu o statie intek m-110 plus si am probleme cu microfonul, mai exact am inversat firele din greseala cand unul din ele s-a dezlipit.ma puteti ajuta cu o schema ceva???si inca o problema ar fi antena, uneori, cand e cald si bine afara merge ok, car de cand s-a facut frig afara merge mai greu, de ce oare(tin sa mentionez ca am lasa-to intr-o seara pe masina si a inghetat afara, totodata si antena!

  • Postat de plaieshu - (neradioamator) la 2011-12-15 14:52:45 (ora Romaniei)
  • Salutare tuturor ! Am incercat sa ajut un coleg care si-a schimbat cablul la antena statiei prin masurarea undei reflectate cu ajutorul unui reflecotmetru cumparat, modelul Farun FS222. are o antena cu talpa magnetica, din pacate nu stiu sigur ce tip de antena e, Midland banuiesc. am masurat o unda reflectata >3 si am observat ca acul nu era stabil. Am gasit un contact imperfect la bobina spicului, am remediat. La urmatoarea masurare acul a fost stabil, insa reflectata este undeva intre 2.7 si 3. Cauza poate sa fie folia autocolanta de la talpa magnetica care e cam rupta si lipseste si cauciucul de protectie? poate fi inlocuita cu o folie de aluminiu alimentara? Multumesc anticipat pt ajutor. Toate cele bune!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-12-16 06:29:41 (ora Romaniei)
  • Referitor la antene, as puncta cateva observatii: antena este cea mai expusa componenta a unui sistem de emisie-receptie, fiind expusa la intemperiri. din acest motiv ar fi necesara efectuarea unor lucrari profilactice periodic. La talpile magnetice folia respectiva se poate inlocui fie cu folie de aluminiu ptr impachetat fie cu o tabla subtire de aluminiu, care se va proteja de o folie autocolanta. Eu folosesc ptr aceasta banda polimer cu o latime de 4-5cm. Se pun 3-4 fasii pe talpa, dupa care se taie pe contur cu un cutter. Pe margine ptr etanseizare folosesc tot banda polimer de 1,5-2cm subtire, care infasurat intins se va mula pe marginea talpii asigurand o etanseizare perfecta. verificarea si curatirea talpii se incepe cu verificarea contactului electric intre suportul de antena si piesa metalica de pe talpa. Multe ori oxidarea provoaca o "izolare "a acestuia de tabla.Se aplica o solutie de spray W4 si se incearca cu un cleste mops desurubarea suportului. Dupa remontare se verifica contactul electric, daca este ok. La bobine cu priza, atentie si la contactul bobinei cu piesa , care se infileteaza pe talpa. Contactul se face numai prin strangere si daca nu se face ferm, nu se poate acorda antena. Se aplica metodele de calibrare descrise si cunoscute. " SWR 2,7 ", pe ce canal? cat este pe CH1 si pe CH40? Din masuratori se poate trage imediat concluzia, daca tija este lunga, sau scurta. Aici avantajul unui analizor de antena (AA 200 sau MFJ 259) sunt evidente, ca itzi furnizeaza mai multe informatii. Daca nu reusesti sub nici o forma sa obtii un swr bun , schimba pozitia antenei pe masina. Pe mijlocul pavilionului nu am gasit nici o antena, care sa nu se acordeze fbine. Eh.... are un plan de masa mare sub talpa. Foarte important este , ca sub talpa sa nu se mai puna alte materiale "antizgaraiere" (lavete, textile, piele , etc), ca se reduce fmult forta magnetica si antena sva pica la viteze mai mari.
    un weekend placut!
    Alex

  • Postat de plaieshu - (neradioamator) la 2011-12-16 07:50:05 (ora Romaniei)
  • Buna dimineata! Va multumesc domnule Alex pt.raspuns si pt.promtitudine. Dupa ce vom rezolva problema cu folia o sa reluam masuratorile, drept sa va spun nu am mai tinut cont pe care din cele doua canale (CH1, CH40) este SWR-ul mai mare. Pozitia am schimbat-o si pe centru si mai in spate dar nu am obtinut nici o imbunatatire substantiala. Pt. a lipi folia alimentara pot folosi un adeziv sau o las pur si simplu asa? Toate cele bune!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2011-12-16 17:56:12 (ora Romaniei)
  • ptr. lipirea foliei alimentare se poate folosi , ca adeziv ; prenadez pe margini, ptr fixare. Peste folie aplici banda polimer mai lata asa cum am descris anterior. Este important sa faci masuratori pe ch1 si ch40. Daca pe ch40 swr-ul este mai mare decat pe ch1, se taie usor 2-3cm din tija si se mai masoara inca odata . Vei constata ca pe ch1 va scadea swr-ul mai mult. Daca minimul swr-ului este undeva pe ch20-22 si totusi este mai mare de 2,0 si pe ch1 si ch40 este 2,7-3 , deci nu se mai poate regla, atunci trebuie verificata bobina la cele trei capete; jos, priza si sus, spre tija.
    succes!
    Alex

  • Postat de nelu - (neradioamator) la 2011-12-17 14:29:05 (ora Romaniei)
  • Buna ziua ! am o statie de masina Cobra de aprox. 1 an cumparata din Carrefour. De vreo doua luni nu mai sunt auzit. Caut un service in zona (Targu Mures). 0771110029

  • Postat de coco - (neradioamator) la 2011-12-30 17:12:10 (ora Romaniei)
  • CARE IMI TRIMITE MANUALUL DE UTILIZERE PT STATIE PRESIDENT GEORGE SAU ADRESA MAI EXACTA DE NET UNDE IL POT GASI....saboucosminioan@yahoo.com

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-01-01 13:41:24 (ora Romaniei)
  • Manualul de utilizare ptr George president se poate descarca aici:malzev.tripod.com/cb-radio/george.htm

  • Postat de Alin - (neradioamator) la 2012-01-11 19:28:04 (ora Romaniei)
  • Va salut!, am o statie storm discovery 2 de 4 w, si o antena alien cu talpa magnetica, statia are perioade cand merge perfect dar perioade cand nu mai merge deloc, adica nici nu aud nici nu sunt auzit, am masurat azi cu un reflectometru si valoarea swr pe ch1 este 1,1-sioscileaza la 1,5, iar pe ch40 1,2 si oscileaza pana la 1,5, iar pe ch23 unde este apropiata frecventa de ch22 am valoarea de 1 chiar 1,1, deci teoretic perfect, precizez ca ieri a mers, in special dupa ce merg o perioada mai mare cu ea pornita asa bazaind, isi revine si ea cu greu. Masuratorile le-am facut cu spicul bagat de tot in antena, si chiar am taiat 2 cm din ea.
    Va rog daca puteti sa ma ajutati ce sa verific, si cum, v-as fi foarte recunoscator, am si swr-metru si aparat de masura. Multumesc !

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-01-12 07:02:42 (ora Romaniei)
  • ptr.Alin: cand nu merge, scoate ceva putere? Daca nu, ai probleme cu sinteza de frecventa. (nu ai nici receptie, nici emisie...) Este vba de un contact imperfect in zona sintezei de frecventa. Cu o lupa inspecteaza zona si incearca sa refaci lipiturile. Ai mare grija si ....scule adecvate, sa nu strici mai mult! Antena este OK, deci nu mai pierde timpul cu ea.
    cu bine! Alex

  • Postat de Alin - (neradioamator) la 2012-01-12 09:54:48 (ora Romaniei)
  • Salut, am masurat acum si scoate intre 2-3 watti, fata de ieri cand arata 5, dar vreau sa ma uit si "in zona sintezei de frecventa" dar nu stiu unde este asta, eu sunt electrician si nu prea cunosc electronica, dar daca ma ajuti ma descurc, sper sa o pot face acasa, Salut.

  • Postat de Alin - (neradioamator) la 2012-01-12 11:21:03 (ora Romaniei)
  • Am desfacut-o pana la urma si am intarit cateva lipituri care mi se pareau slabe, dar tot asa face baraie si nu ma aud cu nimeni, eu am cablu la antena RG58AU, sper ca nu e de la el, nu stiu ce sa-i mai fac, si parca vad ca isi revine singura iar dupa ceva mers cu ea pornita.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-01-12 16:26:36 (ora Romaniei)
  • Daca scoate, numai 2-3W, cand nu merge, inseamna, ca sinteza nu este calata si lucreaza pe alta frecventa ( din acest motiv ai numai 2-3W). Din pacate eu nu dispun de service manualul ptr. Storm discoveri II., dar este o clona a lui alan 100. Bobina de la sinteza se poate recunoaste dupa ceara, cu care este fixat miezul din bobina. Incearca re-lipirea picoarelor de la aceasta bobina si a pieselor din respectiva zona. atentie , piesele sunt de tip smd si lipiturile se pot face numai cu un ciocan de lipit adecvat scopului (termostatat) In nici un caz nu te baga cu pistolul de lipit!!!Cel mai indicat ar fi sa cauti un service bun, de incredere .
    succes!
    Alex

  • Postat de Alin - (neradioamator) la 2012-01-12 17:08:35 (ora Romaniei)
  • Salut Alex si mersi mult pentru raspunsuri, acum asa cum banuiam dupa ce umblai azi prin ea de ma saturai dupa ce am montat-o la loc dintr-o data isi dadu drumul si se aude foarte bine, si scoate cam intre 4-5 w acum, deci cred ca mai trebuie sa vad unde este contact imperfect asa cum ai zis sa ma uit. Salut !

  • Postat de traian - (neradioamator) la 2012-01-14 16:41:17 (ora Romaniei)
  • buna,sunt tehnic,depanator rtv
    imi place sa invat ,ceea ce nu stiu,sau nu inteleg

  • Postat de Mihai - (neradioamator) la 2012-01-18 07:50:51 (ora Romaniei)
  • Buna ziua d-le Farkas. Am o stati President Valery si problema cu ea este ca se aude foarte incet pe receptie. O tin cu volumul la maxim permanent si cu difuzor extern ca sa aud. De receptionat se pare ca receptioneaza clar si bine, unele transmisii se aud foarte bine dar majoritatea se aud incet. De emis emite foarte bine si foarte clar.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-01-18 13:03:34 (ora Romaniei)
  • Ptr. Mihai. Daca scoti microfonul din locas si se va auzi la fel (incet), problema este la microfon (mufa, cablu si interiorul microfonului) Pe receptie, difuzorul din statie se pune in circuit printr-un contact normal inchis. Daca firul / contactul este intrerupt nu se va auzi in difuzor sau se va auzi foarte slab. Deci, verifica cele spuse de mine si SUCCES
    Alex

  • Postat de Gabriel CT - (neradioamator) la 2012-02-17 22:43:26 (ora Romaniei)
  • Am intrat de curand in posesia unei statii President Billy. Din pacate nu este functionala.Atunci cind am incercat sa o alimentez am constat ca nu se aprinde displayul si nici nu are vreun zgomot de fond. Atunci cind am desfacut-o am vazut ca a mai avut tentative de a fi reparata. Potentiometrele nu sunt cele originale sunt lipite cu fire de cablaj.( am gasit schema pe net insa nu am inteles valoarea potentiometrelor VR 002 VR003) Am observat ca un condensator este scurs(C24).Va rog sa-mi dati un sfat cu privire de unde asi putea incepe cu reparatia intrucit nu sunt un specialist ci incerc sa o repar din placere . Ma gindesc sa schim piesele la care pare a se fi umblat si cei doi tranzistori Q100 si Q101. in speranta ca veti avea rabdarea sa va aplecati asupra mesajului meu va multumesc anticipat.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-02-24 14:42:52 (ora Romaniei)
  • Ptr. Gabriel: verifica Q100 siQ101, precum si diodele zener (9V1 si 5V1 ,deci de 9V si 5V) daca aceste stabilizatoare devin functionale statia trebuie sa pornesca, deci se aprinde afisorul. Daca aceste stabilizatoare au fost distruse, 100% ca s-a dus si Ci TDA1905 de la audio. La acest circuit la iesire trebuie sa masor 6V. daca nu este 6V trebuie inlocuit. Daca potentiometrul SQ este la minim, trebuie sa auz un zgomot de fond in difuzor. Statia Billy este o statie care functioneaza in modulatie de amplitudine AM. Pentru a functiona pe FM trebuie introdus un modul FM, care se confectioneaza. Daca intampini greutati suna-ma la 0722511562.
    Alex

  • Postat de sandu - (neradioamator) la 2012-03-24 23:21:54 (ora Romaniei)
  • Buna ziua d-le Farkas ! In primul rand va multumesc in numele tuturor CB-ilor pentru articolele scrise si ajutorul acordat. In acest sens am si eu o problema pe care va rog sa ma ajutati sa o rezolv! De curand am incercat sa calibrez o antena fixa prinsa pe un auto si nu reusesc sa ajung cu acul SWR-metrului la valoarea maxima de pe afisaj.Pun TX-ul pe CH20, apas PTT si rotesc de buton la max dar acul nu ajunge pe infinit. Aparatul este acest model: http://tinyurl.com/7m5bu5u
    . De asemenea puterea emisa de TX masurata, este de 2-3W max. Am montat alt TX iar cu acesta am reusit sa fac SWR la val f buna 1.2 pe aceiasi masina in aceleasi conditii! Multumesc anticipat!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-03-29 07:40:06 (ora Romaniei)
  • ptr. Sandu: Statia este defecta si scoate o putere foarte mica. Din acest motiv nu reusesti sa calibrez SWR metrul la cap de scala. Daca cu o alta statie ai reusit s-o calibrez antena la o val. de 1,2 , antena si swr metrul este OK .
    REMARCA: o antena calibrata nu necesita o re calibrare la schimbarea statiei. (swr-ul la o antena depinde numai de locul de instalare)
    cu bine:
    Alex

  • Postat de laurentiu - (neradioamator) la 2012-04-26 15:41:50 (ora Romaniei)
  • va salut. va deranjez cu 3 intrebari daca ma puteti ajuta. 1.am o statie stabo 3003e si am probleme cu parazitii produsi de directia electrica a masinii. daca scot cablul de antena nu se aude nimic, deci tind sa cred ca bruiajul are legatura cu rf-ul si nu cu alimentarea. mentionez ca masa statiei este luata de pe caroserie. 2. am o antena 70 cm. montata pe bara longitudinala a unui suv. masa electrica a fost facuta cu cu un fir de aproximativ 50cm lungime. nu am putut obtine la masuratori 1:1,2 decat atunci cand am scurtat firul de masa undeva la 1/3. care este logica ? 3.la o antena de tipul asta http://www.das-roadpro.com/k40/fiberglass.asp,este necesara masa electrica si plan de masa ? mutumesc,cu stima !

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-04-29 07:00:24 (ora Romaniei)
  • Pentru Laurentiu: Bruiajul asa cum este descris provine din instalatia electrica ale masinii. (o pompa de combustibil, regulator de curent ptr acumulator, un motoras, etc. Acest tip de bruiaj in primul rand trebuie localizat, prin debransarea sigurantelor fuzibile, pe rand, cu motorul in functiune. La aceasta operatiune, statia trebuie pusa pe AM si squelch-ul deschis. Cand, la debransarea unui consumator, bruiajul dispare, "sursa " este determinata. In functie de blocul respectiv (electromotor, bloc electronic etc) se vor lua masurile necesare ptr deparazitare. Este o operatiune migaloasa.
    Cand se ia o masa ptr antena printr-un fir, firul trebuie sa fie cat mai scurt posibil. sa nu uitam, ca antena nu este un bec, pe care alimentam cu orice lungime de cablu. Firul de masa va face parte in sistemul radiant!!!. Linkul indicat de tine nu se poate deschide! In general orice antena montata pe masina are nevoie de masa. Sunt unele antene, care sunt calculate ptr o lungime electrica de Lamba/2, alimentate la un capat. Aceste antene nu necesita masa, deci pot fi montate pe componente de caroserie izolate ( suport de oglinda, etc)
    Succes Alex

  • Postat de laurentiu - (neradioamator) la 2012-04-29 10:09:39 (ora Romaniei)
  • revin cu alt link referitor la antena k 40 de mai sus, rugamintea de a sti daca este necesara masa electrica si plan de masa.http://www.das-roadpro.com/k40/k40antenna.asp. cu stima

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-04-29 21:42:10 (ora Romaniei)
  • acest model K40 necesita un plan de mas....Alex

  • Postat de cristian - (neradioamator) la 2012-05-30 23:16:36 (ora Romaniei)
  • Salut dl. Alex am achizitionat o statie President Truman ASC si din prostie am lasat un mare meserias pe centura Bucurestiului sa o regleze pt. performante mai mari pe emisie si pe receptie. Si am constatat ca merge mai prost. Rugamintea mea este unde pot sa ma duc sa o reglez.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-06-01 08:15:20 (ora Romaniei)
  • Te salut! Depinde unde locuiesti.... La Bucuresti la firma President Romania potzi incerca. Eu locuiesc in Oradea, dar daca nu te descurci, cu Fan courier se poate rezolva.
    cu bine
    Alex/0722511562

  • Postat de Daniel - (neradioamator) la 2012-06-09 11:32:50 (ora Romaniei)
  • Buna ziua.Voi fi proprietatul unei statii Storm Discovery II. aceasta statie a fost initial montata si calibrata pe o toyota yaris. Daca o mut pe o alta masina dar aceeasi marca si model mai trebuie recalibrata? multumesc,

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-06-11 08:35:13 (ora Romaniei)
  • In cazul montarii antenei pe un loc similar, antena nu mai necesita o re-calibrare. Calibrarea antenei este definita numai de locul de amplasare pe masina si nu depinde de tipul, puterea, etc. a statiei CB.
    Succes Alex

  • Postat de Misu - (neradioamator) la 2012-07-15 09:30:50 (ora Romaniei)
  • President Johnson II ASC are momente (cate o zi intgreaga) cand trebuie sa dau SQ la nivel mic (10-15% cand fasaie) ca sa pot auzi si comunica cu cineva f. aproape.
    La un Intek H-520 se mai pot face reglaje? gajaie cand e peste 50% volumul, trebuie sa reglez SQ la limita max. unde fasaie ca sa pot receptiona ceva intreg si sunt auzit f. incet.
    Multumesc!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-07-16 18:43:11 (ora Romaniei)
  • Ptr.
    Misu:
    1. Squelch-ul nu are nici un efect asupra emisiei, este o facilitate de confort la receptie. ("... sunt auzit foarte incet") daca asa sta problema ai un defect la antena, poate cu intermitenta ( cand apare , cand dispare)Jackson II ASC are o receptzie foarte buna. A nu se umbla in bobine , fara aparatura adecvata.

    Bine intzeles intr-un atelier dotat corespunzator se mai pot face reglaje - verificari si imbunatatziri.
    cu bine:
    Alex/0722511562

  • Postat de Misu - (neradioamator) la 2012-07-16 21:10:19 (ora Romaniei)
  • Multumesc!Presidentul face "figuri" si cu o antena Sirio Megawatt4000 care nu are nici o luna. Cunoasteti pe cineva profi. in Bacau ?

  • Postat de cosmin mihoreanu - (neradioamator) la 2012-08-08 00:13:41 (ora Romaniei)
  • Va salut in primul rand si am si eu rugamintea de ma ajuta un pic.
    Am o statie Midland Alan 100 Plus b cu un microfon cu 4 pini. Pentru ca s-a cam tras de microfon, s-au desprins firele din cei 4 pini. Care e ordinea lor, sa stiu cum sa ii lipesc pe conector?
    Din cablu din microfon imi vin 4 fire: alb, galben, rosu si unul fara izolatie(cred ca masa). In conector am 4 mufe mama numeroatate de la 1 la 4.
    Multumesc anticipat.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-08-10 07:58:03 (ora Romaniei)
  • Ptr.Cosmin
    legaturile la microfon ptr statia alan :
    1. microfon , galben
    2. masa GND tresa (ecranajul)
    3. RX alb
    4. PTT , TX, rosu
    scuze ptr intirziere, n-am fost langa PC...
    73/Alex

  • Postat de Adelin - (neradioamator) la 2012-08-11 12:50:04 (ora Romaniei)
  • Foarte util articolul, Multumim si Felicitari! :)

  • Postat de Ioan - (neradioamator) la 2012-08-16 13:30:46 (ora Romaniei)
  • Buna ziua.Am si eu o statie CB Jimmy President care nu mai afiseaza toate caracterele(defapt nu se mai intelege nimic).Gasesc sa cumpar acel display sau exista posibilitatea sa fie si alta problema? Multumesc anticipat.

  • Postat de Mihai - (neradioamator) la 2012-08-16 14:39:54 (ora Romaniei)
  • Putini sunt cei care mai fac ceva din pasiune in zilele noastre si impartasesc din experienta lor si altora domnule Farkas. Tot respectul pentru ceea ce faceti.Va doresc multa sanatate si succes in continuare in numele tuturor celor care au gasit un raspuns la intrebarile lor pe acesta pagina. Mentionez ca link-ul catre aceasta pagina mi-a fost trimis de catre YO23RO pe care l-am "asaltat" cu tot felul de intrebari in privinta CB-ului. Cu stima MihaiR.

  • Postat de Mihai - (neradioamator) la 2012-08-16 14:53:45 (ora Romaniei)
  • Rectificare: Indicativul corect este YO3RO

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-08-17 06:51:12 (ora Romaniei)
  • ptr.Ioan: afisor ptr Jimmy President, nu gasest in comert. Afisorul, contine si bargtaful ptr S metru. Din pacate apare acest defect datorita socurilor mecanice in timp. Daca gasast o alta statie defecta (Jimmy sau Harry) cu afisorul bun se poate recupera de acolo. Eu mai am cateva bucati bune, dar din 21 august plec din tara pe 6 saptamani. Daca te intereseaza, cauta-ma dupa 02 octombrie ...cu bine: 73/Alex

  • Postat de daniel - (neradioamator) la 2012-08-24 10:59:54 (ora Romaniei)
  • sal am un president jimmy care este in AM.As vrea sa stiu daca se poate trece in FM.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2012-08-24 18:28:04 (ora Romaniei)
  • Daca st. JIMMY functioneaza perfect in AM merita transformarea.Prin introducerea unui modul FM statia devine 100% FM
    73/Alex

  • Postat de daniel - (neradioamator) la 2012-08-24 22:52:18 (ora Romaniei)
  • si cam cat m ar costa?
    merita?

  • Postat de toto - (neradioamator) la 2012-10-14 00:07:04 (ora Romaniei)
  • pe camion am montată o antenă President Texas de 2,15cmm. cu un cablu RG 213 la o stație President Jakson 2. SWR este de 1,2 pe Ch.1 și 1,4 pe Ch.40 pe Ch.20 am 1,3. Am cumpărat o antenă Willson 5000 am montato iar SWR-ul nu coboară sub 3. Am montat din nou Texasul și SWR-ul este normal. Întreb:de ce. trebuie montată cu cablul original, are vre-o influență cablul. Cu respect Toto pentru Dl.Alex. mulțumesc.

  • Postat de Valy - (neradioamator) la 2012-11-10 16:42:34 (ora Romaniei)
  • Oare stie cineva sa-mi spuna daca exista service-uri autorizate pt statii CB in zona de centru-vest a RO? Sunt la inceput si cu un camion nu am acces chiar oriunde in orase...Multumesc!

  • Postat de andras - (neradioamator) la 2012-11-29 11:19:05 (ora Romaniei)
  • am o statie team roadcom care artrebui sa aiba la emisie 4watt dar lacalibrare miauspus ca are numai 1.5-2watti.oare cepoate sa fie problema?

  • Postat de zanfira_andrei - (neradioamator) la 2013-03-05 13:59:00 (ora Romaniei)
  • in primul rand a-si vrea sa-i multumesc dl. Frakas pentru acest articol foarte interesant si de mare ajutor. a-si avea si eu nevoie de ajutorul vostru pentru am reusi sa-mi montez corect o statie tti tcb 550 de 4W si o antena PNI ML160 600W continu si 900W pe perioada scurta. poate cineva sa-mi explice si mie mai pe romaneste cum trebuiesc legate cele 2 (statia si antena), sa-mi explicati treaba cu si - etc. e normal ca statie sa-mi "bazaie" pe sq. automat???? iar daca o ating cu mana nu mai face. astept orice idee sau sugestie pe zanfira_andrei@yahoo.com e-mail sau mess. va multumesc tuturor. o zi buna in continuare, drumuri libere si doamne ajuta.

  • Postat de boros arpad - (neradioamator) la 2013-06-05 22:07:06 (ora Romaniei)
  • Buna seara,
    am si eu o nelamurire in ceea ce priveste un microfon de la Midland 203. Am 3 fire rupte, insa niciunde nu gasesc ca pe pozitia 1 sa fie cablul fara culoare (e cablul care a ramas lipit). Urmatoarele 3 cabluri pe care le mai am sunt: rosu, alb si galben. Va multumesc anticipat !

  • Postat de alex - (neradioamator) la 2013-09-21 11:01:53 (ora Romaniei)
  • salut..am CB Cobra 19 DX IV EU si am o problela sau rupt firele de la emisie receptie la mufa de intrare in statie si nu stiu cum vin ma puteti ajuta

  • Postat de gabriel.h - (neradioamator) la 2013-12-28 04:14:59 (ora Romaniei)
  • buna dl.farkas, am o intrebare pt dvs.am montat o antena cu prindere fixa din fibra de sticla pe un autoturism in grila stergatoarelor de parbriz,pe partea dreapta paralel cu stalpul parbrizului.am gaurit grila fiind de plastic prin care trece suportul antenei si am facut un suport din tabla de aluminiu pt antena de aprox 5x10xm prins cu doua suruburi de6mm care asigura si masa cu caroseria.cablul acesteia l-am tras prin stalpul parbrizului pana la statie iar problema este ca nu reusesc sa scot un swr mai mic de 2,7. ce sfaturi imi dati? multumesc.

  • Postat de Meran George - YO5AIR la 2016-05-25 16:46:47 (ora Romaniei)
  • Respect domnului Alex Farkas.
    Totusi am niste neclaritati cu privire la montarea unei antene CB pe un turism.
    1-Se obtin performante mai bune daca se scurteaza cablul rg58 dintre statie si antena la 3,63m(dupa formula de calcul cu k x Lambda/2? Spun asta deoarece majoritatea cablurilor care vin in chit cu antenele si monturile

    acestora au de regula 4m(si chiar si mai mult) si nu au dimensiunea ideala de multiplu de 3,63.De ce au optat producatorii pentru astfel de lungime?
    A mai intrebat cineva acest lucru si nu a primit un raspuns concret.
    2- Daca in ecuatie intra si un amplificator cum se calculeaza lungimea ideala a cablului dintre AMP si antena, precum si dintre AMP si statie.
    3-As dori niste lamuriri despre legarea la masa a antenei.Spun asta deorece la monturile fixe mai peste tot in specificatii scrie ca trebuie sa faca contact electric ferm cu suportul/caroseria care la randul sau(daca e vorba

    de suport) trebuie legat la masa printr-un cablu gros si scurt.OK pana aici, dar cum Dumnezeu functioneaza antenele cu talpa magnetica care nu au nici un contact electric cu, caroseria?
    Chiar vreau sa inteleg cum e cu punerea asta la masa.
    Cu planul de masa am inteles ca trebuie sa fie cat mai mare si antena montata in centrului sau(in cazul meu va fi in centrul cupolei cu montura fixa)
    Vreu sa stiu daca este necesar sa fie legate suplimentar la masa si carcasa statiei si a amplificatorului(in cazul in care exista unul)
    4-Daca tot ramane surplus de cablu cum se pozeaza acesta pentru a nu crea efect de bobina si a dezacorda sistemul?
    Multumesc anticipat si stima tuturor.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2016-06-15 11:02:00 (ora Romaniei)
  • Petru dl. Meran George:1. Daca antena Cb este perfect dimensionata, are la talpa antenei impedanta de 50 ohm. Deci in cazul asta lungimea cablului coaxial de 50 ohm nu are nici o semnificatie, poate sa aiba orice lungime. Daca, insa la talpa antenei , din cauza montarii antenei impedanta difera de 50 ohm, lungimea cablului de legatura intre antena si statie are importanta. O lungime de lambda/2 (3,63m) transfera impedanta antenei la baza antenei la capatul celalalt al cablului. Orice lungime diferita de lambda/2, sau multiplu de lambda/2 modifica impedanta la capatul cablului coaxial inspre statie. In acest caz se poate jongla cu lungimea cablului si se poate obtine un SWR mai bun. Aceasta afirmatie este deci valabila, daca, cu un segment de cablu coaxial lambda/2 nu se poate obtine nici cum o valoare mica a SWR-ului. In unele cazuri fabricantul de antene, calculeaza o lungime de lambda/2 + lambda/4. si cu aceasta lungime rezolva o adaptare perfecta intre antena si statie. Pentru utilizatori obisnuiti, fara o dotare tehnica adecvata se recomanda NEMODIFICAREA lungimii cablului data de fabricant.2. Lungimea cablului se socoteste de la borna de iesire statie sau amplificator. 3.Realizarea planului de masa se realizeaza fie direct pe tabla, asigurand un contact electric perfect, sau daca nu este posibil alfel, legarea suportului cu un fir cat mai scurt, la un element de caroserie . Antenele magnetice realizeaza 'contactul" cu masa capacitiv ( la unel talpi magnetice exista si o folie de aluminiu sau tabla de aluminiu subtire, care este o armatura a condensatorului , iar celalta armatura este tabla caroseriei. Legarea suplimentara la masa a bornei de antena de la statie nu este necesara. 4. Cablu coaxial ramas in plus nu se taie!! ci se poate strange in colac si pozat asa sub bord.
    PS. YO5AIR este prietenul meu Karol din oradea...hi hi Apropo: nu te intereseaza sa devii radioamator?
    Cu stima:
    Alex

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Montarea, reglarea si service-ul statiilor CB"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact