hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Corespondenta din Budapesta

Cu Biroul de QSL-uri in portabil!

László Hadnagy YO5AEX

In urma cu cateva zile, in conversatia avuta pe Echolink, un bun si vechi amic din nord-estul tarii, ma intreba despre activitatea de QSL-uri din tara vecina. Cartea de confirmare, QSL-ul este foarte importanta pentru un radioamator autorizat, intrucat este trofeul cu care ne mandrim si dovedim convorbirile efectuate cu diversele colturi ale lumii. Acesta este motivul pentru care, dupa ce am vazut Biroul de QSL-uri in portabil, m-am gandit sa abordez acest subiect.

In R. Ungaria, traficul cartilor de confirmare QSL este organizat si coordonat de MRASZ (Federatia Ungara de Radioamatorism) la nivel central, capitala si unitati teritoriale. Biroul central se gaseste in sectorul XIII al capitalei ungare (Hungarian Central QSL Bureau: H - 1368 Budapest 5, P.O.Box 214), coordonat de Dl. Gyorfi Sandor HA7UW si are program de lucru cu publicul in fiecare marti intre orele 17,00 - 20,00. La capitala, biroul functioneaza in sediul filialei Budapesta al MRASZ, situat in sectorul V (H - 1053 Budapest, Curia utca 3, etajul 2), in fiecare miercuri intre orele: 16,00 - 19,00, sub indrumarea D-nei Nemeth Marta HA5FQ.

Serviciul poate fi utillizat numai de membrii ori membrii asociati la MRASZ, care au achitat taxa anuala si poseda legitimatia de membru. Membri pot fi persoane fizice ori juridice in conformitate cu prevederile Statutului de organizare si functionare al MRASZ (dupa modelul comunitar).

Cu Biroul de QSL-uri in portabil!In acest an, pentru a facilita expedierea si primirea QSL-urilor, pe perioada de desfasu-rare a Intalnirii internationale a radioamatorilor Burabu-2005, D-na Nemeth Marta, HA5FQ, HA5 Budapest QSL manager si-a amenajat biroul in portabil.

In acelasi cort, cu standul lui HA2SB Gabor, HA8UG Pali cu etajele liniare de putere RF de 1,5-2KW si aparatele expuse de compatriotul nostru YO5AT Iosif Cuibus si-a amplasat D-na Marta mobilierul. O masuta, un scaun de camping, un cantar vechi si cateva geamantane cu documente. Aici se dau informatii, relatii, se poate expedia si primi corespondenta, se pot cumpara QSL-uri, loguri si formulare tipizate. (Un QSL standard color costa 15 Ft, unul din seria HCS 1 Ft, iar un log se poate achizitiona cu 200 Ft).

Am aflat, de la D-na Nemeth Marta, care se ocupa din 1998 cu aceasta activitate, ca membrii afiliati la MRASZ primesc corespondenta sosita din tara si strainatate si expediaza corespondenta la intern (HA/HG) in mod gratuit. Pentru corespondenta expediata in strainatate, indiferent de destinatie, se percepe o taxa de 2.500 Ft (10 Euro) pe kilogram. Radioamatorii ori cluburile neafiliate, la federatia ungara, isi deruleaza corespondenta in mod direct prin serviciile postale.

In aceste conditii, in anul 2004 la biroul din capitala s-au expediat, contra cost, in strainatate 130 kg si s-au primit 120 kg de corespondenta. Referitor la tarifarea expeditiilor si pentru faptul ca nu se asigura serviciul pentru membrii neafiliati la federatie exista mai multe comentarii si propuneri. Deocamdata problemele financiare isi spun cuvantul si in acest domeniu. As dori sa inchei, prin a Va informa ca in traficul postal nu se mai accepta la expeditie trimiteri cu mentiunea "Imprimate"!

Insa, se poate inlocui clasica confirmare a legaturilor prin carti de confirmare cu eQSL!

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 22-6-2005

8224

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de QSLuci - la 2005-06-22 11:36:16 (ora Romaniei)
  • Momentan, am impresia ca exista un "razboi psihologic" intre cele 2 "firme " americane care isi disputa "suprematia" si adevarul absolut in materie de QSL electronic.Nu se baga in seama una pe alta si isi cam pun talpi.Este vorba de LOTW si eQSL. Dupa ce cheltui destul de mult ( pt. YO )cu expedierea QSL -uri de hirtie necesare deocamdata pt YO DX Club si pentru alte citeva diplome SERIOASE ( cele care fac "diferenta" intre radioamatori), cred ca se poate expedia QSL
    pentru DX prin cele citeva birouri serioase din tara,iar restul "caracudei" prin oricare sistem de confirmare electronic, eventual prin amindoua.In orice caz ramine valabil indemnul lui Lenin in materie de QSL : " Lucreaza, trimite ,trimite...." Hi !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cu Biroul de QSL-uri in portabil!"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact