hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Masuri de liberalizare a regulamentelor pentru serviciul de radioamatori

Morel Grunberg 4X1AD

Suedia

Agentia PTS, serviciul guvernamental suedez de regularizare a telecomunicatiilor a hotarat sa ia masuri de liberalizare deosebit de largi pentru serviciile de radioamatori. Certificarea si autorizarea radioamatorilor suedezi a trecut din mainile autoritatilor in mainile Societatii Suedeze de Radioamatorism (SSA). Aceasta include toate prerogativele legate de testarea candidatilor, autorizarea lor, si alocarea de indicative. O data cu aceasta masura de deregularizare si liberalizare, a fost anulta si cerinta de atrece un examen in Morse pentru a putea opera in benzile de unde scurte. Agentia guvernamentala PTS a hotarat sa-si pastreze doar prerogativele legate de intelegeri si regulamente internationale cum ar fi de exemplu alocarea benzilor. In acest caz regularizarea se face conform normelor ITU (Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor). In schimb, PTS nu mai dicteaza impartirea sub-benzilor care raman la latitudinea radioamatorilor, dupa alocari de sub-benzi si moduri stabilite la nivelul SSA.

Kenya

Agentia CCK, corpul guvernamental de regularizare a telecomunicatiilor, a largit frecventele alocate serviciului de radioamator in banda de 30m (10.1-10,15MHz) si 160m (1.81-1.85MHz), benzi interzise pana nu demult.

Thailanda

Agentia NTC, factorul guvernamental responsabil de regularizarea serviciilor de telecomunicatii a deschis accesul radioamatorilor la benzile de 160m (1.8-1.825MHz) si 80m (3.5-.3.54MHz) pentru concursuri care au loc in weekend. Poate pare putin unora insa pana acum aceste benzi nu erau accesibile de loc radioamatorilor.

Cehia

Radioamatorii au primit cadou pe data de 1 Mai folosinta in banda de 7.1-7.2MHz pe o baza d eprioritate secundara. Puterea maxima permisa in aceasta sub-banda este de 250W. De asemeni au fost largite benzile acesibile incepatorilor, creindu-se o clasa nou de novici, cu prefixul OK9 si care va putea lucra in 160, 80, 15 si 10m cu o putere de 10W fata de situatia anterioara cand puteau lucra numai in UUS.

Malta

Agentia de Comunicatii Malteza a creat o noua clasa de autorizare B cu acces in unde scurte dar fara obligativitatea de a trece un examen Morse. Un examen in telegrafie este cerut numai pentru clasele de autorizare cu privilegii complete in unde scurte.

Croatia, San Marino si Norvegia

Agentiile Nationale de regularizare a telecomunicatiilor din aceste tari au permis de la 1 Aprilie radioamatorilor accesul la noua sub-banda 7.1-7.2MHz pe o baza de prioritate secundara> Putere maxima admisa este de 100W. Important: accesul s-a facut cu cativa ani mai devreme decat hotararile ITU/WARC de extindere a benzii de radioamatori de 7MHz numai dupa ce Asociatiile radioamatorilor respective au prezentat o spectograma asupra indicelui de utilizare a benzii de 7-7.4MHz in vestul si centrul Europei in cursul zilei.

Polonia

In curand Parlamentul polonez va adopta noua lege a telecomunicatiilor. De remarcat ca un lobby a Asociatiei Radioamatorilor Polonezi (PZK) a lucrat intens pentru introducerea in autorizatia de radioamatori a antenelor ca parte integranta din statia autorizata de guvern, ceea ce va permita instalarea legala a antenelor.

Israel

Ministerul Comunicatiilor Israelian impreuna cu o comisie inter-ministeriala de administrare a spectrului, au hotarat sa nu autorizeze noua infrastructura de internet cunoscuta sub numele de BPL/PLC – internet pe retelele publice de energie electrica. Hotararea va fi repusa in discutie peste cativa ani, in contextul situatiei internationale a autorizarii metodei. Acest BPL/PLC este cosmarul tuturor radioamatorilor din lume, amenintindu-ne spectrul in modul cel mai serios posibil. Surse: IARU/ARRL/RSGB/...

Morel Grunberg 4X1AD

Articol aparut la 21-5-2005

8638

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Cristi - YO3FFF la 2005-05-25 04:58:14 (ora Romaniei)
  • poate ca n-ar fi rau sa fie stipulat in regulamentul de radiocomunicatii pentru radioamatori faptul ca antena este parte integranta din autorizarea de instalare si folosire a statiei! Asta cu siguranta ar aduce mai multi radioamatori in activitatea de zi cu zi cat si cea de performanta!
    Totodata cred ca ar fi bine sa fie scris in Regulametul de Radiocomunicatii din Romania si faptul ca "fapta de utilizare a unei stii de radioemisie fara autorizatie sau in alte frecvente decat cele autorizate va fi pedepsita cu inchisoare de la...la...conform cod penal! Asta cu siguranta va duce la diminuarea piratilor din benzile de radioamatori, BC-VHF-UHF, etc.
    Poate cineva cu influenta (cred ca FRR ar trebui sa actioneze in acest sens!)ne-ar putea ajuta...
    Oricum, interesante informatii Morel.

    Cele bune.
    YO3FFF

  • Postat de Nicola Vasile - YO7AWZ la 2005-05-25 12:21:12 (ora Romaniei)
  • Cred ca FRR ar putea sa faca interventii in acest sens.Nu chiar ca la Suedezi ( ce bine ar fi ) dar ceva ceva se poate obtine Ar fi foarte bine daca actuala clasa III s-ar separa in doua, una care sa poata fi obtinuta fara telegrafie si una cu telegrafie si facilitati ceva mai mari decat cealalta. S-ar mari numarul de radioamatori si s-ar putea apropia multi mai usor de telegrafie. Informatii foarte interesante. Mersi Morel.

  • Postat de n. v. - YO7AWZ la 2005-05-25 12:23:55 (ora Romaniei)
  • Ceasul este cu 7 ore in urma hi !

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2005-05-26 00:39:26 (ora Romaniei)
  • Buna observatie, am corectat ora!

  • Postat de Florin - YO7LHE la 2005-05-26 15:09:40 (ora Romaniei)
  • Interesanta chestia cu antenele(eu am mari probleme, cu un singur vecin, dar ajunge).
    Ar trebui introdusa o clasa de US care sa nu ceara cunoasterea telegrafiei, dar sa ofere spre folosinta un segment in banda de 21Mhz in zona de CW, eventual si in banda de 10.1 MHz care e subutilizata,fara banda de 7Mhz si doar un segment(fara zona de DX) din 3.5 Mhz.
    Totusi, in planul benzilor, consider necesara pastrarea unui segment CW only.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Masuri de liberalizare a regulamentelor pentru serviciul de radioamatori"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact