hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Din istoria radioamatorismului romanesc

Amintirile unui concurent

László Hadnagy YO5AEX

Dam in urma filele calendarului cu 35 de ani. Scriam anul 1970 cand insufletiti pentru excursii montane, doream sa participam la cat mai multe concursuri. De altfel, amatorului de unde ultrascurte ii sta bine cu drumul. La aceea data ne-am propus participarea la Campionatul republican de U.U.S. si Concursul international I.A.R.U. Constituiti in echipa sectiei de radioamatorism a asociatiei sportive "Unirea" Cluj am plecat din nou in ziua de joi 3 septembrie.

De la Huedin parcurgem traseul Bologa, Sacuieu pana la cooperativa din Rogojel sat de unde incepem urcusul. Primul popas il facem la cabana turistica Vladeasa, cota 1400 m. Aici revedem niste vechi cunostinte: sotii Maria si Ion Crainic, meteorologii statiei meteo Vladeasa.

Amintirile unui concurent Ne fotografiem impreuna. (De la stanga la dreapta: YO5AEX - Hadnagy Vasile, Maria si Ion Crainic, YO5PK - Vinerean Gheorghe si YO5TD - Reisinger Francisc). A doua zi, echipa urca pe partia de schi, apoi seaua, spre varful Vladeasa, la cota 1836 m. Vremea a tinut cu noi, anuntandu-se o zi senina si calduroasa. Transportam de asta data numai un minimum de echipament si mate-riale, fara grup electrogen, cabluri si acumu-latoare. Dupa cateva ore bune de urcus, ajungem pe varf cu mai putine eforturi decat in alti ani.

Am deplasat pe munte un emitator cu 4 etaje echipat cu tuburile: ECC85, EF139 si QQE 03/12, un receptor super cu EC88, ECC189 si 6C3 avand etajul de amplificare de joasa frecventa cu 4 tranzistori, un modulator complect tranzistorizat avand ca etaj final 2 tranzistori EFT 212, un conver- tizor cu 2 tranzistori P4G si o antena Yagi cu 9 elemente. Acestea erau zestrea noastra.

Seara, dupa ce am montat si ancorat bine antena, am pus in functiune aparatele, insa banda era muta. Am privit la televizor si ne culcam cu gandul la concursul care incepea a doua zi.

Sambata, dimineata se porneste o ploaie marunta, iar ceata intuneca privelistea deosebit de pitoreasca a muntilor. Ne uitam cu oarecare teama la antena, pe care suntem nevoiti s-o coborim la sol. Singurii nostri asistenti, meteorologii, nu prea ne incurajau: vant 30 m/sec, presiunea atmosferica 810 mm, cu tendinta de scadere, iar temperatura 5 grade C. Noi nu renuntam oricum.

Pe banda de 2 metri, o liniste desavarsita, ca intr-o sala de concert inainte de ridicarea ba-ghetei dirijorului. Asteptam startul. Ora 13,00 GMT. Lansam primul apel: "Test YO de YO5KAS/P"... si primul raspuns de la colegii nostrii YO5KAI/P de pe Muntele Mare; un schimb de pareri, primul control si constatam cu satisfactie ca aparatele noastre functioneaza bine. Apoi urmeaza o avalansa de statii: YO7KAJ, YO5AIR, YO5KDH, YO5MR, YO5LT si altele care vin formidabil de puternic. Nu facem fata tuturor chemarilor si de aceea, in continuare, lucram numai cu cei pe care se aud bine, ne-interesandu-ne distanta la care se afla. Vremea ramane in continuare nefavorabila.

O data cu inceputul etapei a doua apar in banda o serie de statii straine. Ne straduim sa fim cat mai operativi dar din cauza QRM-ului santem obligati sa cerem din cand in cand repetarea numarului de control.

Indicativele HG5KDQ, HG9OC, HG0KHA si HG0KDA sunt trecute in carnetul statiei. Catre seara ajungem la 23 de statii lucrate in concurs. Incet, incet, statii tot mai indepartate incep sa-si orienteze antenele si spre noi. Pe la ora 20,00 ne raspunde YU1ACO aflat la peste 250 km, HG7PA, OK3VBI si HG5KCC situat la 315 km. Sunt distantele cele mai mari pe care le realizam.

Timpul continua sa fie deosebit de nefavorabil, ingreunand tot mai mult activitatea. Din mesajele primite aflam ca unii dintre colegii nostri sunt nevoiti sa-si intrerupa lucrul, sa renunte.

Apelurile au continuat toata noaptea, de sambata spre duminica, fara incetare. Rotim mereu antena, dar numarul celor pe care ii auzim scade simtitor. Dimineata mai inscriem o serie de indicative noi: YO6AJK, HG0HF, HG8QR, YO3JW, YO2KAB si YO3KAA. Ultimele ore trec foarte greu. Reusim sa lucram doar cateva statii, dintre care trebuie sa remarcam pe YO5AQN si YO5ALI, indicative noi din Salonta. In total am lucrat 57 de statii din 4 tari: YO, YU, HG si OK. Suntem multumiti. Duminica seara in fata televizorului facem aprecieri si comentarii. Ne odihnim in liniste.

Luni, 7 septembrie demontam antena, aparatura si ne indreptam spre Cluj. Ajunsi la cabana turistica servim o mamaliguta cu branza si ne racorim cu apa de izvor. Ne continuam drumul.

Abia asteptam sa ajungem la radioclub pentru a comenta deplasarea. Rezultatele obtinute sunt inca departe de a ne multumi. Este nevoie ca la urmatoarea editie sa dispunem de o aparatura mai performanta, o intrecere mai disputata si cu o participare mult sporita.

Asta a fost. Dupa atata timp nu ne vine a crede ca si asa s-a putut concura.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 17-5-2005

8393

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2005-05-18 08:35:13 (ora Romaniei)
  • Este absolut uimitor ca Laci YO5AEX isi aminteste cu precizie atat de multe amanunte din cele intamplate acum 35 de ani. Aceste articole fac parte importanta din istoria traita a radioamatorismului romanesc. Ar trebui ca astfel de materiale sa fie puse pe hartie si publicate sa ramana pentru generatiile viitoare.
    Laci, you deserve an A+++!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Amintirile unui concurent"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact