hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

WR3Z in concursul CQ WPX CW 2005

Ciprian Sufitchi N2YO

A fi operator ocazional (sau cum spun americanii "guest operator") are farmecul sau particular. Ai ocazia sa cunosti oameni deosebiti, sa operezi echipamente radio diverse, sa afli tehnici noi de operare, sa inveti. Eu sunt un "guest operator". Statia mea de acasa nu indeplineste nici pe departe conditii de participare in concursuri asa ca raspund cu mare placere invitatiilor pe care unii membri PVRC (Potomac Valley Radio Club) le fac atunci cand se constituie echipe pentru marile concursuri internationale. Pana la etapa CW a concursului CW WPX operasem Single Operator High Power (de la W0YR), Multi Operator Single Transmitter (de la K4JA) si Multi Operator Multi Transmitter (de la W3LPL). Era momentul sa incerc si categoria Multi Operator Two Transmitter.

In aceasta categorie sunt permise doua semnale transmise in acelasi timp pe benzi diferite. Este practic un fel de categorie Multi/Multi pentru dotarile tehnice mai modeste, dar care este o adevarata provocare din punctul de vedere al configuratiei radio si tehnicii de operare. Categoria Multi/2 tinde sa devina din ce in ce mai populara si poate va fi abordata in curand si de una din echipele romanesti participante in marile concursuri.

Echipa din care am facut parte a fost organizata de catre Brian N3OC, acesta punand la dispozitie si amplasamentul sau radio, antene, statie etc. S-a decis folosirea indicativului lui Barry WR3Z intrucat prefixul acestuia (WR3) il facea foarte atractiv pentru vanatorii de multiplicatoare din WPX (Worked PrefiXes). Dupa cum s-a vazut mai tarziu, alegerea nu a fost foarte inspirata, avand ocazia sa intalnim in trafic pe... WR3O.

Participarea membrilor clubului PVRC in competitiile majore de-a lungul anului este multiplu motivata. In primul rand clubul este format in exclusivitate din iubitori ai concursurilor ham radio, deci entuziasmul acestora este natural. Membrii clubului se mobilizeaza sa participe masiv in concursuri si datorita concurentei care exista intre contest-cluburile americane. Membrii participanti contribuie la scorul clubului in concurs, rezultatul final indicand care a fost cel mai bun club de concurs. Cateva cluburi cu care PVRC se afla in concurenta sunt Yankee Clipper Contest Club (YCCC), Frankford Radio Club (FRC), Florida Contest Group (FCG), Northern California Contest Club (NCCC) si altele. Un alt motiv care invita membrii PVRC la participare este acumularea de punctle pentru faimoasa diploma-trofeu "5 milioane de puncte" pe care ravneste sa o aiba in palmares orice PVRC-ist. Detalii despre obtinerea diplomei se pot citi aici: http://www.wm3t.com/5msearch/5mildc98.doc

Echipa WR3Z in CQ WPX CW 2005 a fost formata din: WR3Z (Barry), N3OC (Brian), W2CDO (Peter), K4GM (George) si N2YO (subsemnatul).

Echipa WR3Z in WPX CW 2005
De la stanga la dreapta: N3OC, N2YO, WR3Z

Statia lui Brian N3OC este situata in partea de sud a statului Maryland, la numai 5 mile distanta fata de celebrul amplasament al lui W3LPL. Casa lui Brian este foarte cocheta si desi nu foarte mare, este foarte incapatoare. Hobby-ul lui N3OC a ocupat aproape in intregime subsolul casei care este format dintr-o camera de trafic (unde scurte si unde ultrascurte), doua dormitoare complet mobilate pentru odihna operatorilor, o bucatarie echipata cu tot ce este necesar, un living room pentru cu canapele si televizor pentru destindere si o toaleta (care are printre altele cada si dus). Operatorii nu trebuie decat sa se aduca pe ei insisi, celelalte nevoi tehnice si personale fiind asigurate de Brian.

Din punct de vedere al activitatii de unde scurte N3OC dispune de urmatoarele:

  • Pilon de 30 m pe care sunt plasate doua antene suprapuse (la 19 si 30 m) de tip Bencher Skyhawk pentru benzile de 10, 15 si 20m.
  • Pilon de 30 m pe care sunt plasate doua antene suprapuse (la 19 si 30 m) pentru banda de 40m de tip Cushcraft 40-2CD. Pe acelasi pilon se gasesc si o serie de antene pentru activiti VHF/UHF/SHF.
  • Beam din fire conductoare pe directie fixa NE/SW pentru banda de 80m amplasat intre cei doi piloni.
  • Inverted V pentru banda de 160m.
  • Antena Beverage pe directia Europei.
  • Antena verticala Cushcraft R6000 pentru benzile 20-10m
  • Transceiver FT-1000MP
  • Amplificator AL80B (1000W output)
  • Transceiver FT-1000D
  • Amplificator AL78 (1300W output)
  • Chei de manipulare Bencher, computere, TNC, comutatoare, filtre, internet de banda larga prin cablu TV etc
  • Software: Writelog

    Mai multe detalii despre statia lui N3OC se pot gasi pe pagina lui personala: http://n3oc.dyndns.org/

    Masurile tehnice de evitare a interferenteleor reciproce intre statii au fost foarte eficiente. Pe timpul noptii in general una dintre statii lucra fie cu antenele de pentru banda de 40m, fie cu antenele de 80m sau 160m, in timp ce cealalta statie folosea cele doua antene combinate de pe celalalt pilon pentru 20m sau 15m. Pe timpul zilei statiile preluau fiecare cate una din cele doua antene de 10/15/20m care puteau fi rotite independent. In foarte putine ocazii am auzit intr-o banda semnalul emis de cealalta statie in alta banda, pe segmente foarte inguste de banda si la nivele neglijabile.

    Programul Writelog si-a facut cu prisosinta datoria, surprinzator de bine avand in vedere configuratia hardware a computerelor. Telegrafia a fost transmisa ireprosabil, de asemenea controlul frecventei statiilor a functionat neinterupt, fiind necesar un singur reboot la unul din calculatoare pentru o scurta pana de curent.

    S-au inregistrat doua probleme tehnice cate una la fiecare dintre cele doua pozitii de lucru. La un moment dat FT1000MP a incetat sa mai emita in cateva benzi aparent fara nici un motiv. Dupa demontarea carcasei s-a constatat ca sursa de alimentare era excesiv de incalzita. Motivul era ca la montarea unor filtre Brian pozitionase niste fire gresit care au obstructionat functionarea unui ventilator intern. Consecinta a fost o supraincalzire si anumite module au intrat in protectie termica. Dupa ce transceiverul s-a racit suficient (30 de minute) a devenit din nou functional si o data ce ventilatorul si-a reluat functionarea, statia a reintrat in trafic. Putin mai tarziu amplificatorul liniar de la cealalta statie a refuzat sa se mai adapteze pe vreuna din antene. De asemenea, se simtea un clar miros de plastic topit, insa nu de la amplificator si nici de la transceiver. Dupa cateva investigatii a fost identificata o cutie care continea un filtru trece jos (< 50MHz) care avea unul dintre condensatoare strapunse. Filtrul era proiectat sa transfere puteri de pana la 2kW. Dupa inlocuirea lui statia a putut sa reintre in trafic cu aceeasi eficienta.

    Propagarea a fost foarte buna in prima zi si, asa cum era se si anuntase, sensibil degradata in cea de-a doua zi. Concursul WPX este foarte popular, mai cu seama in randul statiilor de medie si mica putere, avand in vedere modul in care se considera multiplicatorul. In acest concurs sunt incurajate sa participe indicative speciale sau chiar statii din districte mai putin active. Am sperat sa lucrez toate districtele YO, dar din pacate nu am fost in masura sa aud nici o statie din YO8. Iata lista indicativelor YO lucrate: YO2NAA, YO2RR, YO3AAK, YO3APJ, YO3BL, YO3BWK, YO4AAC, YO4ATW, YO4CSL, YO5CBX, YO5DAS, YO5OEF, YO6BHN, YO6KNY, YO7ARZ, YO7BGA, YO7VJ, YO9AFT, YO9AGI, YO9WF, YR5O, YR7M, YR9P, YP3A. Semnale foarte consistente am remarcat venind de la YR9P, YP3A si YR7M. Multumesc pentru puncte si multiplicatoare.

    Iata si sumarul legaturilor efectuate:

     Band  QSOs
    ------------
      160:   17
       80:  175
       40:  734
       20: 1421
       15:  877
       10:   56
    ------------
    Total: 3280  Prefixes = 924  Total Score = 8,129,352
    

    A fost o experienta foarte interesanta. Cu regretul ca cele 48 de ore de concurs au trecut atat de repede, am strans mana lui Brian N3OC si a celorlalti operatori si am multumit pentru acest weekend formidabil. In timpul acestui concurs am descoperit categoria Multi/2 ca fiind extrem de interesanta si sper cat de curand ca ea va fi descoperita si pusa in valoare si de unele statii de club romanesti.

    Ciprian Sufitchi N2YO

    Articol aparut la 1-6-2005

    7717

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (2)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2005-06-02 18:34:05 (ora Romaniei)
  • Frumoasa relatare, Ciprian. Dar parca lipseste ceva, poate despre pregatirile de concurs, strategiile si tacticile adaptate, ce filtre de banda foloseau, ce filtre de retea, UPS, cum s-au comportat antenele, nivelul operatorilor etc etc etc.
    Ar fi minunat daca cate un operator de la fiecare echipa YO ar putea participa in chip de guest operator de la vreuna din echipele acestea renumite, sa le mai fure ceva ceva din "meserie".

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2005-06-05 10:14:14 (ora Romaniei)
  • Ciprian,
    Interesant articol.. Sunt curios in ce benzi ai operat, sau probabil schimbarile de banda erau decizii instantanee, in acord cu ceilalti operatori? Imi amintesc ca din cele 3 QSO-uri cu WR3Z, cel putin in doua cazuri eu am fost cel chemat. Banuiesc ca erai in spatele manipulatorului.
    Este interesant ca un setup rodat in multe concursuri, cum este cel al lui N3OC, poate sa mai aiba probleme tehnice, asa cum s-a intamplat cu FT-1000MP si cu filtrul trece-jos. Murphy lucreaza.. hi.
    Morel se gandea ca avem de castigat daca operatorii YO ar avea posibilitatea sa opereze din aceste medii.. Poate, dar am avea mai mult de castigat, daca operatorii W ar veni sa opereze de la noi aducand cu ei si mentalitatea de acolo (si poate ceva sponsorizare tehnica ..hi). 73 de Alex

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "WR3Z in concursul CQ WPX CW 2005"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact