hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Un an de la infiintarea Radioamator.ro

Cateva randuri de la webmaster

Ciprian Sufitchi N2YO

A trecut deja un an de la lansarea Radioamator.ro. In calitate de webmaster al acestui web site, doresc sa multumesc tuturor pentru sprijin si pentru fidelitate.

M-am gandit sa trec in revista cateva elemente mai putin cunoscute referitoare la activitatea de dezvoltare si intretinere la Radioamator.ro.

Unde se afla gazduit Radioamator.ro?

Radioamator.ro a folosit o mare perioada de timp servicii de "shared hosting", serverul web fiind localizat fizic in New Jersey. Din pacate echipa care asigura suport tehnic se afla in India, lucru pe care l-am aflat abia ulterior. Decalajul de fus orar pentru rezolvarea urgentelor tehnice, operativitatea scazuta a echipei de suport din India, precum si multiple limitari tehnice au facut ca Radioamator.ro sa se mute in alta parte. Acest lucuru s-a realizat acum aproximativ doua luni. In acest moment serverul se afla fizic amplasat in California si suportul tehnic se afla in Statele Unite, ceea ce reprezinta cert un avantaj. Sistemul de operare este Linux distributie Fedora si ruleaza pe un VPS (Virtual Private Server). Spatiul pe disc este suficient de mare pentru un Radioamator.ro de zece ori mai mare, iar traficul permis este practic nelimitat. Cele mai multe pagini sunt scrise in PHP, iar cea mai mare parte din continut se gaseste intr-o baza de date MySQL. Serverul web este Apache 2.0.

Cati autori au scris articole la Radioamator.ro?

In acest moment Radioamator.ro gazduieste aproape 200 de articole grupate in 10 sectiuni. Iata lista autorilor care au contribuit cu articole (intre paranteze se afla numarul de articole scrise): YO5AEX (20), YO3APG (16), N2YO (10), YO2LDC (9), 4X1AD (8), YO3APJ (8), YO3JW (7), YO8WW (6), WB2AQC (6), YO4AUP (5), YO9HP (5), YO4UQ (5), YO3CTK (4), YO9HG (4), YO4AB (3), YO3ND (3), YO5CST (3), YO9FNR (2), YO3HJV (2), YO7VG (2), YO3HBN (2), YO3CCC (2), YO8RGJ (2), YO3GNO (2), YO9GZU (2), YO2IS (2), YO2LXW (2), YO4ATW (1), YO8CYN (1), YO5AMF (1), YO4HEK (1), YO4FYQ (1), N4AF (1), W4RNL (1), YO3BL (1), YO9BPX (1), YO5OEF (1), DL5MHR (1), YO9WF (1), YO7CEG (1), YO7LJJ (1), YO5OWN (1), YO2BOF (1), YO3FHM (1), YO5OFH (1), YO5DAS (1), YO3FF (1), YO4WO (1), YO5BRZ (1), YO5CRQ (1), YO9GJX (1), YO5DAR (1), YO3FLR (1), YO8SSW (1), YO2LFP (1), YO5CLN (1). La acestia se mai adauga doi autori care nu sunt radioamatori, anume Maria si Catalin Gabriel Oprea. Total 58 diferiti autori. Calde multumiri tuturor.

Tot pentru la capitolul statistici interesante se mai poate adauga si faptul ca textul articolelor ocupa aproximativ 2,8 MB, imaginile aproximativ 22,8 MB, iar celelalte fisiere continute in articole circa 6 MB.

Cat de frecvent este folosit call-book-ul YO?

Sectiunea call book este una dintre cele mai populare fiind in acelasi timp si foarte folositoare, atat radioamatorilor romani, cat si celor straini. Potrivit logurilor de la Radioamator.ro zilnic se inregistreaza 250-300 de cautari care intorc indicative valide din baza de date. In acest moment exista 5955 indicative YO, dintre care 611 au poze in format electronic (aproximativ 15 MB) si 847 au setata o adresa postala E-mail. As dori sa multumesc in mod deosebit lui Pit YO3JW pentru eficienta colaborare la intretinerea listei de indicative YO. Din pacate comunicarea directa cu Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) nu a fost tocmai fructuoasa. Personal sper intr-un dialog mai eficient in viitor.

Cat de mult a crescut traficul dupa lansarea de acum un an?

Conform statisticilor de la Radioamator.ro, numarul de vizitatori unici in luna iunie 2005 a fost de 3,5 ori mai mare decat cel din luna iulie 2004, in timp ce traficul de informatie a crescut de mai bine de 4 ori.

Cel mai popular sistem de operare folosit de vizitatorii de la Radioamator.ro este MS Windows (82,7%), in timp ce Internet Explorer este cel mai popular browser (69,1%).

Din cele 24 de ore cele mai atractive pentru vizite la Radioamator.ro sunt orele 10-12 si 18-20 (ora Romaniei), cel mai ridicat trafic inregistrandu-se marti, iar cel mai scazut duminica.

In luna iunie 2005 s-au inregistrat mai bine de 7000 de accesari la Radioamator.ro din rezultate oferite de cautarea cu Google, fata de numai 825 acum un an. Acest lucru indica pe de o parte relevanta din ce in ce mai buna pe care o are Radioamator.ro printre alte site-uri cu tematica echivalenta si continutul mult mai bogat pe care Google il are indexat pentru Radioamator.ro. Google este de altfel si cea mai poplara masina de cautare, fiind folosita de mai mult de 10 ori mai des fata de toate celelalte luate la un loc.

Cuvintele cheie cu care se ajunge la Radioamator.ro sunt din cele mai diverse. In luna iunie 2005 s-au contorizat 4121 expersii diferite folosite de vizitatori pentru a ajunge la Radioamator.ro. Cea mai frecventa este fireste "radioamator.ro" (6,6%), urmata indeaproape de "radioamator" (5%) si de "www.radioamator.ro" (3%). Pe locul 5 se afla "explozii solare", iar pe locul 7 "federatia romana de radioamatorism". Alte expresii destul de frecvent utilizate si in acelasi timp oarecum neobisnuite pentru un site cu tematica de radioamatorism, dar cu care se ajunge la Radioamator.ro mai sunt (in paranteze frecventa lor in iunie 2005): cernobal (27), curicullum vitae (21), la multi ani (15), sondaje de opinie (13), ameteli (12), fisa postului (12), cutremure (10), rezultatele testelor nationale 2005 (10), spionaj 2005 (9), institutul de fizica a pamantului (7), ambasada macedoniei (6), bucataria romaneasca (5), harta drumuri nationale (5) s.a.m.d... lista are 4121 asemenea expresii, unele de-a dreptul bizare, de pilda "george enescu unde sa nascut", "poze yahturi", "gard electric", "starea vremii in urmatoarele luni", "scoala nationala de antrenori" sau "drepturile lui zaharia stancu".

Faptul ca foarte multi vizitatori au ajuns accidental la Radioamator.ro este un lucru pozitiv, el indicand faptul ca daca numai 1% din cei care ajung fara voia lor pe acest site se opresc si gasesc acest site ca fiind interesant, sanse foarte mari exista ca acest hobby sa ajunga sa fie mai cunoscut si astfel noi radioamatori sa fie autorizat, in timp ce vizibilitatea radioamatorismului in fata publicului romanesc este mai mare.

Ce fel de abuzuri s-au comis fata de Radioamator.ro?

Categoria abuzurilor este destul de larga, printre acestea aflandu-se mai ales nerespectarea regulilor impuse pentru Mica Publicitate YO, folosirea limbajului neadecvat la comentarea articolelor sau in Forum, votarea multipla la sondajele de opinie etc. Rezolvarea celor mai multe dintre ele s-a facut prin cale amiabila, uneori prin avertismente. Din pacate au fost si cazuri in care a fost necesar sa iau legatura cu furnizori de servicii internet din Romania pentru a raporta unele situatii considerate abuz. Experientele avute cu responsabilii tehnici ai acestor servicii internet au fost dintre cele mai diverse, mergand de la ignorare totala pana la apropiata colaborare pentru depistarea autorilor care au creat situatiile de abuz. Radioamator.ro se preocupa in continuare de mentinerea continutului la un standard cat mai ridicat si nu tolereaza abuzurile web indiferent de forma lor.

Ce ni se mai pregateste la Radioamator.ro?

Incepand de la 1 iulie 2005 Radioamator.ro lanseaza rubrica "Diplome romanesti pentru radioamatori". De asemenea, tot cu aceasta ocazie pune la dispozitia altori site-uri web (prin RSS-XML) indicii WVV de propagare cu clasificarea activitatii geomagnetice in limba romana. Astfel orice site web va putea afisa conditiile de propagare preluate de la Radioamator.ro. Un alt accesoriu util lansat cu ocazia aniversarii unui an de functionare este lista repetoarelor vocale in format tiparibil. In acest fel Radioamator.ro vine in intampinarea celor care au solicitat acest lucru, nu putini la numar. De asemenea se relanseaza de la 1 iulie sectiunea YO Cluster, dezactivata acum doua luni avand o serie de bug-uri care afectau performanta bazei de date.

O foarte necesara sectiune este una destinata celor curiosi sau incepatorilor in ale radioamatorismului pentru care deocamdata se culeg informatii si idei. In proiect se mai afla si o rubrica numita "Va semnalam" destinata noutatilor tehnice. Se vor mai lansa si cateva liste de distributie pentru buletinele DX si propagare. Si altele...

Avem nevoie de colaborare. Se cauta in permanenta autori de articole, responsabili de rubrici permanente, se asteapta sugestii si critici. Sunteti asteptati la Radioamator.ro.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 1-7-2005

9943

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (23)  

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2005-07-01 11:24:05 (ora Romaniei)
  • Ciprian iti doresc si tie si web site-ului o viata cat mai lunga ! Numai bine , '73 YO3GH

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2005-07-01 12:52:53 (ora Romaniei)
  • Ciprian!
    felicitari pentru modul profesionist, cum este administrat acest site, care a devenit pagina cea mai populara si tot odata decenta, de radioamator, pe care gasim informatii utile, actuale, si la subiect, deci tot ce ne este necesar la acest hobby. urari de bine si...o cupa de sampanie cu ocazia aniversarii!!

  • Postat de Calin - YO3HKW la 2005-07-01 14:07:18 (ora Romaniei)
  • Este, intr-adevar, deosebit de interesant acest site si foarte util. S-ar putea organiza un server de mail pentru radioamatorii YO? Astfel, marea majoritate a utilizatorilor de e-mail (radioamatori) si-ar da adrese cu un domeniu de genul indicativ@radioamator_yo.ro (un exemplu, poate nu prea fericit ales)?

  • Postat de Sebastian Hojbota - YO8SSH la 2005-07-01 16:12:58 (ora Romaniei)
  • LA MULTI ANI ! RADIOAMATOR.RO


    '73 de YO8SSH

  • Postat de Florea Calin - YO2LZC la 2005-07-01 16:59:58 (ora Romaniei)
  • Felicitari pt site care este din cate am vazut eu cel mai bun din acest domeniu de pe net (cel putin din Romania). Cred ca ar fi interesant daca radioamator.ro ar oferi subdomenii pt radioamatori ceva de genul indicativ.radioamator.ro.
    '73

  • Postat de VasileRoman - YO5FMT (yo5fmt) la 2005-07-01 18:35:32 (ora Romaniei)
  • Multumim Ciprian!!!Acuratete,promtitudine,informatii la zi!!
    LA MULTI ANI!!!

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2005-07-01 22:48:35 (ora Romaniei)
  • Ciprian,felicitari pentru acest site,din ce in ce mai bun.Lumea hamilor YO iti datoreaza f. mult pentru efortul tau,pentru timpul pe care il consumi,pentru devotamentul permanent fata de YO !
    LA MULTI ANI !

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2005-07-02 08:49:48 (ora Romaniei)
  • O munca titanica, cu rezultate pe masura! Pentru mine a fost, este si sper ca va ramane pagina de suflet! Felicitari atat lui Ciprian, cat si celor (nu putini!) care ne impartasesc din experienta lor! Si, parafazand titlul unui popular concurs de An Nou, "La multi ani, Radioamator.ro!"

  • Postat de Doru Militaru - YO9FTN la 2005-07-02 09:03:23 (ora Romaniei)
  • Incep prin a-ti ura "Felicitari "!!!, acest site, radioamator.ro este foarte util pentru toti cei ce iubesc aceasta "arta", te felicit inca odata pentru efortul tau, viata lunga atat tie cat si site-ului si multa sanatate Ciprian!!! 73' de Don = YO9FTN =

  • Postat de Daroczi Carol - YO2GL la 2005-07-02 12:30:45 (ora Romaniei)
  • Multumesc Ciprian pentru tot ce ofer prin acest site.LA MULTI ANI ! cu ocazia aniversarii.
    Multa sanatate si putere de munca.
    73! Carol

  • Postat de Cristian COLONATI - YO4UQ la 2005-07-02 14:32:23 (ora Romaniei)
  • O excelenta sinteza a unei evolutii cu care se surprin foarte bine cele doua dinamici:
    1. Dinamica cresterii si perfectionarii site-ului, pentru care toata stima, apreciaerile si multumirile mele lui Ciprian.
    2. Dinamica participarii la site si a accesarii acesuia de catre radioamatorii YO (si nu numai) ceea ce denota o crestere a posibilitatilor de acces din partea utilizatorilor YO si a HAM-ilor in special.
    In tara acesta evolutie se manifesta pe doua coordonate: prima prin crestarea largimii de banda, o evolutie certa catre "broadband" pe toate categoriile de suporti fizici (radio - DSSS, FHSS si OFDM, ADSL pe fir, CATV si FO) iar cea de a doua pentru "navigatorii" cu mai putin timp sau in deplasare un bun exemplu de "dial-up" convenabil este cel oferit de Romtelecom prin serviciul ClickNet (user:clicknet, password:clicknet, numar: 0870.222.222 pentru tota tara. Te poti conecta de oriunde cu 0,95 centi/minut (95 centi pt 100 de minute sau 9,5 Euro pentru 1000 minte/18 ore, Internet si serviciul telefonic incluse). Poate fi in conditii speciale o alternativa convenabila chiar pentru un concurs IARU!!!
    In mod absolut natural aceste doua dinamici vor conduce la cresterea numarului de utilizaturi si colaboratori, continutul se va diversifica, numarul de rubrici va oferi fiecaruia segmentul care sa raspunda cel mai bine preocuparilor. O evolutie absolut normala si naturala.
    In acest context, cu atat mai mare va fi efortul de dezvoltare si mentinere in functiune si actualitate a acestui generos proiect. Prevad ca in foarte scurt timp site-ul lui Ciprian va deveni platforma de intalnire virtuala a celor mai multe din preocuparile radioamatorilor YO.
    Uram site-ului http://www.radioamator.ro perenitate si pentru N2YO - Ciprian, sanatae si putere de munca in efortul pe care il intreprinde in folosul nostru al tuturor.
    Cu cele mai distinse 73's de YO4UQ - Cristian

  • Postat de Marian Mitea - YO4RDJ la 2005-07-04 08:45:58 (ora Romaniei)
  • Sunt multe de spus...
    MULTE, MULTE, MULTUMIRI!
    La multi ani "RadioAmator.ro & compamia"!
    73! Marian

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2005-07-04 11:38:35 (ora Romaniei)
  • Ma alatur celorlalti radioamatori, dorindu-ti succes in continuare si puterea de a intretine aceasta oferta extraordinara pentru radioamatorii YO.
    Admir altruismul de care dai dovada .
    Succes Ciprian, pentru ca radioamator.ro este egal cu numele Ciprian sau N2YO (bine ales!)
    Felicit de asemeni toti radioamatorii care au contribuit cu informatii sau articole.
    73!

  • Postat de NICU POPA - YO9AZW la 2005-07-04 12:56:40 (ora Romaniei)
  • Ciprian, iti doresc tie si web site-ului o viata
    cit mai lunga. Cu multumiri, Nicu Yo9azw.

  • Postat de Florentin Nastase - YO9BXC la 2005-07-04 20:23:43 (ora Romaniei)
  • L-ai "conceput", l-ai "educat", a implinit UN AN, ai grija de el "sa creasca mare". La multi ani pentru "tata" si "fiu"! 73's yo9bxc.

  • Postat de Adrian Stanescu YO3AV - la 2005-07-04 21:58:41 (ora Romaniei)
  • LA MULTI ANI! si felicitari insotite de multe multzumiri pentru Ciprian.Sunt un vizitator relativ recent al acestui SITE dar am ramas placut surprins de calitatea si in special utilitatea lui.Este o placere sa-l vizitez de cate ori am putzin timp liber,fiind chiar o relaxare foarte placuta si in acelasi timp folositoare.
    Inca o data felicitari si multa sanatate Ciprian.

  • Postat de Cuibus Iosif - YO5AT la 2005-07-04 22:30:04 (ora Romaniei)
  • Este un document deosebit de util. Felicitari din toate inima. Iti doresc mult succes in continuare la multi ani cu sanatate.
    IOSIF ( YO5AT )

  • Postat de Gabriel Florea - DB5AG la 2005-07-06 22:07:53 (ora Romaniei)
  • La Multi Ani! Felicitari pentru calitatea deosebita si volumul impresionant de informatii, e intr-adevar ceva deosebit, sanatate si multi inainte!

  • Postat de Mircea - YO9ALY la 2005-07-07 17:40:10 (ora Romaniei)
  • Ce repede a trecut un an...
    Felicitari Ciprian, sa fii sanatos si sa mai ai timp si pentru radioamator.ro
    Am sa frdonez impreuna cu ceilalti YO: "MULTI ANI TRAIASCA, MULTI ANI TRAIASCA, LA MULTI ANI!!!

  • Postat de Iulian Atanasiu - YO2LIS la 2005-07-10 23:27:56 (ora Romaniei)
  • Cu ocazia unui an de la aparitie a siteului, doresc sa felicit realizatorii si pe cei care muncesc la acest site, pentru ca multitudinea de informatii utile noua radioamatorilor l-e gasim aici, iar indirect noi radioamatorii incepem a fi mai cunoscuti fata de cei ce ne inconjoara, astfel ridicind valoarea acestui frumos sport.

  • Postat de rada marius - YO7HHI la 2005-10-25 13:17:32 (ora Romaniei)
  • Pt.inceput te salut Ciprian,felicitari sincere si LA MULTI ANI-alaturi de noi. NU sunt un specilist dar i-mi place ceea ce vad;un singur DAR? -mai multe art. tehnice sau o subrubrica n-ar strica,stiu ca avem "MESERIASI"si toti stim de asemeni ca sunt(ei -SIC)ca-m egoisti. NU vreau sa ma intind,e super OK pt.ca reprezinta un punct de reper si reuseste sa ne mai ADUNE,ne tine aproape.In final i-ti doresc toate cele bune si mult NOROC 73de yo7hhi

  • Postat de kiss_vasile - YO5ODU la 2006-07-26 13:41:56 (ora Romaniei)
  • Dragsa Ciprian! Din gresala am intrat in acest SAYT.
    Tin sa-ti multumesc pentru contributia de a uni Amatorii si astfel.Eu intru saptamanal pe internet, si gasesc multe lucruri interesante din domeniu.De cand sunt pensionar am-i permit mai rar navigarea pe internet,avand mai subtire buzunarele. Succes in activitete si multe 73` Vasile

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-03-17 21:48:48 (ora Romaniei)
  • Salut Ciprian si la cat mai multe si diverse articole,comentate sau nu !Am luat la cunostinta de acest site cu numai 2 ani in urma din varii motive !Succes pe mai departe !73 Vasile

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cateva randuri de la webmaster"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact