hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
A invins bunul simt, a invins ratiunea!

Necazurile arbitrajului electronic in Campionatul National CW 2005 sau La Portile Levantului

Margarit Ionescu YO9HG

Consiliul de Administratie al FRR a hotarat continuarea arbitrajului electronic la Campionatele Nationale US

MOTTO: Bravos natiune, halal sa-ti fie! (I.L. Caragiale)

Nella cupa notte vola
Un fantasma iridescente.
Solo e spiega l'ale
Sulla nera infinita umanita.
Tutto il mondo l'invoca
E tutto il mondo l'implora
Ma la fantasma sparisce coll'aurora,
Per rinascere nel cuore!
Ed ogni notte nasce
Ed ogni giorno muore!

Si ! La speranza rinasce !

Dilegua, o notte !
Tramontate, stelle !
All'alba vincero !
Vincero ! Vincero !
         (Giacomo Puccini)

Loguri primite prin Internet:

YO2MBV trimite un log cu 14 QSOuri, intr-o singura etapa efectuata in viitor la 18 martie 2020. Dupa cererea de retrimitere a logului de catre QTCul YO3KPA primesc un nou log dar si acesta lucrat in concurs tot in ziua de 18. Fara comentarii…

YO7AWZ trimite log incomplet si a lucrat in Campionatul National de telegrafie in SSB ! (HI) Log respins, cerut retrimiterea lui. Suparat foarte YO7AWZ anunta ca nu mai revine cu nici un log. (Pana la urma a revenit cu un log prin posta hartie).

YO6MK in ziua de 14 dupa ultimul QSO din prima etapa continua cu etapa a doua dar tot cu ora 15 (nu cu ora 16!).

YO8RBU trimite logul in format tabel Excel. Ii multumesc ca m-a pus la treaba am listat tabelul si apoi l-am introdus in baza de date cu YOTEST.EXE Ca la cooperativa Munca in Zadar.

Loguri primite prin posta:

YO8AXP si YO8RYB imi trimit logul pentru YO8KOS prin posta intr-un minunat tabel printat la imprimanta laser si in doua culori. Le multumesc pentru ca mi-au "ocupat" 75 de minute pentru a introduce logul in calculator in Cabrillo.

Log necolorat, si tot pe laser si de la YO8BPK, cu 106 +122 QSOuri, insotit si de un frumos QSL. A muncit si el la tabelul artistic pe care mi l-a trimis si mai muncesc si eu la introducerea logului dansului pentru transformarea acestuia in Cabrillo.

Loguri de asemenea format TXT pentru care a fost necesara printarea acestora, tastarea si verificarea corectitudinii tastarii: YO5CL YO5DAS YO9WF

YO8MI imi trimite pentru YO8KAN/P un log scris in CT, dar un CT nestapanit bine. Mi-a trebuit o ora sa refac logul prin eliminarea tuturor taburilor si ale altor alte semne din fisier, sa-l printez si apoi sa-l introduc in baza de date, cu cel mai bun program existent in momentul de fata (programul YO9HG!). Titi isi cere scuze ca nu a reusit sa descurce programul CT. Daca Titi folosea programul YO9HG scapa si dansul scapam si eu de toate belele.

YO5OAC op Sergiu, cu toate ca in revista cat si la multe QTCuri se specifica in mod expres adresa unde trebuie trimise logurile, trimite logul la Federatie. In plus, cu toate ca in formular scrie clar ora UTC complecteaza formularul cu ora YO.

Aceeasi observatie cu trimiterea logului la FRR pentru YO3JA YO4GJS YO6BLU si YO8OU

Fata de concursurile precedente aceste aspecte au reprezentat numai cateva mici exceptii de la regulament. Sper ca pe viitor sa nu mai intervina asemenea nereguli. Multumesc tuturor radioamatorilor care au venit cu observatii asupra programului de logare YOTEST cat si asupra organizarii trimiterii, primirii si confirmarii logurilor electronice. Toate observatiile vor fi analizate si se va avea in vedere in viitor.

A fost scris de catre YO9CWY un nou program pentru logarea concursurilor YO. Il recomand si pe acesta, pe langa programul lui DL5MHR.

Cu 73's si toate cele bune!

Margarit Ionescu YO9HG

Articol aparut la 12-6-2005

9072

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (12)  

  • Postat de Relu - la 2005-06-13 08:31:47 (ora Romaniei)
  • Nu cred ca ar trebui sa fiti atit de rautacios !
    Trebuie sa recunoastem ca toate programele de log scrise pina in momentul asta au tot soiul de probleme...
    Pina nu se face o "standardizare" a programelor de log, nu avem sanse sa scapam de probleme.
    Probabil Federatia ar trebui sa-si dea acceptul pt un SINGUR soft.
    Oricum, e de apreciat fair-play-ul concurentilor care au trimis(si retrimis) log-ul.
    (Recunosc, eu m-as fi enervat si nu l-as mai fi retrimis)
    '73 Relu

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-06-13 10:01:37 (ora Romaniei)
  • Urmatoarele sunt luate din prezentarea facuta de YO3APG dupa intalnirea de la Frasin: Concluzii si hotãrâri.
    - Se omologheazã clasamentul realizat de YO9HG.
    - Se vor transmite multumiri oficiale lui YO9HG pentru efortul depus în realizarea de programe si introducerea pe calculator a logurilor primite pe hârtie.
    - La fel multumiri pentru DL5MHR.
    - Arbitrarea electronicã este o procedurã modernã, de perspectivã, ce trebuie continuatã, sustinutã si promovatã chiar dacã la noi este la început.
    - Sunt însã deficiente si greutãti legate de preluarea si confirmarea logurilor transmise electronic.(SIC!)
    - Se va organiza în trimestrul III o întâlnire de lucru pe aceastã temã, la care YO3APG va invita radioamatori cu preocupãri în acest domeniu.
    - Programul Cabrillo trebuie sã fie promovat, dar va avea caracter de RECOMANDAT(!), întrucât trebuie(!) sã fie admise si loguri realizate cu alte programe clasice utilizate de marii contest-mani. === Iata ca intervine un lucru care va genera iar probleme de genul celor de care aminteste YO9HG. Cate tipuri se vor accepta? 2 3 4 sau n.... cine va face conversia lor in formatul Cabrillo. Tot YO9HG, daca va mai dori sa faca acest lucru. Orice compromis duce la anarhie...=== Majoritatea programelor folosite de contest-mani pot genera loguri tip CABRILLO. Orice pas inapoi inseamna dezicearea de ideile de mai sus. Imi pare rau!
    Concluzia este ca in discutiile de la Frasin s-a luat o masura nasoala cu privire la fisele de concurs. Dupa cum scria un amic, concursul nu se termina la ora fixa xx.xx ci dupa ce ai completat fisa de concurs si l-ai expediat. Fisa face parte din concurs. Dupa cum l-ai completat vei fi arbitrat. Ma mir ca marii contestmani mai au scapari tocmai la competitiile nationale unde uneori chiar le castiga!
    Cat priveste standardizarea. Relu fisierele tip Cabrillo au aparut tocmai din nevoia de standardizare. Deci avem standard. La acest standard YO9HG a mai adaugat ceva pentru ca statiile YO nu stiau ce puncte au realizat si a aparut o substandardizare. Logul Cabrillo nu are puncte sau multiplicatoare. Acestea se dau de programul de verificare. Un program de verificare trebuie sa respecte regulamentul de concurs. La noi fiecare are regulamentul sau care mai de care mai savant. Crezi ca acestia isi vor crea si programul de verificare, Nu cred. Ei vor dorii fise scrise cu punctajul facut. Sunt numeroase cazurile in care verificarea se face partial pentru primii clasati si ceilalti din josul clasamentului sunt lasati asa cum au venit.
    Deci domnilor la Frasin s-a facut un pas inapoi, daca nu chiar doi!
    Un bun amic, DL5MHR, Nicky, dupa ce l-am consultat cu privire la articolul din rr5/2005 ma rugat sa mentionez ca programele pe care le pune la dispozitie pot fi imbunatatite numai prin colaborarea cu cei care le folosesc. Deci daca remarcati ceva care nu merge(functioneaza) corect nu ezitati de a semnala aceste aspecte.
    Chiar si cele mai destepte programe au avut probleme. Cel care le concepe nu poate sa prevada chiar toate. El incearca, dar in practica apar si alte chichite...
    Dupa mine concluzia ar trebui ca la CN sa se accepte numai Cabrillo, la fiecare club ar trebui sa existe programele lui DL5MHR, YO9HG si mai nou YO9CWY, unde cei care nu au posibilitati sa lucreze asistati de calculator, sa poata veni si introduce dupa propriile foi, cu manuta lor, ceea ce au facut in concurs, iar apoi sa fie trtimise in formatul Cabrillo la organizator. Incetul cu incetul cele pe hartie ar trebui sa dispara. Ele nu vor dispare in totalitate, dar vor ramane la cei care intradevar nu au inca acces la un calculator... Poate citind cele de mai sus cineva se va gandi sa creeze pe un site un loc unde oricine care doreste, de acasa sau de la un punct de internet, chiar internet cafe, sa poata completa dupa concurs un fisier care apoi sa fie trimis! 73 Pit

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-06-13 10:52:35 (ora Romaniei)
  • iata citeva lucruri despre "cabrillo" care cred ca este bine sa fie stiute de cei care umbla cu asa ceva. 73 andrei.

    Cabrillo

    Compendium of Cabrillo QSO Formats

    The Cabrillo file format was developed as the result of efforts by contest score checkers to reduce the headaches caused by the plethora of file formats they received in the absence of an agreed-upon standard. With the advent of computerized score checking, it became important to ensure not only that all of the necessary data was in each submitted log, but also that the data was in a format that would be easily read by the score checking software.

    The Cabrillo file format represents an agreement between major contest sponsors (the ARRL and CQ Magazine), and major developers of contest logging software. Because of the very narrow focus of this agreement, the requirements for this format are very different from those for ADIF. Although files in both formats are ASCII text files which can be edited with any text editor, there is little resemblance between them, nor are they in competition with one another. Neither format suits the purposes for which the other one was designed.

    The specifications for Cabrillo files are given in detail by N5KO. There are two distinct sections of a Cabrillo-format file. The first is the summary data (contest name, entry class, names of operators, address to send certificates or other prizes to, and so on). This information appears in a header at the beginning of each Cabrillo file. The second section contains the QSO data. This data is in a fixed format to simplify the decoding job of the checking software. Fields are separated by blanks to make the files readable by humans, and are nominally in fixed columns. It appears that some variability in the position (but not the order) of elements of the sent and received exchanges may be tolerated in practice by some contest checkers (i.e. the elements of the exchange may be separated by single spaces instead of being in fixed columns). Software for decoding Cabrillo files can easily accommodate this minor deviation.

    There are actually several different Cabrillo formats for QSO data, resulting from the differences among contest exchanges. The format used for the majority of ARRL and CQ contests is also suitable for many other contests. It is designed to accommodate exchanges with two limited-length elements. The Cabrillo format used for the ARRL and CQ VHF contests is similar to this "generic" format, but with only one exchange element. There is a special Cabrillo format which applies only to the ARRL Sweepstakes contests, with their unique contest exchange. Two other Cabrillo formats, quite similar to one another, are used for the National Contest Journal contests (NAQP and NA Sprint), providing sufficient space for the name that is part of the exchange in those contests.

    Since the initial introduction of the Cabrillo format and its adoption by the ARRL and CQ Magazine, many other contest organizers have also adopted the Cabrillo format. Contests with simple exchanges can use the "generic" format, but for contests with unusual exchanges, organizers have introduced modified QSO formats to account for the special features of the exchange (e.g. BARTG, many RSGB contests including the IOTA contest, and QTCs exchanged in the WAE contests).

    Because of the fact that the contest exchange information varies among contests, as well as the existence of several separate QSO formats, it is necessary for each Cabrillo header to identify the contest to which the file applies. The Cabrillo specification lists several different contests which are officially supported. In addition, the web pages of a number of contest organizers describe Cabrillo formats that they require or request entrants to use.

    A compendium of QSO (and for the WAE contests, QTC) formats for many contests (including all contests sponsored by ARRL, CQ, NCJ and RSGB) can be found here. The majority of the fields are self-explanatory; when in doubt, consult the referenced web page or the Cabrillo specifications. The "tn" field that appears at the end of QSO lines in some contests confuses many new users; it is used to record the transmitter id number for multi-transmitter entries in certain contests. It is unnecessary for single-transmitter entries, although some programs insert a zero in this field in single-operator logs.

    In order to comply with the requirements of the ARRL and CQ and other contest organizers for electronic log submissions, the majority of contest logging programs are now capable of exporting logs in the Cabrillo format. Log file conversion programs which existed before the introduction of Cabrillo, notably LogConv and BV, now also support the Cabrillo format for both import and export. A special suite of programs to create and manage Cabrillo files, the WT4I Contest Tools, is now available. The WT4I Cabrillo Converter program will produce Cabrillo files from ASCII log files not only for the contests in the original specification, but also for many additional contests.

    The advent of the Cabrillo format has made the job of conversion of contest log files to ADIF easier. It is now possible to count on the availability of a file in a common format, instead of having to support the different formats of each of the many available contest logging programs. I have taken advantage of this in CBR2ADIF, a program which is smaller and simpler than the general-purpose conversion programs, despite the presence of some additional features.

    Top of page

    Back to CBR2ADIF page

    Back to VE3IAY home page

    Page last updated 27 August 2003

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2005-06-13 12:29:36 (ora Romaniei)
  • Am citit cu mult interes cele scrise de Margarit ca si de Pit si desi vor aparea voci care vor spune "Ce mai vrea si asta?", incerc totusi sa-mi spun si eu parerea.
    In ce priveste erorile pe unele loguri (era gata sa spun voite sau nevoite HI), asta este situatia si la un concurs intern cred ca este preferabil sa se faca mici modoficari (de ex daca e vorba de data care este precis aparuta asa dintr-o eroare ) si care poate fi modificata fara probleme si mai rapid decit scris un E-mail celui in culpa si asteptat un raspuns cu un log nou care va veni sau nu), dar ma rog , pareri si pareri.
    In alta ordine de idei, la un concurs, indiferent de importanta lui, exista 2 categorii de participanti:cca 10 procente (eventual) sunt participantii care vor sa cistige iar restul sint cei care participa de dragul de a participa. Parerea mea (cam multe pareri am azi HI) este aceia ca in concurs, cei mai importanti sint cele 90 procente care fac 20 ... 100 de legaturi deoarece fara acestia, nici cei care vor sa cistige, nu pot face cele 400 - 800 de legaturi care duc la cistig, iar daca cele 90% (care nu au nimic de pierdut sau de cistigat) nu trimit loguri, concursul este ratat. Din aceasta cauza, o obligativitate de format, va duce la netrimiterea logurilor. De asemenea, nici un concurs europea nu obliga la un format ci recomanda. Eu am cerut ca in regulamentul pentru YODX sa apara o clauza ca logurile, indiferent de format, sa poata fi deschise cu un editor, dar propunerea mea a fost uitata si prevad ca vor aparea iar loguri in EXCEL sau BIN sau PFOFOX care vor duce la greutati de citire.
    In ce priveste logurile celor care nu au calculator, exista 2 posibilitati: sau se admit loguri scrise cu mina sau se cere ca acestia sa nu lucreze in concurs HI.
    In ce priveste arbitrarea electronica, vorba lui Morel, ar cam trebui sa scapam de perioada AVSAP (cei batrini stiu perioada despre care e vorba).
    OK multumesc de rabdare pentru cei care au citit aceste rinduri.
    Nicky DL5MHR

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2005-06-13 16:30:41 (ora Romaniei)
  • Este adevarat ca la multe concursuri internationale se solicita logul in forma electronica sub orice forma ar fi el, daca nu se poate in format Cabrillo si mi se pare normal lucrul asta daca se vrea incurajata participarea. Cred ca acest lucru ar trebui mentinut ptr. competitiile FRR, inclusiv primirea logurilor pe hartie, ptr. ca este foarte redus nr. de participanti raportat la nr. de indicative autorizate existent. Ar trebui marita echipa de arbitraj electronic in schimb.
    Ptr. concursurile organizate de cluburi ramane la latitudinea acestora ce vor sa faca. Dar daca va uitati in paginile dedeicate regulamentelor acestora nu veti gasi prea multe detalii. La unul din concursuri am trimis logul in format Cabrillo si mi s-a raspuns ca nu au ce face cu el, sa-l trimit in format txt.Formatul Cabrillo e un standard pentru datele dintr-un fisier text. Un fisier text poate contine date sub orice forma... Aici ne lovim de chestiunile de principialitate de care vorbeste mereu Pit: standardizare, informatie, corectitudine. Din pacate adevarul e pe undeva pe la mijloc. Cred ca ar trebui stabilite intai obiectivele si apoi mijloacele necesare pentru a fi atinse, dar intr-un cadru mult mai larg, cu participarea a cat mai multor radioamatori la discutii. Pentru cele trei programe romanesti existente propun crearea a cate unei pagini identice cu aceasta in care fiecare sa spuna ce crede despre programul respectiv..In orice caz nu cred ca ar trebui sa uitam ca din cei vreo 5000 de radioamatori autorizati, numai unii sunt in posesia unei statii, putini au o statie de productie industriala si putini mai au si un calculator...Ramane de vazut daca o competitie se vrea adresata tuturor (lucru bun ptr. popularizarea unui hobby) sau numai celor care vor cat de cat performante (lucru bun ptr. cresterea nivelului de pregatire a acestora)...Parerea mea ...:-)Romeo YO4RST

  • Postat de COSTEL - YO8BND la 2005-06-13 18:42:40 (ora Romaniei)
  • FRRatilor!,exceptional,forum, 1. pt.PIT 3jw il rog sa puna pe aceasta pagina descarcarea prgramului Cabrillo optimizata, in limba romana, eu am descarcat si dupa dl5mhr si ma intreba ceva in germana la urma si n-am nimerit.....
    2. pt. Andrei 4aup, cu lamuririle in engleza de mai sus,ar fi bine sa le traduci,nu toti sunt asa destepti,...3.motivatii- in localitatile cu
    radioamatori mai multi si activi,mai scimba omul cate o parere,dar cand exista cate unul...4.subscriu la comentariul lui 8rnf si 4rst.

  • Postat de Margarit - YO9HG la 2005-06-13 20:36:41 (ora Romaniei)
  • Pentru viitor ma gandesc sa schimb actualele liste de loguri validate si loguri nevalidate cu cate un fisier pentru fiecare concurent cu fiecare QSO si anume: QSO OK punctat, sau nevalidat datorita diferentei de minute, diferentei de cifre de control, diferentei de judet, sau lipsa log corespondent.
    Dar pentru aceasta administratorul siteului va trebui sa aceepte sa faca cate un link pentru fiecare participant in concurs.
    73,s Margarit

  • Postat de Vasile - YO7AWZ la 2005-06-13 20:54:00 (ora Romaniei)
  • Iertati-ma! Particip in concursuri de placere.Un program UTILIZABIL pt. logul de concurs este f. util.Daca iti da multa bataie de cap, trebuind sa-l iei de cateva ori de la capat nu are haz. Daca totusi faci si asta si te trezesti ca ajunge bucati de log la destinatie te cam deranjeaza. Stimati realizatori de programe, oricat de GROZAV ar fi programul, daca utilizatorul, care nu stie ce are in cap realizatorul lui, si nu poate folosi programul, acesta este nul. Si cum utilizatorii nu sunt experti in programare (toti), partea cea mai grea pentru programator nu este programul in sine ci cum sa-l faca pentru a fi utilizat cu usurinta si de catre altii. AICI ESTE MAREA PROVOCARE. Cred si eu ca trebuie sa se mearga pe solutia logurilor electronice pentru cei care au conditii si sa nu fie exclusi ceilalti care fie nu au calculator fie nu reusesc sa foloseasca un program.Marea majoritate participa din placere si ar fi jalnic ( pt. noi) sa fie eliminati. Cu cat mai multe programe cu atat mai bine. Daca am inteles bine, formatul Cabrilio este foarte clar si precis definit. Permite flexibilitate (hi) pentru utilizatori (realizatorii de programe). Pune ceva mai multe probleme pentru programatorii ce realizeaza programe de arbitraj. Dar ... ajunge. INCA ODATA IERTARE PT. TIMPUL RAPIT. 73 Vasile

  • Postat de Margarit - YO9HG la 2005-06-13 21:04:48 (ora Romaniei)
  • 1. Autorul moral al arbitrajului electronic in YO este PIT

    2. Semnalez aparitia unui nou si excelent program de logare a lui YO9CWY Dan din buzau.ro

  • Postat de Pit - YO3JW la 2005-06-14 09:05:42 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi, Iata ca se poate si dialoga pe treburi concrete! Din cele de mai sus, sunt lucruri care vazute prin ceea ce eu gandesc, unele se pot accepta,altele nu. Fiecare dintre voi veniti cu experienta proprie si este normal sa fie asa. Am sa incerc sa ma explic dece asi dori ca formatul cabrillo sa ramana singurul acceptat pentru Campionatele Nationale. In primul rand deoarece este usor de manipulat de catre arbirti. Se poate folosi ca atare si intra direct in procedurile de verificare. Azi aproape toate programele fac fisiere tip cabrillo. Daca aveti programe vechi actualizati-le. Chiar si programele noi pot suferii schimbari, actualizati-le! M-am referit concret la CN. Ce fac alti organizatori este pe undeva treaba lor. Obligatia insa este de a mentiona expres ce tip de fise doresc.
    In urma cu ceva timp in cadrul Consiliului de Administratie s-a luata o decizie care recomanda ca la nivelul fiecarei structuri sportive sa se poata face introducerea pe un calculator a fiselor facute de membrii structurii respective pe hartie. Aceasta ar fi implicat pe cei care sunt conducatorii locali sa ajute pe cei care nu au acces la calculatoare.
    In mesajul anterior scriam ca se mentin fisele pe hartie, dar ar fi de dorit ca aceste sa dispara in timp.
    O sa veniti si veti comenta ca ce face "Gheorghe" din varf de munte care nu are calculator. Exista doua variante sau mai multe, dar sa zicem doua. 1. Ia frumos o foaie de hartie tip FRR si-l completeaza trimitandu-l la organizator sau 2. aceeasi foaie o trimite la structura din care face parte unde exista de multe ori un salariat (in peste 45% din structuri exista un om platit) sau un amic care poate isi permite sa introduca in calculator datele sportivului sau. Daca nu poate, inseamna ca nu are cunostintele necesare(sa fiu iertat daca sunt mai dur!) sau nu are calculator. Si atunci le trimite mai departe la organizator.
    La numarul de participanti de aproximativ 100 din CN telegrafie 2005 ar insemna cam 2,5 statii pe judet. Va dati seama ce pierdere de timp ar fi pentru acesti domni! La un log cu 40 de QSO-uri introducerea manuala dureaza maxim 15-20 minute pentru unul care nu are dexteritate...
    Intre timp am inceput sa gandesc la ceva mai nou. Am discutat cu DL5MHR si urmeaza ca sa testam o noua posibilitate. Programul sa existe undeva pe internet si cine doreste sa completeze fise dupa concurs sa poata face acest lucru direct, de acasa, dela un internet-cafe, de oriunde exista conectare la internet. Domnilor colegi in 1990 era o reclama la TV care zicea "DACA VREI, POTI!" Calculatorul nu musca! este un instrument care trebuie inteles. Ganditi-va ca toate au un inceput. Si viata, si-n dragoste, in toate. Toate e sa vrei. Este adevarat, uneori sunt lucruri pe care nu le intelegem. De asta exista forum-uri, chat de discutii. Intrebati si veti gasi raspunsuri.
    Ar cam trebui sa se treaca de la declaratii la fapte. Eu inca mai visez la un CN cu sute de participanti (3-400!) Vad ca peste tot se dau examene de radioamatori, toti urca in categorii, dar participanti in plus la CN, nema. Undeva este o disfunctionalitate. Cine e de vina: partcipantul, nu cred. El trebuie motivat sa participe. Dupa mine nu este suficeint sa avem numai un regualment al CN. Este necesar ca structurile sportive sa faca totul pentru a scoate 2-5 participanti dintre membri sai. Altfel revin la o idee mai veche. Domnul Ciobanita, YO3APG, zice ca federatia este suma rezultatelor Dvs. Dar daca nu exista rezultate la nivelul Dvs, inseamna ca nici la nivel de federatie nu sunt. Cu o floare nu se face primavara. Regulamentul ar trebui sa fie accesibile peste tot, si-n revista(din timp), si pe ste FRR(!) , peste tot. ==========
    Doresc pe aceasta cale sa multumesc inca odata lui DL5MHR, YO9HG si mai nou lui YO9CWY pentru eforturile facute pentru implementarea arbitrajului electronic in YO si crearea programelor care sa ajute radioamatorii YO +, sa poata lucra asistati de calculator. Revin la idea "NU TRAGETI IN PIANIST!" Calculatorul numai este apanajul unei elite. Acesta trebuie sa fie exploatat de toti. De noi depinde acest lucru......
    Apropo. In revista a aparut in urma cu ceva timp o informatie precum la Cluj cineva a facut un program de verificare a fiselor facute in EDI pentru ultrascurte. Poate cineva din Cluj va incerca sa-l gaseasca si sa-l scoata de la 'naftalina". Poate ca se va putea verifica si in UUS cu ajutorul calculatorului.
    73 Pit

  • Postat de Ovidiu Orza - YO2DFA la 2005-06-16 18:33:30 (ora Romaniei)
  • Cred ca nu mai este nevoie sa vorbim despre avantajul unui arbitraj electronic!
    Cei care au reusit sa faca programe de arbitrare au ajuns la concluzia ca formatul Cabrillio este cel OK! Deci mergem cu Cabrillio, deocamdata recomandat, tinandu-se cont de faptul ca nu toti radioamatorii participanti la concursuri au calculatoare si sunt convins ca si destule cluburi afiliate la FRR duc lipsa de asa ceva!
    Totusi revin cu o intrebare, pusa de mine si dupa primul campionat arbitrat de YO9HG!
    Dupa cate stiu eu, daca la 1 QSO exista o greseala intre numerele schimbate de cei 2 corespondenti, conform regulamentului, punctajul se injumatateste! Daca exista 2 sau mai multe greseli QSO-ul se anuleaza!
    Din cate am observat eu, in urma arbitrarii nu apare nici un QSO cu 1 punct!
    Exista 3 variante:
    1. Ma insel eu in ceea ce priveste regulamentul (si atunci imi cer scuze);
    2. Nu a existat nici un QSO cu o singura greseala (desi ma indoiesc);
    3. Programul de arbitrare "nu stie" de aceasta prevedere a regulamentului si atunci trebuie "umblat" la el pana in octombrie!
    Cam atat! 73 Ovidiu - YO2DFA

  • Postat de Margarit - YO9HG la 2005-06-19 10:42:48 (ora Romaniei)
  • Raspuns lui YO2DFA
    Dr Ovidiu, daca te vei uita cu atentie in lista QSOurilor validate la CN de CW (VALIDATE)vei vedea si QSOuri punctate cu un singur punct si nu cu doua.
    73 Margarit

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Necazurile arbitrajului electronic in Campionatul National CW 2005 sau La Portile Levantului"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact