hamradioshop.ro
Articole > Federatia Romana de Radioamatorism Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
14 decembrie ora 6.00

QRRR - Exercitiu de alarmare

Vasile Grososiu YO3GON

Pe fondul schimbarilor geo-climatice din intreaga lume, in spiritul cresterii capacitatii de raspuns la situatii de urgenta, va avea loc si la noi in tara un EXERCITIU de alarmare si comunicare.

Pentru aceasta in cadrul FRR, la data de miercuri 14.12.2005, la ora 06.30 (la ~30 de minute dupa ipoteticul cutremur), de la YO3KPA se va trasmite pe frecventa 3,650 MHz, mesajul urmator "EXERCITIU, EXERCITIU QRRR, QRRR apel general de urgenta, lansat de YO3KPA - cutremur major in Bucuresti, EXERCITIU, EXERCITIU".

Fiind un exercitiu, radioamatorii sunt rugati sa comunice, in mod ordonat, scurt, clar si la obiect, indicativul propriu, nume operator, QTH-ul, ora si minutul , daca au surse alternative de curent pentru radio-comunictii, si pe ce alte benzi de radioamatori pot emite (ex. 27,145 MHz sau 432 MHz).

Exercitiul tine pina la ora ~14.00 timp in care de la YO3KPA, din ora in ora se va face apelul statiilor, pe districte sau pe orase, comunicatiile fiind monitorizate si coordonate de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

In Bucuresti se vor folosi toate cele trei grupe de radioamatori din cadrul retelei locale de urgenta:

1. radioamatorii de la domiciliu, cu surse alternative de curent, statii US si UUS, cu antene performante.
2. radioamatori ce dispun de automobile cu statii de emisie-receptie pentru UHF si VHF, (aceleasi frecvente), grupuri mobile de curent, repetoare mobile pentru lucru in focare (astfel statiile portabile se trec pe putere mica), statii care pot face cross-conect intre benzi (145 - 432 MHz) etc.
3. radioamatori care au statii portabile (145 sau 432 MHz) si echipament de supravietuire (alimente de rezerva, apa, haine pt. rezistenta prelungita la frig etc)

In primele minute, dupa ora 06.00, de la domiciliul fiecaruia se vor efectua legaturi in mod arbitrar. Radioamatorii cu statii portabile si mobile incep raspindirea pe intreg teritoriul capitalei, efectuind actiuni de cercetare-cautare, fiind indrumati si de statiile fixe. Ei vor cauta diversele focare de urgenta, de unde vor transmite informatii la punctul de comanda FRR-RNU.

De la ora ~06,30 se va activa (si pentru radioamatori) "punctul de comanda transmisiuni" de la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, cu Reteaua Nationala de Urgenta si reteaua locala Bucuresti a FRR sub indicativul YO3KAA/p. Din acest moment se va da acelasi apel general de urgenta si pe R4 si 145,500. Punctul de Comanda YO3KAA/p va colabora cu YO3KPA, prin schimb de informatii pe frecventa R4 si direct pe 3,650 MHz in QRP , si conform solicitarilor Prefectului Capitalei, Comandantul Exercitiului.

Echipele specializate de salvatori voluntari ai FRR-RNU din Bucuresti (ce se antreneza in fiecare vineri la patinoarul 23 august, de la ora 18.00) vor utiliza repetorul mobil (Tx 439,00 MHz shift -7,6 MHz) si frecventa de simplex 435,00 MHz .

Radioamatorii mobili si pedestri din divesele locatii din Bucuresi se vor pune la dispozitia Comandantului Actiunii (care este de obicei un ofiter pompier) la fiecare locatie la care se va efectua exercitiu. In Bucuresti vor fi directionate forte profesioniste si forte voluntare catre toate sectoarele, respectiv cite 3-4 blocuri in fiecare sector. Precizari despre locatii, in ziua exercitiului prin radio de la Punctul de Comanda prin YO3KAA/p.

Va rugam pastrati disciplina in reteaua radio. Suntem atent monitorizati, fiind o situatie ipotetica de dezastru. Aviz celor pusi pe glume. Nu insistati cu apeluri prelungite catre statiile centrale, lasati pauze pentru urgente. Dati dovada de seriozitate si corectitudine in informatii. Conform regulamentelor internationale si nationale, in caz de pericol de vieti omenesti, suntem obligati sa folosim toata tehnica si procedeele de comunicare pentru salvarea de vieti omenesti. Timp de citeva ore va fi "stare de necesitate"! Nu speriati trecatorii din Bucuresti, ei nu stiu nimic despre acest exercitiu. Nu trebuie sa cream situatii de panica in randul populatiei, si asa speriata de un eventual seism. Noi trebuie sa realizam ceea ce lipseste in momentul de fata FRECVENTA DE COOPERARE RADIO intre fortele participante la dezastru si comandament! In rest trebuie sa trecem cit mai neobservati si mai ales sa nu se accidenteze creva dintre noi prin imprudenta.

La 5 zile dupa exercitiu Arbitrii Guvernamentali, ce vor monitoriza tot exercitiul, vor finaliza raportul despre exercitiu si vom fi nominalizati la bune sau la rele.

Ultima repetitie si organizare, marti 13.12.2005, ora 18.00 la patinoarul 23 august (Flamaropol), pentru "mobile" si "portabile".

De acum depinde numai de noi toti.

Vasile Grososiu YO3GON

Articol aparut la 8-12-2005

9464

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de kiss vasile - YO5ODU la 2005-12-09 11:00:03 (ora Romaniei)
  • Da.pe vremea rachetelor purtatoare de bombe cu Neutroni este bine sa ne mai intalnim si pe benzile de radio. HI. 73'Vasile

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2005-12-14 16:06:11 (ora Romaniei)
  • Am incercat in 14 dec de la 06. 30 la 06. 50 sa raspund statiei YO3KPA, dar nu am fost auzit nici in cw. De fapt foarte putine statii au putut fi auzite in acest interval,dar in mod special propagarii proaste, nu neaparat lipsei lor din retea. Nu stiu ce s-a intamplat mai tarziu, sper ca a fost mult mai bine, dar ca problema este ca necazurile vin oricand, nu tin cont de propagare si de lipsa acumulatorilor (conform "Un necaz nu vine niciodata singur!"), asa ca nu trebuie sa tragem concluzii pripite.
    Multumiri deosebite celor care pun suflet ca radioamatorismul sa devina cee ce este dealtfel, nu numai un sport si un hoby.
    Adrian, YO2BPZ

  • Postat de qqwe - la 2006-01-26 15:32:02 (ora Romaniei)
  • werwerqwerq

  • Postat de mwmw - la 2006-01-26 15:33:52 (ora Romaniei)
  • eu es neko nesaprotu shajaa valodaaa tad ari juus tad lai nesaprotat ja!! JA! SAPRATAAAAAAT ble! IDI K ÈORTU!!!!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "QRRR - Exercitiu de alarmare"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact