hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

VU intre vis si realitate

Cristi Stan YO9FLL

Incredible India este mesajul publicitar de pe CNN, BBC si alte canale TV, care te face sa cumperi bilet imediat de la prima agentie de voiaj si sa-ti iei zborul catre VU.

Ma aflu in India la a opta delegatie de afaceri, iar sederile au fost si cu scop de a incheia contracte si protocoale dar si de a pune in functiune instalatii de utilaj petrolier vandute de fima UPET Targoviste catre compania nationala de petrol ONGC.

Functia mi-a permis sa am contacte la nivelul cel mai inalt cu mai toate oficialitatile si aproape toate categoriile de oameni, de la intalnirile avute de dl Dan I Popescu cu omologul sau de aici si pana la oameni simpli de la sonda si oameni de afaceri cu sute de mil de dolari in conturi din toata lumea. Multi din ei alcatuiesc asa zisa categorie de NRI (Non Resident Indians) raspanditi pe tot mapamondul bogati sau saraci, cunscuti sau necunoscuti in TIMES sau Financial Times. Au aici case de vacanta si oameni in firmr ce lucreaza aici pt ei produsele care poarta eticheta Made in India si se vand la un pr?t competitiv chiar si cu cel al vecinilor chinezi. Se spune ca ceea ce a aparut azi in Tokyo in Akihabara in cateva zile este aici si in max o luna este reprodus.

De la institute de tehnologie spatiala si optoelectronica la cultivarea bumbacului, ceaiului (al doilea producator mondial dupa China) si a legumelor pe suprafete intinse, de la regiuni turistice de vis cum ar fi GOA, Kashmir, Assam, Taj Mahal-una din minunile lumii- (pe care l-am vazut in toata splendoarea sa intr-o zi de Ianuarie dupa ce la ora 12 se ridicase ceata) si pana realitatea zdruncinatoare a saraciei si mizerie existente in multe locuri, poti spune cu adevarat ca este Incredibila Indie. Am zburat cu liniile lor aeriene -vreo 4- de la est la vest si de la sud la nord si pot spune este o Europa la scara mai mica. Mumbai (vechea denumire a Bombay-ului), Kolkotta (idem pt Calcuta), Delhi (idem pt New Delhi), Chennai (idem pt Madras), sunt cateva din megapolisurile celei de-a doua tari din lume ca populatie (~1, 2 mld oameni). Numai Delhi (12 mil) si Mumbai (14 mil) au la un loc mai mult decat tot YO la un loc cu tot cu NR-ii nostrii din toata lumea!

Majoritari sunt populatia hindua iar apoi cu 30 % urmeaza musulmanii si apoi in mica proportie ce nu depasesc 3% crestini, catolici, etc. Ceea ce socheaza este pe langa bunatatea lor si calmul imperturbabil, saracia care este pt unii ceva normal si de care niciodata nu vor putea scapa. Termenul de servitor alocat unei caste va ramane asa pe veci si nu poate scapa de el decat daca pleaca din tara. Ziarele sunt pline de anunturi care mai de care cu specalisti in emigrare in special spre W, VE, G, F, VK, JA. Nu cred ca gresesc daca spun ca este un fel de sport national, la care majoritatea celor tineri se aliniaza la linia de start , visand ca noi in 89 la o viata mai buna si scaparea de saracie si grija lipsei de maine. Prietenii mei din W, Atlanta si VE, Montreal, mi-au confirmat ca ii intalnesti peste tot in comunitati mari dar au spart piata muncii la negru venind cu preturi foarte mici in special la munca din spitale, azile, dar mai ales legal in calculatoare la soft. Orasul care da de departe cei mai multi specialisti in IT este Banghalore, aflat in centrul VU cu o clima constanta de 20-30C. Cu toate astea nu veniti sa cumparati de aici vreun laptop sau ceva hardware caci sunt preturi cu cel putin 20% mai mari ca in YO. Cybercafe-sau omologul internet cafe in YO, sunt atat de prost dotate si cu viteza atat de mica incat ai zice ca te afli in Africa. Nu vorbim de orasele mari unde sunt firme puternice. La acest capitol sunt mult in urma noastra desi in magazine sunt si P4. Nu multi si le permit!

Se ajuta intre ei si foarte rar se casatoresc cu un alt cetatean decat indian. Ziarele locale sunt pline de anunturi in care din W vin special si isi iau de aici consoarta.

Limba este hindi, desi se vorbesc mai multe limbi, care nu au nimic comun intre ele. Engleza este insa vorbita de foarte multi oameni de categorie mijlocie iar cei mici au deja engleza obligatorie de la clasa a 5-a.

La capitolul asta ne-au batut, fiindca pana si sondorii vorbesc engleza. Daca vrei ca tara sa ai deschidere catre lume, atuci limba vorbita este atuul forte. Ei chiar daca au fost sub G sute de ani, si-au dat seama ca aceasta este calea cea buna. Vezi, SM, OH, LA, tari in care guvernul a impus engleza ca limba semioficiala si rezultatele sunt pe masura. Din pacate oameni de-ai nostrii din guvern sunt inca departe de adevar la acest capitol. Le-as recomanda o vizita in VU sa vada ca 90% din reclamele de firme, panouri publicitare sunt in orasele mici in lb engleza, iar ZIARELE de lb engleza sunt omniprezenteAceasta ar trebui sa fie cea de-a doua lb nationala! Personal, desi vorbesc fluent engleza si franceza si binisor germana, ma simt destul de slab pregatit pentru confruntarea cu mapamondul unde si fara spaniola-considerata cea de-a doua limba vorbita ca raspandire globala, tot te simti neputincios.

Peste tot in lume tanara generatie se pregateste de colaborarea la nivel mondial care merge , se pare ireversibil, catre globalizare.

Capitolul nostru de HAM nu este foarte activ aici din pacate si nici eu nu am avut timp sa il aprofundez datorita timpului limitat avut la dispozitie.

Singurul radioamator pe care l-am cunoscut aici este acum in G, emigrand anul acesta in ianuarie cu toata familia, mai putin baiatul care trebuie sa termine liceul si apoi sa vina si el. Raju, VU2RTG din Baroda avea o firma de distributie a aparatelor Kenwood dar pt alte servicii si nicidecum ham. De cum l-am interpelat la telefon si-a dat seama ca sunt radioamator si in 20 de minute a venit la mine la hotel de unde am plecat la el acasa unde impreuna cu familia lui, sotia, fata si baiatul, am luat pranzul. Pe langa revistele YO de la FRR am avut cu mine si o harta YO cu QSL-uri si insigne plus un callbook YO din 2003. Raju avea in dotare un FT840, un RX Sangean 0-30Mhz ca back-up, un liniar de 200w HM si o verticala pt 14-21-28 si dipol pt toate gamele intre 2 blocuri.

O scurta inspectie pe 14 21 si 28 mi-a aratat ca asiaticii, VK si nelipsitii UA aveau semnale foarte bune. In banda mi-a facut simtita prezenta celor cativa hami din Mumbai si Delhi dar nu am vorbit cu ei deoarece nu aveam reciprocitate cu CEPT-ul. Raju a spus ca ma ajuta dar eu am plecat o perioada si acum cand am revenit nu mai era aici. Se poate lua o autorizatie provizorie pe o perioada scurta si se poate opera pe tot teritoriul VU inclusiv posesiuni, VU4 si VU7. In VU7 e un pic mai dificil fiindca in port Stanley, capitala, este un singur zbor pe saptamana si este un aeroport militar pt avioane mici, iar autorizatia trebuie confirmata de guvernatorul local. Numai ultima expeditie pe care a prins-o valul tsunami a fost aprobata in ultimii ani de guvern. Este si masura de protectie a mediului luata de autoritati ;pe nenumaratele insule aflate in apropiere, unde sunt triburi de canibali pe care guvernul ii protejeaza ca in rezervatie si nu se amesteca decat cand pe insule se semnaleaza vreo boala contagioasa.

Sunt numai cateva impresii de calatorie luate in putinul timp liber pe care il am la dispozitie despre o tara aflata la mii de km de noi despre care stim prea putine si se poate spune ca e cu adevarat o tara a contrastelor.

Sper ca in viitorul apropiat sa pot culege mai multe date , dar mai ales cateva poze cu hami din VU.

Toate cele bune acasa, 73 si mult succes tuturor in campionatul IARU pe care il voi urmari de aici, pe un RX Sony ICF.

Cristi Stan YO9FLL

Articol aparut la 5-7-2005

9288

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Cristian - YO4UQ la 2005-07-07 06:44:22 (ora Romaniei)
  • O poveste mica despre un mare adevar...!
    Cine vede lumea stie ca nu suntem buricul pamantului!
    YO4UQ

  • Postat de ionut pitigoi - YO9WF (yo9wf) la 2005-07-07 13:42:42 (ora Romaniei)
  • am citit cu placere articolul si mai astept si altele...spor in toate si ne revedem acasa!!! Sa ne ti pumnii in IARU si sa ne urmaresti in concurs comparativ cu alte statii HQ. Eu voi lucra in 21 mhz CW de la YO9HP. Succes!!

  • Postat de Mircea - YO9ALY la 2005-07-07 16:48:15 (ora Romaniei)
  • Dr. Cristi am citit cu interes cele scrise de tine in articol. Foarte interesant. Poate iti mai gasesti timp sa ne mai faci cate o povestire de acolo.
    Iti doresc succes si sa ne revedem sanatosi acasa. 73 din Targoviste!

  • Postat de Marian - YO9GDN la 2005-07-08 10:53:28 (ora Romaniei)
  • Dr Cristi, interesante relatarile facute de tine in acest articol despre VU. Sunt bucuros ca ai avut timp sa ne informezi pe acesta cale despre cele vazute. Iti urez ca aceasta deplasare in VU sa fie cat mai placuta si te asteptam acasa, 73!

  • Postat de Marina - la 2006-10-15 13:11:57 (ora Romaniei)
  • Sunt medic, lucrez in Bucuresti.Sunt pasionata de Asia in general, si de India in special. Mi-as dori f. mult sa lucrez in India, in Madras, dar nu gasesc modalitatea de a intra in leg. cu un spital de acolo.Am citit impresiile de calatorie, multe imi erau cunoscute din ce am citit.Poate ma poti ajuta, cu un site !. Vreau sa cunosc acesti oameni, care-ti zambesc tot timpul, sa vad ce inseamna sa te duci la serviciu si sa fi intampinat cu un "smile", de ce acolo se poate, si aici nu....TE ROG , daca ai printre cunostinte , medici din India, poate ma poti pune in legatura.
    Iti multumesc f. mult. Marina.

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2007-02-17 12:59:30 (ora Romaniei)
  • EXCELENT articol. Am avut marea placere sa vorbesc cu Cristi VU/YO9FLL pe Echolink si mi-a povestit lucruri extraordinare despre India. Are un spirit de observatie foarte bun si poate reda admirabil cele vazute. As dori sa vad si un articol despre radioamatorii din India.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "VU intre vis si realitate"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact