hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
George Pataki si calatoriile sale

RADIOAMATORII DIN MEXICO CITY

George Pataki WB2AQC

Acest articol a fost publicat in revistele 73 (SUA), CQ (Franta), CQ (Spania), AMA (Rep. Ceha), RCA (Argentina), Radio ZS (Africa de Sud) etc., precum si pe pagina de Internet al Federatiei. Acum prezentam pentru prima data o versiune in limba romana, putin schimbata fata de original.

De obicei cand vizitez radioamatori dintr-o tara straina incerc sa merg in diferite orase, ca sa pot intalni cat mai multi dintre ei. In timpul acestui voiaj insa, cu o singura exceptie, am stat intr-un singur loc, in Mexico City, care cu cei 20 de milioane de locuitori se poate compara ca intindere cu tari intregi, mai micute. Mexicul insusi este atat de intins, incat a te deplasa dintr-o localitate intr-alta inseamna parcurgerea unor drumuri lungi, cu riscul ca, dupa o astfel de calatorie, sa nu poti gasi decat putini radioamatori activi.

PREGATIREA CALATORIEI

Cu mult inaintea calatoriei am trimis o scrisoare la Federacion Mexicana de Radio Experimentadores, solicitandu-le ajutorul in localizarea unor radioamatori activi. Presupuneam ca nu voi primi vreun raspuns, si chiar asa s-a si intamplat. Le-am scris doar din politete, cu speranta neintemeiata ca aceasta va fi reciproca.

De asemenea i-am scris lui Luis, XE1L, pe care l-am intalnit odata la Dayton pentru 30 de secunde. Luis a fost cordial si util, am schimbat cu el o serie de e-mailuri, prin care mi-a furnizat multe informatii folositoare, iar in timpul sederii mele in Mexico City m-a ajutat chiar sa gasesc radioamatori activi.

Am citit si cateva carti si brosuri turistice despre aceasta tara interesanta si am adunat informatii de pe Internet.

Am luat cu mine un handy pentru 2 metri ca sa gasesc radioamatori, mi s-a spus ca procedura de obtinere a unui permis temporar de operare in Mexico este extrem de greoaie, deci l-am folosit ilegal si nimeni nu s-a sinchisit. Oricum aceasta initiativa s-a soldat cu un esec, caci pe de o parte majoritatea repetoarelor necesitau cate-un ton de deschidere pe care aparatul meu nu-l putea produce, pe de alta parte nici un radioamator local pe care am reusit sa-l contactez nu vorbea englezeste. Cunostintele mele de limba spaniola sunt rudimentare, inteleg cate-ceva, dar nu o pot vorbi decat la nivelul unui amestec de limba spaniola si engleza, numita spanglish, folosita in New York City de clasa needucata.

ZIUA 1

Duminica. Prietenul meu Mike, AB2DP si cu mine am luat dimineata devreme un avion de la aeroportul La Guardia din New York City, am schimbat la Dallas/Ft.Worth si am ajuns dupa amiaza la Mexico City.

Mike se vaicarea: «N-ar trebui sa afiseze in avion semnalul Fasten your seat belt, caci ori de cate ori il afiseaza avionul incepe sa vibreze!» Omul are un spirit de observatie multilateral dezvoltat.

Am schimbat niste bani la aeroport, am primit 8,33 pesos pentru un dolar. I-am telefonat lui Luis, XE1L, care ne-a spus ce sa facem si ne-a recomandat un hotel. La serviciul de taxiuri am indicat unde vrem sa mergem, am platit 86 de pesos pentru transport si am primit un bilet pe care l-am dat unuia din numerosii soferi care se inghesuiau la iesirea din cladire. Asta ne-a garantat o siguranta relativa; au fost multe cazuri cand strainii au fost jefuiti de soferi de taxiuri si de complicii lor.

Masina ne-a dus la un hotel frumos, intr-un cartier de elita. De fapt prea frumos si prea de elita, adica … prea scump. A doua zi ne-am mutat in alt hotel, mai pe gustul si pe masura buzunarului nostru.

L-am chemat pe Luis, XE1L, spunandu-i ca suntem bine, apoi pe Theodoro, XE1YQQ, un roman expatriat care a venit cu sotia lui Rosa, XE1YQR ca sa ne intalneasca. Intre timp ne-a chemat si Luis ca sa ne spuna ca este in fata hotelului impreuna cu familia, am coborat sa-i intalnim. A sosit si Theodoro cu Rosa si ne-am dus la ei acasa, sa ne arate statia. Ei au o pravalie mare de fierarie. Ambii au fost autorizati in 1995, iubesc radioamatorismul si au peste 100 de entitati confirmate. Baiatul lor, Leon, XE1YQS este ocupat mai mult cu scoala, fetele, calculatorul si ghitara.

Au o statie frumoasa, au chiar si niste aparate vechi, pe care le colectioneaza. Pe varful unui pilon inalt de vreo 20 de metri instalat pe acoperisul casei au un Yagi cu 7 elemente pentru 10-15-20 metri, mai au o antena verticala Cushcraft de tip R7 si un long wire pentru 40 si 80 de metri.

Theodoro, XE1YQQ si Rosa, XE1YQR au QSL-uri foarte frumoase, cu texte cum ar fi «QSL-ul este ultimul gest de politete al unui QSO» si «Noi nu suntem straini, ci prieteni care nu s-a intalnit», si pot confirma ca intr-adevar s-au dovedit prieteni foarte buni. Chiar si Leon, care este mai putin activ, are un QSL frumos, cred insa ca mai degraba din motive de prestigiu decat de necesitate.


Leon XE1YQS, Rosa XE1YQR, Theodoro XE1YQQ

Am vrut sa-l fotografiez pe Theodoro sus pe acoperis, langa pilonul lui, dar Rosa a obiectat, zicand ca e prea periculos. Am sugerat atunci ca ar putea sa urce ea, caci am nevoie de fotografii cu radioamatori si cu antenele lor. Atunci Rosa si-a schimbat parerea si l-a lasat pe Theodoro sa urce. Ce mai incoace si incolo, e o doamna deosebit de intelegatoare.

Urmatorul radioamator vizitat a fost Luis, XE1L, un arhitect foarte apreciat; am vazut cateva cladiri proiectate de el, inclusiv cea in care locuieste. Luis, autorizat din 1973, este nu numai unul din cei mai renumiti amatori activi din Mexico, dar si un cunoscut expeditionar, care a operat din locuri exotice ca ins. Peter I (3Y0PI), Revilla Gigedo (XF4L), ins.Pastelui (XR0Y), ins. Shetland de Sud (4K1/XE1L), ins. Martinica (FM5/XE1L), ins. Saint Martin (FS5/XE1L), ins. Barbados (8P6/XE1L), ins. Mayreau (FL5/XE1L), sediul Natiunilor Unite de la New York (4U1UN) si din Geneva (4U1ITU), din Israel (4X4/XE1L) etc.

Luis are un pilon de 18 metri montat pe acoperisul casei inalte de 7 metri, pe care se afla un Yagi cu 7 elemente pentru 10-15-20 metri. Pe un al doilea pilon de 18 metri montat pe un acoperis mai scund are un Yagi cu 3 elemente pentru 12-17-30 metri. Al treilea pilon, tot de 18 metri, are un Yagi cu 6 elemente pentru banda de 6 metri. Alte antene sunt: un Yagi cu 80 de elemente pentru 70 cm. folosit pentru televiziune, precum si antene pentru 2 metri si 70 cm. pentru comunicatii prin sateliti. Luis are un repetor deschis pe 144.630 MHz.

Luis, XE1L are un QSL foarte frumos, managerul lui este Mary Ann, WA3HUP. Adresa lui de e-mail este: xe1l@mail.internet.com.mx

Pe cand admiram cu invidie crescanda numeroasele aparate ale statiei a aparut si Nellie, XE1CI, o alta personalitate in lumea radioamatoriceasca. Nellie si-a adus si catelusul pe nume CQ, care intelege numai limba spaniola, deci trebuie chemat «Se-Cu».

Mike, AB2DP si cu mine ne-am intors la hotelul nostru, care era scump, nu avea aer conditionat si era situat intr-o zona neconvenabila.

Mike, originar din Romania, unde se numea Mihai si Marcel, a inceput sa se laude cu realizarile lui din trecut.

«Oare cati mari radioamatori sunt acum in Statele Unite?» m-a intrebat.

«Cu siguranta cu unul mai putin decat iti inchipui!» i-am temperat eu in gluma imaginatia.

El este un mare teoretician, poate sa-ti detaileze cu lux de amanunte 100 modalitati de a lucra un DX rar, dar ii mai lipsesc trei tari sa faca Worked All Continents. Stie totul despre radioamatorism, de la A la B.

ZIUA 2

Luni. Cu ajutorul lui Theodoro, XE1YQQ si Rosa, XE1YQR ne-am mutat la un hotel mai ieftin, intr-unul din districtele mai active ale orasului, care este totodata un centru istoric. Am aflat ca preturile din aceasta tara sunt negociabile. Am obtinut o reducere de 20% la Hotel Capitol si am platit $25.00 pentru o camera dubla. Hotelul a fost frumos si linistit, ferestrele dadeau spre o curte interioara de tip spaniol. Camera era insa incinsa, nu avea aer conditionat, pe o canicula neobisnuita, chiar si localnicii se plangeau. Theodoro ne-a imprumutat un mic ventilator care ne-a facut viata mai suportabila. Hotelul avea un restaurant foarte bun, cu preturi rezonabile.

Cu Theodoro si Rosa, cu care m-am intalnit aproape zilnic in timpul celor 18 zile cat am stat acolo, m-am dus sa-l vad pe Michel, XE1MD. Michel, un medic pensionar, s-a nascut in Franta si a venit in Mexic in 1962. Autorizat din 1979, este foarte activ si raspunde constiincios la QSL-uri. A scris o carte foarte interesanta «El Arte del DX» care a aparut si in limba franceza cu titlul «L’Art du DX».




Michel XE1MD

Michel, XE1MD, are un pilon de 20 de metri pe acoperisul casei, care se inalta cam la 6-7 metri de sol. Pe pilon este montat un Yagi cu 5 elemente pentru 10-15-20 metri si un dipol inverted V pentru 40 si 80 de metri. De asemenea foloseste pentru puteri pana la 100 W si o mica antena de tip magnetic loop, care se acordeaza pe tot ecartul de la 13,9 la 29,0 MHz.

Michel este un constructor si experimentator; are un atelier separat pentru aceste activitati. Lucreaza mult DX, este pe lista Honor Roll la fonie si mixt si are QSL-uri.

Chiar daca Federatia Mexicana de Radioamatorism n-a raspuns scrisorii mele, a trebuit sa facem acolo o vizita de curtoazie. In jur de ora 6 dupa-amiaza Theodoro si Rosa m-au dus la biroul lor, unde l-am gasit pe secretarul Ramon, care insa nu este radioamator. Am vazut biroul de QSL-uri unde Jose, XE1XOK Carlos, XE1POO si Virginia sortau carti de confirmare sosite. Federatia are o statie bine echipata, cu indicativul XE1LM, iar pe acoperis se afla un pilon cu un Yagi cu 5 elemente. N-am zarit insa nici unul dintre QSL-urile lor.



Jose XE1XOK si Carlos XE1POO la statia de club XE1LM

Federatia si Liga care a precedat-o au publicat pana in 1995 un buletin bilunar informativ numit Onda Corta.

Am cumparat ultimul lor Callbook editat in 1993, continand peste 8000 de amatori, care insa nu a fost actualizat la data publicarii; am gasit cateva indicative ale unor amatori autorizati prin 1990-92, dar cu alte nume si adrese, probabil fostii detinatori: treaba de mantuiala. Daca nu se aud pe benzi prea multi amatori XE, aceasta este pentru ca marea lor majoritate stau pe 2 metri sau sunt inactivi. Numarul radioamatorilor descreste in Mexic, deoarece de ani de zile nu s-au eliberat autorizatii noi.

La hotel, seara tarziu, am fost treziti de un room service nesolicitat, niste bauturi. Dimineata urmatoare am fost deranjati din nou cu un anunt de trezire nesolicitat. Cateodata era cam zapaceala acolo, dar macar stiau de existenta noastra. Intr-o dimineata am platit camera, angajatul hotelui m-a intrebat daca doresc o chitanta, i-am zis sa-mi dea una. Seara acelasi angajat mi-a cerut din nou plata, afirmand ca nu am platit. I-am aratat chitanta scrisa chiar de el. A zis ca nu gaseste banii. Dupa doua zile i-a gasit «in fundul sertarului». Nici macar la smecherii nu se pricep prea bine.

ZIUA 3

Marti. Azi, Mike, AB2DP si cu mine ne-am dus la Artesanias Ciudadela, un targ foarte mare, servind mai ales turistii, la distanta de sapte-opt strazi de hotelul nostru. Dupa ore intregi de preumblare, tot comparand marfuri si preturi, am cumparat noua paturi colorate frumoase de bumbac, de diferite dimensiuni. Cele facute de lana erau de trei ori mai scumpe; le-am luat ca sa le dau cadou si eram convins ca cei care le vor primi nu vor sti diferenta, asa ca am cumparat dintre cele ieftine. La astfel de targuri vanzatorul e obisnuit cu targuiala, astfel ca poti reduce destul de mult din primul pret cerut.

Aceste paturi seamana foarte mult cu cele tesute in Romania, atat in privinta desenelor de pe ele cat si in privinta culorilor. Am ales si platit noua paturi, le-am inpachetat eu insumi, dar cand am ajuns acasa nu erau decat opt. Ori vanzatorul era destul de iscusit ca sa retina una in ultimul moment, ori in locul in care le-am depozitat cateva zile cuiva i-a placut una si … a luat-o.

Intr-o farmacie din apropiere am cumparat niste pastile de Lomotil, $3.50 cutia, pentru cazul in care «razbunarea lui Montezuma» ma va ajunge, dar am scapat. Montezuma nu avea motive sa fie suparat pe mine, nu m-am amestecat niciodata in neintelegerile sale cu conchistadorii spanioli.

Iata o anecdota, e adevarat cam politically incorrect. La un colt de strada un baiat il intreaba pe un turist:

«Senor, vrei sa te ‘distrezi’ cu sora mea?»

«Eu, sa ma distrez cu o localnica? raspunde turistul ingamfat. Eu nu beau nici macar apa voastra!”

Dupa masa, Theodoro, XE1YQQ ne-a aranjat o intalnire cu Sam, XE1ZLW, membru a unui club local. S-au inteles sa se intalneasca pe un teren imens de parcare, langa un supermarket mare. Ei nu se cunosteau, dar au convenit sa se recunoasca dupa culoarea argintie a masinilor lor. Ne-am dus la terenul de parcare si nici nu va puteti inchipui cate masini argintii erau acolo. Sam si cu noi ne-am asteptat vreo 20 de minute, nu prea departe unii de altii. Din cand in cand Theodoro a intrebat cate un proprietar de masina argintie daca se numeste Sam, dar nimeni nu a vrut sa-si asume una ca asta. Pana la urma l-am gasit pe Sam si ne-am dus acasa la el. Se pare ca mai toti radioamatorii XE stau in case frumoase, Sam nu a fost nici el o exceptie. Majoritatea radioamatorilor fac parte din clasa avuta, caci numai ei au mijloacele banesti necesare acestei activitati. Restul populatiei este interesata in fotbal, ceea ce nu necesita investitii mari, ci doar picioare si maini puternice, precum si o gura foarte mare.



Sam XE1ZLW

Sam, XE1ZLW este un ginecolog. Venind vorba, un barbat de 70 de ani il intreaba pe medic:

«Doctore, sotia mea in varsta de 25 de ani a nascut acum un copilas. Crezi ca as mai putea repeta asta?»

«De ce crezi ca ai facut-o prima data?», ii raspunse medicul tot cu o intrebare.

Sam s-a nascut in Minnesota si a fost adus in Mexic la varsta de o saptamana. Nu stiu daca e valabil si in acest caz, dar foarte multe femei din alte tari vin in Statele Unite chiar inainte de a naste, pentru ca noul-nascut sa primeasca cetatenia americana si sa faciliteze astfel admiterea intregii familii.

Sam, XE1ZLW, a inceput cu Citizen Band, caci casa lui a fost deteriorata in timpul unui cutremur, s-a mutat intr-o zona noua, neconectata la reteaua de telefoane si avea nevoie de mijloace de comunicatie. In 1987 Sam a primit autorizatie de radioamator, acum este pe lista Honor Roll, are toate entitatile lucrate in afara de Coreea de Nord. In aceasi situatie sunt si foarte multi altii. Se pare ca inscrierea acestei tari pe lista DXCC-ului, dupa falsa operatie a lui Romeo Stepanenco si o operatie foarte limitata, mai mult de demonstrativa a lui Martti Laine, OH2BH, a fost o hotarare deosebit de controversata.

Pilonul lui Sam, inalt de 21 metri este instalat pe acoperisul casei, care se afla la 15 metri de sol. Cladirea este cladita pe o ridicatura, cu deschidere spre toate directiile. Yagiul sau este un TH11DX de la Hy-Gain, 11 elemente pentru 10-12-15-17-20 metri. Mai are un Yagi cu 2 elemente pentru 40 de metri. El foloseste pilonul si o extensie de sarma pentru 80 de metri, iar cu un acordor de antena poate lucra si pe 160 de metri.

Ca sa-l fotografiez pe Sam cu antena lui l-am rugat sa se urce pe pilon. Sam s-a conformat cu teama si a imbratisat pilonul, de parca era logodit cu el. Ulterior a recunoscut ca era pentru prima oara ca s-a urcat pe pilon si m-a asigurat ca a fost totodata ultima oara. El este membru al International DX Association si trimite QSL-uri. Adresa lui de email este: xe1lzw@supernet.com.mx

Sam, XE1LZW, a fost presedinte al Satellite City Radio Club care are acum 40 de membri, indicativul XE1RCS si un QSL frumos, pentru o statie inexistenta. Da, foarte multi amatori au statii, dar nu au QSL-uri; in acest caz este vorba insa de un club cu QSL-uri, dar fara statie - o exceptie de la regula. Membrii clubului se intalnesc intr-un restaurant, in ultima zi de marti a fiecarei luni la ora 9 seara. Dupa indelungate discutii ni s-a spus ca locul de intalnire este situat intr-un cartier «nesigur», deci nu ar fi cazul sa mergem acolo. Era ora 6 dupa-amiaza, eu am banuit ca Theodoro nu a vrut sa mai astepte 3 ore pana la ora intrunirii, asa ca am plecat acasa. Pacat, as fi putut intalni acolo multi amatori.

ZIUA 4

Miercuri. Mike, AB2DP si cu mine ne-am dus sa vedem cate-ceva din frumusetile orasului, apoi la Mercado de Curiosidades y Artesanias, la doua strazi de hotel. As fi putut folosi termenul window shopping (cumparaturi prin ferestre), dar n-am cumparat nimic, iar targul respectiv nu avea ferestre. Erau acolo 167 de spatii-pravalii, marfurile erau aruncate claie peste gramada. Daca treci prin fata negustorilor, acestia te saluta amical si te invita sa le vezi marfa. Regula de baza este tocmeala. Este relativ usor sa obtii reducerea preturilor cu 20-25%, dar oricat de mult te-ai tocmi si ai obtine marfa la pretul dorit, vei gasi acelasi lucru la o alta taraba la un pret si mai mic. Deci e bine sa incepi doar prin a vedea si aprecia lucrurile, notand ce anume ai gasit, unde si la ce pret si sa-ti faci cumparaturile numai in ultimele zile. Cel putin astfel esti scutit de necazul de a descoperi aceeasi marfa la un pret mai mic decat cel pe care l-ai platit.

Rata de schimb pentru banii locali este putin mai avantajoasa in oras decat la aeroport. Aici nu exista piata neagra de valuta, ca in multe alte tari.

ZIUA 5

Joi. Am scris o droaie de ilustrate si am cumparat multi magneti pentru sotia mea, care le colectioneaza. Acesti magneti sunt mici figurine plate cu mici magneti pe spate, ele se ataseaza de obicei pe usa frigiderului. Costa cate 2 pesos si sunt in infinite varietati; fireste ca ii voi spune sotiei ca au costat mult mai mult, nu de alta, dar sa aprecieze ce sot bun are.

Despre ilustrate: acum 25 de ani am trimis de aici cateva la New York; inca nu au ajuns. Chiar daca au mers pe long path (calea lunga) parca tot trebuiau sa ajunga, macar unele dintre ele…

Ne-am dus sa-l vedem pe Carlos, XE1GC, un medic anestezist inca activ la varsta de 72 de ani. Carlos, autorizat in 1976, lucreaza mai mult in SSB, are peste 100 de entitati pentru diploma DXCC. Cand am ajuns ne-a invitat in casa, apoi a zis ceva in spaniola, am inteles doar cinco minutos. L-am asteptat in sufragerie, admirand intre timp colectia sa de antichitati. Dupa vreo 20 de minute am inceput sa-l caut. L-am gasit in varful pilonului, imbracat in niste vesminte groase si cu un coif de protectie pe cap, pe o caldura inabusitoare de vreo 35 grade Celsius, asteptand rabdator sa fie fotografiat. I-am facut cateva poze, a coborat scorojit ca un pesmete, dar foarte fericit. Carlos are un Yagi cu 3 elemente pentru benzile de 10-15-20 de metri si un dipol de sarma pentru 40 si 80 de metri. El are QSL-uri.



Carlos XE1GC

Incepand cu 1970 Carlos a mentinut comunicatii radio cu cateva expeditii intreprinse pe plute din lemn de balsa si in 1984 cu vaporul Atlantis. In 1993 a calatorit o luna pe vasul Marigalante, ca operator radio.

ZIUA 6

Vineri. Mike, AB2DP si cu mine, in lipsa vreunui radioamator de vizitat, am devenit turisti. Am ales un tur numit Piramidele din Tula si Tepotzotlan, ne-a costat $35.00 de persoana; la ora 9 dimineata ghidul a venit sa ne ia de la hotel, ne-am dus sa luam si un alt turist venit din Malaesia si am pornit la drum. Pentru un supliment de $5.00 de caciula ghidul s-a oferit sa ne duca si in alte doua locuri neincluse in tur. Am acceptat si am platit.

Am vizitat cateva locuri foarte interesante, nu-mi mai amintesc numele lor, oricum nu le puteam pronunta. In Santa Clara am vazut o biserica foarte veche. A urmat apoi o manastire iezuita cladita in secolul al 17-lea in stil baroc mexican, cu un altar cioplit, acoperit cu aur. Nu s-a permis folosirea blitului la fotografiat, pasamite uzeaza aurul, cred insa ca intentia era ca vizitatorii sa cumpere ilustratele lor. Mike, AB2DP a folosit un rol intreg de film, caci omul este foarte evlavios si iubeste bisericile. A fotografiat in interiorul intunecos cu expunere de exterior; nici Sfantul Duh nu-l va putea ajuta ca acele poze sa iasa ca lumea.

Am continuat la Tenayuka, un centru ceremonial vechi al indienilor anteriori aztecilor, dupa aceea la complexul arheologic de la Tula, cam la 100 km. departare de Mexico City. Acolo am vazut niste piramide interesante, foarte diferite de cele din Egipt, si niste statui mari de razboinici numiti atlantes. A fost o zi foarte calduroasa. Pe drum ne-am oprit sa luam pranzul, care nu era inclus in turul nostru. Era un restaurant foarte elegant. L-am intrebat pe Mike daca stie ce va face dupa masa.

«Sigur ca stiu, ma voi incalta», a raspuns omul cel mult incercat. Nici nu stiam ca se descaltase.

Pe la ora 6 dupa-amiaz ne-am intors la hotel. Pe drum ne-am oprit sa cumparam niste inghetate pe bat. Erau foarte frumos colorate si aveau nume atractive ca mango, kiwi, pineapple, orange si alte fructe tropicale. Am luat un mango, era maroniu, dar nu avea nici un gust. Am ales un orange, era frumos, galben, dar fara nici un gust. Le-am asezat cu grija in cosul de gunoi de alaturi, ca sa nu-l jignesc pe vanzator. In cos erau deja o multime de inghetate frumos colorate, probabil ca niciuna nu avea gust. Lumea le tot cumpara, le gusta si apoi le arunca. Ma asteptam sa vad ca cineva sa-i dea vanzatorului cu marfa in cap sau sa dea cu piciorul in masa lui multicolora, dar asa ceva nu s-a intamplat. Corect ar fi fost ca diferitele inghetate pe bat sa fie numite «verde», «maron», «galben» etc., dupa culoarea pe care o aveau, si nu dupa continutul pe care nu-l aveau.

ZIUA 7

Sambata. Theodoro, XE1YQQ si Rosa, XE1YQR, cei mai buni ghizi pe care i-am avut vreodata in calatoriile mele, m-au dus la Efraim, XE1JGM, un inginer electromecanic, fost presedinte al Radio Club Azteca. Ca si Sam, XE1ZLW, Efraim a devenit radioamator din necesitate; avusese nevoie de un mijloc de comunicare cu prietenii si cu familia dupa marele cutremur din 1985. El are o statie foarte frumoasa, dar a refuzat politicos cererea mea de a se sui pe pilonul sau, desi acesta era foarte bine ancorat.


Efraim XE1JGM si sotia lui Tessy XE1XTN folosesc aceeasi statie

Tessy, sotia lui Efraim, preda limba ebraica la Scoala Evreiasca; ea a fost autorizata in 1986 ca XE1XTN. Cu toate ca echipamentul lor este modern ei sunt activi mai ales pe 2 metri, pentru legaturi locale. Efraim are QSL, Tessy nu are.

Efraim mi-a zis ca in Mexic se poate da examen pentru autorizatia de radioamator de la varsta de 12 ani. El afirma ca exista patru categorii de autorizatii, dar n-as baga mana in foc, pe cati i-am intrebat, fiecare mi-a spus altceva.

Primera 1,250 W pe HF; 500 W pe VHF si UHF;

Secunda 500 W pe HF; 200 W pe VHF si UHF;

Novato 150 W pe 40 si pe 2 metri, nu se cere codul Morse si nu se poate reinnoi;

Restringido 50 W pe 40 si pe 2 metri, nu se cere codul Morse si nu se poate reinnoi.

In Callbook-ul mexican am vazut si o alta categorie: Principiante, care este probabil sinonim cu Novato.

Seara am primit un telefon de la Fernando, XE1AE, care ne-a invitat la Cuernavaca, un oras aflat la o ora si jumatate de la Mexico City, si la Dieter, XE1AMS, care locuia chiar in capitala; ne-am inteles sa-i vizitam pe amandoi ziua urmatoare.


Fernando XE1AE in Cuernavaca

ZIUA 8

Duminica. Mike, AB2DP a decis subit ca nu poate suporta caldura, si-a schimbat biletul de avion si a plecat acasa la New York. Se zice: «Daca nu suporti caldura, pleaca din bucatarie». Mike a plecat din tara. Eu cred ca l-a apucat dorul de nevasta-sa.

Theodoro, XE1YQQ, Rosa, XE1YQR, Michel, XE1MD si cu mine am plecat dimineata la Cuernevaca la invitatia lui Fernando, XE1AE. Seara anterioara i-am zis lui Fernando ca prefer sa merg acolo unde sunt mai multi radioamatori. El a spus ca in orasul sau sunt destui. M-a intrebat la ce ora venim, caci vrea sa prepare un pranz pentru noi. Cand am ajuns acolo, l-am fotografiat in fata casei si pe acoperis, unde are un pilon inalt de 25 de metri cu un Yagi urias TH11DX, cu 11 elemente, un dipol inverted V pentru 40 si 80 de metri si un Yagi cu 11+11 elemente pentru 2 metri. L-am fotografiat si cu statia lui cu multe aparate. Fernando are 368 entitati confirmate si peste 500 de diplome; are si QSL-uri.

Fernando, XE1AE, comercializeaza si instaleaza echipamente de radiocomunicatii. El este o persoana cu un gabarit mare, eram convins ca el poate sa vanda orice vrea, dar nu mi-l puteam imagina catarandu-se pe acoperisuri si instaland antene. El sta in Cuernevaca numai de vineri pana duminica, restul saptamanii il petrece in Mexico City unde are o alta statie de radio.

Cand am terminat de fotografiat ne-am asezat, discutand despre DX-uri si asteptand pranzul, care nu s-a mai materializat. Cand l-am intrebat de radioamatorii din Cuernavaca a schimbat povestea, spunand ca nu ii cunoaste, caci el sta acolo numai trei zile pe saptamana. Ne-a dus cu vorba. S-a mai intamplat inainte, acum din nou: un amator care doreste sa fie mentionat intr-un articol promite multe, dar face putin.

Am inteles: putem sa uitam de alti radioamatori si de pranzul promis.

Fernando ma tot batea pe umar si zicea:

«Imi placi, George, esti chiar o figura simpatica!»

Flamand cum eram, l-am batut si eu pe pe umar, desi imi venea sa-i dau in cap si i-am spus:

«Si tu imi placi, Fernando, caci esti o figura mai grozava decat toate figurile pe care le-am intalnit pana acum. Numai ca despre mine se stie ca am gusturi cam indoielnice!»

Fernando face parte dintr-un lung sir de persoane care poarta acelasi nume. Tatal si bunicul lui se numeau Fernando, baiatul lui este tot Fernando, iar nepotul sau se numeste, daca n-ati putut ghici pana acum, Fernando.

Am plecat de la acest Fernando lihniti de foame si ne-am dus sa-l vedem pe Geoff, XE1GE, nascut in Mexic in 1907 din parinti englezi. Din 1928 Geoff a fost operator secund la X3A, iar in 1933 a primit indicativul propriu X1BG. Autorizatia i-a fost retrasa in 1934, nu era cetatean al acestei tari, desi era nascut in Mexic. In 1936 Geoff si-a reprimit autorizatia si a lucrat ca XE1GL pana in 1941, cand din cauza razboiului mondial toate autorizatiile au fost suspendate. Dupa razboi Geoff a revenit in eter ca XE1GE. El a renascut din cenusa, chiar mai des decat pasarea Phoenix.



Geoff XE1GE in Cuernavaca

Geoff, XE1GE are pe acoperisul casei, care este la 5 metri de sol, un pilon de 10 metri. Pe varf sunt montate un Yagi cu 2 elemente pentru 10-15-20 metri, un Yagi cu 6 elemente pentru 6 metri, un sloper pentru 17 metri si 3 dipoluri de sarma pentru 20-40-80 metri. Geoff este constructor si experimentator, lucreaza CW, SSB precum si FM pe 2 metri. Are 150 de entitati confirmate; in banda de 6 metri a lucrat cu peste 60 de tari. Are si foloseste QSL-uri. Geoff, XE1GE este singurul membru fondator in viata a Ligii Mexicane de Radioamatori, care mai tarziu s-a transformat in Federacion Mexicana de Radio Experimentadores.

In drumul de intoarcere spre capitala ne-am oprit la Dieter, XE1AMS. Nascut in Mexico din parinti germani, Dieter este administratorul unei companii de programe digitale. A fost autorizat in 1985. Sotia lui Claudia, XE1MGC este directoare de personal la Universitatea La Salle, ea este activa numai pe 2 metri. Dieter are un pilon inalt de 20 de metri cu un Yagi cu 4 elemente pentru 10-15-20-40 metri si un alt Yagi cu 13+13 elemente pentru 2 metri. Dieter este pe lista Honor Roll cu 330 de entitati confirmate. Are un QSL foarte frumos. Adresa lui de email este: xe1ams@mail.internet.com.mx


Dieter XE1AMS

ZIUA 9

Luni. Nu am avut nici o vizita planificata, asa ca am redevenit turist si «cumparator prin ferestre». Chiar langa hotelul in care am stat se afla un complex cu sute de pravalii si ateliere pentru produse electronice, calculatoare, foto si articole similare. Unele sunt mici ca un dulap, doar un raft si o tejghea; altele sunt mai maricele. Complexul are cinci intrari din trei strazi, ocupa aproape tot blocul. Este deschis sapte zile pe saptamana. Dupa obiceiul local, in timp ce treci prin coridoarele pline de pravalioare, negustorii te saluta cordial ca pe o cunostinta veche si te intreaba cu ce ar putea sa te serveasca. Ei au ultimele noutati in materie si preturile trebuiesc negociate.

Multe pravalii au paznici, unii inarmati si purtand veste antiglont, altii neinarmati. Probabil sunt mai multi paznici decat hoti, dar furturile si jafurile continua sa fie ocupatii fructuoase.

Un om este acostat pe o strada intunecata de un strain.

«Buna seara, senor. Pot sa va rog sa-mi faceti o mica donatie? Nu am mancat de zile intregi, nu am serviciu si nici un loc de dormit. Nu am nimic in afara de acest cutit si acest pistol.»

Puteti sa va inchipuiti ca omul abordat astfel s-a aratat deosebit de generos.

Un alt om, in timp ce era jefuit, face un compliment:

«Senor talhar, engleza dumneavoastra este excelenta!»

«Trebue sa fie – raspunde mandru talharul – clientela mea este formata exclusiv din gringo». Gringo este porecla data nord-americanilor de catre localnici.

In cartiere rezidentiale bogate, pe la colturi de strada vezi niste gherete cu paznici, care verifica vizitatorii. Multe cladiri cu apartamente si chiar case particulare au paznici la intrare.

Dupa ce am vizitat o multime de pravalii am gasit marfa cea mai accesibila in locurile in care bastinasii isi fac cumparaturile, departe de cele pentru turisti. In targurile mari primul pret cerut pentru un maiou cu desene colorate si cu inscriptii incepe cu 50 de pesos. Se poate reduce usor si repede la 40 de pesos, dar exact acelasi maiou il gasesti pe strazi si cu 20 de pesos. Cand l-am intrebat pe negustorul cel scump care este cauza mi-a raspuns ca maiourile lui sunt de calitate mai buna, ceea ce nu era adevarat. Adevarul este ca negutatorul cu pravalie are cheltuieli mai mari decat cel de pe strada.

Am cumparat peste 20 de maiouri, cateva ponchouri, un «calendar Aztec» cioplit din lemn si inca o droaie de magneti pentru sotie. Acum trebuie sa cumparam si un al treilea frigider, caci pe primele doua nu mai incape nimic.

ZIUA 10

Marti. Radioclubul Azteca, fara sediu propriu, isi tine adunarile de doua ori pe luna, in biroul federatiei. Deci sediu nu are, statie nu are, are in schimb un QSL frumos cu indicativul XE1RCA. Acesta nu este insa o compensatie pentru cei care au statii, lucreaza si promit QSL-uri pe care nu le au.

Infiintat in 1932, Radioclubul Azteca este cel mai vechi radioclub din Mexico City, avand in prezent cam 30 de membri. Theodoro, XE1YQQ si Rosa, XE1YQR m-au dus acolo spre seara. L-am intalnit pe Memo, XE1NJ, directorul Regiunii 2 IARU, zona C, si pe secretarul general al federatiei. Memo, un administrator de cladire cu apartamente, a fost autorizat in 1978, lucreaza mult DX, are 317 entitati confirmate, desi este activ doar in SSB pe benzile de 10-15-20 metri. Sotia lui, Rebeca, XE1RUN este si ea activa. Baiatul lui, Memo Jr., XE1OJ si fiica Ady, XE1NG sunt inactivi.

In 1985 Memo a participat la o expeditie pe ins. Revilla Gigedo, de unde a lucrat cu indicativul XF4MDX.

La federatie am intalnit cativa membri ai Radioclubului Azteca. Primul sosit a fost Arturo, XE1NAD, presedintele clubului. In fiecare an se fac alegeri pentru functia de presedinte, care poate fi reales numai o singura data. Am vizitat statia lui in ziua urmatoare.




Arturo XE1NAD

L-am intalnit si pe Felipe, XE1MHF. El lucreaza in industria tipografica, este radioamator din 1990, opereaza numai in SSB, mai ales pe 2 metri. Sotia lui Olga, XE1XZT a fost autorizata in 1996.

Jean-Pierre, XE1YVE s-a nascut in Franta. Este inginer electronist, licentiat din 1988. Am aranjat cu el sa ne intalnim peste cateva zile, dar nu s-a prezentat la intalnire.

Emir, XE1PAR un medic pensionar, in ciuda numelui sau nu are nici un harem. L-am vizitat peste trei zile.


Emir XE1PAR
Manuel, XE1JRI vinde si instaleaza calculatoare si ii instruieste pe cei doritori cum sa le foloseasca. L-am vizitat si i-am cunoscut familia de radioamatori sambata urmatoare.

Carlos, XE1FOX este subdirector la IARU, Regiunea 2, zona C, precum si director al Federatiei. El lucreaza in publicitate. DX-man activ, dar numai in SSB, are peste 200 de entitati confirmate.

Efraim, XE1JGM, fost presedinte al clubului este cel vizitat cu trei zile inainte.

O data pe an acest club organizeaza un concurs national. Am facut o fotografie de grup cu membrii clubului la statia lor XE1LM, cea care pare sa nu aiba QSL-uri, le-am spus hasta la vista si m-am intors la hotel.


(de la stanga la dreapta, sus) Eferaim XE1JGM, Manuel XE1JRI, Arturo XE1NAD, Carlos XE1FOX
(de la stanga la dreapta, jos) Felipe XE1MHF, Jean-Pierre XE1YVE, Emir XE1PAR

ZIUA 11

Miercuri. Dimineata Arturo, XE1NAD, presedintele radioclubului Azteca m-a luat de la hotel si m-a dus sa-mi arate statia. Arturo, un fizician, este administrator de sisteme la Penoles, cea mai mare companie de extragere a argintului din lume. Este foarte atasat radioamatorismului, are o multime de aparate excelente. A fost autorizat in 1994, opereaza SSB, RTTY si prin sateliti, are un QSL frumos. Pe un pilon inalt de 13 metri, montat pe acoperisul blocului la o inaltime de 40 de metri de sol, Arturo are un Yagi cu 3 elemente pentru 10 metri, un alt Yagi cu 3 elemente de tip TH3JR pentru 10-15-20 metri si un Yagi cu 2 elemente pentru 40 de metri.

El mai foloseste un dipol rigid rotativ pentru 17 metri si altul pentru 6 metri. In plus, mai are si o antena tip G5RV pentru 10 pana la 80 de metri, care cu un transmatch merge si pe 160 metri.

Arturo, XE1NAD lucreaza prin sateliti pe 2 metri si 70 cm., in modul B si e in curs de instalare a unui sistem cu 1,2 GHz uplink si 2,5 GHz downlink, in modul S. El lucreaza in concursuri si a creat un program propriu de logare. In masina Arturo foloseste un emitator-receptor pe doua benzi, 2 metri si 70 de cm. Este un excelent fotograf amator, iar in artele martiale este detinatorul centurii negre (black belt), al 2-lea DAN. Deci, cum se spunea pe vremuri in Romania, el este multilateral dezvoltat.

Adresa lui de email este: arturo_enriquez@penoles.com.mx

Arturo m-a dus la biroul lui Luis, XE1L, intr-o cladire foarte frumoasa, cladita in stil spaniol, inconjurata de zgarie-nori de diferite dimensiuni. Este relativ usor sa gasesti biroul lui Luis, caci are un pilon cu un Yagi mare in varf.


Luis XE1L in fata firmei la care lucreaza

Luis XE1L

Luis m-a dus la Lorenzo, XE1U, care are un doctorat in inginerie de constructii, dar lucreaza la compania de asigurari La Latino America, unde este vicepresedinte. Lorenzo vorbeste curgator engleza, franceza, italiana si in afara de spaniola cunoaste si un dialect folosit in insulele Canare. Autorizat in 1969, Lorenzo are o statie imensa, dar nu este interesat de DX-uri, foloseste numai SSB pentru a se intretine cu prietenii. Pilonul sau este inalt de 21 metri masurati de la acoperisul care se afla la 30 de metri de sol. Pe pilon Lorenzo are un Yagi cu 30 de elemente polarizate vertical pentru 2 metri, un Yagi tip TA-33-40 pentru 10-15-20-40 metri, un dipol de sarma pentru 40 si 80 metri si trei verticale pentru 144 MHz, 432 MHz si 1,2 GHz. Lorenzo prefera SSB pe 40 de metri. Are o camera separata pentru constructii.



Lorenzo XE1U

In Tepotzotlan are o alta casa cu o statiune completa, un pilon de 27 de metri cu un Yagi cu 30 de elemente pentru 2 metri, un TH6DX care este un Yagi cu 7 elemente pentru 10-15-20 metri, un Yagi cu 2 elemente pentru 40 de metri si un vertical de tip 18HTS de la Hy-Gain pentru benzile de 10 pana la 160 de metri. Lorenzo are un QSL frumos si colorat, dar ma intreb la ce il foloseste?

ZIUA 12

Joi. Pentru aceasta zi era planificat un radioamator care nu s-a prezentat, nici macar nu a telefonat sa contramandeze intalnirea. M-am dus sa vad lumea de pe strada si sa vizitez cele doua targuri artizanale. Eu prefer sa fac cumparaturi unde sunt preturi fixe, nu imi place sa ma tocmesc. Fiind diletant in targuiala nu pot rivaliza cu profesionistii din targuri. Oricat timp as pierde cu examinarea marfurilor si a valorilor si as reusi sa obtin preturi mai avantajoase, dupa ce am facut cumparaturile voi gasi intotdeauna ceva mai bun si mai ieftin. De aceea prefer sa ma aprovizionez in ultima zi a calatoriei, macar nu aflu ce afaceri proaste am facut.

Multi dintre negustori vorbesc ceva engleza, dar foarte multi stiu destul de putin, cu toate ca de ani de zile au avut contacte zilnice cu turisti straini, mai ales nord-americani. Cand ii intrebi de preturi ti le arata pe mici calculatoare.

Am chemat-o pe sotia la telefon si i-am spus ca am cunoscut-o pe Senora Isabela si ca voi sta cu ea o vreme. Sotia mi-a urat mult succes si m-a sfatuit sa mananc cat mai multe fructe cumparate pe strada si sa beau multa apa. Ma intrebam de ce este atat de interesata de dieta mea?

ZIUA 13

Vineri. Azi Emir, XE1PAR, cel cu nume venit provenind din Seherezada dar fara un harem care sa-l faca mai atractiv, a venit la hotel si m-a dus la casa lui. Emir este un medic pensionar care a lucrat ca administrator de spital. E radioamator din 1984. Fiica sa Maria-Eugenia, XE1PAT este arhitecta in Leon Guanahuato; ei vorbesc zilnic pe 40 SSB.

Emir are un pilon de vreo 13 metri pe acoperisul casei la 10 metri de sol. Antenele lui sunt un Yagi cu 6 elemente pentru 10-15-20 metri, un Ringo pentru 2 metri, un Diamond pentru 2 metri si 70 de cm. si un dipol de sarma pentru 40 si 80 metri. El mai are o alta casa in statul Morelos unde isi duce Kenwoodul TS-440 sau un Drake TR-3 si le foloseste in deplasare cu un dipol de sarma. Are QSL-uri.

Dupa-masa am luat un taxi pana la Nellie, XE1CI, care sta intr-o zona rezidentiala foarte scumpa. Soferul a coborat din masina de patru ori sa intrebe de adresa; de doua ori a fost trimis intr-o directie gresita. Ca sa intri in cladirea ei trebuie sa treci de doua filtre ale paznicilor. Cand am ajuns in hol si am intrat in ascensor, am apasat butonul pentru etajul 5 si liftul a coborat in loc sa urce, caci holul era la etajul 8. Asta l-ar incurca de-a binelea pe un talhar care nu cunoaste locul!



Nellie XE1CI

Daca cineva vorbeste de radioamatori mexicani sau de cei mai activi expeditionari atunci trebue s-o mentioneze si pe Nellie, XE1CI. Ea si-a obtinut autorizatia in 1968; regretatul ei sot Max, XE1TX a fost si el un amator foarte activ. Cele trei fiice si sotii lor sunt cu totii radioamatori: Patricia, XE1TX a primit indicativul tatalui ei; Debora, XE1XYZ si Lorena, XE1XYW nu sunt atat de activi ca Nellie, dar nici nu e prea usor sa ajungi la nivelul ei!

Pilonul lui Nellie este la 55 de metri de sol si mai are un catarg de 10 metri. Ea are urmatoarele antene: o verticala omnidirectionala pentru 2 metri la varf; un Yagi cu 12 sau 24 elemente (nu si-a amintit exact) polarizat vertical pentru 2 metri; un Yagi tip TH11DX de la Hy-Gain pentru 10-12-15-17-20-30 metri; un Yagi cu 2 elemente de la Cushcraft pentru 40 de metri si un dipol de sarma inverted V pentru 80 de metri. Nellie lucreaza in SSB, RTTY si prin sateliti. Ea are No.1 pe lista Honor Roll si diploma 5BWAS realizata exclusiv cu statii YL.

Printre alte lucruri interesante in camera ei de radio se afla si o fotografie cu dedicatia lui JY1, regele Hussein al Iordaniei.

Nellie a operat in multe expeditii si din multe locatii, cum ar fi ins. Pastelui (XR0Y), ins. Revilla Gigedo (XF4CI), Iordania (JY8XE), Israel (4X/XE1CI), Guantanamo Bay (KG4CI), Puerto Rico (KP4/XE1CI), Belize (V31CK), ins. Grenada (J37NL), ins. St.Pierre (FP/XE1CI), din Venezuela, Germania, ins. Hilton Head (IOTA NA-110), ins. Del Carmen in Mexic etc. etc.

Adresa ei de email este: xe1ci@mail.internet.com.mx, dar din constatarile mele, nu prea raspunde la corespondenta.

ZIUA 14

Sambata. Manuel, XE1JRI, pe care l-am intalnit la Radio Club Azteca m-a luat de la hotel si m-a dus la el acasa, acolo am cunoscut-o pe sotia sa Olga, XE1NBJ, casnica si pe frumoasa lor fiica Reyna, XE1LMV, curand absolventa de facultate. Toti trei au fost autorizati in 1992.


Manuel XE1JRI and Reyna XE1LMV

Manuel, XE1JRI este cel mai activ din familie; Olga, XE1NBJ are trac de microfon, iar Reyna a fost ocupata cu studiile. Ei au o statie mica si un dipol de sarma pentru 40 si 80 de metri, dar nu au QSL-uri. Legaturile lor sunt aproape exclusiv cu mexicani. Scuza obisnuita pentru ca nu lucreaza DX este ca nu vorbesc o limba straina. Asta ar fi o scuza pentru Olga, dar Manuel vorbeste suficient de bine engleza pentru a face QSO-uri scurte, iar engleza lui Reyna este si mai buna. De altfel in America Centrala si cea de Sud sunt destule tari in care se vorbeste spaniola, sper asadar ca radioamatorii mexicani sa treaca peste aceasta presupusa bariera lingvistica si sa inceapa sa se adreseze lumii.

Manuel este activ in radiocomunicatii pentru servicii publice; el transmite mesaje cand uraganele distrug o parte din comunicatiile publice. Amatorii mexicani organizeaza exercitii, pentru a fi pregatiti in cazul diferitelor calamitati naturale care ar putea fi provocate de cutremure, furtuni si de posibila eruptie a vulcanului Popocatepetl, aflat primejdios de aproape de Mexico City. Manuel participa la anuala Jamboree a cercetasilor, demonstrand copiilor comunicatiile prin radio.

Ne-am inteles cu Max, XE1XA sa ne intalnim intr-un restaurant aflat la jumatate de drum intre casele lor. Ei nu se cunosteau, dar radioamatorii se «ghicesc» chiar si intr-un restaurant mare, arhiplin. Max a sosit si ne-am dus mai intai la casa lui Vic, XE1VIC, un contabil autorizat din 1978, unul din cei mai activi big guns din Mexico. Vic are o statie foarte mare, cu mult echipament. Pilonul sau inalt de 25 de metri de la acoperisul casei este la 31 de metri de sol. Ca antene Vic foloseste un TH7DX care este un Yagi cu 7 elemente pentru 10-15-20 metri, un Yagi de la Cushcraft cu 2 elemente pentru 40 de metri, un dipol de sarma tip G5RV pentru benzile de 10-80 metri, un vertical Butternut pentru 40-80-160 metri, un dipol de sarma scurtat pentru 160 de metri, una de tip L inversat pentru 160 de metri si el poate aduce pilonul sau la rezonanta pe 160 de metri. Nu e deci de mirare ca are peste 100 entitati lucrate pe 160!



Max XE1XA


Vic XE1VIC

Vic are un QSL foarte frumos, dar am fost surprins ca nu foloseste nici un calculator; cica nu ii plac. Ma intreb de ce, calculatoarele ofera multe si mari avantaje radioamatorilor.

Este membru la Mexico DX Association si la Mexico DX Club, are No.1 Honor Roll, 5BWAZ, 5BWAS, 160WAS, atat in fonie cat si mixt, si o multime de alte diplome prestigioase. A participat de doua ori la expeditii XF4 pe ins. Revilla Gigedo si odata pe ins. Malyj Vysotskij.

Am vizitat casa lui Vic, situata intr-un cartier de bogatasi; este protejat cu un sistem folosind printre altele si o tensiune inalta pulsatorie. Oare cata interferenta produce aceasta in benzile de radio?

L-am fotografiat pe Vic pe pilonul sau si am avut impresia ca nu se simtea prea confortabil in acea pozitie, desi s-a urcat doar la cativa metri. Se pare ca multi mexicani au oroare de inaltime si prefera sa-si admire pilonii de pe sol, deci l-am pozat si in fata casei, cu antenele in fundal; arata mult mai fericit.

Dupa ce am terminat treaba la Vic, XE1VIC ne-am dus sa-l vedem pe Max, XE1XA. Nascut in Italia, Max a venit in Mexic pentru o vizita si a decis sa ramana. El fabrica echipamente medicale si diferite piese si ansambluri electronice.

Pilonul lui Max, XE1XA, este la 13 metri de acoperis si la 18 metri de sol. Are un Yagi cu 8 elemente pentru 2 metri si un Yagi cu 3 elemente pentru 10-15-20 metri de tip TA33. Faima lui se datoreaza activitatilor prin sateliti: cu 5-100 W, in functie de modul folosit (A, B, L etc.), a facut mii de legaturi cu peste 100 de entitati diferite folosind un Yagi cu 16 elemente in cruce pentru 2 metri si un Yagi cu 40 de elemente in cruce pentru 70 de cm. In afara de acesta, Max, XE1XA este cunoscut pentru munca lui in EME. Cu o antena parabolica de 5,5 metri diametru, construita de el, avand un castig de 24 dB pe 70 de cm., Max a facut sute de legaturi cu 28 de entitati diferite, folosind puteri de 600-800 W. Este membru in AMSAT din 1974 si a publicat articole in AMSAT Journal. Interesul lui principal este constructia echipamentelor pentru semnale cu nivele foarte joase. Foloseste un QSL foarte atragator.

In aprilie 1989 Max, XE1XA a facut prima operatie prin sateliti de pe ins. Revilla Gigedo, realizand 521 de legaturi. A operat si intr-o expeditie pe ins. Pastelui ca XR0Y, facand 431 de legaturi cu 41 de entitati, folosind 70 cm. pentru uplink si 2 metri pentru downlink. A facut parte din grupul care a realizat prima legatura EME in banda de 6 metri de pe insula Pastelui.

Adresa lui de email este: coramexsa@supernet.com.mx

M-am intors la hotel sa ma odihnesc, cand am primit un telefon de la Manuel, XE1JRI, spunea ca a mai gasit un radioamator pe care il pot fotografia. Nu puteam sa pierd sansa. Manuel a venit si m-a dus la Roberto, XE1NDN, un medic ortoped. O familie de 4 persoane, toti radioamatori. Roberto, XE1NDN, a primit autorizatie in 1990; sotia Marisa, XE1IRF, o invatatoare la prescolari, a devenit radioamatoare in 1992; fiica lor Mariza, XE1JVF, licentiata in 1992, studiaza administratia economica la universitate; baiatul Roberto Jr., XE1JRS, devenit radioamator tot in 1992, lucreaza in comert. Am remarcat la multe familii tendinta de a-si boteza copiii cu prenumele parintilor.


Roberto XE1NDN si fiica sa Mariza XE1JVF

Roberto, XE1NDN, zicea ca trebuie sa munceasca in trei locuri pentru a-si intretine familia. Eu ii spuneam ca in Statele Unite medicii castiga foarte multi bani si ca sezonul cel mai «bun» pentru ortopezi este iarna, cand oamenii aluneca si cad pe gheata, rupandu-si oasele. In Mexic sunt sanse foarte mici pentru gheata pe sol.

«Oh! - a zis Roberto – Santa Patineta are grija de noi ortopezii», referindu-se la accidentele pe care le sufera copiii folosindu-si trotinetele.

In Mexic am gasit multi radioamatori care lucreaza ca in CB: nu au loguri, nu au QSL-uri, fac numai legaturi la distante scurte, vorbind mai ales cu prietenii, fara sa incerce sa-si extinda comunicatiile la distante mai mari, cu alte tari. Mi se repeta aceleasi scuze nejustificate ca ei nu stiu limbi straine.

Roberto, XE1NDN are calculator, dar nu il foloseste prea mult, nici macar pentru a tine evidenta QSO-urilor.

Dupa ce am facut fotografiile m-am intors la hotel. Ma incerca deja dorinta de a pleca acasa la New York, dar dupa programul intocmit si biletul de avion trebuia sa mai stau inca doua zile.

ZIUA 15

Duminica. Dimineata m-am dus cu Theodoro, XE1YQQ si cu Rosa, XE1YQR la un targ foarte mare cu doua sectii distincte: una era cu imbracaminte si incaltaminte noua, exact ca in Statele Unite, iar cealalta era un talcioc in toata regula, cu vechituri si chiar antichitati autentice, rar intalnite in alte parti. N-am cumparat nimic, cu toate ca niste zale de conchistador m-au atras. Ma gandeam ca purtandu-le la New York, desi acolo oamenii sunt obisnuiti cu toate ciudataniile, ar fi atras nu numai atentia, dar si observatii rauvoitoare din partea descendentilor poporului aztec.


Theodoro XE1YQQ

Dupa-amiaza toti trei ne-am dus la Palacio de Bellas Artes, la distanta de 4-5 strazi de hotelul meu, unde am vizionat un spectacol excelent de dansuri si balet, prezentat de Compania Nacional de Danza. In special mi-a placut un balet montat pe muzica operei Carmen de Georges Bizet. A fost fantastic.

Cele mai bune locuri costau cate $14.00; in New York biletul la un astfel de spectacol ar fi fost cel putin $70.00.

Cand Theodoro si Rosa au sosit au constatat ca uitasera biletele acasa, dar au avut timp sa mearga dupa ele.

Palatul de Arte Frumoase este o capodopera arhitectonica. Avea si o expozitie cu picturi de Diego Rivera, Frida Kahlo, sotia lui, Siqueros, Orozco si alti clasici mexicani.

ZIUA 16

Luni. Sfarsitul calatoriei se apropia. Mi-am facut cumparaturile de «ultimul moment» si am dus totul la pravalia lui Theodoro, unde au fost impachetate in doua cutii mari, care au fost apoi transportate la hotelul meu.

In ultimele zile mi se facuse cam lehamite de atatea spaghetti, consumate aproape zilnic, dar n-am indraznit sa ma aventurez in gastronomia tipic mexicana. Am cumparat la supermarket paine, branza si rosii si le-am consumat de 3 ori pe zi. Nu am cumparat fructele de pe strada recomandate de sotia mea cea grijulie.

Am observat in Mexico City niste curiozitati: metroul care acopera o arie foarte extinsa este foarte ieftin, 1,5 peso, echivalentul a circa 18 centi americani. In New York costa $1,50. In schimb taxele pe soselele dintre orase sunt foarte mari; mergand la Cuernava, a costat 50 de peso un drum pentru o calatorie de circa jumatate de ora.

Pe strazile din Mexico City, in special in zonele de afaceri, vezi in mijlocul drumului oameni gesticuland cu niste steaguri mici si rosii cu litera E, atragandu-i pe soferi spre garajele lor de parcare. Litera E inseamna Estacionamento.

In usa din fata, deschisa, a unor autobuze si microbuze sta cateodata un om care anunta ruta si ii invita pe pasageri sa urce.

Circulatia vehiculelor este atroce si zgomotoasa, mai ales in orele de varf, conducatorii nerabdatori si agresivi claxoneaza intruna, politistii sufla necontenit in fluierele lor, foarte multe masini trec prin intersectii dupa ce semaforul s-a schimbat in rosu. Bucurestenii s-ar simti aici ca acasa.

ZIUA 17

Marti. M-am inscris la un tur de o zi ca sa vad Puebla si piramida din Cholula. Puebla are 3 milioane de locuitori. Acolo am vizitat Hidden Convent (Manastirea Ascunsa) Santa Monica, arhiplina cu picturi si obiecte religioase. In timpul celor doua tururi am fost plimbat la foarte multe biserici, capele si manastiri, m-am inclinat in fata a nenumarate cruci si statui de sfinti, cred ca toate astea ma vor indreptati la un loc confortabil in Rai.

Ca de obicei in astfel de tururi, am fost dusi sa vedem si cate o «fabrica», de asta-data a fost Talaver Ceramic Factory. In decursul calatoriilor mele am fost carat la multe asa-zise fabrici, dar niciodata n-am vazut vreun muncitor, caci aceste fabrici nu sunt altceva decat niste pravalii pentru turisti straini, unde ghizii primesc comision de la proprietari pentru orice marfa cumparata de vizitatori. Acest lucru scumpeste toate marfurile, asa ca eu prefer sa-mi fac singur targuielile.

O alta informatie, poate utila: pentru exact acelasi tur diferite agentii turistice cer preturi diferite. De exemplu, am gasit trei brosuri de la trei agentii diferite, dar exact pentru acelasi tur, la preturi de $35,00, $43,00 si $46,00. De ce spun ca este acelasi tur? Deoarece in loc sa trimeata trei autobuze cu trei soferi si trei ghizi, ei combina tururile si ii incarca pe toti pe acelasi autobuz, indiferent de unde ai rezervat excursia si cat ai platit. Istetul de mine am platit $43,00 iar persoana de langa mine doar $35,00. Deci, un sfat: aduna toate brosurile si informatiile pentru turul care te intereseaza si alege-l pe cel mai ieftin.

ZIUA 18

Miercuri. Am avut bilet rezervat pentru zborul de dupa-amiaza, dar m-am dus la aeroport dimineata, am schimbat biletul pentru o cursa matinala. Mi-am terminat treaba si banii, era foarte cald si de-acum doream sa ajung acasa.

Pe aeroportul Dallas/Ft.Worth a trebuit sa trec prin formalitatile de intrare si sa schimb avionul. A fost poate doar o intamplare, dar mai degraba cred ca a fost alegerea deliberata a vamesilor sa ma supuna unei verificari temeinice, o fi avut banuieli ca am incalcat legea. Mi-au examinat cele trei bagaje mari, bagajul de mana, a trebuit sa le dau si jacheta mea, ca s-o pipaie. Au cercetat cu atentie cartile si brosurile pe care le aveam. S-au uitat si la cele doua carti primite in dar de la Luis, XE1L: DX-Aku, Expeditia pe insula Pastelui si VK0IR, ambele scrise de KK6EK.

Cred ca n-a fost vorba doar de o inspectie de rutina. Avusesem initial intentia de a face o excursie adiacenta din Mexico City in Cuba, sa vizitez niste radioamatori, lucru interzis cetatenilor americani din cauza embargoului. Am vorbit despre aceasta posibilitate cu niste prieteni, inclusiv cu Mike, AB2DP. Poate ca aceasta informatie a ajuns si la urechile unor autoritati, care ma asteptau. Cu siguranta semnalmentele mele nu se potriveau cu acelea ale unui contrabandist de droguri, ar fi adus in acest caz niste caini sa ma miroase. Dar cainii n-ar fi divulgat ca am vizitat niscai locuri nepermise. Pentru una ca asta erau necesare persoane care ma adulmece. S-au uitat indelung la niste reviste in limba spaniola Onda Corta si au fost dezamagiti sa vada ca erau publicate in Mexic, si nu in Cuba.

Cu aceasta ocazie imi exprim parerea ca embargoul Cubei nu si-a atins scopul si obiectez impotriva faptului ca, in calitatea mea de cetatean american, nu pot calatori liber acolo unde doresc.

INCHEIERE

Aceasta calatorie mi-a placut cu adevarat, in ciuda caniculei pe care am suportat-o. Am intalnit multi radioamatori si neradioamatori, oameni buni si prietenosi. Mexicul are multe de oferit, nesperat de multe. Nici nu trebuie sa treci "balta cea mare" pentru a ajunge acolo, e aici, la doi pasi de noi.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 11-12-2005

13454

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-12-12 09:36:10 (ora Romaniei)
  • multe lucruri interesante despre locurile vizitate de domnul pataki si cum le puteti vizita si dumneavoastra gasiti la adresa http://www.knowmexico.com/ .73 andrei.

  • Postat de si eu de colo - la 2005-12-12 10:28:42 (ora Romaniei)
  • Ati vazut dragi Romani ce antene au baietii de pe continentul de dincolo de balta.??????

  • Postat de Valericã COSTIN - YO7AYH la 2005-12-13 21:11:36 (ora Romaniei)
  • Am citit cu plãcere articolul. E interesant sã cãlãtoresti. Multumesc autorului pentru efortul fãcut la scrierea articolului.
    Am navigat si pe site-ul indicat de domnul Rãdulescu si am vãzut imagini frumoase din Mexic. Multumesc!

  • Postat de Doru - YO2AMU la 2005-12-16 10:37:45 (ora Romaniei)
  • Interesant articol scris de George in stilul sau inconfundabil.Unele obiceiuri sunt la fel in toata lumea...

  • Postat de Octavian Dragomirescu - YO5RE la 2006-01-11 19:07:36 (ora Romaniei)
  • Alo, Domnu George,
    In peerioada 16-25 decembrie 2005, v-am postat
    o oferta sa va cumpar eu figurinele acelea cu
    "magnetzei" la talpa.Am intzeles ca avetzi o pro-
    blema cu spatziul din bucatarie, unde nu mai incape al 2-lea frigider. Va ofeream 7 pesos pe
    bucata. Nu stiu dece mesajul a fost sters.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RADIOAMATORII DIN MEXICO CITY"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact