hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cu avionul in concurs!

László Hadnagy YO5AEX

Un mod original de a participa la Campionatul National pe Unde Ultrascurte a Romaniei ii apartine colegului nostru Nemeth Nicolae Iuliu, YO5AJR, din comuna Tautii Magheraus, judetul Maramures. Miki Nemeth ne este cunoscut pentru indelungata si bogata activitate din traficul de amator. Statia lui de radioamator este foarte bine echipata cu o multime de aparate si cu amplificator mare de puterea unei instalatii de radiodifuziune. "Sunt convins ca atunci cand Miki trece in emisie, luminile din sat scad apreciabil" afirma, cu ani, in urma George WB2AQC intr-un articol despre radioamatorii din Transilvania.

Cu avionul in concurs! In acest an Campionatul national VHF-UHF s-a desfasurat in zilele de 13 si 14 august cand vremea a fost de partea noastra. Cu aceasta ocazie Miki a luat parte la concurs, pe banda de 2 metrii, in SSB si FM, de la bordul unui avion cu motor, operand statia aerian mobil.

Avionul de fabricatie autohtona, are greutatea de 350 kg, avand o capacitate pentru doua persoane, schelet metalic, este echipat cu um motor Rotax cu 4 cilindrii si poate atinge viteze de zbor intre 80 si 160 km/ora.

Aparatura folosita in concurs a fost un FT-280 (rara avis) all mode transceiver iar caietul statiei s-a inlocuit cu un magnetofon cu caseta. Pentru antena a utilizat o teava din cupru de 16 mm. diametru pe care a atarnat-o de la mijloc pe coada avionului. Volanul de inaltime a aparatului, situat la cca 40 cm. deasupra tevii, a reflectat energia de 10 Wati catre sol. Un cablu coaxial de 50 ohmi adaptat in sistem gamma a fost conectat la antena.

Cu o intarziere de 30 de minute, de la inceperea etapei intai a concursului pe 2 mtr, Miki a decolat de pe aerodromul din comuna Tautii Magherausi a Aeroclubului teritorial. Aeroclubul din Baia Mare ofera posibilitatea practicarii sporturilor aviatice: zbor cu motor, planorism si parasutism.

Pilotul a fost comandantul Aeroclubului teritorial, Dl. Vasile Pop, care din cauza activitatilor din zilele precedente a fost destul de obosit, a ramas la dispozitia lui Miki de a concura.

"In timpul zborului m-a inghiontit de cateva ori, sa preiau comanda, ca sa atipeasca un pic, dar nu am fost de acord, deoarece am concurat. Hi!" imi povesteste Miki. "Din privirile lui am dedus ca nu ma considera intreg la cap, fiindca imi cunoaste pasiunea pentru zbor. Asa din cele 3 ore planificate am efectuat doar o ora de zbor si am realizat 46 de QSO-uri. Am ragusit binisor, fiindca din cauza zgomotului motorului a trebuit sa strig in microfon. Inaltimea de zbor a fost intre 2000 si 3000 metrii, fara nici un fel de tulburente."

"A fost o experienta interesanta", constata Miki, din care a tras concluzia ca ar fi fost bine sa foloseasca un laringofon si un laptop in sistem CW. A auzit statii cu emisiuni modulate in frecventa din HA, OK, OM si districtele UT. Imaginile alaturate sunt relevante in acest sens.

"In acest an activitatea de unde ultrascurte in judetul Maramures implineste 50 de ani. Eu sunt de 45 de ani participant la aceasta activitate", imi scrie Miki YO5AJR. Cu aceasta ocazie jubiliara s-a hotarat sa faca aceasta incercare, care este de prima data in Romania, cu ocazia Campionatului de unde ultrascurte ale Romaniei. Onorabil si inaltator a fost ajutorul prietenilor radioamatori si aviatori pe care l-a primit, ceea ce demonstreaza ca puterea si succesul se afla in unitate si buna convietuire.

Dupa ce am consemnat aceste randuri, doresc sa adresez felicitari colegului Miki Nemeth, YO5AJR, sa ii doresc multa sanatate si succese in activitatea profesionala si radioamatoriceasca.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 23-8-2005

9705

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

  • Postat de Pit, yo3jw - la 2005-08-23 09:07:27 (ora Romaniei)
  • Miki, felicitari!
    Poate la anul la mai bine!
    Pit

  • Postat de Pit, yo3jw - la 2005-08-23 09:09:08 (ora Romaniei)
  • Miki, felicitari!
    Poate la anul la mai bine!
    Pit PS Poate ca in poze ar fi trebuit sa apara ceva despre sponsori (daca au fost!)

  • Postat de george - YO5OVM la 2005-08-23 11:39:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari Miki,cu atit mai mult cu cit esti din districtul 5!
    Ca unul care care am participat in acest concurs de pe vf.Bihor cota 1849 m e drept in numele radioclubului din care fac parte YO5KAU,stiu ca nu este usor sa te deplasezi in portabil si nici ieftin,sa nu vorbim in cazul tau,incaodata felicitari,si la anul te asteptam din nou,am insa o propunere,datorita zgomotului mare avut in carlinga ai fost destul de greu inteligibil,recomand un laringofon,sau un microfon adaptat la echipament din cele folosite de piloti care anuleaza zgomotele nedorite,daca vrei pot sa-ti trimit unul,se gasesc si in armata la statiile militare,73,succes in continuare,yo5ovm.

  • Postat de Liviu - YO9FTR la 2005-08-23 12:41:54 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru QSO-yo9ftr/p Vf.Ciucas ai fost la "înãlþime" ...propun un premiu special pentru Miki!

  • Postat de Laur - YO8AXP la 2005-08-23 20:07:28 (ora Romaniei)
  • Filicitari dr MIKI!! Regret ca nu am putut sa te aud/contactez, deoarece am terminat de ridicat antena cam dupa 2,5 ore de la inceperea primei etape... Poate la anu' voi fi mai QRV pentru stn YO5AJR/ AM... Multa sanatate si salutari cordiale de langa aeroportul din Bacau...

  • Postat de Miti - YO7CKP la 2005-08-23 21:22:56 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari DR OM Miki !
    Din Craiova mai multe statii au incercat sa va auda, dar din pacate nu s-a reusit...Sper ca in anul viitor sa avem aceasta placere. Pana atunci, poate mai avem o sansa: eu am sa incerc sa lucrez /AM din zona Oradea, folosind un TH 28 (2W,ant.10 cm sau in cel mai bun caz 50 cm).Frecventa 145.500 MHz-FM. De regula intre orele 13-17 CFR, cand conditiile meteo sunt favorabile zborului cu planorul. Sunt la Oradea cu prilejul Campionatului National de planorism-zbor distanta,pana pe 29 august.
    73`s si sper sa ne auzim !!!

  • Postat de Calin - YO3HKW la 2005-08-23 22:02:56 (ora Romaniei)
  • Desi nu am avut ocazia sa lucram, te felicit pentru perseverenta, performanta si iti doresc mult succes! UN premiu special ar fi o idee buna!73 de Calin YO3HKW

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2005-08-24 13:38:18 (ora Romaniei)
  • Va multumesc tuturora ...acelora care m-au ajutat fara prejudecati...ma simt intr-adevar itr-o familie pentru care sunt gata sa fac si sacrificii.

  • Postat de Adrian Done - YO8AZQ la 2005-08-24 23:53:18 (ora Romaniei)
  • Am auzit semnalele, dar cu qsb puternic, din Rarau, de la cota 1653m.
    Poate pe viitor voi avea noroc si un qso ...

    73, Ady

  • Postat de Kalman - YO6OEK la 2006-04-16 13:52:28 (ora Romaniei)
  • Felecitari Miki!..pentru viitor propun sa utilizez o antena simpla, verticala sus pe fuselaj sau in jos, pe burta fuselajului, sa fie omnidirectional.Poate intr-o zi facem in doi acest concurs....din pacate mai am de luat multe ore de zbor pe ULM. ...73 pe curind pe pista de aerodrom din Tothmogyoros! Kalman

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cu avionul in concurs!"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact