hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
CQWW RTTY 2005

Invitatie la concurs

Alexandru Panoiu YO9HP

Sezonul 2005 al concursurilor CQ WW debuteaza in aceasta saptamana cu concursul CQ WW RTTY, cel mai mare concurs de RTTY al anului.

Daca nu ati facut-o pana acum, va rog sa pregatiti interfata, incarcati unul din programele gratuite disponibile pe internet (MMTTY, N1MM-logger, MixW demo, etc) si abordati cu curaj concursul. Veti fi surprinsi cat de usor se pot lucra statii, pentru care altfel se asteapta zeci de minute in pile-up.

Daca sunteti deja activi in moduri digitale, renuntati pentru 48 ore la PSK31 sau alte moduri "narative" (ca sa nu spun plictisitoare, prin lungimea si platitudinea mesajelor) si acordati putina atentie acestui mod de lucru "antic" (forma comerciala de teletype se foloseste din anii '30, iar utilizarea modului FSK in HF a fost autorizata in SUA in Februarie 1953). Este "antic" daca ne referim la data aparitiei, dar RTTY a redevenit modern prin folosirea calculatorului si a placii de sunet la trasmiterea si receptia semnalelor.

Iata cateva din statiile mai exotice pe care le puteti lucra in acest week-end:

8P2K (SOAB), A61AJ (Multi-Multi), BW3/JD1BKQ (SOAB), D44TD (SO-SB-20m), E21YDP (Multi-2 Radio), EY8MM (SO), HB0/DL1FX (MO), HC8N (M/2), HI3TEJ (SOAB), J49XB (SO), PJ2B (M/M), PJ7/K7ZUM (SOAB), TK/F5CWU, VP5RED, VP9/K7AR (M/2).

In continuare cateva sfaturi legate de modul de compunere a mesajelor standard pentru concurs.

Intr-un concurs de SSB, daca esti chemat de mai multe statii si vrei sa imbunatatesti rata, poti vorbi mai repede (bineinteles, fara a altera calitatea informatiei transmise), imprimand (sper) si partenerului un raspuns mai rapid. In mod similar, in CW, in anumite limite, poti mari viteza de trasmitere. Insa ce putem sa facem in RTTY, unde viteza este fixa (45.45 bauds) ? Singura metoda este scurtarea mesajelor prin micsorarea continutului.

Din pacate, chiar cu mesaje concentrate la maximum, nu poti eficientiza traficul de concurs, daca partenerii iti raspund cu mesaje lungi, care pe langa schimburile absolut necesare (RST si ZONA) mai includ si TNX DR FRIEND, MY NAME IS LID, QSL IS SURE, 73 AND BTU, HW? etc..). Daca va recunoasteti stilul in astfel de mesaje inutile, va rog sa tineti cont ca este concurs, ca unul din scopurile concursului este de a efectua cat mai multe QSO-uri si ca poate deschiderea de propagare intr-o banda este de doar cateva zeci de minute, deci pentru o statie care tinteste un loc de top poate insemna imens, daca in acea scurta deschidere are o rata de 3 QSO-uri/minut in loc de 1,5 QSO-uri pe minut.

Iata cateva exemple de mesaje standard, care nici macar nu sunt inventia mea, ci se regasesc pe mai multe site-uri de profil si s-au "modelat" natural in incercarea de a exploata la maximum traficul in pile-up:

- Apel: YO9HP YO9HP YO9HP TEST Comentariu: la fel de bine se poate adauga la sfarsitul mesajului de apel doar CQ in loc de TEST. Important este ca CQ sau TEST sa fie la finalul mesajului, pentru a semnala clar intentia dvs celor care tocmai v-au descoperit pe frecventa. In cazul in care banda este animata, deci sansele de a ni se raspunde la apel sunt mari, este suficient sa transmiteti doar de doua ori indicativul propriu.

- Raspuns la apel: UA9AM 599 20 20 UA9AM K Comentariu: Dupa cum vedeti nu am mai transmis indicativul propriu, intrucat este logic ca statia care m-a chemat imi stie indicativul. In schimb am repetat indicativul corespondentului la final, intrucat de obicei in pile-up, inceputul mesajului meu de raspuns este acoperit de semnalele altor statii care cheama mai lung. Rolul K-ului final nu este numai o invitatie de a transmite, ci mai mult o separatie suplimentara, pentru a evita ca zgomotul de banda sa apara pe monitor imediat dupa indicativ (ceva de forma UA9AMRW?5 etc). Se poate renunta la K-ul final, in schimbul unui spatiu (sau chiar doua).

- Confirmare si apel: UA9AM TU DE YO9HP CQ Comentariu: dupa cum se observa, mesajele nu cuprind decat informatii strict necesare. Pe parcursul unui QSO complet, am transmis de 3 ori indicativul corespondentului, intr-un fel confirmand ca este corect. In RTTY este foarte usor ca mesajele sa fie alterate de zgomot, asa ca daca era cazul, UA9AM ar fi avut suficient timp sa corecteze o eventuala eroare a mea de copiere.

Pentru Search & Pounce mesajele sunt asemanatoare:

- Chemarea unei statii care lanseaza apel: DE YO9HP YO9HP K Comentariu: K-ul final poate lipsi daca la sfarsitul acestui mesaj exista unul (sau doua) spatii de separare. Particula DE poate lipsi dar se recomanda folosirea ei, intrucat sunt programe de concurs care recunosc automat indicativul numai daca este precedat de particula DE (urmand sa-l compare cu baza de date si sa indice daca este legatura dubla, multiplicator, etc..)

Sunt multe statii care transmit ambele indicative, sub forma: WA2ETU de YO9HP YO9HP K. Consider ca este suficient sa transmit numai propriul indicativ, mai ales ca in mesajul urmator voi transmite indicativul corespondentului. Doar vorbeam de mesaje cat mai scurte..

- Confirmare si transmitere numar de concurs: WA2ETU TU 599 20 20 K Comentariu: nu mai este necesar sa transmit propriul indicativ, daca am constatat ca este corect receptionat de catre corespondent.

Pentru conditii de trafic greu (QRM, propagare slaba) este bine sa avem cateva macro-uri cu repetarea de mai multe ori a indicativului si numarului de control. Dar se vor folosi numai daca este cazul.

O remarca valabila mai ales pentru concursurile in care se transmite numar de ordine. In ultimii doi ani de participare in concursurile internationale de RTTY, am observat la cel putin 3 statii YO, obiceiul de a retransmite numarul receptionat, urmat de transmiterea numarul propriu. Pare o idee buna, dar nu este chiar asa. In primul rand pentru ca mesajele se lungesc inutil; in al doilea rand pentru ca exista programe de concurs care detecteaza automat primul numar inscris in mesajul corespondentului si il inscriu in log, asa cum il receptioneaza. De exemplu, daca mesajul corespondentului este de forma: YO9HP QSL NR 435 TNX UR 599 063 063 GL de YO8XYZ K, programul meu de concurs va incrie automat numarul 435 ca fiind numarul receptionat de la YO8XYZ. Bineinteles ca daca sunt odihnit si atent, fac rapid corectia de rigoare cu mouse sau cu tastatura, dar nu stiu cum voi reactiona dupa 20-30 ore de trafic continuu. Asa ca este mai bine sa evitam aceasta complicatie. A propos de odihna, concursul CQWWRTTY este unul din putinele mari concursuri in care statiile individuale au voie sa opereze toate cele 48 ore.

In incheiere va urez succes, cu speranta ca participarea masiva va compensa propagarea scazuta din acest final de ciclu solar.

Voi fi QRV in CQ WW RTTY la categoria Single Op All Bands, cu indicativul A45WD - zona CQ 21

Alexandru Panoiu YO9HP

Articol aparut la 20-9-2005

8203

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de tritoiu victor - YO6MP la 2005-09-21 11:13:53 (ora Romaniei)
  • o initiativa laudabila. din pacate sunt prea putini cei ce practica acest mod de lucru. spre regretul meu sunt plecat din qra - ul meu locator.
    73 1 de yo6mp victor

  • Postat de Cosmin - YO9JIM la 2005-09-21 11:38:06 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr acest articol minunat spera sa ne "vedem" pe display in acest concurs 73's Cosmin QTH Campina

  • Postat de Gabi - YO4GDP la 2005-09-21 12:59:30 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex, ati punctat foarte bine toate aspectele. La mine pe langa macrourile uzuale se mai regasesc si cateva menite sa-mi usureze lucrul, gen QSO B4, QRZ?, RPT NR(al coresp.), 2 STN CALL ME(situatie in care cheama 2 sau mai multe statii in acelasi timp si sunt cam la acelasi nivel...daca as transmite QRZ? s-ar repeta figura) pe langa cele spuse de dvs respectiv MY NR, si MY CALL in care transmit la cerere de 2-3 ori serialul sau indicativul.
    Din pacate de ceva timp nu sunt QRV avand ceva probleme tehnice dar sper sa revin curand.
    Succes tuturor participantilor YO si sper sa fie multi. Chiar daca unii nu indragesc modurile digitale au si ele farmecul lor. Doar trebuie descoperit...
    73 de Gabi yo4gdp

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2005-09-21 21:54:28 (ora Romaniei)
  • Victor/Cosmin/Gabi, Multumesc pentru comentarii. RTTY este un mod de lucru interesant, de care eu m-am apropiat destul de tarziu si chiar regret faptul ca l-am neglijat atatia ani. Una din provocari vine din faptul ca nu este "error free" si receptia poate fi usor perturbata. Este usor sa ceri corespondentului sa repete indicativul sau mesajul, dar este mai placut sa intuiesti ce indicativ sau numar de control se ascunde in spatele unei aglomerari de caractere ASCII. Mesajele exemplificate de mine nu sunt singurele necesare sau posibile, dar am vrut sa subliniez faptul ca trebuie sa fie scurte si la obiect. Unul din cele mai frumoase macro-uri mi se pare cel prin care, daca sunt deja doua statii care m-au chemat si am copiat indicativele complete, le transmit controalele succesiv, fara a mai lansa apel dupa confirmarea primului QSO. De exemplu, lansez apel, imi raspund AA5AU si DL4RCK. Ii raspund primului: AA5AU 599 20 20 AA5AU K, el imi da numarul de control, iar eu revin sub forma AA5AU QSL NOW DL4RCK 599 20 20 DL4RCK K. Este vorba de circa 10 secunde castigate, care cred ca nu trebuie neglijate. Unele programe de concurs au solutii simple pentru macro-ul care sa genereze schimbul rapid exemplificat mai sus, altele te lasa sa gasesti singur combinatia. Succes in concurs! Alex - YO9HP

  • Postat de Pit, yo3jw - la 2005-09-22 08:02:32 (ora Romaniei)
  • Alex, imi permit sa salvez acest fisier pentru site-ul FFR cand va fi activat!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Invitatie la concurs"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact