hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Cronica de concurs

N2YO in CQWW CW 2005

Ciprian Sufitchi N2YO

Asa cum am mai spus intr-o alta cronica de concurs, un "guest operator" (operator ocazional) are sansa si privilegiul de a cunoaste oameni deosebiti care cu generozitate ofera echipamentul si gazduirea pe durata unui intreg weekend. Ultimul week-end al lunii noiembrie 2005 (25-27 nov) l-am petrecut la bunul meu amic Bruce W3BP, de unde am participat in marele concurs international CQWW CW.

Nu era pentru prima data cand ma aflam la manipulatorul statiei lui Bruce. Facusem echipa cu Bruce (KM4M) in WAE CW 2005 si participasem in Campionatul International de Unde Scurte al Romaniei YO DX HF 2005 folosind indicativul meu personal. Totusi nimic nu se compara cu CQWW cand vine vorba de concursuri internationale de radioamatori. Este un concurs urias care mobilizeaza radioamatori din toate colturile lumii. Benzile clocotesc de indicative dintre cele mai exotice. Gasirea unei frecvente libere de apel e mai dificila ca niciodata. Concursul se incheie intotdeauna cu regretul ca mii de indicative nu au avut sansa de a fi auzite, 48 de ore fiind un interval insuficient pentru a le lucra pe toate.

Planul initial a fost de a face cu Bruce o echipa Multi Operator si sa incercam sa obtinem un scor cat mai bun. Din pacate cu doua saptamani inainte de CQWW Bruce a realizat ca nu va putea participa in una din cele doua zile de concurs, prin urmare singura posibilitare ramanea sa operez singur, la categoria Single Operator All Bands High Power.

Pentru cine nu cunoaste, la categoria SOAB-HP un singur participant opereaza statia in cele 48 de ore, puterea permisa fiind cea maxima admisa de autorizatie, insa nu mai mare de 1500W in nici una dintre benzi. La aceasta categorie de participare folosirea DX Cluster-ului si a altor sisteme de instiintare despre activitatea pe benzile de radioamatori nu sunt permise. Un foarte pronuntat spirit de fair play face ca in Statele Unite regulamentul de concurs sa fie respectat cu religiozitate de catre participanti, chiar daca unele prevederi ale acestuia sunt practic imposibil de verificat. Astfel "single operator" inseamna ca acelasi operator se afla la statie de la inceput pana la sfarsit, neprimind nici o mana de ajutor. "Non-assisted" nu insemna doar nefolosirea pasiva a DX-clusterului, dar si absenta oricarui alt mijloc de informare (de pilda un amic care sopteste depre frecvente unde s-ar gasi multiplicatori necesari).

Obtinerea unui loc fruntas la SOAB-HP in clasamentul Nord American este o sarcina foarte dificila, ocupantii primelor 10-15 locuri luand competitia intr-un mod foarte serios. Dintr-o analiza a rezultatelor obtinute in CQWW in anii trecuti la aceasta categorie a rezultat ca aproape fara exceptie primii zece clasati au folosit configuratia SO2R (Single Operator Two Radios). Un participant SO2R are la dispozitie doua echipamente de emisie-receptie complete (inclusiv sisteme de antene independente) care se pot folosi in paralel. Operatorul asculta simultan pe doua frecvente, de obicei din benzi diferite. Pe una din frecvente face apel si raspunde la apel, in timp ce pe cealalta lucreaza alte statii care fac apel. Un singur semnal este permis in emisie la un moment dat asadar operatorul trebuie sa-si coordoneze foarte bine activitatea si sa armonizele activitatea la cele doua statii. Traficul este ascultat simultan si este diferit in casca din stanga fata de casca din dreapta, ceea ce face ca efortul de concentrare sa fie deosebit de mare. Utilizarea eficienta a sitemului SO2R este psihic foarte epuizanta pentru operator si necesita multa experienta prealabila.

Din pacate statia lui W3BP nu permitea operatiunea SO2R, desi Bruce are la dispozitie doi piloni cu antene care pot fi rotiti independent. Problema este ca antenele ajung la statie printr-un cablu comun, ceea ce face imposibila emisia si receptia simultana, cheia schemei SO2R. Cu toate acestea m-am gandit sa incerc totusi operarea smultana a doua statii folosind un echipament mult mai modest pentru cea de-a doua. Astfel planul a fost de a monta o antena verticala utilizabila pe 4 benzi, instalarea unui al doilea transceiver impreuna cu amplificatorul de putere si configurarea calculatorului pentru cotrolarea celor doua echipamente fara adaugarea unei cutii de comutatie tipice configuratiei SO2R.

Astfel cu aproximativ sapte ore inainte de inceperea concursului am pornit spre amplasamentul de concurs cu masina incarcata de materiale: antene, transceiver, laptop, manipulator, scule si foarte multe cabluri. Bruce locuieste la aproximativ 100 mile distanta (cam 160km), din pacate... spre sud. Spun din pacate pentru cele mai eficiente locuri de amplasament in Statele unite pentru concursuri gen CQWW sunt in nord-est, acolo unde traseul radio catre Europa este cel mai scurt. De altfel statiile clasate pe pozitiile fruntase lucreaza din amplasamente nordice si acest lucru nu este intamplator.

Functie de traficul rutier pana in Warsaw (statul Virginia), unde locuieste Bruce se fac cam doua ore si jumatate. O mare parte din drum se face pe autostrada I-95 care face legatura intre nordul si sudul Statelor Unite, pe coasta de est. Din acest motiv traficul este impredictibil, mai ales intr-o zi de vineri dupa una din cele mai importante sarbatori americane - Thanksgiving (Ziua Recunostintei). Din fericire am ajuns la Bruce destul de repede, drumurile nefiind deloc aglomerate.

Instalarea antenei mele verticale Hustler 4BTV s-a dovedit a fi o operatiune foarte simpla. Impreuna cu Bruce nu am facut decat sa inlocuim o antena verticala in lambda/4 pentru banda de 40m. Toata actiunea a durat mai putin de jumatate de ora.

Pentru ca veni vorba de antene, iata o scurta prezentare a antenelor lui Bruce W3BP.

Pilonul A (44m inaltime): Pilon rotativ tip AB-105s
  • Banda de 40 m: 4 elemente Yagi la 42m inaltime
  • Banda de 20 m: 6 elemente Yagi la 29m inaltime
  • Banda de 15 m: 6 elemente Yagi la 21m inaltime
  • Banda de 10 m: 7 elemente Yagi la 17m inaltime
  • Pilonul B (36m inaltime): Pilon rotativ tip AB-105s
  • Banda de 20 m: 5 elemente Yagi la 32m inaltime
  • Banda de 15 m: 6 elemente Yagi la 23m inaltime
  • Banda de 10 m: 6 elemente Yagi la 17m inaltime
  • Banda de 80m: Antena verticala
  • Banda de 160m: Antena inverted L
  • Antena suplimentara de receptie: Beverage pe directia nord, bidirectionala (neterminata rezistiv)
  • Echipamentul de trafic pentru acest concurs:

  • Transceiver TenTec Orion
  • Transceiver ICOM IC-738
  • Amplificator ACOM 2000A
  • Computer ruland Windows XP si Writelog

    Din pacate statia secundara nu numai ca nu a avut antene bune la dispozitie, dar i-a lipsit si amplificatorul de putere, trebuind astfel sa ma multumesc cu 100W intr-o antena verticala multiband.

    Cu o zi inainte de concurs Bruce adaugase o placa seriala suplimentara in computerul de concurs care a fost usor recunoscuta de sistemul de operare si astfel Writelog s-a putut conecta simultan la cele doua transceivere. De altfel Writelog s-a comportat foarte bine de-a lungul intregului concurs, functionand foarte bine in sistem SO2R. Un singur repros totusi: nu am gasit cum sa generez rapoarte privind traficul efectuat de fiecare din cele doua statii conectate. Poate totusi ca nu am cautat suficient...

    Writelog suporta doua sau mai multe transceivere conectate simultan la porturile seriale, insa nu permite manipularea CW decat la un singur port (serial sau paralel). In lipsa unei cutii de comutatie pentru SO2R unul din transceivere a putut fi manipulat numai de la cheia iambica. Pentru CQWW aceasta nu este o problema. De vreme ce statia secundara nu facea apel, ramanea de transmis doar indicativul N2YO (eventual repetat de mai multe ori), controlul 5NN si zona 5. La un concurs gen WPX situatia ar fi fost mai complicata. Castile se conectau la cele doua transceivere prin intermediul unui cablu special home-made avand pe traseu un comutator cu doua pozitii care permitea receptia separat in fiecare ureche sau mixat in amandoua.

    Concursul s-a dovedit a fi deosebit de animat. Nimeni nu se astepta la o propagare buna in banzile de 15 si 10m, datorita minimului ciclului solar in care ne aflam, insa benzile inferioare au oferit dechideri de lunga durata si pe distante mari. Indicele Kp a avut valoarea 1 pe parcursul celor 48 de ore, iar petele solare au lipsit, elemente care au facut ca propagarea sa fie asa cum cere un concurs de talia CQWW. Benzile de 80m si 40m s-au remarcat in mod deosebit. Practic banda de 40m a fost deschisa pentru Europa 24 de ore din 24. In contrast, banda de 10m a fost practic inchisa pe toata durata concursului, reusind sa culeg numai 24 de legaturi in aceasta banda. Desi banda de 15m s-a deschis destul de bine catre Europa in ambele zile de concurs, am pierdut din neatentie deschiderea din ziua intai ceea ce a insemnat probabil cel putin 200 de QSO-uri pierdute. Cum era de asteptat, banda de 20m a fost cea mai animata.

    A lucra eficient in sistem SO2R necesita multa practica. Atentia trebuie coordonata foarte atent atunci cand se controleaza doua QSO-uri simultan. In mod ideal pe timpul transmiterii apelului de concurs se face receptie cu statia secundara (de obicei intr-o alta banda). Eficienta cea mai mare a acestui sistem este atunci cand traficul statiei principale este moderat. Sute de legaturi pot fi astfel introduse in log in timpul celor 48 de ore de concurs prin vanatoarea realizata de statia secundara. Categoria Single Operator este favorizata in acest concurs (si in altele similare) datorita faptului ca regulamentul permite trecerea dintr-o banda in alta fara nici un fel de restrictie. Categoriile Multi Operator sunt obligate sa ramana pe o banda cel putin 10 minute cu exceptia situatiei cand in cele 10 minute un multiplicator (si numai unul) se doreste a fi lucrat in alta banda. Aceasta regula impune ca eventuala configuratie SO2R sa functioneze cu ambele statii actionand de obicei si preferential in aceeasi banda. Faptul ca un singur semnal este permis in emisie la un moment dat reprezinta un inconvenient pentru statia SO2R in unele situatii, mai ales in acelea in care operatorul se gaseste angajat in doua legaturi simultan. Cine asculta atent frecventa de apel a unei statii operand in sistem SO2R va observa cum uneori apelul este brusc intrerupt aparent fara nici un motiv pentru ca el sa revina la normal dupa cateva secunde. La prima vedere s-ar crede ca statia are probleme tehnice, dar de fapt pe durata intreruperii transmisiei operatorul SO2R a realizat o legatura in alta banda. In mod normal cutia de comutatie SO2R previne tehnic situatia nedorita in care cele doua transceivere intra simultan in emisie. In cazul configuratiei SO2R pe care am folosit-o la W3BP ambele statii puteau emite simultan la un moment dat si sarcina de a intrerupe emisia unei statii cand se opera cealalta cadea in sarcina operatorului (adica a mea...). Pot afirma ca m-am achitat cu raspundere de aceasta obligativitate regulamentara.

    Lipsa DX Cluster-ului este un handicap major la categoria la care am participat. Cu toate acestea tocmai aceasta lipsa de informare mareste frumusetea concursului CQWW. DX-urile si multiplicatorii trebuie descopertiti fara nici o unealta suplimentara, de unde si efortul suplimentar de rascolire a benzilor in cautarea statiilor noi, fara insa a neglija apelul continuu pe o singura frecventa. In aceste conditii statia secundara din sistemul SO2R joaca rolul DX Clusterului. Din pacate deoarece o serie de DX-uri sunt raportate intens pe Cluster acestea nu-si mai dau indicativul de identificare pentru a mari rata de trafic. Statiile corespondente cunosc indicativul din rapoartele DX Cluster. Participantii Single Operator Non Assisted trebuie sa stea in frecventa si sa astepte ca DX-ul sa se identifice macar o data. De prisos a descrie dezamagirea cand dupa cateva minute de asteptare se dovedeste ca DX-ul fusese deja lucrat... Intre normele de fair play ar trebui sa se inscrie si accea ca toate statiile care fac apel sa se identifice cel putin o data dupa ce incheie o legatura.

    Cu cat mai mult timp in emisie facand apel, cu atat mai mari sansele de a intra in conflict cu statii care pretind ca frecventa le apartine. In acest concurs au existat doar doua incidente minore, unul cu o statie M/M din Bulgaria, iar altul cu una din Ucraina. Ambele situatii au fost indreptatit transate in favoarea mea, care operam pe acele frecvente cu mult timp inainte. Am fost totusi surprins cu cata dezinvoltura aceste statii cu semnal foarte puternic s-au asezat "zero beat" pe frecventa mea de apel aparent... neauzindu-ma, fara sa lanseze initial nici cel mai elemetar si scurt "QRL?".

    Somnul operatorului in concursul CQWW este foarte important. Desi in principiu eu as putea supravietui intr-un concurs de 48 de ore fara sa inchid un ochi (asa cum am facut in anul 2004 operand in 21MHz de la W3LPL), la categoria SOMB acest efort nu este de dorit. Creierul trebuie sa fie cat se poate de odihnit pentru traficul foarte intens si epuizant al configuratiei SO2R. Pentru operatorii din America de Nord cel mai bun interval pentru somn este 2-3 ore inainte de venirea zorilor. Dimineata nu trebuie ratata pentru ca exista o deschidere de scurta durata catre JA. In prima noapte am dormit aproximativ doua ore, iar in a doua noapte trei ore. Timpul total de trafic raportat de Writelog a fost cu putin mai mare de 42 de ore.

    Aparatura si antenele s-au comportat foarte bine pe durata concursului. Antenele monoband de pe pilonii rotatvi au functionat ireprosabil. Antenele de 80m si 160m au fost de asemenea, eficiente. Mai putin eficienta a fost antena Beverage care nu a avut practic nici o contributie pe durata concursului. Antena verticala de la statia secundara si-a facut datoria ca orice antena verticala multiband, adica acceptabil, in limita asteptarilor. Transceiverul TenTec Orion s-a remarcat printr-o receptie foarte buna si o inalta automatizare. Au existat unele probleme de comunicatie cu computerul de concurs pe portul serial, cateva zeci de QSO-uri fiind trecute in log cu o frecventa eronata, dar aceste erori s-au eliminat post-contest. O problema survenita in ultima ora de concurs a fost iesirea din functiune a butonului RIT (probabil supraincalzire sau un bug software). Daca aceasta defectiune ar fi aparut mai timpuriu, ar fi fost o problema majora. Statia IC-738 si-a facut datoria fara repros de la un capat la celalalt al concursului. Desigur, un transceiver de clasa mai ridicata ar fi fost de dorit in acest concurs (ideal un transceiver identic cu statia principala, deci un Orion), insa avand in vedere constrangerile existente si abordarea sistemului SO2R pentru prima data, solutia aleasa fost suficient de buna. Amplificatorul ACOM 2000A a functionat ireprosabil. El a permis un semnal consistent in antena si trecerea dintr-o banda in alta cu un acord automat care se realiza in 2-3 secunde.

    Iata mai jos o situatie cu legaturile efectuate in fiecare ora (raport generat de Writelog):

    QSO/ZN+DX by hour and band
    
     Hour     160M     80M     40M     20M     15M     10M    Total     Cumm    OffTime
    
    D1-0000Z  --+--   --+--   76/33    2/4    --+--   --+--   78/37     78/37  
    D1-0100Z    -     17/18   29/10    4/7      -       -     50/35    128/72  
    D1-0200Z    -     28/14   13/6     3/4      -       -     44/24    172/96  
    D1-0300Z  20/18   34/11     -       -       -       -     54/29    226/125 
    D1-0400Z  15/10   32/6      -       -       -       -     47/16    273/141 
    D1-0500Z   8/5    15/4     1/1      -       -       -     24/10    297/151 
    D1-0600Z    -     29/4    19/12     -       -       -     48/16    345/167 
    D1-0700Z    -       -     28/14    2/2      -       -     30/16    375/183 
    D1-0800Z  --+--   17/5    11/4    --+--   --+--   --+--   28/9     403/192     7
    D1-0900Z    -       -       -       -       -       -      0/0     403/192    60
    D1-1000Z    -       -       -       -       -       -      0/0     403/192    60
    D1-1100Z   3/0     2/4    13/7     2/3      -       -     20/14    423/206    11
    D1-1200Z    -       -       -    106/33    1/2      -    107/35    530/241 
    D1-1300Z    -       -       -    104/3     6/8      -    110/11    640/252 
    D1-1400Z    -       -       -     98/5    23/11    2/4   123/20    763/272 
    D1-1500Z    -       -       -     28/0    39/23    5/7    72/30    835/302 
    D1-1600Z  --+--   --+--   --+--  108/13    5/5    --+--  113/18    948/320 
    D1-1700Z    -       -       -     53/3    17/7     1/2    71/12   1019/332 
    D1-1800Z    -       -       -     71/6     3/2      -     74/8    1093/340 
    D1-1900Z    -       -       -     47/10    9/7     2/3    58/20   1151/360 
    D1-2000Z    -       -     19/2    11/3      -       -     30/5    1181/365 
    D1-2100Z    -       -     81/4      -       -       -     81/4    1262/369 
    D1-2200Z    -       -     74/1      -       -       -     74/1    1336/370 
    D1-2300Z    -       -     20/0    13/6      -       -     33/6    1369/376 
    D2-0000Z  --+--   --+--   25/0     6/2    --+--   --+--   31/2    1400/378 
    D2-0100Z    -     39/4    10/2      -       -       -     49/6    1449/384 
    D2-0200Z   9/6    15/4     4/1      -       -       -     28/11   1477/395 
    D2-0300Z    -     23/3     6/2      -       -       -     29/5    1506/400 
    D2-0400Z   1/0    32/2     8/0      -       -       -     41/2    1547/402 
    D2-0500Z    -       -     29/4     3/3      -       -     32/7    1579/409 
    D2-0600Z    -       -     25/3      -       -       -     25/3    1604/412 
    D2-0700Z    -       -     24/1      -       -       -     24/1    1628/413    32
    D2-0800Z  --+--   --+--   --+--   --+--   --+--   --+--    0/0    1628/413    60
    D2-0900Z    -       -       -       -       -       -      0/0    1628/413    60
    D2-1000Z    -       -       -       -       -       -      0/0    1628/413    60
    D2-1100Z    -      1/2    18/6      -       -       -     19/8    1647/421    26
    D2-1200Z    -       -       -    117/3      -       -    117/3    1764/424 
    D2-1300Z    -       -       -     68/1    42/12     -    110/13   1874/437 
    D2-1400Z    -       -       -       -    140/12     -    140/12   2014/449 
    D2-1500Z    -       -       -       -     83/3     7/6    90/9    2104/458 
    D2-1600Z  --+--   --+--   --+--   --+--   66/6    --+--   66/6    2170/464 
    D2-1700Z    -       -       -    102/7      -       -    102/7    2272/471 
    D2-1800Z    -       -       -     71/3     4/1     3/0    78/4    2350/475 
    D2-1900Z    -       -       -     61/0     1/0     4/1    66/1    2416/476 
    D2-2000Z    -       -       -     32/5     5/3      -     37/8    2453/484 
    D2-2100Z    -       -     59/1     9/4      -       -     68/5    2521/489 
    D2-2200Z    -       -     55/0     4/1      -       -     59/1    2580/490 
    D2-2300Z    -       -     61/3      -       -       -     61/3    2641/493 
    
    Total:    56/39  284/81  708/1171125/131 444/102  24/23 
    
    

    Situatia numarului de legaturi efecutate pe benzi si continente este urmatoarea:

              160M    80M    40M    20M    15M    10M   Total      %
    
        EU      23    185    546    987    353      0    2094    79.3
        NA      28     80    102     60     40      7     317    12.0
        SA       5     10     22     26     22     15     100     3.8
        AS       0      3     15     27      6      0      51     1.9
        AF       0      5     14     14     21      2      56     2.1
        OC       0      1      9     11      1      0      22     0.8
    

    Singurele statii pe care le-am lucrat in toate cele 6 benzi au fost HC8N, PJ2T si KP3Z.

    Iata si fisa "summary log":

     Band  QSOs  Zones  Countries
    ------------------------------
      160:   56     9       30
       80:  284    19       62
       40:  708    30       87
       20: 1125    31       99
       15:  444    22       80
       10:   24    10       13
    ------------------------------
    Total: 2641   121      371  Total Score = 3,650,640
    

    Se vede foarte clar ca desi numarul de legaturi a fost rezonabil, o comparatie cu alte statii din aceeasi categorie operand SO2R releva ca scorul meu a fost mult mai slab. Motivul il reprezinta numarul de zone si tari mai mic, o reflectare a ineficientei sistemului SO2R pe care l-am folosit. Urmatoarele slabiciuni au contribuit la acest scor modest:
    - puterea de numai 100W la statia secundara
    - lipsa antenelor directive la statia secundara
    - imposibilitatea utilizarii configuratiei SO2R pe 160m si 80m (de dorit pe timpul noptii)
    - utilizarea unui transceiver de clasa modesta pentru trafic (IC-738)
    - lipsa automatizarii comutarii intre cele doua statii
    - lipsa de experienta in folosirea sistemului SO2R (aceasta a fost prima mea experienta)

    Vestea buna este ca e loc din belsug pentru imbunatatirea acestui scor la editiile viitoare.

    In final, multumiri speciale statiilor romanesti cu care am avut ocazia sa schimb un control in timpul acestui concurs. Ele sunt (ordonate alfabetic): YO0U, YO2AOB, YO2BS, YO2KQT, YO2LEA, YO2RR, YO3APJ (4 legaturi), YO3BBW, YO4AAC, YO4ATW, YO4MM, YO5AIR, YO5CBX, YO5DAS (2 legaturi), YO5OAW, YO5TP, YO6BHN, YO6ODH, YO7ARY, YO7AWZ, YO7BGA, YO7BGB, YO7BSN, YO7HSI, YO7LCB (2 legaturi), YO7LGI, YO8BPK, YO9AFH, YO9FYP (2 legaturi) YO9IF, YP3A, YR7M (2 legaturi).

    Ciprian Sufitchi N2YO

    Articol aparut la 6-12-2005

    9288

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (7)  

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2005-12-06 10:53:31 (ora Romaniei)
  • Ciprian,
    Tinand cont ca este primul contact cu setup-ul SO2R, cred ca rezultatul este remarcabil. Felicitari! Ai ratat cu putin TOP 10 la o categorie in care te-ai luptat cu nume grele, precum K5ZD, K3CR, K1ZZ, W1KM, etc. Nu am retinut cate lagaturi ti-a adus in log sistemul SO2R, dar as indrazni sa spun ca ai riscat mult, incercand sa-l folosesti fara antrenament prealabil. In lumea contesting-ului se spune ca cine a lucrat o data SO2R, nu se mai poate intoarce la lucrul SO1R, asa ca nu ramane decat sa aranjezi acelasi setup si acasa. (Daca nu ai timp sa-ti mesteresti cutia de comutatie, iti recomand DX-Doubler de la TopTen Device, care este compatibila cu Writelog, N1MM si alte programe moderne de concurs).
    Rata nu mi se pare impresionanta, dar sa nu uitam ca 28 MHz si chiar 21 Mhz nu au fost in forma. Uitandu-ma la numarul mare de corespondenti YO, se pare ca ai fost auzit foarte bine in tara. Imi pare cau ca nu ti-am putut oferi cateva puncte, sau chiar multiplicatoare din A4/zona 21. 73, Alex A45WD

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2005-12-06 15:19:02 (ora Romaniei)
  • Felicitari, Ciprian! Ai făcut o treabă bună!
    Sistemul de antene este impresionant! Păcat că nu ne-am auzit în 80m (am operat de la YR2I)! Poate la anul! 73 şi poate ne auzim pe 160 m in 17/18 decembrie 2005!

  • Postat de Alex - YO9FYP la 2005-12-06 19:16:28 (ora Romaniei)
  • Ciprian, ai facut o descriere foarte amanuntita a unui concurs asa de important, cum este CQWW(eu il consider ca fiind cel mai important concurs in CW). Pe de alta parte, fotografiile si conditiile de lucru descrise spun totul. Dar sa nu uitam ca mai exista un lucru foarte important -PASIUNEA. Cati sunt dispusi sa faca un asemenea efort fizic si de ce nu psihic. Ma bucur ca am putut realiza 2 QSO-uri cu tine in conditii foarte bune. Felicitari si mult succes in continuare ! Alex, YO9FYP

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2005-12-06 22:41:53 (ora Romaniei)
  • Felicitari Ciprian pentru curajul de a aborda SO2R pentru prima data intr-un atat de mare concurs!Rezultatul tau nu-i modest decat daca-l compari cu "consacratii"de care pomenea si Alex.
    Pe mine ma impresioneaza in special "fair play-ul" de care zici ca dau dovada americanii! Noi am mai vorbit despre asta dar de fiecare data ma uimeste acest lucru....,ce inseamna sa traiesti o viata intreaga in ideea ca daca nu faci"smecherii" ca altii,esti fraier....Sper sa vina o vreme cand si in YO se va gandi la fel ca acolo !
    73' Sandy

  • Postat de marius - YO7HHI la 2005-12-07 18:27:10 (ora Romaniei)
  • cipian te salut si multumesc pt tot.De citiva ani i-ti citesc articolele cu mare interes,o adevarata experienta pt mine,sincer te invidiez si visez,da visez sa pot cit de cit sa contez si eu. Ma bucur ca va cunosc si impartasim aceasi BOALA,eu personal n-am sperat sa fiu acasa pt acest contest,regretam deja dar acolo sus cineva a avut grija sa ajung sa pot lucra(dupa 3000 de km 2 vame si52 de ore de nesomn)fie si numai 20 de ore. Pt mine a fost OK-100qso in 80m si 200 in 40m,in conditii obisnuite de lucru(dublet dipol,ft 857 100w dipol vertical pt10m),multii vor zimbi dar insasi faptul ca am reusit 4"new" deJA confirmate{ELECTRONIC} conteaza,cel putin pt mine. te salut acum mny 73 si KEEP WALKING -PENTRU CEI ANTERIORI DEASEMENI

  • Postat de Vasile GIURGIU - YO6EX (yo6ex) la 2006-03-16 13:14:55 (ora Romaniei)
  • Felicitari Ciprian. Asi fi curios sa ne spui cum merge trcv/ul TEN TEC ORION 565. Comparativ cu un FT1000 spre exemplu. tnx. 73

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2006-03-20 18:32:18 (ora Romaniei)
  • Ar fi multe de spus, dar cele 48 de concurs de 2-3 ori pe an sunt insuficiente pentru comparatie, mai ales cand nu am posibilitatea sa compar cele doua scule in acelasi timp. As fi tentat sa reomand FT1000MP pentru concursuri de anvergura, desi Orion isi face si el pe deplin datoria. Dar, cum am spus, urechea trebuie plecata la pareri mai autorizate decat mine.
    73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "N2YO in CQWW CW 2005"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact