hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Curiozitati

László Hadnagy YO5AEX

Intr-o dupa amiaza petrecuta la Club poti intalni radioamatori cunoscuti si asculta povestiri interesante. Dupa aprecierea mea Radioclubul BKV, HA5KDQ, este cel mai mare, cel mai cunoscut si cel mai reprezentativ indicativ de apel din tara vecina. Uneori imi face placere sa ii vizitez pe baietii de la BKV, unde ma pot limita la un dialog interesant care poate continua in Complexul sportiv MTK ori la beraria sugestiv denumita "Netovabb" (Nu merge mai departe!).

In cele ce urmeaza, doresc sa va impartasesc cateceva din curiozitatile auzite acolo, astfel:

VU2RG - RAJIV GANDHI AMATEUR RADIO CLUB

Radioclubul Rajiv Gandi si-a luat numele dupa fostul premier indian, cu indicativul VU2RG. Cartile de confirmare (QSL) se trimit clubului via NIAR, 5-B, P.S.Nagar, Hyderabad - 500057, India.

Prin echolink, zilnic, incepand cu ora 16:00 UTC (09:30 PM IST) clubul este activ pe repetorul VU2NRO-R de unde se pot obtine mai multe informatii.

Despre fundatia Rajiv Gandi
De cand s-a constituit in anul 1908, Amateur Radio (HAM) a atras in randul membrilor sai multe personalitati. Unul dintre ei a fost Rajiv Gandi, fostul prim ministru indian, un amator cu multa pasiune, de categoria Top. Activitatea sa s-a intensificat dupa 1974 cand a primit Licenta de radioamator.

Fundatia are un rol important in dezvoltarea tarii si sprijina dezvoltarea stiintei si tehnicii, a culturii si multe proiecte care se adreseaza celor marginalizati si exploatati. Fundatia a ramas credincioasa viselor si viziunilor fostului prim ministru Rajiv Gandi despre o Indie puternica si dezvoltata.

In cele doua tari functioneaza lectorate de limba si literatura romana si respectiv sanscrita la Universitatile din New Delhi si respectiv la Bucuresti. Presedintele Romaniei a efectuat vizite de stat in India in 1991, 1997 si 2004 iar presedintele Indiei a vizitat Romania in 1994.

De la HA2TB la HA5DQ si pana la HA5KDQ, radioclubul BKV

Dl. Jonas Istvan, HA5DQ, (Pista bacsi), tehnician in radiocomunicatii, pensionar, la cei peste 70 de ani ai sai, este prezent aproape la toate activitatile radioclubului pe care l-a fondat (HA5KDQ).

In anul 1954, Jonas Istvan, primeste in localitatea Tatabanya, indicativul de apel HA2TB si fondeaza Radioclubul Judetean Komarom avand indicativul HA2KTB.

Dupa anul 1957 se stabileste in capitala ungara si devine HA5DQ iar in 1958 ia infiinta HA5KDQ Radioclubul Budapesta. Pista Bacsi este considerat fondatorul si primul responsabil al statiei colective de radio HA5KDQ.

Activitatea radioclubului este coordonata si finantata de Radioclubul Central, prin MHS, echivalentul AVASP-ului din tara noastra.

Drept recompensa pentru activitatea sa, in 1958 i se permite de catre autoritatile vremii sa-si tipareasca QSL-ul personal cu fotografia la statie, imi povesteste Pista Bacsi.

Dupa schimbarile survenite in 1989 Radioclubul devine o unitate economica independenta, care se autofinanteaza si are personalitate juridica sub patronajul onorific al BKV (Intreprinderea de Transport din Budapesta) care le ofera logistica.

Antena de 3 x 64 elemente pentru banda de 2 metri

Antenele au un rol deosebit de important in succesele traficului de amator. Intrucat, mai tot timpul am locuit la bloc ori in centrele dens populate am avut intotdeauna probleme cu montarea antenelor. Acesta este motivul pentru care am privit cu invidie imaginea pilonului pe care sunt montate 3 x 64 de elemente pentru activitatea in banda de 2 metri.

Aceasta antena, care intregeste parcul de antene, este montata la amplasamentul de concurs a clubului situata pe dealul Harmashatar in sectorul II al capitalei ungare.

Dl. Marozsan Miklos "Miki" HA5OM, seful clubului, mi-a adresat de curand invitatia de a vizita complexul de pe Harmashatar. Voi da curs invitatiei in dorinta de ai cunoaste operatorii, a vedea dotarea si locul unde toate activitatile tehnice si administrative sunt realizate de membrii clubului si familiile acestora in mod benevol.

 

  Cam acestea ar fi povestile pe care le-am retinut, ca interesante pentru mine, cu ocazia vizitei facute la Radioclubul BKV. Oarecum multumit de cele aflate am pornit din nou spre casa cu gandul ca voi reveni.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 22-11-2005

10477

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de kiss vasile - YO5ODU la 2006-03-28 17:45:31 (ora Romaniei)
  • Am citit acest articol,cu totul ca dupa Decembrie 2004,(votarea pe campia panonica),am hotarat ca nu mai citesc nici un articol din aceasta adunatura de personaje,HA,HG,.... si totisi am fost curios ce poate vedea NOU cineva din YO acolo.Am un gust amar in gura si personal ocolesc orice tangenta cu cei de acolo.Eu nu am vazut nimic ce ar merita sa-l amintesc. Cei de la fostul regim sunt si azi la conducere (MRAS),acelas marie cu alta palarie.
    73` Vasile

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Curiozitati"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact