hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Mic ghid eQSL

Francisc Toth YO6OWN

Acest articol a fost preluat de la aceasta adresa cu permisiunea autorului.

PARTEA I - Pledoarie pentru eQSL

Din 1998, pe langa clasicul QSL de hartie, eQSL a devenit o noua modalitate viabila de a confirma radiolegaturi. Toata lumea a auzit de el, mai putini il folosim, radioamatori sau birourile de diplome. Adresa este www.eqsl.cc

Care este motivul cel mai des invocat de cei care nu accepta acest mod de QSL? "eQSL-ul nu este sigur ca cel pe hartie si se poate falsifica usor" - De aceea birourile de diplome nu-l accepta.

Acest lucru este un mit, de fapt QSL-ul nesigur este cel pe hartie, fiindca se poate falsifica cu o imprimanta buna(s-au falsificat si bancnote, nu-i asa?). Si mult mai important, QSL-ul pe hartie permite falsificarea RX-QSL-ului, tocmai cel care este folosit pentru emiterea de dipome. Cum poate verifica biroul de diplome autenticitatea unui QSL fara sa aiba acces la logurile expeditorilor? Vizual.

In schimb, eQSL-ul nu sufera de acest neajuns. Isi face treaba de confirmare a unei radiolegaturi, e autentic 100%, tocmai de aceea numarul birourilor care il accepta este in crestere, peste 100 de organizatii accepta eQSL-ul A.G., inclusiv JARL.

Un eQSL autentic indeplineste urmatoarele 2 conditii:

  • emitentul lui are identitatea garantata(A.G.)
  • QSO-ul respectiv este inregistrat in baza de date a eQSL.cc

    Nu toate eQSL-urile sunt autentice 100%: cele care nu au expeditorul garantat(inregistrarea in eQSL.cc e doar pe baza de declaratie). Restul eQSL-urilor sunt sau autentice, sau falsuri, iar acest lucru se poate verifica.

    Avantaje eQSL
    [confirma o radiolegatura - e scopul de baza, nu un avantaj]

  • e gratuit atat pentru destinatar cat si pentru expeditor(eQSL, transport si program eQSL-manager gratuit!) pana acum sistemul eQSL a ajutat la economisirea a 120 miloane USD in buzunarele radioamatorilor.
  • e rapid(instant) si ajunge intotdeauna la destinatar.
  • in caz de certificare A.G., emitentul este chiar cel declarat pe eQSL.
  • organizatia emitenta de diploma si oricine altineva poate verifica autenticitatea unui eQSL si existenta eQSL-ului de confirmare(puteti folosi formularul de verificare de pe site-ul nostru)
  • eQSL-ul RX, de confirmare, nu se poate falsifica in nici un mod.
  • eQSL-urile inexistente in log se pot infirma, NOT IN LOG;
  • se poate tipari si pune pe perete, ramanand la fel de autentic; Acest lucru costa, dar este decizia destinatarului.
  • stocare ieftina: pe un CD se pot stoca 16000 de eQSL-uri JPG;
  • permite upload de log manual si in format ADIF
  • eQSL-ul se confirma usor, si gratuit, astfel incat rata de confirmare este mai mare decat la QSL-ul pe hartie. La upload de ADIF si log manual, confirmarea legaturilor este automata.
  • Pentru obtinerea unei diplome, nu se mai trimite lada cu QSL-uri originale, se poate trimite un e-mail cu lista eqsl-urilor receptionate, sau un CD cu eQSL-urile JPG. Biroul de diplome poate verifica eQSL-urile automat.
  • sistemul permite organizarea de sked
    Dezavantaje eQSL

    nu toti avem internet
    #Solutie propusa: cineva care are acces la internet, poate sa fie eQSL manager pentru toti din clubul propriu, sau chiar pentru 2-3 cluburi, daca primeste log-urile in format ADIF; Odata la 2 luni face upload ADIF si download eQSL-uri si administrarea nu ii ia prea mult timp. Accesul la internet se poate rezolva si cu internet cafe-ul, de cateva ori pe an.

    nu toti avem PC ca sa producem ADIF
    #Solutie propusa: Un PC la club sau alte solutii locale. Statistic, radioamatorii care sunt activi in eter, au PC, chiar daca nu toti au si internet.

    nu toti stim sa folosim programe de Log
    #Solutie: se poate invata in 30 de minute.

    nu toti vrem sa ne schimbam
    #Fara solutie, in afara de "ultima".

    e ceva nou (din 1998 /hi/) si nu stim sa-l folosim.
    #Solutie propusa: Ghidul eQSL de mai jos.

    nu toti radioamatorii sunt inregistrati la eQSL.cc
    #Solutie: in 1998 erau cativa, acum se trimit 1000 eQSL-uri pe ora, si se inregistreaza tot mai multi.; Se poate trimite eQSL si daca destinatarul nu este inregistrat inca, eQSL-ul asteapta in sistem pana cand radioamatorul se inregistreaza. Daca nu sunteti inregistrat inca, puteti verifica daca totusi va sunt adresate eQSL-uri interesante.

    QSL-ul pe hartie va fi folosit in continuare, cu avantajele si dezavantajele binecunoscute(timp, bani, etc), iar folosirea la scara larga a eQSL-ului in YO va depinde si de acceptarea eQSL-ului de birourile de diplome.

    In opinia mea, eQSL-ul aduce unele schimbari globale daca o sa fie folosit din ce in ce mai mult, asa cum se prevede:

    QSL-managerii o sa aiba din ce in ce mai putin de muncit, ei o sa mai routeze doar QSL-urile celor care chiar nu au acces la eQSL. Va fi un lucru bun, fiindca majoritatea QSL-managerilor fac o munca benevola, si asa o sa aiba mai mult timp si pentru QSO-uri.

    O sa apara "eQSL account manager"-ul local, care se va ocupa de radioamatorii locali care nu au acces la eQSL, dar doresc sa-l foloseasca. Multe diplome o sa se primeasca inainte de SK

    PARTEA II - Utilizare eQSL

    Pas1 - Inscrierea
    Pe pagina initiala a www.eQSL.cc se alege din meniu "Register"; Aveti de completat un scurt formular, si trebuie sa folositi o adresa de e-mail corecta, acolo veti primi codul de activare. Odata activat contul, puteti primi si trimite eQSL-uri, dar fara Autenticitate Garantata. Atentie: Completati corect tara DXCC(Romania) si QTH-locatorul, fiindca dupa trimiterea primului eQSL, nu mai pot fi schimbate.

    Pas2 - Completare date personale
    Sunt date personale referitoare la activitatea de radioamatorism: Nume, parola, QTH-locatorul, data autorizarii.

    Pas3 - Design eQSL
    Din meniu, selectati "My eQSL design". O sa vedeti cum arata eQSL-ul dumneavoastra. Sistemul genereaza initial un eQSL simplu, doar cu datele dumneavoa. Daca va place asa, puteti deja sa va incepeti activitatea. Daca doriti, puteti continua cu pasii de design pentru a obtine un eQSL cu grafica.

    Pas4 - Obtinerea certificarii de identitate (A.G.)
    Un eQSL simplu, fara grafica, dar cu certificarea "Authenticity Guaranteed" este mult mai valoros decat un eQSL colorat, dar fara autentificare. Doar eQSL-urile cu "A.G." se pot garanta ca fiind 100% autentice, astfel putand fi trimise pentru diplome. Autentificarea o faceti o singura data, trimitand autorizatia de radioamator scanata pentru verificare. Selectati "Get this certificate now!" de langa sigla A.G. rotunda si albastra si in pagina care apare, selectati "2. OR, let us Inspect Your License (Go there...)". Cerinta eQSL.cc este ca imaginea scanata sa fie corect lizibila, insa jpg-ul sa fie cat mai mic ca marime.

    Introducere log/Trimitere eQSL

    In momentul cand ati introdus o legatura in log-ul eQSL.cc, eQSL-ul este trimis automat.
    Introducerea se poate face manual sau prin log ADIF.
    Pentru inregistrarea manuala a unui QSO se alege din meniu "Manual Log entry/Log entry"; Se poate introduce doar cate un QSO odata.
    Introducerea automata. Daca folositi deja un program de log care stie sa exporte in format ADIF, economisiti timp folosind acest mod.(lista programelor de Log compatibile cu eQSL.cc se gaseste la adresa: http://www.eqsl.cc/qslcard/ADIFLoggerInfo.cfm ; Personal folosesc XMLOG de la www.xmlog.com, este gratuit, stabil, ruleaza sub orice Windows, se impaca bine cu eQSL.)
    Se alege din meniu "Upload Adif Log file", si se specifica(cu butonul "Browse") locul unde aveti fisierul ADIF pe harddisk. Daca fisierul ADIF contine mai mult de 1000 de QSO-uri, trebuie bifat checkbox-ul "Background Mode".
    Atentie! Nu faceti upload ADIF la intreg logbook-ul dumneavoastra, ci doar partii pe care inca nu ati pus-o pe eQSL. In caz contrar, o sa primiti mesaje de eroare pentru QSO-urile duplicate - sistemul eQSL nu permite decat un eQSL pentru un QSO.
    Daca selectati din meniu "Log/Outbox", veti vedea chiar logul statiei dumneavoastra, cu QSO-urile pe care le-ati introdus.

    Primire eQSL/Trimitere eQSL de confirmare

    eQSL-urile primite se gasesc in "Inbox". Daca sunt eQSL-uri noi, icon-ul "Inbox" clipeste.
    eQSL-urile se pot confirma manual, sau automat.
    Metoda manuala: Selectati "Inbox" din meniu, si o sa vedeti o statistica a Inbox-ului. Apasati pe "Search" si o sa apara o lista cu eQSL-urile primite. Butonul de "DISPLAY" va arata imaginea eQSL-ului. La "actions" aveti butonul de confirmare(verde cu bifa) si de infirmare(rosu, cu "x") - confirmati eQSL-urile doar daca se afla in logul statiei!
    Odata vizualizate, eQSL-urile se muta automat in arhiva, unde le puteti vedea selectand "Archive" din meniu. eQSL-urile care s-au mutat in arhiva inainte de a fi confirmate, se pot confirma si din arhiva.
    Metoda automata:Puteti vizualiza daca doriti eQSL-urile din Inbox, dar nu le mai verificati in log si nu le mai confirmati manual. Faceti doar upload ADIF pentru ultimele adaugiri in logul statiei, si sistemul eQSL confirma automat eQSL-urile pentru QSO-urile care exista in log.

    PARTEA III - Etica eQSL

    Daca sunteti inregistrat ca utilizator al eQSL.cc, nu va uitati parola si verificati-va cutia postala macar de doua ori pe an.
    Pe pagina initiala a www.eqsl.cc la "Callsign - Search" puteti sa vedeti ce eQSL-uri primite, dar necitite(si implicit neconfirmate) are un radioamator in Inbox. O lista lunga nu este nicidecum un motiv de mandrie, din contra.
    Trimiteti eQSL-uri, corecte.
    Confirmati eQSL-urile corecte si rejectati-le pe cele inexistente in logul statiei.

    Francisc Toth YO6OWN

    Articol aparut la 7-10-2005

    11564

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (14)  

  • Postat de EMIL NISTORESCU - YO7VJ la 2005-10-08 07:41:12 (ora Romaniei)
  • Draga Francisc,
    Ai perfecta dreptate! Eu folosesc acest sistem de vreo 5 ani si am avut satisfactzii nenumarate.
    In Craiova sunt cel putzin 10 amatori care il folosesc si nu se plang de el, mai ales ca se economisesc IRC-uri!
    73s Emil-

  • Postat de Pit, yo3jw - la 2005-10-08 08:15:58 (ora Romaniei)
  • Acest lucru este un mit, de fapt QSL-ul nesigur este cel pe hartie, fiindca se poate falsifica cu o imprimanta buna(s-au falsificat si bancnote, nu-i asa?). Poate nu eu ar trebui sa combat aceasta idee, dar fiind de meserie "tipograf" pot spune ca falsificarea si folosirea falsurilor este posibila din cauza necunoasterii unora. Bani falsi merg la necunoscatori! Cei care stiu cum trebuie sa arate banii nu se lasa pacaliti. Acelasi lucru si la tiparul digital. Este adevarat ca eQSL este comod. E adevarat ca a mai aparut un sistem LoTW generat de ARRL si care le recunoaste pentru DXCC. Dar satisfactia de a avea in mana un QSL palpabil nu poate fi inlocuit de calculator si ecranul sau! Si nici nu-ti trebuie internet cu plata la ora sau lunar....dar necesit uneori IRC-uri, cand vrei sa ai raspuns rapid!
    Asta e parerea mea! Buna, rea, asta e!
    73
    Pit

  • Postat de Pit, yo3jw - la 2005-10-08 08:22:08 (ora Romaniei)
  • "nu toti avem PC ca sa producem ADIF
    #Solutie propusa: Un PC la club sau alte solutii locale. Statistic, radioamatorii care sunt activi in eter, au PC, chiar daca nu toti au si internet." .........Imi ermit sa comentez acesta afirmatie, care conform autorului este un dezavantaj, dar e prezentat tot ca un avantaj....In cadrul federatiei s-a propus ca logurile in concursuri sa fie trimise in forma electronica. In acest scop s-a dat o recomandare ca la nivel local sa se faca introducerea pe calculator la un prieten, la club, etc. Recomandarea nu a avut nici un efect. La YO DX Contest au venit foarte multe loguri pe hartie... oaure pentru eQSL ar fi altfel?
    Tot Pit

  • Postat de Vali - YO2LDC la 2005-10-08 09:39:38 (ora Romaniei)
  • Foarte frumoasa pledoaria, dar eu raman adeptul convins al QSL-ului clasic. Nimic nu poate fi mai placut pentru suflet si mana decat fosnetul tipariturilor vechi sau noi, rezultatul muncii noastre cu o expeditie sau o cu o noua entitate. Din pacate doar QSL-urile pastreaza traditionalismul in acest hobby. Iar eu de dragul tehnicii nu am de gand sa schimb acest traditionalism care poate insemna chiar indepartarea noastra de origini.
    73 ! Vali

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2005-10-08 10:27:47 (ora Romaniei)
  • Sistemele electronice de confirmare a legaturilor inca lupta pentru recunoastere internationala. Din pacate cei care vor sa arate cu disperare confirmarea unei legaturi pot falsifica orice, de la o bucata de carton la o inregistrare electronica. Raman si eu la parerea ca cele mai mari satisfactii le ofera QSL-ul traditional.73!

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2005-10-08 20:57:47 (ora Romaniei)
  • Buna ziua,



    Dati-mi voie sa intru si eu sa sa raspund la aceste prime comentarii. In primul

    rand multumesc pentru ele, pro sau contra.



    Am scris acest articol pentru a promova eQSL-ul, si nu pentru a denigra QSL-ul, nici in scopuri de

    convertire,totusi se pare ca am cazut in capcana "reclamei comparative", desi nu castig nimic.

    Castiga cel care invata.



    Pe site-ul original, articolul este in tandem cu un formular de verificare a validitatii unui eQSL,

    este rezultatul sapaturilor mele in rezolvarea dilemei "Daca as fi un birou de diplome, de ce as

    accepta eQSL?"

    Formularul il gasiti la URL: http://www.yo6kxp.org/infostudy/library/eqsl_ctrl.html" target="_blank">http://www.yo6kxp.org/infostudy/library/eqsl_ctrl.html

    Se poate verifica daca un eQSL este valid, si daca este confirmat sau nu, iar verificarea se face in

    baza de date eQSL. Scopul articolului+verificatorului este de a arata ca eQSL-ul are un grad

    suficient de mare de siguranta, pentru a fi folosit de radioamatori si acceptat de birourile de
    diplome.



    DR OM Pit, sunt de acord in principiu, insa parerea mea este ca QSL-ul nu are nici pe departe

    elementele de securitate ale unei bancnote, iar pe de alta parte, cred ca in YO sunt mai multe

    birouri de diplome decat tipografi de QSL-uri. Daca la club cineva imi arata un QSL, nu pot decat

    sa-l cred ca e autentic.



    Problema 1: Radioamatorul X primeste un "bogus QSL" lucios din JA, cu timbru pe el si il plaseaza

    pentru diploma "paralela 45". Cum demonstreaza tipograful/biroul ca acest QSL nu confirma un QSO,

    neavand acces la log-ul nimanui?

    Problema 2: In teancul de QSL-uri pentru aceeasi diploma este si un QSL corect completat de mana,

    dar se vede clar ca este tiparit cu imprimanta cu jet color. Este un QSL valid pentru diploma?



    eQSL-ul nu sufera de problemele acestea. eQSL confirmat fals, dar care sa treaca de verificarea de

    autenticitate, se poate obtine doar daca partile sunt "intelese". Facilitatea data de eQSL de a

    confirma manual, dintr-un click, fara a verifica logul, mai genereaza un numar de confirmari false.

    La acest capitol, LotW este mai sigur, fiindca un QSO se considera valid doar cand partile fac

    upload cu date identice.



    73 de Feri

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2005-10-08 21:20:07 (ora Romaniei)
  • Pentru Vali: sunt de acord sa conservam, traditia da numele, insa parerea mea este ca nu neaparat QSL-ul de hartie pastreaza traditia in radioamatorism, ci QSL-ul ca si concept, confirmarea unei radiolegaturi, curtoazia finala a unui QSO. QSL-ul pe hartie, eQSL si LotW sunt doar metode de confirmare, si se pot folosi in paralel, sau la alegere, dupa parerea si placerea fiecaruia.

    73 de Feri

  • Postat de Florin - YO9GJX la 2005-10-09 13:32:25 (ora Romaniei)
  • Fain. Ideea e excelenta. Multi nu utilizeaza eqsl-ul datorita necunoasterii procedurii de logare.
    Ar trebui publicat articolul si in revista.
    73

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2005-10-10 08:18:14 (ora Romaniei)
  • QSL-ul electronic este foarte potrivit atunci cand este nevoie de o confirmare rapida pentru noua tara DXCC lucrata (necesara la obtinerea unei diplome, de pilda).

    Exista insa si unii care nu urmaresc sa obtina mult ravnitele trofee care atesta legaturi cu toate entitatile DXCC in toate benzile si modurile de lucru. Pentru ei clasicul QSL "via buro" care ajunge dupa cateva luni sau ani dupa ce legatura radio se va fi incheiat, valoreaza probabil mai mult.

    Eu unul as fi pus intr-o situatie destul de neplacuta sa ma laud la vecinul neradioamator cu trofeele lucrate prezentate sub forma electronica. Departe de a fi demodat, QSL-ul clasic ofera confirmarea palpabila, materiala, a unei legaturi care demult s-a stins in eter.


    Un eQSL pentru radioamator este de multe ori la fel de valoros pe cat ar fi un timbru electronic pentru un filatelist.

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2005-10-10 19:30:25 (ora Romaniei)
  • Diploma de baza in activitatea DX o reprezinta diploma DXCC.
    Iar ARRL DXCC Desk-ul nu accepta eQSL-uri.
    Imi amintesc ce greu a fost sa acreditez VK0LD, insula Macquarie din cauza ca operatorul confirma doar prin eQSL. A trebuit sa tiparesc QSL-ul de pe site-ul eQSL, sa-l trimit la operatorul din VK, care a stampilat si semnat acest QSL si mi la trimis inapoi. Doar asa a fost acceptat de catre DXCC Desk.
    73

  • Postat de Muntean Ioan-Jim - YO6AJI la 2005-10-12 12:32:06 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentu articol ! Eu am 86 de entitati
    prin eqsl si incerc sa obtin diploma confirmate
    100 de entitati .DXCC -UL CLASIC sa ramana la cei care-l doresc . SUCCES TUTUROR !

  • Postat de Topliceanu Gheorghe - YO6BAJ la 2005-10-20 22:26:44 (ora Romaniei)
  • si eu as propune se se publice in a noastra revista, din faza incipienta poate ca asa ar creste nr. obonatilor, ma refer la cei pe care ii intereseaza comunicatiile digitale, pritre care sint si eu....73 TOPLI.

  • Postat de ovidiu olariu - YO3UD la 2005-10-27 19:11:51 (ora Romaniei)
  • Ciprian are dreptate:de fapt coexistenta ambelor sisteme de confirmare este cea mai nimerita pentru timpul nostru.Cred ca pina cind viitorul va decide vor (si nu prea curind)exista bine mersi ambele sisteme.
    73 de YO3UD

  • Postat de Viorel - YO4GM la 2009-05-28 18:58:59 (ora Romaniei)
  • ACEST ARTICOL TREBUIE PUBLICAT SI IN REVISTA RADIOCOMUNICATII SI RADIOAMATORISM. 73!YO4GM VIOREL 28.05.2009.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Mic ghid eQSL"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact