hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Electronica prin teste

Farkas Alexandru YO5AMF

"Recapitularea este mama invataturii"

  • Electronica este o parte a stiintei care in ultimii 5 -10 ani a cunoscut o dezvoltare foarte dinamica, nemaiintilnita in alte domenii. La interpretarea fenomenelor mai complexe, cunostintele de baza multe ori se pierd. Acest lucru nedorit face ca munca electronistului sa devina o munca de rutina, cu toate efectele nedorite in exploatarea, intretinerea si repararea echipamentelor electronice. Pe linga insusirea cunostintelor de ultima ora este de dorit ca personalul care deserveste diferite echipamente electronice sa posede cunostinte de baza solide.
  • Prezenta lucrare a fost experimentata la Atelierul PNA de la ROMATSA DSNA Oradea, pentru perfectionarea pregatirii profesionale a electronistilor si a fost primita pozitiv din partea personalului muncitor de specialitate si consider ca este utila si pentru pregatirea radioamatorilor.
  • Culegerea de probleme sub forma de teste, se adreseaza electronistilor cu o pregatire medie. Parcurgerea si rezolvarea problemelor prezentate asigura reimprospatarea cunostintelor de baza de electrotehnica, si o parte din electronica si radiotehnica precum si clarificarea unor probleme specifice, a unor metode de masurare si de interpretare a rezultatelor. Problemele au un caracter practic si sint in strinsa legatura cu activitatile curente din acest domeniu. Formulele de baza folosite si descrierea fenomenelor sint prezentate la nivel mediu. S-a axat la fixarea stapinirii metodelor de calcul cu unitatile de baza, si transformarea corecta a marimilor reale in aceste unitati. Prin transpunerea in practica s-a urmarit formarea unei gindiri logice la interpretarea fenomenelor legate de probleme.
  • Intrebarile in chenar pot fi tiparite separat si tinute intr-un plic. Prin tragerea la intimplare a 5 -10 bilete cu diferite intrebari, metoda permite evaluarea cunostintelor profesionale, simultan la 10-12 persoane.
  • Lucrarea este utila si pentru pregatirea radioamatorilor in vederea sustinerii cu succes a examenelor de radiotehnica, pentru obtinerea certificatului de radioamator de clase superioare.
  • Se recomanda tiparirea materialului, taierea in doua a foii A4 in A5 si spiralarea documentului pentru o manuire mai adecvata.
  • Lucrarea prezentata este un inceput de drum si poate fi extinsa si pe alte domenii, cum ar fi:
    - informatica si tehnica de calcul
    - circuite logice si tehnica digitala, comunicatii digitale, etc
  • Orice observatie, completare sau sugestie este binevenita.

    Testul poate fi descarcat aici (925KB)

    Pentru a afisa si eventual tipari acest test aveti nevoie de Acrobat Reader (aplicatie freeware)

    Farkas Alexandru YO5AMF

    Articol aparut la 8-6-2005

    19028

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (8)  

  • Postat de Farkas Alexandru - YO5AMF la 2005-06-08 09:47:39 (ora Romaniei)
  • Sa nu va speriatzi la descarcare! Dimensiunea fisierului este de 925KB (nu MB)....hi. succes!!!

  • Postat de Adrian Scripca - YO8SSW la 2005-06-08 15:52:21 (ora Romaniei)
  • Multumesc domnule Alexandru pentru utilitatea nepretuita a culegerii de teste. Imi reimprospateaza cu siguranta cunostintele dobandite in timpul scolii. Este prima de acest gen care mi-a "cazut" in mana.

    Multumesc inca o data !

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2005-06-08 16:31:28 (ora Romaniei)
  • Scuze pentru MB. Am corectat in KB.

  • Postat de Traian - YO9FZS la 2005-06-12 20:19:32 (ora Romaniei)
  • Excelenta culegere de teste (felicitari!), ar fi de mare ajutor pentru cei ce se pregatesc pentru examenele de RA. Unele intrebari chiar "mi-au picat" la examen (cea cu linia l/4 mi-o amintesc...). Parcurgand chiar si numai superficial testele, am constatat cu uimire: cu cat invat alte lucruri mai complicate, cu atat le uit pe cele mai simple (dar care se pot reaminti mai usor totusi...).
    Cateva observatii/corectii.

    I1:
    "Argumentul functiei sinus este dat de intervalul (-1; +1) pentru alfa (0; 2pi)" este o exprimare cel putin neclara. Corect ar fi: "Functia sinus poate lua valori cuprinse in intervalul [-1, 1] pentru valori ale argumentului alfa cuprinse intre [0, 2*pi]".

    I33: "este egal cu raportul de impedante Zo/Rs care intotdeauna este egal sau superior raportului 1/1" este o afirmatie numai in mod particular adevarata pentru ca Rs=25 ohmi acolo si deci < 50 ohmi, dar in general este falsa. Afirmatia respectiva este adevarata numai referitor la valoarea SWR. Daca Rs este valoarea rezistentei de sarcina (asa cum se intelege din context), atunci Z0/Rs poate fi atat >1 si <1, caci Rs poate prezenta valori mai mici sau mai mari decat Zo (adica <50 ohmi sau >50 ohmi, v. chiar cazul antenei GP de la I68).

    I96, I98, I99: polaritatea Vcc indicata in scheme este gresita.

    I99, I101: desi schema respectiva apare in documentatia originala a lui Darlington referitoare configuratii de mai multe tranzistoare (http://andros.eecs.berkeley.edu/~hodges/DarlingtonCircuit.pdf , pag.2 fig.4), ceea ce in general numim azi configuratie "Darlington" se refera la altceva, si anume la cazul in care cele doua tranzistoare au colectorii conectati impreuna si jonctiunile B-E inseriate (v. pag.2 fig.2), adica tocmai la acea configuratie caracterizata de amplificarea foarte mare in curent B1*B2 specificata in mod corect in text.
    Dealtfel, numai pentru acest caz s-ar justifica afirmatia de la I110 privind caderea de tensiune pe tranzistor (2 x Vbe) in cazul folosirii configuratiei Darlington pentru stabilizatorul serie.

    I110: Dz trebuie conectata invers sau polaritatea T trebuie schimbata in PNP.

    I111: observatie: configuratia de masura respectiva este neindicata si nepractica, iar la frecvente mari chiar gresita, introducerea unui ATT de 50 ohmi si/sau a cablului coaxial de legatura cu el in modul indicat pe schema (jonctiune "T") putand produce dezadaptari/reflexii inacceptabile.
    Configuratia corecta foloseste un cuplor in loc de ATT, avand factorul respectiv de cuplaj (-20dB). Alta solutie, mai potrivita acolo din punct de vedere didactic, este de a se renunta la sarcina si la joctiunea "T" si se plaseaza atenuatorul + F-metrul in locul sarcinii, la capatul liniei, atenuatorul in sine constituind in acest caz si sarcina (in RF se folosesc atenuatoare adaptate, deci prezentand Z de 50 ohmi la ambele porturi iar in acest caz particular trebuie si cu P > 20W sau sarcina artificiala cu atenuator inclus). In general atenuatorul trebuie adaptat pe 50 ohmi si la iesire, dar in acest caz particular, pentru ca atenuarea este mare (>=20dB), adaptarea la iesirea lui respectiv la intrarea F-metrului poate fi omisa daca mica valoarea a SWR introdus nu deranjeaza. Tnx & 73,
    Traian, YO9FZS

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2005-06-13 16:52:12 (ora Romaniei)
  • Draga Traian!
    Tnx pentru observatzii! Adevarul e ca varianta "nesupervizata" a fost trimisa (din gresala) la Ciprian /n2yo. Daca cumva doresti s-o tiparesti,(ca oricum e mai comoda manipularea materialului sub forma de carte),iti pot trimite fisierul in word si corecturile necesare (cu polaritatzi) pot fi efectuate. adr de email al meu: yo5amf@rdslink.ro
    inca odata tnx/73 Alex

  • Postat de codrut - GJ la 2006-06-09 11:41:06 (ora Romaniei)
  • superb, mai vreau

  • Postat de drety - la 2008-04-29 11:49:25 (ora Romaniei)
  • e foarte bun testu ms

  • Postat de victoro - (neradioamator) la 2011-01-13 20:05:20 (ora Romaniei)
  • Felicitari, mai asteptam si altceva tot atat de bine intocmit.Mult succes!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Electronica prin teste"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact