hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Kure 2005 sau cum nu trebuie sa fie o expeditie!

Valentin Ghita YO2LDC

Sunt cativa ani buni de cand se vorbeste de o expeditie serioasa in atolul Kurelor. Interesul intregii suflari radioamatoricesti s-a temperat in toamna trecuta cand operatiunea a fost suspendata din diverse motive. Dar la fel de usor vapaia s-a aprins cand s-a stabilit in primavara ca operatiunea va debuta totusi la sfarsitul lunii septembrie. Dovada ca orice pacaleala a organizatorilor poate fi trecuta cu vederea atunci cand este vorba de o entitate demult neactivata. Vorba lui Adrian, YO2BV: "Vali, tu mai ai vreme sa o lucri, dar eu daca o ratez acum cu siguranta nu voi mai prinde o alta ocazie". Vorbele lui m-au pus pe jar si am realizat ca nu merita sa lucru expeditia abia la batranete. Numai ca la mine erau cateva probleme majore in pregatirea antenelor de receptie pentru benzile inferioare. Nu mai trebuie sa va spun ca eram interesat de Kure in benzile joase, respectiva zona fiind penultima de confirmat dupa KL7 ( in ordinea greutatii de operare in 160m din YO).

Prapadul lasat in urma de ploile din primavara si-au pus pecetea si asupra activitatii mele din 160m. Porumbul (replantat dupa inundatii) se lafaia pe locul unde anul trecut erau marete beverageuri. Nu era nici o sansa sa fie recoltat pana la inceperea expeditiei. Si colac peste pupaza ploile incepute cu o saptamana inainte nu mai conteneau. Cu greu am luat hotararea de a incepe o munca sisifica de intindere a beverageului prin porumbul de aproape 3 metri. Am inceput munca de la plantare a beverageului la putin timp dupa ce se oprise ploaia. Intr- un sfert de ora porcii erau "gigolo" pe langa noi. Toata operatiunea s-a facut in doi oameni dintre care un neradioamator. Care la sfarsitul operatiunii mi-a spus ca avea alta parere despre integritatea mea intelectuala si a mai adaugat ca nu mai vrea alte experiente de acest fel. Fiind mai solid ca mine, a avut nesansa sa care in spate scara dubla pe care ma suiam sa vad din porumb varfurile pilonilor beverageului, care trebuiau pusi in linie pe directia nordului. De fapt directia Kurelor este la 15 grade azimut din locatia mea. Am avut marele noroc ca pe directia respectiva aveam la dispozitie un teren lung de 400m. Am hotarat sa am o prima experienta cu un beverage 2 lambda. Astfel ca la ora 18 in ziua inceperii expeditie antena statea erecta si astepta sa fie incercata. Banuiam ca ar trebui sa aud deja Kurele la ora aia. Dar prima surpriza : Kurele nu au inceput operatiunea cum spunea graficul facut de operatorii ei. Am inceput sa am deja primele dubii, care ulterior s-au adancit.

Va spun de la inceput ca tot timpul fac comparatii cu expeditia 3B9RF care ramane pentru mine un etalon de "cum ar trebui facuta o expeditie". Abia a doua zi seara am inceput sa aud expeditia in 80m inca de la ora locala 18,30. Dar stilul de operare era cel putin curios, asa ca am zis ca sunt niste nenorociti de pirati din nord. Totusi pe internet in DXA aparea ca fiind activa in 80m. Pana sa apuc eu sa emit, baietii au incetat traficul definitiv in 80m. Parca se prabusise cerul asupra mea. Nu era destul ca au pus incepatori la statie (care nu isi adancisera cunostintele de Morse), dar sa opreasca traficul la apusul de soare european, asta intrecea orice bun simt. Acest lucru avea sa se confirme inca in 5 zile ale expeditiei. Se poate spune cu mana pe inima ca ignoranta crasa, tipic americana, a privat o intrega Europa de a lucra expeditia in benzile inferioare. A doua experienta neplacuta a fost atunci cand dupa ore de strigare perpetua sa iti vezi indicativul luat gresit din cauza lipsei de cunostinte ale operatorului. Dovada o aveti postata in fisierul audio de mai jos. Veti observa usor cum din doua indicative a fost facut doar unul, privand asadar pe ambii radioamatori de o legatura valabila. Si ce a deranjat cel mai mult a fost actualizarea ineficienta pe server a logului prin serviciul DXA. Acest serviciu DXA daca ar fi fost operational 100% ar fi fost de un real ajutor. Dar neactualizarea lui asa cum a fost promis, a facut multa panica in randul participantilor la trafic, care nevazandu-si indicativul in log, continuau sa cheme expeditia, diminuind eforturile altora de a lucra expeditia. Pe mine personal m-au tinut 3 zile cu o incertitudine care nu ma lasa sa ma odihnesc noaptea. Iar acum,colac peste pupaza mi-a sters legatura din 30m dupa ce 5 zile a afisat-o.

Au urmat cateva zile de ploi mari in Banat, timp in care nu am avut sansa sa aud expeditia nici macar in 80m. Abia in ultimele 3 zile vremea s-a indreptat si mi-a permis sa fac un trafic placut in 80m. Am si inregistrat pentru colectia mea de sunete, putin din traficul expeditiei in 80m. Din pacate banda de 160m nu a fost activata pentru EU deloc. Nu zic ca l-as fi putut lucra, dar as fi fost multumit daca i-as fi simtit cat de cat prezenta. La ora la care ar fi trebuit sa se auda in 160m expeditia lipsea cu desavarsire. Ar fi fost sanse reale de lucru in 160m mai ales ca, Kurele si estul EU sunt pe aceeasi linie cenusie (cand la unul vine seara la celalalt se crapa de zi). Pacat ca ignoranta sau cum spun altii, reaua vointa, au zadarnicit eforturile de a avea aceasta entitate in benzile inferioare.

Ca final o concretizare a neajunsurilor expeditiei (in varianta proprie):

1- Nerespectarea termenului de incepere a operatiunilor.
2- Slaba pregatire Morse a unora dintre operatori. Nici cu fonia nu a prea mers.
3- Slaba cunostere a conditiilor de propagare catre EU in benzile inferioare
4- Lipsa de eleganta in operare (faci apel directional EU si lucri apoi la rand o jumatate de ora doar japonezi)

Consider ca singura scuza a operatorilor a fost impunera taxei de participare de 5000$ pentru fiecare participant. Astfel adevaratii operatori au ramas acasa lasand locul pseudo-operatorilor vilegiaturisti care au imbinat utilul cu placutul. Nu-i asa: cati dintre radioamatori se pot lauda ca au fost in KURE? Si pe deasupra sa mai faca si ce le place mai mult : trafic radio. Totusi, pe zi ce trece, radioamatorismul incepe sa fie o anexa a altor operatiuni. K7C nu face exceptie.

Totusi pentru mine aceasta operatiune a insemnat mult. Atolul Kurelor e o entitate neconfirmata la mine in nici o banda. Efortul urias de a pune 350m de beverage prin porumb de 3m e nimic in comparatia cu delectarea pe care o ai urmarind traficul K7C inregistrat in banda de 80m. Iar acum dupa vindecarea ranilor pe care le-a lasat porumbul ud pe pielea mea ma gandesc cu jind la KH6 si KL7 care cu putin noroc pot fi lucrati in 160m in aceasta iarna. O sa incerc pentru ei doua antene sinfazate de 350m lungime. Numai cu ei in log poate lua sfarsit calvarul meu din noptile ultimilor ani. Diploma WAZ (cu toate cele 40 zone lucrate) ar insemna redarea mea ca individ in ciclul firesc si real al treburilor familiale.

Iar acum la sfarsit cateva vorbe despre antena beverage de 350m. Functioneaza dumnezeieste. In banda de 80m are 4 lungimi de unda. Fara ea nu as fi putut face nimic nici in benzile superioare. In 20m are castig mai mare decat TH11DX (care e doar la 10m inaltime). Nici macar cand a fost varful de propagare in 80m (luni 3 octombrie, ora locala 19 :30), cand pe beverage se auzea la S7 expeditia, pe antena de emisie (vertical full-size) nu se simtea nici un murmur al ei. Cum spunea Ovidiu, YO2DFA, merita mai mult sa lucrezi expeditia in 80m decat sa iesi campion al Romaniei la Campionatele Nationale SSB. De aceea voi face lobby permanent pentru aceste antene. Nu pot fi castigate din vestul tarii nici un campionat national al YO-ului in nici un mod de lucru. Ca sa nu mai vorbim de alte concursuri mari. Voi da tot sprijinul celor care vor cu adevarat sa devina competitivi in benzile joase. Sper ca aceasta descriere a experientei K7C sa impulsioneze traficul din benzile joase.

P.S. Aveti la dispozitie o inregistrare in care puteti vedea maniera de operat in banda de 80m CW. Inregistrarea a fost facuta luni in timpul concursului national SSB.
Fisierul este slavat in format MP3 si are aproximativ 245KB

Valentin Ghita YO2LDC

Articol aparut la 6-10-2005

9717

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2005-10-07 04:06:23 (ora Romaniei)
  • Cu tot necazul si esecul avut de autor nu cred ca expresii ca "ignoranta crasa, tipic americana" sau "ignoranta sau cum spun altii, reaua vointa" ar trebui folosit de un radioamator de buna-cuviinta.

  • Postat de Pit, yo3jw - la 2005-10-07 11:10:28 (ora Romaniei)
  • Cel (cei) care sunt in expeditie dicteaza conditiile. Noi ceilalti trebuie sa incercam sa ne bagam sub pielea lor. Ne place sau nu, asta e realitatea!

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2005-10-07 12:21:05 (ora Romaniei)
  • Ai dreptate Vali! Mi se pare ... normal sa intrerupa emisia atunci cand se deschide propagarea pe est Europa! Uitata-te pe lista sponsorilor! Exceptand OK DX Foundation nimic din Estul Europei! Deci americani au dedus ca Est europenii nu sunt interesati de Kure (HI!)! Asa ca ... Dar apropo de OK DX F de unde au cehii atati bani incat sa-si permita sponsorizarea unor ... americani?
    73 Ovidiu YO2DFA

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2005-10-07 12:43:19 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru eforturi. Titlul articolului e poate prea acuzator. Daca principalul obiectiv al expeditiei a fost activarea insulei, atunci a fost atins cu 52000 QSOs in 10 zile. Daca, din pacate, au fost numai 15500 de indicative unice, asta e alta poveste. Statistica expeditiei este la adresa de mai jos si va asigur ca e foarte interesanta http://www.cordell.org/htdocs/KURE/KURE_pages/KURE_Preliminary_Summary.html
    Resursele alocate implementarii sistemului DXA prin Internet au fost depasite, solicitarile de informatii din pagina web a expeditiei fiind de peste 10 ori mai mari decat cele estimate, fapt care a dus la implementarea unor restrictionari de trafic. La reclama care i-a fost facuta probabil ca asteptarile au fost prea mari din partea unora. Important e ca expeditia a avut loc. Sa le uram sa nu astepte 20 de ani pana la reactivare!

  • Postat de F/YO9CHO - la 2005-10-07 18:52:36 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol, este un punct de vedere personal pe care il apreciez!
    Unele realitati vazute din punct de vedere personal sunt necesare a fi prezentate.
    Asta inseamna eliminarea ipocriziei in relatiile umane.
    Felicitari! si 73!

  • Postat de Bela - YO6OAF la 2005-10-09 00:18:56 (ora Romaniei)
  • Am avut (mai am !) senzatia ca operarea in log a indicativelor lucrate de unii din expeditie s-au facut eronat fata de confirmarea "pe viu"...
    De ce afirm asta ? - Dupa o vânatoare de mai multe zile, în care nu am auzit apropae nimic din cauza antenei mele Delta Loop pe 80 m., în sfârsit în ultima zi, adica 05 oct.2005 pe 10,108 MHz. am putut receptiona exceptional indicativul faimos K7C. Am început sa tranmit de vreo 20 de ori dupa care aud -în clar- YO6OA ? -emit tremurând de 2 ori indiativul meu si aud clar YO6OAF 599 ... la care raspund ...bk ge ur 5nn tu... si îmi confirmã ...tu... k7c up... Atât si dupa o bucurie enormã înregistrez în log si DX cluster "bingooooo...in last mnuts..." Dupã un timp aflu cu consternarea mai mare decât bucuria mea anterioarã cã...NU SUNT INREGISTRAT...
    Dar pe de altã parte nici indicativul prietenului meu Lacy YO6CFB nu a fost trecut corect în log, desi am auzit în clar cã indicativul lui i s-a redat corect. Consternare a doua oarã, apare în DXA YO8CFB... Atât si nu stiu dacã am fost înregistrat în log sau... NU... probabil o sã aflu când QSL-ul meu va fi returnat "NOT IN LOG"....

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2005-10-09 20:57:56 (ora Romaniei)
  • Ptr. Bela: Dupa cum spun autorii, numai dupa ce va fi definitivat logul expeditiei si pus pe site veti putea sti cu certitudine daca sunteti in log, datorita sincronizarii bazelor de date ale diversilor operatori. Felicitari oricum pentru reusita.73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Kure 2005 sau cum nu trebuie sa fie o expeditie!"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact