hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Burabu - 2005

László Hadnagy YO5AEX

Intre 10-12 iunie 2005 s-a desfasurat la Budapesta editia a XII-a a Intalnirii internationale a radioamatorilor Burabu, la Tabara tineretului de pe insula Csepel. Denumirea BURABU provine din cuvintele BUdapesti RAdioamator BUgi. Manifestarea este organizata de catre MRASZ (Federatia Maghiara de Radioamatorism), filiala din Budapesta, in colaborare cu alte institutii, in cel de al doilea weekend din luna iunie a fiecarui an.

Debut nefavorabil. Ploaia torentiala, frigul si vantul au pus stapanire pe capitala ungara.

Vineri, bine echipat m-am deplasat la gara Budapest Keleti. Nu stiam daca trenurile dinspre Romania circula conform orarului din cauza grevei feroviarilor. Cu intarziere, in trenul international Bega, soseste dinspre Timisoara, Dl. George Pataki WB2AQC cu care ne-am deplasat la locul de desfasurare al intalnirii. Musafirul meu este cazat in casuta cu numarul 6.

Ma interesez despre sosirea echipei din Romania. Aflu ca au ajuns cu masina si sunt cazati in casutele avand numarul 2 si 3. Ma grabesc pentru reintalnire. In casuta cu numarul 2 il intalnesc pe Dl. Vasile Ciobanita YO3APG, secretarul general al FRR si echipa de la C.S.M. Baia Mare, Dl. Bughesiu Carol YO5OEF, seful sectiei radio de la YO5KAD si Dl. Bordas Zoltan YO5CRQ. Mare bucurie, mare. Ii cunosc si pe ceilalti radioamatori din Romania. Din partea radioamatorilor timisoreni soseste Dl. Horvath Adalbert YO2ARA care se cazeaza impreuna cu George WB2AQC.

Dupa ce am fost primit cu ospitalitatea traditional romaneasca, ne uscam hainele, ne incalzim putin si ne asezam la discutii pana incepe a se lasa intunericul. Ma reintorc in oras, acasa. Sambata dis de dimineata sfantul Petru incepe a tine cu radioamatorii. Pe cer apare soarele si temperatura este in crestere. Ma grabesc spre insula Csepel pentru a-mi reintalnii prietenii.

Ora 9. Pe un platou este pregatita festivitatea de deschidere. Participarea este destul de mica.

Dl. Horvath Gyula, viceprimarul sectorului XXI, Budapest-Csepel, Dl. Bekei Ferenc HA5KU, presedintele filialei din Budapesta a MRASZ, redactor sef al revistei Radiotechnika si Dl Fodor Tamas presedintele asociatiei Civil Haz rostesc in deschidere scurte alocutiuni. Participa alte oficialitati, invitati.

BURABU - 2005 In imagine, de la stanga la dreapta, Domnii Fodor Tamas, Furedi Peter HA5LC si Bekei Ferenc HA5KU. Se trece la comunicarea rezultatelor si festivitatea de premiere a castigatorilor la Concursul national de U.S. al Ungariei pe anul 2004, la HA-YL-OM, si alte competitii pentru radioamatorii maghiari. Dupa consumarea festivitatii de deschidere se trece la programul comunicat. Cei mai multi participanti se indreapta catre standurile cu produse unde spatiul devine insuficient. Exponatele sunt numeroase. Se gasesc aparate industriale noi si second hand, piese, diverse. Ma intalnesc cu radioamatori din Slovacia, Croatia, Austria, Ucraina, Statele Unite, etc.

Ma reintorc la grupul de radioamatori romani. Am placuta surpriza sa cunosc cateva tinere sperante in echipajul de la Baia Mare YO5KAD. Este vorba despre radioamatorii, recent autorizati, YO5PEK (Ad)Nana, YO5PEJ Vasile si YO5PBW Stefan. Despre cele discutate, cu noile mele cunostinte, voi reveni cu alta ocazie.

Ne pornim in grup sa participam la manifestarile ce sunt in curs de derulare, sa vedem talciocul care este un punct de atractie si diversele constructii realizate de radioamatori. Ii intalnim pe OE6RLF Ludwig Rubien din Hartberg, apoi pe HA5AAZ Ambrus Ferenc si HA5TAA Miklos Aniko. Cei doi se pregatesc pentru o noua deplasare, in portabil, in Rieka si insule (Croatia).

Ne oprim la standul lui HA8ET Nagy Gyula din Szentes unde gasim SWR-metre (1,8-1.300MHz), diplexere, oscilatoare (432, 1296MHz) si alte montaje proprii. Dupa standul lui HA1YA Draskovits Gabor din Szombathely si a lui HA6NL Foldi Laszlo din Salgotarjan, intalnim un alt compatriot pe YO5OEE Anderco Adrian din Satu Mare care expune aparate de masura. Ne bucura faptul ca pe langa echipamentele industriale mai sunt radioamatori care construiesc propriile aparate. Ne abordeaza YO5AT Cuibus Iosif, o veche cunostinta, care ne invita la standul propriu in cort.

BURABU - 2005 In imagine, de la stanga la dreapta: YO5AT Cuibus Iosif, HA5FQ Nemeth Marta, HA5OMM Hadnagy Laszlo, YO3APG Ciobanita Vasile si OM8CA Illes Geza. Geza OM8CA, din Kosice, in etate de 88 de ani, a participat in 2004 la Maratonul international al pacii, ocazie cu care a facut trafic folosind indicativul OM 80 MMM.

Cu totii admiram montajele construite de Iosif care participa la concursul de creatie tehnica. Ne consultam si asezam fisele noastre de vot in urna in favoarea compatriotului nostru YO5AT. Standul lui YO5AT este in imediata apropiere a standului Biroului de QSL- uri, NMARK - Clubul radioamatorilor vorbitori de limba maghiara si activitate YL indrumata de D-na Nemeth Marta, HA5FQ. Dupa ce vedem etajele liniare de putere (1,2-2KW) construite de HA2SB Gyarmati Gabor din Papa servim masa de pranz (contra cost). In sala de mese ne cauta HA7PR Nagy Miklos (originar din Romania) aducand o cutie mare plina cu fursecuri.

I se solicita un interviu lui YO3APG Ciobanita Vasile pentru Hajdu-QTC, de catre HG0EK, Rozsa Dezso, care transmite invitatia catre radioamatorii din Romania de a participa la Intalnirea internationala a radioamatorilor din orasul Debretin, in luna septembrie. Voi reveni asupra acestei Intalniri dupa ce organizatorii, Clubul sportiv radio din orasul Debretin, ne va trimite detaliile si programul de desfasurare.

Are loc un schimb de opinii, schimb de atentii si reviste intre Dl. Bekei Ferenc HA5KU, presedintele filialei din Budapesta a MRASZ si Dl. Ciobanita Vasile YO3APG secretarul general al FRR. Apoi ne retragem in casuta rezervata baimarenilor unde continua sirul de intalniri si discutii pana seara tarziu.

Inainte de final, duminica dimineata, doritorii au posibilitatea sa viziteze Muzeul radio-tv din localitatea Diosd ori Statia de emisie de la Lakihegy la alegere.

Inainte de a ne desparti, am solicitat pentru Dvs, cateva impresii din partea D-lui Vasile Ciobanita YO3APG, care mi-a spus:

" - Sunt multumit ca in acest an, mai multi radioamatori din Romania, au venit la Burabu, si nu numai vorbitori de limba maghiara. Pe langa talcioc, noi avem posibilitatea sa cunoastem mai multi radioamatori din Ungaria si sa invatam din experienta lor. Sunt multe lucruri, ma gandesc la MRASZ si filiala acesteia din Budapesta, pe care ei le-au depasit, dar cu care noi ne confruntam acum, din punctul de vedere al Federatiei nostre. Pe langa cantitatea mare de aparate noi si vechi, componente electronice, personal m-am bucurat sa putem sta de vorba cu radioamatori cunoscuti in domeniul performanteloir sportive dar si in activitatea de constructori. Am vizitat standurile radioamatorilor constructori HA8ET, HA1YE, HA9PR cu care am avut un schimb interesant de opinii. Deasemenea pentru mine personal au fost intalniri de suflet reintalnirea cu radioamatorii originari din Romania si stabiliti acum in Ungaria si alte tari."

De la organizatorii intalnirii, prin Dl Matuska Andras HA5BSC, am aflat ca pentru Burabu, se inchiriaza de la Primaria sectorului Csepel utilitatile necesare la Tabara de Tineret, contra cost. Toate serviciile sunt contra cost. Cazarea s-a asigurat gratuit, in casute cu 4 paturi, pentru echipa Romaniei. Paza a fost asigurata de Asociatia de prevenire voluntara a infractiunilor, din sector, Polgarorseg (Nationwide Civil). Pentru echipa de ordine si paza s-a asigurat masa de pranz in mod gratuit. Dupa numarul biletelor de intrare vandute, cifrele comitetului de organizare vorbeau de 1.850 de vizitatori. Urmeaza ca dupa achitarea facturilor pentru servicii organizatorii sa poata aprecia bilantul intalnirii.

Intalnirea de la Burabu va continua si in anul 2006. Organizatorii sunt optimisti si spera la un numar mai mare de vizitatori si standuri cu produse.

La revedere, in anul 2006, la Budapesta, la Burabu!

László Hadnagy YO5AEX
Corespondenta din Budapesta

Articol aparut la 13-6-2005

9342

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-06-15 10:15:39 (ora Romaniei)
  • Multumiri pentru corespondenta interesanta. Cateva fotografii in plus n-ar fi stricat.
    Ar fi interesant de stiut in continuare, daca acest fel de organizare este viabil din punct de vedere economic pentru organizatori.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Burabu - 2005"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact