hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Din istoria radioamatorismului romanesc

Amintirile unui concurent

(II)

László Hadnagy YO5AEX

S-a intamplat in urma cu 35 de ani. Scriam anul 1970, cand insufletiti pentru excursii montane, doream sa luam parte la cat mai multe concursuri. Astfel pentru a participa la traditionalul concurs de unde ultrascurte "Polnii Den" (Ziua campului) initiat de radioamatorii cehoslovaci, ne-am propus o deplasare cu YO5KAS/P pe muntele Mesesului.

Din istoria radioamatorismului romanesc Amintirile unui concurent (II) Echipa sectiei de radioamatorism a asocia-tiei sportive a Intreprinderii "Unirea Cluj" s-a constituit din 4 radioamatori si anume: YO5TD - Reisinger Francisc, YO5AML - Varga Alexandru, YO5IP - Lazar Iuliu si YO5AEX - Hadnagy Vasile. Studiem harta, evaluam legaturile posibile si punctajul estimativ inainte de a porni la drum.

In ziua de vineri 3 iulie dupa pregatiri serioase pentru procurarea de corturi, asigurarea echi-pamentului si a alimentelor necesare ne urcam in masina care avea sa ne rezolve deplasarea. Pentru mine era primul concurs in cort. Am transportat pe munte un emitator experimental cu patru etaje, pilotat cu cuart, avand ca etaj final un QQE-03/12, o statie de rezerva, doua receptoare 1-V-3, suport telescopic, o antena Yagi cu 9 elemente cu mecanism de rotire, grup electrogen si acumulatoare. Pana seara ne-am instalat tabara de corturi. Intr-un cort, langa baliza cu cota 870 m, am montat echipamentul si la o distanta apreciabila am asezat grupul electrogen.

Am pus in functiune receptorul. Il auzim pe colegul nostru YO5LI/P Muresan Ionel de pe varful Vladeasa. Ne bucuram ca a ajuns cu bine la destinatie si ii lucreaza aparatura. Dupa miezul noptii au inceput sa apara in banda de doi metri numeroase statii straine. Ne-am culcat cu gandul la concursul care incepea a doua zi.

Primele legaturi, le-am facut inainte de masa, cu un interes deosebit deoarece nu cunosteam performantele aparaturii. Am constatat ca totul merge bine, traficul era perturbat doar de zgomotul grupului electrogen.

Ploaia marunta incepe a ne ingreuna lucrul, ceata ce se lasase actiona ca un ecran in calea undelor, atenuand emisia si ingreunand receptia. Oprim grupul electrogen. Trecem pe statia de rezerva. Prima legatura o stabilim cu YO5ALP, la o distanta nu prea mare. Inseamna ca rezerva functioneaza bine. Din cauza ploii statia mare nu mai putea fi pusa in functiune, neputand folosi grupul electrogen. Ne limitam la rezerva de energie electrica din acumulatoare. Continuam apelurile, rotim antena si adunam la legaturi. Incet, incet, scriem in logul statiei alaturi de: YO5AUG, YO5NU, YO5LI, YO5KDH, YO5AVU si statii straine: UT5DZ, HG5AX, HG6KVH, OK3CDI, etc.

Conditiile atmosferice, in special descarcarile electrice din ce in ce mai violente, ne-au obli-gat sa coboram antena, iar banda intens aglomerata pana atunci a devenit muta. Avand frica descarcarilor electrice am coborat antena telescopica in timp record. Am continuat insa sa facem ape-luri cu antena coborata, desi eram uzi pana la piele. Apa a patruns in cort. Cu un vas pentru salata am inceput sa scoatem apa din cort. Doi dintre noi au continuat concursul iar ceilalti doi scoteam apa si protejam echipamentul contra apei care se revarsa siroi de pe deal. La ora 15:00 GMT se inchide con-cursul. Bilantul nostru se incheie cu 38 de legaturi. Mai lasam receptorul in functiune, dar dupa o jumatate de ora in banda este liniste deplina. Suntem multumiti de ceeace am realizat avand in vedere conditiile de lucru.

Ne-am strans repede bagajele si am pornit spre Cluj, la casele noastre.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 5-6-2005

8196

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-06-08 09:43:35 (ora Romaniei)
  • As da orice sa am memoria ta, hihi. Imi face placere sa citesc amintirile tale din perioada de aur. Continua sa ne delectezi cu povestile tineretii. 73

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2005-06-09 10:43:20 (ora Romaniei)
  • Superbe amintiri ...... daca le-ai putea strange toate ( cu ceva poze ) intr-o broshurica sa ramana peste ani pentru cei vor fi atrasi de radioamatorism ....
    '73 YO3GH , Dan

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Amintirile unui concurent"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact