hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Cateva cuvinte despre

Orasul Pecica, jud. Arad

Gazda intalnirii radioamatorilor si a specialistilor in telecomunicatii radio, 28 mai 2005

László Hadnagy YO5AEX

Situata in Campia Aradului, pe malul drept al Muresului, Pecica are o asezare geografica avantajoasa, aflandu-se langa drumul international E64, la 23 de km de municipiul Arad si la 25 km de orasul de granita Nadlac. Pecica, una din cele mai vechi asezari rurale din judetul Arad, devine oras in anul 2004. Localitatea se intinde pe o suprafata de 0,5 km patrati, de ea apartinand 18 km patrati teren arabil si 4,5 km patrati padure.

Sapaturile arheologice efectuate in secolele XIX-XX arata, ca zona a fost locuita inca din epoca bronzului. Prima atestare documentara a localitatii Pecica se gaseste in registrele diecezale papale din 1329. Forma actuala a localitatii a inceput sa se contureze dupa incetarea ocupatiei oto-mane, in secolul XVIII-lea si din punct de vedere administrativ pana in 1960 s-a constituit din doua parti: partea estica a fost Pecica Romana iar cea vestica Pecica Maghiara sau Rovine.

In apropierea Pecicai se gasesc si monumente arhitectonice. La 3 km se afla manastirea ortodoxa sarba din Bezdin, construita in secolul XVI-lea, la 11 km manastirea ortodoxa romana Hodos-Bodrog, a carei atestare documentara dateaza din 1213 si la 10 km se gasesc ruinele manastirii lui Ahtum, pomenit in documente din 1204.

In oras convietuiesc aproximativ 12.000 de locuitori, de diferite nationalitati. Cele mai mari confesiuni religioase sunt cea ortodoxa cu 6500 si cea catolica cu 4500 enoriasi.

In anul scolar 2003-2004 invatamantul pecican s-a desfasurat 1n 13 cladiri, cursurile au fost frecventate de 400 prescolari, 600 elevi in clasele primare,si 616 in gimnazii.

Orasul dispune de un dispensar medical renovat si un camin pentru pensionari.

Pana nu demult principala sursa de venit a locuitorilor a fost pamantul, care da roade foarte bogate, dar si aici au aparut activitatile industriale si de prestari de servicii.

Viata localitatii si a imprtejurimilor a fost strans totdeauna de raul Mures, ca ruta comerciala. Zona este bogata si cunoscuta, chiar si in strainatate, pentru fauna cinegetica compusa din: cerbi carpatini, cerbi lopatari, mistreti, iepuri, fazani si vanat de balta. In subsolul pecican exista zacaminte de apa termala. Utilizarea acesteia in scopuri turistice si medicale poate creste atractivitatea localitatii.

Radioamatorii judetului Arad reprezinta o adevarata forta in ceea ce inseamna radioamato-rism. In septembrie 2000 s-a constituit Radioclubul Judetean Arad, ca persoana juridica, nonprofit cu scopul principal de descoperire si indrumare a tinerelor talente, practicarea radioamatorismului, cu respectarea reglementarilor privind radiocomunicatiile, in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului si a Federatiei Romane de Radioamatorism. In prezent, presedintele asociatiei: Radioclubul Judetean Arad (YO2KBQ) este Dl. Atanasiu Iulian care poseda indicativul de radioamator YO2LIS. In judetul Arad initiativa este polarizata de asociatie, dar realizata cu ajutorul radioamatorilor.

In orasul Pecica functioneaza doua asociatii (cluburi) ale radioamatorilor. Primul a luat fiinta in 1978 la initiativa radioamatorilor: Adalbert Ban YO2BYD, Stefan Stanciu YO2BTL si Hans Ioan Billi YO2BUG, actualmente Clubul Elevilor si copiilor Pecica avand indicatiovul YO2KBB. In anul 1998 ia fiinta Radioclubul Asociatiei Sportive Telecom Pecica la initiativa radioamatorilor: Doru Alin Waldeck YO2LFP, Mihai Nicolae Caragata YO2LBL si Ioan Mezei YO2LIE. In oras sunt 25 de radio amatori care detin indicative individuale de emisie receptie.

Pe parcursul anilor de cand isi desfasoara activitatea participand la competititii interne si internationale a obtinut numeroase titluri si premii, dintre care as aminti titlurile de campion national si premii la creatia tehnica. In anul 2004, Pecica devine oras, gazduieste Intalnirea transfrontaliera a primarilor, iar radio amatorii cu sprijinul Primariei orasului organizeaza primul Simpozion - intalnire a radioamatorilor, cu participare internationala, in noua Sala a Sporturilor din localitate. Acum acesti sportivi se preocupa pentru organizarea, editiei a II-a, a Intalnirii radioamatorilor si a specialistilor in telecomunicatii radio.

Materialul publicitar Pecica-trecut si prezent mi-a intarit convingerea ca Pecicanii primesc cu ospitalitate vizita celor care se intereseaza de orasul lor. Sper sa ma conving de acest fapt. Oricum le doresc reusita si mult succes.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 26-5-2005

12397

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Peter Dan - YO5PCX la 2005-05-30 17:50:50 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru prestatia deosebita si pentru eforturile pe care le-au facut toti cei ce s-au implicat in realizarea acestei intalniri radioamatoricesti.
    O impresie deosebita a avut-o si perietenul nostru OE3AAS care s-a simtit extraordinar, el nevenindu-i sa-si creada ochilor de ospitalitatea PECICANA.
    Multe radiocluburi ar trebui sa ia exemplu si sa incerce sa faca si ei asa ceva.
    73 si toate cele bune de yo5pcx

  • Postat de Varga Sándor (op. Sanyi) - HA7YO la 2005-05-30 23:20:01 (ora Romaniei)
  • Veni, vidi si am rámas perplex de extraordinara primire, ospitalitate si organizare páná ín ultimul amánunt. Sínt deosebit de impresionat de permanenta atentie cu care am fost ínconjurat din clipa sosirii ín gará , páná la plecare. Am simtit o prietenie adeváratá, altruistá; multumesc organizatorilor si participantilor si ín mod special "arhangelului" nostru Vili. Pentru noi , íntílnirea de la Pecica a devenit ETALON ín domeniu. 73 si sá ne vedem cu bine, HA7YO op.Sanyi(ex.YO5AML)

  • Postat de Roman Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2005-06-03 22:26:55 (ora Romaniei)
  • Minunat loc,minunati oameni!!!Am fost prima oara,dar cred ca nu voi mai rata nici o editie!
    Pacat ca nu am putut veni de vineri si sa stau pana duminica...A fost foarte bine ca talciocul a fost redus,asa ca a ramas mult mai mult timp pentru discutii si nesfarsitele povesti radioamatoricesti.
    De ospitalitate ce sa mai vorbim?Nota 10+60dB!!
    VA MULTUMIM DIN INIMA PECICANILOR!!!!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Orasul Pecica, jud. Arad"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact