hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Despre radioamatorism in Romania

George Pataki WB2AQC

Avand zilnic contacte prin Echolink cu radioamatorii YO din diferite orase si avand ocazia sa vorbesc si personal cu multi din ei mi-am dat seama de unele probleme.

Radioamatorismul romanesc ca si cele din toata lumea sunt puternic influentate de efectul mereu crescand a noilor mijloace de comunicatii, in special celor prin Internet. Aceste mijloace nu trebuiesc privite ca factori concurenti cu care trebuie luptat ci din contra ele trebuesc incorporate in activitatile radioamatoricesti. Foarte multi amatori folosesc cu mult success metodele noi de comunicatii in paralel si impreuna cu metodele traditionale. Fiecare amator este liber sa aleaga din multele metode tehnice de comunicatii existente ceace ii este convenabil, sa incerce si pe cele noi, si sa le adapteze cerintelor si posibilitatilor proprii.

Ceea ce vad ca este un impediment serios in desvoltarea radioamatorismului romanesc este imaginea veche propagata de decenii care nu mai corespunde noilor cerinte de astazi. Ma refer la raspunsul la intrebarea: "Ce este radioamatorismul?"

Exista mai multe raspunsuri. Una este: "Radioamatorismul este o pasiune (hobby)". Alta este "Radioamatorismul este o activitate tehnico-sportiva."

Primul raspuns este cel mai vechi dar azi este perimat si chiar detrimental. De ce? Pentru ca in noua societate fiecare este liber sa aleaga si sa practice ori ce pasiune dar societatea nu are obligatia sa suporte financiar aceste pasiuni care sunt utile numai pentru cei care le practica. Subventiile si sponsorizarile pentru pasiuni au scazut foarte mult in ultimii ani. Aceste scaderi au influentat mult desvoltarea acestor pasiuni.

Un exemplu extrem ar fi colectionarea fluturilor. Aceasta ocupatie este foarte satisfacatoare si chiar educativa; se practica cu multa pasiune dar societatea are prea putin folos din ea si nu doreste sa o sprijine financiar.

Imaginea publica a radioamatorismului fiind o pasiune a catorva persoane le izoleaza de resursele societatii care zice:" Este foarte bine ca aveti o pasiune (sa Va fie de bine) dar nu asteptati ca restul populatiei sa plateasca pentru pasiunile voastre."

Al 2-lea raspuns: "Radioamatorismul este o activitate tehnico-sportiva" care este mai des folosita in ultimii ani, este mai buna decat prima dar nu asigura adecvat sprijinul societatii. Activitatile sportive sunt incurajate si sprijinite de autoritati, unele ramuri mai mult decat altele. Participarile radioamatorilor la concursuri si clasamentele inalte sunt compensate intr-o mica masura dar activitatea tehnica a celor care proiecteza, construesc si experimenteaza aparate electronice de comunicatii lasa mult de dorit. Aceste activitati sunt foarte importante si utile ori carei societati. Ele atrag pe ce interesati in acest domeniu, le dau posibilitati de desvoltare ca sa ajunga specialisti de inalta calificare necesare societatilor de astazi. Daca se analizeaza biografiile celor care au ajuns la varfurile activitatilor in electronica si in comunicatii se vede ca o mare parte din ei au fost atrasi la inceput ca amatori.

Numarul specialistilor de maine depinde de sprijinul societatii de azi.

Un raspuns mai bun ar fi: "Radioamatorismul este un serviciu gratuit adus societatii in materie de electronica si comunicatii." Da, radioamatorii presteaza servicii gratuite in multe domenii, le fac voluntar si cu multa pasiune. Trebuie insa inteles ca pasiunea este un mod de lucru si nu telul insasi a activitatilor. Radioamatorii isi cheltuie proprile lor resurse materiale, timpul si energia lor sa le ofere gratis societatii.

Sa vedem cateva din aceste servicii.

Atragerea catre electronica, informatica, radiocomunicatii si ramurile inrudite, precum si educarea si instruirea tineretului in aceste domenii se poate face in radiocluburi, grupuri de marimi diferite si chiar de la om la om. Creare de cadre de specialisti este primordial si este in interesul societatii care trebuie sa suporte prin mijloacele care le stau la dispozitie.

Participarea organizata si in masa a radioamatorilor la evenimente publice care necesita comunicatii urgente. Astfel la diferitele concursuri care se desfasoara pe trasee lungi cum ar fi curse de marathon, biciclete, motociclete, automobile, etc. radioamatorii plasati pe traseuri, avand mijloace de comunicatii cu un centru, ajuta aceste concursuri prestand servicii de informarea, cereri de ajutor pentru cei in nevoie, atat concurentilor cat si spectatorilor. Amatorii avand mijloace de identificare vizibile ca jachete cu inscriptii ca "Radiocomunicatii" demonstrazea atat autoritatilor cat si publicului, aportul lor pentru bunul mers al evenimentelor.

Participare organizata si in masa a radioamatorilor in cazuri de calamitati naturale ca inundatii, cutremure, focuri de mari proportii, etc. Amatorii participa la munca de ajutorare prestata de autoritati prin asigurea rapida a informatiilor, mai ales cand cele traditionale ca telefoanele sunt avariate sau neindestulatoare. Prezenta amatorilor trebuie sa fie remarcata atat de autoritati cat si de public. Radioamatorii pot sprijinii munca celor care cauta sa salveze persoane pierdute in munti, pe mare, etc.

Sunt si multe alte ocazii cand radioamatorii pot presta diferite servicii societatii, in mod voluntar si cu abnegatie. Importanta primordiala este efectuarea serviciilor dar tot important este si educarea autoritatilor si a publicului care trebuie sa vada si sa recunoasca aceste contributii. Numai atunci poate radioamatorismul sa obtina suportul necesar pentru desvoltare si functionare. Amatorii trebuie sa iasa din aparenta gresita ca fac parte din grupa colectionarilor de fluturi sau a cutiilor de chibrituri.

Cine trebuie sa faca aceasta munca? In primul rand conducerea radioamatorilor, apoi radiocluburile si chiar fiecare amator in parte. Amatorii insasi trebuie sa schimbe mentalitatea veche ca fac totul doar ca o pasiune personala fara un aport important pentru binele societatii. Numai atunci pot sa arate si restului de populatie ca aduc contributii importante spre binele tuturora si sa aibe pretentia la un sprijin adecvat. In multe localitati cu potential mare de desvoltare a radioamatorismului, autoritatile nu au dat nici macar o sala in care acest serviciu important poate sa se organizeze si sa activeze. Nu se poate pune vina pe conducerea municipalitatilor respective; ei nu stiu nimic despre radioamatorism si potentialul amatorilor de a fi folositori. Radioamatorii insasi trebuie in primul rand sa fie folositori, sa efectueze munci in folosul populatiei, apoi sa aibe ce arata primariilor si consilierilor si sa ceara sprijinul necesar.

In multe tari acest lucru se face de mult, autoritatile stiu despre munca radioamatorilor si acorda lor mult sprijin. In S.U.A. Acum cativa ani fostul presedint Bill Clinton a dat o proclamatie: "Radioamatorismul este o resursa nationala." Acest lucru este simbolic pentru recunoasterea muncii radioamatorilor.

Multi primari si guvernatori al diferitelor state din S.U.A. au declarat "ziua radioamatorismului" sau chiar "saptamana radioamatorismului". S-au emis marci postale comemorand munca voluntara, efectuata cu pasiune, a radioamatorilor. Multi radioamatori care au efectuat munci importante au fost citati si decorati. Astea toate s-au facut caci amatorii au dovedit ca sunt foarte utili societatii iar societatea a recunoscut acest lucru.

Intrebarea retorica este cati dintre conducatorii tarii sau a oraselor din tara stiu ce este radioamatorismul, cu ce se ocupa radioamatorii si cum pot fi ajutati? Repet, nu ei sunt de vina ca nu stiu multe ci amatorii insasi poarta raspundere pentru acest lucru.

Ramane acum ca radioamatorii din tara sa vada cum pot fi ei mai utili societatii si cum pot faca acest lucru cunoscut.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 2-5-2005

9225

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (14)  

  • Postat de F/YO9CHO - la 2005-05-03 08:06:48 (ora Romaniei)
  • Foarte corect este pusa problema George.
    Felicitari pentru articol! (..care ar trebuii sa apara si in revista FRR pentru a avea acces la el cat mai multi din radioamatorii nostrii).

  • Postat de CSUZI COLOMAN - YO5LN la 2005-05-05 10:40:19 (ora Romaniei)
  • Este foarte corect acest articol,ca fond si subiect,Ari fi bine ca cei cu functie sa-si publice astfel de articole si in revista noastre dar mai bine ar fi publicate in diveres ziare, cu triaj mare, care sunt citite de mare multime si de ce nu in ziarul sport. Revista noastra sant scrise si citite de radioamatorii.

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2005-05-05 14:08:02 (ora Romaniei)
  • Articolul acesta l-am trimis acum cca 7-8 luni la FRR, a fost confirmat primirea si mi s-a raspuns ca se va publica dar nu a aparut inca.
    Ar fi foarte util ca feluritele activitati ale radioamatorilor sa fie publicate si in presa generala, cum a notat Coloman YO5LN, tocmai ca populatia larga care nu citeste revistele amatorilor, sa fie cat mai bine informat.
    Dand importanta acestor publicitati revista QST publica in fiecare numar cate o rubrica "Media Hits" mentionand astfel de articole.
    In fiecare radioclub, mic si mare, ar trebui sa fie unul care se ocupa de presa si de publicitate "laica" adica neamatoriceasca. Cine este acela in cadrul FRR-ului si in cadrul radioclubului D-voastra si ce activitate are?

  • Postat de Csik Vasile - YO5AY la 2005-05-06 03:59:03 (ora Romaniei)
  • Sã nu ne amãgim degeaba!În epoca Internetului ºi a telefoanelor mobile utilitatea socialã a radioamatorismului este mult diminuatã ºi chiar discutabilã.

  • Postat de Ovidiu Olariu - YO3UD la 2005-05-06 03:59:09 (ora Romaniei)
  • Mi se pare interesant articolul si mai ales ideea postata de George la data de 2005-05-05 cu privire la existenta unui radioamator care sa se preocupe de presa si publicitate la nivel central si eventual la nivel de structuri.Sa ne uitam la alte federatii sportive care,bineinteles la nivel mare,au ziaristi sau reporteri consaccrati.Inca nu este cazul la noi dar preocuparea trebuie sa existe fiind rezolvata asa cum spuneam de radioamatori pentru radioamatorism.
    Ovidiu-YO3UD



  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2005-05-06 06:56:32 (ora Romaniei)
  • chiar asa, ce este radioamatorismul? iata cum este definit el de AGENÞIA NAÞIONALÃ PENTRU COMUNICAÞII ªI INFORMATICÃ, INSPECTORATUL GENERAL AL COMUNICAÞIILOR, in REGULAMENTUL DE RADIOCOMUNICAÞII PENTRU SERVICIUL DE AMATOR DIN
    ROMÂNIA publicat in 03 Iunie 1992:
    Serviciul de amator: serviciul de radiocomunicaþii avînd ca scop, autoinstruirea, inter­comunicaþiile ºi investigaþiile tehnice efectuate de radioamatori, adicã de persoane autorizate legal, interesate de tehnica radiocomunicaþiilor, numai în scop personal ºi fãrã nici un interes pecuniar.

    asadar daca aceasta activitate se desfasoara numai in scop personal si fara nici un interes pecuniar ar fi societatea dispusa sa plateasca pentru ea ? sau in realitate si asta ca si atitea altele se desfasoara pe baza de mecenat?

  • Postat de Vasile Nicola - YO7AWZ la 2005-05-07 02:57:28 (ora Romaniei)
  • Si totusi... Definirea din regulament este rezultatul unei interpretari afectate de birocratism si de alte "isme" nu prea indepartate.Este sigur ca intre un utilizator de mobil si un radioamator ultimul stie sigur sa schimbe o siguranta. Pus in fata unui echipament tehnic un radioamator este mai putin complexat decat un utilizator de mobil. In general nivelul de inteligenta tehnica este cu siguranta mai mare. Daca reteaua de mobil este in suferinta multi radioamatori se pot descurca cu siguranta mai bine decat cei mai multi utilizatori de mobil. Internetul inca nu este la indemana celor multi si necesita echipament si infrastructuri ca si mobilele. Este adevarat ca a mai scazut ceva din utilitatea radioamatorismului dar nu prea mult. Si mai ales este vorba de efectele lui in antrenarea unor grupuri de indivizi intr-o activitate sigur utila societatii, chiar daca, sa zicem, nu foarte mare. Cred ca ar merita mai mult "lobby"!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2005-05-12 11:35:31 (ora Romaniei)
  • Comentariul lui YO5AY este total aiurea. Ii recomand sa revada activitatea radioamatorilor din Andaman in timul si dupa dezastru... Nu au mai functionat nici telefonia mobila nici internetul nici comunicatiile armatei! Absolut nimic. Nimic, cu exceptia statiilor expeditiei VU4!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2005-05-12 11:37:38 (ora Romaniei)
  • ...mai adaug si situatia inundatiilor din zona Timis! Noroc cu repetorul si cele 10 statii de la radioamatori...

  • Postat de Ady - YO8AZQ la 2005-05-12 16:40:04 (ora Romaniei)
  • Chiar ne-ar interesa de activitatea radioamatorilor din zona Timis in aceste zile

  • Postat de Cezar - YO8TLC la 2005-05-16 06:42:43 (ora Romaniei)
  • Un articol despre radioamatorii timisoreni si sprijinul acordat cu ocazia inundatiilor se poate citi in editia online a ziarului Romania libera 10/05/2005 ( http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z10052005&idx=73 ).
    De pe situl ARRL se poate descarca gratuit un film despre radioamatorism narat de prezentatorul CBS Walter Cronkite, KB2GSD ( http://www.arrl.org/ARToday/ ).
    Pe programul de stiri CNN a fost prezentat pe 8 Mai un reportaj despre radioamatorii din VU4 si tsunami. Se poate descarca de la adresa ftp://espectro.sra.ufsc.br/pub/CNN_Tsunami_HamRadio.mpg .
    Se pare ca trebuie sa se intample nenorociri ca sa auzim mai des despre radioamatorism in mass-media.

  • Postat de Alex - -. ..--- - la 2005-06-18 07:56:05 (ora Romaniei)
  • A fost un timp cind a fi un Radioamator era o Onoare. Dar timpul acela a trecut. A fost un timp cind Guvernul avea nevoie de radioamatori deorece ei constituiau un grup de oameni invatati si instariti care nu trebuia educat de fortele armate cind aveau nevoie de telegrafisti. Dar timpul acesta a trecut. Radioamatorismul de azi este numai o umbra a ceace fost iar Societatea se foloseste de ea fara sa dea inapoi nimic! Adica cum sa voluntarizez timpul, banii si echipamentul meu? Ce capat inapoi? Satisfactie? Ei! mai lasati-o baieti ca satisfactia nu-ti cumpara un Handie nou daca al tau s-a stricat in cursul Volutarizatului! Eu m-am saturat de cuvintul asta din timpul lui Ceasca. Ca ne ducea la voluntarizre sa culegem porumbul pe cimpuri. Sau ati uitat?
    Ma-i deuna zi ma cheama la telefon un radioamator sa voluntarizez la Marathonul Manhattanului. Adica la cea mai mare afacere a orasului pe an. In marathonul asta se castiga in jur de 50 de milioane de dolari si ei vor ca eu sa voluntarizez?

    NU! Radioamatorismul nu mai exista. E un dinozaur
    pe cale de extictie! Numai o medicatie drastica poate sa-l mai salveze. Medicatia asta consta in reformarea regulatiilor vechi de 100 de ani. Traim in secolul 21 constrinsi de legi facute pentru secolul 19!

    Noi confundam Societatea cu Big Business si ca atare purtam ochelarii de cal care ne impiedica sa vedem realitatea.

    Dece credeti sa nu avem voie sa castigam bani din hobbyul nostru? Pentru ca Big Business pierde.

    Daca pescarul poate sa faca bani de pe urma hobby-ului lui, sau daca un timplar hobbist poate sa faca bani din hobby-ul lui, de ce nu si un radioamator?

    Sintem condusi de nas ca boul de inel!

    Alex

  • Postat de NIC - YO3GNO la 2006-01-08 12:37:37 (ora Romaniei)
  • YO5AY: Utilitatea radioamatorismului este discutabila asa este - asta la prima vedere. Nu as avea curajul sa spun ca utilitatea transmisiilor radio autonome este discutabila. E suficient un revelion ca nici o comunicatie de tip GSM sa nu mai mearga, nu e cazul sa ne intrebam ce se intampla cu internetul sau GSM-ul in cazul unei catastrofe, stimate domn. Ei, si cum radioamatorii folosesc mijloace autonome de transmisie, i-as incadra cu mare greutate la "inutili" sau "ineficienti". Ar fi nemaipomenit daca am gandi un pic inainte de a trage concluzii rostite.

  • Postat de NIC - YO3GNO la 2006-01-08 12:57:04 (ora Romaniei)
  • Alex (nu stiu care este indicativul tau), nu iti inteleg revolta si nici macar punctul de vedere. Dar cine spune ca nu se castiga bani din radioamatorism? Ai primit cadou vreo statie radio. Eu cred ca ai scos BANI din buzunar ca sa cumperi, de aceea cred ca acel care ti-a vandut echipament, a facut BIG BUSINESS cu tine - si este evident doar un exemplu ca sa iti arat ca se castiga bani. Vrei sa faci bani? Fii mai istet ca ei si vinde propriile echipamente, antene, etc, fa-ti marketing. Radioamatorismul este un hobby sau un business, depinde de care parte a profitului te afli. Sunt perfect de acord ca mentalitatile de pensie socialista legate de centralizarea radioamatorismului in care radiocluburile primesc subventii, echipamente, bmw-uri sau mai stiu eu ce, sunt perimate si anormale. Si mai cred ca radioamatorismul NU este promovat, nu vad nici un gest serios (cred ca ma repet) si nici nu cred ca vorbele mele vor schimba ceva. De aceea ma descriu ca un tip care isi plateste taxele cuminte si isi vede de treaba lui, aruncand din cand in cand inutile remarci (chiar daca 1% din taxele mele catre stat s-au scurs catre un anumit ONG). Trecand la alt subiect, nu am vazut nici macar un canal atribuit din banda de 60m, nici un kHz in plus in 40m dar remarc extinderea benzii de 160m (asta fiindca eram ultimii din zona). Totodata trebuie sa remarc existenta unui nou regulament cu cateva chestii bune.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Despre radioamatorism in Romania"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact