hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
George Pataki si calatoriile sale

RADIOAMATORII DIN MACEDONIA

George Pataki WB2AQC

Acest articol a fost publicat atat in revistele QST si Radio/Micro din Statele Unite, CQ din Franta si CQ din Spania, cat si pe Internet, pe saitul Federatiei Romane de Radioamatorism. Acum prezentam pentru prima data o versiune in limba romana.

In vara si toamna anului 1996, timp de sase saptamani, am vizitat radioamatori din Ungaria si Iugoslavia, inclusiv pe cei din zona sarbeasca a Bosniei-Hertegovina. Am luat interviuri si i-am fotografiat. In 1997, in cadrul unui QSO, Venco, Z31JA, m-a intrebat de ce nu am venit si in tara lui. I-am spus ca am fost obosit dupa atata hoinareala, dar daca vrea as putea veni cu ocazia urmatoarei vizite in orasul meu natal, Timisoara.

Am inceput pregatirile, am schimbat cateva e-mailuri cu Venco, Z31JA, am obtinut o viza de la Consulatul Macedoniei la New York, am citit cateva carti despre aceasta tara si am adunat informatii suplimentare de pe Internet. Am adresat o scrisoare Asociatiei Radioamatorilor Macedoneni din Skopje, capitala tarii, informandu-i despre proiectul meu, aceasta mai mult de politete, caci am banuit ca nu-mi vor raspunde, si am avut dreptate. In Balcani oficialitatile se misca incet sau deloc.

Am luat un zbor non-stop din New York pana la Timisoara. Mi-au trebuit cateva zile ca sa ma refac dupa emotiile încercate cu prilejul trecerii prin vama romana, apoi m-am dus la Consulatul Iugoslaviei pentru a solicita o viza de tranzit. La inceput consulul m-a sfatuit sa nu ma duc in tara lui: nu e momentul potrivit, au fost acolo niste tulburari cu ocazia alegerilor. Dar eu am insistat, o fi momentul nepotrivit, dar pentru mine este o ocazie unica. Nu pot sa ma intorc la New York si sa astept acolo un «moment potrivit». I-am aratat cateva din articolele pe care le-am publicat in revistele QST, CQ si 73 despre amatorii din Iugoslavia si din alte tari, i-am spus ca am adus o cantitate mare de reviste destinate radiocluburilor lor. In cele din urma consulul mi-a dat o viza de tranzit, dar m-a sfatuit sa nu duc cu mine nici o arma. I-am spus ca mi-am lasat acasa bazooka, caci era prea grea s-o car cu mine, si el a fost de acord. Mi-a cerut sa platesc $20.00, explicându-mi ca aceasta nu este o taxa de viza, ci una pentru «reconstructie». I-am spus ca eu n-am spart nimic pe-acolo si nu vad de ce ar trebui sa platesc eu pentru stricaciunile facute de altii, dar, nevrand sa intru pe terenul argumentelor politice si sa-mi periclitez astfel viza, am platit si am plecat bucuros.

Am luat un trenul de Beograd si pe drum am fost martorul unor intamplari stranii, de care toata lumea stia, in afara autoritatilor care inchideau ochii: contrabanda de masa organizata. In vagonul meu erau vreo 30-35 de pasageri. Practic fiecare din ei avea baloturi, cutii, saci mari plini cu marfa. Indata ce trenul a plecat din gara Timisoara, parca la un semnal, toti acesti pasageri s-au pus frenetic pe treaba: au scos suruburile din niste placi metalice ce acopereau plafonul, unii chiar s-au suit si au intrat in spatiul de deasupra compartimentelor, si au depozitat acolo mai toate marfurile, apoi au coborat, au reinstalat placile si si-au reluat locurile pe banci ca niste pasageri cumsecade. Toata operatia a durat cam 3 minute. Intai au venit inspectorii vamali romani, apoi, cand am trecut granita, au venit vamesii sarbi. Cu fiecare grup au avut loc niste targuieli cu privire la putina marfa care mai ramasese la vedere, s-au facut niste plati, unele oficiale, pentru care pasagerii au primit chitante, altele ... neoficiale. Dupa ce trenul a trecut de zona de frontiera a inceput procesul invers, si anume recuperarea marfurilor din spatiile de deasupra compartimentelor. Asta a durat 4-5 minute, apoi toti contrabandistii au coborat la Vrsec, unde se afla un targ special al lor. Am trecut pe acolo cand m-am intors in Romania.

In Beograd am avut cateva ore libere inainte de trenul spre Skopje, Macedonia. La gara m-au asteptat patru radioamatori locali si m-au dus la federatia lor. S-au aratat fericiti sa primeasca revistele pe care le-am adus, i-a incantat in special articolul pe care l-am scris despre ei. Am fost la fel de fericit sa scap de atata greutate, anevoie de carat. L-am intalnit pe Fex, YU1DX, secretarul lor general, o persoana foarte simpatica.

Dupa vreo 3-4 ore m-am dus la gara si am luat trenul pentru Macedonia. La granita nici vamesii iugoslavi si nici cei macedonieni nu s-au aratat interesati de bagajul meu. Aici nu se desfasura contrabanda pe care am vazut-o la granita romana-iugoslava, caci atat sarbii cat si macedonienii erau in aceasi barca a saraciei.

La intrarea in Macedonia o politista de granita s-a uitat in pasaportul meu si mi-a facut semn sa cobor din tren si s-o urmez. Mie imi plac femeile care ma invita sa le urmez, cu exceptia celor in uniforma, in toiul noptii si in circumstante ciudate, care imi cer sa las bagajele in tren, fara paza. Totusi am fost nevoit sa merg cu ea in biroul lor, unde doamna a predat pasaportul meu unui alt ofiter, care a aplicat in el o viza de intrare. Am incercat sa argumentez ca posed deja o viza eliberata de Consulatul lor din New York si ca nu am neaparat nevoie de doua vize. Eu am murmurat ceva nepoliticos in engleza, ei au murmurat ceva misterios in macedoneana, nu ne-am inteles noi prea bine astfel, dar cred ca aceasta a fost salutar pentru ambele parti. M-am intors la tren si am fost uimit ca mi-am gasit bagajul intact.

Pe la miezul noptii, dupa noua ore si jumatate petrecute pe tren am ajuns la Skopje, unde Venco, Z31JA, Chris, Z31GX si Dimko, Z32DR ma asteptau.

Dupa o ora si jumatate cu masina am ajuns la Stip, cam la 100 km. sud-est de capitala. Acest drum scurt ar fi decurs fara evenimente demne de mentionat daca nu am fi fost opriti pe un drum intunecat si necirculat de o patrula a politiei. Venco a trebuit sa prezinte actele si sa sufle intr-un dispozitiv care a aratat ca ]n vreme ce ma asteptau la gara el si-a tratat stomacul deranjat cu putina vodca. Cred ca daca nu eram prezent, fiind prezentat de gazde ca un jurnalist american, incidentul s-ar fi aranjat cu ceva bani gheata. Venco, saracul, a facut un schimb cu politistul, el predandu-si carnetul de conducere si primind in schimb o citatie. Nu credeam a fost un schimb avantajos, dar ce stiu eu despre obiceiurile si traditiile locale?

Inainte de a incepe descrierea calatoriei mele prezint aici cateva informatii despre indicativele si categoriile de autorizatii ale radioamatorilor macedoneni:

  • Z30 .... Indicative Speciale
  • Z31 .... Clasa A – toate benzile, toate modurile – 1.5 kW
  • Z32 .... Clasa B – toate benzile exceptie 30 si 160 metri – 300 W
  • Z33 .... Clasa C - numai 40 si 80 metri, toate modurile; 21.1-21.15 MHz CW – 300 W
  • Z34 .... Clasa D – numai VHF si UHF, toate modurile – 150 W
  • Z35 .... Repetoare, faruri, etc. - 30 W
  • Z36 .... Clasa E – numai VHF si UHF, numai FM – 30 W
  • Z37 .... Radiocluburi
  • Z38 .... Indicative speciale pentru straini
  • Z39 .... Indicative speciale.

    STIP

    In Stip m-am dus acasa la Venco, Z31JA. El este un angajat civil al armatei, lucreaza in comunicatii. A fost licentiat in 1983, lucreaza mult in concursuri, prefera DX-uri si ocazional mai construieste cate ceva. Zice ca foloseste numai 150 W; ma intrebam daca amplificatorul de 1 kW pe care l-am vazut la el este doar un ornament? Venco are un Quad cu 2 elemente pentru benzile de 10-15-20 metri si cateva antene de sarma. Trimite regulat QSL-uri.

    Lily, Z36ARA, sotia lui, este casnica, a primit autorizatia in 1992. Conform categoriei ei de autorizatie lucreaza numai in benzile de VHF si UHF.


    Lily Z36ARA, casnica, este sotia lui Venco Z31JA in Stip

    Dimineata urmatoare ne-am dus la radioclubul local, Z37GBC, fosta YU5GBC si alte indicative ca 4N5GBC si 4N5M. Statia este foarte activa; are multi operatori, unii cu, altii fara indicative personale si raspund constinciosi la QSL-uri. L-am intalnit cu aceasta ocazie pe Chris, Z31GX, angajat acolo ca sef de club.

    Tot acolo am cunoscut multi radioamatori:

    Kiko, Z32RY, este mecanic de intretinere intr-o fabrica de ghete. El a fost autorizat in 1991, este activ in concursuri, lucreaza DX-uri si opereaza mai ales in telegrafie.

    Marian, Z32PM, este din Kicevo, unde este responsabil cu un Centru Tehnic, dar nu prea stiu ce este acela. El a primit autorizatia in 1995 si este un fotograf premiat.


    Marian Z32PM, manager al cetrului tehnic din Kicevo
    si Kiko Z32RY, tehnician de intretinere,
    la statia de club Z37GBC in Stip

    Zoki, Z31GB, este un tehnician la o statie de televiziune; a devenit radioamator in 1988, este un constructor, lucreaza in concursuri, lucreaza DX-uri si are peste 300 de entitati confirmate. Trimite regulat QSL-uri.


    Zoki Z31GB, tehnician de radiodifuziune si Chris Z31GX, sef de radioclub,
    la statia de club Z37GBC in Stip

    Dragan, Z32XX, este tot un tehnician la radio si TV, a fost autorizat in 1992, participa in concursuri, lucreaza DX-uri si are 291 entitati confirmate. El are cateva feluri de QSL-uri frumoase; am avut o legatura cu el si am primit prompt confirmarea.


    Dragan Z32XX, tehnician de radiodifuziune
    si Venco Z31JA, tehnician de comunicatii,
    la statia de club Z37GBC in Stip

    Momo, Z31MM, este arhitect, licentiat in 1964, este vice-presedintele clubului de radio. Lucreaza DX; are 230 entitati confirmate. Foloseste o antena verticala pentru 10-15-20 metri si dipoluri de sarma pentru benzile de 40 si 80 metri.


    Momo Z31MM, arhitect, la statia de club Z37GBC in Stip

    Tony, Z32ZT, este electrician la oficiul de telecomunicatii, a primit autorizatie in 1992. Este constructor, lucreaza in concursuri folosind 100 W cu un FT-200 si o antena de sarma multiband de tip W3DZZ.


    Toni Z32ZT, electrician, la statia de club Z37GBC in Stip

    Am vazut si statia lui Chris, Z31GX, seful radioclubului. Licentiat in 1988, Chris foloseste un emitator-receptor modern de fabrica si un calculator laptop. Este membru al Macedonia DX & Contest Group, lucreaza in concursuri, lucrezaza DX si are 291 entitati confirmate. Are un QSL foarte frumos; managerul lui este Aco, DJ0LZ.

    Dimineata urmatoare am asistat la o vanatoare de vulpi. S-a desfasurat intr-o zona paduroasa langa Stip cu 23 de participanti in varste cuprinse de la 12 la 69 de ani. Au fost 5 categorii: old-timeri, seniori, juniori, femei si copii pana la varsta de 15 ani. Participantii au plecat de pe linia de pornire la intervale de 5 minute, in grupuri de 5, cate unul din fiecare categorie. Chris a notat pornirile fiecarui grup. Fiecare categorie a avut castigatorii ei. Deoarece a fost doar o singura fata, indiferent cand a ajuns la linia de sosire ea a fost castigatoare si premiata. Era ca si in unele alegeri in zona: un singur candidat pentru un singur post. S-a folosit banda de 80 de metri, au fost 5 «vulpi» ascunse si o linie de sosire. Fiecare emitator ascuns emitea in telegrafie cate o alta litera. Fiecare «vulpe» a fost pazita de catre un militar care a stampilat fisele participantilor ca dovada ca au trecut pe acolo.


    Vanatoare de vulpi in Stip.
    Arbitrul Chris Z31GX si participantii aflati la linia de start

    La o ora si jumatate din momentul stratului primul care a ajuns a fost Djordje, Z32LD, din grupul old-timer. Al 2-lea a fost Toni, Z32ZT, care s-a clasat pe primul loc la categoria seniori.

    Dupa incheierea concursului a fost o masa comuna si ceremonialul de premiere. Castigatorii au primit diplome si cadouri.

    Seara am incercat propagarea si in 80 de metri am auzit o conversatie in limba romana. Am chemat si am creat un pile-up cu romani. Am lucrat vreo 60 de statii YO folosing indicativul Z38/WB2AQC, cu Victorin YO6QW pe post de «crowd control». Venco s-a amuzat ca am creat un pile-up YO. Multi amatori romani au spus ca au lucrat Macedonia, dar tot mai au nevoie de o confirmare, deci lucrurile merg cam incet in Balcani.

    Seara am dat 2 interviuri; unul la radio, altul la TV. Trebuie ca erau in mare penurie de programe ca sa ma prezinte pe mine, un batranel obosit, care nu vorbea limba macedoneana si care nu stia sa vorbeasca de nimic altceva decat de radioamatorism. Interviul la televiziune a tinut 45 de minute, am vorbit numai in engleza dar ulterior cand am vizionat programul am fost uimit sa vad ca vorbeam o macedoneana perfecta fara nici un accent strain. Nici nu stiam ca sunt atat de istet!

    Pe benzi am auzit mai multe dialoguri interesante:

    «De cand chemi CQ?»

    «De vre-o 2 ore»

    «Este banda deschisa?»

    «Nu stiu inca!».

    Alta:

    «Este adevarat ca s-a auzit Corea de Nord?»

    «Nu cred , caci Romeo este la puscarie.»

    Inca una:

    «Daca devii un Silent Key si mergi in rai nu poti lua FT-1000MP cu tine.»

    «Ce fel de rai este fara FT-1000MP? Daca nu il pot lua atunci nu merg!»

    Si ultima:

    «Sotia m-a parasit din cauza radioamatorismului.»

    «Nu te necajii, cheama CQ YL, CQ YL; precis ca vei gasi una mai buna!»

    KOCANI

    Ziua urmatoare am luat trenul la Kocani, cam 40 de km. nord-est de Stip. Zoki, Z31VP, si Jane, Z31CN m-au asteptat la gara si m-au dus la radioclubul lor, care este in Centrul Tehnic. Zoki, Z31VP, este operatorul sef al statiei cu indicativul Z37DRS, in trecut YU5DRS, 4N5DRS si 4N5C. Radioclubul are un TS-820S, foloseste 100 W cu o antena quad de 2 elemente pentru 10-15-20 metri, un delta loop pentru 40 de metri, un al doilea delta loop pentru 80 de metri si cateva antene pentru 2 metri. Ei au si folosesc QSL-uri. Clubul are multi operatori: Jane, Z31CN; Baco, Z31HB; Cucy, Z32CC; Todd, Z31ET, cu sotia lui Edita, Z34XYL; Mike, Z32FK; Vane, Z31VJ si altii. Pe unii i-am intalnit si fotografiat la club, pe altii la statiile lor personale.


    Todd Z31ET, politist rutier in Kocani


    Cucy Z32CC, tehnician electronist si Jane Z31CN, inspector de fisc,
    la statia de club Z37DRS in Kocani


    Vane Z31VJ, vanzator de bilete de loterie, la radioclubul Z37DRS in Kocani


    Zoki Z31VP, tehnician de comunicatii in Kocani


    Jane Z31CN, inspector la fisc in Kocani


    Edita Z32XYL sotia lui Todd Z31ET (care este politist rutier)
    impreuna la radioclubul Z37DRS in Kocani

    La club indicatorul pentru rotorul antenei nu functiona. Am observat ca atunci cand folosesc antena quad se uita la ceas in loc de cutia de control al rotorului. Ei stiau ca de la pozitia de capat in cate secunde ajunge antena in diferite directii predeterminate. De exemple trebuesc 15 secunde sa ajunga in directia nord-vest, spre Statele Unite.

    Zoki, Z31VP, este un angajat civil al armatei, lucrand in comunicatii, exact ca Venco, Z31JA, in Stip. El are un transceiver modern japonez, iar pe acoperisul blocului sau este o antena Yagi cu 3 elemente pentru benzile de 10-15-20 metri. Zoki foloseste la statie un calculator. Autorizat in 1971, Zoki lucreaza DX, este activ in concursuri, are peste 200 entitati confirmate pentru diploma DXCC. QSL managerul sau este Aco, DJ0LZ, fost YU5FD.


    Venco Z31JA, tehnician de comunicatii in Stip

    Cucy, Z32CC, autorizat din 1991, este tehnician electronist. El si-a construit singur echipamentul si are un QSL cu un desen colorat .

    Mike, Z31FK, fostul YU5FK si 4N5FK, autorizat din 1988, este economist. Este membru in Macedonia DX and Contest Group si in Macedonian Telegraph Group; are cateva tipuri de QSL-uri frumoase pe care le expediaza regulat. Mike este constructor, lucreaza DX si participa in concursuri; are peste 300 entitati confirmate.


    Mike Z31FK, economist si Baco Z31HB pensionar,
    la statia de club Z37DRS in Kocani


    Mike Z31FK, economist, alaturi de antena Quad
    a statiei de club Z37DRS in Kocani

    Baco, Z31HB, autorizat din 1974, este pensionar; a lucrat intr-o fabrica de hartie. Baco este un constructor si a lucrat peste 100 de entitati. Copii lui in varsta de 16 si 18 ani sunt operatori la statia radioclubului, nu au inca indicative personale, dar studiaza pentru examen.

    Todd, Z31ET, este un politist de circulatie. Are 8 diferite feluri de QSL-uri frumoase si colorate, unele impreuna cu sotia lui Edita, Z34XYL. Are 311 entitati confirmate. Este un pescar pasionat.

    Am intalnit-o si pe Lozenka, o eleva de 17 ani la un liceu pentru stiinta si matematica. Ii place electronica, este operatoare la club, nu are inca indicativ personal.

    Am dormit in casa lui Jane, Z31CN. Licentiat din 1976, Jane este un inspector de taxe; ocazional scrie poezii, nuvele si reportaje. Cand Macedonia facea parte din Iugoslavia el a fost YU5CN si 4N5CN. Jane foloseste un Yaesu FT-101E, prefera telegrafia, are QSLuri si peste 280 de entitati confirmate, a primit multe diplome si este membru in Macedonia DX and Contest Group.

    Ziua urmatoare l-am vizitat pe Zoki, Z31VP, care foloseste un Yaesu FT-901DM pentru unde scurte si un Yaesu FT-221R pentru 2 metri. Pentru 10-15-20 metri Zoki are un Yagi cu 3 elemente, pentru 40 de metri foloseste un delta loop iar pentru 2 metri are un dipol cu un singur element. Pentru benzile WARC foloseste si un acordor de antena. Calculatorul este utilizat pentru packet-radio si RTTY.

    In casa lui Zoki l-am intalnit pe Vane, Z31VJ, autorizat din 1969. El vinde bilete de loterie. Este specialist in antene; are cam 200 de entitati pentru diploma DXCC.

    Ne-am dus din nou la club, caci in seara precedenta a fost prea intuneric ca sa pot fotografia antena lor.

    BLATEC

    Dupa ce am terminat vizitele in acest oras ne-am dus la Blatec, o comuna mica, aflata la circa 24 km. est de Kocani, pentru a-l vizita pe Stole, Z32KS, ex YU5XKS. Este un constructor priceput, autorizat din 1970, are un atelier de reparatii radio si TV. Stole a fost foarte activ acum ani de zile, a construit si folosit primul SSTV in Macedonia. El are o serie de aparate construite de el, incluzand un aplificator de 800 W. Stole are un Yagi de 3 elemente pentru 10-15-20 metri, un ground plane pentru aceleasi benzi, un 18AVQ si o antena multi-band de tip W3DZZ pentru benzile de la 10 pana la 80 metri. Pentru 2 metri foloseste o antena Yagi cu 12 elemente polarizata orizontal. Ocazional mai lucreaza in telegrafie, SSB, RTTY, SSTV in culori si packet radio. Nu mai este interesat de QSL-uri.


    Stole Z32KS in Blatec

    Din Blatec ne-am intors la Stip si impreuna cu Venco, Z31JA, si Chris, Z31GX ne-am dus cam 40 de km. vest la Veles, fostul Tito Veles.

    VELES

    In Veles, la centrul pentru pensionari, l-am gasit pe Vane, Z31VV, un fost ofiter de armata. El ne-a dus acasa sa ne arate statia, un YAESU FT-501 si un amplificator FL2000B care este rar folosit caci produce TVI. Vane a fost autorizat in 1953. Are o antena verticala autoconstruita, opereaza numai pe 20 de metri, mai mult in telegrafie. Are QSL-uri, dar raspunde numai direct.


    Vane Z31VV, ofiter pensionar in Veles

    In Veles l-am vizitat si pe Pepi, Z31PK, cu care am avut mai multe legaturi, chiar cu indicativele lui anterioare YU5PK si 4N5PK. Pepi a fost autorizat in 1964; este un tehnician de telecomunicatii la primarie. Are un quad cu 2 elemente pentru benzile de 10-12-15-17-20 metri. Pepi este un constructor, specialitatea lui fiind amplificatoarele finale. Pepi lucreaza mult DX, participa la concursuri si are 320 de entitati confirmate. Managerul lui este DJ0LZ, fostul YU5FD, acelasi ca pentru multi amatori macedoneni.


    Pepi Z31PK, tehnician de comunicatii in Veles

    Eu i-am trimis lui Pepi QSL-ul meu, dar nu am primit raspuns. Am aflat cauza: ca in multe alte tari sarace, functionarii postali necinstiti deschid corespondenta venita din Occident in cautare de dolari. Sotia lui Pepi tine o evidenta foarte exacta, notand toate QSL-urile primite si trimise, asigurand-se ca toate cele primite sunt confirmate. Cele care trec ca prin minune printre degetele lipicioase ale hotilor de la posta si ajung la el, daca sunt insotite de IRC-uri sau dolari, sunt imediat confirmate direct. Cele primite prin birou sunt confirmate pe aceeasi cale, dar deseori cluburile nu au fonduri sa le expedieze. Pepi a verificat logurile si a complectat QSL-urile pe care nu le primisem.

    De la radioclubul din Stip am preluat cateva kilograme de QSL-uri adresate amatorilor din Statele Unite si statiilor DX care au manageri americani. Acasa le-am sortat si le-am trimis la biroul de QSL-uri al ARRL. Vazand datele legaturilor reiese ca au zacut la radioclub multa vreme in asteptare unui miracol. In alte orase cred ca mai asteapta si astazi.

    Iata cateva dialoguri auzite:

    «Sotia mea mereu ma intreaba cat am platit pentru emitatorul cel nou.»

    «Spune-i ca l-ai castigat la tombola!»

    Alta:

    «Cea mai buna metoda de a primi un QSL este de a trimite o bancnota de 10 dolari.»

    «Bine, bine, dar ma intereseaza care este urmatoarea metoda buna?»

    Inca una:

    «Vreau sa-i trimit un dolar unui DX, dar mi-e frica ca tot nu imi va trimite un QSL.»

    «Trimite-i o jumatate de bancnota si spune-i ca dupa ce primesti QSL-ul ii vei trimite si cealalta jumatate!»

    Ultima:

    «Vecinul imi zice ca radioul meu ii perturba televizorul.»

    «Spune-i ca televizorul lui iti perturba radioul!»

    KAVADARCI

    De la Veles, cu Venco, Z31JA si Chris, Z31GX ne-am indreptat spre sud, la vreo 40 de km., la Kavadarci. Acolo am vizitat radioclubul cu statia Z37KXY, fost YU5KXY si 4N5KXY, situat in Centrul Tehnic. Se pare ca astfel de centre functioneaza in mai multe orase, unele avand radiocluburi, cercuri de foto si alte activitati tehnice. La club l-am intalnit pe Mladen, Z32MB, angajat ca operator-sef. Clubul are un emitator-receptor Yaesu FT-101, un calculator, o antena quad cu 2 elemente pentru benzile de 10-15-20 metri, un Yagi cu 3 elemente pentru 15 metri, un Delta Loop pentru 40 de metri, un dipol de sarma pentru 80 de metri si niste antene pentru 2 metri. Statiunea clubului are peste 300 de entitati confirmate.


    Chris Z31GX, sef de radioclub in Stip

    Mladen, Z32MB are pentru statiunea sa personala un dipol de sarma pentru 15-20-40-80 metri. Foloseste 180 W, dar produce multa interferenta la TV. Multeor statiuni macedonene le-ar fi de mare folos niste filtre trece-jos de buna calitate. Mladen are QSL-uri, chiar si cu indicative speciale ca Z350MB, folosite cu ocazia jubileului de aur: 50 de ani de functionare a Asociatiei de Radioamatori din Macedonia.


    Mladen Z32MB, sef de radioclub si Dean Z32MV, electrician,
    la statia de club Z37KXY in Kavadarci

    La club l-am intalnit pe Dean, Z32MV, autorizat din 1966. El a absolvit o scoala tehnica de electricieni. Dean lucreaza DX si are QSL-uri.

    Am mai intalnit doi operatori la statia de club, fara indicative personale, ambii activi atat in CW cat si in SSB. In Macedonia trebuie sa ai cel putin 18 ani pentru o autorizatie de unde scurte si 16 ani pentru cea de ultrascurte.

    Didi, o fata de 16 ani, este eleva de liceu. Ea a inceput radioamatorismul la varsta de 11 ani. A castigat cateva campionate de telegrafie de viteza, receptioneaza text clar la 180 de cuvinte/minut si transmite la 160 de cuvinte/minute.


    Didi, in varsta de 16 ani eleva la liceu
    si Nik, in varsta de 14 ani si el elev la liceu
    operatori la radioclubul Z37AXY in Kavadarci

    Nick, celalalt operator la radioclub, are 14 ani si este student la liceu. El este deasemenea campion la telegrafie de viteza.

    GEVGELIJA

    De la Kavadarci ne-am continuat drumul la 72 de km. spre sud, la Gevgelija, chiar la granita cu Grecia. Aici trebuie sa mentionez o controversa intre Macedonia si Grecia in legatura cu numele tarii. Poate voi primi niste scrisori neprietenoase pentru ca o relatez, dar totul mi se pare cam pueril. Cat timp Macedonia a facut parte din Iugoslavia, ca Republica federativa, nu s-a facut mare valva, insa din momentul in care a devenit independenta folosind acelasi nume ca inainte, unii greci obiecteaza galagios, spunand ca acest nume le apartine in exclusivitate.

    Eu stiu ca guvernatorul statului New York se numeste ca si pe mine George Pataki. Sunt mai batran decat el, asadar sunt primul care l-a folosit; daca nu isi schimba numele ar trebui oare sa ma supar si sa incep un razboi contra lui?

    In Gevgelija am vizitat radioclubul Z32FAD, fost YU5FAD, 4N5FAD, YT5G, YT5FAD iar in timpul jubileului de aur Z350FAD. Clubul, la fel ca si multe alte radiocluburi din fosta Iugoslavia, se numeste Nikola Tesla, un inventator genial in domeniul stiintelor electrotehnice.

    Radioclubul are 4 camere: una adaposteste statia, alta biroul de QSLuri, in cea de a treia este laboratorul si atelierul, iar in a patra magazia. Statiunea utilizeaza emitatoare-receptoare de fabrica si un amplificator urias facut «in casa», 3 dipoluri de sarma separate pentru benzile de 20-40-80 metri, iar pentru alte frecvente se utilizeaza un acordor de antena. Din echipament face parte si un calculator.

    Ven, Z32AF, licentiat in 1985, este presedintele clubului. Ca profesiune este tehnician la o statiune de radio FM. Ven are QSL=uri si a lucrat peste 300 de entitati pentru DXCC. Am avut o legatura cu Ven pe cand era inca YZ5AA si am schimbat QSL-uri.


    Ven Z32AF, tehnician de radiodifuziune
    si Blagoj Z32RS,manager la un supermarket,
    la statia de club Z37FAD in Gevgelija

    Joe, Z31DX, si Don, Z32AM sunt tata si fiu. Joe, Z31DX, fost 4N5DX, a primit autorizatie in 1965, el lucreaza in metalurgie. Este un bun constructor, participa la concursuri si lucreaza mult DX, avand peste 300 de entitati confirmate. Pe varful unui pilon instalat pe acoperisul blocului, la o inaltime de circa 40 de metri el are un Yagi cu 3 elemente pentru benzile de 10-15-20 de metri si un alt Yagi cu 3 elemente numai pentru banda de 15 metri. Foloseste si un delta loop pentru 40 de metri, altul pentru 80 de metri si un Yagi cu 2 elemente inclinate de sarma, tip W1AKR, pentru 40 de metri. De parca astea nu ar fi suficiente, Joe mai are si un Yagi cu 7 elemente polarizate vertical pentru repetorul de 2 metri si alt Yagi cu 13 elemente, polarizate orizontal, pe un suport lung de 7 metri, proiectat de DL6WV, pentru DX si «meteor scatter». Statia are doar 100 de W dar cu o astfel de ferma de antene cine are nevoie de mai mult?


    Joe Z31DX, tehnician in Gevgelija

    Don, Z32AM, fiul lui Joe, Z31DX, autorizat din 1983, locuieste in Dojran, la aproximativ 30 de km. de Gevgelija. El este activ in concursuri, lucreaza DX, are 274 entitati confirmate si are un QSL frumos. Am lucrat cu el si am primit confirmare prin birou. Don este un alpinist experimentat, a participat la expeditii atat in Macedonia, cat si in strainatate.


    Don Z32AM, alpinist este fiul lui Joe Z31DX in Gevgejija

    Blagoj, Z32RS, autorizat din 1978, este managerul unui supermarket. Lucreaza in concursuri, lucreaza DX, are QSL-uri, foloseste numai telegrafie si are 220 de entitati confirmate.

    Tony, Z32AY, licentiat in 1991, este electrotehnician. Statiunea lui este la Petrovo, o comuna apropiata. El este un constructor si reparator iscusit de echipamente pentru radioamatori. Lucreaza numai in telegrafie.


    Tony Z32AY, electrotehnician si Mite Z33MJM, electrotehnician,
    la statia de club Z37FAD in Gevgelija

    Mite, Z33MJM, autorizat in 1997, tot electrotehnician, lucreaza intr-o fabrica de utilaje mecanice.

    Am observat ca mai toti asii radioamatorismului din Macedonia sunt foarte activi in concursuri si obtin rezultate excelente.

    STRUGA

    In Struga, langa lacul Ohrid, in sud-estul tarii, traieste Vlado Z32KV, fost YU5KV si 4N5KV, autorizat din 1987. Si-a inceput activitatea in 1983 la radioclubul local YU5FCA, acum Z37FCA. El editeaza buletinul lunar ARO al Federatiei de Radioamatori din Macedonia, care contine intre 12 si 20 de pagini. Lucreaza cu 100 W folosind un IC-745 cu un acordor de antena, un Yagi cu 3 elemente pentru 10-15-20 metri, un dipol tip V rasturnat pentru 80 de metri, un dipol de sarma pentru 40 de metri, precum si un «half square» (ceace nu stiu ce este) pentru 20 de metri. Vlado, Z32KV a lucrat 290 de entitati, are 5BDXCC, 5BWAS, WPX Honor Roll, si multe alte diplome. El a operat din ZA, LZ, YU si UA. Trimite constincios QSL-uri.

    STRUMICA

    Am continuat calatoria la 56 km. nord de Gevgelija, la Strumica ca sa-l intalnesc pe Pance, Z31RB, fost YU5XPX, YU5RB, 4N5RB si pe sotia lui, Mare, Z36XAM. Pance este economist la o fabrica de aparate sanitare. Este membru al Macedonia DX and Contest Group si are peste 300 entitati confirmate. Mare, Z36XAM este directoare de banca si conform autorizatiei ea poate lucra numai FM pe VHF si UHF. Ei au o statie foarte frumoasa, numai echipament japonez si un Yagi cu 6 elemente, un TH6DXX. Pance are 2 feluri de QSL-uri, Mare nu are deloc.

    TETOVO

    De la Strumica ne-am indreptat spre nord-vest, pana la Skopje, capitala tarii, iar de acolo inca vreo 37 de km. pana la Tetovo, unde l-am vizitat pe un mare «rechin», Zika, Z31CZ, fost YU5CZ si 4N5CZ, autorizat din 1970. Zika este un economist, director al unei fabrici de produse electrotehnice. Foloseste 100 W cu un TS-930S, cateodata si un amplificator de 1 kW, productie de amator. Zica are un quad cu 2 elemente pentru 10-15-20 metri, un beam fix de sarma cu 3 elemente pentru 40 de metri pentru directia nord-vest, un dipol tot pentru 40 de metri, dar in directia NE-SV, un «sloper» pentru 80 de metri si cateva antene pentru 2 metri. El a obtinut 5BDXCC, 5BWAZ si o multime de alte diplome prestigioase. Este un corect confirmator de QSL-uri.


    Zika Z31CZ, manager la o fabrica electrica in Tetovo

    Ultimele dialoguri, promit:

    «Vecinul meu spune ca antenele mele strica aspectul caselor din jur.»

    «Spune-i ca va proteja toate casele contra trasnetelor.»

    Unul similar:

    «Vecinului, un fermier, nu-i plac antenele mele.»

    «Spune-i ca vor fi un bun obstacol in calea vanzatorilor ambulanti care umba dupa fetele lui.»

    Inca unul:

    «Vecinul, un vanzator ambulant se plange de antenele mele.»

    «Spune-i ca ii vor purtea noroc cu fetele fermierului.»

    Iata si ultimul:

    «Vecinul care a venit din statul Utah critica prezenta antenelor mele.»

    «Spune-i ca va mentine pacea intre nevestele lui.»

    SKOPJE

    De la Tetovo ne-am dus cu Venzo, Z31JA, si Chris, Z31GX spre est, la Skopje. Acolo am vizitat centrala Asociatiei Radioamatorilor din Macedonia, unde am gasit-o doar pe secretara administrativa. Destul de curios, in Skopje, capitala si cel mai mare oras al tarii, nu exista un radioclub activ.

    L-am vizitat pe Meto, Z31VL, un lucrator de la Caile ferate, acum pensionar. L-am intalnit in Stip, la concursul de vanatoare de vulpi, unde a luat premiul 3 la categoria old-timer. Este membru in FIRAC, asociatia radioamatorilor din Caile ferate. Meto este un constructor, lucreaza in concursuri si ii place sa palavrageasca pe banda cu prietenii. Are QSL-uri. Meto a primit din partea Asociatiei Radioamatorilor din Bosnia o decoratie speciala pentru contributia extraordinara la transmiterea mesajelor umanitare ale cetatenilor din Bosnia-Hertegovina in timpul crizelor din 1992-1995.


    Meto, Z31VL, lucrator de la Caile ferate in Skopje

    L-am vizitat si pe Dimko, Z32DR, unul din cei 3 radioamatori care m-au asteptat in toiul noptii cand am sosit cu trenul in Macedonia. Dimko este in serviciul administratiei sociale. Fratele sau Sasho, Z32FC lucreaza in Franta la Consiliul Europei. Dimko este un constructor, lucreaza DX si are peste 250 de tari confirmate. Foloseste CW si SSB si numai 10 W in concursuri. Este unul din putinii amatori macedoneni care isi produc logurile cu calculatorul. Are o antena ground plane pentru 15 metri, iar pentru concursuri ridica temporar un delta loop. Are un QSL frumos si managerul lui este acelas Aco, DJ0LZ, care administreaza QSL-uri pentru multi amatori macedoneni.


    Dimko Z32DR, functionar in Skopje

    In Skopjie l-am cunoscut si pe Alfred, Z31AA, un inginer electronist pensionar, autorizat din 1955. Este fostul presedinte al asociatiei radioamatorilor iugoslavi. Alfred este un constructor, specialitatile lui sunt manipulatoarele electronice si filtrele trece-jos si trece-sus. El repara echipamentul multor alti amatori; foloseste atat aparate de fabrica, cat si cele construite de el. Are un Yagi cu 3 elemente pentru 10-15-20 metri montat pe acoperisul cladirii cu 12 etaje, la o inaltime de 56 metri, cablul coaxial fiind lung de peste 100 metri. Afred lucreaza mult DX, mai ales in telegrafie, are 320 de entitati confirmate. In 1977 a realizat un emitator automat pentru competitiile de vanatoare de vulpi.


    Alfred Z31AA, inginer electronist acum la pensie in Skopje

    Mile, Z31JY, autorizat din 1950, are 72 de ani si este la pensie, a fost controlor de zbor la aeroport. Este unul din primii radioamatori din Macedonia. Mile este tot un constructor, face manipulatoare electronice, emitatoare si amplificatoare. Foloseste un emitator de 50 W si un amplificator de 200 W, o antena multiband de tip V rasturnat. Lucreaza numai in telegrafie si are QSL-uri.


    Mile Z31JY, controlor de trafic aerian, acum la pensie in Skopje

    Bob, Z32BU, fost YU5XBU si YU5BU, autorizat din 1955, este angajat civil in armata, unde repara echipamente de comunicatii. Bob este editorul tehnic a buletinului ARO care apare lunar. El lucreaza in SSB, este activ in concursuri, face DX, opereaza si pe 6 metri. Are un Yagi facut de el pentru 10-15-20 metri si un Yagi cu 5 elemente pentru 6 metri.


    Bob Z32BU, tehnician radio in Skopje

    IN FINAL...

    A venit timpul plecarii. Am luat trenul de la Skopje la Belgrad, iar de acolo trebuia sa iau un alt tren spre Timisoara. Dupa un drum de 9 ore si jumatate, trenul meu a intarziat si am pierdut legatura spre Timisoara. Urmatorul tren a fost 12 ore mai tarziu. Eram obosit si nu prea aveam ce face atata timp in Belgrad. Am luat un autobus pana la Vrsec, aproape de granita cu Romania. Acolo m-am dus la «targul contrabandistilor», plin de bisnitari din Romania, unde am aflat de un autobus special folosit de ei. Am luat acel autobus si eram singurul calator care nu avea nimic de ascuns. Dupa 4 ore am ajuns la Timisoara.

    Mi-a facut mare placere sa-i vizitez pe amatorii din Macedonia. Ei sunt cam izolati acolo, in fundul Balcanilor, nu prea ii viziteaza multa lume. Lipsa de fonduri face ca expedierea QSL-urilor sa se desfasoare anevoios si cu mare intarziere. Din necesitate, multi amatori, neavand acces la aparatura straina, de fabrica, au devenit buni constructori. Lipsa cartilor si a revistelor de specialitate le-a ingreunat progresul. I-ar ajuta mult chiar si niste reviste vechi, QST, CQ, 73, etc., trimise la radiocluburi din diferite orase, prin adresele lor din Callbook. Data viitoare, cand lucrezi cu un radioamator Z3 imagineaza-ti pentru o clipa ca esti in locul lui si intreaba-te cu ce ai putea sa-l ajuti.

    Redactorul unei reviste europene m-a sfatuit sa-mi inchei notele de drum cu un happy end. Sunt sigur ca, parcurgand un articol lung, cititorii sunt incantati cand ii dau in cele din urma de capat. Deci, lung l-am facut. Parca si aud rasuflari usurate si chiote de bucurie.

    George Pataki WB2AQC

    Articol aparut la 1-12-2005

    15074

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (3)  

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2005-12-02 10:22:54 (ora Romaniei)
  • Mi-a placut f. mult articolul tau draga George.Desi s-a vrut un "jurnal de calatorie",el m-a transpus alaturi de tine in Macedonia.Interesante si comentariile"off topic",cred ca esti mai mult decat un jurnalist!Felicitari! Sandy

  • Postat de ezio - IZ4HYZ la 2006-04-19 14:53:58 (ora Romaniei)
  • IZ4HYZ vi segnalo il mio sito http://www.googlo.org http://www.radioamateur.it

  • Postat de Miguel Angel - EA1AUO la 2006-04-25 21:59:01 (ora Romaniei)
  • Amigos del radioclub de MACEDONI e contactado con la estacion Z31FK en los años 1996 y 1997 , e mandado qsl via directa con "green stamps", e mandado qsl via buro y no e tenido respuesta alguna rogaria informacion sobre esta estacion , y su operador Mike, un saludo a todos los radiaficionados de Macedonia 73 EA1AUO Miguel Angel

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RADIOAMATORII DIN MACEDONIA"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact