hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Server newsgroups pentru radioamatorii YO

Valentin Oprescu YO4GAB

Incepand de astazi, 29 septembrie 2005 functioneaza la krb.ro un server de news.

Din cunostintele mele nu prea exista in domeniu de radioamatori asa ceva cel putin in Romania. Scopul crearii acestui server este (pentru necunoscatori), de a da posibilitatea utilizatorilor acestui serviciu sa participe la cat mai multe forumuri de discutie pe baza de mail list. Ce este NNTP? Ce este News? Grupurile de stiri sau de discutii, mai adesea numite simplu News, sunt spatii de discutii publice, organizate in jurul unor subiecte foarte variate.

Stirile in retea circula datorita Usenet. Nici un server de news nu difuzeaza totalitatea subiectelor disponibile pe Usenet, iar anumite grupuri nici nu sunt accesibile in Internet. Este indicat ca la utilizarea acestora sa se respecte anumite reguli (netiquette). Anumite grupuri de stiri sunt "moderate", ceea ce inseamna ca moderatorii raspund de buna lor functionare. Aceeasi moderatori publica, in general, un rezumat al discutiilor din grupul respectiv care se numeste FAQ.

Usenet (Network News Transfer Protocol or NNTP) Protocol de transfer de stiri in retea Distribuie articole continant stiri sau noutati provenite din discutii sau grupuri de stiri (newsgroups).

Serviciul de NEWS se poate accesa cu programele Outlook Express, Internet News; Usernet este prescurtatea cuvintelor "user’s network".

Usernet nu este o parte din internet cum am crede. Dar este o retea care foloseste internetul pentru a se propaga. Usernet-ul este compus din toate serverele care primesc pachete de news – care sunt asemanatoare cu grupurile de discutie.

Oamenii au acces la aceste grupuri de news, pot ca printre altele sa citeasca, sa scrie, sa raspunda mesajelor existente.

Daca vreti sa participati la news groups trebuie sa stiti cum se scriu mesajele... Astfel o linie a unui mesaj nu trebuie sa aiba mai mult de 80 caractere – ceeace reprezinta numarul de caractere care incap pe un display VGA in mod text. Reclamele sunt interzise.

Pentru a cunoaste mai bine grupul la care vreti sa va inscrieti puteti sa cititi asa numitul FAQ – ( Frequently Asked Questions - chestiuni intrebate frecvent ) si sa cititi citeva zile articolele care apar in grup. Usernet nu este o retea foarte rapida, ingaduiti o zi ca toti participantii la grup sa va poata citi mesajul.

Astept sa vad interes din partea dvs in a participa la aceste grupuri de discutii. Multe din discutiile si userii care acum stau pe diverse forumuri pot muta discutiile mult mai confortabil si mai extins in domeniile de discutii aici pe noul server de news.

  • Adresa serverului este: news.krb.ro (news://news.krb.ro)
  • Groupnews: krb.ham-radio.*

    Pentru mai multe detalii privind setarile clientului de mail (Microsoft Outlook de exemplu) la serverul de news, va rog sa vizitati site-ul: http://www.krb.ro Daca mai exista probleme de setare si nu va descurcati, va rog sa ma contactati pentru lamuriri.

    La mai multe stiri in limba romana!

    Valentin Oprescu YO4GAB

    Articol aparut la 29-9-2005

    9588

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (1)  

  • Postat de Vasile Nicola - YO7AWZ la 2005-11-16 20:34:04 (ora Romaniei)
  • Ca sa fiu sincer nu sunt prea lamurit, nu neaparat despre ce si cum se discuta, dar nici cum se poate inscrie si asista la activitate pentru a putea eventual utilza aceasta modalitate de comunicare. Cum informatica internetul si engleza nu le-am supt de la mama, ca de exemplu limba romana, nu prea am priceput. Cred ca parola ( password-ul) se refera la noua adresa de e-mail. Nu stiu care este pasul urmator. Poate ca ar trebui sa dati mai clar pasii ce trebuiesc facuti pentru a accesa acest serversi mod de lucru, si de catre cei inca multi care nu au obisnuinta lucrului cu aceste noi instrumente. Imi cer iertare ca nu pricep dar ma straduiesc si eu. Cu cele mai bune salutari si intentii, Vasile

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Server newsgroups pentru radioamatorii YO"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact