hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Campionatul National Telefonie 2005

(Memoriile arbitrului)

Margarit Ionescu YO9HG

MOTTO:
Multumesc Nene Iancule,
m-ai facut nemuritor!
Din scrisoarea Primarului Mizilului,
Conul Leonida, catre I L Caragiale.

Si a venit si Campionatul National de Telefonie din octombrie 2005. Am asteptat evenimentul cu multa emotie, pentru ca si de aceasta data FRR m-a onorat incredintandu-mi arbitrajul. Vechiul soft pentru obtinerea logului cabrillo l-am personalizat pentru a fi si mai usor de lucrat cu el, iar programul pentru arbitraj l-am trimis lui YO9CWY pentru a-l verifica. Au participat 250 de statii din care numai 246 au intrat in calcul, un log (YO3HKW) a venit mult prea tarziu dupa ce se calculase clasamentul si fusese trimis deja la FRR si alte 3 lipsa (YO3CZ, YO8RFK si YO8RQP). 70% din loguri au venit prin internet.

S-au inregistrat 24638 QSO-uri. Isi mai inchipuie cineva ca se mai poate face arbitrajul cu creionul luat de la ureche?

Din cele 24638 QSOuri, 6000 au necesitat transformarea logurilor hartie in cabrillo, au muncit la aceasta YO3JW, YO3APG, YO9HG, YO9HJY, YO9CWY si DL5MHR. Din pacate 6 statii au venit cu loguri conform cu formatul logurilor FRR dar printate prin posta clasica. Aceasta a presupus retastarea de catre mine pentru transformarea manuala a logurilor in cabrillo. Iata aceste statii: YO3XL, YO7CJB, YO7HIA, YO7HIB, YO7JNL, YO9AGI. Dragi prieteni, daca aveti calculator, il stapaniti foarte bine, de ce nu veniti cu logul format cabrillo? Va multumesc ca mi-ati luat din timpul meu cateva ore ca sa muncesc pentru dumneavoastra. Adica: am participat la concurs si dupa mine potopul. Plus YO5PTB care a venit in format .XLS, format imposibil de transformat prin program in cabrillo. Nu l-am putut descalifica pentru ca in regulamentul publicat in radioamator.ro nu se specifica in mod expres ca logurile electronice nu pot fi decat cabrillo sau fisiere .TXT care pot fi citite cu un editor de texte.

Am avut o mica problema cu internetul, care m-a intarziat cu aproape doua saptamani - n-are rost sa povestesc tot necazul - mi-au sarit in ajutor urmatorii prieteni: YO9BPX, YO9FAF, YO9FDN, YO9FDX, YO9FNR si YO9IDD (in ordine alfabetica).

Anexez urmatoarele liste:

Lista CLASAMENT

Lista cuprinde clasamentul general si clasamentul pe categorii de statii participante. Se observa lipsa totala a statiilor de receptie.

Lista LIPSALOG

Lista lipsa log cuprinde indicativele trecute in logurile din baza de date, dar indicative de la care nu s-a primit log, indicative inexistente sau gresit tastate.

De exemplu, YO5BXK a lucrat cu statia inexistenta YO2AQF, YO8KAE cu YO2BL, YO8MI lucreaza cu YO2LFV care in realitate este YO7. YO9FBF lucreaza cu YOOR/P. YO7LFV la randul sau lucreaza cu YO2LXE/p dar YO2LXE nu a lucrat portabil, pentru robot YO2LXE si YO2LXE/P sunt doua statii diferite.

O alta anomalie, YO2LSK a lucrat cu indicativul YO2LSK/QRP dar in logul acestuia NICAIERI nu apare extensia /QRP, deci ar fi trebuit ca YO2LSK/QRP sa apara la lipsa log. Dar programul nu admite decat 9 caractere la indicativ, in logurile corespondentilor se trunchiaza indicativul la YO2LSK/QR. Din aceasta cauza mi-am permis sa modific toate indicativele cu extensia /QR. Rog pe viitor sa se inteleaga ca intr-un concurs YO extensia /QRP nu face parte din indicativ.

Lista NEVALIDATE

Lista cuprinde toate perechile de QSOuri nevalidate. Qsourile prezinta diferente la cifrele de control, la judet sau diferente mai mari de 5 minute. Sunt in total 1899 legaturi nevalidate. Cei interesati pot vedea cauza atat din lista indicativului propriu cat si consultand lista indicativului corespondentului.

Lista VALIDATE

Lista validate cuprinde toate QSOurile validate si deci punctate. Se observa foarte usor si penalizarea cu un punct datorita unei singure greseli la cifra de control. Personal sunt impotriva prevederii regulamentare de acceptare a unei greseli la cifra de control. Mi-am sustinut opinia in cadrul adunarilor CA al FRR pe aceasta tema, dar majoritatea... Poate ca ar fi util ca pe viitor sa existe pentru fiecare statie o singura lista a QSOurilor care sa cuprinda atat QSOurile validate cat si cele nevalidate cat si cauzele nepunctarii. Ma voi consulta cu YO9CWY in aceasta privinta si cu factorii de decizie ai FRR.

Lista PARTICIPANTI

Lista cuprinde statiile participante la Campionat (in ordine alfabetica), a tipului logului cat si a celor care au contribuit la construirea logului cabrillo.

Despre DUBLE

Penalizarea dublelor este deja o prevedere caduca in cazul arbitrajului electronic. Cei cu loguri pe hirtie pot scapa si pot puncta dublele fara intentie de frauda (recordul il detine YO9AGI cu 9 duble!) cu toate ca am precizat ca in loguri sa nu se mai treaca punctele si multiplicatorii deoarece la introducere in calculator aceste adnotari nu au nici o valoare. Logurile electronice, in special cei ce fac logul in afara concursului, (Off line) fara intentia de a frauda, nu stiu care legatura a fost scrisa in logul corespondentului, prima sau a doua, deci care este dubla, si atunci, in mod corect, le lasa pe amandoua in log. De punctat nici nu poate fi vorba pentru ca programul de logare nu prevede posibilitatea punctarii qsoului, punctarea facandu-se numai de catre robot. Pentru a nu avea doua categorii de loguri cu QSO duble, hartie si email, prin program, toate dublele se anuleaza deci prevederea penalizarii dublelor devine invechita.

Pentru arhivarea la FRR a Campionatului, cat si pentru cei interesati, voi pregati un CD cu toate datele si informatiile detinute de mine ca arbitru. Voi anexa si logurile venite prin internet ca loguri brute. (Fatalitate...) si de asemenea si logurile in forma in care au intrat in baza de date arbitraj.DBF. Voi mai anexa si programele de logare si arbitraj, in format .EXE pentru anul viitor. Exista o singura restrictie si anume: folderul implicit penrtru DBFuri este c:\FRR.

Am avut si cea mai mare bucurie, sa constat ca YO4KCA a lucrat in actualul campionat in anul 2742 (Doua mii sapte sute patru zeci si doi). Imediat l-am rugat pe Pit sa pregateasca un QSL si o diploma de platina, fotografii, eu pregatesc un CD si pe toate sa le ingropam intr-un sarcofag de beton intr-un zid la sediul FRR. Sa se stie si peste 700 ani de campionatele noastre! Multumesc YO4FYQ Claudiu si YO4AB Mircea: m-ati facut nemuritor!

Margarit Ionescu YO9HG

Articol aparut la 24-11-2005

7902

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Stefanescu Florin Andrei - YO4RXX la 2005-11-26 07:59:54 (ora Romaniei)
  • Multumesc domnule Margarit dar indicativul meu este YO4RXX NU YO5RXX se mai intimpla nu hi hi.Felicitari tuturor pentru munca depusa 73 adi

  • Postat de Vasile - YO5DAR la 2005-11-27 09:06:29 (ora Romaniei)
  • In afara oricaror probleme care mai apar in arbitrarea concursului, trebuie remarcat un progres evident fata de anii anteriori. Se cuvine sa remarcam eforturile tuturor celor implicati in aceasta actiune.
    Desi e in afara subiectului, ca tema de meditatie pentru unii participanti as gasi sa le propun utilizarea puterilor exagerate pentru o astfel de competitie, cu toate repercusiunile negative pe care le genereaza. Din cei care "bubuiau" in banda unii nici macar nu se regasesc in clasament cu un numar de puncte corespunzator "puterii".
    Daca vor sa faca caldura in casa e mai util un radiator ca are randament mai bun si nu deranjeaza pe nimeni.
    73 !

  • Postat de Ovidiu Orza - YO2DFA la 2005-11-28 12:00:39 (ora Romaniei)
  • Felicitari, Dr OM Mărgărit, pentru operativitate!
    Totusi o sugestie pentru anul viitor!
    Sa nu se mai scoata lista cu toate statiile amestecate!
    Directorul Clubului Sportiv Municipal Resita a accesat internetul pentru a verifica rezultatele la campionat, si a vazut YO2KCB pe locul 4, desi la echipe este pe locul III! A fost greu sa-l convingem ca au fost amestecati juniorii cu seniorii si cu echipele! La alte sporturi nu se face asa ceva! Deci rugamintea pentru viitor este sa se publice doar clasamentele la fiecare categorie in parte! Nu cred sa intereseze pe cineva o lista cu ... amestecaturile (HI!)!
    73 Ovidiu

  • Postat de Pit YO3JW - la 2005-11-28 14:42:29 (ora Romaniei)
  • Lista cuprinde clasamentul general si clasamentul pe categorii de statii participante !
    Daca se uita mai jos vedea si clasamentele pe categorii....
    73
    Pit

  • Postat de Margarit - YO9HG la 2005-11-30 10:10:39 (ora Romaniei)
  • Raspuns pentru Ovidiu YO2DFA,
    Voi elimina lista clasamentului general, chiar si factori de decizie din FRR mi-au relatat ca lista este inutila.
    O mica intrebare retorica: am lucrat in CQ-WW-CW si la 12 ore de la terminarea concursului, am trimis logul electronic. Spre surprinderea mea am primit din partea robotului numarul de log primit 29000! Oaree de ce la campionatele noastre este nevoie ca la QTC sa se ROAGE concurentii sa trimita logurile?
    73 Margarit

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Campionatul National Telefonie 2005"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact